Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

23. 01. 2011. Izvor:Blic

Vikiliks o haškim danima Miloševića

Šef pritvora u Sheveningenu o detaljima boravka Slobodana Miloševića u Hagu 2003. informisao je Ambasadu SAD u Holandiji, otkriva jedna od depeša sa Vikiliksa.

Tim Mekfejden, Irac koji je bio na čelu pritvorske jedinice u Sheveningenu, naveo je da je Miloševićevićem manipulisala supruga Mira Marković, prenosi "Blic".

Mekfejden je rekao da je Milošević manipulisao nacijom na isti način na koji je njime upravljala Mira Marković, koju je zvao telefonom svakog jutra.

U depeši koja je iz Haga u Vašington u decembru 2003. upućena Ričardu Prosperu, tadašnjem američkom ambasadoru za pitanja ratnih zločina, navedeno je da je Mekfejden, nekadašnji upravnik zatvora u Irskoj, osoba koja češće od bilo kog drugog ima kontakta sa Miloševićem.

Mekfejden je kazao da nije tačno da je Milošević oboleo od depresije, ali da ga unesrećuje to što ne može da vidi porodicu, a posebno suprugu i unuka Marka.

"Svakog jutra zove svoju suprugu Miru Marković, sa kojom ima neobičan odnos. Milošević može da manipuliše nacijom, ali teško upravlja svojom ženom, koja naprotiv izgleda da upravo ima takvu moć nad njim", rekao je Mekfejden američkim diplomatama.

On je naveo da je to video u više prilika, kada je Mira Marković terala i ubeđivala Miloševića da učini nešto što ona traži.

"Kad on ne bi uradio nešto po njenom savetu, ona se nije ustručavala da mu kaže da su loši ishodi mogli da budu izbegnuti da ju je on poslušao. Mira Marković služi Miloševiću kao izvor informacija, utehe, motivacije i strategije i on se dosta oslanja na njeno vođstvo. Kada bi ga pritisnula da uradi nešto što ne želi, Milošević bi se retko direktno usprotivio, već bi jednostavno izbegao da je posluša", kazao je Mekfejden i naveo da je Mira Marković zauzimala centralno mesto u Miloševićevom životu.

U depeši je navedeno da su povećani problemi sa Miloševićevim visokim pritiskom u septembru 2003. izazvali ozbiljnu uzbunu u Haškom tribunalu, nateravši osoblje suda da razmišlja o načinima kako da mu umanji stres i "usreće ga".

Mekfejden je čak naveo da su razmatrali kako da Miru Marković dovedu u Hag iz Rusije uz neku vrstu diplomatskog imuniteta od hapšenja, što je potom ocenjeno kao neizvodljivo, uz opasku Mekfejdena da je rizik bio i u tome što "ona ume da bude veoma nepredvidiva osoba".

Nema komentara.

Ostavi komentar