Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Lokalne vesti

24. 03. 2012. Smederevo

Autor: 2 Izvor: Novosti

Ukrajinci najbliži smederevskoj Železari

Trku za preuzimanje smederevske Železare sada vode tri svetska proizvođača čelika.

Vlada Srbije je, bar u ovom trenutku, najbliža da sudbinu smederevske čeličane poveri ukrajinskom partneru - kompaniji "Donjeck stil". Njihovi predstavnici već su obilazili pogone, razgovarali sa rukovodstvom i otpočeli pregovore o preuzimanju.

Tako bi Železara, posle "Ju-es stila", mogla da dođe u ruke ukrajinskom magnatu Viktoru Nusenkisu. On je šesti najbogatiji čovek ove zemlje, a osim čelikom, bavi se i eksploatacijom ruda i poljoprivredom.

"Pregovori su intenzivirani, a dogovor sa novim partnerom mogao bi da bude postignut u sledećih nekoliko meseci" kažu u Nemanjinoj 11. i dodaju da su razgovori složeni, pa se u sledećih mesec dana ne mogu očekivati konačni rezultati.

Osim partnera iz Ukrajine, za investiranje u Železaru vrlo je zainteresovana i jedna kineska kompanija. Kako je saopšteno iz kabineta potpredsednika Jovana Krkobabića, u igri je, mada bez ozbiljnih šansi, i holding iz Luksemburga "Junajted grupa CA".

Gazda ovog holdinga Igor Šamis navodno je spreman da uloži novac kroz svoju kompaniju, koju čine "Plzen stil" iz Češke i "Bumaš AD" iz Rusije. "Plzen stil" je nastao spajanjem nekadašnjih čeličana, koje su poslovale pod okriljem "Škode".

U javnosti se, dosad, kao skoro izvestan partner države u Železari pominjao ukrajinski kralj čelika Rinat Ahmetov, vlasnik giganta "Metinvest". Ova kompanija deo je njegove "CSM grupe" i spada među 20 najvećih svetskih proizvođača čelika.

Prihod "Metinvesta" u 2010. godini bio je 9,4 milijarde dolara, koje je "prekalilo" 130.000 radnika. Ipak, trenutno su male šanse da ova ukrajinska kompanija kupi nekadašnji "Ju-Es stil Srbija".

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije