Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 01. 2018. Beograd

Autor: Nikola Radišić Izvor: N1

Kertes, Ivković i Knežević oslobođeni optužbi

Viši sud oslobodio je bivšeg direktora Savezne uprave carina Mihalja Kertesa, nekadašnju sekretarku Vlade Srbije Živku Cicu Knežević i bivšeg ministra Branislava Ivkovića odgovornosti da su pre 20 godina izvršili zloupotrebu službenog položaja, prilikom dodele državne nekretnine u Beogradu devedesetih godina.

Kertes, Ivković i Knežević oslobođeni su optužbi za zloupotrebe prilikom dodele kuće Kertesu krajem 1997, odnosno, početkom 1998. godine. Ivković i Knežević bili su optuženi za zloupotrebu službenog položaja, dok je Kertes bio optužen za podstrekavanje.

Prema rečima sudije Snežane Garotić, tužilaštvo ni na koji način nije ponudilo dokaze da je Kertes podstrekivao Knežević da mu da stan, a Ivkovića da to rešenje potpiše.

Kako je rekla, tužilaštvo je svoje optužbe dokazivalo pisanim dokazima, rešenjem o dodeli stana, i dokumentima koja se odnose na vlasništvo stanova u Beogradu i Bačkoj Palanci i ničim više.

Tužilaštvo nije objasilo kako je Kertes podstrekivao Knežević, niti da su Ivković i Knežević znali da je on tada već imao dva stana u Beogradu i Bačkoj Palanci, kako je potrvdila optužnica.

Tužlaštvo nije dokazalo na koji način je izvršilo procenu da stan koji je Kertes dobio vredi 960.000 dinara. S obzirom na to sa je na suđenju sašlusan veštak koji nije mogao da se izjasni o tome kako se došlo do te cifre.

Na sudu jeste utvrđeno da je Savezna vlada jedan od stanova koje je imala u vlasništvu prebacila Republičkoj vladi, kako bi u skladu sa ranijom odlukom taj stan bio dodeljen Kertesu jer se zbog posla preselio u Beograd, a stan u kojem je boravio bio je bezbednosno neuslovan, i da to nije sporno.

Tužilašvo nije dokazalo da se stambena komisija nije sastajala da bi donela odluku o dodeli stana Kertesu, niti su ponuđeni bilo kakvi dokazi za to, iako takve tvrdnje stoje u optužnici.

Ova presuda izrečena je nakon 15 godina od pokretanja procesa 2002. Sud je juče iz tog procesa razdvojio postupak protiv supruge nekadašnjeg predsednika SRJ Mirjane Marković i nekoliko radnika Diposa, jer se ponovo nije pojavio veliki broj svedoka. Protiv njih proces se vodi zbog dodele stana Iloni Pešić, dadilji unuka Mire Marković, iako ona nije ispunjavala zakonom predviđene uslove.

Nema komentara.

Ostavi komentar