Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Lokalne vesti.jpg?thumbId=29478&fileSize=45034&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146423000 Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html Donacija za udruženje "Osmi dan" iz Požarevca http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46825/donacija-za-udruzenje-%22osmi-dan%22-iz-pozarevca.html Nemačka kompanija "DM" je na otvaranju ritejl parka "Stop shop" u Požarevcu organizovala humanitarnu akciju za Udruženje 8. Dan iz Požarevca. ]]>

U humanitarnoj akciji koju je organizovala nemačka kompanija "DM" prikupljeno je 100 hiljada dinara za udruženje za pomoć osobama sa Daunovim sindromom "Osmi dan".  Na dan otvaranja ritejl parka u Požarevcu, predstavnici udruženja "Osmi dan" asistirali su na kasi u periodu od 18 do 19 sati. Sva sredstva u jednosatnoj kupovini donirana su ovom udruženju.


]]>
Fri, 20 Apr 2018 15:05:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46825/donacija-za-udruzenje-%22osmi-dan%22-iz-pozarevca.html
Podsetnik: Doći će vam popisivači http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46822/podsetnik-doci-ce-vam-popisivaci.html Svi čija imovina je mnogo veća od one na koju plaćaju porez mogu da očekuju popisivače koji će u narednih nekoliko meseci proveravati da li se stanje na terenu poklapa sa imovinom na koju se plaća porez. Posao je već započet u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi. ]]>

Putem programa „Reforma poreza na imovinu“, u 45 lokalnih samouprava 325 popisivača će beležiti imovinu građana kako bi se povećala naplata poreza na imovinu. Kako je izjavio Aleksandar Grunauer, šef programa, popisivači su već započeli posao u Požarevcu, Svilajncu, Vrnjačkoj Banji, Trsteniku i Petrovcu na Mlavi, a uskoro će ih biti i u Somboru, Vranju i Vlasotincu, piše Kurir.

Inače, glavni cilj zbog kog su popisivači angažovani je evidencija realnog stanja imovine u odnosu na podatke kojima raspolažu lokalna odeljenja Poreske uprave i kako bi se ažurirale baze podataka o nekretninama.

Na području Braničevskog okruga u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi imovinu beleži 25 popisivača (16 u Požarevcu), koji su kao nezaposlene osobe sa fakultetskim diplomama ekonomskog i pravnog fakulteta angažovani na šest meseci preko Nacionalne službe za zapošljavanje.

Oni su za taj posao dobili šestomesečne ugovore.

Pet najuspešnijih lokalnih samouprava podeliće bespovratni nagradni fond od milion franaka, koji je obezbedila Vlada Švajcarske.

Ovu fazu projekta „Opštinski ekonomski razvoj u istočnoj Srbiji“ sufinansira  švajcarska vlada preko Međunarodne organizacije IMG.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 15:01:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46822/podsetnik-doci-ce-vam-popisivaci.html
Požarevac spremno dočekuje promenu sistema transfuzije http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46818/pozarevac-spremno-docekuje-promenu-sistema-transfuzije.html Od 1. maja doći će do promene sistema transfuzije na teritoriji Braničevskog okruga. Glavna novina u novom zakonu je da će umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi i transfuzioloških službi, ubuduće postojati samo četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi. Požarevac pripada centru u Beogradu. Zakonodavci tvrde i da će novi sistem sprečiti nestašice krvi. ]]>

Saša Obradović, sekretar Crvenog krsta Požarevac kaže da ova organizacija spremno dočekuje promenu sistema u davalaštvu krvi.

„Ono što nas očekuje jeste da će 1. maja ugastiti odeljenje transfuzije u bolnici,  koje će prerasti u banku krvi. Od 1. maja će svakog ponedeljka u domu Crvenog krsta biti organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi za potrebe naše bolnice“ rekao je Obradović.

On je još napomenuo da u drugom krugu implemetacije zakona osim u Požarevcu u novi sistem ulaze bolnice iz Petrovca na Mlavi i Loznice.

„Crveni krst će, pored dobrovoljnog davanja krvi u svojim prostorijama, organizovati akcije u ustanovama, preduzećima i institucijama. Do kraja godine očekujemo oko 50 akcija dobrovoljnog davanja krvi i nadam se da ćemo i ove godine odbraniti titulu „Najhumanijeg grada“  naglasio je Saša Obradović

Prva akcija po novom sistemu biće organizovana 7. maja od 10h do 16h u domu Crvenog krsta u Požarevcu.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 13:11:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46818/pozarevac-spremno-docekuje-promenu-sistema-transfuzije.html
Požarevačka Arriva zainteresovana za javni prevoz u Pančevu http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46815/pozarevacka-arriva-zainteresovana-za-javni-prevoz-u-pancevu.html Privatni prevoznici bi nakon Beograda, mogli da dobiju svoj deo kolača i u Pančevu. Kako piše portal 013info, firma Arriva podnela je predlog projekta javno-privatnog partnerstva u oblasti javnog prevoza, prenosi eKapija. ]]>

Arriva sebe vidi kao privatnog partnera sa preko 50% vlasništva u mogućem privatno-javnom partnerstvu na period ne manji od 15 godina.

Kao javne partnere ova kompanija u budućem poslu prepoznaje pored Grada Pančeva i ATP – javnog prevoznika čiji je grad Pančevo osnivač. Navedena su dva modela, prvi u kome ATP i Arriva osnivaju novi privredni subjekat, a drugi da Ariva postane partner koji ima udeo u ATP. Preduslov za drugi je da grad Pančevo korporatizuje ATP.

U oba slučaja Arriva računa da gradski prevoznik ostane na gradskim, prigradskim i međugradskim linijama. Arriva inače predlaže da glavne obaveze javnih partnera bude poveravanje privatnom partneru delatnosti gradskog i prigradskog prevoza.

Kao nenovčani ulog u privatno javno partnerstvo mogli bi biti uneti autobusi u vlasništvu grada Pančeva, a koje koristi ATP. Zatim, prenos prava svojine, odnosno korišćenja autobuske stanice i autobaze – depoa ATP-a. Kao obaveza Pančeva posebno se navodi održavanje infrastrukture neophodne za ovaj posao, u šta, između ostalog, spadaju ulice, putevi, stajališta.

Izvori: eKapija, 013info

]]>
Fri, 20 Apr 2018 13:05:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46815/pozarevacka-arriva-zainteresovana-za-javni-prevoz-u-pancevu.html
Dan planete Zemlje obeležen u školi "Sveti Sava" http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46813/dan-planete-zemlje-obelezen-u-skoli-%22sveti-sava%22.html Dan planete Zemlje obeležen je u osnovnoj školi “Sveti Sava” u Požarevcu. ]]>

Osnovna škola "Sveti Sava" je u saradnji sa ekološkim društvima, povodom Međunarodnog dana planete, organizovala manifestaciju "Otpad: sirovina ili smeće".  Učenici svih osnovnih škola Grada Požarevca i gradske opštine Kostolac pripremili su program posvećen ekologiji u cilju skretanja pažnje na značaj očuvanja prirode i sprečavanja negativnih posledica po okolinu.  

Svaka  škola imala je štand na kojima su bili izloženi radovi sa ekoloških i likovnih radionica u cilju podsećanja na ugroženost životne sredine. Školu su posetili i mališani vrtića "Pčelica" sa svojim vaspitačima.

Direktorka škole, Margareta Sekulović podsetila je da se ova škola od 2015. godine uključila u program posvećen ekologiji i organizovala niz aktivnosti, a 2017. godine škola je dobila status "eko škole".

"Nastavljamo i dalje u pravcu razvoja i očuvanja životne sredine, kako u okviru eko škole, tako i u uključivanju u aktivnosti koje podržavaju i organizuju druge organizacije i institucije koje se bave ovim pitanjima", rekla je Sekulović.

Manifestaciju je pratio predstavnik ministarstva za zaštitu životne sredine, predstavnici lokalne samouprave, direktori osnovnih škola u Požarevcu. 

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje obeležava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom sveta. Ovaj praznik ima za cilј da poveća svest lјudi o ugroženosti životne sredine, kao i da se za njih angažuje što šira javnost. Različitim manifestacijama


 

 

 

 

 

 


 

 

 


 

 

]]>
Fri, 20 Apr 2018 11:40:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46813/dan-planete-zemlje-obelezen-u-skoli-%22sveti-sava%22.html
Kad će zaprašivanje protiv komaraca? http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46814/kad-ce-zaprasivanje-protiv-komaraca.html Komarci u Požarevcu su već postali neprijatnost, a promenljivo vreme sa periodima kiše i sunčanog i toplog vremena samo će pogodovati razvoju ovih insekata. ]]>

Građane neće obradovati ni podatak da tek za nedelju dana ističe rok za predaju ponuda u javnoj nabavci za sistematsku dezinsekciju na području Požarevca.

Plus za ovu nabavku je što se raspisuje za dve kalendarske godine koje bi trebalo da imaju po tri tretmana zaprašivanja. Nažalost, to podrazumeva i prvi tretman zaprašivanja protiv insekata u ovoj godini.

Dezinsekcija podrazumeva suzbijanje komaraca kroz larvicidni tretman i uništavanje odraslih jedinki, kao i suzbijanje krpelja.

Čitava javna nabavka je procenjena na 17 miliona dinara sa PDV-om.

Izvesno je, zaprašivanja, ako bude, biće najranije u maju. Ako pored promenljivog vremena uzmemo u obzir i da je značajna  površina pod rastinjem oko Požarevca neuređena, odnosno zarasla u šiblje i korov, nema razloga za preveliki optimizam kada su u pitanju komarci.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 12:22:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46814/kad-ce-zaprasivanje-protiv-komaraca.html
Ko među nama ima izvanredne rezultate i dostignuća? http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46811/ko-medju-nama-ima-izvanredne-rezultate-i-dostignuca.html Grad Požarevac uputio je javni poziv za dostavljanje predloga za dodelu nagrada i povelja povodom gradske slave „Svete Trojice“. Priznanje grada i novčanu nagradu u neto iznosu od 500 eura u dinarskoj protivvrednosti do sada su najčešće dobijala po tri pojedinca, a povelju po dve organizacije. ]]>

Ova nagrada se dodeljuje projedincima, preduzećima, ustanovama i institucijama za ostvarene izvanredne rezultate i dostignuća koja su postala dostupna javnosti.

Povodom Svete Trojice može da se dodeli najviše 5 nagrada i povelja.

Pravo predlaganja kandidata za nagradu i povelju imaju sva pravna i fizička lica, koja, ukoliko ispunjavaju propisane uslove, mogu i sama sebe da predlože.

Uz predlog se dostavlja i delo koje se predlaže, ili overena fotokopija odgovarajuće dokumentacije.  Rok za dostavljanje predloga za dodelu nagrade ili povelje Grada Požarevca je utorak, 15. maj 2018. godine.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 11:22:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46811/ko-medju-nama-ima-izvanredne-rezultate-i-dostignuca.html
Uhapšen zbog stavljanja u promet opojnih droga http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46809/uhapsen-zbog-stavljanja-u-promet-opojnih-droga.html Pripadnici Policijske uprave u Požarevcu uhapsili su M.I.(24) iz Požarevca zbog osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćenja proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. ]]>

On je osumnjičen da je dva puta prodao po 50 grama marihuana dvadesetsedmogodišnjem sugrađaninu, u čijem je stanu policija pronašla 26,3 grama marihuane i paketić sa praškastom materijom za koju se sumnja da je amfetamin. U njegovom stanu policija je zatekla i M.i. kod koga je pronađeno 12 grama marihuane i dobilica.

Po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Požarevcu osumnjičenom M.i. je određeno zadržavanje od 48 sati i on će uz krivičnu prijavu  biti priveden tužiocu.

Protiv dvadesetsedmogodišnjeg Požarevljanina je po nalogu tužilaštva podneta krivična prijava u redovnom postupku, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćenja proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 11:21:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46809/uhapsen-zbog-stavljanja-u-promet-opojnih-droga.html
Deo Požarevca bez struje http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46806/deo-pozarevca-bez-struje.html EPS Distribucija obaveštava potrošače da će se u subotu 21. aprila obavljati radovi na trafostanici. ]]>

Usled ovih radova od 15h do 16h bez električne energije ostaće potrošači u sledećim ulicama: Bože Dimitrijevića od 1 do 25, Jugovićeva 4, Dom Vojske Jugoslavije i lokali preko puta, Stari korzo - leva strana i Biže Dimitrijevića 6.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 11:08:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46806/deo-pozarevca-bez-struje.html
Dodeljena sredstva za projekte Kulturno umetničkih društava http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46804/dodeljena-sredstva-za-projekte-kulturno-umetnickih-drustava.html Komisija za dodelu sredstva za projekte KUD-ova opštine Žabari donela je rešenje o dodeli sredstava. ]]>

Najviše sredstava dobio je KUD „Žabari“ za organizaciju Spasovdanskog sabora. Za ovu manifestaciju odobreno je 250 000 dinara. KUD-u „Dukat“ iz Simićeva odobrna su sredstava za dva projekta. Za organizaciju SFAS-a 220 000 dinara dok za Ilindanski sabor odobreno je 50 000 dinara. KUD „Mladost“ iz Porodina, za organizaciju manifestacije „Igraj, pevaj Srbijo“ , dodeljeno je 200 000 dinara.

KUD „Vitez“ iz Viteževa za organizaciju manifestacije „Petrovdanski sabor“ 140 000 dinara. Pored ovih projekata još 5 Kulturuno umetničkih društava je dobilo novčana sredstva.

Kako navode u komisiji da se napred navedena sredstva moraju isključivo namenski i roku 15 dana od dana održavanja manifestacije ista se moraju opravdati.

Više informacija možete pročitate OVDE.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 10:52:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46804/dodeljena-sredstva-za-projekte-kulturno-umetnickih-drustava.html
Veliko Gradište dobilo devet miliona dinara za završetak kanalizacione mreže http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46801/veliko-gradiste-dobilo-devet-miliona-dinara-za-zavrsetak-kanalizacione-mreze%09.html Predsednik opštine Veliko Gradište, Dragan Milić, potpisao je u Palati Srbija, ugovor za korišćenje sredstava iz Budžetskog fonda sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave, Brankom Ružićem, u vrednosti 9.000.000 dinara za finansiranje projekta izgradnje Majurske kanalizacije. ]]>

Sredstva će se koristiti za učešće u obezbeđivanju nedostajućeg dela sredstava za završetak započetog projekta koji se finansira iz budžeta lokalne samouprave, a od posebog je značaja za razvoj opštine. Do sada je izgrađen deo kanalizacione mreže, a nastavljaju se radovi u dužini od oko 500 metara. U narednom periodu očekuje se završetak kompletne kanalizacije što je, ujedno, i preduslov za izgradnju sistema za prećišćavanje otpadnih voda čija se izgradnja planira.

Ugovore je potpisalo još 58 predstavnika lokalnih samouprava koji su ova sredstva dobila za realizaciju prioritetnih projekata, za šta je ukupno izdvojeno 320.000.000 dinara. Potpisivanju ugovora prisustvovao je i zamenik predsednika Skupštine opštine, Božidar Grujić.

Opština je ova sredstva obezbedila učešćem na konkursu za podnošenje zahteva jedinica lokalne smouprave za raspodelu dela sredstava iz budžetskog fonda za program lokalne samouprave.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 10:34:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46801/veliko-gradiste-dobilo-devet-miliona-dinara-za-zavrsetak-kanalizacione-mreze%09.html
Afera Indeks: Tokom decenije postupak za više od polovine optuženih apsolutno zastareo http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46798/afera-indeks-tokom-decenije-postupak-za-vise-od-polovine-optuzenih-apsolutno-zastareo.html Skoro deceniju od početka sudskog procesa protiv osumnjičenih za korupciju u procesu nazvanom afera Indeks ovo suđenje nije završeno. ]]>

Osim što još nije doneta ni prvostepena presuda, više od polovine optuženih, odnosno oni koji su optuženi za davanje mita, zbog dužine sudskog postupka, neće ni biti osuđeno jer je nastupila apsolutna zastarelost. Sudeći po odgovorima iz Višeg suda Insajderu optuženi za primanje mita ipak biće osuđeni jer zastarelost za krivična dela za koje se oni terete nastupa tek nakon 30 godina. 

U Višem sudu u Smederevu, gde se i vodi postupak za aferu Indeks, precizan podatak o broju lica u odnosu na koje je postupak obustavljen usled zastarelosti, nisu mogli da nam daju. Kao razlog naveli su to što se spisi predmeta trenutno nalaze u Apelacionom sudu koji odlučuje o žalbama o izdvajanju dela dokaza.

Na pitanje zbog čega još nije završen dokazni postupak i doneta bar prvostepena presuda, u sudu navode da se dokazni postupak nalazi u završenoj fazi, što je praktično odgovoreno i pre nekoliko meseci.

„Kada će dokazni postupak biti okončan zavisi pre svega od odluke Apelacionog suda u Beogradu o izjavljenim žalbama jer je sud dužan da okrivljenima u postupku omogući pre svega delotvornu odbranu“ , navodi Viši sud u Smederevu u odgovorima Insajderu.

Dužini trajanja postupka, kako tvrde, značajno je doprinelo nekoliko stvari - od velikog broja zahteva za izuzeće, broja optuženih, pa sve do broja krivičnih dela i dokaza.

Podsetimo, na prvoj optužnici iz 2007. godine našlo se 37 optuženih pre svega za primanje mita.  Nekoliko meseci kasnije, drugom optužnicom obuhvaćeno je još 49 osoba, pre svega onih koji su davali mito, zloupotrebili položaj ili podstrekivali ostale da zloupotrebe službeni položaj. Tek nakon spajanja ove dve optužnice, suđenje za aferu Indeks je počelo.

Na pitanje novinara redakcije Insajder koliko je od početka suđenja održano zakazanih pretresa i koji su razlozi za njihova otkazivanja, u Sudu navode da je od 21. septembra 2009 - što je prvi termin za održavanje glavnog pretresa - zakazano 242 ročišta dok od toga nije održano 39. Viši sud među razlozima za odlaganje ročišta navodi i sporo donošenje odluka Apelacionog suda.

„Zakazana ročišta za glavni pretres su samo četiri puta odložena zbog sprečenosti predsednika sudećeg veća, a u ostalim slučajevima ročišta su odlagana zbog nedolaska okrivljenog, neblagovremeno odlučivanje Apelacionog suda u Beogradu o žalbama koje su izjavljivanje protiv pojedinih procesnih radnji, nedolaska pojedinih branilaca…“, dodaje Viši sud u odgovoru Insajderu.

Sud ne odgovara za koliko optuženih je tačno postupak zastareo

Na konkretno pitanje u odnosu na koliko okrivljenih je nastupila zastarelosti postupaka za optužene u aferi Indeks međutim nema konkretnog odgovora.

Umesto toga, Viši sud u Beogradu naveo je broj optuženih i krivična dela koja im se stavljaju na teret. Uz to obrazloženo je i da za krivična dela primanja mita apsolutna zastara nastupa tek nakon 30 godina od izvršenja dela, dok za krivična dela zloupotreba službenog položaja i davanje mita apsolutna zastara nastupa nakon 10 godina.

„Imajući u vidu navedeno, kao i činjenicu da se spisi aktuelno nalaze u Apelacionom sudu u Beogradu radi odlučivanja o žalbama izjavljenim protiv rešenja Višeg suda u Smederevu nismo u mogućnosti da damo precizne podatke o broju lica u odnosu na koje je postupak obustavljen usled zastarelosti“, navodi se u odgovoru Insajderu.

Međutim, prema analizi Insajdera, broj lica prema kojima je nastupila zastara iznosi sigurno više od polovine jer je, sudeći po optužnici do koje je došao Insajder pre dve godine, za više od polovine optuženih nastupila je apsolutna zastarelost za krivična dela za koja se terete.

Podsetimo, u toku 2007. godine javnost je bila zatečena hapšenjem profesora na Pravnom fakultetu u Kragujevcu u takozvanoj akciji Indeks. Istraga u ovom slučaju karaktertična je jer je prvi put korišćen tajni agent u jednom krivičnom postupku u Srbiji.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 10:26:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46798/afera-indeks-tokom-decenije-postupak-za-vise-od-polovine-optuzenih-apsolutno-zastareo.html
Bajaga i instruktori na otvaranju Stop shop-a (FOTO) http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46790/bajaga-i-instruktori-na-otvaranju-stop-shop-a-foto.html Zvezde večeri na otvaranju ritejl parka Stop Shop u Požarevcu bili su Bajaga i instruktori, jedan od najpoznatijih rok bendova u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. ]]>

Posetioci su  imali priliku da čuju dobro poznate hitove poput „Sa druge strane jastuka”„Dobro jutro džezeri” ,  „Kad hodaš“, “Lepa Jana Ribareva kći”, “Godine prolaze”, “Plavi safiru”, “Moji drugovi”, “Verujem-ne verujem” i ostale, kao i  par  pesama sa novog albuma Bajage i instruktora, koji su na muičkoj sceni već 33 godine.

Bend iza koga je bogata diskografija i mnogo hitova koji su ih postavili na vrh bivše jugoslovenske scene rok scene, nastupili su u završnom delu programa. Program su vodili Marija Kilibarda i Inspektor Blaža.

 


 


 


 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


  


 

 

]]>
Thu, 19 Apr 2018 21:30:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46790/bajaga-i-instruktori-na-otvaranju-stop-shop-a-foto.html
IMMOFINANZ u Požarevcu otvorio peti STOP SHOP ritejl park u Srbiji http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46788/immofinanz-u-pozarevcu-otvorio-peti-stop-shop-ritejl-park-u-srbiji.html Austrijski IMMOFINANZ – vodeća kompanija za nekretnine, investiranje i razvoj u Centralnoj i Istočnoj Evropi – otvorio je danas peti STOP SHOP ritejl park u Srbiji, u Požarevcu. Novi STOP SHOP obuhvata prodajni prostor od približno 7.200 kvadratnih metara i više od 330 parking mesta. ]]>

Svečanom otvaranju prisustvovali su gospodin Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca, kao i predstavnici kompanije IMMOFINANZ.

Sa 16 domaćih i internacionalnih brendova, ovaj ritejl park predstavljaće jedinstveno šoping iskustvo za sve građane Požarevca i okoline. Zakupci su atraktivni inostrani i domaći brendovi kao što su Reserved, Sinsay, LC Waikiki, CCC, Deichmann, Takko fashion, DM, Sport Vision Extra, Planeta, N sport, Lilly, Trefolino, TOP SHOP, Café Aroma, Panter and Hedonizmus.

„Nakon ulaska na srpsko tržište 2015. godine, otvaranje našeg petog STOP SHOP-a podupire našu brzu ekspanziju u Srbiji, koja je od velikog interesa za naše partnere, međunarodne trgovce u maloprodaji. Novi ritejl park će pružiti jedinstveno, efikasno i prijatno iskustvo kupovine za sve, a ovaj STOP SHOP će biti idealno mesto za sve „pametne kupce“ koji cene lako dostupne lokacije na kojima mogu pronaći sve što im je potrebno”, izjavio je Joško Piteša, menadžer operacija kompanije IMMOFINANZ za Srbiju.

Novoizgrađeni STOP SHOP nalazi se na odličnoj lokaciji, u ulici Đure Đakovića BB, sa direktnim prilazom jednoj od glavnih gradskih saobraćajnica, kao i izlasku na autoput. Nakon Čačka, Niša, Valjeva, i Lazarevca, Požarevac je peta STOP SHOP lokacija koja će biti otvorena u Srbiji. Ovih pet lokacija obuhvata površinu za iznajmljivanje od oko 43,000m2. Sledeći ritejl park će biti otvoren u Vršcu u četvrtak, 26. aprila, dok je u pripremi i naredna lokacija u Sremskoj Mitrovici.

„Želim da se zahvalim kompaniji IMMOFINANZ na ukazanom poverenju i visokom profesionalizmu. Veliko mi je zadovoljstvo što je ovako uspešna kompanija odlučila da Požarevac bude među prvim gradovima na putu njenog pozicioniranja u Srbiji“, izjavio je Bane Spasović, gradonačelnik Požarevca. „Kao potrošaču, zadovoljstvo mi je što će dolazak poznatih međunarodnih brendova po popularnim cenama, pružiti i našim građanima veći izbor robe svetskog kvaliteta.“

Tokom otvaranja, svi posetioci će imati priliku da uživaju u fantastičnom celodnevnom programu, specijalnim popustima, iznenađenjima i interesantnim aktivacijama. Pre zvanične ceremonije, članovi lokalnih kulturno-umetničkih društava zabavljaće svoje sugrađane specijalnim programom koji su pripremili za ovu priliku. Takođe, posetioci će uživati u nastupima DJ-a i violine i družiti se sa mnogobrojnim zabavljačima, a Lexington Band, popularni pop sastav, zagrejaće atmosferu svojim dobro poznatim hitovima. Zvezde večeri biće Bajaga i Instruktori – jedan od najpoznatijih rok bendova u Srbiji i bivšoj Jugoslaviji. Bend iza koga je bogata diskografija i mnogo hitova koji su ih postavili na vrh bivše jugoslovenske scene rok scene, zabavljaće posetioce u završnom delu programa.

 

STOP SHOP portfolio

Sa svojim STOP SHOP brendom IMMOFINANZ je vodeća kompanija u oblasti ritejl parkova u zemljama Centralno-istočne Evrope. Trenutno, STOP SHOP obuhvata 70 lokacija u osam zemalja: Austriji, Slovačkoj, Češkoj republici, Mađarskoj, Sloveniji, Poljskoj, Rumuniji i Srbiji. Ritejl parkovi obuhvataju prostor za izdavanje površine od oko 484.000 m2 i skoro su u potpunosti iznajmljeni.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 18:00:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46788/immofinanz-u-pozarevcu-otvorio-peti-stop-shop-ritejl-park-u-srbiji.html
Uručeno 59 ugovora o korišćenju sredstava za lokalne samouprave http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46785/uruceno-59-ugovora-o-koriscenju-sredstava-za-lokalne-samouprave.html Danas su sa 59 gradonačelnika i predsednika opština potpisani ugovori za realizaciju projekata koji su sufinansirani iz Fonda za lokal Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. ]]>

Novac je dodeljen za infrastrukturne radove na komunalnoj infrastrukturi, uređenje vrtića, škola, zgrada uprave, kulturnih i sportskih ustanova, kao i za nabavku računarske opreme radi razvoja eUprave, odnosno za organizaciju kulturnih i sportskih manifestacija.

Iz Braničevskog okruga novac su dobili Žagubica, Veliko Gradište i Golubac.

„Prezadovoljan sam što ćemo posle 6 godina, ponovo biti u mogućnosti da, kroz 32 puta veći Fond za lokal, konkretno pomognemo opštinama i gradovima da realizuju projekte od velikog značaja za njihove sugrađanke i sugrađane“, rekao je ministar Branko Ružić.

On je i naglasio da su lokalne samouprave dugo bile prinuđene da rešavaju hroničnih ili akutne probleme, a da Ministarstvo nije moglo da odgovori na zahteve sa lokala za ovom vrstom podrške i pomoći.

„Za Fond od 320 miliona dinara prijavio se 171 projekat u vrednosti većoj od 2 milijarde dinara“, rekao je ministar i dodao da se time bolje razume kolike su potrebe lokala i koliko je ovaj fond značajan. Istovremeno, ministar je i rekao da će se potruditi da se Fond poveća sledeće godine.

Lokalne samouprave koje su podržane u okviru ovog Fonda su: Aranđelovac, Žagubica, Rekovac, Kikinda, Boljevac, Priboj, Gadžin Han, Senta, Surdulica, Lazarevac, Mionica, Vlasotince, Raška, Leskovac, Bogatić, Prokuplje, Vladimirci, Varvarin, Žitište, Despotovac, Veliko Gradište, Golubac, Lapovo, Tutin, Kruševac, Sremska Mitrovica, Velika Plana, Vrnjačka Banja, Bor, Ljubovija, Užice, Čačak, Trstenik, Žitorađa, Pirot, Alibunar, Lebane, Merošina, Osečina, Negotin, Inđija, Novi Pazar, Nova Varoš, Krupanj, Jagodina, Bela Palanka, Bajina Bašta, Kraljevo, Bačka Topola, Knić, Brus, Smederevo, Bečej, Bačka Palanka, Knjaževac, Sremski Karlovci, Zvečan, Čajetina i Kladovo.

Žagubica je dobila 9 miliona dinara za rekonstrukciju Doma kulture u Laznici.

Za izgradnju majurske kanalizacije Veliko Gradište je dobilo 9 miliona dinara. Izgradnja kanalizacije je preduslov za ulazak u projekat izgradnje sistema otpadnih voda.

Golubac je dobio 6,5 miliona dinara za sanaciju objekta u gimnaziji u tom mestu.

 

foto: Opština Veliko Gradište

]]>
Thu, 19 Apr 2018 15:17:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46785/uruceno-59-ugovora-o-koriscenju-sredstava-za-lokalne-samouprave.html
Promocija filma "Let bez krila" http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46782/promocija-filma-%22let-bez-krila%22.html Film Požarevljanina Željka Jovanović “Let bez krila” biće premijerno prikazan u velikoj sali Centra za kulturu u Požarevcu. ]]>

“Let bez krila” je univerzalne , humane i afirmativne sadržine i govori o odnosu prema životu i pravim vrednostima života, kroz posvećenosti i ljubav prema konjima i konjičkom sportu.

