Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  BIRODI: Osloboditi gradove i opštine od koruptivnih klika
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 01. 2017.

Izvor: BIRODI

BIRODI: Osloboditi gradove i opštine od koruptivnih klika

Gradovi i opštine u Srbiji funkcionišu kao koruptivni feudi, zbog čega je nužno uspostavljanje efikasnog sistema borbe protiv korupcije u lokalnim sredinama, saopštio je Biro za društvena istraživanja (BIRODI).

Izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o korupciji na lokalnom nivou govori da su gradovi i opštine u Srbiji koruptivni feudi kojima gospodare partijske oligarhije. One svoj legitimitet grade na proporcionalnom izbornom sistemu, koji je ukinio neposrednu vezu sa građanima i urušenom integritetu javnih institucija, civilnog društva i medija.

Zbog toga Biro za društvena istraživanja (BIRODI) apeluje, pre svega na Agenciju za borbu protiv korupcije koja bi trebalo da izradi model lokalnih planova za borbu protiv korupcije, odnosno Savet za borbu protiv korupcije koji je bio uzor u delu sastava Lokalnog antikorupcijskog foruma Grada Niša, da doprinesu uspostavljanju efikasnog sistema borbe protiv korupcije na lokalnom nivou.

Ovaj sistem  bi trebalo da ide u smeru efektivne primene antikorupijskog zakonodavstva, izrade i primene planova integriteta, zaštite podrške uzbunjivačima, jačanja javnosti na temu korupcije, jačanja mehanizama etičnosti i paralelno sa tim jačanja principa dobre uprave u lokalnim samoupravama.

Uspostavljanje “fabrika integriteta” u gradovima i opštinama Srbije u formi lokalnih antikorupcijskih foruma, bi bila investicija u u obnovu državnosti u korupcijom zarobljenoj državi.

Lokalna tela za borbu protiv korupcije sastojala bi se od članova izbranih u transparetnom procesu, konkursom koji sprovode građanske komisije u kojima ne bi bilo predstavnika lokalne vlasti i političkih stranaka, a na bazi jasnih kriterijuma koji garantuju građanski i profesionalni integeitet. 

Po ovom modelu članove lokalnog tela za borbu protiv korupcije bira komisija sastavljena od predstavnika predloženih od strane novinarskih udruženja, organizacija civilnog društva, strukovnih udruženja, akademske zajednice, udruženja privrednka i sindikata uz učešće Agencije za borbu protiv korupcije i Saveta za borbu protiv korupcije.

Članovi bi trebalo da se biraju na osnovu građanskog i profesionalnog integriteta, sa angažmanom u borbi za ostvarivanja javnog interesa i ukazivanja na korupciju, odnosno podršci i zaštiti uzbunjivača.

Na ovaj način borba protiv korupcije bi se decentralizovala i postala svima dostupna, a republička tela za borbu protiv korupcije bi dobila saveznike i tako u značajnoj meri rešla problem ljudskih resursa.

Pored oslobađanja gradova Srbije od lokalnih koruptivnih klika, na ovaj način se uspostavlja antikorupcijska koalicija koja predstavlja, kako ključ za društvenu legitimizaciju borbe protiv korupcije, tako i alternativu aktuelnoj usitnjenoj, nekooridniranoj i neefektivnoj borbi protiv korupcije.

Da je sve što BIRODI predlaže potrebno i moguće dokazuje kako iskustvo Lokalnog antikorupcijskog foruma Grada Niša, tako i poziv Grada Vranja da BIRODI pomogne u primeni ovog modela i u tom gradu, zaključuje se u saopštenju.

Nema komentara.

Ostavi komentar