Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Lokalne vesti.jpg?thumbId=29478&fileSize=45034&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146423000 Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html Pčelari planiraju poslovno-turistički kompleks u Ljubičevu http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37531/pcelari-planiraju-poslovno-turisticki-kompleks-u-ljubicevu.html Šesto međunarodno savetovanje pčelara održano je u sali kostolačkog Centra za kulturu. Svoja iskustva posetiocima su preneli iskusni pčelari iz Hrvatske i Slovenije, a gosti su mogli da kupe i pčelarske proizvode na nekoliko prodajnih štandova. Bilo reči i o planovima za razvoj pčelarstva kao poljoprivredne grane budućnosti. ]]>

Udruženja pčelara iz Požarevca je u saradnji sa Agrarnim fondom za razvoj poljoprivrede i Poljoprivrednom školom "Sonja Marinković" organizovalo nedeljno savetovanje u Kostolcu. Slogan međunarodnog skupa pčelara je bio "Vidimo se na vrhu".

Jedan od predavača bio je Bostjan Noč, predsednik Pčelarskog saveza Slovenije, a došli su i pčelari iz Hrvatske Mato Idžojtić i Stanko Čuljak, predsednik udruženja pčelara Vinkovci.

Idžojtić i Čuljak su posetiocima pričali o pčelarenju AŽ i LR košnicama, dok je predsednik slovenačkog pčelarskog saveza između ostalog govorio i o suzbijanju grinja varoa, koje napadaju medonosne pčele.

Predsednik UP Požarevac Dejan Milošević rekao je da se na području Ljubičeva planira poslovno-turistički kompleks usmeren na razvoj proširenja turističke ponude i razvoja pčelarstva. On je istakao i da je Grad Požarevca izdvojio 6 miliona dinara za razvoj pčelarstva.

Požarevačko udruženje pčelara je prošle godine brojalo više od 300 proizvođača meda, u čijem je vlasništvu ukupno oko 14.000 košnica.

]]>
Mon, 27 Feb 2017 08:48:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37531/pcelari-planiraju-poslovno-turisticki-kompleks-u-ljubicevu.html
Nesavesnim poslodavcima krivične prijave http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37526/nesavesnim-poslodavcima-krivicne-prijave-.html Najčešće povrede na radu sa smrtnim ishodom dešavaju u oblasti građevinarstva, više od 50%, kaže načelnik Inspektorata za rad u Ministarstvu za rad Maja Ilić. Najčešći razlozi su neobezbeđeni uslovi i oprema za ličnu zaštitu i bezbedan rad. ]]>

Ona je gostujući na RTS-u kazala da poslodavci na gradilištima vrlo često angažuju lica bez ugovora o radu, koja su onda podložnija povredama na radu i oni spadaju onda u rizičniju grupu.

"Poslodavac je taj koji treba da organizuje rad i radni prostor tako da obezbedi sprvođenje svih preventivnih mera radi zaštite života i zdravlja zaposlenih. Zakon jasno propisuje i da zaposleni ukoliko nisu primenjene sve mere bezbednosti i zdravlja na radu može da odbije da radi na takvom random mestu", kazala je Ilić.

Ona je navela i da inspekcije svakodnevno redovno, ali i vanredno kontrolišu primenu mera bezbednosti na radu, posebno u sektoru građevinarstva i industrije zbog njihove specifičnosti rada i nalažu poslodavcima da uklone sve nedostatke u određenom roku, ali podnose se i zahtevi za pokretanje prekršajnih poostupka.

"Vrlo često i više radimo one pojačane inspekcijske nadzore i to su nenajavljeni nadzori koji sup o zakonu uvek mogući , posebno kada ima indicija da ima nekih nepravilnosti", rekla je ona i navela da ukoliko se desi da je porveđeni radnik neprijavljen, kao što je bio poslednji slučaj sa smrtnim ishodom sva odgovornost je na poslodavcu i tada se preduzimaju sve zakonom propisane mere, odnosno pokreće se prekršajni postupak i podižu se krivične prijave protiv poslodavaca", objašnjava ona.

Ona je podsetila da je Inspekcija rada u 2016. Izvršila 900 nadzora povodom povreda na radu, da je bilo 29 smrtnih povreda na radu , 774 teških povreda na radu , kao i da je podneto je više od 62 krivičnih prijava priotiv nesavesnih poslodavaca.

Prema njenim rečima, kontrolišu se svi subjekti i registrovani i neregistrovani, jer je od 2015. i to zakonski dozvoljeno , dodavši da inspekcija ima 238 inspektora koji vrše nadzor u svim sektorima.

