Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  Trivan: Izdvojićemo još 25 miliona dinara za nabavku mernih stanica
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

11. 02. 2020.

Izvor: Beta,FoNet

Trivan: Izdvojićemo još 25 miliona dinara za nabavku mernih stanica

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan kazao je da je zagađenje vazduha podiglo svest društva o značaju životne sredine i to je ocenio kao "dobro stanje". Ministarstvo će u ovoj godini izdvojiti još 25 miliona dinara za nabavku mernih stanica, pored već izdvojenih sredstava koja su upotrebljena za nabavku mernih stanica u Novom Pazaru i Vršcu, istakao je ministar, a prenelo ministarstvo koje vodi.

Ministar zaštite životne sredine izjavio je da javna rasprava o kvalitetu vazduha u Srbiji pokazuje da smo na putu društvenog konsenzusa o životnoj sredini, ali da zdrav život i životno okruženje nisu mogući ukoliko svako svojim ličnim odnosom i promenom navika ne učestvuje u tom procesu.

Trivan je, na javnom slušanju Odbora za zaštitu životne sredine Narodne skupštine, upoznao prisutne sa merama ministarstva za poboljšanje kvaliteta vazduha koje su u toku, kao i sa dugoročnim merama koje će biti realizovane u narednom periodu.

Pored zakonodavnog okvira, od velikog značaja je precizno utvrđivanje kvaliteta vazduha, zbog čega će ministarstvo u ovoj godini izdvojiti još 25 miliona dinara za nabavku mernih stanica, pored već izdvojenih sredstava koja su upotrebljena za nabavku mernih stanica u Novom Pazaru i Vršcu, istakao je ministar, prenelo je ministarstvo koje vodi.

Protekle godine Ministarstvo je podržalo projekte lokalnih samouprava na osnovu kojih je pošumljeno 280 hektara, a ove godine će dodeliti još 41 milion dinara.

U pripremi je propis na osnovu kojeg će biti omogućena dodela subvencija za kupovinu električnih i hibridnih vozila što je paradigma volje države da investira u saobraćaj, rekao je Trivan i najavio da će ministarstvo, imajući u vidu predloge i inicijative zainteresovanih građana i asocijacija, razmotriti mogućnosti za uvođenje olakšica onima koji bi se opredelili za vozila na gas.

Trivan je da ovakva situacija doprinosi mogućnosti da se bolje razume značaj zaštite životne sredine, kao i da je srpsko društvo došlo do "kritične tačke svesti".

Nema komentara.

Ostavi komentar