Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  DS, ZZS i SDS se ujedinile u jedinstvenu Demokratsku stranku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

20. 05. 2019. Beograd

Izvor: N1,Beta,Fonet

DS, ZZS i SDS se ujedinile u jedinstvenu Demokratsku stranku

Demokratska stranka (DS), Zajedno za Srbiju (ZZS) i Socijaldemokratska stranka (SDS) ujedinile su se danas u jedinstvenu Demokratsku stranku. Na skupu u Beogradu je, između ostalog, prihvaćena Deklaracija o zajedničkoj borbi za evropske vrednosti, ulazak Srbije u EU i vraćanje otete slobode.

Skup je počeo intoniranjem himne "Bože pravde", a potom "Ode radosti", himne Evrope.

Tri stranke objavile su ujedinjenje na skupu u Kombank dvorani pod sloganom "Demokrate zajedno", na kojem su se obratili Nebojša Zelenović, Aleksandar Ivanović i Zoran Lutovac.

Predsednik DS-a Zoran Lutovac pozvao je sve demokrate da zajedno grade DS i ponovo "osvoje otetu slobodu".

On je rekao da se ujedinjuju jer su odgovorni i racionalni ljudi i jer je potrebna jaka politička organizacija koja će se zalagati za suštinske promene u Srbiji i boriti da evropske vrednosti budu uključene u svakodnevni život, a ne da budu tek slovo na papiru.

"Zato nam je potrebna snažna Demokratska stranka", istakao je Lutovac.

On je kazao da odluka okupljenih treba da bude borba protiv laži i tiranije, borba za slobodu i demokratiju i borba za one koji ne mogu da se bore za sebe.

"To dugujemo onima koji su se borili, a nisu više sa nama. To dugujemo i svojoj deci. Znamo da ta borba neće biti ni laka ni kratka. Zato smo se danas okupili ovde da ostavimo po strani sve sitne razlike i lične razmirice koje su nas delile. Samo zajedničkim snagama i objedinjenih resursa i ulažući zajednički energiju ka istom cilju možemo imati nadu u uspeh", rekao je Lutovac.

On je kazao da je potrebno najveće moguće okupljanje zajedničkih opozicionih snaga, koje će osloboditi medije i obezbediti fer izbore i potom formiranje prelazne vlade, ali da je potrebno i stvaranje jake političke organizacije koja će se zalagati za ideje moderne socijaldemokratije.

"Demokratija je teška, jer traži angažovanog građanina, koji se ne bavi samo sobom i svojim problemima, građanina koji je spreman da uloži energiju za javno dobro. U demokratiji nema čekanja da neko drugi nešto završi za vas. Sloboda je zahtevna, jer se mora osvajati svakog dana", kazao je Lutovac.

Funkcioner SDS Aleksandar Ivanović pokazao je fotografiju odbornika DS-a i jednog od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" u Knjaževcu Dalibora Stanojevića, koji je, kako je saopštio DS, "brutalno pretučen tokom proslave dana Opštine".

"Ovo je njegova krvava, razbijena glava i krvava košulja. Ovo je način kako Vučićev režim komunicira, način na koji vodi dijalog sa građanima, ovo je način kako oni vide komunikaciju u demokratskom sistemu između vlasti i opozicije. Jedan od razloga zašto se mi danas ovde udružujemo je - neko mora ovom ludilu da stane na put", kazao je Ivanović.

Nema komentara.

Ostavi komentar