]]>
Sun, 26 Feb 2017 11:46:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37526/nesavesnim-poslodavcima-krivicne-prijave-.html
Još jedna glumica dobila nagradu "Milivojev štap" http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37525/jos-jedna-glumica-dobila-nagradu-%22milivojev-stap%22.html Posetiocima 13. Amaterskih glumačkih svečanosti predstavila se sinoć kamerna scena “Mika Antić” iz Sente. ]]> Dramski amateri iz Sente izveli su komad “Epitaf”, u režiji Branka Vučetića. Za ulogu Jagode, glumica Ljubica Romandić proglašena je za glumca večeri. Njoj je uručena nagrada replika Milivojevog štapa, dok je njen kolega, Radovan Zubac dobio nagradu za slikovito prikazan lik, za ulogu Horacija.  

Večeras u Velikoj Sali Centra za kulturu gostuje Akademsko pozorište Studentskog kulturnog centra iz Kragujevca sa predstavom "Era ožalošćenih", režiju je radio Miroslav Petrović. Cena karte je 250 dinara. Početak predstave je u 20h.

]]>
Sun, 26 Feb 2017 11:05:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37525/jos-jedna-glumica-dobila-nagradu-%22milivojev-stap%22.html
Deo Ljubičeva bez struje http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37524/deo-ljubiceva-bez-struje.html Zbog radova na rekonstrukciji NN mreže sutra od 08 do 15 bez električne energije ostaće deo naselja Ljubičevo, javlja ogranak elektrodistribucije Požarevac. ]]>

]]>
Sun, 26 Feb 2017 10:41:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37524/deo-ljubiceva-bez-struje.html
Kombi prevoznici nastavljaju sa radom po postojećim zakonskim propisima http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37523/kombi-prevoznici-nastavljaju-sa-radom-po-postojecim-zakonskim-propisima.html Udruženje kombi prevoznika saopštilo je da je sa Ministarstvom saobraćaja postiglo dogovor da nastave sa radom po postojećim zakonskim propisima, uz dodatna preregistrovanja postojećih delatnosti. ]]>

Udruženje kombi prevoznika navelo je da je u periodu od poslednjeg protesta, obavilo više konstruktivnih sastanaka sa predstavnicima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja, infrastrukture i turizma na najvišem nivou.

“Kroz razgovore smo konstatovali da postojeći zakonski propisi omogućavaju da se ovaj vid delatnosti, koji obavlja veći deo članova Udruženja 'Kombi prevoz putnika', može obavljati uz dodatna preregistrovanja postojećih delatnosti”, navodi se u saopštenju.

Udruženje dodaje i da je konstatovano da će se u sledećoj izmeni zakona, koja je najavljena za 2018. godinu, nakon sprovedenih analiza potreba za pomenutim vidom prevoza, nacionalnih zakonodavstva zemalja EU i javnih rasprava, utvrditi mogućnost i način učešća ovih vozila u prevozu putnika u drumskom saobraćaju.

]]>
Sat, 25 Feb 2017 21:06:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37523/kombi-prevoznici-nastavljaju-sa-radom-po-postojecim-zakonskim-propisima.html
Protest u Smederevu „Koncert Vlade Georgieva – ipak ćemo ga održati“ http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37521/protest-u-smederevu-%E2%80%9Ekoncert-vlade-georgieva-%E2%80%93-ipak-cemo-ga-odrzati%E2%80%9C.html Građani Smedereva održaće protest zbog bezrazložnog otkazivanja koncerta Vlade Georgijeva, čiji je nastup bio planiran 4. marta u sportskoj hali u Smederevu. ]]>

Smederevci su se preko društvenih mreža pobunili protestujući protiv ovakve skandalozne odluke. Oni će 4. marta održati protest na gradskom trgu u Smederevu, a pozvan je i Georgijev da bude gost na protestu „Koncert Vlade Georgieva – ipak ćemo ga održati“.

„Pozvani su svi. Nema politike. Nema obeležja pripadnosti. Samo slobodna građanska svest i bunt. Ustanite, krenite i dođite“, Mi smo Gerogijev. Hoćete li nas zabraniti?“, piše na društvenim mrežama.

Ranije ovog meseca, na društvenim mrežama povela se polemika o razlozima (prvog) otkazivanja koncerta Vlada Georgieva u Smederevu, pošto je na Tviteru pohvalio budućeg predsedničkog kandidata Sašu Jankovića. U nedelju uveče pevač je i javno podržao kandidaturu Jankovića pojavivši se na njegovom prvom skupu u Hali sportova.

Tom prilikom, kako je preneo N1, direktor Hale Smederevo demantovao je navode da su razlozi politički i poručio da će koncert biti održan 4. marta.

Međutim, izgleda da je do otkazivanja zaista došlo. I to po drugi put.

Georgijev je za otkazan koncert  saznao preko društvene mreže Tviter. Naime, jedna korisnica Tvitera napisala je Georgievu da je koncert otkazan i da je to čula na blagajni.

Georgijev je bio iznenađen, navodeći da će za to sigurno saznati ujutru.

Nakon što je pevač novu informaciju podelio na Tviteru, počele su spekulacije da je koncert otkazan zbog toga što se Georgiev pojavio na skupu podrške Saši Jankoviću.

]]>
Sat, 25 Feb 2017 12:17:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37521/protest-u-smederevu-%E2%80%9Ekoncert-vlade-georgieva-%E2%80%93-ipak-cemo-ga-odrzati%E2%80%9C.html
Prvi „Milivojev štap“ pripao glumici Savić http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37520/prvi-%E2%80%9Emilivojev-stap%E2%80%9C-pripao-glumici-savic.html Nastupom Studija BIS iz Beograda sa predstavom „Let“ otvorene su 13. amaterske glumačke svečanosti "Milivojev štap i šešir. ]]>

Za ulogu Džonatana Livingstona u predstavi "Let", glumica Lidija Savić izabrana je za glumicu večeri. Ona je dobila repliku Milivojevog štapa, dok je stručni žiri za slikovito kreiranje lika nagradu dodelio Ivi Ivanović, za ulogu Flečera.

Pre početka predstave, u galeriji "Obojena svetlost" otvorena je izložba fotografija "Požarevac iz mog ugla" dr Marka Stevanića.

Publici će se do kraja festivala predstaviti dramski amateri trupa iz Sente, Kragujevca, Požarevca, Gornjeg Milanovca i Krnjeva. 

]]>
Sat, 25 Feb 2017 12:08:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37520/prvi-%E2%80%9Emilivojev-stap%E2%80%9C-pripao-glumici-savic.html
TOP na sajmu turizma u Beogradu http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37519/top-na-sajmu-turizma-u-beogradu.html Turistička organizacija Požarevac se na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu prvi put predstavlja samostalno. Centralni događaj obeležen je nastupima ženskog hora „Barili“ i simfonijskog orkestra „Gvardija“. ]]>

Ključna prezentacija turističke organizacije Požarevac na međunarodnom sajmu turizma bila je juče, kada su nastupili  hor “Barili” i simfonijski orkestar “Gvardija”.

Tokom četiri dana na sajmu TOP  prestavlja  sve destinacije   na teritoriji Grada Požarevca,

sadržajima od Viminacijuma, preko  Uskršnjeg  festivala i Sajma cveća, do nezaobilaznih Ljubičevskih konjičkih igara. Čitav štand je u znaku Milene Pavlović Barili s obzirom na to da je ove godine jubilej Galerije i da će čitava godina biti na neki način posvećena Mileni kroz sve manifestacije koje radimo”, rekla je ranije Jelena Vukazić, direktorka Turističke organizacije Požarevac.

 Ove godine sve turističke organizacije Braničevskog okruga nastupaju samostalno, a turistička organizacija Požarevac ima svoj štand na 56  kvadrata.

 Na sajmu turizma u Beogradu opština Golubac predstavlja se  Golubačkom tvrđavom i kulturnim sadržajima, a prvi put će predstaviti  i biciklistički klub Golubac.

 Pod sloganom „Uživajte na vreme!“, u šest izložbenih hala predstavlja se više od 1.100 izlagača iz 56 zemalja. Prvi put svoje turističke potencijale predstavlja Nacionalna turistička agencija Kine, sa sedištem u Budimpešti, a posetioci imaju priliku da upoznaju i regione Ruske Federacije. Ovogodišnji učesnici su najznačajnije turističke agencije, savezi i organizacije, hoteli, turistički centri, vazduhoplovne kompanije, međunarodni tur operatori.

Međunarodni sajam turizma se završava u nedelju 26. februara.

]]>
Sat, 25 Feb 2017 10:44:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37519/top-na-sajmu-turizma-u-beogradu.html
Udarite li ženu, ići ćete u zatvor http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37518/udarite-li-zenu-ici-cete-u-zatvor.html Od 1. juna stupa na snagu novi zakon koji nosi jasnu poruku: "Udarite li ženu, ići ćete u zatvor". To su u Sigurnoj kući rekli ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka pravde Nela Kuborović. ]]>

Stefanović je rekao da u našem društvu često ne postoji konsenzus o važnim pitanjima, ali da treba postići jedinstvo i poslati jasnu poruku da nećemo trpeti nasilje, da će se žene u Srbiji osećati bezbedno, da će policija oštro postupati prema nasilnicima, a sudovi ih osuđivati na ozbiljne zatvorske kazne.

Prema njegovim rečima, zbog toga je donet novi zakon i počela obuka policajaca, tužilaca i sudija.

"Oni će biti spremni da od 1. juna u punom kapacitetu primenjuju zakon. Naš posao je da pružimo podršku, budemo oslonac i veoma oštri kada se govori o ovim krivičnim delima, da pokažemo izvršiocima, koji misle da mogu nekažnjeno da premlaćuju žene, da to nećemo tolerisati, da ćemo ih oštro kažnjavati i da će država biti oslonac svakoj žrtvi", poručio je Stefanović.

On je ukazao da, po novom zakonu, imamo hitnu meru gde možemo nasilnika da izbacimo iz kuće, da ga privedemo i da mu se odredi zadržavanje.

Rekao je da će u svakoj policijskoj stanici biti jedan do dva policajca koji su posebno obučeni za ovaj vid nasilja, i da će raditi na tome da se pošalje jasna poruka "udarite li na ženu ićićete u zatvor".

 Zakon o zaštiti i borbi protiv nasilja u porodici počinje da se primenjuje od 1. juna.

U prethodnih deset godina u Srbiji je ubijeno ukupno 326 žena u porodičnom ili partnerskom nasilju. U Požarevcu se poslednji slučaj dogodio u martu prošle  godine kada je policijski službenik službenim pištoljem usmrtio svoju bivšu devojku. Prema nekim procenama, svaka druga žena u Srbiji trpi neku vrstu nasilja.

“Tokom 2015. godine na teritoriji Policijske uprave u Požarevcu evidentirana su 73 krivična dela “nasilje u porodici”, a za prvih deset meseci prošle godine 89, i svi prijavljeni nasilnici su procesuirani. U 99% ovih slučajeva žrtve nasilja su žene. Najviše ih je starosti od 40 do 50, godina, slede one u starosnoj grupi od 30 do 40 godina, a najmanje oštećenih je starije od 50 godina“,  rekao je ranije  Časlav Živić, koordinator za praćenje problematike nasilja u porodici u Policijskoj upravi Požarevac.

]]>
Sat, 25 Feb 2017 09:14:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37518/udarite-li-zenu-ici-cete-u-zatvor.html
Đačke torbe utiču na deformitete kičmenog stuba http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37517/djacke-torbe-uticu-na-deformitete-kicmenog-stuba.html Na sistematskim pregledima uočen je veći broj dece sa telesnim deformitetima. Preteška đačka torba, jedan od uzroka deformiteta kičmenog stuba. ]]>

Kod četvrtine dece, na sistematskim pregledima uočava se loše držanje tela koje prethodi deformitetima kičmenog stuba, najčešće skoliozi, odnosno krivljenju kičmenog stuba u stranu ili pak krivljenju kičme napred ili nazad.

 To je za radio Boom 93 potvrdila dr Snežana Stojković, pedijatar u školskom dispanzeru u Požarevcu.

Ona kaže da se deformiteti javljaju već od trećeg razreda osnovne škole.

“Već u prvom odnosno trećem razredu obraćamo pažnju na deformitete kičmenog stuba i uglavnom kod većine dece vidimo loše telesno držanje, a kod pojedine dece počinje skolioza”.

 Ona kaže da su “krivci” lošeg telesnog držanja, između ostalog, đačke torbe, koje su preteške za mlađi uzrast.

“Đačke torbe su baš teške i mi to primećujemo na sistematskim pregledima, takva deca imaju lošije telesno držanje i ona se kasnije regrutuju za deformitete kičmenog stuba.”, ističe Stojković i dodaje da se ta deca upućuju fizijatru da rade određene vežbe, kako ne bi došlo do značajnijeg krivljenja kičmenog stuba i nošenja midera.

Kao jedan od vidova  prevencije su bavljanje fizičkom aktivnošću, posebno sportom koji istežu kičmu i kičmeni stub, pravilno držanje tela i lakše đačke torbe.

 “Veoma je bitno da se izvrši restrikcija nošenja školskog pribora. Vidim da pojedina dečica vuku torbe, jer je problem da ih nose pošto su teške”, navodi Stojković.

 “Čim se uoči deformitet odmah se mora reagovati, jer ukoliko se deformitet uoči u kasnijem uzrastu odnosno kod starijih učenika, tada je već kasno i sledi nošenje midera”, naglašava Stojković.

 Kao jedno od rešenja nameću se školski ormarići kako đaci ne bi svakog dana nosili rančeve pune knjiga.

 U većini požarevačkih osnovnih škola uglavnom nema ormarića za odlaganje školskih knjiga.

Učiteljice u osnovnoj školi “Dositej Obradović” kažu da u njihovim učionicama uglavnom ima ormarića za mlađi uzrast, dok  učenici starijih razreda nemaju gde da odlažu knjige i školski pribor, te su im rančevi preteški.

Direktor osnovne škole “Kralj Aleksandar I”, Goran Seger kaže da u pojedinim učionicama u školi ima ormarića, ali da je to nedovoljno.

“Mi ćemo uskoro organizovati akciju prikupljanja priloga za kupovinu školskih ormarića. Naime, nastavnički hor u našoj školi održaće koncert u Centru za kulturu, gde će se prikupljati dobrovoljni prilog, kako bi učenicima ove škole obezbedili školske ormariće”, rekao je Seger za naš radio.

 

 

 

 

 

 

]]>
Fri, 24 Feb 2017 14:47:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37517/djacke-torbe-uticu-na-deformitete-kicmenog-stuba.html
Radovi Toplifikacije http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37515/radovi-toplifikacije.html JP Toplifikacija obaveštava potrošače da će se danas postavljati ventili na priključnom vrelovodu u ulici Topličina broj 3. ]]>

Bez grejanja do 16 časova biće potrošači u ulici Ive Lole Ribara od broja 10 do broja 18.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 12:53:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37515/radovi-toplifikacije.html
“Policijske oznake i amblemi“ u Narodnom muzeju http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37507/%E2%80%9Cpolicijske-oznake-i-amblemi%E2%80%9C-u-narodnom-muzeju%09.html U Narodnom muzeju Veliko Gradište, u petak 03. marta, biće otvorena izložba “Policijske oznake i amblemi“ sa postavkom iz privatne kolekcije Aleksandra V. Đuričića. ]]>

Otvaranje izložbe je predviđeno za 19 časova. Narodni muzej u Velikom Gradištu radi od utorka do subote od 10 do 13 i od 18 do 20 časova.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 10:58:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37507/%E2%80%9Cpolicijske-oznake-i-amblemi%E2%80%9C-u-narodnom-muzeju%09.html
Nestranački kandidat za direktora? Formalnost. http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37505/nestranacki-kandidat-za-direktora-formalnost..html U Požarevcu je 23. februara objavljen oglas o konkursu za direktore "Vodovoda i kanalizacije" i "Parking servisa". Jedan od uslova je da kandidati moraju biti nestranačke ličnosti. Iz organizacije "Transparentnost" Srbija kažu da to vrlo lako može biti puka formalnost. ]]>

U prilog toj tezi Zlatko Minić, nekadašnji član Agencije za borbu protiv korupcije kaže da se kandidatkinja za direktorsko mesto u Agenciji 19. decembra iščlanila iz partije pa ipak bila ozbiljan pretendent na čelnu poziciju u Agenciji. Govoreći o direktorskim mestima u većim javnim preduzećima, Zakon o javnim preduzećima do sada nije dao vidljive rezultate, iako je usvojen pre godinu dana.

"Što se tiče ovoga što mi sada pratimo, još uvek nigde nije sproveden konkurs po novom Zakonu. Imamo v.d. direktore u uzorku u mnogim (preduzećima) i kruže neki ljudi za koje je evidentno da su politički kadrovi", rekao je Minić.

Organizacija "Transparentnost" u kojoj je Minić trenutno angažovan, imala je do sada različitih iskustava. Veći problem od traženja načina da direktori budu partijski postavljeni, jeste upravo nesprovođenje konkursa.

"Bilo je zaista neverovatnih kombinacija, da se promene dva v.d-a, da kruže evidentni stranački ljudi, ali konkursa nema. Poslednji put smo početkom januara proveravali, videćemo, 4. mart je rok. Mi smo ograničeni 4. martom i tada ćemo konstatovati da su direktori i dalje v.d. direktori, ali ćemo svakako ispratiti do kraja kako su primenjeni kriterijumi" kaže Minić.

Na lokalu je bilo konkursa sprovedenih po novom zakonu, ali ih je teže pratiti. "Transparentnost" se susretala sa primerima gde su komisije o kandidatima govorile i "da ih već dobro znaju". U tom smislu, izlazak iz partije nije garancija da kandidat neće nakon izbora za direktora i dalje figurirati kao stranački kadar, samo bez knjižice.

"Najmanje je bitno to, nikakav problem je formalno se ispisati iz stranke ili podneti ostavku na stranačku funkciju. Čak i da su traženi stroži kriterijumi, da kandidat ne bude uopšte član stranke, ili da ne može da zamrzne status, nikakav problem to nije" naglašava Minić i dodaje "Na kraju se taj formalni uslov ispuni, a možda stvarno ima ljudi u stranci koji su stručni. Mnogo je bitnije kako je sproveden postupak, kako su primenjeni kriterijumi i kako je zaista ta procedura izgledala".

U Požarevcu je u četvrtak objavljen oglas za dva direktorska mesta, u "Vodovodu" i "Parking servisu". Osim što se mogu prijaviti samo nestranački kandidati ili oni čije su funkcije u stanju mirovanja, traži se i da budući direktor poznaje osnove korporativnog upravljanja. Iz "Transparentnosti" kažu da su skorije otvorene posebne škole koje polaznicima dodeljuju potvrde da su ovladali korporativnim upravljanjem. Na taj način se i ovaj deo postupka izbora direktora teoretski može do krajnosti obesmisliti.

Požarevačkim konkursom se traži i radno iskustvo na poslovima bliskim poslovanju preduzeća, odgovarajuće diplome sedmog ili višeg stepena obrazovanja, ali i potvrde i zakonskoj i mentalnoj podobnosti za poziciju direktora.

Koliko će kandidata biti u stanju da ove i ostale uslove ispuni, videćemo kada prođe rok za prijavu, 30 dana od objavljivanja konkursa u Službenom glasniku. U međuvremenu, kompletne tekstove oba oglasa i sve tražene uslove možete pročitati OVDE.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 09:19:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37505/nestranacki-kandidat-za-direktora-formalnost..html
Započeta rekonstrukcija ulica http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37506/zapoceta-rekonstrukcija-ulica.html Započeti su radovi na rekonstrukciji ulica Steve Milovanovića i Mileta Rakića u Petrovcu na Mlavi. Finansijer radova je lokalna samouprava a izvođač radova, firma „Srmeks DOO“ Petrovac na Mlavi. ]]>

Da podsetimo, tokom 2016. izgrađena su tri mosta, u Kamenovu i Manastirici, oštećeni u poplavama 2014. godine. Krajem godine rekonstruisana je i ulica Bate Bulića, o čemu je Boom93 nedavno pisao

]]>
Fri, 24 Feb 2017 10:51:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37506/zapoceta-rekonstrukcija-ulica.html
Nastavlja se rekonstrukcija niskonaponske mreže http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37503/nastavlja-se-rekonstrukcija-niskonaponske-mreze.html EPS Distribucija obaveštava potrošače da će se danas vršiti rekonstrukcija niskonaponske mreže. ]]>

Zbog rekonstrukcije bez električne energije do 15 časova biće naselje Ljubičevo preko puta NIS-ove pumpe.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 09:41:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37503/nastavlja-se-rekonstrukcija-niskonaponske-mreze.html
Georgievu otkazan koncert zbog podrške Jankoviću? http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37497/georgievu-otkazan-koncert-zbog-podrske-jankovicu.html Pop pevač Vlado Georgiev je na svom Tviter nalogu napisao da je koncert u Smederevu ponovo otkazan. ]]>

"Koncert u Smederevu je ponovo otkazan iz nepoznatih razloga... Sa direktorom hale sam imao više nego korektan dogovor i saradnju Ali...***", napisao je Georgiev.

Međutim, direktor Sportske hale u Smederevu Ivan Vučić ne odgovara na telefonske pozive Danasa. Na "fiksnom" telefonu Hale, službenica je na pitanje u vezi sa rezervacijom i kupovinom ulaznica za koncert, rekla da je, po njenim saznanjima, koncert odložen, ne želeći da ulazi u dalju polemiku.

Danas je pokušao da neko od nadležnih u Gradskoj upravi Smederevo potvrdi ili demantuje ovu vest, međutim u kabinetu gradonačelnice su "svi angažovani povodom dolaska kineske delegacije".

Ranije ovog meseca, na društvenim mrežama povela se polemika o razlozima (prvog) otkazivanja koncerta Vlada Georgieva u Smederevu, pošto je na Tviteru pohvalio budućeg predsedničkog kandidata Sašu Jankovića. U nedelju uveče pevač je i javno podržao kandidaturu Jankovića pojavivši se na njegovom prvom skupu u Hali sportova.

Tom prilikom, kako je preneo N1, direktor Hale Smederevo demantovao je navode da su razlozi politički i poručio da će koncert biti održan 4. marta.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 08:45:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37497/georgievu-otkazan-koncert-zbog-podrske-jankovicu.html
Obavezne vežbe za osnovce http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37493/obavezne-vezbe-za-osnovce.html Program "Pokrenimo našu decu" želi da podigne svest javnosti o problemu i posledicama nedovoljne fizičke aktivnosti kod dece školskog uzrasta i biće uključen u sve osnovne škole u Srbiji. ]]>

U cilju prevencije lošeg držanja, deformiteta kičme, gojaznosti i neaktivnosti kod mlađih učenika programom "Pokrenimo našu decu" uvodi se svakodnevna petnaestominutna fizička aktivnost za učenike od prvog do četvrtog razreda, u svih 1.206 osnovnih škola u Srbiji.

Direktor osnovne škole “Dositej Obradović” u Požarevcu, Vojin Milanković ocenuje ovaj program kao veoma dobar. On je za radio Boom 93 izneo podatak da je preko 90 %  populacije u Srbiji sa spuštenim stopalima.

“To je poražavajući podatak. Sve se to odražava na kičmeni stub, a kada kičmeni stup popusti onda je to bolesna nacija” , ističe Milanković.

Kao jedan od problema Milanković navodi i “tehnološki razvoj koji brzo napreduje i još brže zaokuplja decu, pa se ona sve manje kreću, postaju asocijalna, gube komunikaciju sa roditeljima”. “To su problemi koji nam prete i posledice su nesagledive”, dodaje on.

Kao  profesor fizičkog vaspitanja, Milanković ističe da je danas sve manje dece koja se bave sportom, jer su uglavnom zaokupljena igricama i internetom.

“Vežbanje u učionicama ne iziskuje neke posebne uslove, prostor i rekvizite. Učitelji će se individualno organizovati i sami određivati vreme za vežbe. Bitno je to bude svakoga dana, po 15 minuta.", kaže on.

Vežbe su namenjene za kičmeni stub i vrat, a ciljna grupa su deca od prvog do četvrtog razreda, jer se u tom uzrastu najbolje razvijaju i upijaju.

Pilot-projekat  "Pokrenimo našu decu"u svim školama kreće od marta, da bi se stekli preduslovi da od naredne školske godine uđe u škole kao obavezne petnaestominutne vežbe.

]]>
Thu, 23 Feb 2017 14:44:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37493/obavezne-vezbe-za-osnovce.html
Novinari pozvali na humanost, Požarevljani se odazvali (FOTO) http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37492/novinari-pozvali-na-humanost-pozarevljani-se-odazvali-foto.html Požarevački Crveni krst u svojim prostorijama organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije. Promoteri su požarevački medijski radnici, a odziv Požarevljana je do podneva bio izuzetan- već do 11 sati je prikupljeno 30 jedinica krvi. ]]>

Akcija traje od 10 do 16 sati, a njeni promoteri su zaposleni u požarevačkim medijima. Mnogi novinari su se neposredno priključili i dali krv, ali je to na poziv novinara učinio i veliki broj Požarevljana. Svega sat vremena od početka akcije, bilo je popunjeno 30 kesica krvi, a do 15 časova je prikupljeno 80 jedinica.

"Mi smo pokušali da animiramo javnost, da ukažemo na to koliko je tih pet minuta važno za nečiji ceo život, ali da animiramo javnost i po pitanju doniranja organa, zašta još uvek, čini mi se, u našem društvu nema dovoljno razumevanja" rekao je Novica Savić iz požarevačkog dopisništva RTS-a.

Stručni saradnik na motivaciji i organizaciji dobrovoljnog davalaštva krvi, Nemanja Džodić, u ime Instituta kaže da mediji ne promovišu samo današnju akciju, već to čine tokom čitave godine. Na tome se u ime Instituta za transfuziju zahvalio svim medijskim radnicima.

"Današnja akcija je u okviru naše 9. zimske kampanje koja se približava svom kraju i mogu da kažem da smo ostvarili najbolji rezultat do sada, tako da ćemo prebaciti broj od 3.000 jedinica krvi prikupljenih u ovoj kampanji" rekao je Džodić. Zimska kampanja traje od 4. januara do 5. marta.

Džodić je naglasio da Institut za transfuziju krvi Srbije radi i na tome da bude što više potpisnika donorskih kartica. Od prošlog decembra građani donorske kartice mogu potpisivati tokom akcija davanja krvi. U Požarevcu je donorske kartice, od 2010. godine do sada, potpisalo 483 Požarevljana.

Institut za transfuziju krvi Srbije će narednog meseca imati još dve akcije dobrovoljnog davanja krvi- u gimnaziji i Medicinskoj školi.

]]>
Thu, 23 Feb 2017 13:03:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37492/novinari-pozvali-na-humanost-pozarevljani-se-odazvali-foto.html
Srednjoškolci zainteresovani za dalje školovanje http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37489/srednjoskolci-zainteresovani-za-dalje-skolovanje.html Medicinska škola u Požarevcu prvi put je organizovala sajam obrazovanja. Namenjen je srednjoškolcima trećih i četvrtih razreda medicinske škole. Veliko interesovanje vlada i među mlađim generacijama, kao i učenicima iz ostalih srednjih škola u gradu. ]]>  

Direktor medicinske škole u Požarevcu, Dragan Novičić rekao je da je sajam obrazovanja organizovan kako bi učenici mogli što bolje da se upoznaju i opredele za neke od visokih škola i fakulteta nakon srednjeg obrazovanja.

“Cilj nam je da se naši učenici upoznaju, iz prve ruke, sa mogućnostima nastavljanja školovanja”, kaže Novičić i ističe da svake godine u medicinskoj školi oko 70 % učenika nastavi školovanje, uglavnom u oblasti zdravstva. 

Svoje studijske programe i uslove školovanja predstavilo je 12 fakulteta i visokih škola koje su učenici, nakon sprovedene ankete, odabrali za predstavljanje na sajmu obrazovanja.

“Tim za karijerno vođenje u medicinskoj školi je sproveo anketu među učenicima da li nastavljaju  dalje školovanje i koje bi fakultete u tom slučaju upisali”, navodi Novičić i dodaje da su se vodili željama učenika, a ne deficitarnim zanimanjima odnosno potrebama tržišta rada sa teritorije grada Požarevca.

Inače, prema mišljenju Novičića, deficitarna zanimanja su profesori matematike i fizike, a medicinskoj školi nedostaju diplomirani farmaceuti koji se, kako on kaže, zapošljavaju u apotekarskim ustanovama, jer ne žele da rade kao profesori u školi za manju platu.

Na sajmu obrazovanja učestvovali su Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, Matematički fakultet Univerziteta u Beogradu, Učiteljski, Stomatološki, Farmaceutski fakulteti. Visoka medicinska škola strukovnih studija “Milutin Milanković” Beograd, Visoka sportska i zdravstvena škola strukovnih studija, Beograd, Visoka zdravstveno-sanitarna škola strukovnih studija “VISAN” Zemun, Visoka medicinska škola strukovnih studija, Ćuprija, Visoka tehnička škola strukovnih studija, Požarevac.

]]>
Thu, 23 Feb 2017 12:36:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37489/srednjoskolci-zainteresovani-za-dalje-skolovanje.html
Neizvesna sudbina 500 radnika koje je unajmio "Merkator"? http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37483/neizvesna-sudbina-500-radnika-koje-je-unajmio-%22merkator%22.html Merkator je pre šest godina na teritoriji Braničevskog i Podunavskog okruga od firme "Coka" zakupio 21 objekat i oko 500 radnika uz obavezu da to plati 30 miliona evra. Ta potraživanja su potom prebačena na "praznu" firmu, pa je neizvesno kako će biti naplaćena, ali i šta će se desiti sa radnicima koji su po ugovoru angažovani. ]]>

Direktor i vlasnik "Coke" Boban Rajić za Boom93 kaže da je ugovor između "Merkatora" i njegove firme sklopljen 2010. godine i da je do sada plaćena trećina sume od 30 miliona evra. Ugovor o zakupu prodajnog prostora i radnika je sklopljen na 15 godina.

"Ukupno je 15.000 metara kvadratnih, preko 20 poslovnih jedinica i 500 zaposlenih i svi su danas u istom statusu. Danas su svi prebačeni na društvo koje nema kapitala čime se dugoročno dovodi u problem i 500 radnika i kompanije koje su u vlasništvu tih objekata" kaže Rajić.

On međutim nije precizirao koliko je radnika zaposleno u zakupljenim objektima po Požarevcu i koliko je takvih objekata. Za te informacije smo se obratili "Merkatoru".

Vlasnik "Merkatora" je od pre tri godine hrvatski "Agrokor". "U jednom danu, svu svoju obavezu koju ima sa našom kompanijom i obavezu prema radnicima izbaci na praznu firmu 'Altebo', a onda u istom danu od iste te firme zakupljuje iste te objekte" rekao je vlasnik "Coke".

On zato sumnja na "prevarnu radnju".

"Oni ovde imaju zavidnu poziciju i u Požarevcu i u Smederevu i u Velikoj Plani" nastavlja Rajić i dodaje da je protiv "Alteba" i "Merkatora" pokrenuo sudske postupke. "Merkator" od decembra ne plaća ni struju ni zakup, pa je time dovedeno u pitanje ostvarivanje prava radnika u objektima u Požarevcu, Smederevu, Petrovcu, Velikoj Plani, Smederevskoj Palanci i još nekoliko manjih mesta.

Inače, prema podacima Agencije za privredne registre, "Altebo" d.o.o je u vlasništvu ofšor kompanije Taquety Holding Limited sa Kipra sa osnovnim kapitalom od 10.000 dinara uplaćenim 2013. godine po osnivanju firme.

Po rečima vlasnika "Coke", firma je bila pod pritiskom i da danas ne održi konferenciju za štampu.

U međuvremenu smo pokušali da stupimo i u kontakt sa službom za informisanje velikog trgovinskog lanca da bismo čuli i njihovu stranu priče. Telefonom nismo uspeli, pa smo pitanja o tvrdnjama vlasnika "Coke" "Merkatoru" prosledili putem imejla i čekamo odgovore na njih. U međuvremenu, "Coka" je o čitavoj situaciji obavestila javnost na konferenciji za medije, pre dva sata.

]]>
Thu, 23 Feb 2017 10:39:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/37483/neizvesna-sudbina-500-radnika-koje-je-unajmio-%22merkator%22.html