Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Kosovo u januaru preuzima kontrolu nad vazdušnim prostorom, SMATSA nema informacija o tome
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

10. 01. 2019. Beograd, Priština

Izvor: Insajder

Kosovo u januaru preuzima kontrolu nad vazdušnim prostorom, SMATSA nema informacija o tome

Kosovski ministar infrastrukture Palj Ljekaj izjavio je danas da će Priština tokom januara preuzeti kontrolu nad vazdušnim prostorom Kosova do visine od 7.000 metara. S druge strane kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA saopštila je da ne raspolaže informacijom da će Priština, kako njeni zvaničnici navode, u narednim nedeljama preuzeti kontrolu nad donjim vazdušnim prostorom, prenosi RTS.

Palj Ljekaj je za prištinske medije rekao i da će Mađarska i u narednih pet godina upravljati vazdušnim prostorom Kosova na visinama iznad 7.000 metara što je, kako je rekao, posledica "nedostatka ljudskih resursa" na samom Kosovu.

"Čekamo odluku NATO i drugih faktora kako bi preuzeli odgovornost za donji deo vazdušnog prostora", rekao je Ljekaj i dodao da će to uticati na smanjenje cene karata na prištinskom aerodromu "Adem Jašari" koje su trenutno, po navodima medija, među najvišima u regionu.

U Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA navode da ne raspolažu informacijom da će u roku od nekoliko dana ili sedmica doći do promene aranžmana u vezi sa pružanjem usluga kontrole letenja u regionu.

SMATSA navodi da više od 15 godina traju procesi u cilju normalizacije odvijanja vazdušnog saobraćaja u regionu i da u okviru svojih nadležnosti zajedno sa drugim institucijama Srbije, učestvuje u tim procesima.

"Kosovo nije član međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva ICAO, niti su vlasti u Prištini, kao i njihov pružalac usluga kontrole letenja deo međunarodnih vazduhoplovnih organizacija", navodi SMATSA i podseća da letovi za i iz Prištine ne koriste rute koje vode kroz vazdušni prostor Srbije.

SMATSA podseća da je vazdušni prostor iznad Kosova prema Vojno-tehničkom Sporazumu iz 1999. godine u nadležnosti Komandanta KFOR, odnosno NATO.

NATO je, kako dodaju, 2014. godine delegirao pružanje usluga kontrole letenja u gornjem sloju vazdušnog prostora iznad Kosova mađarskom pružaocu usluga kontrole letenja Hungarokontrol.

Prema navodima Kontrole letenja, to je bio rezultat procesa vođenog u diplomatskim okvirima, koji je rezultirao konsenzusom svih učesnika.

"U donjem sloju vazdušnog prostora iznad Kosova i na aerodromu Priština usluge kontrole letenja pružaju se letovima koji poleću i sleću sa tog aerodroma od strane pružaoca usluga koga su formirale prištinske vlasti", navodi SMATSA.

Gornji vazdušni prostor iznad Kosova, na visini većoj od 8.700 metara, otvoren je za civilne letove 3. aprila 2014, posle 15 godina, u skladu s planom priprema dogovorenim u novembru 2013.

Po tada postignutom sporazumu, za kontrolu vazdušnog prostora Kosova je bila nadležna mađarska kontrola letenja Hungarokontrol, ali Kosovo je ostalo u okviru administrativnih granica beogradske Oblasti informacije u letu (FIR). Ugovoreno ime vazdušnog prostora bilo je "Kfor sektor".

Vazdušni prostor iznad Kosova bio je zatvoren za civilne letove posle od napada NATO na Srbiju, 1999. godine, a zatim su zabranjeni civilni letovi na visinama većim od 8.700 metara, što je za komercijalne aviokompanije značilo duže rute i veće izdatke.

Otvaranje gornjeg vazdušnog prostora dogovoreno je u tesnoj koordinaciji NATO, evropske agencije za vazdušnu bezbednost Eurokontrol, Kontrole letenja Srbije i Crne Gore, Hungarokontrola kao i kontrola letenja zemalja šireg regiona.

Nema komentara.

Ostavi komentar