Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Mekalister: Bojkot izbora ne doprinosi jačanju demokratskih institucija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

27. 08. 2019. Beograd

Izvor: Beta

Mekalister: Bojkot izbora ne doprinosi jačanju demokratskih institucija

Predsedavajući Odboru Evropskog parlamenta (EP) za spoljne poslove Dejvid Mekalister ocenio je u Beogradu da eventualni bojkot predstojećih izbora u Srbiji ne bi doprineo jačanju demokratskih institucija.

"Bojkot izbora 2020. godine značio bi da stavovi stranaka koje ne učestvuju na izborima ne bi mogli da se čuju u parlamentarnoj debati, a to ne doprinosi jačanju demokratskih institucija", rekao je Mekalister novinarima posle razgovora s poslanicima vlasti i opozicije, predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović.

Mekalister je kazao da je u razgovoru s 13 poslanika Skupštine Srbije čuo "sve stavove i mnogo različitih mišljenja", i da im je kazao da veruje da je parlament mesto za demokratsku debatu u kojoj se čuju različiti glasovi, ali i mesto za usvajanje zakona koji zemlju vode ka EU.

"Kako sam razumeo, bojkot još nije objavljen, neke stranke razmišljaju o tome, ali ima vremena do izbora, treba nastaviti aktivnosti na unapredjenju rada parlamenta", naveo je Mekalister, dosadašnji izvestilac EP za Srbiju.

Fabrici: Izveštaj EK sadrži preporuke za sprovođenje izbora

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je na istoj konferenciji za novinare da najnoviji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija sadrži detaljne preporuke za sprovodjenje izbora i da EU ohrabruje vladu Srbije da ih primeni, jer to "povećava izglede da izbori 2020. godine budu slobodni i pošteni".

Mekalister, član vladajuće nemačke Hrišćansko-demokratske unije, rekao je da Evropski parlament temeljno prati okrugle stolove vlasti i opozicije na beogradskom Fakultetu političkih nauka i da je spreman da pruži podršku da se nadje zajednički jezik dve strane.

"Evropski parlament je spreman da pruži podršku, ali moramo precizno ispitati kako je moguće olakšavanje dijaloga. Ne mogu vam reći da li će do te podrške doći, ali spremnost svakako postoji", naveo je Mekalister.

Povodom zahteva Pokreta slobodnih gradjana da EU posreduje izmedju vlasti i opozicije u tim razgovorima, Mekalister je rekao da nije stigao detaljno da pročita pismo predsednika PSG Sergeja Trifunovića i da će na taj zahtev odgovoriti posle analize situacije.

Mekalister je pohvalio ekonomski razvoj Srbije i dodao da je obavešten "o stranim investicijama i infrastrukturi koja se gradi".

Rekao je da se procena Srbije vrši na osnovu sprovedenih reformi i podsetio da je Evropska komisija u najnovijem Izveštaju o napretku Srbije pohvalila rad na ustavnoj reformi, stanje u oblasti manjinskih prava, borbu protiv korupcije, ali i izrazila zabrinutost u vezi s radom parlamenta, izborima, slobodom izražavanja i borbom protiv organizovanog kriminala.

Naveo je da je u razgovorima koje je danas vodio sa srpskim poslanicima i juče s predstavnicima civilnog sektora fokus bio na ustavnoj reformi i dodao da je "neophodno pohvaliti šta vlada radi, posebno u oblasti vladavine prava i ekonomskih reformi, uključujuci oblast medija".

Mekalister je rekao da je Evropska komisija dala niz preporuka za unapredjenje rada parlamenta i da je važno da se to primeni.

"Parlament je mesto gde treba da se odvija demokratska debata, ali i gde se odlučuje o svemu bitnom na putu evropskih integracija", naveo je Mekalister.

On je rekao da postoji i spisak preporuka za unapredjenje izbornog sistema u Srbiji i dodao da je "primetio da je vlada počela da razgovara s predstavnicima OEBS-a o preporukama za izbore".

Naveo je da je s Vučićem razgovarao o različitim temama - domaćim, regionalnim, medjunarodnim.

Mekalister je kazao i da je u Srbiju došao "da bi slušao druge", da će o svemu što je čuo obavestiti Brisel i da će uskoro biti još njegovih poseta Beogradu.

Na kraju procesa - pravno obavezujući sporazum

Govoreći o rešavanju kosovskog problema, Mekalister je rekao da je pozicija EU da na kraju dugog procesa treba da usledi pravno obavezujući sporazum o punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, što bi, kako je kazao, "utrlo put investicijama".

"Sada je pitanje da li će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen i kada, ali on mora da bude nastavljen jer alternativa ne postoji", naveo je Mekalister.

On je dodao da je njegov stav da dijalog Beograda i Prištine trenutno ne postoji i da su EU i SAD više puta tražili od Kosova da ukine takse na uvoz robe iz Srbije kako bi dijalog bio obnovljen.

"Zemlje Kvinte su nedavno pozvale Prištinu da reaguje, ali reakcije nije bilo. Sada bi trebalo da sačekamo ishod izbora na Kosovu. Nadam se da će odgovorni u Prištini poslušati naše savete", naveo je Mekalister.

Fabrici je rekao da EU kontinuirano radi na ponovnom uspostavljanju dijaloga Beograda i Prištine, da takse moraju da budu suspendovane kako bi on bio obnovljen, ali da je u Prištini sada u toku izborni proces.

Mekalister je rekao da će novi saziv Evropskog parlamenta i nova Evropska komisija nastaviti da podržavaju politiku proširenja EU i posebno put Srbije ka članstvu u Uniji.

Naveo je da je Srbija prva zemlja koju je posetio od reizbora na mesto predsedavajućeg Odboru Evropskog parlamenta za spoljne poslove, da ceni Srbiju i njen narod i da joj "od srca želi uspeh".

Fabrici je dodao da to što je Mekalister odabrao Srbiju za prvu posetu od reizbora "jasno svedoči koliko je Evropskom parlamentu stalo do približavanja Srbije Uniji".

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije