Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Lokalne vesti.jpg?thumbId=29478&fileSize=45034&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146423000 Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html Uhapšeni zbog zasada marihuane http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39632/uhapseni-zbog-zasada-marihuane.html Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Požarevcu su pronašli zasad marihuane sa 678 biljaka. Prilogom ove akcije policija je uhapsila dve osobe zbog postojanja osnove sumnje da su izvršili krivično delo nevlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. ]]>

Policija je osumnjičene K.A (59) i V.Ž. (39) uhapsila dok su na njivi, u okolini Velikog Gradišta, presađivali zasade marihuane. Zaplenjeno je 678 biljaka ukupne težine oko 26 kg.

Po nalogu sudije Osnovnog suda u Požarevcu policija je izvršila pretres stana i drugih prostorija V.Ž. i pronašla oko 26 grama sasušene marihuane.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu i Osnovnog javnog tužilaštva u Velikom Gradištu osumnjičenima je određeno zadržavanje od 48 sati, i oni će u zakonskom roku biti privedeni , uz krivičnu prijavu, nadležnom tužilaštvu.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 15:24:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39632/uhapseni-zbog-zasada-marihuane.html
Završetak bolnice ipak u programu prekogranične saradnje? http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39631/zavrsetak-bolnice-ipak-u-programu-prekogranicne-saradnje.html Nakon što su Rumunija i Srbija odustale od projekta izgradnje auto puta između Pančeva i Temišvara, otvorila se prilika da u program prekogranične saradnje uđe projekat opremanja bolnice u Požarevcu. Direktor ustanove, Danko Nikolić kaže da uskoro očekuju potpisivanje ugovora. ]]>

Podsećamo, ambiciozni projekat završteka opremanja „nove“ zgrade bolnice u Požarevcu koja je počela da se gradi još 1998.godine, prošle godine nije mogao da parira projektima povećanja plovnosti kanala Begej, odnosno projektovanja i izrade studije izvodljivosti za autoput Pančevo-Temišvar.

Iako je „Zdravlje bez granica“ označen kao jedan od boljih projekata u prekograničnoj saradnji, tada nije bilo dovoljno novca za požarevačku bolnicu.

Nakon što je nedavno došlo do odustajanja Rumunije i Srbije da svoje prestonice povežu autoputem, nova prilika otovorila se za završetak opremanja bolničke zgrade u Požarevcu za koju je potrebno oko 4 miliona evra.

Direktor, Danko Nikolić je naveo je da su ispunjeni svi preduslovi i da je dokumentacija prošla proveru komisija. Potpisivanje ugovora očekuje se uskoro, a javnost bi o tome trebalo da bude upoznata.

Interreg IPA program prekogranične saradnje Rumunija - Srbija odobrila je Evropska komisija 6. avgusta 2015, a prvi poziv za projekte je objavljen 15. septembra 2015. godine sa budžetom od 50 miliona evra, od kojih je 21 milion izdvojen za strateške projekte.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 15:20:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39631/zavrsetak-bolnice-ipak-u-programu-prekogranicne-saradnje.html
Bolnica dobila novu komoru za rastvaranje citostatika http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39630/bolnica-dobila-novu-komoru-za-rastvaranje-citostatika.html Opšta bolnica u Požarevcu je, kroz donacije, uspela da nabavi Laminarnu komoru za onkološko odeljenje. Takođe bolnici je donirano i 300 kompleta metalnog posuđa. ]]>

Direktor Opšte bolnice Požarevac, dr Danko Nikolić je rekao da je nabavljanjem Laminarne komore bolnica dobila jedan uređaj koji omugućava sasvim bezbedan rad za ljude koje rade sa citostaticima. Vrednost ove komore je 1 619 000 dinara sa PDV-om, a sredstva za nabavku ovog uređaja donirali su opštine Golubac, Malo Crniće, Žagubica, Veliko Gradište, grad Požarevac, Dom zdravlja Požarevac kao i preduzeća „Vigor“, „Lug“, JKP „Vodovod i kanalizacija“, Advokatska komora Požarevac, Evrotrgovina i Tectum.

„Broj onkoloških pacijenata svake godine je u porastu, što nije za pohvalu. Ovaj aparat će doprineti dosta bezbednijem radu i boljoj zaštiti i osoblja i samih pacijenata. Sa ovom komorom omogućićemo da pacijenti budu zadovoljeni i da dobiju svoju terapiju koja je propisana“ rekao dr Nikolić.

Takođe Opštoj bolnici je donirano i 300 kompleta metalnog posuđa. Donacijom ovog posuđa izbačeno je plastično posuđe koje je dugi niz godina bilo u upotrebi. Ove komplete donirali su opština Veliko Gradište i JKP „Komunalne službe“ iz Požarevca.

dr Danko Nikolić je napomeno da je bolnici odobreno oko 3 miliona dinara od ministarstva zdravlja za uređenje sanitarnih čvorova.Biće uređeni objekti na ortopediji i ORL odeljenju.  Nikolić napominje da će bolnica pokrenuti još neku donotorsku akciju kako bi se zamenili zastareli aparati.

On je još napomenuo da su u bolnici urađene operacije sa mekim sočivima.

„Mi smo u pregovorima da nabavimo FACO aparat, aparat za meka sočiva, na godinu dana, kako bi se moglo nastaviti sa operacijama. Naši doktori su počeli da rade te operacije, a obuku vrše profesori iz Beograda. Ta obuka će trajati i dalje kako bi se stvorili uslovi kakvi treba da budu. Očekujemo da na jesen krenemo ozbiljno sa operacijama“ rekao je Nikolić.

Opšta bolnica u Požarevcu je u predhodnim donatorskim akcijama uspela da nabavi i novi reanomobil.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 14:44:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39630/bolnica-dobila-novu-komoru-za-rastvaranje-citostatika.html
LJKI: Plaćaju 220 noćenja sa doručkom i tri keteringa za VIP goste http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39629/ljki-placaju-220-nocenja-sa-doruckom-i-tri-keteringa-za-vip-goste.html Još nije izvesno koliko će nas koštati Ljubičevske konjičke igre ove godine. Prošle godine je to bilo 39 miliona dinara. U budžetu za 2017.godinu stoji iznos od 22 miliona dinara, ali je malo verovatno da će se zadržati na tom iznosu. Pripreme su počele. Najpre su raspisane javne nabavke kako bi se obezbedili hrana i piće za 3 keteringa i smeštaj za vi-aj-pi (VIP) goste. ]]>

Planirana su dva keteringa za do 150 važnih zvanica u Ljubičevu i jedan u svečanoj loži tokom manifestacije za do 50 ljudi.

Prvi ketering u Ljubičevu je na dan otvaranja, u petak 1.septembra od 19 časova, a drugi u nedelju pred završna takmičenja od 12 časova.

U slučaju Ljubičeva organizator se odlučio za klasičnu varijantu sa predjelom, kanapeima i roštiljem uz bezalkoholna i alkoholna pića. Ova dva prijema na otvorenom bi trebalo da koštaju nešto više od 200 hiljada dinara.

Što se tiče svečane lože, tu je predviđena lakša hrana, sveže voće (grožđe, lubenica, banane, pomorandže), kao i kikiriki, badem, indijski orah i pistaći, uz alkoholna i bezalkoholna pića.  Cena oko 50.000 dinara.

Doneta je odluka o izboru ponuđača u tri partije koji su u obavezi da angažuju minimalno 10 konobara odevenih u svečane uniforme i sa belim rukavicama.

Organizator LJKI, Turistička organizacija, odnosno grad, platiće hotelski smeštaj na bazi 220 noćenja sa doručkom, u periodu od 1. do 3.septembra.

I za ovu uslugu je doneta odluka o dodeli ugovora, a cena bi trebalo da bude oko 308 hiljada dinara.

Vatromet za otvaranje je ranije nabavljen. Košta blizu 400 hiljada dinara, a dobavljač je GROF MBM iz Petrovca.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 14:01:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39629/ljki-placaju-220-nocenja-sa-doruckom-i-tri-keteringa-za-vip-goste.html
Vodovod: Voda sa izvorišta za Drmno i Stari Kostolac ispravna za piće http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39628/vodovod-voda-sa-izvorista-za-drmno-i-stari-kostolac-ispravna-za-pice.html Tokom vikenda dispečeru Vodovoda prijavljeno je da voda sa izvorišta Mlava u Drmnu nije ispravna. Međutim, vanredne analize Zavoda za javno zdravlje, u koje smo imali uvid, pokazale su da je voda ispravna za piće. U Drmnu i Starom Kostolcu postoji problem sa zamućenoću vode zbog povišene potrošnje, a do kraja nedelje bi trebalo da se obavi ispiranje cevi, rečeno je Boom 93 u Vodovodu i kanalizaciji Požarevac. ]]>

Vodovod je u subotu primio poziv osobe koja je tvrdila da voda sa izvorišta navodno nije ispravna i da je  par desetina ljudi u Drmnu zatražilo lekarsku pomoć. Obe informacije nisu tačne, kažu Vodovodu i dodaju kako su u noći između subote i nedelje izvršene vanredne analize vode na izvorištu Mlava i javnoj česmi u Drmnu koje su pokazale ispravnost vode po svim parametrima.

Ono što jeste problem u Drmnu i Starom Kostolcu koji su nedavno prevezani sa izvorišta Lovac na izvorište Mlava je zamućenost vode.

Kako nam je objašnjeno, do ove pojave dolazi iz dva razloga. Prvi predstavljaju suspendovane čestice mangana koga je bilo u povišenim količinama na izvorištu Lovac, a koje su se nataložile na zidovima cevi. Drugi razog je visoka potrošnja vode u Drmnu i Starom Kostolcu. Zbog neujednačenog pristiska voda u cevima se dolazi do mešanja nataloženih čestica sa vodom što izaziva zamućenje.

Inače, tokom dana u ovim selima se troši 35 litara vode u sekundi, a tokom noći se beleži takođe visoka potrošnja od 17 litara u sekundi.

Do kraja sedmice bi trebalo da se izvrši ispiranje vodovodne mreže. Za sada nije jasno da li će se vršiti samo ispiranje pod visokim pritiskom ili će biti nužno da se radi hemijsko ispiranje mreže.     

]]>
Tue, 27 Jun 2017 11:15:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39628/vodovod-voda-sa-izvorista-za-drmno-i-stari-kostolac-ispravna-za-pice.html
Grad Smederevo i Asocijacija koordinatora za romska pitanja ozvaničili saradnju http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39627/grad-smederevo-i-asocijacija-koordinatora-za-romska-pitanja-ozvanicili-saradnju.html Grad Smederevo i Asocijacija koordinatora za romska pitanja, potpisali su danas Sporazum o saradnji. Potpise na dokument stavili su predsednik Skupštine grada Smedereva Bogoljub Spasojević i predsednik Asocijacije Dragan Gračanin. ]]>

Aktivnost će se odvijati na unapređenju komunikacije i razmene informacija, organizovanju javnih rasprava i konferencija, partnerskom nastupu pred donatorima. 

U nastavku na okruglom stolu ,,Zapošljavanje Roma i Romkinja, jačanje položaja romskih koordinatora i unapređivanje njihove saradnje sa lokanim samoupravama" jedna od važnijih tema ticala se i povratnika po sporazumu o Readmisiji, pripadnika romske nacionalne manjine.

Grad Smedrevo je jedan od prvih u Srbiji koji je prihvatio partnerstvo sa Asocijacijom romskih koordinatora i nevladinom ogranizacijom „Korak", koje su izradile plan i program za ekonomsko osnaživanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji koji je ovom prilikom prezentovan.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 11:00:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39627/grad-smederevo-i-asocijacija-koordinatora-za-romska-pitanja-ozvanicili-saradnju.html
Još 20.000 vaučera za odmor u Srbiji http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39626/-jos-20.000-vaucera-za-odmor-u-srbiji.html Ove godine za podsticanje domaćeg turizma od 60.000 vaučera, do polovine godine podeljeno je 57.600, a zbog velikog interesovanja država u opticaj stavlja dodatnih 20.000, prenosi RTS. ]]>

Od kada su vaučeri, sve češći gosti turistički odmarališta su penzioneri i oni čine oko 60 odsto ukupnog broja korisnika vaučera, koje najčešće troše u banjama.

U Braničevskom okrugu 18 ugostitelja se odlučilo da omogući gostima letovanje uz vaučere vlade Srbije. U Velikom Gradištu 16 ugostitelja se odlučilo da pruži gostima letovanje uz vaučere. Takođe u Petrovcu na Mlavi i Golubcu po jedan ugostitelj je pruža ovu uslugu.

Zainteresovani za letovanje u Srbiji uz vaučere mogu da pronađu viđe informacija OVDE.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 10:15:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39626/-jos-20.000-vaucera-za-odmor-u-srbiji.html
Vojska raspisala konkurs za prijem profesionalnih vojnika http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39625/vojska-raspisala-konkurs-za-prijem-profesionalnih-vojnika.html Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije otvorili su konkurs za prijem još 675 profesionalnih vojnika. Podnošenje prijava, uz proveru fizičke sposobnosti, biće organizovano 30. juna od 7.30 do 10 časova u kasarnama čije adrese se nalaze u konkursu. ]]>

U Požarevcu raspisan je konkurs za 6 radnih mesta. U 142. pešadijskoj jedinici biće primljeno 4, a u 143. saobraćajnoj službi 2 profesionalna vojnika.

Reč je o neposrednom prijemu vojnika iz evidencije regionalnih centara Ministarstva odbrane, te su potencijalni kandidati svi državljani Republike Srbije koji su dobrovoljno odslužili vojni rok sa oružjem i mlađi su od 30 godina. Sa najboljim kandidatima zaključiće se ugovor o radu na određeno vreme i biće primljeni u profesionalnu vojnu službu na period od šest meseci, uz mogućnost produženja ugovora o radu na period od tri godine i obnavljanja ugovora do navršenih 40 godina života.

Od januara 2017. godine 739 profesionalnih vojnika već je primljeno u radni odnos u Vojsku Srbije, zahvaljujući inicijativi koju je pokrenuo ministar odbrane Zoran Đorđević uz podršku Vlade Republike Srbije.

Više informacija o prijemu možete pročitati OVDE.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 09:36:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39625/vojska-raspisala-konkurs-za-prijem-profesionalnih-vojnika.html
U lokalnoj samoupravi Požarevca višak 114 zaposlenih http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39616/u-lokalnoj-samoupravi-pozarevca-visak-114-zaposlenih-.html Vlada Srbije donela je Odluku o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa za 2017.godinu. U svim opštinama i gradovima na području Braničevskog okruga ima prekobrojnih, a najviše ih je u Gradu Požarevcu – 114. ]]>

Pre više od godinu dana broj stalno zaposlenih u Požarevcu je sveden na 1.209 ljudi koji su zaposleni na određeno vreme u lokalnoj samoupravi, javnim preduzećima, ustanovama i mesnim zajednicama. Tada je nešto više od 20 ljudi bilo višak. Sada je pred gradom ozbiljniji izazov da odredi viškove za ukupno 114 prekobrojnih i broja stalno zaposlenih svede na 1.095.

Podsećamo da je u prvoj polovini 2016.godine lokalna vlast u Požarevcu odlučila da teret racionalizacije podnesu svi subjekti proporcionalno, po broju zaposlenih, a ne na osnovu stvarnih viškova. To je naišlo na otpor, pre svega u gradskoj upravi.

Kako je nezvanično rečeno Boom 93 u gradskoj upravi, ove godine to ne bi trebalo da bude pravilo.

 

 

Odluka o maksimalnom broju zaposlenih stupa na snagu 30.juna. Međutim, očekuje se da naknadno bude utvrđen rok za usklađivanje broja zaposlenih sa podacima iz odluke, kao što je to učinjeno za prethodni krug racionalizacije.

Pored Požarevca, viškovi su utvrđeni i u ostalim lokalnim samoupravama. Tako je u Golupcu višak 9 zaposlenih, u Žabarima 32, u Žagubici 9, u Kučevu 10, u Velikom Gradištu 30, a u Petrovcu na Mlavi 24.

U odnosu na odluku za 2015.godinu, racionalizacija je u Požarevcu predviđena i u Osnovnom sudu za 1 zaposlenog i Centru za socijalni rad za 3 zaposlena. Maksimalan broj zaposlenih povećan je u Prekršajnom sudu za 1 zaposlenog, Privrednom sudu za 2 zaposlena, KPZ Zabela za 36 zaposlenih, Opštoj bolnici za 27 zaposlenih i Domu zdravlja za 4 zaposlena.

Maksimalan broj zaposlenih za ustanove u sistemu obrazovanja  izražen je ne u celim brojevima, već sa dve decimale. U odnosu na odluku za 2015.godinu, ispostavlja se da samo u Muzičkoj školi ima mesta za nove zaposlene.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 15:57:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39616/u-lokalnoj-samoupravi-pozarevca-visak-114-zaposlenih-.html
Djaci od septembra uče o bezbednosti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39615/djaci-od-septembra-uce-o-bezbednosti.html Učenici četvrtog i šestog razreda od 1. septembra imaće jednom mesečno fakultativni predmet na kome će ih policajci učiti kako da se zaštite ne samo u saobraćaju već i od droge, alkohola, različitih vidova nasilja, trgovine ljudima, ali i elementarnih nepogoda. ]]>

U beogradskoj Osnovnoj školi Vuk Karadžić djacima je u prisustvu ministara prosvete i unutrašnjih poslova Mladena Šarčevića i Nebojše Stefanovića održano kratko predavanje o bezbednosti u saobraćaju i gašenju požara, koje će zajedno sa još šest tema biti deo fakultativnog predmeta čiji je cilj bezbednost svakog deteta.


Šarčević je izrazio zadovoljstvo što se saradnja policije i ministarstva prosvete nakon uvodjenja kamera nastavlja novim korakom dragocenim i za učenike i njihove roditelje.

"Djaci će učiti da prepoznaju opasnosti na internetu, rizike na koje mogu naići od kuće do škole ne samo u saobraćaju već i od onih koji mladost ne doživljavaju na pravi način", rekao je Šarčević.

Prema njegovim rečima, deca su do sada mogla da nauče o značaju školskog policajca, a od septembra će moći da uče mnogo više o svojoj bezbednosti i opasnostima u saobraćaju, tome kako da se zaštite od vršnjačkog nasilja, droge, alkohola, interneta, tehnoloških opasnosti, trgovine ljudima, vanrednih situacija požara, poplava...

"Moramo se pozabaviti vršnjačkim nasiljem, kada ste vi uzrok problema nekome mladjem od vas", rekao je ministar prosvete.

Stefanović je rekao da će djaci četvrtog i šestog razreda od septembra kroz fakultativni predmet učiti o opasnostima, izazovima i pretnjama na koje mogu naići i kako da im se odupru, kako da sačuvaju svoje i živote drugih.

Na taj način i vaši roditelji će manje brinuti, rekao je Stefanović i dodao da će predavači biti i penzionisani policajci koji su svoj radni vek utkali u bezbednost društva.

"Policajci su vaši drugovi, oni su tu da vas zaštite od svakog zla, njima se možete obratiti uvek kada imate neki problem. Onu su tu da odgovore na sva vaša pitanja", poručio je ministar unutrašnjih poslova.

Protokol na saradnji o programu bezbednosti "Osnovi bezbednosti dece" potpisali su danas ministri prosvete i unutrašnjih poslova Mladen Šarčević i Nebojša Stefanović.

Vežba je iskorišćena da se prikažu i sve vrste uniformi koje policajci nose, kako bi deca lakše prepoznala kome da se obrate ako im je pomoć potrebna, ali i gašenje požara vodom i vazdušnom penom, što je kod njih izazvalo ogromnu radost.

Predstavnici policije ponovili su deci da uvek treba da kažu "stop nasilju i drogama", da ne prave greške u saobraćaju, da prilikom prelaska ulice prvo stanu pa pogledaju levo, desno i opet levo i da ne žure.

Rečeno im je kada voze bicikl da to nikada ne čine po kolovozu, kada prelaze ulicu da bicikl preguraju preko pešačkog prelaza. Takodje, rekli su im da na prednjem sedištu ne smeju da sede pre 12 godine, i da uvek moraju da budu vezani, ma gde sedeli.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 14:01:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39615/djaci-od-septembra-uce-o-bezbednosti.html
Policija kaznila 270 vozača http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39614/policija-kaznila-270-vozaca-.html Na teritoriji koju pokriva Policijska uprava Požarevac, u periodu od 19 do 25. juna, dogodilo se 13 saobraćajnih nezgoda. U ovim nezgodama 3 lica su lakše povređena, a u sedam nesreća pričinjena je manja materijalna šteta. ]]>

Zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja su isključena dva vozača. Kod jednog je izmereno 1,45 promila alkohola u krvi.

Saobraćajna policija je podnela 63 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdala je 270 prekršajnih naloga uglavnom zbog neprilagođene brzine.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 13:26:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39614/policija-kaznila-270-vozaca-.html
Prezentacija projekta za izgradnju mini hidroelektrane http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39610/prezentacija-projekta-za-izgradnju-mini-hidroelektrane.html Opština Kučevo sazvala je javnu prezentaciju projekta za izgranju mini hidoelektrane na teritoriji katastarske opštine Kaona. ]]>

Projekat je uradilo preduzeće Infoplan iz Aranđelovca, a podnosilac zahteva za potvrđivanje projekta je firma d.o.o. Birsta iz Beograda.

Zainteresovani mogu da izvrše uvid u projekat do 29. juna u prostorijama Opštinske uprave Kučevo, kancelarija broj 10 od 11 do 14h.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 09:39:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39610/prezentacija-projekta-za-izgradnju-mini-hidroelektrane.html
Nema ličnog bankrota za građane Srbije http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39609/nema-licnog-bankrota-za-gradjane-srbije.html Teško da bi iko u našoj zemlji mogao da doživi sudbinu nemačkog tenisera Borisa Bekera, jer bogati, a i oni koji to nisu, ne idu u bankrot zato što takva institucija ovde ne postoji. ]]>

Javnost još ne veruje da je Boris Beker, legendarni nemački teniser i bivši trener Novaka Đokovića, bankrotirao.

Neverica je utoliko veća, ako se zna da sudiji Kristin Deter nije bio problem da kazni svetski poznatog tenisera, bez obzira na insistiranje Bekerovih advokata da se dug refinansira, stavi hipoteka na nekretnine na Palma de Majorci, čime bi prikupili šest miliona evra.

– Proglasila sam bankrot. Stekla sam utisak da je to čovek koji je zabio glavu u pesak – rekla je sudija, pošto je zahtev za bankrot podnela jedna privatna banka, zbog duga koji datira iz 2015. godine. Sudija je odbila da dozvoli još 28 dana Bekeru da otplati dug.

Da li bi iko u Srbiji mogao da propadne kao Beker?

Iz spiskova 100 najvećih poreskih dužnika fizičkih i pravnih lica, koje Poreska uprava periodično objavljuje, vidi se da su njihovi dugovi nastali pre pet pa i deset godina, ali da i dalje manje-više normalno žive i rade. Pravo pitanje je zar u Srbiji stvarno nema sudije poput Deterove?

Đerđ Pap, poreski stručnjak i bivši direktor u Poreskoj upravi Srbije, odgovara da „bogati (pa i oni koji to nisu) ne idu u bankrot zato što takva „institucija” u Srbiji ne postoji.

– Kod nas pravna lica mogu da odu u stečaj (što je pandan bankrotstvu fizičkog lica), ali fizička ne mogu da bankrotiraju Ova kategorija tek treba da se uredi u našem pravnom sistemu. Preduslov za to je uspostavljanje mnogo bolje evidencije i kontrole imovine i prihoda fizičkih lica, jer bankrotstvo tek tada ima smisla. Iako kod nas postoji zakon o unakrsnoj proceni imovine i zarada, (ukrštanju podataka) nikada nismo saznali šta je s onima čija je lična imovina veća od prihoda. Da li su ostali bez nje, ukoliko nisu uspeli da dokažu kako su je stekli – kaže Pap.

Pojedine zemlje regiona ugradile su bankrot u svoje pravne sisteme. I u Srbiji se pre dve godine govorilo o korisnosti bankrotstva, ali je sve ostalo na tome. Pap kaže da je važno da bankrotstvo fizičkih lica postoji u Srbiji.

– Bankrotstvo znači da fizičko lice koje duguje više ne upravlja svojim finansijama. Umesto njega, to radi neko drugi, u cilju da on efikasno i što pre otplati dugove. Onaj ko upravlja imovinom i prihodima bankrotiranog, procenjuje koliko mu je i šta neophodno za život, a ostali novac koristi za otplatu dugova – objašnjava ovaj poreski stručnjak.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 09:25:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39609/nema-licnog-bankrota-za-gradjane-srbije.html
Za žito država daje 18 dinara http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39608/za-zito-drzava-daje-18-dinara.html Robne rezerve će, kako je u petak u Novom Sadu najavio Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, reagovati i otkupiće deo pšenice ovogodišnjeg roda, iz žetve koja je na samom početku, po ceni koja neće biti manja od 18 dinara po kilogramu. ]]>

Nedimović je naveo kako se još uvek precizira koja količina pšenice će biti otkupljena po ovoj, povoljnijoj ceni.

- Tržište formira cenu pšenice, kao i sve ostale cene, ali i država ima mehanizme da na njega utiče - istakao je Nedimović. - U proceduri je predlog da Republička direkcija za robne rezerve otkupi pšenicu, a još uvek se dogovaramo koliko će žita ovogodišnjeg roda biti otkupljeno.

Nedimović je, takođe naveo kako je njegovo ministarstvo u stalnom kontaktu sa Komisijom za zaštitu prava konkurencije, koja ima sve "alate" za ovaj i za druge vrste mogućih zloupotreba.

- Pšenice će za potrebe Srbije biti dovoljno, imaćemo i oko milion tona za izvoz, i pored toga što je bilo manje zasejano - istakao je Nedimović. - Mi, takođe, pripremamo zakon kojim ćemo regulisati tržište poljoprivrednih proizvoda, a njime ćemo precizirati ko je proizvođač, i ko i na koji način može da prodaje poljoprivredne proizvode, kako se ne bi dešavalo da na početku sezone neko izađe sa cenom koja nije odgovarajuća, i napravi pometnju.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 09:21:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39608/za-zito-drzava-daje-18-dinara.html
U toku sprovođenje projekta „Ekologija nema alternative“ http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39607/u-toku-sprovodjenje-projekta-%E2%80%9Eekologija-nema-alternative%E2%80%9C.html Ekološko društvo „Studenac” iz Krepoljina u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje sprovodi Projekat „Ekologija nema alternative“, u okviru Javnih radova kao mere aktivne politike zapošljavanja. ]]>

Na osnovu sprovedenog Javnog konkursa društvo ekologa iz Krepoljina uposlilo je šest osoba, nezposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe zapošljavanja koji su po rečima predsednika društva Vladana Miloševića angažovani na poslovima uređenja naselja.

„Konkretno radimo uređenje Javnih površina, rečnog toka krepoljinske reke i reke Mlave, uređenje izletišta „Čvarinac“ kod manastira „Gornjak“, kompleksa borove šume koja je prilično zapuštena a nalazi se u samom centru naselja i okružuje sportski kompleks. Ono što je završeno jeste akcija sađenja cveća na nekoliko bitnih lokacija u naselju. Zadovoljili smo uslove konkursa koji se sprovodi od prvog maja i traje četiri meseca, na šta sam izuzetno ponosan, jer smo pružili šansu da oni koji žele doprinesu razvoju Krepoljina ali istovrenemo i zarade što je još jedan od bitnih faktora“, rekao je Milošević.

Pored pomenutog , sprovedeni su još i edukacija i obuka radnika o čemu je govorila je Mikica Petrović, lice zaduzeno za sprovođenje obuke i tom prlikom istakla da su radnici mogli da se upoznaju sa različitim terminima hortikulture, uređenja eksterijera. Najvažnije je da su obuku svi uspešno savladali i da će za to dobiti sertifikate, koji će im koristiti u buduće za neke druge poslove. Na obuci je takođe bilo reči i o suzbijanju ambrozije. 

Realizacijom projekta članovi Ekološkog društva „Studenac“ daju skroman doprinos obeležavaju jubileja, 20 godišnjice postojanja i rada društva,ali istovremeno i kontinuirano sprovode i ostale brojne aktivnosti u cilju lepšeg izgleda naselja Krepoljin.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 09:16:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39607/u-toku-sprovodjenje-projekta-%E2%80%9Eekologija-nema-alternative%E2%80%9C.html
Bez tužbe za neisplaćene zarade http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39598/bez-tuzbe-za-neisplacene-zarade.html Završena je javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova, koje bi trebalo da omoguće svim radnicima u Srbiji da bez tužbe dođu do svoje zarade i drugih primanja od poslodavaca. ]]>  

 

Prvi put bi to pravo važilo za sve zaposlene, pa i one u javnom sektoru, piše Dnevnik.

Naime, državni službenici i nameštenici, odnosno svi zaposleni u javnom sektoru, dobiće pravo da postave pitanje isplate svoje plate, naknade i drugih primanja. Konkretno, umesto radnika koji sada pravdu zbog neisplaćenih zarada moraju da traže na sudu, to bi činila Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova. Direktor Agencije Mile Radivojević objašnjava da će ta institucija izmenama dobiti šira ovlašćenja.

"Do sada je naša nadležnost bila utvrđivanje obaveze za isplatu zarada do iznosa minimalca, sada će se odnositi na punu zaradu i platu. To znači da su zaposleni morali da pokreću sudski spor za isplatu razlike između minimalca i pune plate, a ukoliko se usvoje ove izmene, to neće morati", objašnjava Radivojević. Po njegovim rečima, od 2005. godine, otkako postoji Agencija za mirno rešavanje sporova, vođeno je oko 14.000 predmeta, a u sudovima je čak 30.000 radnih sporova.

Sudski postupci za naplatu neisplaćene zarade ili bilo kojeg drugog prava proisteklog iz rada traju dugo, zahtevaju troškove za tužbe i žalbe, angažovanje advokata i plaćanje njihovih troškova, dok je postupak pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova besplatan. Arbitražno rešenje je pravosnažno i izvršno, odnosno ima istu pravnu snagu kao pravosnažna sudska presuda.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova donosi i niz drugih mera čiji je cilj da podstaknu zaposlene i poslodavce da radne sporove rešavaju pred Agencijom, i to u postupku pregovora, a ne pred sudom, ali i da im omogući garancije da budu sigurniji u rešavanju svog spora.

Više od 300.000 radnika ne prima platu redovno 

Novina je i to da će izmenama tog zakona nadležnosti Agencije biti proširene i na druga primanja kao što su otpremnine, pogrebne usluge, novogodišnji paketići za decu. Nacrt zakona predviđa i da se kod kolektivnih radnih sporova proširuje nadležnost Agencije na utvrđivanje reprezentativnosti sindikata, kao i na sporove povodom utvrđivanja minimuma procesa rada u toku štrajka. Uvodi se i obaveza miritelja da, nakon neuspelih pregovora, na zahtev strane u sporu preporuči na koji način se može rešiti problem, odnosno da sam donese preporuku za rešavanje spornih pitanja.

Inače, i bez izmena, koje se očekuju na jesen, Agencija za mirno rešavanje radnih sporova ima sve više posla. U 2014. godini podneto je 199 zahteva, a prošle čak 956. Samo u prva dva meseca ove godine stiglo je 11 novih predloga, dok su, po podacima Ministarstva pravde, tokom prošle godine viši i osnovni sudovi primili ukupno 33.389 premeta koji se tiču radne oblasti.

U predlozima podnetim Agenciji za mirno rešavanje sporova najčešće je reč o sporovima između poslodavaca i zaposlenih koji se tiču mobinga, otkaza ugovora o radu, ugovaranja i isplate minimalne zarade, naknade troškova koji se odnose na ishranu u toku rada, odlazak i dolazak s rada, isplatu jubilarne nagrade, regresa za korišćenje godišnjeg odmora, izmena kolektivnih ugovora, štrajka... Od ukupnog broja podnetih predloga u toku 2016. godine meritorno je rešen 331, dok je više od 400 u toku.

Po procenama sindikata, u Srbiji ima više od 300.000 radnika koji neredovno primaju platu. Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku tvrdi da oko 70 odsto radnika ne prima platu na vreme, od čega trećini zarada kasni od 30 do 90 dana, dok sedam odsto prima sa zakašnjenjem većim od tri meseca.

]]>
Sun, 25 Jun 2017 14:06:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39598/bez-tuzbe-za-neisplacene-zarade.html
Predstavljaju se mladi rok bendovi http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39597/predstavljaju-se-mladi-rok-bendovi.html U Velikom gradu smederevske tvrđave biće održana "Mini gitarijada" na kojoj će se mladi rok bendovi predstaviti svojim autorskim ostvarenjima. ]]>  

Poklonici roka pratiće nastupe bendova "Kant a robot" iz Kovina, "The Commandos" iz Smederevske Palanke, "Plutonia" iz Beograda, "Sirius" iz Subotice i "Planet Karavan" iz Smedereva.

Svaki od bendova izvešće po dve autorske kompozicije, a u žiriju će biti bubnjar bendova "Cactus Jack" i "Karizma" i rok novinar Dragan Živković, gitarista grupe "Alogia" Miroslav Branković i basista i pevač benda "Patrias" Saša Đorđević.

U programu će učestovovati i pobednici na ovogodišnjoj zaječarskoj gitarijadi, "Hadži prodane duše".

