Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Sud: Predlozi o promeni Ustava umanjuju nezavisnost sudija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

13. 02. 2018.

Izvor: N1

Sud: Predlozi o promeni Ustava umanjuju nezavisnost sudija

Vrhovni kasacioni sud saopštio je da rešenja predložena na radni tekst amandmana Ministarstva pravde na Ustav Srbije u delu koji se odnosi na sudove značajno umanjuju postojeći nivo garancija nezavisnosti sudova i sudija.

Time se, kako navode, nanosi šteta građanima i njihovim pravima na nezavisan i nepristrasan sud, i ozbiljno dovodi u pitanje vladavina prava i načelo podele vlasti.

"Odlučivanje o pitanjima položaja sudija, predsednika sudova i sudija porotnika, uključujući njihov izbor i razrešenje povereno je Visokom savetu sudstva. Predloženi sastav Visokog saveta sudstva, način izbora njegovih članova i predsednika i način odlučivanja, dovode u ozbiljnu sumnju najpre samostalnost i nezavisnost tog organa a potom, nužno i mogućnost da obezbedi ustavna jemstva nezavisnosti i samostalnosti sudova i sudija. Izborom polovine članova Visokog saveta sudstva među kojima se bira predsednik, Narodnoj skupštini bi bilo omogućeno da preko svojih izabranih predstavnika u ovom organu presudno utiče na donošenje svih njegovih odluka čime bi uticaj zakonodavne vlasti na sudsku bio veći nego što je sada", navodi se u saopštenju Kasacionog suda.

Navode i da na slabljenje ustavnih jemstava sudijske nezavisnosti ukazuje i to da je u amandmanima izostavljena odredba Ustava prema kojoj je svaki uticaj na sudiju u vršenju sudijske funkcije zabranjen, a uneta odredba prema kojoj ministar nadležan za pravosuđe može pokrenuti disciplinski postupak i postupak razrešenja sudija i predsednika sudova, što, kako kažu, predstavlja grubo mešanje izvršne vlasti u sudsku.

"Predloženim rešenjem da za sudiju prvostepenog suda može biti izabrano samo lice koje je okončalo obuku u instituciji za obuku u pravosuđu osnovanoj zakonom, dakle Pravosudnoj akademiji, onemogućava se izbor na sudijsku funkciju sudijskim pomoćnicima sa dugogodišnjim radnim stažom u sudovima, kao i pravnicima koji su na drugim radnim mestima stekli zavidno znanje i značajno iskustvo, a što predstavlja diskriminaciju u pristupu sudijskom pozivu", navode u Kasacionom sudu.

Iz tog suda poručuju da je "potrebno izraditi novi radni tekst amandmana, uz uvažavanje osnovanih prigovora i predloga iznetih tokom javne rasprave".

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije