Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 01. 2011. Izvor:B92

Završna reč u slučaju Tatona

Iznošenjem završnih reči danas i sutra, završava se suđenje četrnaestorici navijača Partizana, optuženim za ubistvo Brisa Tatona.

Oni su optuženi da su učestvovali u grupi koja je izvršila krivično delo "teško ubistvo", za šta je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora.

Suđenje za ubistvo Tatona je počelo u junu i smatra se jednim od najefikasnijih suđenja srpskog pravosuđa.

Da li je četrnaest navijača Partizana krivo za ubistvo Brisa Tatona ili ne? Šta o tome misle tužilaštvo, zastupnik porodice Taton, optuženi i njihovi advokati, čuće se u naredna dva dana, koliko je predviđeno da traje iznošenje završnih reči na suđenju za ubistvo mladog Francuza, a šta o tome misli sud saznaće se polovinom februara, kada bi trebalo da donese prvostepenu presudu.

Ipak, tačan datum izricanja presude biće poznat najkasnije u ponedeljak, jer sud ima rok od tri dana nakon iznošenja završnih reči da zakaže presudu.

Četrnaest "Partizanovih" navijača, optuženo je da su na smrt pretukli francuskog državljanina Brisa Tatona, 17. septembra 2009. godine u centru Beograda, dok je jedan optužen za pomaganje nakon izvršenja krivičnog dela.

Za to krivično delo, koje spada u kategoriju "teškog ubistva", optuženima preti kazna od 10 do 40 godina zatvora. Tužilaštvo smatra da su organizatori fatalnog prebijanja bili Đorđe Prelić Ivan Grković i Ljubomir Marković i još jedna za sada nepoznata osoba. Prelić i Puzigaća i dalje su u bekstvu.

U optužnici se navodi da su oni mobilnim telefonima pozvali preostale optužene i neke još uvek nepoznate napadače, da se nađu u Terazijskom parku, gde su im podeljene baklje, palice i hirurške maske.

Odatle su krenuli ka Obilićevom vencu, gde su napali grupu francuskih navijača, među kojima je bio i Bris Taton. Grupa navijača Partizana uspela je da zasutavi Tatona pored ulaza u garažu na Obilićevom vencu, gde su ga tukli su rukama, nogama i palicama, a potom bacili niz 4 metra visoke stepenice.

Dvanaest dana nakon napada, Bris Taton je od posledica batina preminuo. Svi optuženi nisu krili da su kobnog dana bili na Obilićevom vencu, ali su svi negirali da su tukli Tatona.

Inače, suđenje za ubistvo Brisa Tatona počelo je sredinom juna prošle godine i u istoriju srpskog pravosuđa ući će kao jedno od najefikasnijih suđenja ikada, jer je za svega šest meseci saslušano oko 100 svedoka i završen glavni pretres.

Takođe, ovo je prvo suđenje pred takozvanim običnim sudom, na kome su saslušani zaštićeni svedoci . Pre toga, zaštićeni svedoci pojavljivali su se jedino na suđenjima za ratne zločine u Specijalnom sudu.

Nema komentara.

Ostavi komentar