Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Ujedinjena DS: EU prvo da obavi konsultacije sa opozicijom, na redovne izbore ne izlazimo
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

07. 10. 2019. Beograd

Izvor: Beta

Ujedinjena DS: EU prvo da obavi konsultacije sa opozicijom, na redovne izbore ne izlazimo

Ujedinjena Demokratska stranka pozdravila je angažovanje EU i spremna je da zajedno sa drugim opozicionim strankama razgovara sa njenim predstavnicima o uslovima za slobodne i poštene izbore, koji bi bili uspostavljeni najmanje devet meseci pre raspisivanja sledećih izbora.

"Na Predsedništvu Ujedinjene Demokratske stranke smo se usaglasili i da je neophodno da se prethodno obave neposredni razgovori predstavnika opozicije sa predstavnicima EU o slobodnim i poštenim izborima. Smatramo da je prvo u takvim neposrednim razgovorima potrebno postaviti temelj za eventualni dijalog, budući da prethodni pokušaj dijaloga sa vlašću nije dao rezultate", navedeno je u saopštenju Ujedinjene DS.

Kako se ističe, ti razgovori svakako ne bi uticali na njihovu odluku da ne učestvuju na predstojećim izborima u redovnom roku, s obzirom na to da je već isteklo vreme za ispunjavanje njihovih zahteva da je neophodno da prodje minimum devet meseci od uspostavljanja uslova za slobodne i poštene izbore do raspisivanja izbora.

"Odustajanje od postavljenog roka od minimum devet meseci normalnih političkih okolnosti bi obesmislilo ispunjavanje i bilo kog drugog zahteva opozicije", ističe se u saopštenju.

Navodi se i da dijalog koji bi se vodio u kontekstu održavanja izbora u redovnom roku bi zapravo bilo samo pregovaranje sa vlašću o izlasku na neslobodne i nepoštene izbore, a u "takvoj farsi svakako neće da učestvuju".

"Zato ćemo i narednih dana nastaviti da činimo svaki napor da ubedimo medjunarodne posrednike da je prihvatanje zahteva opozicije i roka od minimum devet meseci od postizanja sveobuhvatnog sporazuma o slobodnim i poštenim izborima pretpostavka normalizacije političkog života i vraćanja demokratije u Srbiju", ističe Ujedinjena DS i poručuje da će u danima, nedeljama i mesecima koji su pred nama činiti sve što je u njenoj moći da dodje do pravih i poštenih izbora i kroz aktivnu kampanju bojkota.

Nema komentara.

Ostavi komentar