Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Lokalne vesti.jpg?thumbId=29478&fileSize=45034&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146423000 Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html Ovaj dečko je u jednoj stvari rekorder http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40335/ovaj-decko-je-u-jednoj-stvari-rekorder.html Muđa iz Drmna prvi je srpski jutjuber sa preko milion pratilaca. ]]>

Njegovo pravo ime je Stefan Vuksanović. Jutjub klipove počeo je da objavljuje sa 15 godina i spada u gejmere koji “kače” svoja iskustva sa kompjuterskim igrama.

Prema stanici Social Blade, Stefan ima skoro 1.040.000 pratilaca. U poslednjih 30 dana njegove objave su pregledane gotovo 16,8 miliona puta, a na osnovu statistika njegova prosečna minimalna mesečna zarada od ovog posla iznosi 4,2 hiljade dolara.

U čitav posao uključen je i njegov otac Saša Vuksanović koji se u klipovima zove Ćale.

 

Muđa nije jedini iz ovih krajeva kome dobro ide na jutjubu. Tu su i Požarevljanke koje žive u Parizu, Anđela i Nađa sa gotovo 340.000 pratilaca. Njihovo pojavljivanje u Požarevcu ranije ove godine dovelo je u gradski park više od stotinu devojčica koje su strpljivo čekale da ih vide.

Neki od poslednjih naslova njihovih klipova su “10 tipova devojaka ujutro”, “Prank – Kada drugarica prespava kod mene” ili “Šminkanje na slepo”, tako da nije teško odrediti tematiku kojom se bave u klipovima, kao i ciljanu grupu.

Njihova prosečna minimalna zarada u jednom mesecu procenjuje se na skromnih 3,3 hiljade dolara.

]]>
Mon, 21 Aug 2017 01:28:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40335/ovaj-decko-je-u-jednoj-stvari-rekorder.html
Ispiranje cevovoda za Drmno, Stari Kostolac i Kanal http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40334/ispiranje-cevovoda-za-drmno-stari-kostolac-i-kanal.html Već više od mesec dana građani u okolini Kostolca, pre svih Drmna, čija je mreža priključena na izvorište Mlava žale sa na kvalitet vode koja dolazi do njihovih domaćinstava. Nadležni u vodovodu su u više navrata do sada tvrdili da je voda koja se isporučuje ispravna za piće. Najavljeno je ispiranje mreže. ]]> U Drmnu i Starom Kostolcu postoji problem sa zamućenoću vode zbog povišene potrošnje, rečeno je Boom 93 još krajem juna i najavljeno ispriranje mreže koja je ranije bila priključena na kostolački vodovod.  

Stanovnici Drmna su nastavili da javno dele fotografije na kojima se vidi enormno zamućenje vode koja im se, kako tvrde, isporučuje.

U Vodovodu za ponedeljak najavljuju montažu čvorišta radi ispiranja cevovoda i kažu da će zbog toga u Drmnu biti bez vode od 8 do 15 sati, a u Starom Kostolcu i Kanalu od 8 do 12 časova.

foto:fejsbuk

]]>
Sun, 20 Aug 2017 20:32:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40334/ispiranje-cevovoda-za-drmno-stari-kostolac-i-kanal.html
Mađarski čikoši dolaze http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40333/madjarski-cikosi-dolaze.html U programu Ljubičevskih konjičkih igara u Požarevcu ove godine uvršten je i nastup mađarskih čikoša. Oni će nastupati na požarevačkom hipodromu i pred publikom će biti oba dana u dva navrata po 15 minuta. ]]>

Čikoši su nekad važili za čuvare (pastire) seoskih konja. Kada se uzimaju sa paše za jesenje zemljoradničke radove tada čikoši prestaju da ih čuvaju. Među čikošima su najcenjeniji bili Mađari.

Čikoš je uvek jahao najbržeg konja, nosio veliki bič i njime pucao. Na pašnjaku konji su imali svoj obor sa nastrešnicom.

Moderni čikoši su danas skupine ljudi koji prikazuju neverovatne majstorije u jahanju i dresuri konja. Konj je mađarski brend i čitava nacija se stavila u službu da opravda zavidan kvalitet koji su postigli u kulturi konjarstva.

]]>
Sun, 20 Aug 2017 18:36:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40333/madjarski-cikosi-dolaze.html
Ergela Ljubičevo (FOTO 10+) http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40332/ergela-ljubicevo-foto-10.html Desetak dana pred Ljubičevske konjičke igre, posetili smo ergelu Ljubičevo kod Požarevca. ]]>

Ergelu tokom vikenda uglavnom posećuju porodice s decom zbog avantura parka koji je nedavno otvoren.

Pozitivno je što kafe-suvenirnica radi tokom čitavog dana i što ima suvenira na prodaju. Na ovom mestu posetioci mogu da se osveže, a u funkciji je i toalet izgrađen pre nekoliko godina.

Parking isped ulaza u šetalište gde se nalazi avantura park sada je povezan i sa kolovozom koji vodi do turističkog parkinga.

Štale i padoci su sveže okrečeni, a pristupilo se i obnavljanju starog pojilišta sa leve strane.

Letnji šank ne radi, a trim staza čeka završetak. 

Konji koji pasu u najvećem padoku su pitomi i često se može videti da im deca prilaze.

Travnjak ispred spomenika čuvenom "Ljubičevcu" se zaliva tokom čitavog dana. Tu će biti zatvoreni prijem za "veoma važne osobe" (VIP) 1.septembra kada se otvaraju Ljubičevske konjičke igre. 

Fontana na ulazu u Park knjeginje Ljubice je uključena. Oko trofejne sale su velike ukrasne saksije sa cvećem i utisak je da čitav prostor deluje osveženo.

]]>
Sun, 20 Aug 2017 15:56:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40332/ergela-ljubicevo-foto-10.html
Moguće nepogode http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40331/moguce-nepogode-.html Za područje Požarevca, Smedereva i Velikog gradišta Republički hidrometeorološki zavod danas je objavio narandžasto upozorenje zbog kiše i grmljavinskih nepogoda. Upozorenje se odnosi na moguću lokalnu pojavu grmljavine s gradom, olujni vetar, intenzivne pljuskove i količinu padavina veću od 20 litara po kvadratnom metru u periodu od tri sata. ]]>

U Požarevcu je već do popodnevnih časova znatno zahladnelo i očekuje se da će severozapadni vetar postepeno pojačavati do kraja dana.

Nepogode su moguće u kasnim popodnevnim časovima i uveče. Od ponedeljka (druga polovina dana) do petka zadržaće se suvo vreme, sa maksimalnom temperaturom između 22 i 28 stepeni. U subotu se očekuje ponovo da bi temperatura mogla da dostigne 31 stepen.

]]>
Sun, 20 Aug 2017 15:19:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40331/moguce-nepogode-.html
Dođite sutra http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40330/dodjite-sutra.html Informativna služba Grada Požarevca saopštila je da se koncert grupe Riblja Čorba na Trgu oslobođenja pomera za ponedeljak, u 21 čas, zbog loših vremenskih prilika. Samim tim ulice u centru grada ostaće zatvorene za saobraćaj do utorka u 6 sati ujutro. ]]>

Koncert pomenute grupe bio je najavljen za nedelju, kao poklon generalnog sponnzora LJKI Gradu Požarevcu. Samo 10 sati pre početka koncerta javnost je obaveštena da se koncert odlaže.

Zbog pomeranja koncerta ulice u centru Požarevca biće zatvorene za saobraćaj tokom čitavog dana u nedelju i ponedeljak. Reč je o ulicama Tabačka čaršija, Trg oslobođenja i Drinska do 15.oktobra.

]]>
Sun, 20 Aug 2017 12:08:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40330/dodjite-sutra.html
Evo programa LJubičevskih konjičkih igara! http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40328/evo-programa-ljubicevskih-konjickih-igara%21.html Manje od dva sata bilo je potrebno Turističkoj organizaciji da objavi program LJubičevskih konjičkih igara i pratećih manifestacija na svojoj fejsbuk stranici manifestacije, nakon pisanja Boom 93 da ovi detalji još nisu poznati široj javnosti i nisu istaknuti na zvaničnim internet prezentacijama turističke organizacije i Grada Požarevca. ]]>

 

Program je sada dostupan.

Svi na LJKI!

]]>
Sat, 19 Aug 2017 15:03:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40328/evo-programa-ljubicevskih-konjickih-igara%21.html
Još malo pa počinje školska godina, a uniforme... http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40326/jos-malo-pa-pocinje-skolska-godina-a-uniforme....html Nova školska godina počinje za desetak dana, ali još nije izvesno da li se sa prvim zvonom vraćaju i uniforme. One su najavljene u više od polovine škola, a najčešće postavljano pitanje je ko će da ih plaća. ]]>

U Ministarstvu kažu da im do sada pitanja o finansiranju nisu stizala iz škola koje su već izabrale da uvedu uniforme. To je uglavnom tema razgovora sa onima koji odluku tek donose.

"Nudimo pomoć, naročito naše tekstilne i visoke škole imaju mogućnosti da pomognu u šivenju i da to ne bude uopšte plaćeno. Jedan od načina će biti možda i promena Zakona o udžbenicima, gde ćemo gledati da distribucija udžbenika bude i kroz školske zadruge, time ostaju ogromna sredstva rabata koja mogu biti prenamenjena za kupovinu materijala, za uniforme", objašnjava ministar prosvete Mladen Šarčević.

Prema sadašnjim najavama Ministarstva, uniforme će biti obavezne u svim školama za dve godine.

]]>
Sat, 19 Aug 2017 14:09:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40326/jos-malo-pa-pocinje-skolska-godina-a-uniforme....html
Gde su programi? http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40325/gde-su-programi.html Manje od dve sedmice od početka Ljubičevskih konjičkih igara u Požarevcu, na zvaničnim sajtovima Grada Požarevca i Turističke organizacije za posetioce nije istaknut program predstojeće manifesticije, kao ni program pratećih dešavanja. ]]>

Na početnim stranama pomenutih internet prezentacija posetilac ne može da stekne jasan utisak da će se u gradu na samom početku septembra nešto bitno dešavati, iako je ovih dana gradonačelnik rekao kako su Ljubičevske konjičke igre nacionalna manifestacija i da grad programom pratećih manifestacija želi da LJKI postavi u epicentar dešavanja.

Postoji i zvanični sajt ljki.rs na koga možete da se povežete preko internet stranica Turističke organizacije Grada Požarevca, ali na njemu su informacije sa prošlogodišnjih igara.

LJKI jesu u kalendaru dešavanja na internet prezentaciji Turističke organizacije Srbije, ali vas sajt za detaljnije informacije upućuje na link lokalne turističke organizacije, gde nema detalja ni o takmičenjima, ni o pratećim programima.

Čak i koncert Zdravka Čolića koji je glavna muzička zvezda pratećih manifetacija nije adekvatno najavljen na društvenim mrežama. Zapravo, internetom trenutno kruži najava u kojoj je napisano da je nastup u ergeli Ljubičevo, 1.septembra  u 12 sati, što nije tačan podatak.

I dok većina lokalnih medija proteklih dana uglavnom promoviše generalnog sponzora igara, građani, a posebno posetioci koji se očekuju iz drugih krajeva trenutno malo toga mogu da saznaju o dešavanjima na predstojećoj manifestaciji.

Razlog više za to je što će za novinare iz beogradskih redakcija igre biti predstavljene tek krajem naredne nedelje, kada će biti upriličen i obilazak ergele, hipodroma i lokaliteta Požarevački mir. Dakle, gotovo identično kao prošle godine.

]]>
Sat, 19 Aug 2017 12:46:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40325/gde-su-programi.html
Zatvara se centar grada http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40324/zatvara-se-centar-grada.html Turistička organizacija Grada Požarevca saopštila je da će zbog održavanja koncerta “Riblje čorbe” u nedelju, od subote u 18 časova, do ponedeljka u 6 sati ujutro, biti zatvorene ulice u centru grada. ]]>

Zatvaraju se ulice Tabačka čaršija, Trg oslobođenja i Drinska do ulice 15.oktobra.

U suštini centar grada se vanredno zatvara za saobraćaj samo u nedelju, s obzirom da su pomenute ulice pešačka zona u kasnim popodnevnim i noćnim satima.  

Građani bi trebalo da uklone vozila iz ovih ulica, a u TOP-u apeluju na vozače da mesto za parkiranje potraže u drugim ulicama i uređenim parkiralištima.

Boom 93 podseća vozače da je zbog radova saobraćaj u centru grada već obustavljen u Lenjinovoj ulici i delu Takovske.

Koncert na Trgu oslobođenja održava se u nedelju od 21 čas.

]]>
Sat, 19 Aug 2017 12:03:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40324/zatvara-se-centar-grada.html
Kostić podneo ostavku u Autotransportu http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40323/kostic-podneo-ostavku-u-autotransportu.html V.d. direktora Autotransporta Kostolac, Dragan Kostić podneo je ostavku na tu funkciju. To je Boom 93 potvrdio i sam Kostić navodeći da je razlog neslaganje sa predstavnicima skupštine o načinu na koji bi preduzeće trebalo da posluje i da se razvija. Rekao je da prelazi na novo radno mesto, pomoćnika gradonačelnika Požarevca za infrastrukturu i investicije. ]]>

Kostić je svoju ostavku generalnom direktoru EPS-a podneo juče. U njemu je naveo kako se nada da će budući direktor raditi na razvoju kapaciteta privrednog društva. Već u toku večeri skenirani dokument je počeo da kruži društvenim mrežama.   

Podsećamo da je samo imenovanje Kostića na ovu funkciju krajem decembra 2016.godine izazvalo nezadovoljstvo kod dela zaposlenih koji su blokadom firme pokušali fizički da spreče članove nove  skupštine i direktora da uđu u prostorije.

Manje od 6 meseci kasnije skupština je odlučila da razreši Kostića sa ove funkcije. Prema nezvaničnim informacijama postojalo je više razloga za takvu odluku, što je dovelo do tenzija u lokalnom rukovodstvu vladajuće Srpske napredne stranke. Odluka je tada stopirana. U međuvremenu su se navodno pojavili novi problemi u poslovanju koje će morati da rešava Kostićev naslednik na ovoj funkciji.

Kostić je u Autotransport došao sa funkcije člana gradskog veća Požarevca, a nakon Autotransporta ponovo će biti jedan od funkcionera koje postavlja gradonačelnik Bane Spasović, odnosno njegov pomoćnik za infrastrukturu i investicije.

]]>
Sat, 19 Aug 2017 11:28:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40323/kostic-podneo-ostavku-u-autotransportu.html
Zamena azbestnih cevi, ali sada preko javne nabavke http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40322/zamena-azbestnih-cevi-ali-sada-preko-javne-nabavke.html Grad Požarevac raspisao je javnu nabavku za zamenu azbestno-cementnog cevovoda u ulicama Nevesinjskoj i Kraljevića Marka. Tako je nakon 3 godine prekinuta praksa da se ovi poslovi direktno dodeljuju Vodovodu. Podsećamo i da je državna revizorska institucija ukazala da ne postoji osnov za izuzeće Vodovoda od zakona jer nije dokazano da nema konkurenciju na tržištu. ]]>

Skupština Požarevca je 19.marta 2014.godine, na sednici  usvojila izmene i dopune Odluke o Vodovodu i kanalizaciji kojm je javno preduzeću dodelila isključivo pravo za zamenu vodovodnih cevi. Time je zaobišla obavezu raspisivanja javnih nabavki i onemogućila druge izvođače da učestvuju u tržišnoj utakmici.

Revizor je u kontroli budžeta grada za 2015.godinu utvrdio da nije bilo osnova za izuzeće Zakona o javnim nabavkama jer nije dokazano da “Vodovod i kanalizacija” nema konkurenciju na tržištu.

Prethodnih godina Direkcija za izgradnju (ukinuta krajem 2016.godine) direktno je zaključivala ugovore sa Vodovodom za navedene poslove. Smanjenje gubitaka na mreži i kvalitet isporuke bili su razlozi zbog kojih se ušlo u ove poslove, ali konkretni efekti nikada nisu predstavljeni, odnosno dokazani.  

Boom 93 je u više navrata od usvajanja sporne odluke ukazivao na ovaj problem.

Javna nabavka koja je u dve partije raspisana za Nevesinjsku i Kraljevića Marka procenjena je na ukupno 13,6 miliona dinara.

Zamena cevi osim iskopa, postavljanja paralelnog rova za nove cevi i prevezivanja, znači i cepanje delova afaltnog kolovoza i trotoara, kao i vraćanje u „prvobitno stanje“ (krpljenje rupa i rovova).  

]]>
Fri, 18 Aug 2017 15:08:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40322/zamena-azbestnih-cevi-ali-sada-preko-javne-nabavke.html
Požarevljani, papire i olovke u istoriju. Potpišite se mobilnim http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40321/pozarevljani-papire-i-olovke-u-istoriju.-potpisite-se-mobilnim.html Izjednačavanje elektronskog sa papirnim dokumentom predviđeno je predlogom Zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja koji je Vlada Srbije usvojila. Usvajanjem ovog zakona kreirana je osnova za uspostavljanje moderne elektronske uprave u Srbiji. To će građanima i privedi omogućiti brže i efikasnije usluge i jednostavniju komunikaciju sa državnim oganima od kuće i putem mobilnog telefona, saopšteno je u četvrtak. ]]>

Državna sekretaraka u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije Tatjana Matić kaže da se radi o sistemskom zakonu u oblasti elektronskog poslovanja, koji će dati dokaznu snagu autentičnosti podataka u digitalnom okruženju, prenosi Tanjug, a piše Blic.

