Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

17. 02. 2017. Beograd

Izvor: Danas

Vanrednih republičkih izbora neće biti

Vanrednih republičkih izbora najverovatnije neće biti - kažu za Danas izvori bliski premijeru Aleksandru Vučiću, iako je premijer pre nekoliko dana rekao da ne isključuje tu mogućnost.

Oni, međutim, ostavljaju prostor da se takva odluka ipak promeni, s obzirom na nepredvidivost događaja koji mogu da uslede, poput ovog u kojem se Tomislav Nikolić kandiduje za predsednika.

Naši sagovornici smatraju da je odluka Tomislava Nikolić da se kandiduje napravljena u dogovoru sa Vukom Jeremićem, takođe predsedničkim kandidatom, odnosno da je inspirisana podrškom koju navodno oba kandidata dobijaju od Rusije.

Prema mišljenju Sonje Biserko, predsednice Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, kandidatura Tomislava Nikolića vodi u raskol Srpske napredne stranke a, time, kako kaže, i destabilizaciji države.

- Odluka Tomislava Nikolića da ipak učestvuje na predsedničkim izborima više je nego iznenađujuća. To sigurno vodi u raskol stranke i shodno tome - destabilizaciji države - ističe Biserko za naš list.

Ona kaže da reakcija premijera govori o tome da on to nije očekivao.

- Nikolić je uveo novu dinamiku u izbornu trku. Međutim, ceo događaj imaće i šire implikacije, međunarodne. S obzirom na to da je Nikolić otvoreno proruski opredeljen, on sigurno očekuje i rusku podršku. Sputnjik je imao ekskluzivnu vest o njegovoj odluci, što je veoma indikativno. Rusi svakako žele svog čoveka na jednom od ključnih mesta - zaključuje sagovornica našeg lista.

Prema rečima Žarka Koraća, samostalnog poslanika na listi Liberalno- demokratske partije u Skupštini Srbije, očigledno je da "Nikolić neće u političku penziju bez borbe".

- Trebalo je ranije da pomisli šta mu se sprema kada su ga inače strogo kontrolisani mediji pod Vučićevom direktivom neprekidno difamirali i prikazivali kao nesposobnog i gramzivog. Sada je za njega kasno. Mislio je da su ruska podrška i nacionalistička retorika dovoljni da bude reizabran - ističe Korać za Danas.

On napominje da je ovo "ozbiljan udarac za SNS i verovatno početak rascepa u ovoj izrazito autoritarnoj stranci".

- Vučić sahranjuje drugog od svojih političkih očeva, posle Šešelja, Nikolića. Neće to proći bez posledica. Niko u SNS neće više misliti da mu duguje lojalnost. Sada je to stranka čiji će se funkcioneri držati pravila "svako za sebe" - smatra Korać.

Sagovornik Danasa smatra da je Nikolić bio uveren da će ga Vučić podržati za predsedničkog kandidata zbog podrške koju ima od Rusije, ali dodaje da ne veruje da je ceo slučaj vezan za Rusiju i njen uticaj.

Moskovski dnevnik Komersant piše da kandidatura Aleksandra Vučića za predsednika Srbije ozbiljno ometa planove Tomislava Nikolića.

Dodaje se i da je aktuelni predsednik Srbije računao na ponovni izbor, imajući podršku Rusije.

List piše da je odluka SNS da podrži kandidaturu Vučića bila očekivana, jer je najuticajniji političar u Srbiji. Odluka da promeni premijersko mesto za predsedničko, koje ima manje ovlašćenja, izuzimajući možda samo ona u spoljnoj politici, može da znači da Vučić namerava da upravo tu sferu učini prioritetnijom za sebe.

"Vučić može da drži sferu spoljne politike pod svojom kontrolom, izbegavajući sadašnje kolizije u najvišem rukovodstvu države", piše "Komersant".

List dodaje da je za Vučića to važno i zato što se glavnim proruskim političarem smatrao Nikolić, koji nije skrivao svoju želju da dobije i drugi mandat.

U slučaju da Vučić postane predsednik, biće veoma važno ko će biti naredni premijer, jer će novi predsednik pokušati da očuva kontrolu nad vladom, piše list.

Dnevnik dodaje da su beogradski mediji pisali da bi to mogao biti sadašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, što bi, kao ocenjuje ruski dnevnik, bila svojevrsna kompenzacija Moskvi za odlazak sadašnjeg predsednika Nikolića, pošto se Dačić smatra ništa manje proruskim političarem od njega.

Nema komentara.

Ostavi komentar