Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

25. 10. 2011. Novi Sad

Autor: 1

Požarevac i TE KO Kostolac na Investexpo

Grad Požarevac i Termoelektrane i kopovi Kostolac zajednički nastupaju na međunarodnom sajmu investicija i nekretnina - Investexpo u Novom Sadu.

Danas je održana prezentacija grada i provrednog društva kojoj su prisustvovali gradonačelnik Miodrag Milosavljević i generalni direktor TE KO Kostolac Dragan Jovanović.

Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodina Bojan Pajtić danas im je uručio zlatnu plaketu sajma za najbolji zajednički nastup.

Gradonačelnik je, između ostalog, rekao da najveći potencijal Požarevca čini poljoprivredno zemljište koje pokriva 73 odsto ukupne površine.

On je kazao da je započet elaborat za izgradnju energane na biomasu koja bi omogućila širenje toplifikacija na pojedina okolna sela.

O mogućnosti investiranja rekao je kako je izrađen plan detaljne regulacije severnog bloka industrijske zone na kojoj bi se pored greenfield nalazila i jedna brownfield lokacija za potencijalne investitore.

U toku je izrada projekta infrastrukture za industrijsku zonu koja bi se prostirala na 19 ha. Van zone nalaze se još tri brownfield lokacije površine preko 8.700 m2, naveo je Milosavljević.

Gradonačelnik je spomenuo i lokaciju od 69 ha u širem centru grada koja je predviđena za stambeni prostor, poslovne, proizvodne delatnosti, skladišta i terminale.

On je rekao da je ovom prezentacijom grad tek počeo privlačenje investicija . Početkom naredne godine, zahvaljujući uvođenju geografskog informacionog sistema, grad će imati sistematizovane prostorne podatke koji će biti dostupni preko interneta što bi olakšalo uslove investiranja.

U toku je izrada svih planskih akata, a za godinu dana biće potpuno uređeni svi akti sa katastrom nepokretnosti, što će omogućiti brže dobijanje dozvola za gradnju, kazao je gradonačelnik.

Generalni direktor Termoelektrana i kopova Kostolac Draga Jovanović rekao je da će ove godine početi realizacija aranžmana vrednog 300 miliona evra koji podrazumeva revitalizaciju postojećih kapaciteta i izgradnju sistema za odsumporavanje dimnih gasova.

Nakon toga uslediće izgradnja novih kapaciteta. Za rad postojećih kapaciteta TE KO se trenutno bazira na korišćenju uglja sa kopa Drmno.  Intezivno se radi na istraživanjima zapadnog dela kostolačkog basena i prema prvoim procenama tamo se nalazi preko 400 miliona tona uglja koji se može eksploatisati, naveo je Jovanović.  

To je resurs na kojem će se planirati izgradnja potpuno novog termobloka, dodao je on.

Kostolac je najprimamljivije mesto za ulaganje u energetici sa najmanje infrastrukturnih problema, naglasio je Jovanović.

Prezentaciji Grada Požarevca i Termoelektrana i kopova Kostolac prisustvovao je poslanik Žarko Pivac koji je u razgovoru sa novinarima istakao da će grad sve učiniti da ispuni svoju obavezu koja proističe iz Zakona o planiranju i izgradnji. Za to su potrebna značajna sredstva od 500.000 do 1.000.000 evra.

On je rekao da je činjenica da se dozvole ne dobijaju brzo i da je situacija u Požarevcu lošija nego u ranijem periodu.  Prosek je ranije iznosio 300 dana, a sada je jedna godina. Završavanjem svih planskih akata biće moguće brže pribavljanje dozvola za gradnju. Na taj način biće izbegnuta i mogućnost različitog tumačenja i izdavanja dozvola koje su mimo propisanog, kazao je Pivac.

Veliki problem koji Požarevac ima je katastar nepokretnosti, tako da se mnoge fabrike vode na firme koje odavno ne postoje, a bile su društvena preduzeća, naveo je on.

Investexpo  se održava do 27.oktobra na Novosadskom sajmu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije