Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  UNS: Tužilaštvo za organizovani kriminal da preuzme istragu ubistva Milana Pantića
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

12. 06. 2018. Beograd

Izvor: Insajder, Beta

UNS: Tužilaštvo za organizovani kriminal da preuzme istragu ubistva Milana Pantića

U Jagodini je danas obeleženo 17 godina od ubistva dopisnika Večernjih novosti Milana Pantića.

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović zatražio je u ime svih kolega da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme istragu ovog ubistva i osudi ubice i nalogodavce. Nedavno je Komisija za istraživanje ubistava novinara objavila da je na osnovu do sada prikupljenih dokaza ubeđena da je „motiv za ubistvo Pantića pljačkaška privatizacija u kojoj je više lica primilo milionski mito“. 

Pantić je ubijen 11. juna 2001. godine „udarcima tupim predmetom u glavu“, u ulazu zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, dok se rano ujutro vraćao iz prodavnice.

"Ono što bar sada izvesno znamo jeste da je ubistvo posledica istraživačkih tekstova Milana Pantića o privatizacijama u Jagodini i okolini", rekao je Radomirović i dodao da UNS neće prestati da traži odgovore na pitanja ko su ubice i nalogodavci.

Radomirović je rekao da zahvaljujući Komisiji za istraživanje ubistava novinara ima napretka u istrazi.

"Komisija je i prošle godine istupila sa određenim saznanjima i zatražila od tužilaštva da što pre reaguje. Ovog puta Komisija je saopštila da je motiv ubistva, po njenim istraživanjima, pisanje Milana Pantića u vezi sa privatizacijama. Milan Pantić je ubijen zbog svog novinarskog rada i nama je potrebno da Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzme ovu istragu", rekao je Radomirović.

On je podsetio da je predsednik Komisije Veran Matić prošle godine na istom mestu rekao da očekuje jako puno otpora i opstrukcije prilikom podizanja optužnice za ubistvo Pantića.

"U pitanju su ljudi koji i dalje imaju mogućnost da utiču na stvarnost u ovoj zemlji, dakle reč je visoko pozicioniranim funkcionerima koji sigurno mogu da istragu usmere u ovom ili onom pravcu. Nama je potrebno da tužilaštvo, kao organ koji ima sve mogućnosti da istraži ovo ubistvo, preuzme potpuno ovu istragu, i da novinarima i javnosti Srbije objasni ono što 17 godina čekamo", naveo je Radomirović.

Od novinarskih udruženja, ovogodišnjem pomenu prisustvovali su samo predstavnici UNS-a i Večernjih novosti.

Slučajem ubistva Milana Pantića Insajder se bavio u emisiji Novinarsko pitanje.

Ove godine obeleženo je i 24 godine od ubistva novinarke "Duge" Radislave Dade Vujasinović.

Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva 9. aprila 1994. godine u svom stanu u Trećem bulevaru 118 u Novom Beogradu. U zapisniku koji je sačinjen posle obavljene obdukcije navedeno je da je umrla dan ranije, u 1.30 sati. 

Zvanična verzija događaja tada bila je da je Dada Vujasinović izvršila samoubistvo, pucnjem u grudi iz lovačke puške. Istraga je do sada obnavljana nekoliko puta, a 15 godina slučaj je tretiran kao samoubistvo.

Insajder se povodom 22. godišnjice stradanja ove novinarke bavio temom bezbednosti novinara i pitanjem sistemskog rešavanja ovog problema.

U aprilu je obeleženo 19 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, vlasnika i urednika Dnevnog telegrafa i Evropljanina.

Tek 15 godina od ubistva četvorica pripadnika Državne bezbednosti osumnjičeni su za ovo ubistvo, a do kraja leta ove godine, sudeći po izjavi pravnog zastupnika porodice Ćuruvija Slobodana Ružića, sud bi mogao da donese i prvostepenu presudu.

Nema komentara.

Ostavi komentar