Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  SzS: Smena svih članova REM-a, svesno ignorisanje nalaza sopstvene službe
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

10. 04. 2019. Beograd

Izvor: N1

SzS: Smena svih članova REM-a, svesno ignorisanje nalaza sopstvene službe

Savez za Srbiju (SzS) zahtevao je smenu svih članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), uz ocenu da je svesno ignorisao nalaze svoje službe kako bi stao u zaštitu prorežimskih televizija i jasno pokazao da nije nezavisna institucija, navedeno je u saopštenju SZS.

Centar za istraživačko novinarstvo objavio je izveštaj Službe za nazor i analizu REM, u kome se jasno vidi da su TV Pink i Studio B napravili nekoliko prekršaja tokom predizborne kampanje za beogradske izbore 2018. godine, istaknuto je u saopštenju.

Kako se ukazuje, REM je ignorisao nalaz službe u kojem piše da su ti prorežimski mediji vodili negativnu kampanju protiv Dragana Đilasa i ostalih opozicionih lidera, ali i protiv pojedinih novinara.

Savet REM je svesno ignorisao nalaze svoje službe, da bi stao u zaštitu tih televizija i time opravdao sumnje javnosti da već odavno nije Regulatorno telo, ocenjuje SzS.

"Telo koje ne reguliše utvrđena kršenja zakona i novinarske profesije nije regulatorno telo, već još jedan šraf propagandne režimske mašinerije", zaključuje u saopštenju SzS.

Kako je ranije objavio Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), izveštaji Službe REM za nadzor i analizu pokazuju više prekršaja Pinka i Studija B uoči beogradskih izbora 2018.godine, kao i da su ove televizije vodile kampanje protiv Dragana Đilasa i drugih opozicionih lidera, ali i novinarke Tamare Skrozza.

Prema oceni CINS-a, Savet REM ignorisao je nalaze svoje službe.

Savet REM je, kako navodi CINS, na četiri sednice razmatrao ove izveštaje i doneo odluku da se postupak protiv Pinka ne pokrene, pokazuju zapisnici sa sednica.

Reagujući na te tvrdnje, Savet REM danas je u saopštenju negirao pisanje CINS o postojanju izveštaja Službe REM za nadzor i analizu o prekršajima Pinka i Studija B uoči beogradskih izbora 2018. i kampanjama ovih televizija protiv Dragana Đilasa i drugih opozicionih lidera, a i novinarke Tamare Skrozze.

Jedini izveštaj stručnih službi REM potpisan je i zaveden 21. marta 2018. godine, i u njemu, prema stavu Saveta, nema ničega od onoga što se navodi u tekstu CINS, pa ni tvrdnji da je, u slučaju Skrozza, prekršen zakon.

Savet REM ne samo da nije ignorisao taj izveštaj, nego je po njemu i postupio, istakao je u saopštenju Savet, koji
smatra da je CINS objavio falsifikat.

Nema komentara.

Ostavi komentar