Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sport

04. 10. 2012. Beograd

Autor: 2 Izvor: B92

Partizan slavi 67. rođendan

Fudbalski klub Partizan i Jugoslovensko sportsko društvo Partizan, danas, 4. oktobra slave 67 godina postojanja.

JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društava u svetu, a po rezultatima, ostvarenjima i broju svojih vrhunskih sportista tokom proteklih 67 godina, jedno je i od najuspešnijih na svetu.

Fudbalski klub Partizan je za svojih 67 godina postojanja osvojio 24 titule šampiona, 12 puta bio pobednik Kupa, Srednjeevropski kup osvojio je 1978. godine, dok je 1966. bio drugi u Evropi.

U novijoj istoriji Partizan je dva puta igrao Ligu šampiona, a 5 puta u Ligi Evrope. Partizan je dao najviše reprezentativaca i ima najviše fudbalera koji su nastupili više od pedeset puta u državnom timu.

Najviše trenera u našoj Prvoj ligi je iz redova Partizana, a desetak nacionalnih selekcija sa svih kontinenata, kao selektori, vodili su Partizanovi stručnjaci, koji su bili treneri i najelitnijih klubova Evrope.

Partizan ima i omladinskih fudbalskih škola, koju je UEFA, uz Ajaksovu, proglasila za najbolju na kontinentu.

Prvih pet godina postojanja Partizan je bio oslonjen na Jugoslovensku armiju i bio sekcija pri njenom Centralnom domu. Od 1950. godine je samostalni klub u okviru Jugoslovenskog sportskog društva, čiji je glavni oslonac. Od tada Fudbalski klub ima potpunu samostalnost u sportsko-takmičarskom, organizacionom i materijalnom domenu.

"Ko je Partizanovac, ne treba mu još mnogo da bi bio srećan“, Duško Radović.

Nema komentara.

Ostavi komentar