Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

09. 11. 2010.

Opozicija kritikuje novo zaduživanje države

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije oštro su se u utorak usprotivili novom zaduživanju Srbije kod komercijalnih banaka ocenivši da je država već prezadužena i da ne može da otplaćuje nove kredite.

U raspravi o zaduženju Srbije za 250 miliona evra za pokrivanje manjka u ovogodišnjem budžetu, poslanici opozicije ocenili su da je novo zaduživanje neprihvatljivo, pogubno za državu, opterećenje za buduće generacije i da je rezultat pogrešne ekonomske politike Vlade Srbije.

Zamenik šefa poslaničke grupe vladajuće stranke G17 plus Vlajko Senić najavio je da će podržati predložene zakone jer predvidjaju jasne uslove zaduživanja, mada, kako je ocenio, zaduživanje kod komercijalnih banaka nije najsrećnije rešenje. Senić je naveo da se novim kreditima povećava zaduženost Srbije koja sada iznosi 38 odsto bruto domaćeg proizvoda i podsetio da po Zakonu o fiskalnoj odgovornosti zaduženost ne sme biti veća od 45 odsto u odnosu na BDP.

U raspravi, poslanici Srpske napredne stranke naveli su da su kamatne stope nerealno visoke i da niko ne zna zašto se država zadužuje, a poslanici Nove Srbije (NS) su postavili pitanje otplaćivanja kredita. Prema rečima šefa poslaničke grupe NS Velimira Ilić, cilj zaduživanja je opstanak vladajuće koalicije na vlasti.

Nema komentara.

Ostavi komentar