Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

22. 01. 2011. Izvor:Tanjug

Obeleženo dva veka srpske policije

Ministarstvo unutrašnjih poslova je svečanom akademijom obeležilo dva veka postojanja, uz poruku nadležnih da će ostati oslonac države u borbi protiv kriminala.

Premijer Srbije Mirko Cvetković je na svečanosti rekao da je vlada opredeljena da iskoreni organizovani kriminal i korupciju i da niko neće biti zaštićen.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je da je cilj MUP-a stvaranje odgovorne visokoprofesionalne, dobro obučene i poštovane policije koja će biti zaštitnik građana.

Cvetković je rekao i da "interes Srbije jeste postizanje trajnog mira u Evropi" i da smo mi "rešeni da probleme rešavamo mirno, civilizovano i dogovorom".

Premijer je naglasio opredeljenost ove generacija da rešava sve probleme, a ne da ih rešavaju drugi i najavio je da će vlada i ubuduće ulagati značajna sredstva za podizanje efikasnosti policije, po uzoru na svetske i evropske standrade.

Dačić je rekao da su MUP i policija snažan oslonac države i građana u očuvanju bezbednosti ljudi i imovine i u borbi protiv kriminala, korupcije i terorizma.

On je naveo da su MUP i policija snažan oslonac države u očuvanju javnog reda i mira, zaštiti i očuvanju granica i pružanju pomoći u oblasti zaštite i spasavanja.

Dačić je podsetio na dva veka dugu istoriju MUP-a, ističući da se tokom godina policija menjala i usavršavala, a da su mnogi njeni pripadnici u temelje srpski države ugradili ono najdragocenije - svoje živote.

"MUP čine pre svega obični policijaci, žandarmerija, specijalci vatrogasci, inspektori, graničari, saobraćajci... oni koji su svojoj državi i svim građaniam i narodu Srbije posvetili svoje karijere", rekao je ministar.

Dačić je podsetio da su mnogi od njih dali živote za Srbiju i bezbednost građana, ističući da je zato večerašnja akademija posvećena i onima koji su u dva veka ugradili živote u državu Srbiju.

"To Srbija nikada ne sme zaboraviti", istakao je on, naglašavajući da MUP ima kao svoj cilj stvaranje odgovorne visokoprofesionalne dobro obučene i cenjene i poštovane policije koja će biti zaštitnik građana.

Svečanosti je prisustvovao i patrijarj srpski Irinej, koji je rekao da MUP, koji ima zadatak da čuva i održava poredak u društvu, obeležava značajan jubilej.

Plaketa MUP-a, povodom dva veka osnivanja, dodeljena je predsedniku Srbije Borisu Tadiću, generalnom sekretaru Interpola Ronaldu Noblu i direktoru Europola Robu Vajnrajtu.

Nobl je rekao da mu je velika čast što je dobitnik tog priznanja, dodajući da je, od kada obavlja dužnost generalnog sekretara Interpola, obišao veliki broj zemlaja obišao, a da je srpska policija najsnažnija policija.

Nema komentara.

Ostavi komentar