Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Prognoza za jesen: Oluje na Balkanu, moguće su i poplave
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

18. 08. 2019. Beograd

Autor: 2 Izvor: 021.rs

Prognoza za jesen: Oluje na Balkanu, moguće su i poplave

Meteorološki servis AccuWeather objavio je evropsku sezonsku prognozu za jesen 2019. godine u kojoj za Balkan predviđa povremeno olujno nevreme kakvo nas je pogađalo tokom ovog leta.

Jake kiše padaće po nekoliko dana zaredom što će stvoriti preduslove za pokretanje klizišta i poplava. Ovakvo vreme najviše se predviđa u oktobru i novembru. Na Balkanu se očekuje da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine, piše portal 021.rs
 
Potencijalni prodor hladnog vazduha sa istoka i severa u kasnoj jeseni doneće obilniji sneg iz Mađarske i Rumunije u Srbiju i BiH.
 
"Često nestabilno vreme imaće negativan uticaj na agrokulturu i spoljašnje aktivnosti u ovoj regiji", rekao je meteorolog Tajler Rojs.
 
U većem delu Evrope očekuju se natprosečne temperature, ali će se istočna Evropa suočiti s oštrim prelazom iz jeseni u zimu. Sezona će početi blagim vremenom, ali se predviđaju hladniji dani od oktobra do novembra. U Ukrajini i Belorusiji sneg se očekuje krajem novembra.
 
Olujni vetrovi koji se očekuju i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji i Danskoj, mogli bi da uzrokuju prekide električne energije i poremećaje u odvijanju saobraćaja. Postoji i opasnost od poplava.
 
Nasuprot tome, Portugalija i Španija će se suočiti s nesnosnim vrućinama koje će doneti i rizik od požara. Tokom septembra će biti toplo i suvo vreme koje će zahvatiti i jug Francuske. Nagla promena očekuje se u oktobru zbog oluja koje dolaze sa Atlantika.
 
Područje od Francuske do Poljske će imati ugodnu jesen bez velikih kiša. Većinu septembra će u Parizu, Berlinu i Varšavi biti oko 20 stepeni. Promena se očekuje krajem novembra.

Nema komentara.

Ostavi komentar