Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

01. 11. 2011.

Autor: 1 Izvor: RTS, Boom 93

Potrošačka korpa

Cena potrošačke korpe znatno je viša od prosečne plate, a ovoga meseca očekuju se nova poskupljenja. Iz Vlade poručuju da neće dozvoliti da poskupi ono što nije ekonomski opravdano.

Prosečna plata u Požarevcu daleko je ispod potrošačke korpe, 36.679 dinara za namirnice u korpi koje koštaju 55.875 dinara.

Kostolac je s druge strane u dosta povoljnom položaju jer je tamošnji prosek zarada gotvo izjednačen sa potrošačkom korpom i iznosi 55.932 dinara.

Građani kažu da teško podmiruju mesečne izdatke i da su bili prinuđeni da se odreknu mnogih potrepština u potrošačkoj korpi.

Prosečna plata u septembru realno je veća od prošlogodišnje za 2,6 odsto, a cene su realno veće u proseku za 9,6 odsto.

To što će od danas penzije biti veće za 1,5 odsto čini se neznatno u odnosu na mnogo više procente poskupljenja. Ovog novembra u pojedinim trgovinskim lancima skuplji su konditori, za 13 do 17 odsto, smrznuto voće i povrće za 10 odsto, kućna hemija i kozmetika od 5 do 10 odsto.

U danu kada mnoge cene neće ostati iste, Vlada obećava da neće dozvoliti ekonomski neopravdana poskupljenja.

I dok Vlada prati šta se dešava na tržištu pojedinih namirnica, zabrinjava podatak da jedemo četiri puta manje mesa nego stanovnici EU. Pijemo i manje mleka, a koristimo i manje ulja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije