Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

24. 02. 2012. Kučevo

Autor: 2 Izvor: B92, Press

Odvojiti fabriku kreča "Veljko Dugošević" od železare

Odbornici Skupštine opštine Kučevo zatražili su od Vlade Srbije da iz smederevske železare izdvoji fabriku kreča "Veljko Dugošević" u Kaoni.

Fabrika kreča bila je sastavni deo kompanije Ju-Es stil Srbija, koju je od američkog vlasnika nedavno preuzela država.

Odbornici su odlučili da zatraže njeno izdvajanje iz smederevske železare kako bi potom lokalna samouprava mogla da pronađe strateškog partnera za pokretanje proizvodnje.

Naime, u Fabrici kreča „Veljko Dugošević" u poslednjih pet godina proizvodnja je obustavljena, zbog čega je zaposleno samo 60 radnika, dok je oko 400 ostalo bez posla.

"Nadamo se da će Vlada imati razumevanja za ovaj naš predlog, jer je ona sada vlasnik ne samo smederevske železare već i njenih pogona u Šapcu i Kučevu", kaže Zoran Milekić, predsednik opštine Kučevo.

Osim spasavanja fabrike kreča, u ovoj opštini planiraju i otvaranje fabrike cementa, o čemu pregovaraju sa stranim investitorima. Reč je o fabrici druge kategorije za proizvodnju cementa na bazi krečnjaka, koja bi radila po svim evropskim standardima što se tiče zaštite životne sredine.

"Njeno otvaranje unapredilo bi privredu našeg kraja i smanjilo nezaposlenost, naročito mlađih kadrova", rekao je Milekić.

Nema komentara.

Ostavi komentar