Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 07. 2018. Beograd

Izvor: Insajder

Antić: Prvo stečaj, a onda prodaja Azotare

Posle jedne neuspešne privatizacije i brojnih sumnjivih odluka u poslovanju – od onih koje se odnose na trgovinu đubrivom i naknadno trgovinu pšenicom, Azotara Pančevo, jedno od 24 preduzeća za koja je Evropska unija tražila preispitivanje privatizacije ili poslovanja, najpre će u stečaj, a potom i u novu privatizaciju.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da će nakon sprovedenog stečаjnog postupkа pančevačka "Azotаra" u sklаdu sа zаkonom biti ponuđenа nа prodаju.

Prema njegovim rečima, to će omogućiti dа eventuаlni novi vlаsnici ponovo orgаnizuju proizvodnju, nа efikаsniji nаčin i bez opterećenjа stаrim dugovаnjimа.

Kako je saopštilo Ministarstvo energetike, Antić je naveo da su predstavnici Vlade u kontаktu s rukovodstvom Azotаre i predstаvnicimа sindikаtа, kаko bi se u trаnzicionom periodu obezbedili nužni tehnološko-ekološki procesi i socijаlni progrаm zа zаposlene.

Antić je ocenio da je pokretаnje stečаja ispunjenje obаvezа premа MMF-u, ali je pre svegа odgovorаn odnos premа grаđаnimа, uzimаjući u obzir, dа bi se iz budžetа plаćаli svi dugovi koje Azotаrа stvаrа.

On je dodao da Azotаrа i pored svih pokušаjа dа se povećа efikаsnost i smаnje troškovi ulаznih sirovinа, ne uspevа dа ostvаri pozitivne poslovne rezultаte, što vodi povećаnju zаduženosti, neostvаrivаnju Unapred pripremljenog plana reorganizacije i generisаnju novih gubitаkа do krаjа ove godine. 

Današnja Politika navodi da joj je u Privrednom sudu Pančevo potvrđeno da je 4. jula državno Pravobranilaštvo, Odeljenje u Zrenjaninu, kao zakonski zastupnik predlagača, Republike Srbije, odnosno Ministarstva privrede, podnelo Predlog za pokretanje stečajnog postupka nad stečajnim dužnikom Preduzećem za proizvodnju đubriva i azotnih jedinjenja HIP „Azotara” d. o. o. Pančevo, i to zbog prezaduženosti subjekta privatizacije.

„Predlog je stigao i u toku je ispitivanje njegove urednosti i dozvoljenosti i ukoliko to bude utvrđeno, sud će zakazati ročište radi ispitivanja postojanja razloga za pokretanje stečajnog postupka. Procedura nalaže da sudija pojedinac ispita opravdanost predloga, pre svega iz finansijskih izveštaja preduzeća, a ukoliko bude potrebe, može da zatraži i druge podatke o stečajnom subjektu”, rekao je za Politiku Nenad Unčević, portparol Privrednog suda u Pančevu.

Unapred pripremljeni plan reorganizacije za Azotaru usvojen je 2014, a nakon njega je trebalo da usledi stečaj. Međutim, primena plana je obustavljena.

U Agenciji za privredne registre se navodi da je u Azotari trenutno zaposleno 875 radnika. Kako je za Politiku rekao Gradiša Živanović, predsednik Samostalnog sindikata Azotare, koji najavljuje skore razgovore u Ministarstvu privrede. Prema njegovim rečima, radnicima koji se odluče za odlazak iz preduzeća moći će da biraju jednu od tri opcije -otpremnine od 200 evra za svaku godinu u fabrici, obeštećenje u iznosu zbira trećine svih zarada  za svaku godinu rada ili šest prosečnih zarada u Republici po godini za one koji imaju više od 15 godina staža u fabrici, s time da taj iznos ne može biti veći od 12.000 evra.

Azotara je jedno od 24 preduzeća za koja je Evropska unija tražila preispitivanje privatizacije ili poslovanja. Ovo je nekada bila najveća fabrika veštačkih đubriva na Balkanu, a danas je simbol propale privatizacije, ali i mnogih sumnjivih odluka koje je donosila država kada je to preduzeće 2009. uzela pod svoju kontrolu. Pod upravom države, dugovi ovog preduzeća su drastično porasli.

Poslovni izveštaji za 2016. pokazuju da je ovo preduzeće ukupno dugovalo 38,3 milijade dinara (oko 320 miliona evra), odnosno 5,9 milijardi dinara (oko 49 miliona evra) neto gubitaka.

Azotara je privatizovana u vreme vlade Vojislava Koštunice. Privatizacija je raskinuta 2009. godine. Prema istraživanju Insajdera priča o pogrešnim odlukama i zloupotrebama ne završava se na privatizaciji nego se jednako pogrešne odluke na štetu Azotare donose tek posle raskida privatizacije kada je država preuzela Azotaru.

Prema istraživanju Insajdera, Azotara je napravila dugove i kada je vlada Mirka Cvetkovića, pod izgovorom oporavka te fabrike, odlučila da to preduzeće, koje treba da proizvodi đubrivo, uđe u rizičnu trgovinu pšenicom. Upravljanje Azotarom tada preuzima Srbijagas na čijem čelu je i tada, kao i sada, Dušan Bajatović iz SPS-a. Istraživanje Insajdera je pokazalo da je zapravo napravljen sistem koji je doveo do toga da se dugovi Azotare uvećavaju, dok istovremeno u poslovima sa tim državnim preduzećem korist imaju privatne firme.

Bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Saša Dragin optužen je za da je sa saučesnicima zloupotrebio službeni položaj prilikom prodaje mineralnog regresiranog đubriva, suprotno uredbama koje je donela Vlada Srbije, oštetio državu za za 25 miliona evra

Do sada su vođene istrage o privatizaciji Azotare i trgovini đubrivom. Ipak prema istraživanju Insajdera, Azotara je štetu pretrpela i zbog odluke države da ta fabrika đubriva počne da bavi trgovinom pšenicom.

Nema komentara.

Ostavi komentar