Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

23. 12. 2011.

Autor: 1

190 godina pravosuđa

Svečanom akademijom u Požarevcu je obeleženo 190 godina od osnivanja prvog nahijskog suda u Srbiji.

Svečanosti je prisustvovala Snežana Malović. Ministarka pravde je održala protokolarni govor i nije odgovarala na pitanja novinara.

Malović je istakla da "imamo istorijsku šansu da Srbiju u pravnom smislu učinimo ravnopravnom sa najrazveijenijim evropskim zemljama".  Evropska unija je naš cilj, a važnije od toga je da obezbedimo evropske standarde i gradjane i privredu Srbije učinimo ravnopravnim sa svima u Evropi", kazala je ona.

Ministarska je navela da se više od tri godine radi na izgradnji mehanizama i institucija kojima bi se osigurao put ka uspostavljanju najviših standarda. Rezulati toga su nova pravosudna mreža i više od 50 zakona koliko je u tom periodu stupilo na snagu, rekla je Malović.

Predsednik Višeg suda u Požarevcu Dragan Vučićević istakao je da ukaz Kneza Miloša Obrenovića iz 1821.godine o osnivanju prvog nahijskog suda u Požarevcu predstavlja jedan od najbitnijih događaja u izgradnji nezavisnog sudstva u Srbiji. Dodao je kako je nezavisno sudstvo uslov za napredovanje naroda i države.

U gradskoj galeriji danas je otvorena izložba istorijskih sudskih  dokumenata.  Na svečanosti su  predstavljene nove publikacije iz edicija Istorijskog arhiva.

 

Nema komentara.

Ostavi komentar