Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Mali: Prema najnovijim podacima Eurostata, Srbija po stopi rasta 8. u Evropi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

12. 04. 2019. Beograd

Izvor: Fonet

Mali: Prema najnovijim podacima Eurostata, Srbija po stopi rasta 8. u Evropi

Srbija je zemlja stabilnih javnih finansija, a najveći izazov je kako srpska ekonomija da nastavi da raste, izjavio je ministar finansija Siniša Mali u obraćanju članovima Nemačko–srpske privredne komore najavljujući nove investicije u infrastrukturu. Novi podaci Eurostata pokazuju stopu rasta 4,3 odsto BDP i da je Srbija 8. u Evropi, dodao je.

Mi ćemo 25. aprila, kada se predsednik Aleksandar Vučić sastane sa predsednikom Kine Si Đinpingom, potpisati još jedan kredit od milijardu dolara za dalju rekonstrukciju pruga u Srbiji, posvećeni kako bi poslovni ambijent, u kojem radite i vi, bio bolji, izjavio je Mali na tradicionalnom događaju Members Dinner u organizaciji Nemačko - srpske privredne komore.

On je naglasio da je Srbija, i pored mera fiskalne konsolidacije, imala rast i da je najveći izazov i plan Vlade Srbije kako da se rast nastavi i približi standardu Evropske unije.

Obraćajući su nemačkim privrednicima, Mali je rekao da najnoviji preliminarni podaci Eurostata pokazuju stopu rasta 4,3 odsto BDP i da je Srbija 8. u Evropi. Sa 6,2 odsto deficita u odnosu na BDP u 2014. godini ostvarili suficit od 0,6 odsto prošle godine, rekao je on. Prema njegovim rečima, suficit je ostvaren zbog sve većih prihoda iz godine u godinu. "Za prva tri meseca ove godine planirali smo deficit od 19,8 milijardi, a ostvarili suficit od 15,8 milijardi dinara", dodao je.

Takođe, ministar finansija je naglasio da su rezultati dobri u pogledu naplate PDV i akciza.

Govoreći o dobrim rezultatima, on je dodao i to da raste izvoz i to duplo za ptroteklih šest godina, kao i da raste pokrivenost uvoza izvozom, na 71 odsto danas, a da je Srbija rekorder u stranim investicijama u regionu sa 3,5 milijardi evra prošle godine. Skoro 58 odsto svih stranih direktnih investicija uloženih u region, dođe u našu zemlju, rekao je Mali i pozvao još više nemačkih investitora u Srbiju.

On je rekao predstavnicima nemačkih kompanija da očekuje budu agresivni u svojim sugestijama Ministarstvu finasija u stvaranju boljeg ambijenta za poslovanje i poručio im "to zavisi od nas, ali i od vas".

"Nemačka najvažniji spoljnotrgovinski partner"

Mali je napomenuo da je Nemačka najvažniji spoljnotrgovinski partner Srbiji, navodeći da je razmena porasla na 4,9 milijardi evra u 2018. za 12,5 odsto više nego prethodne godine.

U Srbiji posluje gotovo 1.000 nemačkih kompanija, rekao je Mali i poželeo Nemačkoj komori da kroz godinu dana u svoje članstvo uvrsti i Folksvagen.

Predsednik Nemačko–srpske privredne komore Ronald Zeliger je istakao da kompanije članice komore zapošljavaju 60.000 ljudi u Srbiji s tendencijom da to ubrzano raste. Ali, potrebna nam je stabilnost, transparentnost i efikasna administracija, poručio je on navodeći da su na sastanku sa Malim izrazili spremnost da sarađuju sa Vladom Srbije na stvaranju boljeg okruženju za poslovanje.

pet

12.04.

2019.

anonymous [neregistrovani] u 14:25

27 stanova u Bugarskoj

Spekulant se hvali uzimanjem kineskog kredita, podaci su mu lazni kao i njegov doktorat.

Odgovori

Ostavi komentar