U revijalnom delu programa nastupiće Dejan Cukić i "Spori ritam bend". Program se realizuje u saradnji sa zaječarskom Gitarijadom. Početak je u 20 sati. Ulaz je slobodan.

]]>
Sun, 25 Jun 2017 12:24:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39597/predstavljaju-se-mladi-rok-bendovi.html
U pojedinim opštinama i dalje nema notara http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39596/u-pojedinim-opstinama-i-dalje-nema-notara.html Notarske kancelarije zatrpane su ovih dana zahtevima za overu svedočanstava i ostale dokumentacije potrebne za upis na fakultete i visoke škole strukovnih studija. ]]>

Kako Novosti saznaju u Javnobeležničkoj komori (JBK), ove overe vrše se besplatno, i dok besplatne overe u proseku čine 20-30% svih overa, sada je broj premašio polovinu.

Statistika JBK pokazuje da su beležnici, od septembra 2014, kada su startovali, do kraja prošle godine overili ukupno 587.000 dokumenata, a od 1. marta do 15. aprila ove godine, od kad su jedini nadležni za overe, čak 448.793.

Zbog povećanog obima posla očekuje se da će i budžetski prihod od poreza koji uplaćuju biti daleko veći. Prema podacima Ministarstva pravde, u državni budžet se lane slilo oko 1,4 milijarde dinara iz notarskih kancelarija. Od toga, oko 550 miliona od PDV-a, plus još 830 miliona u pravosudni budžet. Dakle polovina njihovih prihoda.
Međutim, i dalje postoje opštine u kojima ovaj posao obavljaju lokalna administracija i sudovi, jer nema nijednog notara. U pitanju su Brus, Dimitrovgrad, Knjaževac, Majdanpek, Raška, Sjenica, Surdulica i Trstenik.
U Srbiji postoje ukupno 164 beležnika, od čega su 96 žene. Ovog meseca startuje i 10 novoimenovanih, od kojih je osam već počelo (u Velikom Gradištu, Žitištu, Šidu, Petrovcu na Mlavi, Boru, Priboju, Ubu i Žablju), a do kraja meseca kancelarije će otvoriti još dvoje - u Bujanovcu i Preševu.
Osim beležnika, u kancelarijama radi i 27 pomoćnika i 345 pripravnika, pa je ukupno 533 ljudi ovlašćeno za overu dokumenata.
Beležničke kancelarije bave se od prošle godine i predmetima vezanim za sprovođenje ostavinskih rasprava: sastavljanje smrtovnica, popis i procena imovine i sama ostavina. Lane ih je ukupno bilo 35.114, a ove godine, samo za prva tri i po meseca, 33.259.
]]>
Sat, 24 Jun 2017 16:33:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39596/u-pojedinim-opstinama-i-dalje-nema-notara.html
Gužva na graničnom prelazu za ulazak u Grčku http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39595/guzva-na-granicnom-prelazu-za-ulazak-u-grcku.html Na graničnom prelazu "Bogorodica" danas su dugačke kolone vozila i za ulazak iz Makedonije u Grčku čeka se satima, javili su makedonski mediji. ]]>

Na ulazak u Grčku čekaju pretežno automobili sa makedonskim i srpskim registarskim tablicama. Šest kolovoznih traka prepune su vozila, a kako navode putnici, čeka se u proseku tri sata.

Prema proceni Televizije 21, na najprometnijem makedonsko-grčkom prelazu na ulazak u Grčku čeka više od 10.000 ljudi.

 

Pogranične vlasti navode da su razlozi za veliku gužvu godišnji odmori i produženi vikend u Makedoniji.

 

 Normalizacija saobraćaja na prelazu "Bogorodica - Evzoni" očekuje se u popodnevnim satima, a Auto-moto savez Makedonije je saopštio da na drugim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

]]>
Sat, 24 Jun 2017 14:46:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39595/guzva-na-granicnom-prelazu-za-ulazak-u-grcku.html
Muzička škola na gradskom trgu http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39594/muzicka-skola-na-gradskom-trgu.html Muzička škola “Stevan Mokranjac” priključila se programima koji se izvode na centralnom gradskom trgu. Večeras će u centru grada nastupiti učenici muzičke škole. ]]>

U  okviru letnjeg programa Centra za kulturu, učenici muzičke škole će u periodu od 24. do 28.juna izvesti nekoliko različitih programa u centru Požarevca.

Kako je ranije rekla pomoćnica direktora, Olivera Mladenović, škola se priključila programima koji se izvode na centralnom gradskom trgu i “na taj način podržavala nastojanje grada i Centra za kulturu da se obogati kulturni sadržaj različitim umetničkim programima”.

Prvi nastup muzička škola „Stevan Mokranjac“ održala je na centralnom gradskom trgu povodom Svetskog dana muzike, 21.juna.

Večerašnji nastup učenika muzičke škole počinje u 19 sati.

]]>
Sat, 24 Jun 2017 12:03:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/39594/muzicka-skola-na-gradskom-trgu.html