Naslovna  |  Info  |  Srbija  |  UNS: Lokalne samouprave finansijski da podrže medije, Ministarstvo kulture da okonča konkurse
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

26. 03. 2020. Beograd

Izvor: UNS

UNS: Lokalne samouprave finansijski da podrže medije, Ministarstvo kulture da okonča konkurse

Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva lokalne samouprave u kojima su okončani konkursi za sufinansiranje projekata u oblasti javnog informisanja da bez odlaganja isplate novac medijima, a da se u opštinama i gradovima u kojima konkursne komisije nisu zasedele organizuje rad ovih tela na daljinu.

UNS ističe da je neophodno i da opštine i gradovi koji još nisu raspisali medijske konkurse sredstva u budžetu opredele medijima za izveštavanje u vanrednim okolnostima, a da u toj raspodeli učestvuju komisije sačinjene od predstavnika novinarskih udruženja i medijskih asocijacija.

Prema podacima UNS-a 123 lokalne samouprave do danas su raspisale medijske konkurse, polovina njih objavila je rešenja o raspodeli novca medijima, a Grad Novi Sad i Opština Medveđa obustavili su konkurse.

UNS još jednom poziva Ministarstvo kulture i informisanja da što pre objavi rešenja o raspodeli novca za javno informisanje, uplati novac medijima, kao i da sazove komisiju za projekte internet medija koristeći mogućnosti rada na daljinu.

UNS ističe da je u borbi protiv posledica virusa korona preko potrebna finansijska podrška novinarima, posebno lokalnim, koji osim zdravstvenih radnika i policije neprekidno rade u teškim uslovima, a ne uživaju državnu pomoć kao ostale službe od vitalnog značaja.

UNS i ovom prilikom podseća opštine i gradove u Srbiji da pravovremeno i potpuno informišu novinare lokalnih medija o stanju zdravlja stanovništva kako bi građani bili profesionalno informisani o pitanjima od značaja za javnost.

Nema komentara.

Ostavi komentar