Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

24. 10. 2011.

Autor: 1

Samo petina nije probala alkohol

Udruženje Zdravo sprovelo je anketiranje među srednjoškolcima koje je pokazalo poražavajuće rezultate po pitanju konzumiranja alkohola. Svaki peti učenik nije probao alkohol pokazuje ovo istraživanje.

U Požarevcu i Petrovcu na Mlavi o psihoaktivnim supstancama anketirano je 1.200 srednjoškolaca, od čega polovinu čine učenici gimnazija.  Anketiranje je bilo anonimno.

Najproblematični podatak koji je proizašao iz ovoh istraživanja je da samo 20 odsto učenika srednjih škola nikada nije problao alkohol. Čak 54 odsto pije jednom sedmično, a četvrtina i po dva do tri puta u nedelji. Devojke su ravnopravne sa muškarcima, kaže psiholog Milorad Jokić i dodaje da podaci odražavaju stvarnost i da su slični u svim krajevima zemlje.

On navodi da po pitanju konzumiranja alkohola postoji problem koji se javlja u porodičnom okruženju i da je često član uže ili šire porodice taj koji mladom čoveku prvi ponudi alkohol.

Ostali rezultati pokazali su da 80 odsto učenika ima redovne obroke, da se fizičkom aktivnošću često bavi 31 odsto učenika, 70 odsto nema naviku pušenja cigareta, dok bi se više od 87 odsto oduprlo izazovu da probaju narkotik.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije