Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  EK odobrila Srbiji 13 miliona evra za reformu javne uprave
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

23. 12. 2019. Beograd, Brisel

Izvor: Fonet

EK odobrila Srbiji 13 miliona evra za reformu javne uprave

Evropska komisija je odobrila Srbiji isplatu 13.250.000 evra na osnovu drugog Izveštaja o samoproceni realizacije Sektorskog reformskog ugovora za reformu javne uprave i javnih finansija za 2017. i prvu polovinu 2018. godinu, saopštilo je danas Ministarstvo uprave i lokalne samouprave.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, zadužen za koordinaciju reforme javne uprave, istakao je da je "sprovedeno mnogo korenitih promena u radu javne administracije i da je evidentno da ona više nikada neće ličiti na onu staru, koju niko nije voleo".

"Obezbedili smo bolje usluge, elektronske baze podataka, konstantne obuke za službenike, provere rada i u skladu sa tim i eventualna napredovanja, bolju komunikaciju... sve u cilju stvaranja efikasnijeg državnog aparata i većeg zadovoljstva i poverenja naših građana", izjavio je ministar u pisanom saopštenju koje prenosi njegovo Ministarstvo.

On je dodao, kako je navedeno, "da, iako je mnogo toga promenjeno, i dalje predstoji puno posla da uprava u svakom svom segmentu pruža svoj maksimum i da će za to bolje putokaze dati nova Strategija reforme javne uprave 2030 na kojoj se trenutno radi" U zavisnosti od ispunjenosti specifičnih ciljeva, definisanih u Strategiji reforme javne uprave i pratećih akcionih planova, Evropska komisija donosi odluku o isplati sredstava na godišnjem nivou, putem fiksnih i varijabilnih tranši na osnovu zahteva, odnosno na osnovu Izveštaja o samoproceni.

"Ovih 13.250.000 evra predstavljaju drugu odobrenu tranšu Srbiji do sada. Prethodno, Srbija je krajem 2017. godine podnela prvi Izveštaj o samoproceni realizacije Sektorskog reformskog ugovora za 2016. godinu sa zahtevom za isplatu dve fiksne i jedne varijabilne tranše na osnovu kojeg je Evropska komisija oktobra 2018. godine odobrila isplatu u budžet Republike Srbije iznos od 30,5 miliona evra", stoji u saopštenju.

Naredni izveštaj će se finalizovati u aprilu 2020. godine, kada će biti dostavljen Evropskoj komisiji sa zahtevom za isplatu treće tranše. Proces izrade Izveštaja koordinira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Nema komentara.

Ostavi komentar