Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Lokalne vesti.jpg?thumbId=29478&fileSize=45034&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146423000 Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html U ponedeljak osetan pad temperature, oblačno i kišovito http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41635/u-ponedeljak-osetan-pad-temperature-oblacno-i-kisovito.html U Srbiji će u ponedeljak biti oblačno i kišovito, uz osetan pad temperature za 10 do 12 stepeni u odnosu na prethodne dane, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. ]]>

Ujutru na severozapadu, a posle podne na jugoistoku očekuje se oko 20 milimetara kiše za 12 sati. Krajem dana i tokom noći na planinama kiša će preći u sneg.

Duvaće uglavnom slab do umeren vetar, a na severu i zapadu i u planinskim predelima jak. Jutarnja temperatura biće od 8 do 14 stepeni, a najviša dnevna od 9 na severu do 17 stepeni na jugoistoku Srbije.

I u Beogradu će u ponedeljak biti oblačno sa kišom, hladno i vetrovito. Jutarnja temperatura biće oko 13, a tokom dana u padu na 9 stepeni.

U Srbiji će u utorak biti oblačno s kišom, hladno i vetrovito, na planinama sa vlažnim snegom uz formiranje snežnog pokrivača.

Očekuju se obilne padavine, u većini mesta od 20 do 40 milimetara, lokalno i preko 60 milimetara s najvećom verovatnoćom u zapadnim i centralnim predelima, osim na severozapadu zemlje gde će kiša biti slaba i povremena.

U sredu hladno uz prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

U četvrtak i petak suvo uz porast temperature, zatim promenljivo i malo hladnije, mestimično sa slabom kišom.

Biometeorološke prilike mogu nepovolјno uticati na hronično obolele osobe. Kardiovaskularnim bolesnicima i astmatičarima se savetuje posebna opreznost.

Meteoropatske reakcije moguće su u vidu pospanosti, malaksalosti i glavobolјe.

]]>
Sun, 22 Oct 2017 17:10:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41635/u-ponedeljak-osetan-pad-temperature-oblacno-i-kisovito.html
Održana Skupština opštine http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41617/odrzana-skupstina-opstine.html Odbornici Skupštine opštine Žagubica održali su 13. zasedanje. ]]>

Odbornici su razmatrali i donosili Odluke o ukupno devet tačaka od kojih je glavne obrazložila Olivera Pauljeskić, predsednik Skupštine opštine:

„Najbitnije usvojene Odluke su: Predlog statutarne Odluke o izmeni Statuta opštine Žagubica, Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu opštine Žagubica za 2017. do 30. juna 2017. godine, Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu opštine Žagubica za 2017, odnosno rebalans budžeta i Odluka o utvrđivanju prestanka mandata dva člana Opštinskog veća i određivanju četiri nova člana veća, kako bi ovaj organ mogao u potpunosti da funkcioniše. Prihodi izvršeni do 30.06.2017. godine,iznose 40,59 posto, a rashodi 39,42 posto“, rekla je Olivera Pauljeskić.

Sednici je prisustvovalo 23 odbornika.

]]>
Sun, 22 Oct 2017 13:53:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41617/odrzana-skupstina-opstine.html
Zapošljavanje osoba sa invaliditetom u Podunavskom okrugu http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41616/zaposljavanje-osoba-sa-invaliditetom-u-podunavskom-okrugu.html Krajem septembra na teritoriji Podunavskog okruga evidentirane su 493 nezaposlene osobe sa invaliditetom, od kojih 343 u Smederevu, u Smederevskoj Palanci 84 i u Velikoj Plani 66, prenosi Podunavlje.info u današnjem tekstu u okviru projekta „Za život bez prepreka osoba sa invaliditetom“. ]]>

Za prvih devet meseci ove godine zaposlena je 201 osoba sa invaliditetom, u Smederevu 140, u Smederevskoj Palanci 26 i u Velikoj Plani 35. U istom periodu, na nivou Srbije, posao je dobilo 9.615 osoba sa invaliditetom.

Anđela Glišić (23), preko javnih radova na kojima se angažuju nezaposlene osobe sa invaliditetom, radi u Gradskoj organizaciji Saveza slepih Srbije – Smederevo. Slabovida je, a bolest je progresivna.

„Od rođenja imam problem s vidom, tačnije sa ’žutom mrljom’. Vremenom je to postajalo sve veći problem, vid se smanjivao. Ne znam koliko je to sada u procentima, nisam išla na te procene, ali je vid značajno slabiji u odnosu na prethodnih nekoliko godina. Zaposlila sam se preko javnih radova, od avgusta na tri meseca. Imam puno radno vreme, od 8 do 3, radim na administrativnim poslovima. Na poslu se odlično slažemo, bukvalno smo kao porodica i ja sam prezadovoljna. Bez Vesne (sekretar) ništa ne bih mogla da uradim, ona nam u svemu pomaže. Očekujem da radim i sledeći put.“

U Gradskom savezu socijalno humanitarnih organizacija osoba sa invaliditetom smatraju da se najviše u Smederevu uradilo na zapošljavanju osoba sa invaliditetom, kako kažu, zahvaljujući delovanju njihovih organizacija, ali i Nacionalne službe za zapošljavanje. Gotovo svakodnevno im se javljaju poslodavci sa pitanjem da li mogu da zaposle osobu sa invaliditetom. Nažalost, uglavnom su u pitanju uslovi u kojima ove osobe ne mogu da rade. Zato je potrebno, pored ostalog, podići i svest poslodavaca ukazivanjem na koja radna mesta mogu da radno angažuju osobe sa invaliditetom. 

U toku je izrada Nacrta Lokalnog akcionog plana (LAP) u oblasti invalidnosti za 2018-2019. godinu u Smederevu, koji će predvideti i da organizacije osoba sa invaliditetom pokrenu kampanje za veće zapošljavanje.

Ovoj važnoj temi (LAP) biće posvećen jedan od segmenata projekta “Za život bez prepreka OSI” koji se realizuje do kraja 2017. na www.podunavlje.info

Novi projektni sadržaji svake subote, u posebnoj kategoriji na portalu Podunavlje.info, ali i sve druge aktuelnosti u vezi sa životom osoba sa invaliditetom.

Višie informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Sun, 22 Oct 2017 13:41:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41616/zaposljavanje-osoba-sa-invaliditetom-u-podunavskom-okrugu.html
Sertifikat važi i dalјe http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41615/sertifikat-vazi-i-dal%D1%98e.html Ogranak „TE-KO Kostolac“ uspešno je prošao reviziju standarda upravlјanja zaštitom životne sredine i bezbednošću na radu. ]]>

U kostolačkom ogranku EPS-a od 5. do 7. septembra urađene su eksterne provere, resertifikaciona za Sistem menadžmenta životnom sredinom (EMS), prema novoj reviziji standarda ISO 14001:2015, i druga, nadzorna, Sistema menadžmenta zdravlјem i bezbednošću na radu (OHSMS). Sproveli su je zaposleni iz firme SGS iz Beograda, koji su zaklјučili da neusaglašenosti nisu utvrđene. Utvrđen je visok nivo integracije sistema menadžmenta, tako da je preporučeno da se sertifikat produži.

Cilјevi provere, kako je rekla Tijana Perić, rukovodilac Sektora za IMS ogranka „TE-KO Kostolac“, bili su da se utvrdi nivo usaglašenosti sistema menadžmenta ili njegovih delova sa kriterijumima provere i njegova sposobnost da ispuni zahteve iz zakona, propisa i ugovora, zatim efektivnost koja osigurava da organizacija može da očekuje ostvarenje postavlјenih cilјeva, kao i sposobnost da identifikuje oblasti za potencijalno pobolјšanje.

Utvrđeno je da organizacija ima uspostavlјen i održavan sistem menadžmenta, u skladu sa standardima, i da pokazuje sposobnost sistema da sistematično postiže odgovarajuće zahteve za proizvode i usluge u okviru područja primene, politike i cilјeva organizacije. Neusaglašenosti utvrđene tokom prethodnih provera su korigovane i korektivne mere su efektivne.

Na kraju eksterne provere predložene su mogućnosti za dalјe unapređenje Sistema menadžmenta životnom sredinom. Preporuka je da se putem programa za realizaciju cilјeva EMS jasnije definišu resursi i indikatori realizacije, da se jasnije opišu aktivnosti u delu životnog ciklusa proizvoda, da se preispita lista aspekata životne sredine u delu identifikacije i vrednovanja aspekta nejonizujućeg zračenja i potrošnja resursa. Preporuka je i da se u spolјašnjem skladištu Termoelektrane „Kostolac A“, kao i skladištu Mašinskog održavanja na Površinskom kopu „Drmno“, unaprede identifikacija, obeležavanje i razvrstavanje materijala, delova i opreme, sa cilјem rešavanja njihovog statusa i pravilnog skladištenja. Data je i preporuka da se u skladištu ulјa u TE „Kostolac A“ pobolјšaju preduzete mere u slučaju curenja ulјa.

Tim za proveru dao je preporuku da se programi za realizaciju cilјeva OHSAS uspostave prema organizacionim jedinicama sa konkretnim aktivnostima uzimajući u obzir specifičnosti svake lokacije. Preporuka je da se preispita rok za realizaciju mere pobolјšanja IMS – izmena procedure za praćenje primene mera bezbednosti i zdravlјa na radu, kao i da se u narednom periodu, putem odgovarajuće komunikacije svih linija rukovođenja, sa zaposlenima dalјe radi na podizanju svesti za primenu mera za bezbedan i zdrav rad.

Metodologija

Predmet sertifikacije bili su proizvodnja električne energije, toplotne energije i uglјa. Provera je urađena na više lokacija, prema slučajnom uzorku i informacijama koje su bile dostupne u to vreme. Metode su bili intervjui, zapažanja aktivnosti i pregled dokumenata i zapisa.

]]>
Sun, 22 Oct 2017 13:33:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41615/sertifikat-vazi-i-dal%D1%98e.html
Uređuje se plato ispred Hale sportova (FOTO) http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41614/uredjuje-se-plato-ispred-hale-sportova-foto.html Počelo je uređenje platoa ispred Hale sportova i rekonstrukcija košarkaškog terena. Skida se stari asfhalt I postavlja novi I menjaju se koševi na terenu. ]]>

Radovi se obavljanju po javnoj nabavci koju je raspisao Grad Požarevac, a posao je poveren preduzeću “Neimar put”, potvrdio je za Boom 93 Mitar Karadžić, gradski menadžer.

U medjuvemenu je zamenjena rasveta u KSC, a završena je I javna nabavka za zamenu parketa u Hali.

Ovih dana Grad ponovo raspisuje javnu nabavku za rekonstrukciju fasade i unutrašnje radove. Ukoliko se ovaj put odabere izvođač radova, a ne bude “veliki minus” moćiće da se radi bez obzira na godišnje doba, najavljuje Karadžić.

]]>
Sat, 21 Oct 2017 10:15:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41614/uredjuje-se-plato-ispred-hale-sportova-foto.html
Nastavlja se “Karavan zapošljavanja” http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41611/nastavlja-se-%E2%80%9Ckaravan-zaposljavanja%E2%80%9D-.html Naciolna služba za zapošljavanje nastavlja sa “Karavanom zapošljavanja” ]]>

U cilju podrške zapošljavanju nezaposlenih lica Nacionalna služba za zapošljavanje – filijala Požarevac, u utorak 24. oktobra u periodu od 10 do 14 časova u prostorijama pored Doma kulture u Burovcu, organizovaće „Karavan zapošljavanja“ na kome će nezaposlena lica moći da se informišu o trenutnim poslovima i da se ujedno prijave na evidenciju nezaposlenih lica.

Poziv je otvoren za sva nezaposlena lica sa teritorije opštine Petrovac na Mlavi. Ulaz je slobodan.

]]>
Sat, 21 Oct 2017 10:02:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41611/nastavlja-se-%E2%80%9Ckaravan-zaposljavanja%E2%80%9D-.html
Stara železara i dalje proizvodi gubitke http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41608/stara-zelezara-i-dalje-proizvodi-gubitke.html Kinezi preuzeli zdrav deo firme, državi ostali dugovi. – Ova ljuštura od kompanije sada se bavi prodajom sekundarnih sirovina. ]]>

Kad je kineski „Hestil” u aprilu 2016. godine preuzeo „Železaru Smederevo” za 46 miliona evra iz stare firme uzeo je samo ono što valja, dok jer državi ostalo sve ono što ne valja. U prevodu, Kinezi su preuzeli imovinu, a staroj firmi ostali su dugovi.

U ovoj činjenici krije se odgovor na pitanje kako je „Železara Smederevo”, kompanija koja ne radi, nema proizvodnju i nema zaposlene završila kao prvorangirana na spisku 100 najvećih gubitaša. Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), ova ljuštura od firme, 2016. godinu završila je u minusu od 16,22 milijarde dinara. Istovremeno, zdravi deo firme koji od jula prošle godine postoji pod nazivom „Hestil Srbija ajron end stil” ostvario je dobit od 1,32 milijarde dinara.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Sat, 21 Oct 2017 09:53:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41608/stara-zelezara-i-dalje-proizvodi-gubitke.html
Ugalј iznad bilansa http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41606/ugal%D1%98-iznad-bilansa.html U prvih osam meseci 2017. na Površinskom kopu „Drmno“ nastavlјen je trend kontinuirane i stabilne proizvodnje. ]]>

Prema podacima Službe za praćenje i analizu proizvodnje Tehničkog sektora ogranka „TE-KO Kostolacˮ, iskopano je 6.064.059 tona uglјa, što je za dva procenta više od bilansiranih količina za ovaj vremenski period. Na deponijama rezervi uglјa na kraju avgusta bilo je 192.311 tona, čime je obezbeđen nesmetan rad termokapaciteta u kostolačkom ogranku EPS-a.

U avgustu je iskopano 814.076 tona uglјa. Rudarski sistemi koji su angažovani na otkrivanju uglјa na kopu „Drmno“ su za osam meseci 2017. godine otkopali ukupno 24.953.437 kubnih metara jalovine, što je za jedan procenat manje od planiranih količina za ovaj vremenski period. U avgustu su otkopali 3.207.247 kubnih metara jalovine.

]]>
Sat, 21 Oct 2017 09:43:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41606/ugal%D1%98-iznad-bilansa.html
Da li nam je potreban zatvoreni bazen? http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41603/da-li-nam-je-potreban-zatvoreni-bazen.html Svakom gradu je potreban jedan zatvoreni bazen, ne samo zbog bavljenja vaterpolom ili pljivanjem, već i zbog opšteg zdravlja građana koji žive u tom gradu, kaže predsednik vaterpolo kluba „Požarevac“, Zoran Stojimirović. Kako Požarevac nema zatvoren bazen, članovi lokalnog kluba prinuđeni su da jednom nedeljno treniraju u Pančevu koje je udaljeno 68 kilometara. ]]>

Kada prođe sezona na otvorenom bazenu, požarevački vaterpolisti su prinuđeni da se snalaze kako znaju i umeju. Rešenja im nisu blizu. Bazen u Kučevu je mali i ne može da primi svu decu koja treniraju. U Beogradu su jedini slobodni termini kasno uveče, a u Pančevu do koga se dolazi preko Radinca, Smedereva i Bavaništa postoje svi uslovi.

„Trenutno smo obezbedili jedan termin u Pančevu. To je termin u okviru koga smo zakupili pola bazena. Imamo sreću da kajakaški klub iz Pančeva ne trenira u tom terminu tako da je našoj deci na raspolaganju čitav bazen, što nam je vrlo bitno jer nismo ograničeni samo plivačkim treninzima“, kaže Stojimirović.

Optimalno bi bilo da vaterpolisti imaju dva treninga, ali to budžet kluba ne dozvoljava jer je potrebno izmiriti i ostale troškove.

„Zakup bazena u Pančevu nije skup u odnosu na zakup sale. Sat vremena na zatvorenom bazenu je jeftiniji od sat vremena u Hali sportova. Znači, 2.700 dinara je naš zakup polovine bazena, a mislim da je 3.000 dinara zakup terena u hali.

Požarevac ima halu, ali u njoj ne može da se pliva. Zatvoreni bazen nema jer se od ideje koja je pokrenuta 2013.godine odustalo posle samo dve godine.

Stojimirović kaže da ne želi da inicijativa za izgradnju bazena ne potekne samo od njih. On smatra da je svakom gradu potreban jedan zatvoreni bazen, ne samo zbog bavljenja vaterpolom već i zbog opšteg zdravlja građana.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 16:03:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41603/da-li-nam-je-potreban-zatvoreni-bazen.html
Uhapšen bivši načelnik Policijske uprave u Požarevcu http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41601/uhapsen-bivsi-nacelnik-policijske-uprave-u-pozarevcu.html U akciji policije i beogradskog tužilaštva uhapšen je bivši pomoćnik načelnika Uprave kriminalističke policije MUP Srbije i nekadašnji načelnik Policijske uprave u Požarevcu, Dejan Radenković, pišu Novosti. ]]>

Radenkovića (45) je osumnjičen da je kao izvršni direktor firme "Gasop" iz Beograda dao 1.000 evra mita Dejanu Gavriloviću (49), šefu Odseka za lokalni ekonomski razvoj opštine Boljevac i predsedniku Komisije za nabavku specijalizovanog vozila za gašenje šumskih požara sa opremom.

Pored njih dvojice, privedeni su i Radoslav Radojičić, direktor "Gasopa" (68), i finansijski direktor ove beogradske firme Mirela Spasić (42).
Oni se terete da su od jula do 18. oktobra ove godine počinili krivična dela tako što su u postupku javne nabavke specijalizovanog vozila za gašenje šumskih požara sa opremom, postupali suprotno Uputstvu za učešće na tenderu u okviru IPA projekta prekogranične saradnje Republike Srbije i Republike Bugarske, za šta je bila nadležna opština Boljevac.

Oni su, kako se sumnja, favorizovali ponuđača "Gasop", koji je 14. septembra 2017. izabran kao najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabavke, vredne oko 15.000.000 dinara, a za ovu uslugu osumnjičeni Radenković je dao mito od 1.000 evra Gavriloviću, inače nekadašnjem pomoćniku predsednika opštine Boljevac.

Radenković je, inače, napustio MUP prošle godine.Uhapšenoj četvorki određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati, a po isteku će sa krivičnom prijavom biti privedeni višem javnom tužiocu.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 14:30:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41601/uhapsen-bivsi-nacelnik-policijske-uprave-u-pozarevcu.html
Povezivanje rimske i savremene Spa kulture http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41599/povezivanje-rimske-i-savremene-spa-kulture-.html Kako se kreira autentični velnes i spa turistički proizvod, iskustva bazirana na regionalnoj i lokalnoj spa tradiciji i kulturnom i prirodnom nasleđu sa akcentom na Rimsko doba bila je glavna tema na osmom regionalnom forumu welnes i Spa industrije. Forum je održan u Viminacijumu u Kostolcu, a o efektima foruma je na prijemu u gradskom zdanju govorila Nataša Ranitović, predsednica klaster welnes Srbija ]]>

Klaster zdravstvenog, velnes i spa turizma Srbije  organizovao je osmi  CEI regionalni forum velnes i spa industrije. Forum koji je podržan od centralno evropske inicijative održan je u arheološkom nalazištu Viminaciju u Kostolcu. Na forumu su govorili eminentni eksperti i profesionalci uz zdravstvenog wellness i SPA turizma iz zemlje i regiona.

Na prijemu u gradskom zdanju, Nataša Ranitović, predsednica klaster welnes Srbija govorila je o upsešno održanom forumu, čiji je je jedan od ciljeva transfer iskustava i znanja od profesionalaca iz centralno evropske inicijative zemalja članica EU ka profesionalcima iz CEI zemalja koje nisu članice Evropske unije.


“Kako da povežemo rimsku Spa kulturu, rimsku tradiciju dugu 2000 godina i kako da primenimo  kako bi napravili savremene welnes koncepte, autentičan SPA proizvod na našim prostorima i da taj turistički proizvod bude brend koji će privući i domaće i posebno strane goste” rekla je Ranitović i navela da je forum bilo mesto na kome su se prenosila znanja, razmenjivala znanja i iskustva i to je bio “dan za učenje.”

“Mi smo učili od lidera i nadam se da će profesionalci u Srbiji i u zemljama Zapadnog Balkana koji žele da budu lideri da će i postati lideri jednog dana. Osnov svega je saradnja.” dodala je ona.

Forum podržava održivi razvoj malih i srednjih preduzeća u sektoru zdravstvenog, velnes i spa turizma u tako što pospešuje saradnju kroz umrežavanje, prenos znanja i primera dobre prakse.

Forum  o zdravstvenom, velnes i spa turizmu predstavlja forum za otvoreni dijalog između zainteresovanih predstavnika industrije, te podstiče inovacije, podržava saradnju i radi na podizanju korporativne svesti, a sve u cilju ekonomskog razvoja i boljeg razumevanja svih izazova i mogućnosti u oblasti zdravstvenog,velnes i spa turizma.

Centralno evropska inicijativa proglasila je forum jednim od pet najboljih projekata.  

Organizacija je podržana od strane Mnistarstva  trgovine, turizma i telekomunikacija  i Regionalne agencija za razvoj Srbije.

 

 

]]>
Fri, 20 Oct 2017 14:02:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41599/povezivanje-rimske-i-savremene-spa-kulture-.html
Bambi najveći rejting - Železara najveći neto gubitak http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41596/bambi-najveci-rejting---zelezara-najveci-neto-gubitak.html Najveća kompanija u 2016. godini je Elektroprivreda Srbije, najprofitabilnija je NIS, kompanija sa najboljim rejtingom je Bambi iz Požarevca. ]]> Kompanija sa najvećim ukupnim gubitkom je Srbijagas, podaci su Agencije za privredne registre na osnovu redovnog godišnjeg izveštaja.

Ružica Stamenković iz Agencije za privredne registre kaže da je dobro što se javna preduzeća iz godine u godinu sve češće pojavljuju na listama uspešnosti, a sve manje na listama gubitaka.

"Kompanije sa lista najuspešnijih i sa najvećim kapacitetima povećavaju broj zaposlenih, te tako 100 najuspešnijih zaposljavaju 15 odsto radnika cele privrede, 100 najvećih zapošljava 17 odsto radnika, a 100 sa najvećim gubicima oko osam odsto radnika", pojasnila je ona.

Prvih pet privrednih društava na svim listama su tokom 2016. godine smanjili broj zaposlenih, te je tako kompanija sa najvećim brojem zaposlenih u Srbiji EPS sa 27.627 radnika, Pošte Srbije sa 14.944 radnika, Infrastruikrura železnice Srbije sa 9.637 radnika.

Više od 8.000 radnika imaju Merkaror S, Deleze i Telekom, a sledećih 30 kompanija na listi 100 naj kompanija ima od 2.000 do 8.000 zaposlenih.

Najprofitabilnija kompanija u Srbiji je NIS i pored toga što je iskazala u 2016. godini poslovne prihode manje za 11 odsto, ova kompanija je uspela da iskaže dobitak kao na nivou 2015. godine i zauzme prvo mesto na listi najprofitabilnijih kompanija.

"Nis se ove godine bavio racionalizacijom troškova i smanjenjem broja radnika, te je tako broj radnika u 2016. godini smanje za 101 radnika", rekla je Stamenković.

Više od 55 imovine ta kompanija finansira iz sopstvenog kapitala, te tako poverioci, kreditori, dobavljači nemaju problema sa naplatom potraživanja.

Odmah iza NIS-a na drugom mestu je Telekom, sledi Telenor, EPS i Beogradske elektrane.

Na listi najprofitabilnijih je i sedam javnih preduzeća, osim EPS-a koja je četvrom mesto, Beogradske elektrane na petom mestu, Jugoimport je na 10 mestu, Pošte Srbije na 14 mestu.

Na listi najvećih kompanija na prvom mestu je EPS a ta kompanija, osim što je ostvarila najvecvhe poslovne prihode u zemlji, ima najveću poslovnu imovinu i najveći kapital i najveći broj zaposlenih.

Po neto dobitku rangirala se soludno na četvrtom mestu, ali se na drugom mestu po ukupnim istorijskim gubicima.

EPS i u 2016. godini imala dve statusne promene, pripojeni EPS snadbevanje i izvesni deo imovine i obaveza EPS distribucije.

EPS ima problem sa kratkoročnom likvidnošću, izvestni teret kreditiranja prebacuje na dobavljače, te tako naplaćuje potraživanja za 79 dana, a plaća obaveze za 128 dana.

Po poslovnim prihodima na drugom mestu je NIS, Fijat automobili Srbija, zatim Merkator S, Telekom.

Na toj listi je takođe sedam javnih preduzeća.

Najveće neto gubitke koji se iskazuju na godišnjem nivou u 2016. godini iskazala je Železara Smederevo.

"Treba imati u vidu da je izvršena prodaja određene imovine tog društva, kada je izdvojen njegov zdrav deo koji je nastavio da posluje u okviru novoosnovanog društva Hestil Srbija", naglasila je Stamenković i dodala da će pravo stanje te kompanije moći da se sagleda naredne godine.

Drugo mesto na listi neto gubitaka zauzima Javno opreduzeće Putevi Srbije i ono je iskazalo gubitke veće za 36,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ukupni gubici iznose 13,1 milijardu dinara.

Na trećem mestu po neto gubitcima je Azotara Pančevo, zatim Petrohenmija, i na petom mestu je Merkur internacional.

Kompanija sa najvećim ukupnim gubitkom je Javno preduzeće Srbijagas, sa iskazanih 130,7 milijardi dinara gubitka, s tim da je gubitak manji za 13 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

To javno preduzeće drugu godinu za redom posluje pozitivno, a njegov neto dobitak (2,2 milijarde dinara)je smanjen za 26,8 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Na toj listi na drugom mestu je EPS, na trećem Infrastruktura Železnice A.D., Petrohemije, Vip mobajl.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 13:54:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41596/bambi-najveci-rejting---zelezara-najveci-neto-gubitak.html
Posao u Slovačkoj: Bravar na tromesečnom službenom putu http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41594/posao-u-slovackoj-bravar-na-tromesecnom-sluzbenom-putu-.html Od nekoliko hiljada srpskih radnika u Slovačkoj svega nekoliko stotina ima radne dozvole i regulisan boravak, dok većinu dovode agencije, često sumnjive, na rad bez regulisanja boravka. Požarevljanin Dragan Milanović nedavno se vratio iz Slovačke gde je radio preko srpske agencije koja ga je, kako tvrdi, posle 2 i po meseca ostavila bez obećanog smeštaja i sve vreme uzimala proviziju od zarade i prisvajala bonuse i dodatke na platu. On je radio u fabrici televizora Sony, a zvanično se preko srpske agencije vodio kao bravar na službenom putu, zaposlen u Srbiji. ]]>

Milanović kaže da je oglas za posao video na fejsbuku stranici. Javio se i sve se dogovorio, a preporuku je dobio od jednog, kako kaže, prijatelja.

„Nisam nikako imao priluku da odem u inostranstvo jer bih morao da platim put i smeštaj i tražim posao. Ovde je plaćen put, imaš plaćen smeštaj i posao koji te čeka tamo. To je bilo kao okej“, priča on.

U Slovačkoj je izdržao 2,5 meseca. Pre isteka ugovora izgubio je smeštaj i vratio se u Srbiju.

„Izdržao bih i tri, ali se dogodilo da su oni u agenciji bili vrlo neodgovorni. Za svaku sitnicu je trebalo 100 puta da se dogovoriš sa njima. Menjao sam smeštaj, a ostavili su me na kiši sa ličnim stvarima. Ostao sam bez smeštaja, a samim tim i bez posla. Ako odem na posao, onda uveče ne znam gde ću da boravim“.

Milanović kaže da je u Slovačku otišao kao bravar zaposlen u Srbiji koji je na službenom putu, a da je radio u fabrici televizora Sony.

„Ja sam sa njima imao ugovor na tri meseca. Zaposlen sam navodno u Srbiji. Ne bih da pominjem koja agencija je u pitanju. Radi se o tome da sam ja bio bravar zvanično, na službenom putu tri meseca u inostranstvu. To je odmah u startu sumnjivo“.

Objašnjava da nije imao nikakve garancije koliko će zarađivati, da nije mogao da računa na platu iz fabrike, već na ono što mu isplati agencija.

„Ono što rade naše agencije je da uzimaju procenat od zarade, ali i sve bonuse koje fabrika daje za prekovremeni rad i za angažovanje na praznike. Oni sve to zaračunavaju kao normalno radno vreme. Moj koordinator je za kratko vreme kupio BMW, čak se hvalio time da je to uradio od naših para“.

Milanovićeva prva plata je iznela svega 78,5 evra. Kaže da je to iznos koji je umanjen i za, inače plaćeni, kolektivni odmor koji je proglašen svega  osam dana nakon što je počeo da radi u fabrici.

Fabrika to više plaća nego što je nama agencija isplaćivala. Ispostavilo se da sam prvu platu dobio, kada se oduzmu te neke akontacije koje daju, 78 i po evra.

„Druga plata je izašla oko 500 evra, ali je nisu celu isplatili. Čekam još pola plate da isplate za septembar. Nadam se da će to da urade“.

On kaže da nije siguran koliko je ljudi iz Srbije agencija zapošljavala, ali da je pored Srba bilo i Rumuna.

I pored loših iskustava, Milanović kaže da se vraća u Slovačku jer je uspeo da se poveže sa jednom slovačkom agencijom koja se bavi istim poslom. Sada mu je obećana dvostruko viša zarada i rad na dve godine u fabrici za izradu instrument tabli za automobile. Optimističan je i kaže da je slovačkim agencijama zabranjeno da uzimaju proviziju od radnika, a i agencija s kojom potpisuje ugovor ima veliku zgradu sa jasno istaknutom firmom. Ne kao srpska, čiji se naziv i logo mogao videti samo u papirima. Dodaje da ima i lične razloge da se vrati u Slovačku, kao i da u Srbiji posla za njega nema.

 

Privedeni radnici, ali zbog nelegalnog rada

 

Radnici iz Srbije privedeni su pre nekoliko dana zbog nelegalnog rada u slovačkom gradu Šala. Oni su  prekršili su zakon o boravku jer su u poslednjih šest meseci boravili u Slovačkoj ili šengenskom prostoru duže od 90 dana, saopštila je slovačka policija.

"U utorak, 17. oktobra, policajci iz direkcije Granične i policije za strance u Bratislavi intervenisali su u preduzeću u Šali. U centru za strance u Medvedovu završilo je 27 Ukrajinaca, 23 Srba, osam Makedonaca i četiri državljanina Bosne i Hercegovine", rekao je portparol slovačke policije Mihal Slivka.

Privedeni su zato što su prekršili Zakon o boravku stranaca jer su u poslednjih pola godine u Slovačkoj bez dozvole za boravak boravili duže od 90 dana.

"Svima koji su privedeni već je izrečena administrativna mera proterivanja i zabranjen im je ulazak u šengenski prostor. Jednom Srbinu na tri godine zato što je boravio u šengenskom prostoru još od kraja septembra 2014, a ostalima na godinu dana", kazao je Slivka.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 13:39:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41594/posao-u-slovackoj-bravar-na-tromesecnom-sluzbenom-putu-.html
Prijem za Savez inženjera i tehničara Požarevca i Srbije http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41592/prijem-za-savez-inzenjera-i-tehnicara-pozarevca-i-srbije.html U svečanim salonima gradskog zdanja upriličen je prijem za Savez inženjera i tehničara Požarevca i Srbije. ]]>

Bojan Ilić, predsednik Skupštine grada Požarevca istakao da je velika čast za grad što je domaćin Skupštine Saveza inženjera i tehničara Srbije.

„Požarevačka podružnica Srpskog Saveza inženjera i tehničara jeste organizacija koja u svojim redovima okuplja vrhunske stručnjake, koji su svoju umešnost i znanje pokazali van našeg grada i okruga. Trenutak kada su nas obavestili da Savez inženjera i tehničara Srbije želi da u našem gradu održi svoju Skupštinu, za nas je značio kao važan u našim naporima da struku iz svih oblasti promovišemo kao osnovu napretka Požarevca“ rekao je Bojan Ilić.

Predsednik Saveza društva inženjera i tehničara Požarevac, Milutin Stanković je rekao da se danas u Požarevcu održava i 5. Sajam energetske efikasnosti. Stanković je istakao da Društvo inženjera tokom godine organizuje više savetovanja. On je dodao da društvo planira da do kraja godine organizuje  još dva skupa koji će se odnositi na savremene materijale kao i na savremena metode tehničke dijagnostike.

dr Igor Marić, predsednik Saveza inženjera i tehničara Srbije napomenio je da ovo udruženje ima čast da bude u Požarevcu. On je istakao da inženjerstvo u Srbiji je uvek bila jedna od značajnih aktivnosti. On navodi da inženjerstvo treba da u društvu ima jedno od značajnih mesta.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 13:25:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41592/prijem-za-savez-inzenjera-i-tehnicara-pozarevca-i-srbije.html
Završeni remonti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41591/zavrseni-remonti.html Plan proizvodnje energije za prvih devet meseci ove godine premašen je za 3,7 odsto. ]]>

Letnji period u TE „Kostolac A“ protekao je u pripremama za nastupajuću jesenju sezonu, a potom i za zimu. Okončane su remontne aktivnosti na blokovima A1 i A2. Na taj način su preduzete opsežne mere za veliku pouzdanost i stabilan rad ovih termoenergetskih kapaciteta u narednom periodu.

U dosadašnjem radu TE „Kostolac A“ ostvaruje isporuku električne energije sa minimalnim brojem zastoja, čime potvrđuje da važi za postrojenje koje redovno ispunjava proizvodne planove. Ovo potvrđuje i podatak da su blokovi TE „Kostolac A“ do 1. septembra proizveli približno 1,36 milijardi kilovat-sati. Tako je plan proizvodnje za prvih devet meseci tekuće godine premašen za 3,7 odsto.

“ Ovogodišnji remnot bloka A1 urađen je tokom maja. Realizovani su predviđeni remontni zahvati na pozicijama bloka A1” istakao je za „EPS Energiju“ Zoran Predić, šef tehničko-tehnološke pripreme u TE „Kostolac A“.

Na bloku A1 urađen je remont na kotlovskom, turbogeneratorskom i elektroenergetskom postrojenju, kao i na dopremi. Angažovane su brojne domaće kompanije specijalizovane za ovakve poslove. Remont je zahtevao visok stepen organizacije, koji podrazumeva koordinisanu saradnju sa izvođačima radova.

