Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Sporazum sa FSB - Rusija "viri" u srpske podatke i tajne
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

13. 03. 2018. Beograd

Autor: Maja Đurić Izvor: N1

Sporazum sa FSB - Rusija "viri" u srpske podatke i tajne

Na tekućoj sednici Parlamenta, pred poslanicima je, između ostalih, i predlog zakona o potvrđivanju sporazuma između Republike Srbije i ruske Federalne službe obezbeđenja. Taj sporazum potpisan je u Moskvi pre manje od godinu dana i deo opozicije ga kritikuje rečima da je kranje "neobičan" i da ugrožava suverenitet države u oblasti bezbednosti.

Vlast odgovara da je u pitanju samo, kako kažu, razmena znanja. Šta se nalazi u njemu i šta o tome kažu stručnjaci?

23. maja 2017. Dimitrij Viktorovič Kočnev, u ime Federalne službe obezbeđenja Rusije i Nebojša Stefanović kao prvi čovek MUP-a Srbije, stavili su potpis na Sporazum o saradnji i zajedničkom delovanju. U čemu će MUP i služba Rusije sarađivati, definisano je na četiri stranice i u 14 članova.

Od zaštite štićenih lica i objekata do razmene informacija, opreme i oružja za obavljanje poslova bezbednosti i zaštite.

Svako slovo tog dokumenta lideru Nove stranke, Zoranu Živkoviću, otvara sumnju. Za N1 kaže - to nije standardni međunarodni sporazum, već dogovor o zajedničkom delovanju, kako kaže, dve "nesrazmerne" institucije.

"To je sporazum između jednog ministarstva i jedne službe. Paritet bi bio da to bude služba za obezbeđenje MUP-a Srbije, a ne ceo MUP Srbije. U tom sporazumu je predviđeno da se zajedno sa tom službom, koja nema veze sa kriminalom koji se tiče interneta, mi se zajedno borimo protiv kompjuterskih napada na Srbiju. Moje pitanje je: ko nas napada", kaže lider Nove stranke Zoran Živković.

"O saradnji u oblasti bezbednosti, bez da se to na neki način definiše u kom delu, saradnja u oblasti borbe protiv sajber kriminala, nekako jednostavno štrče neke odredbe tog sporazuma. Bojim se da u ovoj šumi zakona koji su na dnevnom redu, jednostavno taj sporazum će proći bez diskusije", navodi poslanik SDS-a Marko Đurišić.

A Sporazum je u formi Predloga zakona na dnevnom redu Skuštine. Iako potpisan pre 10 meseci, postao je javan tek krajem prošle godine. Poslanici vladajuće stranke na kritike opozicije da Sporazum ugrožava suverenitet države u oblasti bezbednosti - odgovaraju kritikom. 

"Kako to nisu primetili kada smo, na primer, imali Sporazume sa FBI-em, i FBI je jedna od službi američkih, pa kako tu nisu rekli da nešto ugrožava našu bezbednost? Takođe smo imali koliko god hoćete sporazuma u oblasti bezbednosti sa nekim evropskim zemljama, pa kako to onda ne ugrožava bezbednost? Kako to samo kada je sa ruskom nekom službom, mi imamo problem? Mislim da je to preterivanje", smatra poslanik naprednjaka Vladimir Đukanović.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku navodi da je neuobičajno da MUP potpisuje dokument u formi Sporazuma, jer je do sada to bila uglavnom praksa Vlade, ne pojedinačnog ministarstva. Obim saradnje je neprecizno postavljen zato, dodaje Đorđević, dogovoreno zabrinjava. 

"Dve stavke su posebno zabrinjavajuće, prva je da se saradnja uspostavlja radi unapređenja unutrašnje bezbednosti, što je veoma široko i može praktično da znači sve. Druga stavka koja zabrinjava jeste da se uspostavlja saradnja radi neutralizacije kompjuterskih napada koji se tiču svih informacionih sistema - države, ne samo onih koji se nalaze u štićenim objektima i to je veoma široko", kaže Đorđević.

A na pitanje da li će u praksi to značiti da Srbija Rusiji daje uvid u komunikaciju i sve podatke koje poseduje, pa i tajne - Đorđević odgovara potvrdno.

Nema komentara.

Ostavi komentar