Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Lokalne vesti.jpg?thumbId=29478&fileSize=45034&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146423000 Radio Boom93 :: Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/rss.html Na redu su vrtići "Leptirić" i "Bambi" http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38798/na-redu-su-vrtici-%22leptiric%22-i-%22bambi%22.html Predškolska ustanova „Ljubica Vrebalov“ u Požarevcu nastavlja akciju “Otvorena vrata”, koja se organizuje za mališane koji ne idu u vrtić. ]]>  

Ovog puta, vrtići “Leptirić” i “Bambi” ugostiće decu koja ne pohadjaju vrtić, kako bi se upoznala sa ambijentom i atmosferom u vrtiću,  družila na kreativnim radionicama, koje im pripremaju vaspitačice.

 „Cilj je bio da uvedemo decu koja inače ne idu u vrtić, da im predstavimo naš rad i da im pružimo priliku da budu deo našeg vrtića, makar samo na kratko, na jedan dan.“, navela je ranije Emina Stanković, glavna  vaspitačica u vrtiću “Danica Milosavljavić”. Ideja je potekla od tima koji se bavi socijalnom inkluzijom.

Akcija je počela u „Nevenu“ i  Bubamari“, a sledi u vrtićima “Leptirić”, 10. maja od 11 do 13 časova i “Bambi” 11. maja u istom terminu.

]]>
Sun, 30 Apr 2017 14:23:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38798/na-redu-su-vrtici-%22leptiric%22-i-%22bambi%22.html
Svako četvrto vozilo starije od 20 godina... http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38797/svako-cetvrto-vozilo-starije-od-20-godina....html Prosečna starost vozila u voznom parku Srbije danas je između 13 i 14 godina, a podaci MUP-a pokazuju da je u ovoj godini, od ukupno 2.312.941 vozila upisanih u jedinstveni registar vozila, 571.448 njih starije od 20 godina, što prirodno nameće i pitanje njihove tehničke ispravnosti. ]]>

To je prilično složeno pitanje, kaže za Tanjug šef Katedre za bezbednost saobraćaja i drumska vozila Saobraćajnog fakulteta Krsto Lipovac i navodi da, kada se govori o stanju tih vozila, da to najviše zavisi od tehničkih pregleda. Međutim, priznaje - tehnički pregledi u Srbiji poslednjih godina jako loše funkcionišu.

- Zakonodavac je pravilnikom definisao prilično dobru lestvicu za tehničku ispravnost, ali, de fakto, neću pogrešiti ako kažem da stvarnog tehničkog pregleda u Srbiji danas nema - rekao je on.

Naime, većina tehničkih pregleda danas živi od provizije koju im daju osiguranja da bi prodavali njihove polise, što je izuzetno loše sa gledišta bezbednosti saobraćaja, budući da oni u stvari nisu zainteresovani za kvalitetno testiranje tehničke ispravnosti vozila, a posebno nisu zainteresovani za sveukupno testiranje, naglašava Lipovac.

I ukoliko proveravaju, kaže profesor, to se veoma često svodi na test dva-tri osnovna uređaja, dok najveći deo drugih, skoro niko ne proverava, poput, navodi, ekologije i kakvo je stanje izduvnih gasova.

Ukoliko bi zaduženi za tehnički pregled doslednije radili svoj posao, onda bi svakako postojale pretpostavke da su i ta starija vozila tehnički ispravna jer, kako kaže, sa godinama starosti, mora se više ulagati u održavanje vozila.

]]>
Sun, 30 Apr 2017 13:36:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38797/svako-cetvrto-vozilo-starije-od-20-godina....html
Prosečna zarada porasla za svega 1.500 dinara http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38796/prosecna-zarada-porasla-za-svega-1.500-dinara.html Iako je privreda za godinu utrostručila dobit, zarade zaposlenih su minimalno rasle. Srpske firme u 2016. zaradile čak 229,3 milijarde dinara. ]]>

Privreda Srbije lane je duplirala dobit. Tek u odnosu na 2014. godinu poslovanje je višestruko bolje - od minusa od 132,6 milijardi dinara, firme su stigle do profita od 229,3 milijarde dinara. Od ovog uspeha, međutim, zaposleni nisu imali mnogo vajde - prosečna zarada je porasla za svega 1.500 dinara.

U prošlogodišnje uspehe valja ubrojati i rast zaposlenih. Prema finansijskim izveštajima preduzeća su uposlila 45.157 više radnika, od kojih je 20.000 mesto našlo upravo u malim i srednjim preduzećima. Poslodavci, međutim, pojašnjavaju da dokle god je evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje popunjena, nerealno je očekivati da će oni postati izdašniji, pišu Večernje novosti. 

“Plate u realnom sektoru se utvrđuju na osnovu više stvari”, kaže Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca. 

Skoro identično objašnjenje nude i ekonomisti. Dokle god radnici strepe da će im poslodavci bez muke naći zamenu, prilično efikasno rade i bez povišice. 

“Iznos plata se formira na osnovu više faktora, a jedan od njih je rezulatat preduzeća i profit firme”, objašnjava Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije. 

Sindikati upozoravaju da, iako je u iznosu prosečna zarada nešto malo veća, troškovi života su je pretekli. 

]]>
Sun, 30 Apr 2017 10:10:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38796/prosecna-zarada-porasla-za-svega-1.500-dinara.html
Predškolci spremni za prvi razred http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38795/predskolci-spremni-za-prvi-razred.html Predškolci koji od septembra kreću u prvi razred imali su priliku da se upoznaju sa školskim okruženjem, druže sa učenicima i upoznaju učiteljice koje rade u školi. ]]>  

Svake godine, kao jedna od predupisnih aktivnosti,  održava se Dan otvorenih vrata za buduće prvake i njihove roditelje. U osnovnoj školi "Kralj Aleksandar I" u Požarevcu, mališane su pozdravili direktor, učiteljice i đaci.

 

 

Kako bi im se olakšalo, Otvorena vrata, pomažu predškolcima da se prilagode na novi prostor, školsku sredinu kako bi od 1. septembra bili spremni za prvi razred i sve što uz to ide.

 

]]>
Sat, 29 Apr 2017 16:02:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38795/predskolci-spremni-za-prvi-razred.html
Pojačan saobraćaj za vreme praznika http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38793/pojacan-saobracaj-za-vreme-praznika.html Saobraćaj na putevima u Srbiji trenutno je umeren, ali se veći broj vozila zbog predstojećih prvomajskih praznika očekuje u prvim popodnevnim časovima, a moguće su i padavine koje će uslovljavati klizave kolovoze, saopštio je jutros Auto-moto savez Srbije. ]]>

Prema poslednjim informacijama Uprave granične policije na graničnim prelazima na putničkim terminalima nema dužih zadržavanja od 30 minuta, ali se zbog produženog vikenda i prvomajskih praznika očekuje pojačan saobraćaj zbog čega može doći do dužih čekanja na granicama.

Na graničnom prelazu Sremska Rača teretna motorna vozila na izlazu iz Srbije čekaju oko 270 minuta.

Na putevima u planinskim predelima, na deonicama koje prolaze kroz stenske useke i klisure iznenadni odroni zemlje i kamena u velikoj meri mogu ugroziti bezbednu vožnju, upozorio je AMSS.

Danas od 22.00 do nedelje, 30. aprila u 6.00 izvodiće se radovi na čišćenju i pranju tunela "Dobanovci" na autoputu E-70, u smeru Šid-Beograd.

U sredu, 3. maja od 9.00 do 15.00 zbog radova će biti povremeno zatvara brza i vozna saobraćajna traka na autoputu u smeru ka Novom Sadu iz pravca Subotice i to na deonici kod naplatne stanice Subotica-Jug.

Zbog radova na izgradnji zida za zaštitu od buke, na autoputu E-75 na deonici od petlje "Tranšped" do Vrčina, za saobraćaj će do 5. maja biti zatvoren deo naplatne rampe u Vrčinu (uključenje na auto-put), smer ka Beogradu, a alternativni putni pravac je naplatna rampa Tranšped.

]]>
Sat, 29 Apr 2017 12:33:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38793/pojacan-saobracaj-za-vreme-praznika.html
Svi koji zarađuju više od trostruke prosečne plate u Srbiji http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38792/svi-koji-zaradjuju-vise-od-trostruke-prosecne-plate-u-srbiji.html Građani koji imaju enormna primanja protresu se početkom godine kada se objave podaci za porez na dohodak, a drugi put 15. maja kada podnose prijavu za plaćanje. ]]>

Ove godne pomenuti datum pada u ponedeljak pa pomeranja i odlaganja zbog vikenda nema. Međutim, svaki bogataš može podneti zahtev za odlaganje nadležnima u Poreskoj upravi a tu im mogu produžiti rok do šest meseci. Takav zahtev se mora podneti pre 15. maja.

Obveznici pomenutog poreza mogu biti svi koji su lane zaradili više od trostruke prosečne plate u Srbiji. Ove godine, gledano prema 2016, to je suma makar dinar veća od 2.285.064 dinara.

U onovicu za plaćanje tog poreza spadaju, osim plate, sve vrste honorara, novac zarađen od rentiranja nepokretnih stvari poput stanova, lokala, garaža i slično. Zatim, tu ulaze i novci zarađeni davanjem u zakup pokretnih stvari poput automobila, poljoprivrednih mašina i slično. Novac zarađen od sportskih aktivnosti takođe ulazi u osnovicu – sve premije i primanja.

Osnovica za oporezivanje je progresivna, odnosno svi koji su zaradili makar malo više od trostruke plate ili već pomenutih 2.285.064 dinara plaćaju porez po stopi od deset odsto. Ukoliko im je prihod bio veći makar dinar od šestostrukog iznosa, odnosno 4.570.128 dinara, plaćaju porez od 15 procenata.

Porez se ne plaća na celu sumu već imaju pravo na odbitke: 40 odsto za samog obveznika i po 15 odsto za izdržavane članove porodice. Ove godine to je 304.675 i 114.253 dinara. Ukupan iznos odbitaka ne može biti veći od 50 odsto dohotka predviđenog za oporezivanje. Tek kada se od zarade oduzmu ti odbici, dobija se suma na koju će se primeniti – računati stopa za oporezivanje.

Bogati mogu da biraju kako će podneti prijavu – elektronski ili u papirnom obliku. Ukoliko žele da to učine bez odlaska do šaltera, moraju imati kvalifikovan elektronski sertifikat za pristup portalu Poreske uprave „E-porezi”. Prijava ide preko obrasca PPDG-2R. Papirna prijava podnosi se filijali Poreske uprave u mestu gde obveznik ima prijavljenu adresu stanovanja.

]]>
Sat, 29 Apr 2017 12:08:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38792/svi-koji-zaradjuju-vise-od-trostruke-prosecne-plate-u-srbiji.html
Besplatan pregled kože, prijave do 5. maja http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38789/besplatan-pregled-koze-prijave-do-5.-maja.html Besplatni pregledi kože za koje građani mogu da se prijave do 5. maja, biće održani 8. maja u 25 gradova u Srbiji ,čime će se obeležiti Evropski dan borbe protiv melanoma (raka kože), najavilo je Udruženje dermatovenerologa Srbije. ]]>  

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, potrebno je skrenuti pažnju javnosti na štetnost nekontrolisanog izlaganja UV zračenju i korišćenju solarijuma.

Predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Željko Mijušković rekao je da u Evropi svake godine oko 3,5 miliona ljudi oboli od raka kože, a da prema istraživanju koje je radio Euromelanom, od ispitanih 13.500 građana njih 14 odsto koristi zaštitu od sunca tokom cele godine.

"Mi želimo da ljudi vide svoju kožu kao najdragoceniju garderobu, zato im skrećemo pažnju da je potrebno štititi kožu od UV zračenja cele godine i preporučujemo nošenje zaštitne odeće, naočara, šešira i korišćenje krema", istakao je Mijušković.

Zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević rekao je da korišćenje solarijuma znatno povećava rizik od pojave melanoma i da je zabrinjavajuće to što ga srednjoškolci sve više koriste.

"Od 550 ispitanih srednjoškolaca u Beogradu, skoro 40 odsto njih je već koristilo solarijum, a oko 38 odsto namerava i dalje da se izlaže tom zračenju", istakao je Škiljević.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Vicko Ferenc rekao je da se krajem godine očekuje usvajanje zakona koji će omogućiti bržu registraciju lekova i brže odobravanje kliničkih ispitivanja u oblasti melanoma.

"Kasnije će se raditi i na usvajanju podzakonskih akata kojima bi se zabranilo korišćenje solarijuma osobama mlađim od 18 godina", najavio je Ferenc.

Kampanju organizuju Udruženje dermatovenerologa Srbije u saradnji sa ;Intersekcijskim odborom za melanom Srpskog lekarskog društva pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja u Srbiji.

]]>
Sat, 29 Apr 2017 08:39:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38789/besplatan-pregled-koze-prijave-do-5.-maja.html
Vežbe Vojske Srbije http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38788/vezbe-vojske-srbije.html Jedinice Vojske Srbije izvodiće vežbe sa bojnim minsko eksplozivnim sredstvima na poligonu “Mogila”. ]]>

Vežbe Vojske Srbije odvijaće se od 10 i 11 kao i 22, 23, 24 i 25 maja u vremenu od 7 do 16 časova na prostoru poligona “Mogila”. Poligon “Mogila” obuhvata objekte Ciganske livade, Mogila, Gradsko brdo.

Tokom vežbi zabranjuje se kretanje, zadržavanje I boravak ljudi, stoke, motornih vozila I stočnih zaprega u označenom prostoru I navedenom vremenu. Prostor gde će jedinice Vojske Srbije izvoditi vežbe biće obeležen crvenim barjačićima, tablama sa natpisom “Ne idi dalje – Mine” I biće obezbeđen stražarima.

U toku izvođenja aktiviranja minsko ekspozivnih sredstava, u datim rejonima dolaziće do doleta delova materijala koji se ruši, zemlje I kamena, koji predstavljalju stalnu opasnost po lica, koji se ne pridržavaju  obaveštenja, jer mogi da izazovu pogibiju I teško povređivanje.

Sve informacije  o realizaciji gađanja , mogu se dobiti u Komadni Centra za obuku Kopnene vojske u Požarevcu.

]]>
Fri, 28 Apr 2017 15:26:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38788/vezbe-vojske-srbije.html
Obeležno 30. godina Površinskog kopa „Drmno“ (FOTO) http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38787/obelezno-30.-godina-povrsinskog-kopa-%E2%80%9Edrmno%E2%80%9C-foto.html Povodom 30. godina od početka eksploatacija uglja na Površinskom kopu „Drmno“ u konferencijskoj sali ogranka „TE-KO Kostolac“ održana kratka svečanost. ]]>

Izvršni direktor EPS – a za rudarstvo Slobodan Mitrović čestitao je Kostolačkim rudarima ovaj jubilej.

„ Možemo da kažemo da je Površinski kop „Drmno“ jedan od najkomplikovanijih kopova u EPS-u što se tiče samih hidro – geoloških uslova i ovih 30. godina jubileja, ja bi pre nazvao 30. godina borbe. Borbe sa prirodom za svaku tonu i za svaki kubik pod dosta teškim uslovima. Mislim da današnji proizvođači uglja, u svetu kao i kod nas, vodimo neprekidnu borbu da ugalj uz primenu mera zaštite životne sredine predstavimo kao održivi element u budućnosti“ kaže Mitrović.

Direktor sektora za proizvodnju uglja „TE-KO Kostolac“ Ivan Tašić kaže da se danas u Kostolcu obeležava značajan jubilej.

„Danas Površinski kop „Drmno“ spada u red savremeno uređenih površinskih kopova koji poseduje pet rudarskih sistema za otkrivanje i jedan rudarski sistem za iskopavanje uglja. Godišnje se na Površinskom kopu „Drmnu“ otkopa 40 miliona kubika jalovine i iskopa se preko 9 miliona tona uglja. Za 30 godina eksploatacije iskopano je preko 157 miliona tona uglja, a za 34. godine, od početka otvaranja ugljenog ležišta „Drmno“, otkopano je oko 589 miliona tona kubika jalovine“ naglasio je Ivan Tašić.

Na svečanosti je prikazan kratak film povodom jubileja, a zvanice su mogle da pogledaju i izložbu fotografija koje su nastala na kopu „Drmno“ u proteklih 30. godina.

]]>
Fri, 28 Apr 2017 15:16:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38787/obelezno-30.-godina-povrsinskog-kopa-%E2%80%9Edrmno%E2%80%9C-foto.html
Likovna kolonija u znaku I Svetskog rata http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38786/likovna-kolonija-u-znaku-i-svetskog-rata.html U galeriji “Milene Pavlović Barili otvorena je likovna kolonija medicinske škole u Požarevcu. ]]>

U likovnoj koloniji medicinske škole učestvuje osam učesnika, dobitnici nekoliko nagrada. 

“Ovo je prva kolonija medicinske škole, a budući da je Milena Pavlović Barili slikarka između dva Svetska rata, tema je vezana  za I Svetski rat”, rekla je radiju Boom 93, Tatjana Dokmanović, profesorka likovne kulture.


Radovi sa kolonije biće izloženi u Centru za kulturu, 11. maja u okviru obeležavanja 70 godina Medicinske škole u Požarevcu.


]]>
Fri, 28 Apr 2017 14:12:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38786/likovna-kolonija-u-znaku-i-svetskog-rata.html
Otvorena kancelarija za besplatnu pravnu pomoć http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38785/otvorena-kancelarija-za-besplatnu-pravnu-pomoc.html U okviru romskog edukativnog centra otvorena je kancelarija za besplatnu pravnu pomoć. Cilj projekta je da se građani informišu o mogućnostima za ostvarivanje prava putem besplatne pravne pomoći. ]]>

Uslužni centri za romsku zajednicu počeli su da rade u Novom Sadu, Beogradu i Požarevcu, a osim kancelarije za besplatnu pravnu pomoć  radiće psihosocijalno savetovalište kao i program za sticanje veština.  Predsednik Udruženja roma Braničevkog okruga, Mikica Veljović  rekao je da je kancelarija namenjena prema svega romskoj populaciji, ali i ostalima. 


Ciljna grupa su Romi koji su povratnici na osnovu sporazuma o readmisiji, interno raseljena lica i lokalno romsko stanovništvo.

“Naša ideja je  da se pored Požarevca priključi i gradska opština Kostolac, da se aktivnosti usmeravaju na romsko stanovništvo i na stanovništvo koje živi na teritoriji 25 sela grada Požarevca . Imamo tu mogućnost da ove aktivnosti proširimo i na ostale opštine u Braničevskom okrugu”, rekao je koordinator romskog edukativnog centra, Vladimir Petrović.

Usluge psihosocijalne zaštite i besplatne pravne savete realizuju pravnici, psiholozi sa socijalnim radnicima, koji će obavljati rad na terenu.

Pomoć je vezana za različite oblasti: obrazovanje, zapošljavanje, socijalne zaštite...

Projekat , vrednosti oko 150 hiljada evra, trajaće ukupno 4 godine,  a finansira ga nemačka organizacija SODI iz Berlina.

 

]]>
Fri, 28 Apr 2017 13:23:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38785/otvorena-kancelarija-za-besplatnu-pravnu-pomoc.html
Obeležen Dan biblioteke „Đura Jakšić“ http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38784/obelezen-dan-biblioteke-%E2%80%9Edjura-jaksic%E2%80%9C.html Narodna biblioteka ,,Đura Jakšić“ Petrovac na Mlavi je prigodnim programom obeležila Dan biblioteke i Svetski dan knjige. Veliki broj prijatelja biblioteke uživao je u nastupu Gradskog ženskog hora ,,Barili“ iz Požarevca, koji je programu dao svečanu notu. ]]>

Direktor biblioteke Jadranka Grbinović se prigodnim govorom obratila prisutnima, istakavši da je ova godina višestruki jubilej iz više razloga: navršava se 5 godina poslovanja biblioteke u novom, namenski građenom prostoru. Isto tako, to je godišnjica Šekspirovog rođenja i Svetski dan knjige. Takođe, ove 2017. godine proslavlja se 125 godina od rođenja našeg nobelovca Ive Andrića, a što je značajno za naš kraj, i 160 godina od nastanka pesama Đure Jakšića ,,Put u Gornjak“ i ,,Noć u Gornjaku“.

Nagrade najaktivnijim čitaocima za prethodnu godinu uručio je zamenik predsednika opštine Goran Ristić. Zahvalnice za podršku i nesebičnu pomoć u radu biblioteke  najbližim saradnicima  uručila je direktorka Jadranka Grbinović.

Proslavi su  prisustvovali direktori javnih ustanova i škola, opštinsko rukovodstvo,brojni prijatelji, zavičajni pisci i poštovaoci knjige,  kao i kolege  iz Narodne biblioteke ,,Vuk Кaradžić“  iz Velikog Gradišta i Narodne biblioteke „Veljko Dugošević“ iz Golubca.

]]>
Fri, 28 Apr 2017 09:24:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38784/obelezen-dan-biblioteke-%E2%80%9Edjura-jaksic%E2%80%9C.html
"Najlepše u pravoj komediji je pobeda života" http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38783/%22najlepse-u-pravoj-komediji-je-pobeda-zivota%22.html Laureat nagrade "Branislav Nušić" za životno delo glumcu-komičaru za 2017. godinu, istaknuta glumica Milena Dravić kaže da je "najlepše u pravoj komediji pobeda života". ]]>

Milena Dravić iz zdravstvenih razloga neće prisustvovati uručenju nagrade na zatvaranju 34. festivala "Nušićevi dani" u Smederevu pa se zbog toga pisanim putem obratila javnosti.

"Vest da sam laureat Nušićeve nagrade za životno delo mi je, uz radost i čast, izmamila i osmeh, jer, moj se životni put s Nušićevim delom ukrstio više puta. 

I uvek je to bivalo za mene važno, što bi narod rekao - sudbonosno", kazala je priznata glumica u govoru koji je medijima dostavilo Udruženje dramskih umetnosti.

Ona se prisetila da je na akademiji polagala prijemni sa monologom iz "Gospođe ministarke".

"Bilo je to dosta neobično, jer mladi, daroviti ljudi koji su nastojali da zakorače u svet glumačke umetnosti su za taj prvi ispit, koji se najčešće doživljavao kao pitanje života i smrti, birali tekstove, odnosno monologe drugačijeg tipa - Šekspira, Ibzena, Čehova... A ja eto - Nušića. Teško bi bilo racionalno to razložiti i objasniti. A i zašto bi? Jednostavno, vuklo me je", rekla je Dravić.

Putevi su im se "ukrstili" i kad je snimala TV dramu "Gospođa ministarka" u režiji Zdravka Šotre.

"Divna ekipa, svojski se radilo i u jednom trenutku, ja - kako to kažu ova današnja deca koja barataju novim informatičkim tehnologijama - zabagujem. I to žestoko. Do odustajanja! Kad, šta je bilo? Ministarka me, tj. Nušić, vratila na jedan problem, jedno nerešeno pitanje iz mog inače lepog i radosnog detinjstva. Nehotičan, ali nemio događaj zbio se - gle čuda - u Nušićevoj ulici i urezao u moju dečju podsvest. I ostao bi tamo da nije bilo uloge Ministarke i moje prijateljice, odličnog psihologa, uz čiju pomoć sam sve skupa razrešila", ispričala je ona.

"Vratio me, dakle, Nušić da sama u sebi, i sama sa sobom, razrešim šta treba. Jer, drugačije, odakle ti pravo da se obraćaš drugima? Pomogao mi je Nušić onomad na prijemnom, pa tada da postanem bliža sebi samoj... I treće, da ne nabrajam dalje, naš je zajednički imenitelj - komedija", dodala je Dravić.

Velika glumica kaže da je komedija ozbiljan žanr, žestok i dubok, uzvišen.

"Danas se sve i svašta naziva komedijom, ali nije ni mesto ni vreme da se time bavimo. Najlepše u pravoj komediji je pobeda života! Smeh i duhovitost - uvek uzvišena ako jeste duhovitost - koji su u sebe saželi i svu težinu i gorčinu", smatra ona.

Dravić ističe da su blistave i svevremene Nušićeve komedije dijagnoza teških, opakih rana naših života, i nekad i sad.

"Neka mi bude dozvoljeno da kažem da je ovom nagradom, uz mene, priznanje dobio i istinski smeh - sva njegova pamet, lepota i snaga", poručla je Dravić u svom obraćanju javnosti povodom prinznanja za životno delo.

Žiri u sastavu: glumice Ljiljana Stjepanović i Radmila Živković, profesor književnosti Miljana Kravić i teatrolog Zoran Maksimović, je u obrazloženju nagrade, između ostalog, naveo: "Milena ima dugoveku i bogatu glumačku karijeru koju karakteriše svestranost u izrazu, osoben scenski jezik, rečita preciznost u pokretu, duboka sugestivnost, maštovito poigravanje, a uz velike dramske i istorijske role i publici i kritici posebno su upečatljive one iz komedija".

]]>
Fri, 28 Apr 2017 09:12:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38783/%22najlepse-u-pravoj-komediji-je-pobeda-zivota%22.html
Prvo gradski park i Čikoš http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38777/prvo-gradski-park-i-cikos.html Nakon što su u jesen prošle godine prezentovana idejna rešenja za urbanu rekonstrukciju delova užeg centra Požarevca, grad u ovoj godini namerava da pristupi izradi projekata za određenih celina. Prvi projekti bi trebalo da se izrade za rekonstrukciju gradskog parka i platoa ispred Čikoša. ]]>

Grad Požarevac je prošle godine pozvao studente urbaniste, arhitekate i pejzažne arhitekte iz Beograda i Novog Sada koji su izradili nekoliko modela po kojima bi trebalo da se preurede javne površine u centru Požarevca, a u skladu sa savremenim urbanističkim rešenjima.

Zanimljivo je da je u gotovo svim rešenjima sačuvan sadašnji koncept gradskog parka koji je krajem preprošlog veka projektovan po ugledu na klasične francuske parkove.

Neka od zanimljivih ideja odnose se na savremene pijačne trgove sa rasklapajućim štandovima koji bi trebalo da zamene odavno prevaziđeni koncept zelenih pijaca u Požarevcu.

Inače, u rešenjima preovlađuje ideja integrisanih ulica u kojima se brišu arhitektonske granice između kolovoza, trotoara i biciklističkih staza.

Grad Požarevac je ove godine predvideo 2,5 miliona dinara za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju gradskog parka i pola miliona dinara za proktnu dokumentaciju rekonstrukcije platoa ispred nekadašnje kafane Čikoš.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 16:16:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38777/prvo-gradski-park-i-cikos.html
Komunalci ovako rade tokom praznika http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38776/komunalci-ovako-rade-tokom-praznika.html Komunalne službe u Požarevcu će tokom praznika, 1.maja funkcionisati po posebnom planu rada. Redovno će raditi služba za iznošenje smeća i pijačne usluge, dok će grobljanske usluge raditi po radnom vremenu za vikend, saopštila je lokalna samouprava. ]]>

Služba ’’Iznošenja smeća’’ radiće redovno 1. i 2.maja, sa angažovanjem jednog specijalnog vozila za odnošenje smeća iz centra Požarevca.

“Higijena ulica” vršiće se po predviđenom programu, dok će “Zelenilo” biti angažovano po potrebi na održavanju gradskog parka i drugih zelenih površina.

Služba “Reciklaže” neće raditi.

“Pijačne usluge” će u Požarevcu i Kostolcu funkcionisati po redovnom radnom vremenu.

“Grobljanske usluge’” u oba grada rade po vikend režimu, a “Zoohigijena” će imati pasivna dežurstva jedne ekipe.

Dežurni telefoni Komunalnih službi za prijave su 543-750 u Požarevcu i 241-766 u Kostolcu, navodi se u saopštenju.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 15:30:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38776/komunalci-ovako-rade-tokom-praznika.html
Stiže nova obavezna vakcina http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38775/stize-nova-obavezna-vakcina.html Od 1. oktobra vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija ili pneumokoke biće obavezna za svu decu. Ova vakcina štiti od upale srednjeg uha, bronhitisa, meningitisa, sepse, upale pluća i za njeno uvođenje saglasni su pedijatri, infektolozi, epidemiolozi, mikrobiolozi i imunolozi. ]]>

Vakcina je na spisak obaveznih dospela prošle godine u februaru i to na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti. Međutim, za primenu se čeka Pravilnik o imunizaciji. Do 1. oktobra biće  napravljen finansijski proračun, odnosno koliko je novca potrebno za kupovinu vakcine i u kojim količinama će biti kupljena.

Kako je reč o obaveznoj vakcini, ona će za sve biti besplatna, a troškove će snositi Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Vakcina može da se primi posle drugog meseca života, a deca će je primati tri doze u razmaku od četiri  do osam sedmica. Revakcinacija se vrši u drugoj godini života, a kako se prima sa drugim vakcinama, kalendar vakcinacije neće biti promenjen.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 15:02:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38775/stize-nova-obavezna-vakcina.html
Nema vode u Busijama http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38774/nema-vode-u-busijama.html Zbog kvara na mreži, do 18:30 časova bez vode su potrošači u naselju Busije sa desne strane lučičkog puta, saopštio je Vodovod. ]]>

Do isključenja je došlo u 14.30 časova.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 14:45:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38774/nema-vode-u-busijama.html
Promene startuju od prvog razreda http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38772/promene-startuju-od-prvog-razreda.html Nakon što je Nacionalni prosvetni savet (NPS) usvojio novi nastavni plan za peti i šesti razred osnovne škole, koji definiše fond časova na nedeljnom i godišnjem nivou Ministarstvo prosvete planira izmene u nastavnim planovima za prvi i drugi razred osnovne škole i prvi i drugi razred gimnazije, potvrđeno je Danasu u tom ministarstvu. ]]>

U ovom trenutku još se ne zna da li bi, po ugledu na usvojeni nastavni plan za peti i šesti razred, izborni predmeti bili ukinuti i u prva četiri razreda osnovne škole. Nadležni čekaju ishod sednice NPS-a 9. maja, na kojoj će se raspravljati o predlogu novog nastavnog programa za peti razred.

"Moguće je da na idućoj sednici Savet prihvati nove programe za informatiku, tehničko i fizičko i zdravstveno vaspitanje, jer je u ova tri predmeta bilo najviše izmena. Možda će biti usvojen program za još neki predmet ako ne bude primedbi, ali mislim da nije realno da NPS usvoji kompletan program za peti razred. Loše je da se programi usvajaju parcijalno, ne možemo, recimo, menjati biologiju u petom razredu, a da ne znamo kako će izgledati u šestom, sedmom i osmom. Važno je da se ima u vidu celina i upravo to je bila ključna primedba većine onih koji su dostavili svoje mišljenje o predloženom programu za peti razred" kaže za Danas Aleksandar Lipkovski, predsednik NPS-a. 
On pozdravlja ideju da se sa promenama počne od prvog razreda i kaže da bi bilo dobro ako Ministarstvo ne bude insistiralo da se usvoji kompletan program za peti razred već da se prihvati samo za pomenuta tri predmeta.

"Smatram da je u redu da se cela stvar malo prolongira i da se javna rasprava ozbiljnije sprovede, a ne da se radi na brzinu, jer je reč o promenama koje zadiru u srž drugog ciklusa obrazovanja. Ipak, ne mogu da garantujem kakvo će biti mišljenje članova NPS-a" ističe Lipkovski.

Podsetimo, promene od petog razreda inicirane su zbog uvođenja informatike kao obaveznog predmeta, zbog čega je došlo do izmena u nastavnom planu.

Novine za petake

Novi plan za peti razred predviđa da đaci nedeljno imaju 24 časa obaveznih predmeta, odnosno pet časova srpskog jezika, četiri matematike, po dva stranog jezika, likovnog, muzičkog, fizičkog, biologije i tehnike i tehnologije, a po jedan istorije, geografije i informatike i računarstva. Postojeći obavezni izborni predmeti drugi strani jezik i građansko vaspitanje i veronauka u novom planu imaju status izbornih, ali je zadržan isti fond časova, kao i pravilo da su obavezni za svakog đaka. U toj grupi je i maternji jezik sa elementima nacionalne kulture, sa dva časa nedeljno. Izborni predmeti se ukidaju, a umesto njih se uvode sekcije. Izabrani sport (treći čas fizičkog) se transformiše u obavezne vannastavne fizičke aktivnosti, kojima "pripada" 1,5 čas nedeljno. Pored toga, kao obavezan ostaje čas odeljenskog starešine jednom nedeljno, koliko je predviđeno za dodatnu i dopunsku nastavu.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 13:43:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38772/promene-startuju-od-prvog-razreda.html
Novac na zabavu i rekreaciju http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38771/novac-na-zabavu-i-rekreaciju.html Planom nabavki za ovu godinu Grad Požarevac namerava da izdvoji do 8,4 miliona dinara za završetak trim staze na prostoru ergele Ljubičevo, postavljanje takozvanog “Zabavnog mini-avantura parka” i izgradnju lavirinta. ]]>

Ove investicije predstavnici lokalne uprave najavljivali su krajem leta prošle godine.

Izgradnja trim staze započeta je 2016. a u radove je prošle godine, prema zvaničnim izjavama uloženo oko 600.000 dinara.

Do sada je završeno trasiranje kružne staze duge 350 metara. Urađena je drenaža terena i iskop, a staza je do visine okolnog terena nasuta drobljenim kamenom i crvenom šljakom.

Do završetka radova trebalo bi da se izradi ivičnjak i završni sloj od malča. U centralnom delu kružne  staze bi trebalo da budu trasirane po dužini četiri manje staze, jedna atletska i tri sa spravama za vežbanje i preprekama. Procenjeno je da bi završetak sa pripremnim radovima trebalo da košta do 3 miliona dinara.

Približno isto bi trebalo da košta i izgradnja lavirinta – do 3 miliona dinara.  Postavljanje mini zabavnog parka sa izradom projekta trebalo bi da košta najviše oko 2,4 miliona dinara.

 

Prošle godine zvaničnici lokalne samouprave govorili su da imaju velike planove sa ergelom Ljubičevo koju su pored Viminacija označili kao glavni oslonce lokalne turističke ponude. Prošle godine je pored započete trim staze, uređena trofejna sala i manjež, obnovljena fasada centralnog objekta, kao i padoci za konje.

Za ovu godinu je najavljivan početak izgradnje biciklističke staze kojom bi moglo da se obiđe čitavo područje ergele i rekonstrukcija starog pojilišta pored velike štale.

 

Inače, izgradnja trim staze u Ljubičevu naišla je na kritike jednog dela rekreativaca koji smatraju da je lokacija suviše udaljena od grada i da ne postoji niti šetna, niti biciklistička staza koja povezuje ergelu sa gradom.

Ove godine u planu nabavki predviđeno je da se izradi projekat pešačko-biciklističke staze između Požarevca i Ljubičeva, a grad je za tu namenu izdvojio pola miliona dinara u budžetu.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 13:23:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38771/novac-na-zabavu-i-rekreaciju.html
Počinju trke i konjička takmičenja http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38769/pocinju-trke-i-konjicka-takmicenja.html Konjičko društvo "Knez Mihailo" iz Požarevca, 2. maja na gradskom hipodromu u Požarevcu organizuje trkački dan "Majski sastanak". Ovim trkačkim danom tradicionalno se otvara sezona konjskih trka i konjičkih takmičenja u Požarevcu. ]]>

Programom trka predviđeno je održavanje 2 galopske i 5 kasačkih trka. Za učešće u trkama prijavljeno je ukupno 77 grla .U pitanju su najkvalitetnija grla domaćeg i stranog odgoja sa područja čitave Srbije, čija se godišnja zarada kreće od nekoliko desetina do preko 470.000 evra.

Programa traje od 15 do 18.30 časova, a ulaz je besplatan.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 11:52:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/38769/pocinju-trke-i-konjicka-takmicenja.html