Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

06. 01. 2012. Smederevo

Autor: 1 Izvor: B92, Glas javnosti

Milioni za ujede pasa

Gradska kasa u Smederevu je prošle godine zbog ujeda pasa lutalica ostala kraća za oko 13,5 miliona dinara, što je oko 8,5 miliona dinara više nego 2010. Po ovom osnovu iz budžeta je u decembru 2011. isplaćeno više od dva miliona dinara.

Potpredsednik Upravnog odbora Veterinarske komore Srbije, koji zdravstveno zbrinjava pse iz prihvatilišta u Smederevu, Saša Stokić rekao je da Smederevo nema odgovarajuće rešenje za pse lutalice i da se time bave ,,nekvalifikovani ljudi".

Stokić je, međutim, dodao da je nagli porast broja napada pasa lutalica i prijava ujeda posledica neodgovarajuće kontrole istinitosti prijava građana.

On je naveo slučaj jednog građanina u Smederevu koji je prijavio da ga je ujeo pas i pri tom opisao životinju koja je nekoliko dana pre toga smeštena u prihvatilište.

Stokić je dodao da zna bar još pet slučajeva da građani prijavljuju navodne ujede pasa, ,,a da psa nisu ni videli" da bi dobili obeštećenje koje je na visini prosečne plate u Smederevu.

Stokić je uveren da je veliki broj zahteva za obeštećenje posledica ekonomske krize i nezaposlenosti, a ne stvarnog broja ujeda.

,,Treba da se napravi ozbiljna strategija o kontrolisanoj populaciji uličnih pasa. Ako neko misli da će prihvatilištem i azilom da sredi populaciju uličnih pasa u gradu - veoma greši. Pogrešnom strategijom uklanjanja sa ulica sterilisanih pasa, koji su bili dobre kuce i koje su građani znali, sada su došli drugi i zaposeli tu teritoriju, i žive u čoporu", izjavio je Stokić.

Na sednici gradske Skupštine 16. januara, pored rasprave o rafineriji u Smederevu, tema će biti i psi lutalice.

Nema komentara.

Ostavi komentar