Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Jeremić: Srbija ne mora da bira izmedju Kosova i EU, jer je članstvo svejedno teško zamislivo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

16. 04. 2018. Beograd

Izvor: Beta

Jeremić: Srbija ne mora da bira izmedju Kosova i EU, jer je članstvo svejedno teško zamislivo

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da Srbija ne mora da bira izmedju Kosova i Evropske unije, jer članstvo u EU ionako nije ostvarivo u doglednoj budućnosti.

Jeremić je kineskoj državnoj televiziji CGTN (bivši CCTV) rekao da je "tačno da je teško zamislivo da Srbija bude primljena u EU sa nerešenim kosovskim problemom, ali je takodje teško zamislivo i da Srbija uopšte udje u EU čak i ako ga reši", saopštila je Narodna stranka. 


"Potpuno je jasno da u Evropi trenutno nema političke volje neophodne za prijem novih članica, bez obzira da li imaju otvorena teritorijalna pitanja ili ne", rekao je Jeremić kineskoj državnoj televiziji CGTN (bivši CCTV).

Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da bi na Kosovu prvo trebalo uspostaviti normalne uslove i rešiti pitanja suštinski važna za život, poput prava i imovine Srba, kao i imovine države Srbije i Srpske pravoslavne crkve, pa tek onda rešavati pitanje statusa.

"Najvažnije je da pregovaračka pozicija Beograda bude potpuno jasna i u skladu sa Ustavom Srbije. Po Ustavu je Kosovo deo Srbije, a to je potvrdjeno i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Po medjunarodnom pravu, sve do donošenja nove rezolucije u Savetu bezbednosti na snazi je prethodna, što znači da je rezolucija 1244 važeća", rekao je Jeremić.

Upitan da li se Srbija odrekla suvereniteta na Kosovu potpisivanjem briselskih sporazuma, odgovorio je da se ne slaže sa takvim tumačenjem, i dodao da ga je, medjutim, nepotrebno ugrozila, te da je pregovore u Briselu sasvim sigurno trebalo voditi daleko promišljenije i uz više diplomatske spretnosti.

Na pitanje da li bi podela Kosova mogla da bude trajno rešenje, Jeremić je rekao da se tome protive mnogobrojni medjunarodni činioci, uključujući i tri stalne države članice Saveta bezbednosti UN, i da do toga ne može doći sve dok postoji takav otpor.

"U odredjenim krugovima u Beogradu i Prištini postoji raspoloženje za podelu, ali to će biti nemoguće dok god za to rešenje ne bude obezbedjen konsenzus u Savetu bezbednosti", rekao je Jeremić.

Dodao je da je kompromis potreban, "ali on ne bi smeo da otvori put članstvu Prištine u Ujedinjenim nacijama". 

Jeremić je ocenio da države koje do sada nisu priznale Kosovo najverovatnije to neće učiniti ni u budućnosti, jer jednostrano proglašenje nezavisnosti doživljavaju kao presedan i veliku pretnju po svoj teritorijalni integritet, i kao primer naveo Španiju, koja je članica EU.

Nema komentara.

Ostavi komentar