Blok A2 je ove godine zabeležio čak 3.107 časova neprekidnog rada na mreži, što predstavlјa najduži vremenski period kontinuirane proizvodnje električne energije koji je ovaj termokapacitet ostvario. Time je potvrđeno da može da se svrsta među najpouzdanije blokove. Standardni ovogodišnji remont bloka A2, čija snaga iznosi 210 MW, usledio je od 1. juna i trajao je do 26. juna.

Tokom zimskog perioda, Termoelektrana „Kostolac A“ obezbeđuje i toplotnu energiju za dalјinski sistem grejanja, koji pokriva Požarevac, Kostolac i okolna naselјa, što u znatno ukida potrebu za korišćenjem individualnih ložišta tokom grejne sezone, što u velikoj meri utiče na smanjenje aerozagađenja.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 10:50:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41591/zavrseni-remonti.html
Počeli Žankini dani u Kučevu http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41589/poceli-zankini-dani-u-kucevu.html U Centru za kulturu "Veljko Dugošević" u Kučevu, od 19. do 22. oktobra održavaju se Pozorišne svečanosti, šesnaeste po redu, ustanovljene u čast čuvene glumice Žanke Stokić (1888-1947), rodom iz Rabrova. ]]>

Manifestaciju je otvorila predstava "U agoniji" Miroslava Krleže, rađena u koprodukciji JDP-a i agencije "Beo art", u kojoj nastupaju Marija Vicković, Radovan Vujović i Branko Cvejić. Večeras je na programu predstava "Frenki i Džoni" - koprodukcija beogradskog Narodnog i Somborskog pozorišta, sa Slobodom Mićalović i Igorom Đorđevićem u glavnim ulogama. Na programu 21. oktobra biće predstava "Art" Jasmine Reza, koprodukcija BDP-a i produkcije "Tri za groš", u kojoj igraju Milan Lane Gutović, Nebojša Dugalić i Miljan Prljeta. Završne večeri publika će videti "Ručni rad" beogradske Ustanove kulture "Vuk Karadžić" i glumice Daru Džokić, Isidoru Minić i Branku Šelić.

Izuzetno ove godine, festival se održava u Kučevu, a ne u Rabrovu, Žankinom rodnom selu.

Više informacija možete pročitati OVDE.


]]>
Fri, 20 Oct 2017 10:39:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41589/poceli-zankini-dani-u-kucevu.html
Poverenik produžio rok Ministarstvu za tri dana da se izjasni o mehanizmu kontrole bolovanja http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41586/poverenik-produzio-rok-ministarstvu-za-tri-dana-da-se-izjasni-o-mehanizmu-kontrole-bolovanja.html Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić produžio je rok za tri dana Ministarstvu za rad da se izjasni o "pilot projektu" koji sadrži novi "mehanizam kontrole bolovanja" u Železari u Smederevu, uz upozorenje da će u protivnom pokrenuti prekršajni postupak, objavljeno je danas na sajtu Poverenika. ]]>

Poverenik je postupak pokrenuo 5. oktobra zatraživši, u roku od tri dana, odgovarajuća izjašnjenja od Ministarstva zdravlja i Ministarstva za rad. Ministarstvo zdravlja se u zadatom roku izjasnilo navodeći da ono ne stoji iza vesti o vanrednoj kontroli bolovanja, dok se Ministvo za rad nije izjasnilo.

Kako se navodi, Ministarstvo za rad je desetak dana kasnije dostavilo dopis „lica neovlašćenog da zastupa ministarstvo u postupku nadzora" i koji ne sadrži odgovor ni na jedno od postavljenih pitanja, niti je u prilogu imao bilo kakvu traženu relevantnu dokumentaciju.

Ocenjujući da je takav način komuniciranja ispod minimalnog nivoa primerenog jednom ministarstvu, Poverenik je ponovio zahtev da u roku od dodatnih tri dana Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja jasno i na zakonom predvidjen način odgovori na postavljena pitanja i dostavi odgovarajuću dokumentaciju, uz upozorenje da će u protivnom pokrenuti prekršajni postupak.

"Nezavisno od toga, budući da i nakon otvaranja postupka nadzora ministarstvo nastavilo s kreiranjem vesti o 'vanrednoj kontroli bolovanja' koje su u pogledu stvarnog značenja izazivale dileme i reakcije gradjana, sindikata i medija, Poverenik poziva ministarstvo da se javno, nedvosmisleno izjasni o tome da li uopšte postoji nekakav 'pilot projekat' koji sadrži novi 'mehanizam kontrole bolovanja' koji je 'dogovoren' s bilo kim", objavljeno je na sajtu.

Poverenik, pod pretpostavkom da "pilot projekat" i nov "mehanizam kontrole bolovanja" postoje samo na sajtu ministarstva a ne i u stvarnosti, poziva ministarstvo da javnosti objasni šta "vanredna kontrola bolovanja" koju uporno najavljuje, konkretno podrazumeva.

Poverenik je naveo ranije da u slučaju sumnje u zloupotrebu prava na bolovanje, poslodavci imaju pravo da koriste mehanizme utvrđene Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenom osiguranju, ali je i dodao da ti mehanizmi ne predviđaju nikakva ovlašćenja i aktivnosti Vlade ili ministarstava.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je početkom oktobra da je to Ministarstvo sa rukovodstvom kineske firme „HBIS grup Srbija" koja je kupila Železaru u Smederevu, dogovorilo mehanizme kontrole odobravanja bolovanja u toj firmi.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 10:34:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41586/poverenik-produzio-rok-ministarstvu-za-tri-dana-da-se-izjasni-o-mehanizmu-kontrole-bolovanja.html
Radovi EPS Distribucije http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41583/radovi-eps-distribucije.html EPS Distribucija obaveštava potrošače da će se obavljati radovi na rekonstrukciji niskonaponske mreže. ]]>

Usled ovih radova u subotu 21. oktobra od 8h do 16h bez električne energije ostaće potrošači u Porečkoj ulici.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 10:23:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41583/radovi-eps-distribucije.html
Da li je kvalitet osvetljenosti u Hali sportova pitanje subjektivnog osećaja? http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41572/da-li-je-kvalitet-osvetljenosti-u-hali-sportova-pitanje-subjektivnog-osecaja.html Nova rasveta u požarevačkoj hali sportova koja je nedavno postavljena sigurno će dovesti do ušteda kada je u pitanju utrošak električne energije. Međutim, kada je u pitanju jačina reflektora, mnogi su iskazali rezervu, pa čak i nezadovoljstvo kvalitetom osvetljenja u hali. Gradonačelnik kaže da ispituje da li je projekat urađen po zahtevanim tehničkim specifikacijama i da li je jačina osvetljenosti adekvatna. Ukoliko se ispostavi da nije, biće postavljena dopunska rasveta u hali, rekao je Spasović. ]]> Da nova LED rasveta u Hali sportova ne ostavlja dobar utisak, primetili su i kamermani jer snimanje u ovom prostoru zahteva podešavanja na opremi, odnosno otvaranje blende na kamerama kako bi se propustilo više svetlosti.

Osim njih, da nešto nije kako bi trebalo uočio je i gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović.

„To sam se zapitao kada smo imali dodelu paketića za đake prvake. Međutim, rekli su mi da je rasveta mnogo jača od one koja je zamenjena. Očekivao sam da će jače da blješti, da kažem narodski. U svakom slučaju, oni koji često treniraju rekli su mi da je to subjektivan osećaj“, kaže gradonačelnik.

On navodi da je zatraženo da se izmeri jačina rasvete.

„To je urađeno juče. Još nemam povratnu informaciju. Ukoliko nije poštovan projekat, preduzećemo mere. Ukoliko je sve urađeno po projektu, a nije dovoljna osvetljenost, ispravićemo. Moraćemo da raspišemo javnu nabavku za dopunsku rasvetu“, rekao je Spasović.

Pored uštede električne energije koja je nesumnjivo postignuta skidanjem halogenskih reflektora i postavljanjem LED svetiljki, cilj projekta je bio da se postigne i bolja osvetljenost u skladu sa standardima za sportska takmičenja.   

U velikoj sali je, prema dokumentaciji iz javne nabavke, 61 reflektor pojedinačne snage od 400 vati, zamenjen sa 54 LED svetiljki čija snaga ne prelazi 150 vati.

Posao je sa zamenom i instalacijom fluo osvetljenja u predvorju i maloj sali bio procenjen na 3.750.000 dinara, a ugovoren je za 3.574.993 dinara sa ponuđačima „Buck“ Beograd i „Bajica“ iz Smedereva, u zajedničkoj ponudi.

Za razliku od požarevačke hale u kojoj se nova rasveta nije zadovoljila očekivanja mnogih, pa i gradonačelnika, u sportskoj hali u Kostolcu utisak jače osvetljenosti sa novim svetiljkama je neupitan.

Međutim, ovi objekti nisu istog gabarita, a postoji i razlika u visini i načinu na koji je rasveta postavljena.  

U ovom slučaju stiče utisak da je u Požarevcu primarni cilj bio ušteda, a da se manje razmišljalo o tome kako će se svetlost ponašati u prostoru hale. Naravno, to je subjektivan osećaj, ali sama činjenica da su mišljenja podeljena govori da je sve moralo bolje da se planira.

]]>
Thu, 19 Oct 2017 16:00:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41572/da-li-je-kvalitet-osvetljenosti-u-hali-sportova-pitanje-subjektivnog-osecaja.html
Nedostaju defektolozi i logopedi za rad sa decom http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41566/nedostaju-defektolozi-i-logopedi-za-rad-sa-decom.html Sve je veći broj dece sa smetnjama u razvoju. Dom zdravlja nema dovoljan broj stručnog kadra da obuhvati svu decu kojoj je potrebna dodatna defektološka podrška. ]]>  

Nekada su u razvojnom savetovalištu, pri Domu zdravlja, radila dva logopeda i jedan defektolog. Trenutno u Domu zdravlja postoji samo jedan logoped, a sve je više  dece sa poremećajima u razvoju.

To potvrđuje i Slavica Ivković, defektolog koja je za radio Boom 93 rekla da je  “apsolutno nedovoljno” da sa decom radi samo jedan logoped.

 

“Koliko primećujem sve više je dece sa problemima u govoru, a svedeno je na samo jednog logopeda. Ima dece koja tek sa pet šest godina počinju da razvijaju govor, ima mnogo posla za logopede. Pritom jedan logoped ne može da postigne sve.  Ako zakaže detetu na dve nedelje, to nije dovoljno.” Ivković kaže da sa decom koja imaju poremećaj govora logoped mora raditi minimum dva puta nedeljno.

Delimično rešenje  je pronađeno preko projekta “Savetodavno-terapijske aktivnosti za decu sa smetnjama u razvoju i članove njihovih porodica“, koji zajedno sa Domom zdravlja, realizuje Udruženje za negovanje zdravih stilova života “Veritas”.

Dom zdravlja kao partner u projektu daje tehničku podršku i prostor u kome stručni kadar iz udruženja “Veritas” radi sa decom kod koje postoji sumnja ili već imaju dijagnostikovane smetnje u razvoju. Procenu vrši razvojno savetovalište, a u timu rade dva defektologa i doktor defektoloških nauka iz udruženja. Uglavnom se radi sa decom od tri godine pa do polaska u školu.

Jasmina Turudić iz udruženja “Veritas” ranije je rekla da “ima jako puno dece i ne mogu odgovoriti na sve zahteve”.

Projekat koji  je odobrilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja biće realizovan do kraja godine, kada prestaje ovaj program.

]]>
Thu, 19 Oct 2017 13:23:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/41566/nedostaju-defektolozi-i-logopedi-za-rad-sa-decom.html