Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

12. 01. 2011.

Nove tehnike prevara

Građanima se savetuje da ne odgovaraju na pozive i poruke sa nepoznatih brojeva i da ne nasedaju na poruke sa obaveštenjem da su dobitnici nagrada, kažu u MUP.

Načelnik Odeljenja za visokotehnološki kriminal Saša Živanović kaže da građani ne otvaraju multimedijalne poruke koje su stigle sa nepoznatih brojeva.

Niko do sada u Srbiji, kaže Živanović nije prijavio ovakve slučajeve. Ipak, nove tehnike prevara predmeta su ispitivanja posebnog odeljenja Ministarstva unutrašnjih poslova.

Raširena upotreba mobilnih telefona i interneta uslovile su i sve veću pojavu onih koji tehnološka dostignuća novog veka koriste za prevaru.

"Ono što se dešavalo u novembru i decembru mesecu prošle godine je veliki broj tekstualnih sms poruka koje su naši građani primili da su navodno osvojili neku novčanu nagradu i u takvim porukama njima su dostavljena uputstva koja dalje treba da slede", kaže on i dodaje da je „sreća da nema prevarenih građana".

Živanović dodaje da je u pitanju novi oblik krivičnog dela prevara, koji se koristi tehnikama socijalnog inženjeringa, koji je u svetu poznat kao 'smišing'.

„U mobilnim komunikacijama osim tih 'smišing' prevara, postoje i tzv 'višing' prevare koje nas očekuju u budućnosti, to je zloupotreba voip tehnologija", dodao je on.

Nema komentara.

Ostavi komentar