Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

13. 03. 2018. Beograd

Autor: Bojana Anđelić Izvor: Insajder

Fiskalni savet smeta i Zavodu za statistiku

Javna polemika Republičkog zavoda za statistiku sa Fiskalnim savetom oko verodostojnosti podataka o rastu zaposlenosti u Srbiji danas dobija novu dimenziju. Umesto kontraargumenata kojim bi odgovorili na kritike Fiskalnog saveta, iz Republičkog zavoda su danas počeli da se brane i pokušajem diskreditacije Fiskalnog saveta.

Republički zavod za statistiku, na čijem čelu je Miladin Kovačević, smatra da Fiskalni savet nije institucija koja je „u bilo kom pogledu kompetentna“ da ocenjuje kvalitet podataka iz Ankete o radnoj snazi.

„Jedina kompetentna ustanova za ocenu kvaliteta statističkih podataka je Evrostat, Zavod za statistiku Evropske unije, od kojeg smo dobili informacija da će podaci iz ARS-a biti uskoro objavljeni na njihovom veb sajtu, uz izveštaj o kvalitetu tih podataka, što će, nadamo se, konačno otkloniti sumnju Fiskalnog saveta u verodostojnost tih podataka“, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Podsetimo, Fiskalni savet je prošle sedmice objavio analizu koja pokazuje da su zvanični podaci o visokom rastu zaposlenosti u Srbiji od oko 20 odsto u periodu od 2012. do 2017, nepouzdani jer nisu u skladu sa osnovnim ekonomskim parametrima u državi.

Naime, Fiskalni savet u analizi navodi da podatak o tako velikom rastu zaposlenosti odudara od sporog rasta bruto domaćeg proizvoda od svega šest odsto u periodu od pet godina.

„To protivreči elementarnoj ekonomskoj teoriji i ne dešava se ni u jednoj uporedivoj zemlji. Rast zaposlenosti u zemljama Centralne i Istočne Evrope iznosio je 6,1 odsto dok je rast BDP-a bio 17,1 odsto“, navodi se u analizi Fiskalnog saveta.

Ova nezavisna institucija napominje i da tako snažan rast zaposlenosti u prethodnih pet godina nije u skladu ni sa životnim standardom stanovništva koji gotovo da uopšte nije povećan od 2012.

Rezultate do kojih je Fiskalni savet došao na osnovu istraživanja i analize zvaničnih podataka, direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević ocenio je kao zlonamerne „sa ciljem urušavanja kredibiliteta jedne profesionalne i nezavisne institucije kakav je Republički zavod za statistiku“.

Na ovakvu ocenu direktora Zavoda, reagovao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović, zaključujući da Kovačević umesto da za svoje stavove ponudi validne argumente i dokaze, neosnovano napada Fiskalni savet.

Polemika oko verodostojnosti podataka Ankete o radnoj snazi između Fiskalnog saveta i Republičkog zavoda za statistiku vodila se i tokom 2016.

Fiskalni savet je i tada tvrdio da se snažan rast zaposlenosti u prethodne tri godine nije desio i da su takvi podaci posledica nepouzdanosti praćenja kretanja na tržištu rada. Republički zavod za statistiku je i tada reagovao ocenjujući da je Fiskalni savet pogrešno interpretirao podatke iz Ankete o radnoj snazi, a da su sumnje u njihovu pouzdanost neosnovane.

Ovo nije prvo osporavanje Fiskalnog saveta, koji u skladu sa osnovnom idejom zbog koje je osnovan, javno kritikuje mere ekonomske i fiskalne politike države. Do sada su osporavana istraživanja Fiskalnog saveta o dugovima lokalnih smaouprava, analize i zaključci u vezi sa nedostacima republičkog budžeta...

Fiskalni savet je osnovan 2010. godine kao nezavisni državni organ čiji je zadatak da pomogne u ostvarivanju „fiskalne i finansijske stabilnosti, transparentnosti i predvidivosti“, a za svoj rad odgovara Narodnoj Skupštini. Osnovni zadatak ovog tela je da unapredi kulturu fiskalne odgovornosti u Republici Srbiji, nezavisnom analizom fiskalne politike i podsticanjem stručnih rasprava o fiskalnoj politici.

Sa druge strane , Republički zavod za statistiku je posebna stručna organizacija u sistemu državne uprave. Između ostalog je zadužen za prikupljanje, obradu, statističku analizu i objavljivanje statističkih podataka.

sre

14.03.

2018.

A.Stefanović [neregistrovani] u 08:55

Šarena laža

Statistika i statistički podaci su najveća šarena laža na svetu.

Odgovori

Ostavi komentar