“Elektronski dokument, njegova dokazna i pravna snaga biće na istom nivou kao papirni dokument danas”, rekla je Matić za RTS.

Kako bi se zakon sproveo u praksi neophodno je utvrditi ko će pružati usluge od poverenja, a državna sekretarka kaže da će to biti regulisano u narednih šest meseci.

Ona napominje da je neophodno uređenje zakona u drugim oblastima, kao što su zakon o e-upravi i zakon o arhivskoj građi. Za građane će to značiti da jeftinije, efikasnije i brže dođu do neohodnog dokumenta.

Kako kaže, još postoji nepoverenje u elektronski dokument, više se veruje papirnom, ali najavljuje da će se ozbiljnije raditi na podizanju svesti kod ljudi.

 

Vlada Srbije usvojila je juče Predlog zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju u koji omogućava da se elektronski dokumenti priznaju kao i papirni i različite nivoe identifikacije fizičkih i pravnih lica.

Zakon uređuje i elektronski potpis, elektronski pečat, vremenski žig, elektronsku dostavu i elektronsko čuvanje dokumenata, što će omogućiti jednostavnu i jeftiniju upotrebu kvalifikovanih elektronskih sertifikata, razmenu dokumentacije u elektronskom obliku i uništavanje papirne dokumentacije kada je obezbeđena usluga kvalifikovanog elektronskog čuvanja.

U ovom trenutku, više od 100 propisa predviđa neophodno korišćenje papirnog dokumenta, kao jedinog priznatog načina za sprovođenje nekog postupka, zaključenje pravnog posla ili obezbeđenje dokaznog sredstva, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Na taj način se onemogućuje sprovođenje postojećih i donošenje novih propisa o elektronskom dokumentu, elektronskom potpisu i elektronskoj upravi.

Donošenje zakona o elektronskom dokumentu, elektronskoj identifikaciji i uslugama od poverenja u elektronskom poslovanju prvi je korak u unapređenju regulative elektronskog poslovanja.

Nakon ovoga zakona, sledi donošenje 17 podzakonskih akata kojima se definiše e-identifikacija, e-dostavljanje, e-čuvanje, e-potpis u „klaudu“ i druge usluge od poverenja u elektronskom poslovanju i uspostavljanje mreže pružalaca usluga od poverenja.

]]>
Fri, 18 Aug 2017 13:59:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40321/pozarevljani-papire-i-olovke-u-istoriju.-potpisite-se-mobilnim.html
Sad možete da registrujete vozila iz uvoza http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40320/sad-mozete-da-registrujete-vozila-iz-uvoza.html Vozači iz Požarevca i drugih mesta u Srbiji koji nisu mogli da registruju sutomobile iz uvoza, odnosno da obave druge poslove za koje su im neophodna rešenja Agencije za bezbednost saobraćaja, ponovo će moći da dobiju potrebne papire jer je Vlada Srbije je imenovala Jasminu Milošević za v. d. direktorku agencije, piše Danas. ]]>

Milošević je ranije obavljala ovu dužnost ali njen mandat je istekao 10. jula, a kako je ona jedina ovlašćena da potpisuje potrebna uverenja, svi koji su uvezli polovna vozila, i pored plaćenih poreza i carina, nisu mogli da registruju svoje automobile, piše list.

Vlada je u međuvremenu zasedala dva puta, i čak razmatrala kadrovska rešenja, međutim pitanje izbora v.d. direktora Agencije tek sada sa našlo na dnevnom redu. Tokom pravnog vakuuma od nagomilao se veći broj predmeta, pa će građani, kada krenu u proceduru pribavljanja potvrde, morati pre svega da budu strpljivi.

Isto slučaj se dogodio 2015.godine kada je sa funkcije v.d. direktora razrešen Milan Božović. Tada se čekalo mesec dana na izbor novog direktora, a u međuvremenu niko nije imao ovlašćenje da potpisuje dokumenta.

]]>
Fri, 18 Aug 2017 13:22:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40320/sad-mozete-da-registrujete-vozila-iz-uvoza.html
Šta je u epicentru – konjičke igre ili koncerti? http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40319/sta-je-u-epicentru-%E2%80%93-konjicke-igre-ili-koncerti.html Programom pratećih manifestacija LJKI želimo da se stavimo u epicentar događaja, rekao je danas gradonačelnik Bane Spasović. On kaže da je „Dugme“ prošle godine privuklo mnogo ljudi u Požarevac, a da očekuju da će to da se dogodi i nastupom Zdravka Čolića na otvaranju igara u centru grada. S druge strane, on tvrdi da je“proklamovani cilj“ da se podigne kvalitet manifestacije i da Požarevac postane centar konjičkog sporta Srbije i šire. ]]> Gradonačelnik je danas održao konferenciju za novinare sa predstavnikom generalnog sponzora igara.

Marketing menadžer za srpske brendove Apatinske pivare, Nikola Šućur danas je rekao da se organizuju koncerti Riblje čorbe, 20.avgusta i Kerbera, 25.avgusta. On je najavio da će u narednim danima biti  priređene promocije u gradu i dodao kako su došli da ovde ostanu i posle igara.

Nešto slično je pomenuo i Spasović koji je rekao da su kroz pregovore o sponzorstvu pomenuli i druge manifestacije u Požarevcu. Nije rekao koje, ali kaže da očekuje i druge sponzore za LJKI koje je označio kao nacionalnu manifestaciju.

„LJKI su sada nacionalna manifestacija koja se održava pod pokroviteljstvom predsednika republike, Aleksandra Vučića“, kazao je gradonačelnik.

Spasović se pohvalio da je u poslednjih nešto više od godinu dana mnogo urađeno na uređenju hipodroma, ergele, boljoj saradnji sa višebojcima, kao i kvalitetu igara.  

Ponovio je kako je povećan nagradni fond i rekao da će se iz godine u godinu raditi na kvalitetu igara sa ciljem da se podignu na vrhunski nivo.

Pomalo je zbunjujuća njegova izjava da pratećim manifestacijama konjičkih igara „želimo da se stavimo u epicentar događaja“. Uglavnom, dodao je kako je Bijelo dugme prošle godine privuklo veliki broj ljudi u Požarevac i da očekuje da će se isto dogoditi sa koncertom Zdravka Čolića, 1.septembra.

Igre se, inače, održavaju 2. i 3.septembra na požarevačkom hipodromu.

]]>
Fri, 18 Aug 2017 12:49:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40319/sta-je-u-epicentru-%E2%80%93-konjicke-igre-ili-koncerti.html
U zaštitu od poplava duž Mlave do sada uloženo 96 miliona RSD http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40315/u-zastitu-od-poplava-duz-mlave-do-sada-ulozeno-96-miliona-rsd-.html Gradonačelnik Požarevca obilazio je radove na investicijama u Gradskoj opštini Kostolac, za koje je ove godine usmeren novac iz gradskog budžeta od oko 60 miliona dinara. Jedna od bitnijih investicija je sancija objekata za zaštitu od poplava na starom koritu Mlave i u zoni ugroženih područja Bubušinac, Maljurevac i Bradarac. ]]>

Bane Spasović je sa predsednikom Gradske Opštine Kostolac Ivanom Savićem obišao radove na asfaltiranju koji su započeti u prethodnoj godini u ulici Kapetana Todića i delu Kobalove u dužini od preko 1.200 metara za šta je opredeljeno 10,9 miliona dinara.

Tokom obilaska je rečeno da su u Klenovniku nedavno urađene dve ulice za 8 miliona dinara, a u Ostrovu ulica Vase Pelagića za koju je utrošeno 4 miliona.

On je rekao da će do 20. avgusta biti završena ulica Moše Pijade u Petki, a u istom mestu i Lole Ribara do 25. avgusta. Vrednost tih radova je nešto manje od 4,5 miliona dinara.

Pored obnove zgrade Osnovne škole “Jovan Cvijić” koja se realizuje preko Kancelarije za javna ulaganja, u Kostolcu su u toku i radovi na parternom uređenju javne površine između škole i stadiona od 28 miliona dinara, a počeli su i radovi u ulici Bože Dimitrijevića od semafora do sportske hale od 9,4 miliona dinara.

Bitna investicija je koja se realizuje su radovi na zaštitnim i regulacionim objektima vodotoka drugog reda Stara Mlava i u zoni ugroženih područja Bubušinac, Maljurevac i Bradarac. U pitanju je linijski objekat dužine od oko 3,5 kilometara.

Vodoprivreda je završila polovinu radova, a dosadašnji efekti su da je nivo podzemnih voda oboren za otprilike 2,5 metra, rekao je odgovorni izvođač pomenute firme, Vuk Marković.

Spasović je napomenuo da je ukupna investicija vredna 96 miliona dinara i da “više ne sme da se desi da dve ili tri decenije niko ne održava kanal.

Foto: Grad Požarevac

]]>
Thu, 17 Aug 2017 16:00:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40315/u-zastitu-od-poplava-duz-mlave-do-sada-ulozeno-96-miliona-rsd-.html
Da li je pitanje trenutka kada će da se uruši kolektivni imunitet? http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40314/da-li-je-pitanje-trenutka-kada-ce-da-se-urusi-kolektivni-imunitet.html Zabrinjavajući su podaci o odzivu za vakcinaciju u Srbiji. Požarevac je među onim sredinama gde se manje od 95 odsto dece vakciniše, a izgleda da je trend propagiranja štetnosti vakcina najače udario tamo gde se najmanje očekuje da će ljudi potpasti pod uticaj samozvanih stručnjaka. ]]>

Beograd je sredina koja je prošle godine beležila najniži uspeh vakcinaje MMR vakcinama protiv malih boginja zaušaka i rubele. Svega 65 odsto dece je prošle godine primilo je tu vakcinu, iako je potrebno minimum  95 odsto da bi se održavao kolektivni imunitet. Prednjači opština Stari grad sa tek nešto više od trećine vakcinisane dece.

Epidemiolog Zoran Radovanović izneo je pre nekoliko dana nove i vrlo zabrinjavajuće podatke koji govore da je u prvih šest meseci ove godine MMR vakcinu u Beogradu primilo svega nešto više od četvrtine (26,46 odsto) dece od 12 do 15 meseci starosti.

Požarevac je u 2016.godini imao relativno visok odziv za vakcinaciju - 91,45 odsto, ali je to nedovoljno za održavanje kolektivnog imuniteta.

Vrlo zabrinjavajuće se što je u Srbiji 80 odsto opština prošle godine imalo obuhvat vakcinacije niži od 95 odsto.

Dok u Srbiji neki roditelji zdravo za gotovo prihvataju savete koji nisu medicinski dokazani i “štite” svoju decu od vakcina, u susednoj Rumuniji je 32 ljudi umrlo zbog epidemije malih boginja uzrokovane padom kolektivnog imuniteta.  

Pored Požarevca nedovoljan broj vakcinisane dece prošle godine je bio i u Malom Crniću i Petrovcu.

Revakcinacijom u sedmoj godini, pred polazak u prvi razred, u Brančevskom okrugu je obuhvaćeno 93% dece, s tim da je na teritoriji Požarevca obuhvaćeno tek 90,3% dece.

Vakcinacija malih boginja u Srbiji uvedena je 1971, a MMR vakcina 1994. godine. Zahvaljujući tome do pre pet do šest godina bili smo pošteđeni epidemija malih boginja. Međutim, sa ovakvim odzivom

nemoguće je da se održi status eliminacije morbila.

Prve novčane kazne za roditelje koji nisu vakcinisali decu MMR vakcinom protiv zauški, rubeola i malih boginja počele su da se izriču. Od marta prošle godine je stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji propisuje kaznu od 30.000 do 150.000 dinara za one koji ne odluče da zaštite dete od bolesti.

]]>
Thu, 17 Aug 2017 15:12:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40314/da-li-je-pitanje-trenutka-kada-ce-da-se-urusi-kolektivni-imunitet.html
Zatvoreni bazen planira i Kovin http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40312/zatvoreni-bazen-planira-i-kovin.html Bliži se kraj leta i sezone kupanja na otvorenim bazenima. Nakon Smedereva i susedna opština Kovin najavljuje gradnju zatvorenog bazena u bliskoj budućnosti. Požarevac je tu ideju napustio 2015.godine, iako je bio sproveden konkurs i planiran novac u budžetu za glavni projekat. ]]>

Izgradnja zatvorenog bazena, sportskih terena, bungalova, postavljanje mobilijara za decu i rekreaciju i uređenje plaže na veštačkom jezeru u Kovinu, samo su deo planova lokalne samouprave za razvoj lokaliteta Šljunkara.

Omiljeno kupalište Kovinaca trebalo bi da se razvije u moderan turistički i sportski kompleks. Opština priprema dokumentaciju, a hoće li biti novca i za početak izgradnje, ostaje da se vidi u narednim mesecima.

Urbanistički projekat i idejno rešenje kompleksa Sportskog centra Šljunkara izradio je Delta projekt Smederevo, a krajem februara ove godine Opština je sa preduzećem Crna Trava iz Leskovca potpisala i ugovor o izradi projektne dokumentacije, sa geodetskim podlogama i obavljanjem tehničke kontrole, za izgradnju bazena i pratećih objekata, piše sajt eKapija.

Nedavno je i u Smederevu najavljen početak projekta kojim će biti stvoreni uslovi za izgradnju zatvorenog bazena u narednim godinama.

U Požarevcu je 2013.godine postojala politička volja da se pristupi izgradnji zatvorenog bazena, do tada jednog od najčešće pominjanih obećanja u izbornim kampanjama u lokalu.

Sve se promenilo 2015.godine kada je novac u budžetu za izradu glavnog projekta preusmeren za druge namene.

Prošle godine je gradonačelnik Požarevca Bane Spasović rekao Boom 93 da su se idejna rešenja na konkursu koji je ranije bio sproveden, pokazala preskupim za realizaciju.

Inače, za najbolja idejna rešenja bilo je potrošeno milion dinara iz budžeta, a u vreme kada je bazen bio jedan od prioriteta grada namera je bila da se odmah po zaključenju konkursa pristupi pregovaračkom postupku za izradu glavnog projekta i da se nakon toga odvoje sredstva za početak radova.

Boom 93 je ranije imao uvid u prvonagrađeno rešenje na konkursu koje je predviđalo izgradnju olimpijskog bazena zatvorenog tipa na prostoru između otvorenog bazena i hale sportova.

Prema tom rešenju, zatvoreni bazen bi trebalo da bude dimenzija 50x25 metara, sa tribinama i pratećim sadržajima koji podrazumevaju pomoćni bazen 6x12 metara, dva hidromasažna bazena prečnika 4 metra, velnes i fitness centrom, kuglanom, svlačionicama i tribinama kapaciteta 540 mesta.

Projekcija je bila da bi izgradnja takvog zatvorenog bazena i rekonstrukcija kompleksa koštala oko 4,2 miliona evra (bez PDV-a).

]]>
Thu, 17 Aug 2017 12:46:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40312/zatvoreni-bazen-planira-i-kovin.html
Jedan Tesla i po koji novčić http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40311/jedan-tesla-i-po-koji-novcic.html Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je da će u petak, 18. avgusta, akcionarima isplatiti dividendu putem Centralnog registra hartija od vrednosti, piše Wisebroker. Nešto više od 20 dinara bi trebalo da dobiju građani po akciji ili ukupno nešto više od 100 dinara. ]]>

Skupština akcionara je u junu odobrila dividendu od 24,66 dinara po akciji bruto, odnosno ukupan iznos od 4,02 milijarde dinara.

Kao i prethodnih godina, NIS je akcionarima podelio 25 odsto ostvarene dobiti koja je prošle godine iznosila 16,08 milijardi dinara. Pravo na dividendu za 2016. godinu imaju svi akcionari koji su taj status imali na dan 17. jun 2017. godine.

NIS je prvi put akcionarima isplatio dividendu 2013. godine, a od tada je akcionarima kumulativno isplaćena dividenda od 41,13 milijardi dinara, odnosno 252,25 dinara po akciji, prenosi sajt eKapija pisanje Wisebrokera.

]]>
Thu, 17 Aug 2017 11:56:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40311/jedan-tesla-i-po-koji-novcic.html
Inicijativa: Roditelji da odaberu staratelje http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40304/inicijativa-roditelji-da-odaberu-staratelje.html Novinarka Tamara Skrozza pokrenula je inicijativu "Naše dete – naša odluka" za izmenu Porodičnog zakona. ]]>
Izmenama zakona roditeljima bi se omogućilo da odrede staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije.
 
Prema aktuelnom zakonu, ovo nije moguće, pa je odluka o deci roditelja koji su stradali nesrećnim slučajem ili prirodnom smrću, a koji nisu imali bližu rodbinu – prepuštena centrima za socijalni rad.
 
"Iako ova deca u velikom broju slučajeva u svom okruženju imaju ljude koji su im bliski i koji bi pristali da o njima vode računa, ona najčešće završavaju u hraniteljskim porodicama ili čak domovima za decu bez roditeljskog staranja", navela je Skroza. "Time je roditeljima i deci uskraćeno pravo da donose racionalne odluke o sopstvenoj budućnosti, kao i da se dodatno ugrožava dobrobit dece koja su i inače pogođena smrću u porodici", dodala je ona. 
 
Skrozza kaže da se ovo odnosi kako na maloletnu decu, tako i na punoletne osobe koje nisu sposobne da se brinu o sebi, a čiji roditelji do sada nisu imali mogućnost da donesu odluku o najadekvatnijem staratelju, prenosi portal 021 pisanje Foneta.
]]>
Wed, 16 Aug 2017 16:11:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/40304/inicijativa-roditelji-da-odaberu-staratelje.html