Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sport

18. 09. 2014. Požarevac

Autor: 5 Izvor: SC Požarevac

Preminuo Blagoje Vujčić - Blaga Debeli

U utorak je u 78. godini preminuo jedan od asova boksa u Požarevcu, ali i staroj Jugoslaviji, Blagoje Vujčić, poznatiji po nadimku “Blaga Debeli“.

Blaga je rođen 16. oktobra 1936. godine u Požarevcu, od oca Dimitrija i majke Ružice.  Boksom počinje da se bavi kod Farkaša 1949. godine i u ringu kao takmičar “Mladog radnika“ provodi 10 godina. gde postaje višestruki prvak Šumadijskog regiona.  1960. godine odlazi u novosadsku „Vojvodinu“, gde postaje i član Državne reprezentacije Jugoslavije  (1961. godine) i vicešampion Jugoslavije 1963. godine (u finalu gubi meč od Trifunovića, zbog loma desne šake). Ponovo se vraća u „Mladi radnik“ i svoj Požarevac gde nastavlja sa pobedima i uspesima.  Klub se gasi 1966. godine, a Blaga karijeru nastavlja u BK “Rudar“ iz Aleksinca sve do 1971. godine, kada se konačno oprašta od takmičenja.  Decembra 1974. godine ponovo se osniva Bokserski klub „Mladi radnik“ gde Blaga radi sa mladim bokserima, a uporedo na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Beogradu završava za bokserskog trenera.

 Od ove generacije Blaga i njegovi bokseri Požarevcu daruju vicešampiona Evrope, vicešampiona Balkana, vicešampiona Balkana u juniorskoj konkurenciji, dve titule prvaka Jugoslavije u seniorskoj konkurenciji, jednu titulu prvaka Jugoslavije u juniorskoj konkurenciji kao i Beogradskog pobednika. Uz sve to u svom gradu stvara svoju stalnu i redovnu publiku koja ih prati i podržava na mečevima na Stadionu malih sportova i starom Domu kulture. Požarevac se ponovo ponosi svojim reprezentativcima, a pre svega Sretenom Mirkovićem.

Blaga je pobeđivao sam vrh jugoslovenskog boksa, najteže kategorije. Pod njim su padali Giša Damnjanović, Pivko, Vidović, Giga Stefanović dok je sa čuvenim Šojićem boksovao nerešeno. “Blaga Debeli“, koji je svoje rukavice ukrstio na mnogim internacionalnim mečevima, protiv Rusa, Nemaca, Poljaka, bio je i ostao najbolji tehničar i najbrži bokser teške kategorije. Njegov sving kroše ostao je neprevaziđen u Jugoslaviji.

Za doprinos razvoju boksa i postugnute sportske rezultate dobio je Zlatnu plaketu Meč šampiona 1979. godine, Oktobarsku nagradu Požarevca 1996. godine, 1994. godine, od strane Braničevskog okruga i Sportskog saveza opštine Požarevac, proglašen je za živu legendu sporta Braničevskog okruga, a tri godine kasnije dobio je i Povelju sporta za životno delo. Još jedno priznanje velikom asu je osnivanje Bokserskog kluba početkom 2014. godine u Požarevcu, koji nosi njegovo ime. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije