Radio Boom93 :: Info http://boom93.com/info/rss.html sr http://boom93.com/img/logo.png Radio Boom93 :: Info http://boom93.com/info/rss.html Danas za sutra http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45106/danas-za-sutra.html Sednica Skupštine Grada Požarevca zakazana je u četvrtak, 22.februara za petak, 23.februar. ]]>

Na dnevnom redu su predlozi rešenja o davanju saglasnosti na programe i planove rada ustanova u gradu.

Takođe, trebalo bi da se izabere i vršilac dužnosti direktora Centra za kulturu. Aktuelnom direktoru, Dragom Iviću mandat ističe 28.marta.

U pozivu za medije koji sadrži i materijale u elektronskoj formi, izostavljeni su dokumenti vezani za izbor i imenovanje. Navedeno je da će odgovarajući dopunski materijal za tu tačku biti dostavljen neposredno pre početka sednice.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 15:46:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45106/danas-za-sutra.html
Za koji dan jedna vakcina postaje obavezna za sve bebe http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45104/za-koji-dan-jedna-vakcina-postaje-obavezna-za-sve-bebe.html Štitiće decu od upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa ]]>

Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija od 1. marta postaće obavezna za decu koja su rođen u ovoj, 2018. godini i za njih će biti besplatna.

Reč je o vakcini koja štiti decu od najčešćih komplikacija izazvanih pneumokokom, a to su upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa.

Iako je nabavka vakcine još uvek u toku, u Republičkom fondu za zdravstveno osguranje kažu da je konkursnom dokumentacijom predviđena isporuka vakcine najkasnije 28. februara, tako da će je već 1. marta imati domovi zdravlja u Srbiji.

Biće nabavljeno 169.500 doza pneumokokne konjugovane vakcine, a procenjena vrednost je 904.006.200 dinara bez PDV -a.

Kako objašnjava epidemiolog, prof. dr Branislav Tiodorović, vakcina će se davati deci od navršenog drugog meseca života. Primaju se tri doze sa razmakom od 4 do 8 nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini života. Davaće se paralelno s drugim vakcinama, zbog čega se kalendar vakcinacije neće remetiti.

Ostatak vesti pročitajte na sajtu Blica

]]>
Thu, 22 Feb 2018 14:26:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45104/za-koji-dan-jedna-vakcina-postaje-obavezna-za-sve-bebe.html
Kvar na vodovodnoj mreži http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45103/kvar-na-vodovodnoj-mrezi.html JKP "Vodovod i kanalizacija" Požarevac obaveštava potrošače da se dogodio kvar na vodovodnoj mreži. ]]>

Usled ovog kvara do 15h bez vode biće potrošači u Zmaj Jovinoj, sa bočnim ulicama.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 14:01:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45103/kvar-na-vodovodnoj-mrezi.html
Novinari u akciji dobrovoljnog davanja krvi http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45102/novinari-u-akciji-dobrovoljnog-davanja-krvi.html Crveni krst Požarevac i Institut za transfuziju krvi Srbije su u domu Crvenog krsta organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi. Promoteri današnje akcije su medijski radnici iz Požarevca. ]]>

Ivana Rodić, iz Instituta za transfuziju krvi kaže da postoji izvaredna saradnja sa Crvenim krstom iz Požarevca.

„Februarska akcija je kruna ove saradnje i promoteri na današnjoj akciji su novinari. To je jedna tradicija koja se nastavlja kroz generacija porodica, ali i kroz generacije kolega. Na taj način Požarevac je deceniju najuspešniji grad što se tiče nivoa davanja krvi u našoj zemlji“  rekla je Ivana Rodić.

Novinar Đino Josić dao je na današnjoj akciji krv po 100 put.

„Želim kolegama koji danas daju prvi put krv da budu na mom mestu. Lep je osećaj 100 puta dati krv. Mi novinari kroz naš posao dajemo sve od sebe da građane motivišemo da se odazovu akcijama davanja krvi."  rekao je Josić.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi traje do 16h.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 13:36:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45102/novinari-u-akciji-dobrovoljnog-davanja-krvi.html
Aboridžini, koale, kenguri, školjke, ribice i gusari u "Dositeju" http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45099/aboridzini-koale-kenguri-skoljke-ribice-i-gusari-u-%22dositeju%22.html Osnovna škola "Dositej Obradović" organizovala je tematsku priredbu "Veče Australije". ]]>
 

U programu su učestvovali učenici svih razreda, koji su u duhu tradicije, kulture i običaja ove daleke zemlje pripremili koreografiju i predstavili se u kostimima aboridžina, koala, kengura, gusara i ribica u  predstavi u kojoj je bilo glume, recitovanja, igre i pesme. Duh Australije upotpunili su izložbom, a najbolji radovi  učenika su nagrađeni. 

Predstavili su i način funkcionisanja obrazovnog sistema ovog kontinenta, a deo programa izveden je na engleskom jeziku.

Dečiji hor je pripremio i intonaciju australijske himne.

Učenici sa svojim nastavnicima pripremali su se više meseci za ovo australisjko veče na kome su se mogli videti razne papirne figure, kreativni kostimi u koje su deca bila obučena. Škola je ranije već organizovala večeri zemalja poput Rusije, Francuske, Japana, Sjedinjenih država, Indije…

Veče Australije u fiskultunoj sali škole “Dositej Obradović” pratili su, između ostalih,  predstavnici grada, direktori škola, deca, roditelji i  ambasadorka Australije Džulija Fini.

  

 


 

 

 


]]>
Thu, 22 Feb 2018 12:29:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45099/aboridzini-koale-kenguri-skoljke-ribice-i-gusari-u-%22dositeju%22.html
Zoran Miletić se vratio u Železničar http://boom93.com/info/sport/45096/zoran-miletic-se-vratio-u-zeleznicar.html Nekadašnji igrač i trener Mladog radnika, Zoran Miletić pojačao je redove Železničara iz Požarevca. ]]>

On će u Železničari biti igrač i pomoćnik treneru Drašku Periću. Njih očekuje težak zadatak kako bi Železničar opstao u Braničevskoj fudbalskoj ligi.

Posle odigranog jesenjeg dela prvenstva Železničar se nalazi na poslednjem mestu na tabeli sa osvojenih 14 bodova.

Zoran Miletić je pred Železničar nastupao za Rudar iz Krepoljina, dok je poslednji trenerski posao imao u Radničkom 1926 iz Požarevca.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 10:01:00 +0100 Sport http://boom93.com/info/sport/45096/zoran-miletic-se-vratio-u-zeleznicar.html
Moskva kroz objektiv Požarevljanina http://boom93.com/info/komsija-reporter/45093/moskva-kroz-objektiv-pozarevljanina.html Fotografije Moskve su načinjene pred fudbalsku utakmicu CSKA - Crvena zvezda. ]]>

]]>
Thu, 22 Feb 2018 09:46:00 +0100 Komšija reporter http://boom93.com/info/komsija-reporter/45093/moskva-kroz-objektiv-pozarevljanina.html
Bankama još 20 mil EUR za kreditiranje malih i srednjih preduzeća http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45091/bankama-jos-20-mil-eur-za-kreditiranje-malih-i-srednjih-preduzeca.html Direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre, najavila je danas u izjavi Tanjugu realizaciju garancija za podršku malim i srednjim preduzećima u iznosu od 20 mil EUR. ]]>

Negre je objasnila da se radi o sredstvima iz pretpristupnih fondova EU za podršku malim i srednjim preduzećima, koja će biti otvorena svim bankama u Srbiji, kao i da će ta sredstva biti dostupna sredinom godine.

EIB će te garancije, kako je kazala, najaviti sredinom marta.

“To je prilika da one banke, koje nisu dirketno sarađivale sa našim fondom. pokažu interesovanje za nekom garancijoma. Znamo da trenutno ima dovoljno likvidnosti na tržištu, ali nema mehanizama koje omogućavaju bankama da preuzmu veći rizik da oslobode svoj kapital i počnu da opslužuju mala i srednja preduzeća, a koja do sada nisu mogla da dobiju novac, jer njihov profil rizika nije odgovarao internim pravilima” objasnila je Negre.

Kako je rekla, takva garancijska shema pokazala se kao veoma korisna.

“Banke su likvidne ali im treba mehanizam koji bi omogućio da preuzmu veći rizik i smanje kolateralne zahteve jer je to najveći problem za preduzetnike, to jest mala i srednja preduzeća koja konkurišu za sredstva” navela je Negre, te dodala da je ugovor sa Evropskom komisijom već potpisan i da predstoji implementacija, odnosno da će ovaj projekat zaživeti sredinom godine.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 09:38:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45091/bankama-jos-20-mil-eur-za-kreditiranje-malih-i-srednjih-preduzeca.html
Fakture u Trezor, pa privrednici mogu da naplate potraživanja http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45089/fakture-u-trezor-pa-privrednici-mogu-da-naplate-potrazivanja.html Svi privrednici koji na neki način posluju sa državom moraće od 1. marta da svoje fakture pošalju Upravi za trezor jer u suprotnom neće moći da naplate potraživanja. ]]>

Svi privrednici koji na neki način posluju sa državom moraće od 1. marta da svoje fakture pošalju Upravi za trezor jer u suprotnom neće moći da naplate potraživanja.

Kako je Tanjugu rečeno u Ministarstvu finansija, Zakon o izmenama i dopunama Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, u prvoj fazi predviđa obavezu registrovanja faktura i drugih zahteva za isplatu u komercijalnim transakcijama između javnog sektora i privrednih subjekata.

Odnosno, pojašnjavaju, između subjekata javnog sektora, u kojima su dužnici subjekti javnog sektora koji plaćanja obavljaju preko računa koji se vode kod Uprave za trezor.

"Druga faza registracije faktura se odnosi na dužnike, ostale subjekte javnog sektora koji plaćanja vrše preko računa koji se vode kod banaka", ističu u Ministarstvu finansija.

Centralni registar faktura (CRF) predstavlja sistem u kojem se registruju fakture i drugi zahtevi za isplatu i evidentiraju izmirenja obaveza ka poveriocima, objašnjavaju nadležni. 

U Ministartvu kažu da će CRF doprineti uspešnijem izmirivanju dospelih obaveza u rokovima, smanjenju kašnjenja u plaćaju u javnom sektoru i poboljšanje planiranja i upravljanja javnim sredstvima.

Po Zakonu o rokovima plaćanja država sve svoje obaveze mora da izmiri u roku od 40 dana, dok je privatnicima ostavljeno 20 dana duže za izmirenje svojih obaveza.

Propis se odnosi na sve koji na neki način posluju sa državom, a preko tog registra pratiće se faza u kojoj se nalazi svaka faktura. Za privrednike koji svoju fakturu ne prijave Upravi za trezor predviđene su kazne od 10.000 do dva miliona dinara, a kazne su propisane i za zaposlene u javnom sektoru ukoliko plate fakturu koja nije registrovana.

Za odgovorna lica u tim preduzećima "penali" se kreću od 5.000 do 150.000 dinara.

Uvodenje Centralnog registra faktura je usledilo nakon izmene i dopune Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koje su usvojene u decembru prošle godine.

"Ovom izmenom Zakona postiže se bolji sistem sagledavanja potraživanja poverilaca od subjekata javnog sektora u komercijalnim transakcijama u kojima su subjekti javnog sektora dužnici i veća efikasnost i sigurnost njihove naplate, kao i bolje sagledavanje i kontrola dospelih obaveza", kažu u ministarstvu.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 09:30:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45089/fakture-u-trezor-pa-privrednici-mogu-da-naplate-potrazivanja.html
Žagubica na Sajmu turizma http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45087/zagubica-na-sajmu-turizma.html Pod sloganom "Odmor te čeka", Međunarodni sajam turizma će ove godine okupiti više od 1 100 izlagača iz oko 60 zemalja sveta. ]]>

Agencije, hoteli, turistički centri, savezi i organizacije predstaviće svoje ponude turistima, a posetioci će imati priliku da se upoznaju sa bogatom ponudom na jednom mestu. Neuzbežno i ove godine, na jubilarnom Međunarodnom događaju, svoj prostor će imati i Turistička organizacija opštine Žagubica.

Kako je naveo direktor ove organizacije Vladan Lazić, predstaviće se kao i uvek, turistička ponuda Homolja, a za sve građane obezbeđen je i besplatan prevoz.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 09:26:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45087/zagubica-na-sajmu-turizma.html
Pozorišna značka Branislav Nušić http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45085/pozorisna-znacka-branislav-nusic.html Pozorište PATOS predstavilo je novi projekat Pozorišna značka Branislav Nušić, koji ima za cilj razvoj nove i mlade pozorišne publike u Smederevu. ]]>

Programom će biti uključene sve gradske osnovne škole, kao partneri u projektu, prenosi Podunavlje.info. Takođe, partner na projektu je i OŠ Ivo Andrić iz Radinca, kod Smedereva, kao svojevrsna najava proširenja programa naredne godine i na sve škole okolnih sela.

Logističku podršku daje Centar za kulturu Smederevo, dok Narodna biblioteka Smederevo kroz partnerstvo pruža stručnu podršku programu.

Potreba i značaj razvoja pozorišne publike kroz ovaj program pokazuje broj uključenih partnera na projektu, koji zajedničkim snagama rade na formiranju kritičkog mišljenja kod dece i mladih. Planirano je da deca posete pozorište četiri puta (najmanje) i da nakon svake pogledane predstave zabeleže svoj stav o pogledanoj predstavi u svom Pozorišnom dnevniku, koji će u sebi sadržati osnovne pozorišne pojmove i bonton.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 09:20:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45085/pozorisna-znacka-branislav-nusic.html
Transparensi: Bez napretka u iskorenjivanju korupcije u većini zemalja sveta http://boom93.com/info/srbija/45071/transparensi-bez-napretka-u-iskorenjivanju-korupcije-u-vecini-zemalja-sveta.html Većina zemalja sveta nije načinila nikakav napredak u iskorenjivanju korupcije ili je taj napredak mali, pokazuje ovogodišnji Indeks percepcije korupcije koji je danas objavila organizacija Transparensi internešenel (Transparency International). ]]>

Srbija je ove godine pala za pet mesta i sa indeksom 41, na skali od nula do 100, sada je na 77. mestu medju 180 zemalja i teritorija. Nula na skali označava visok stepen korupcije, a 100 odsustvo korupcije.


Najbolji rezultat imaju Novi Zeland (89) i Danska (88), slede Finska, Norveška i Švajcarska sa 85 indeksnih poena, dok su na dnu Avganistan (15), Sirija (14), Južni Sudan (12) i Somalija (9).

Zapadna Evropa je s prosečnim indeksom 66 region s najboljim rezultatom, dok je Istočna Evropa medju regionima s najvišim nivoom percipirane korupcije, s prosečnim indeksom 34. Isti prosečni indeks (34) ima i Centralna Azija, a najlošiji region je podsaharska Afrika (32).

Od bivših jugoslovenskih republika, Slovenija je najbolje plasirana, sa indeksom 62, ispred Srbije su  Hrvatska sa indeksom 49 i Crna Gora sa 46, dok su iza Srbije Bosna i Hercegovina sa indeksom 38 i Makedonija sa 35.

Od zemalja iz regiona bolji rezultat od Srbije imaju Grčka i Rumunija, s indeksom 48, kao i Madjarska (45) i Bugarska (43), dok su od Srbije lošije rangirani Kosovo (39) i Albanija (38).

Zemlje koje imaju isti broj indeksnih poena kao Srbija (41) jesu Kina, Surinam i Trinidad i Tobago.

Više od dve trećine zemalja ove godine ima indeks manji od 50, dok je svetski prosek 43, ali taj loš rezultat nije novost.

Nekoliko zemalja je znatno popravilo svoj rezultat od 2012. godine Velika Britanija, Obala Slonovače i Senegal, dok je pad zabeležen u Australiji, Siriji i Jemenu.

Dublja analiza pokazuje da novinari i aktivisti u korumpiranim zemljama svakodnevno rizikuju živote ukazujući na slučajeve korupcije, navodi Transparensi internešenel.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 08:11:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/45071/transparensi-bez-napretka-u-iskorenjivanju-korupcije-u-vecini-zemalja-sveta.html
Brnabić: Pozdravljam sve što može da se izdvaja za medije http://boom93.com/info/srbija/45070/brnabic-pozdravljam-sve-sto-moze-da-se-izdvaja-za-medije.html Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u Kraljevu da nema ništa protiv izdvajanja sredstava iz budžeta lokalnih samouprava za medije, ali da je važno na neke inicijative dolaze od samih lokalnih samouprava. ]]>

"Što se tiče izdvajanja dva odsto iz budžeta, pozdravljam sve što može da se izdvaja za medije. Opet mislim da je važno da neke inicijative dolaze od same lokalne samouprave, zato što je nezahvalno da namećemo lokalnim samoupravama nove troškove", rekla je Brnabić novinarima.

Ona je kazala da to nije način na koji bi trebalo da se decentralizuje Srbija, kao i da je najvažniji "fer odnos i dobra i otvorena komunikacija između lokalnih samouprava i medija".

"Šta god da odvojite, neko će reći da nije odvojeno na pravi način ili da je dato samo politički podobnima, tako da su dobra komunikacija i saradnja najvažniji", ocenila je premijerka.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 08:09:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/45070/brnabic-pozdravljam-sve-sto-moze-da-se-izdvaja-za-medije.html
Struka: Amandmani na Ustav nepopravljivi, potreban nov tekst http://boom93.com/info/srbija/45067/struka-amandmani-na-ustav-nepopravljivi-potreban-nov-tekst.html Predstavnici ključnih udruženja pravnika u Srbiji i predstavnici civinog sektora smatraju da amandmani na Ustav Srbije moraju biti povučeni i ponovo napisani. Oni su ponovili da predložene izmene ne doprinose depolitizaciji pravosuđa, već je ojačavaju, i zbog toga moraju hitno biti odbačeni. ]]>

Odustanite od politizacije pravosudja. To je poruka sa skupa o predloženim izmenama Ustava u delu o pravosuđu, koje su podigle veliku prašinu u javnosti. Sa jedne strane, Ministarstvo pravde i njeni činovnici, a sa druge struka – Društvo sudija Srbije, Udruženje sudija Srbije, više organizacija civilnog društva, ali i Vrhovni kasacioni sud, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca.

"Ocena je saglasna svih učesnika u debati da je u jednom zanatskom, tehničkom smislu to urađeno na jednom izuzetno niskom nivou koji nam ne služi na čast, kaže Dragan Boljević iz Društva sudija Srbije.

"Bojim se da, ako to ne promenimo, da će tužilaštvo ostati zarobljeno u nekoj vrsti vremenske kapsule i da neće moći da odgovori zadacima koji se postavljaju pred njega", dodaje Goran Ilić iz Udruženja tužilaca Srbije.

Kontrolisana selekcija izbora sudija kroz pravosudnu akademiju, moguća manipulacija terminom "istaknuti pravnici" koji biraju sudije, a među kojima mogu biti i političari na vlasti pa i resorni ministar, mogućnost ministra pravde da inicira razrešenje, omogućavanje premeštanja sudija čime se otvara mogućnost njhovog disciplinovanja, položaj tužilaštva u celini, samo su deo primedbi struke.

Kažu da je tekst nepopravljiv i da mora biti napisan nov. Međutim, primećuju, Ustavni sud nije ni dotaknut izmenama, a te sudije biraju predsednik i parlament. 

"Oni učestvuju u izboru, odnosno odlučivanju o žalbama kada dolazi do razrešenja sudija, prema tome i u tom delu su umešani, pored toga što odlučuju o samim presudama i imaju pravo da ih ponište", kaže Vida Petrović Škero iz Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS).

Najviši predstavnik nemačka države u Srbiji, zemlje koja je preko svojih organizacija izuzetno angažovana na izradi i usklađivanju domaćih pravnih propisa sa evropskom praksom, uzdržan je na tvrdnje struke da dolazi do nove politizacije pravosuđa.

"Nemamo zvaničan stav u ovom trenutku, već ga odlažemo do trenutka kada vi završite vaše diskusije i dođete do finalnog teksta koji će biti posat Venecijanskoj komisiji Saveta Evrope, koje će o tome dati svoje mišljenje", navodi nemački ambasador u Srbiji Aksel Ditman.

Ditman je dodao da je u toku živopisna debata i ponovio da je vladavina prava ključan kriterijum za dalje evrointegracije Srbije.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 08:03:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/45067/struka-amandmani-na-ustav-nepopravljivi-potreban-nov-tekst.html
Došli iz Srpske u Požarevac da vide kakva su iskustva u zapošljavanju? http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45065/dosli-iz-srpske-u-pozarevac-da-vide-kakva-su-iskustva-u-zaposljavanju.html U Požarevcu su danas bili predstavnici Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske i Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije. Razlog je upoznavanje predstavnika službe iz Srpske sa vidovima saradnje između države i lokalnih samouprava na polju sprovođenja mera aktivnog zapošljavanja. ]]>

 

Na prijemu za predstavnike službi, predsednik skupštine Požarevca, Bojan Ilić rekao je kako su prošle godine u saradnji sa NZS angažovali više od 120 osoba na javnim radovima, kao i da očekuje preko 1.000 radnih mesta otvaranjem ritejl parka i pogona turske firme Ringelsan u industrijskoj zoni.

„Dve  velike kompanije, austrijski Immofinanz i turski Ringelsan, već vrše potražnju i obuku za radnike. Prema njihovim planovima, samo u prvoj godini se očekuje novih 600 radnih mesta, dok će partneri iz Turske u prvoj fazi otvoriti preko 1.000 radnih mesta.“

Dodao je kako su prošle godine iz budžeta sufinansirali javne radove sa 9 miliona dinara u okviru kojih je bilo radno angažovano 124 ljudi.

Zoran Martinović, direktor NZS je rekao kako su izabrali Požarevac kao grad u kome će zavodu iz Srpske predstaviti način saradnje lokalnih službi sa službom za zapošljavanje.

On je pohvalio saradnju s gradom Požarevcem i podsetio na izdvajanja za aktivne mere zapošljavanja u Srbiji.

Za ove mere je iz državnog budžeta izdvojeno 3,7 milijardi dinara, uz poseban fond od 550 miliona dinara za osobe sa invaliditetom. Rekao je da je prošle godine u zajedničkim projektima u oko 150 lokalnih samouprava NZS učestvovala sa oko 800 miliona dinara.

Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske je rekao kako se u RS problem nezaposlenosti rešavaju slično kao u Srbiji, kroz domaće i strane investicije i projekte koje sufinansiraju i zajednički rade sa lokalnim upravama. On je više puta ponovio priču o povezanosti dva bratska naroda iz Republike Srpske i Srbije, to da Srbe iz Srpske raduje svaki uspeh Srbije, kao i da Drina nije granica nego reka koja spaja Srbe iz Srpske i Srbije.

Rekao je kako se „i u Republici Srpskoj smanjuje broj nezaposlenih“, da Vlada i lokalne zajednice zajednički rade na projektima i kroz taj rad omogućavaju ulaganja i  smanjuju nezaposlenost.

Naveo je da su u Srpskoj voljni da ostvare sa Požarevcem konkretnu privrednu saradnju.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 15:18:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45065/dosli-iz-srpske-u-pozarevac-da-vide-kakva-su-iskustva-u-zaposljavanju.html
Rajić: “Stepen tolerancije na svaki oblik nasilja svesti na nulu” http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45063/rajic-%E2%80%9Cstepen-tolerancije-na-svaki-oblik-nasilja-svesti-na-nulu%E2%80%9D.html Potpisan je protokol o međusektorskoj saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Potpisnici su predstavnici gradske uprave, obrazovnog sistema, zdravstvene i socijalne zaštite, policijske uprave, pravosudnih organa, medija i udruženja “Prijatelji dece opštine Požarevac” koji su i nosioci ovog projekta. ]]>

Požarevac je jedan od 20 gradova u Srbiji koji je određen kao uzorni grad, te uključen u izradu lokalnog protokola o međusektorskoj saradnji na prevenciji i zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja.

 

 

Radiša Đorđević predsednik organizacije “Prijatelji dece opštine Požarevac” rekao je da je  saradnja sektora stručnih institucija, škola, roditelja, medija i raznih organizacija veoma važna kod rešavanja problema nasilja nad decom, te su u izradu protokola bili uključeni svi koji su povezani sa ovom problematikom.

Akcije u prethodnih 5 meseci sprovodile su se radi širenja znanja i bolje saradnje  između različitih institucija.

“Razvili smo lepu saradnju sa većinom institucija, te se nadam da će koordinacioni tim problem rešavati na kvalitetan način", rekao je Đorđević.

“Podaci govore da je sve veći broj nasilja nad decom, a izradom i usvajanjem lokalnog protokola uspostaviće se saradnja različitih sektora koji se bave decom, te poboljšati uslovi za osnovna tri prava po konvenciji deteta pravo na život, opstanak i razvoj."


Predsednik koordinacionog tima je direktorka centra za socijalni rad, Tatjana Rajić. Ona je podsetila da je Centar za socijalni rad u toku prošle godine radio sa 44 deteta koje su žrtve nasilja u porodici.

“Samo za pola godine Centar za socijalni rad imao je oko 230 prijava partnerskog nasilja gde su vrlo često žrtve i deca”

Ovim protokolom, osim porodičnog radiće se i na pitanjima vršnjačkog i internet nasilja, i na svim ostalim problemima koje pogađaju decu. Radiće se na preventivnim programima i na konkretnoj zaštiti dece, žrtvama nasilja.  


Na potpisivanju protokola učenici osnovne škole “Kralj Aleksandar I” izveli su pesmu na znakovnom jeziku “Ne rugaj se” i skrenuli pažnju na poštovanje dečijih prava.  


]]>
Wed, 21 Feb 2018 14:43:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45063/rajic-%E2%80%9Cstepen-tolerancije-na-svaki-oblik-nasilja-svesti-na-nulu%E2%80%9D.html
Već od leta lakše do besplatnih kilovata http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45061/vec-od-leta-lakse-do-besplatnih-kilovata.html Ministar Antić kaže, za "Novosti", da stručnjaci njegovog ministarstva konstantno traže načine da se olakša pristup besplatnim kilovatima. ]]>

Tek 70.000 siromašnih građana, od njih 400.000 koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji, koristi povlastice države pri plaćanju struje i gasa. Jer, samo najuporniji i naoružani velikim strpljenjem spremni su da prođu kroz sve procedure da bi ostvarili pravo na besplatne kilovate. Sve to bi već od juna, prema najavama ministra energetike i rudarstva Aleksandra Antića, moglo da se promeni jer se očekuje da će dotad biti pripremljena nova Uredba o energetski zaštićenom kupcu, koja treba da pojednostavi procedure i proširi krug socijalno ugroženih koji ove pogodnosti i koriste.

Ministar Antić kaže, za "Novosti", da stručnjaci njegovog ministarstva konstantno traže načine da se olakša pristup besplatnim kilovatima. Tvrdi da se analiziraju efekti Uredbe o energetski zaštićenom kupcu i procenjuju ima li načina da se pojednostave procedure kako bi što više socijalno ugroženih moglo da ostvari pravo na besplatne kilovate ili kubike gasa.

 Uveren sam da ćemo krajem juna imati nova rešenja koja će otvoriti mogućnost većem broju socijalno ugroženih da steknu status energetski zaštićenih kupaca - kaže ministar energetike i rudarstva. - Do tada bi radna grupa koja je krajem prošle godine počela da radi, a koju čine predstavnici ministarstava finansija, rada i socijalne politike, zdravstva, lokalne samouprave, Agencije za energetiku i Ministarstvo energetike, trebalo da završi posao i obezbedi jednostavniji i brži način da se dođe do besplatnih kilovata ili gasa. To uopšte nije jednostavan posao, jer morate da ispoštujete više propisa. Nova rešenja imaju zadatak i da spreče razne zloupotrebe, a istovremeno treba da siromašnima olakšaju pristup povlasticama koje Uredba o energetski zaštićenom kupcu nudi.

Ove godine iz republičkog budžeta odvojeno je oko 1,05 milijardi dinara da pokrije troškove za kilovate i kubike koje siromašni dobijaju bez naknade. To je gotovo identična suma koja je lane potrošena na plaćanje tih troškova.

- U decembru 2017. godine status energetski ugroženih kupaca imala su 72.783 domaćinstava, od čega su 70.524 ostvarila popust - pokazuju podaci "Elektroprivrede Srbije". - Najviše energetski ugroženih kupaca registrovano je na području koje pokriva Centar za podršku garantovanom snabdevanju Kraljevo i to ukupno 26.586 domaćinstava. Na području centra u Nišu su 22.843 energetski ugrožena kupca, a na području centra Novi Sad 16.354. Na području koje pokriva Centar za podršku garantovanom snabdevanju Kragujevac su 4.885 energetski ugroženih kupaca, a najmanje ih je u Beogradu, ukupno 2.115. 

Prema aktuelnoj uredbi, status energetski zaštićenog kupca uslovljen je ukupnim primanjima domaćinstva, brojem članova porodice, imovnim stanjem, a predviđeni su i limiti u potrošnji struje. Siromašni građani koji žele da dobiju besplatne kilovate moraju da pripreme određenu dokumentaciju, i to veoma obimnu. Potrebno je priložiti i dokaze o prebivalištu i mesečnim primanjima, uverenje za decu da su na redovnom školovanju, a za nezaposlene, uverenje sa biroa za nezaposlene, zatim dokaz iz katastra iz mesta prebivališta i mesta rođenja o posedovanju nepokretnosti, kao i uverenje uprave javnih prihoda iz mesta prebivališta i iz mesta rođenja, i, naravno, poslednji račun za struju.

Više informacija možete pročitati OVDE.

 

]]>
Wed, 21 Feb 2018 11:54:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45061/vec-od-leta-lakse-do-besplatnih-kilovata.html
Državni registar neplaćenih računa http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45060/drzavni-registar-neplacenih-racuna.html Privrednici koji svoju fakturu ne prijave Upravi za trezor neće moći da naplate robu, a preti im kazna od 100.000 do 2 miliona dinara, piše list "Politika". ]]>

Uvođenje Centralnog registra faktura je ključna novina izmena i dopuna Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, koje su usvojene u decembru 2017.godine.

Propis se odnosi na sve koji na neki način posluju sa državom, a preko tog registra pratiće se status svakog računa.

Registracija privrednika obavljaće se u Upravi za trezor, a državne institucije su ovih dana svojim dobavljačima poslale obaveštenje o novom načinu isplate.

Nova elektronska baza podataka, kako je predviđeno zakonom, trebalo bi da počne da radi od 1. marta, ali po saznaju "Politike" to će biti odloženo za jedan mesec jer nisu ispunjeni svi tehnički uslovi za pokretanje tog servisa.

Predviđene su i kazne i za zaposlene u javnom sektoru ukoliko plate fakturu koja nije registrovana. Za odgovorna lica kazna je od 5.000 do 150.000 dinara.

Po Zakonu o rokovima plaćanja država sve svoje obaveze mora da izmiri u roku od 40 dana, a privatni sektor za 60 dana.

Uprava za trezor je na svojoj internet strani objavila odgovore na najčešće postavljana pitanja u vezi uvođenja cetralnog registra.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 11:32:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45060/drzavni-registar-neplacenih-racuna.html
Požarevljani pobedili u komšijskom derbiju http://boom93.com/info/sport/45054/pozarevljani-pobedili-u-komsijskom-derbiju.html U 16. kolu Druge regionalne lige grupa Zapad 2 košakraši Požarevca savladali su ekipu Sloge iz Petrovca na Mlavi sa 92:53. ]]>

U „lokalnom“ derbiju domaća ekipa je pokazala nadmoć nad nejakim gostima. Požarevljani su nastavili pobednički niz. Na terenu KSC Požarevac postojao je samo jedan akter, domaća ekipa koja ni u jednom trenutku nije dozvolila gostima iz Petrovca ni promil šanse.

Trener Vlašković je pružio šansu svim igračima. Utakmica je obilovala lepim akcijama i zakucavanjima od strane domaćina, tako da su gosti položili „oružje“ već nakon prve četvrtine.

Ovom pobedom ekipa Požarevca je zadržala prvo mesto na tabeli. Sledećeg vikenda je pauza u prvenstvu, a ekipa Požarevca pred svojom publikom narednu utakmicu igra 02/03.03. kada će ugostiti ekipu Sloge iz Despotovca.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 10:15:00 +0100 Sport http://boom93.com/info/sport/45054/pozarevljani-pobedili-u-komsijskom-derbiju.html
Zdravstvena radnica preminula od posledica malih boginja http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45056/zdravstvena-radnica-preminula-od-posledica-malih-boginja-.html Žena koja je radila u Kliničkom centru Srbije, na odeljenju endokrinologije, preminula je od posledica malih boginja, potvrđeno za B92.net. ]]>

Ona je radila kao razvodnik pacijenata u Klinici za endokrinologiju Kliničkog centra Srbije, a preminula je pre dva dana. Prema nezvaničnim informacijama ona duže vreme nije radila u KCS jer je bila na bolovanju, zbog hroničnog obolenja.

Zbog komplikacija izazvanih malim boginjama u Beogradu pre par dana preminula jedna 30-godišnja Beograđanka. Ona je zvanično bila peta žrtva boginja.

Prema izvorima "Blica", devojka nije bila vakcinisana, a pre nego što je dobila male boginje bila je u potpunosti zdrava.

U Srbiji je registrovano 2.398 slučajeva malih boginja, od kojih jsu 1218 slučaja potvrđena u Institutu Torlak. Kako je saopštio Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", nајmlаđа оbоlеlа оsоbа imala je 15 dаnа, а nајstаriја 65 gоdinа, a većina obolelih - 94 odsto, je nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Oko 33 odsto obolelih je hospitalizovano, a komplikacije od malih boginja registrovane su kod 267 osoba.

Male boginje šire se i Evropom. Kako je navela Svetska zdravstvena organizacija, broj slučajeva zaraze malim boginjama porastao je za 400 odsto u Evropi 2017. godine, u odnosu na prethodnu godinu.

 Оd pоčеtка nоvеmbrа 2017. gоdinе еpidеmiје mаlih bоginjа priјаvljеnе su nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа (835 оbоlеlih), grаdа Кrаljеvа (188 оbоlеlih), grаdа Nišа (479 оbоlеlih) i оpštinе Buјаnоvаc (14 оbоlеlih), а оd pоčеtка dеcеmbrа 2017. gоdinе i, Bојniк (55 оbоlеlih) i Bоr (pеt оbоlеlih).

Оd pоčеtка decembra 2017.  јаnuаrа еpidеmiје mаlih bоginjа priјаvljеnе su između ostalih i u Podunavskom okrugu odnosno nа tеritоriјi grаdа Smеdеrеvsка Pаlаnака (dvа оbоlеlа) i оpštinа Vеliка Plаnа (sеdаm оbоlеlih), a 2018. gоdinе nа tеritоriјi grаdа Smеdеrеvа (13 оbоlеlih

 Оd 9.10.2017. gоdinе nа snаzi su pооštrеnе mеrе еpidеmiоlоšкоg nаdzоrа nаd mаlim bоginjаmа nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје u sкlаdu sа Plаnоm акtivnоsti zа оdstrаnjivаnjе оvе bоlеsti u Rеpublici Srbiјi (priјаvа sumnjе, lаbоrаtоriјsка diјаgnоstiка, izоlаciја i lеčеnjе оbоlеlih, zdrаvstvеni nаdzоr, еpidеmiоlоšкi nаdzоr, vакcinаciја nеvакcinisаnih i nеpоtpunо vакcinisаnih licа).

U Braničevskom okrugu nema nijedan registrovan slučaj potvrdila je dr Vera Kostić Joković.

 

 

]]>
Wed, 21 Feb 2018 10:13:00 +0100 Lokalne vesti http://boom93.com/info/lokalne-vesti/45056/zdravstvena-radnica-preminula-od-posledica-malih-boginja-.html