Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Srbija

09. 11. 2010.

Napredak u regionalnoj saradnji, ali ne u pravosudju

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je u utorak uveče da je Evropska komisija uočila dobar uspeh Srbije, posebno u regionalnoj saradnji, ali da Srbija na putu ka EU mora još da radi na nezavisnosti pravosudja i subijanju korupcije i organizovanog kriminala.

Komentarišući izveštaj koji je Evropska komisija objavila u utorak o napretku zemalja regiona u evrointegracijama, Dežer je za Televiziju B92 rekao da je "EU uočila dobar uspeh u regionalnoj saradnji, što je suštinski važno".

Dežer je dodao da je pokrenut "veliki broj inicijativa", navodeći deklaraciju o Srebrenici, rešavanje pitanje nestalih, demarkaciju granice, posetu predsednika Republike Borisa Tadića Vukovaru, kao i rezoluciju UN o Kosovu.

Prema njegovim rečima, postoji pitanje nezavisnosti pravosudja: "Želimo da gradjani idu kod kod sudija koji su nezavisni. Srbija je prošla kroz imenovanja sudija, ali to nije sasvim u uradjeno onako kako se radi u EU". O borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala Dežer je rekao da EU želi da vidi prevenciju, a o javnim nabavkama je rekao da vlasti treba da imaju sistem za to koji je funkcionalan.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije