Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

13. 01. 2020.

Izvor: Beta

Ljajić: Niži cenzus motiv za manje stranke

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da bi spuštanje izbornog cenzusa bilo motiv za neke manje stranke da izađu na izbore, kako bi probale da se nađu u parlamentu, jer im je pet odsto nedosnižno tako da im odgovara cenzus od tri odsto.

"Da li će to biti motiv za većinu stranka, ne mogu da govorim u njihovo ime", rekao Ljajić, za Radio televiziju Srbije, na pitanje da li bi spuštanje cenzusa moglo da utiče na stranke koje su najavile bojkot izbora.

Ljajić, koji je i predsednik Socijaldemokratske stranke Srbije, rekao je da su rešenja u drugim zemljama raznolika, pa je tako u nekim zemljama Evropske unije cenzus dva odsto, u nekim ga nema, već se mesta u parlametnu dele po broju dobijenih glasova gradjana, dok je u Turskoj deset odsto.

Prema njegovim rečima, stepenasti cenzus doveo bi do ukrupnjavanja političke scene i uozbiljavanja, jer bi se više pazilo kakvi se kandidati stavljaju na izborne liste.

O neradnoj nedelji - odluku će doneti struka

Na pitanje o inicijativi da u Srbiji nedelja bude neradni dan, on je rekao da se sprovodi istraživanje, ankete sa poslodavcima, potrošačima i radnicima, navodeći da u trgovini radi 300.000 ljudi.

"Odluka neće biti populistička i neće zavisiti od politike, već od struke", rekao je Ljajić, navodeći da se mora sagledati ekonomski ugao takve eventualne odluke.


Nema komentara.

Ostavi komentar