Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Savet za štampu: Tabloidi grubo prekršili etički kodeks u slučaju otmice deteta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

31. 01. 2020.

Izvor: N1

Savet za štampu: Tabloidi grubo prekršili etički kodeks u slučaju otmice deteta

Komisija za žalbe Saveta za štampu jednoglasno je zaključila da su tabloidi Alo, Informer, Srpski telegraf i Kurir grubo prekršili etički kodeks objavljujući tekstove sa fotografijama otete devojčice nakon što je pronađena, kao i navodne detalje iz izjave koju je otmičar dao prilikom saslušanja.

U Savetu za štampu kažu da ne pamte takvu reakciju javnosti i dodaju da im se zbog tih tekstova javio veliki broj građana koji su želeli da podnesu žalbu protiv tabloida, iako na to nemaju pravo.

Neki tabloidi nisu ni odgovorili na žalbu nadležnih, dok drugi smatraju da nisu pogrešili i u svoju odbranu poručili da je sve što su objavili njihov doprinos pronalasku otete devojčice.

Komisija se složila da ne postoji nijedno opravdanje za iznošenje u javnost takvih informacija i da su Alo, Informer, Srpski telegraf i Kurir zbog tiraža pribegli zloupotrebi koja prevazilazi svaku meru.

"To su članci koji su nastali nakon što je devojčica pronađena i odvedena u bolnicu. Ovo je bio goli senzacionalizam, prodaja tiraža, a pre svega kršenje svih dečjih prava i takvo zadiranje u privatnost deteta koje treba da živi. Svako od nas mora da misli kada štitimo nečija prava, da štitimo pravo koje može sutra svakome od nas ili našem bližnjem da bude ugroženo i velika je razlika kad imamo dete i kada imamo klasičnog kriminalca", istakla je Vida Petrović Škero, članica Komisije za žalbe Saveta za štampu, predsednica Vrhovnog suda u penziji.

Nema komentara.

Ostavi komentar