Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

13. 12. 2010.

Srbija lider u proterivanju Roma iz naselja

Srbija se, prema rezultatima istraživanja Evropskog centra o uslovima stanovanja Roma iz Budimpešte, nalazi na prvom mestu po broju nasilnih proterivanja Roma, izjavio je u ponedeljak koordinator istraživanja Djordje Jovanović.

On je rekao agenciji Beta da je istraživanje sprovedeno u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Crnoj Gori, Slovačkoj i Rumuniji, na više od 110 lokacija i njime je obuhvaćeno više od 400 ispitanika. Jednogodišnje istraživanje o uslovima stanovanja Roma radjeno je u okviru projekta "Jačanje Roma za borbu protiv lišavanja prava", koji je pokrenut pre dve godine.

Jovanović je rekao da primeri dobre prakse nisu zabeleženi medju zemljama obuhvaćenim istraživanjem i da je Srbija prva u proterivanju Roma iz njihovih naselja.

Jovanović je naveo i da gradjani često diskriminišu Rome kada žele da iznajme stan, kao i da je utvrdjeno da su tokom kolektivnog iseljavanja bile organizovane kampanje kako bi Romi bili sprečeni da se presele u njihova susedstva.

"Neka od raseljenih naselja su postajala izmedju 50 i 100 godina, a oni koji su bili zaduženi za urbanizaciju gradova to nisu uzeli u obzir", kazao je Jovanović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije