Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

09. 01. 2011. Izvor:B92

U Srbiji nema zatrovane hrane

U Srbiji nema mesa ili proizvoda iz Nemačke koji su zagađeni dioksinom, kažu u veterinarskoj inspekciji Ministarstva poljoprivrede.

Građanima Srbije ne preti opasnost da u prodaji nađu meso ili proizvode iz Nemačke koji su zagađeni dioksinom.

Gostujući u vestima TV B92, načelnica veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Sanja Čelebićanin objasnila je da stočna hrana nije uvožena iz Nemačke. Ona je navela da se pri svakom uvozu sprovode detaljne analize, da bi se isključila svaka mogućnost prisustva dioksina.

Srbija hranu testira na dioksin već desetak godina od kada je u zemljama Beneluksa izbio skandal dioskinom otkrivenim u jednom osvežavajućem piću, kaže načelnica veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Sanja Čelebićanin.

Ništa ne prelazi granicu i ne dolazi do potrošača ukoliko ne dobije dozvole za uvoz, kaže ona.

"Tim dozvolama predviđeno je testiranje na dioskin i na blihlorovane bifenile. To stoji u našim rešenjima. Svaka pošiljka se pregledava na granici, od strane granične veterinske inspekcije. Uzima se uzorak i šalje na laboratorijsko ispitivanje i tek kada se dobiju rezultati, dozvoljeno je puštanje u promet i upotreba takve pošiljke", rekla je Čelebićaninova.

Meso i jaja kontaminirani dioksionom su, uprkos visokim standardima Evropske unije, iz Nemačke dospeli na holandsko tržište, jer su obe zemlje članice EU, te se trgovina između njih tretira kao unutrašnja.

Standardi EU, koje i Srbija primenjuje su i omogućili da se vrlo brzo otkrije primarni izvor kontaminacije i povuče sumnjiva roba sa tržišta, a farme blokiraju.

Kako se u Srbiji pojavila bojazan da je možda uvezena zatrovana stočna hrana ili njene komponente, Čelebićaninova kaže da takvog uvoza nije bilo.

"Iz Nemačke su se uvozili isključivo vitaminsko-minieralni premiksi, a ovde se radi o masnoći, pretpostavljam tehničkoj masti. Dioksin i nastaje, zapravo, sagorevanjem masnoća, i mislim da je u pitanju zapravo nekakva greška u procesu proizvodnje", rekla je ona.

"Ali, ta hrana, kojom su životinje hranjene, bila je izvor problema. Sve zemlje koje imaju problema, kupovale su tu hranu kao gotovu komponentu. Kod nas ta komponenta nije ulazila. Isto tako, iz Nemačke nije bilo uvoza mesa niti konzumnih jaja", kaže Sanja Čelebićanin.

Nadležne institucije sada rade opsežne stručne analize da utvrde da li je moguće da je nešto promaklo mimo svih kontrola. Na osnovu stručnih sazananja, donosiće se eventualne mere kako bi se potrošači zaštitili.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije