Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Sport

12. 11. 2014. Smederevo

Autor: 5 Izvor: Grad Smederevo

90 godina Evropskog šampiona

Uručenjem nagrada najboljim takmičarima i njihovim trenerima za ostvarene rezultate na međunarodnoj i domaćoj sceni, kao i dodelom priznanja pojedincima i organizacijama koji su doprineli razvoju veslačkog sporta u Smederevu, Veslački klub Smederevo proslavio je redak jubilej - 90 godina od osnivanja.

Istoriju kluba počeli su da pišu prvi predsednik Ernest Radlinski i prvi trener Josip Hajzer, a danas je nastavlja više od 80 veslača u svim kategorijama sa kojima rade 4 trenera.

Veslački klub Smederevo osnovan je na Đurđevdan davne 1924. godine, pod imenom Veslačko-plivački klub Smederevo. Od tada pa do današnjih dana klub je izrastao u jedan od najtrofejnijih i najuspešnijih u Smederevu i šire, a u proteklih 90 godina, smederevski veslači osvojili su šest zlatnih, devet srebrnih i osam bronzanih medalja sa evropskih i svetskih prvenstava u juniorskoj i seniorskoj B i A konkurenciji.

Ta niska medalja uvećana je ove godine najsjajnijim odličjem na prvenstvu Evrope održanom u Beogradu, kada su Dušan Bogičević i Veselin Savić postali prvaci Starog kontinenta. Veslači Smedereva nastupali su i na Olimpijskim igrama u Londonu 1948, Moskvi 1980, Sidneju 1996. godine i Atini 2000. godine. Tada su klub predstavljali Dragutin Petrovečki u Londonu, doktor Božidar Đorđević i Vladimir Krstić u Moskvi, Boban Ranković u Sidneju i Goran Nedeljković u Atini.

 U predolimpijskoj 2015. godini, u kojoj se ostvaruju norme za odlazak na Olimpijske igre u Riju, VK Smederevo veruje da će imati predstavnike na najvećem planetarnom skupu sportista i nada se da će u Smederevo doneti do sada neosvojenu olimpijsku medalju. Kandidati za Rio su evropski prvaci Dušan Bogičević i Veselin Savić, zatim Aleksandar Filipović, kao i smederevski veslači na studijama u Sjedinjenim Američkim Državama, Jovan Jovanović, Ivan Ostojić i Nikola Selaković.

čet

12.02.

2015.

zoran [neregistrovani] u 22:20

ernest radlinski

ernest radlinski je bio muž moje baba-tetke,umro je 1976 god u beogradu u 88 god.1938 god.osnovao je fabriku za izradu el.izolacije ,,elizo,,na čukarici,radnička br.9.Bio je izuzetno skroman i blage naravi.mi deca-unuci znali smo vrlo malo o njegovom životu,kako poslovnom tako i sportskom.Mnogo kasnije posle njegove smrti,saznali smo kako je njegov život bio izuzetno bogat u svakom pogledu.
pozdrav

Odgovori

Ostavi komentar

Najčitanije