Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Borel: Sporazum Srbije i Kosova će mi biti prioritet, status kvo neodrživ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

08. 10. 2019. Brisel

Izvor: Beta, N1

Borel: Sporazum Srbije i Kosova će mi biti prioritet, status kvo neodrživ

Kandidat za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel izjavio je da je postizanje sporazuma Srbije i Kosova biti njegov prioritet.

Na saslušanju pred Spoljnopolitičkim odborom Evropskog parlamenta Borel je rekao da je status kvo na Kosovu neodrživ i da se tom pitanju treba posvetiti sa više pažnje. Na pitanja poslanika kako će se angažovati po pitanju Kosova, budući da dolazi iz Španije koja nije priznala njegovu nezavinost, Borel je podsetio da je pitanje priznavanja u nadležnosti zemalja članica.

"Mi se razlikujemo po pitanju priznavanja Kosova, ali smo ujedinjeni u angažovanju, a jedno je jasno - Kosovo i Srbija moraju da pronađu rešenje. To je najvažnije i učiniću sve što je u mojoj moći da ispunim taj prioritet", rekao je Borel.

On je dodao da će njegovo prvo putovanje na novoj funkciji biti Priština. Na pitanje da li će raditi na tome da ubedi špansku vladu da prizna Kosovo, Borel je rekao da nije toliko važno šta misli Španija jer dok Rusija i Kina ne priznaju Kosovo ono neće postati članica UN.

"Moraćemo naporno da radimo na tome da se razgovori nastave. Kosovo mora da povuče odluku o taksama, a Srbija mora da ;se angažuje u punom, dubokom i iskrenom dijalogu", rekao je naglasivši da je "status kvo neodrživ" i da dijalog predugo traje.

Nema komentara.

Ostavi komentar