Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Mali: Srbija sprečila prijem kosovske poreske uprave u IOTA
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

10. 07. 2019. Beograd

Izvor: Insajder

Mali: Srbija sprečila prijem kosovske poreske uprave u IOTA

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je srpska Poreska uprava “uspešno odbranila” prijem Poreske uprave tzv. Kosova u Intra-evropsku organizaciju poreskih administracija (IOTA).

“To je odlična vest za Srbiju i još jedna potvrda da smo uspeli da i na ovaj način potvrdimo nelegitimnost tzv. kosovskih institucija. Naime, dokazali smo da se ništa na silu i bez dogovora sa zvaničnim Beogradom ne može postići”, rekao je Mali, a saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je naveo da je trajna politika Srbije pronalaženje kompromisnog i trajnog rešenja za pitanje Kosova, ali i da je neophodno poštovanje međunarodnog prava.

“Po važećoj Povelji IOTA članice ove organizacije mogu biti samo države priznate od strane Ujedinjenih nacija”, istakao je Mali.

Generalna skupština IOTA održana je u periodu od 1. do 5. jula 2019. godine, a o članstvu se odlučivalo tajnim glasanjem. Delegaciju Poreske uprave Republike Srbije u Briselu činile su direktorka Dragana Marković i glavna kontakt osoba za IOTA Snežana Ilić.

IOTA je organizacija koja pruža podršku i pomoć zemljama članicama u unapređenju njihovih poreskih administracija. Kako je navelo Ministarstvo finansija, njena misija je da pruži širok forum za diskusiju o praktičnim poreskim pitanjima, promoviše saradnju između poreskih administracija u evropskom regionu, identifikuje dobru praksu i ohrabri njenu primenu, kao i da podrži razvoj poreskih administracija zemalja članica, u skladu sa njihovim posebnim potrebama. IOTA trenutno ima 44 članice.

Srbija je krajem prošle godine sprečila ulazak Kosova u Interpol, nakon čega su kosovske vlasti povećale takse na robu iz Srbije sa 10 na 100 odsto.  

Enver Hodžaj, zamenik premijera Kosova, je tada rekao da je to učinjeno „zbog odbrane vitalnog nacionalnog interesa“.

„Srbija nastavlja svoju agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnoj sceni. To takođe ugrožava proces normalizacije. Za odbranu našeg vitalnog interesa, Vlada Kosova odlučila je danas da povećava carinsku tarifu na 100 odsto. Dalje mere će biti objavljene uskoro“, napisao je Hodžaj na Tviteru.

Zbog uvođenja taksi prekinut je dijalog Beograda i Prištine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije