Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

15. 12. 2010.

Ukinuto obavezno služenje vojnog roka

Obaveza služenja vojnog roka u Srbiji biće ukinuta od 1. januara 2011. godine, a od sledeće godine i žene će moći dobrovoljno u vojsku, utvrdjeno je odlukom o ukidanju obaveze služenja vojnog roka i izmenama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi koje je u sredu usvojila Skupština Srbije.

Time će biti uspostavljena potpuno profesionalna vojska, što menja tradiciju služenja vojnog roka u Srbiji, koja, u različitim oblicima, postoji gotovo dva veka.

Dobrovoljno služenje vojske sa oružjem biće omogućeno i ženama i rezervistima koji su obavili civilnu službu ili su vojni rok ranije odslužili bez oružja, utrdjeno je izmenama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi koje je takodje danas usvojio parlament.

Predsednik Srbije, na predlog ministra odbrane, može skratiti trajanje služenja vojnog roka, dok će obavezu služenja u rezervnom sastavu imati obveznici koji su rok odslužili sa oružjem, bez oružja ili dobrovoljno.

Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona o igrama na sreću, kojim se mladjima od 18 godina zabranjuje ulazak u objekte u kojima se priredjuju posebne igre na sreću, kao i izmene Zakona o državnoj upravi koje utvrdjuju obavezu državnih organa da umesto gradjana pribavljaju dokumenta koja su im dostupna putem elektronske komunikacije.

Nema komentara.

Ostavi komentar