Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

18. 05. 2017. Beograd

Izvor: Danas

Zbog štednje se ne planira velika inauguracija

Aleksandar Vučić najverovatnije će 31. maja položiti zakletvu pred parlamentom Srbije, i to na dan kada je to učinio i dosadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Polaganjem zakletve novom predsedniku države prestaje mandat predsednika vlade, a počinje da teče petogodišnji mandat predsednika države, saznaje Danas u Skupštini Srbije.

Nakon polaganja zakletve, kako saznajemo, u skupštinskom holu biće priređen koktel za poslanike i zvanice, odnosno predstavnike diplomatskog kora, verske poglavare i istaknute predstavnike društvenog i kulturnog života Srbije. Međutim, svečanost povodom inauguracije predsednika Srbije biće održana najverovatnije tri nedelje nakon polaganja zakletve, i to u Novom dvoru, zgradi Predsedništva.

"Očekuje se da će na Vučićevoj inauguraciji biti znatno veći broj gostiju nego što je to bilo na Nikolićevoj, kada gotovo niko iz regiona, osim Filipa Vujanovića i Milorada Dodika, nije došao. Tadašnji predsednici Hrvatske Ivo Josipović, Slovenije Danilo Turk i Makedonije Đorđe Ivanov nisu prisustvovali inauguraciji, kao ni predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović. U međuvremenu je Vučić kao premijer uspostavio solidne odnose sa komšijama, ali i sa vodećim ljudima iz evropskih zemalja, Rusije i Kine", kažu politički izvori Danasa i napominju da ne veruju da će se zbog štednje koju je Vlada Srbije proklamovala ići na neku veću svečanu inauguraciju, ali da će svakako biti pozvani prijatelji.

I Dragomir Anđelković, politički analitičar, smatra da Srbija nema tu tradiciju velikih prijema povodom stupanja na dužnost predsednika, kao što je to slučaj u SAD, kao i da je jedan od odlučujućih faktora štednja.

"Nekih većih iskoraka u odnosu na Nikolićev prijem neće biti ni ovoga puta i uveren sam da se neće ići na neku pompeznu inauguraciju. Velike svečanosti zahtevaju i opsežnu pripremu i velika sredstva, a u ovim okolnostima kada je štednja na prvom mestu nisam siguran da će se to i dogoditi. Biće pozvani ljudi sa kojima Vučić aktivno sarađuje, kao što su predstavnici Austrije, a za razliku od prethodne inauguracije predstavnici država iz regiona, ako budu pozvani, sigurno će doći", kaže Anđelković.

Nakon polaganja zakletve, parlament Srbije, kako je nedavno objasnila Maja Gojković, predsednica Skupštine, konstatovaće da je Vučiću prestao mandat premijera i od tog trenutka počinje da teče rok za izbor novog predsednika vlade, čiji izbor se očekuje tokom juna. Pojedini sagovornici Danasa iz Nemanjine tvrde da su gotovo sigurni da će Ivica Dačić biti novi premijer, kao i da će SPS, kao nagradu za lojalnost, dobiti bar još jedno ministarsko mesto u budućoj vladi.

Međutim ima i onih koji tvrde da postoji mogućnost i da novi premijer bude Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova, za kojeg važi mišljenje da je potpuno lojalan Vučiću. Kruže i nezvanične priče da bi bivši ministar odbrane Bratislav Gašić mogao da bude ministar policije ako Stefanović bude premijer, dok bi Stefanović mogao i da vodi vojsku u slučaju da ne bude predsednik vlade i Vučić se opredeli za Dačića kao premijera. Ministarstvo spoljnih poslova, koje sada Dačić vodi, prema nezvaničnim pričama među ljudima bliskim vlasti, mogla bi da preuzme Jadranka Joksimović, sadašnja ministarka zadužena za evropske integracije.

Prema drugom scenariju o kojem se takođe razmišlja, išlo bi se na nove izbore i za to bi se iskoristili maksimalni rokovi i za kampanju i za formiranje vlade te bi nova bila formirana na jesen ili zimu. Do novih izbora tehničku vladu bi vodio prvi potpredsednik Dačić. Kako kažu naši izvori, Vučić i njegovi bliski saradnici vagaju šta se više isplati, da li da nova vlada izdrži do 2019. ili pak čak 2020. ili da se ide na prevremene izbore. Sagovornici ukazuju i na to da mišljenje zapadnih zemalja o prevremenim izborima može imati uticaj na odluku.ž

Nikolić na čelu saveta za Rusiju i Kinu

Nacionalni savet za saradnju sa Rusijom i Kinom koji će u narednom mandatu voditi dosadašnji predsednik države Tomislav Nikolić zvanično će biti osnovan ove nedelje na redovnoj sednici Vlade Srbije, saznaje Sputnjik. Nikolić će preuzeti novu dužnost čim u junu primopreda dužnost šefa države novoizabranom predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Nema seljenja u Palatu Srbije?

Aleksandar Vučić je odustao od namere da mu sedište kao predsedniku bude u Palati Srbija u Novom Beogradu, umesto kao i dosad u Novom dvoru na Andrićevom vencu, pišu mediji. Razlozi za to se ne navode, ali se ističe da su i premijer i predsednik deo protokolarnih poslova obavljali u zgradi Palata Srbije, čija je mana skromno unutrašnje uređenje.

Nema komentara.

Ostavi komentar