Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

07. 10. 2011.

Autor: 1 Izvor: Politika, Boom 93

Potpis na kredit krajem oktobra

Ugovor o kreditu od 340 miliona dolara, koji Privredno društvo „Kostolac” treba da dobije od kineske „Eksim banke”, mogao bi biti potpisan najkasnije do kraja ovog meseca, rekao je generalni direktor TE KO Kostolac Dragan Jovanović. Kostolačkom privrednom društvu EPS je juče dodelio povelju sa plaketom „Đorđe Stanojević“ za ostvarene rezultate.

Krajem oktobra bi  praktično počela obnova termoblokova u elektrani „Kostolac".

Čeka se da kineska strana dostavi nacrt ugovora o zajmu, o čemu će se izjasniti Ministarstvo finansija, a konačna saglasnost očekuje se od Vlade Srbije, kaže Jovanović. Posle toga sledi ratifikacija u Skupštini, čime ugovor postaje pravosnažan.

- Time bi, praktično,počela prva faza projekta obnove„Kostolca", odnosno povlačenje para - kaže Jovanović i podseća da se kredit nudi uz povoljnu kamatu, grejs period od pet i rok otplate od 15 godina. Odmah nakon toga bi se pristupilo razgovoru o drugoj fazi,koja predviđa ulaganje u povećanje proizvodnje uglja na kopu „Drmno" sa devet na 12 miliona tona godišnje i izgradnju još jednog termoenergetskog bloka od 350 megavata.

Jovanović juče nije hteo da komentariše da li je prolongiranje ugovora s Kinom na koji „Kostolac" čeka od maja prošle godine posledica komplikovane administracije ili postoji otpor prema novcu koji dolazi iz te zemlje. On ističe da je Vlada Srbije u međuvremenu davala saglasnost na sve papire u vezi sa ovim projektom. Izvor upućen u privredne odnose Srbije i Kine potvrđuje da je Kina spremna da investira u energetiku i infrastrukturu Srbije. Jedan od projekata je i rekonstrukcija pruge Beograd-Bar.

Povelja sa plaketom „Đorđe Stanojević", na osnovu odluke Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije juče je dodeljena Privrednom društvu „Termoelektrane i kopovi Kostolac". Kostolački energetski sistem je ovo priznanje zaslužio zahvaljujući zavidnim rezultatima koji su ostvareni na poljima energetike i ekologije u minulom periodu. Ovo je prvo priznanje koje je PD „TE-KO Kostolac" dobilo unutar EPS-a.

Nema komentara.

Ostavi komentar