Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

14. 01. 2011. Izvor:B92

Mere Vlade za ublažavanje krize

Vlada Srbije donela je program mera za ublažavanje negativnih efekata svetske ekonomske krize u 2011. godini vredan 7 milijardi dinara.

Ekonomisti smatraju da je program samo nastavak prethodnih programa koji neće doneti oporavak privrede.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva ekonomije, program podrazumeva nastavak odobravanja kredita privredi i građanima sa subvencionisanim kamatnim stopama, i to: za likvidnost, finansiranje trajnih obrtnih sredstava i za izvozne poslove.

Ekonomista Miroslav Zdravković je u Jutarnjem dnevniku Radija B92 rekao da je potrebno da vlada stvori uslove za oporak privrede kako bi porasla "proizvodnja i izvoz a ne da protežira potrošnju".

"Proizvodnja u BiH je povećana za 5% posle nekoliko uspešnih privatizacija. U Srbiji je za isto vreme pala za 2%. Ovakvim merama se ništa ne postiže. Sve je selektivno kada se ide poreskom politikom. Imamo desetine neprivatizovanih preduzeća. Parcijalnim merama se podstilče potrošnja. Do industrijskog oporavka dolazi se samo promenom ekonomskog sistema. ", rekao je Zdravković.

On je dodao da Srbija ima program MMF iz 2008. godine koji podrazumeva stvaranje uslova za olakšavanje poslovanja kompanija, domaćih i stranih ali da ga nije primenila i u međuvremenu je izgubila 200.000 radnih mesta uglavnom u srednjim i malim preduzećima.

"Srbija samo treba da primeni programe koje već ima. Sadačnja politika nije protiv MMF već samo nastavak onoga što nije bilo uspešno do sada. Ovo je ista ta politika samo sa manje novca", rekao je zdravkovi.

Program obuhvata kredite za investicije, potrošačke kredite, subvencije za podsticanje proizvodnje i remonta šinskih vozila za potrebe JP "Železnice Srbije".

Program obuhvata i nastavak subvencionisane prodaje automobila proizvedenih u Srbiji zamenom "staro za novo", mere podrške građevinskoj industriji kroz subvencionisanje kamate za stambene kredite, podsticanje proizvodnje, remonta i prodaje građevinskih mašina, kamiona, specijalnih nadgradnji na kamionskim šasijama, proizvodnje i prodaje traktora i priključnih mašina proizvedenih u Srbiji.

Usvojen je i program o kreditnoj podršci privredi preko Fonda za razvoj.

Na današnjoj sednici Vlade, na predlog Ministarstva ekonomije, utvrđen je i program za zapošljavanje: subvencije za preduzeća i organizacije i dotacije za organizacije obaveznog socijalnog osiguranja, a sve za potrebe profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba sa invaliditetom.

U oblasti turizma doneta je uredba o kreditima za podsticanje kvaliteta ugostiteljske ponude, kao i program subvencija za razvoj turizma u ovoj godini.

Nema komentara.

Ostavi komentar