Film je rađen u produkciji studija Jovanović art i Kreativnog filmskog centra.    Premijera filma očekuje se u petak, 20. aprila u velikoj Sali Centra za kulturu. Početak je u 12 sati.]]>
Thu, 19 Apr 2018 12:52:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46782/promocija-filma-%22let-bez-krila%22.html
STOP SHOP: Gužve od prepodneva /foto/ http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46779/stop-shop-guzve-od-prepodneva-foto.html Stop šop koji se zvanično otvara danas već je u prepodnevnim satima zabeležio veliku posetu. Otvoreno je 16 od 17 lokala u prvoj fazi izgradnje, a veliki broj Požarevljana i ljudi iz okolnih mesta pohrlili su da posete ritejl park. ]]>

Svečano otvaranje ritejl parka "Stop šop" je danas u 17.30 časova, ali več od prepodnevnih sati radnje su počele da se otvaraju. Utisak je da niste u Požarevcu jer grad ovu vrstu tržnog centra do sada nije imao.

Na prilazu Stop šopu su gužve. Parking danas nije otvoren, tako da se većina posetilaca parkira u okolini obližnih supermarketa. Prisutna je saobraćajna policija koja nadgleda saobraćaj i pomaže vozačima i pešacima.

Robne marke su se potrudile da što više animiraju posetioce. Osim dekoracije, tu su i maskote i promoterke, kao i zabavljači. Ljudi obilaze prodavnice, a bašta jedinog kafića koji trenutno funkcioniše u ritejl parku je puna.

Otvoreno je 16 lokala, od 17 koliko je uređeno u prvoj fazi izgradnje Stop šopa.

Na parkingu je podignuta bina za popodnevni nastup Leksington benda i večerašnji koncert Bajage i instruktora. 

Kako je rekao gradonačelnik Bane Spasović u ovom ritejl parku posao će naći ili je već našlo blizu 250 ljudi.

Ovo je, inače, prva faza izgradnje ritejl parka. U drugoj se očekuje izgradnja još najverovatnije 5 lokala, a očekuje se da će oni između ostalog biti rezervisani i za bioskop i brzu hranu, stvari kojih sada nema.

 

 

]]>
Thu, 19 Apr 2018 12:44:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46779/stop-shop-guzve-od-prepodneva-foto.html
Deca "mačuju" rečima http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46776/deca-%22macuju%22-recima.html Takmičenje u igri rečima “Mačevanje rečima” požarevačka biblioteka “Ilija M. Petrović” organizovala je i ove godine. U ovoj igri rečima učestvuju svi učenici osnovnih škola sa teritorije Grada Požarevca. ]]>  

 

U sali biblioteke danas je održano prvo u nizu takmičenje "Mačevanje rečima". Učestvovali su učenici od drugog do sedmog razreda osnovne škole "Dositej Obradović".

Traženjem pravog značenja reči i njihovom upotrebom u što maštovitijoj rečenici vrši se eliminacija kandidata. Na samom kraju, ostaju takmičari sa poznavanjem najvećeg broja reči koje su usvojili čitanjem knjiga.

Takmičenje se održava svakog četvrtka do 10. maja, a 1. juna sledi finale kada će glasanjem i bodovanjem biti izabrani Vitez od reči i Gospa od reči, koji će dobiti vredne poklone.

Projektom "Mačevanje rečima"  deca kroz igru i takmičenje bogate svoj rečnik i uče da vole knjigu i poštuju kulturu govora. Osmislile su ga bibliotekarke, Slavica Vučinić i Aleksandra Milenković.  Poster za ovaj neobičan turnir prihvaćen je za učešće na 83. IFLA Konferenciji, održanoj u Vroclavu prošle godine.

 


 


 


 

 

]]>
Thu, 19 Apr 2018 11:52:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46776/deca-%22macuju%22-recima.html
U Viminacijumu otkriven mauzolej http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46774/u-viminacijumu-otkriven-mauzolej.html Na arheološkom lokalitetu Viminacijum otkriven je mauzolej, za koji rukovodilac projekta Viminacijum Miomir Korać kaže da datira iz trećeg veka i da je svakako predstavljao poslednje počivalište osobe visokog ranga. ]]>

Novootkriveni mauzolej nalazi se na 830 metara severno od mauzoleja imperatora Hostiljana na istočnoj nekropoli Viminacijuma i 570 metara severoistočno od kapije Porta praetorije legijskog logora, 700 metara severoistočno od kapije kod amfiteatra, 300 metara od legijskog logora i 160 metara zapadno od uništene dvojne grobnice sa freskama.

Korać je u pisanoj izjavi Tanjugu istakao da je kamena plastika nađena u mauzoleju izuzetna.

Najznačajni nalaz je glava rimskog imperatora sa uvojcima i lovorovim vencem simbolom rimskog imperatora.

Izdvaja se i glava mladića, izuzetno brižljivo obrađena ruka koja drži mač, kao i delovi rimskog mača.

Nađen je i fragment krila orla, jednog od najpoznatijih simbola boga Jupitera i Rimskog carstva.

Izdvajaju se i sitniji delovi više skulptura i reljefa od mermera, a od arhitektonske plastike pronađeno je više fragmenata sa floralnim i drugim motivima karakterističnim za vreme Rimskog carstva.

Mauzolej je dimenzija 15 puta 15 metara sa središnjim delom šest puta šest metara, građen je od krupnih komada lomljenog ramskog kristalastog škriljca sa četiri sloja od hidrauličnog maltera debljine između pet i 10 centimetara.

Istraženi deo mauzoleja i u antici se nalazio pod zemljom, ukopan najmanje jedan metar u odnosu na površinu i iskopavanja su u toku, kaže Korać.

Dosadašnja očuvana visina / dubina građevine iznosi između 1.80 i 2,25 metra i sama konstrukcija deluje jednostavno, ali izuzetno masivno i čvrsto.

Arhitektonski elementi su od krečnjaka, kao i stele i sarkofazi koji su u okviru ovog kompleksa pretrpeli sistematsko uništavanje, koje daleko prevazilazi, prema rečima Koraća, ono koje se sreće u okvirima ratnih razaranja ili kasnije eksploatacije građevinskog materijala.

Mauzolej je, kako je utvrđeno, pretrpeo dvostruko uništavanje. Do prvog uništavanja došlo je u antici kada su se sistematski uništavala nadgrobna obeležja, krečnjačke stele, sarkofazi, mermerne skulpture i delovi reljefa.

Korać kaže da postoje indicije da je ovakvo temeljno uništavanje posledica postupka poznatog kao „damnatio memoriae“, odnosno brisanje iz sećanja, kada se u potpunosti uništavaju svi pomeni imena i dela osobe koja je osuđena na zaborav i to se radi samo kada su pitanju imperatori.

Druga faza uništavanja usledila je u kasnijim vekovima usled eksploatacije kamena kao građevinskog materijala i tada najviše stradao ogradni zid koji je bio od masivnih kvadera.

„Neko je u antici baš upotrebio enormnu snagu da rasturi sve što je mogao, pođednako i u mauzoleju i na ogradnom zidu“, primetio je Korać.

Mauzolej je bio izdvojen u odnosu na antičku nekropolu masivnim kamenim zidom debljine 0,80 metra.

Centralni deo mauzoleja najverovatnije je služio za ritual i okružen je sa tri strane sa 11 grobova, od kojih je jedan grob kremiranog pokojnika u etažnoj grobnoj jami, dve sahrane pokojnika u drvenim sanducima, jedna grobnica zidana od opeke sa lučnim svodom, dok su ostali grobovi zidani od opeke.

Sa severne strane, gde istraživanja još traju i na kojoj nema za sada pronađenih grobova, očekuje se da bude pronađen ulaz u mauzolej.

Većina ovih grobova je, prema rečima Koraća, opljačkana.

Unutar ogradnog zida u severoistočnom uglu naspram mauzoleja nalazi se jedna grobnica sa svodom, koja je, naglašava Korać, izuzetno interesantna i njena istraživanja su tu toku.

Mauzolej je pozicioniran između dve vile rustike iz trećeg veka i do sada je na tom prostoru istraženo preko 80 grobova iz perioda drugog i trećeg veka, od kojih su mnogi imali luksuzne predmete kao deo grobnog inventara.

Nađena su tri olovna sarkofaga kao i delovi više sarkofaga i stela koji su u sitnim fragmentima.

Na fragmentima od mermera se vidi da su veoma brižljivo obrađeni, a u neposrednoj blizini mauzoleja je pronađeno i 15 zlatnih predmeta.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 11:12:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46774/u-viminacijumu-otkriven-mauzolej.html
Srbija zvanično zabranjuje upotrebu plastičnih kesa http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46773/srbija-zvanicno-zabranjuje-upotrebu-plasticnih-kesa.html Srbija će zabraniti upotrebu tankih plastičnih kesa i uvesti obaveznu naplatu biorazgradivih, najavili su iz Ministarstva za zaštitu životne sredine. ]]>

Kako piše Politika, u tom ministarstvu kažu da će Srbija, iako nije članica EU, primeniti sve mere nedavno usvojene Direktive o plastici.

Po toj Direktivi iz februara ove godine, ograničava maksimalna godišnja potrošnja kesa na 90 po osobi, do kraja 2019. godine.

"U stalnoj smo komunikaciji sa velikim trgovinskm lancima, kao i sa nevladinim sektorom, kako bismo uticali na razvoj ekološke svesti građana u vezi sa ovim pitanjem", rekli su u Ministarstvu za zaštitu životne sredine. 

Prema nezvaničnim procenama trgovinskog sektora, u Srbiji se godišnje potroši oko 20 miliona evra za nabavku plastičnih kesa, a gradjani u proseku troše sedam kesa dnevno.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 11:07:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/46773/srbija-zvanicno-zabranjuje-upotrebu-plasticnih-kesa.html