Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

16. 01. 2020. Beograd

Izvor: Politika

Uskoro poskupljenje goriva?

Potrošačke cene u 2019. povećane su u odnosu na 2018. godinu u proseku za 1,7 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

To bi moglo da dovede do povećanja akciza na benzin, dizel i auto-gas, budući da se, u skladu sa Zakonom o akcizama, dinarski iznosi ovih državnih nameta svake godine usklađuju sa godišnjim indeksom potrošačkih cena u prethodnoj kalendarskoj godini. Samim tim, uskoro se može očekivati i povećanje akciza upravo za tih 1,7 procenata.

Ukoliko do toga dođe, vozači mogu da računaju da će točiti gorivo za toliko skuplje, uz nešto veće izdvajanje i za PDV, pošto akciza ulazi u osnovicu obračuna ovog poreza.

Međutim, da li će do toga zaista doći, zavisi od više faktora.

Može se desiti, kakav je slučaj bio i prošle godine, da, iako vlada poveća akcize, naftne kompanije ne promene cenovnike na svojim pumpama. Na to je presudno uticala promena nekih drugih parametara koji utiču na cenu goriva, tako da su ukupni troškovi kompanija ostali na približno istom nivou, pa su cene goriva bile kao da se akcize nisu ni menjale.

Da li će ovo povećanje od 1,7 odsto uticati na poskupljenje goriva, zavisiće i od toga da li kompanije imaju na zalihama derivate koje su kupovale ili proizvodile po nižim cenama, pa se ovaj trošak neće preliti na krajnje kupce.

Nove akcize objavljuje vlada, a datum indeksacije nije utvrđen zakonom i ne zna se kada će to biti. Primera radi, 2019. godine nove akcize su objavljene krajem januara, a počele su da se primenjuju od 1. februara.

Više informacija možete pročitati OVDE.

Nema komentara.

Ostavi komentar