Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Srbija.jpg?thumbId=29479&fileSize=39281&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146449000 Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html Konkretizovana saradnja tužilaštva i policije s novinarima http://boom93.com/info/srbija/36889/konkretizovana-saradnja-tuzilastva-i-policije-s-novinarima.html U Republičkom javnom tužilaštvu juče je održan prvi sastanak Stalne radne grupe predstavnika državnih institucija i udruženja novinara i medijskih asocijacija povodom saradnje na slučajevima krivičnih dela kojima novinari mogu da budu izloženi. Na sastanku su određene "kontakt tačke" za stalnu komunikaciju između tužilaštva i policije i novinarskih udruženja i medijskih asocijacija u slučajevima napada na novinare, saopšteno je iz tužilaštva. ]]>

Tužilačke kontakt tačke su ustanovljene u Apelacionim javnim tužilaštvima za teritorije njihove mesne nadležnosti, dok su kontakt tačke za MUP određene u 27 uprava policije.

Na sastanku su, pored edukacije službenih lica u tužilaštvu i policiji, kao i novinara, radi podizanja nivoa bezbednosti dogovorene i aktivnosti o posebnom evidentiranju i upoređivanju podataka o krivičnim delima učinjenim na štetu novinara.

Dogovorene su i aktivnosti o analizi postojećeg pravnog okvira, pripremanja preporuka za postupanje nadležnim institucijama, te izradu analize načina komunikacije i stepena otvorenosti nadležnih institucija prema medijima uz davanje preporuka za unapređenje iste, navodi se u saopštenju.

Sastanak je organizovan na osnovu Sporazuma o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara koji je ranije zaključen između RJT, Ministarstva unutrašnjih poslova, Udruženja novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, Udruženja novinara Vojvodine, Nezavisnog društva novinara Vojvodine, Asocijacije nezavisnih elektronskih medija, Asocijacije medija i Asocijacije onlajn medija.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 10:37:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36889/konkretizovana-saradnja-tuzilastva-i-policije-s-novinarima.html
Janković: Nasilje i pravo jačeg ne smeju da vladaju Srbijom http://boom93.com/info/srbija/36877/jankovic-nasilje-i-pravo-jaceg-ne-smeju-da-vladaju-srbijom.html Zaštitnik građana najoštrije osuđuje brutalan fizički napad i pokušaj linča aktivista Inicijative mladih za ljudska prava u Beškoj, koji su opravdale pojedine organizacije i mediji. ]]>

„Krajnje sam zabrinut zbog sve višeg stepena političkog nasilja koje u Srbiji, kao i zbog atmosfere sve jačeg društvenog konflikta u kome se neki državni organi ponašaju kao stražari određene političke organizacije, a ne čuvari reda i zakona. Batinanje i šutiranje na podu mladih aktivista ne može se opravdati bilo kakvim njihovim rečima i transparentima. Ono predstavlja fizičku konkretizaciju trenda političke agresije, na koji ova institucija godinama upozorava javnost. Nasilje i pravo jačeg ne smeju da vladaju Srbijom i pozivam i druge državne organe da prekinu da tu opasnost po naše društvo tolerišu“, ističe zaštitnik građana Saša Janković.

Zaštitnika građana dodatno zabrinjavaju navodi da policija nije reagovala na vreme, kao i da žrtvama nije dat policijski zapisnik, niti mogućnost da ga vide. Te tvrdnje Zaštitnik će proveriti u postupku kontrole.

U međuvremenu, očekuje se od policije i drugih nadležnih organa da, kao što efikasno postupaju u slučajevima nedopustivih verbalnih pretnji protiv nekih državnih funkcionera, budu delotvorni u privođenju pravdi batinaša koji veruju da su nedodirljivi. Pre tačno godinu dana vandalski su razbijeni prozori i izlozi na Kući ljudskih prava i demokratije i to do danas nije rasvetljeno, iako su prostorije Kuće u strogom centru Beograda, na 50 metara od kancelarije predsednika Republike Srbije.

Na jučerašnjoj tribini jedne političke stranke u Beškoj, pristalice te stranke fizički su napale aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava u Srbiji, pošto su oni na tribini razvili svoj transparent i prekinuli govornika.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 08:00:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36877/jankovic-nasilje-i-pravo-jaceg-ne-smeju-da-vladaju-srbijom.html
Izjavama o ostavci Nikolić provocira Vučića http://boom93.com/info/srbija/36876/izjavama-o-ostavci-nikolic-provocira-vucica.html Stanje u Vojsci Srbije je redovno, nema nikakvih praktičnih posledica na terenu, nakon izjava državnih zvaničnika o eventualnoj reakciji Srbije na sukobe na severu Kosova i potrebi zaštite tamošnjeg stanovništva, rečeno je Danasu u izvorima bliskim VS. ]]>

Kako nam je objašnjeno, stanje u kopnenoj zoni bezbednosti je redovno i nema nikakvih promena odnosno povišenih mera kao posledice zaključaka sednice Saveta bezbednosti na kojoj je bilo reči o tome da će Srbija reagovati na, kako je predsednik Srbije Tomislav Nikolić saopštio, "ubijanje Srba na severu Kosova". Istim povodom premijer Srbije Aleksandar Vučić je, takođe, rekao da "nećemo dozvoliti da bilo koji Srbin bude ubijen na KiM".

Međutim, predsednik Srbije Tomislav Nikolić juče je u intervjuu za tabloid Kurir ponovio svoj stav, ali ovog puta uz dodatak da je spreman da se povuče sa predsedničke pozicije ako Srbija, u slučaju ubijanja Srba na KiM, oćuti Albancima. Zbog čega je predsednik Srbije dao takvu izjavu, odnosno da li ona pretpostavlja ne samo ubistva već i moguću nereakciju Vlade na takav ishod, ili preciznije rečeno - neodgovarajuću reakciju za kriterijume Tomislava Nikolića, pitanje je na koje juče u kabinetu šefa predsednika Srbije nismo uspeli da dobijemo odgovor.

"Tihi napad"

S druge strane, pojedini sagovornici Danasa bliski Vladi, koji nisu želeli da zvanično kažu svoj stav, ocenjuju takav nastup kao Nikolićevu provokaciju premijera Srbije Aleksandra Vučića i tihi napad predsednika na premijera. Pretpostavlja se da predsednik Srbije podrazumeva da postoji mogućnost da Srbija, odnosno Vlada Srbije, a to znači i njen predsednik, ne bi reagovali na potencijalna ubistva Srba na Kosovu, što je, prema njihovoj oceni, direktna provokacija Tomislava Nikolića upućena Aleksandru Vučiću. Razlog za tako nešto sagovornici našeg lista pronalaze u strahu Nikolića da neće dobiti podršku Vučića za predsedničke izbore, a ovakve izjave - da postoji mogućnost da usled ubijanja Srba na Kosovu Vlada ne reaguje - njegovom osvetom ili pretnjom.

Predizborna kampanja

Način na koji predsednik Nikolić govori o situaciji na Kosovu je u potpunosti u skladu sa njegovom predizbornom kampanjom za novi mandat šefa države, smatraju dalje sagovornici Danasa, koju sprovodi, prema rečima jednog, preko leđa Srba na Kosovu, prizivajući ubistva ratnom retorikom.

Nikolić, navode, pokušava da skrene medijsku pažnju na sebe, ali i napada Vučića, svestan da mu je upitna podrška za kandidaturu.

Predsednik Srbije je na kraju intervjua za tabloid Kurir, a nakon najave da će dati ostavku ako "Srbija oćuti ubijanje Srba na Kosovu", rekao da spoljnu politiku vodi vlada i da on ne želi da svojim izjavama provocira, već da, kako je rekao, pokaže koliko je podržava. Dodao je da je premijer Aleksandar Vučić jasno rekao da "nećemo dozvoliti da bilo koji Srbin bude ubijen na KiM".

Poruke vrhovnog komandanta

- Kao vrhovni komandant to potpuno podržavam, ako nas napadnu reagovaćamo - poručio je Nikolić. Nikolić je rekao i da je po rezoluciji UN 1244 moguće vratiti do 1.000 vojnika na KiM.

- Međutim, to nikada nije zatražila Vlada Srbije, u međuvremenu su svi visoki predstavnici radili na nezavisnosti. To je naš adut u svim pregovorima sa Albancima zašto ROSU ne može da dođe na sever Kosova, jer smo se dogovorili da i mi ne tražimo da naša vojska dođe tamo, kazao je on. Na pitanje da li je to samo usmeni dogovor, Nikolić kaže: "Nema tu usmeno ili pismeno, ti dogovori se poštuju".

- Dogovorili smo se o tome da ROSU ne može da dođe, jer smo obećali da nećemo tražiti da naša vojska dođe. Mi obećali usmeno, a za ROSU potpisali dogovor. Pogazili su dogovor i sada imamo mnogo aduta za razgovore u Briselu, gde treba da tražimo garancije da ROSU nikada neće doći, da će poštovati sporazum, jer onda i mi poštujemo svoje obećanje da nećemo zahtevati od UN da omoguće prisustvo oružanih srpskih snaga koje bi čuvale verske objekte i srpsku baštinu - istakao je Nikolić.

Priča o slanju VS na Kosovu pokrenuta je za vikend, kada su zbog neuspešne vožnje vozom oslikanim parolama "Kosovo je Srbija" na relaciji Beograd - Kosovska Mitrovica, specijalci ROSU došli na kosovski sever i prelaz kod Jarinja. Tim povodom zasedali su i Biro za službe bezbednosti i Savet za nacionalnu bezbednost, kojim predsedava Nikolić.

Razgovor sa ambasadorom SAD

"Među građanima postoji sumnja da Srbija može da ima jednak tretman kao i neke druge zemlje koje su imale čini se bolju percepciju u očima SAD", naglasio je Nikolić juče u razgovoru sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom i dodao da je ponašanje Prištine u vezi sa vozom koji je krenuo iz Beograda potpuno neprihvatljivo. Skot se saglasio sa predsednikom oko toga da dve strane ne mogu da ubede jedna drugu oko statusa Kosova. On je podvukao da nije reč o transportu, već o saglasnosti oko ulaska i kretanja po Kosovu, navodi se u saopštenju Nikolićeve pres-službe. Nikolić je pomenuo i da mu vlast u Prištini nije dopustila da Božić provede na Kosovu, i da nije učinila ništa u vezi sa ZSO. Skot je ocenio da su u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine napravljeni koraci unapred, ali i koraci unazad.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 07:55:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36876/izjavama-o-ostavci-nikolic-provocira-vucica.html
Vučić: Samo jedan uslov http://boom93.com/info/srbija/36875/vucic-samo-jedan-uslov.html Srbija ima samo jedan uslov, a to je da niko više ne pokuša da rešava probleme dugim cevima i oklopnim vozilima, izjavio je danas u Davosu predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini. ]]>

Razgovarali smo o stanju u regionu i odnosima Beograda i Prištine i Mogerini je apelovala na smirivanje situacije i nastavak dijaloga, rekao je Vučić u izjavi novinarima.

Vučić je napomenuo da je na sastanku sa Mogerini istakao da je Srbija spremna za svaku vrstu razgovora i smirivanje tenzija.

Rekao sam da ne podnosim zamenu teza u kojoj ceo svet tobože priča o vozu, a voz niko od Albanaca ga nije ni video. Voz apsolutno ni jedan Albanac nije mogao ni da vidi, ni da čuje, ali su zato svi Srbi na severu Kosova mogli da vide 17 oklopnih vozila i duge cevi, ukazao je Vučić.

Dugim cevima se problemi ne rešavaju, podvukao je Vučić i dodao da Srbiji najmanje odgovara stvaranje problema u situaciji kada je zemlja na dobrom ekonomskom putu.

Želimo mir, gotovo po svaku cenu. Nemamo problem da razgovaramo, osim što sam lično rekao da sam izgubio poverenje u mnoge ljude, jer postoje stvari koje se ne rade, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da svi treba da znaju da se na teritoriji zapadnog Balkana ne treba igrati oružjem.

Nije neki Vučić poslao oružje i oruđe bilo gde, nego je to uradio neko drugi. Govorite mi o simbolima, a kada smo mi govorili o simbolima velike Albanije, tada ste nas kritikovali, jer je neko šutnuo u zadnjicu dvojicu njihovih fudbalera. Da smo izveli tenkove da li biste nas pohvalili onako kako pojedine zapadne ambasade njih hvale danas, ukazao je Vučić.

Vučić je rekao da se Srbija ne slaže sa stavom da je Kosovo nezavisna država.

Ako je to nezavisna država, kako kažu nemačka i američka ambasada u Prištini, šta onda uopšte razgovaraju sa nama. Rešite stvari kako mislite da možete, samo nemojte od nas da tražite da vam dajemo zeleno svetlo za nešto što je direktno protiv interesa srpskog naroda, napomenuo je Vučić.

Vučić je izrazio uverenje da će Srbija, Evropska unija i drugi međunarodni subjekti uspeti da spust tenzije.

]]>
Thu, 19 Jan 2017 07:52:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36875/vucic-samo-jedan-uslov.html
Srbija nastavlja da kontroliše kvalitet goriva http://boom93.com/info/srbija/36861/srbija-nastavlja-da-kontrolise-kvalitet-goriva.html Vlada Srbije objavila je u novembru 2015. godine Uredbu o monitoringu kvaliteta naftnih derivata i biogoriva. ]]>

Tržišna inspekcija svakodnevno uzima uzorke goriva sa benzinskih stanica širom Srbije, dok kompanija “SGS Beograd” vrši detaljnu laboratorijsku analizu koja će pokazati da li gorivo na našem tržištu ispunjava propisane standarde.

Zahvaljujući pomenutoj Uredbi uveden je red na tržištu naftnih derivata, nakon što je markiranjem postignuto da gorivo na pumpe dolazi legalnim kanalima. Praćenjem prodatih količina preko uplata u budžet Srbije procenjuje se da je u periodu od početka markiranja pa do kraja 2016. godine   znatno povećan prihod od akciza i PDV-a.

Monitoring obezbeđuje adekvatan kvalitet goriva koji odgovara evropskim standardima, i garantuje da goriva na svim benzinskim pumpama u zemlji zadovoljavaju te standarde. Na ovaj način, proizvođačima je omogućeno da poboljšaju svoj brend, kupcima da kupuju gorivo garantovanog kvaliteta, i to dovodi do direktnog uticaja na smanjenje zagađenja životne sredine.

Monitoring kvaliteta goriva se sprovodi u skladu sa zahtevima standarda SRPS EN 14274 koji proističe iz Evropske direktive 98/70 EC. U okviru ove direktive definisani su standardi kao i parametri ispitivanja benzina i dizela među kojima su i oktanski broj, sadržaj sumpora i drugo. Norme pomenutog srpskog standarda su vrlo slične normama koje važe u Evropskoj uniji, a koje su tamo označene sa EN 14274, što praktično znači da se proverom utvrđuje da li gorivo ispunjava evropske zahteve. Uvođenje monitoringa značajno je sa stanovišta uvođenja evropskih standarda, ali pre svega sa stanovišta zaštite potrošača i održavanja pozitivnog imidža naftnih kompanija koje posluju na našem tržištu.

]]>
Wed, 18 Jan 2017 08:36:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36861/srbija-nastavlja-da-kontrolise-kvalitet-goriva.html
Han: Dijalog se ne sme dovesti u pitanje http://boom93.com/info/srbija/36860/han-dijalog-se-ne-sme-dovesti-u-pitanje.html Briselski dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine se ne sme dovesti u pitanje, poručio je juče evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han. ]]>

On je to rekao povodom najnovijih tenzija na liniji Beograd-Priština, izazvanim sprečavanjem "promotivnog voza" iz Beograda da uđe na teritoriju Kosova i porukom srpskog predsednika Tomislava Nikolića da bi bio spreman da pošalje vojsku da zaštiti Srbe na Kosovu. Kako je prenela agencija Beta, odgovarajući na pitanje novinara u Briselu da li Srbija time gleda unazad, ovaj zvaničnik EU je naveo da "svi oni koji gledaju unazad, ne gledaju napred".

Upitana da li smatra da je briselski proces ugrožen, Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, ponovila je juče za naš list poruku da Evropska unija "apeluje na obe strane da pokažu neophodnu uzdržanost i razum i vrate se dijalogu".

- Dijalog je dosad dao veoma opipljive, konkretne i pozitivne rezultate za ljude na terenu i doveo do napretka u normalizaciji odnosa između dve strane, a to ne treba da bude izgubljeno. Samo putem dijaloga pitanja od uzajamne zabrinutosti mogu da budu pokrenuta i rešavana, ukazuje Kocijančić.

Komentarišući mogući uticaj nedavnih događaja na dalji tok pregovora u Briselu, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM, kaže za Danas da je "dugoročan trend u ponašanju Prištine neispunjavanje ključnog dela Briselskog sporazuma - formiranje zajednice srpskih opština".

- Priština onemogućava i nastavak procesa normalizacije odnosa i stavljanje novih tema na dnevni red, poput imovine, statusa Srpske pravoslavne crkve na KiM, održivog povratka proteranih... Ali, proces normalizacije je neophodno nastaviti kada se stvore potrebni uslovi, smatra Drecun.

S druge strane, Florijan Ćehaja, direktor kosovskog Centra za bezbednosne studije, tvrdi za Danas da će "vojne pretnje koje dolaze iz Srbije i porast ratne retorike imati direktne posledice na briselski dijalog, čime se samo povećava broj protivnika dijaloga, čak i onih koji su bili glavni pobornici".

- Na taj naj način se raspiruje ekstremizam na Kosovu, što će dovesti do preokreta na političkoj sceni Kosova u bliskoj budućnosti, a osnažuje se i "bezbednosna dilema" što znači da da se institucije više usredsređuju na potencijalni konflikt sa Srbijom umesto da se fokusiraju na realne potrebe Kosovara - investiranje u prosperitet i javnu bezbednost, ističe Ćehaja.

SAD podržale Prištinu

SAD su podržale akciju kosovskih institucija da se prošlog vikenda spreči dolazak "promotivnog voza" iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu, piše prištinski list Koha ditore, prenosi portal Sputnjik. Portparolka Ambasade SAD na Kosovu DŽej Mišel Šon rekla je za Kohu da SAD "poštuju pravo Kosova da upravlja svojim granicama". Portparol Kfora pukovnik Maks Barbačini izjavio je da je "slučaj voz" pitanje koje treba da rešavaju Beograd i Priština, prenosi takođe Sputnjik.

]]>
Wed, 18 Jan 2017 08:33:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36860/han-dijalog-se-ne-sme-dovesti-u-pitanje.html
Vujović: Paušalne ocene Fiskalnog saveta http://boom93.com/info/srbija/36859/vujovic-pausalne-ocene-fiskalnog-saveta.html Koliki će biti privredni rast Srbije ove godine? Da li “dinamičnih” dva odsto, sa koliko se računalo početkom 2017. ili četiri procenta, koliko sve češće pominje premijer Aleksandar Vučić? ]]>

Da li je zvanično projektovanih tri odsto povećanja BDP-a u 2017. konzervativna procena, kako smatra Vlada ili “određeni izazov”, kako misli Fiskalni savet? Ako slušamo ministra finansija Dušana Vujovića, dileme nema, jer Fiskalni savet prosto nije u pravu.

- Ja se ne slažem sa kalkulacijama Fiskalnog saveta. Mislim da su to kalkulacije koje su rađene po nekom kratkom metodu - nedvosmisleno je rekao Vujović, odgovarajući na pitanja Danasa, na marginama međunarodne Juromani konferencije o bankarstvu, koja se juče i danas održava u Beču.
Te kalkulacije se odnose na tvrdnje Fiskalnog saveta da je “stvarni tempo rasta sa kojim se ulazi u 2016. godinu” nešto preko dva odsto, što znači da Srbiji mora da ubrza svoj rast za ceo procentni poen kako bi dostigla zacrtani cilj od tri odsto.

- Ja ostajem pri našoj konzervativnoj proceni od tri odsto i mislim da su ove druge procene ipak paušalne. I procena Fiskalnog saveta da je potreban deficit od svega 0,5 odsto i procena za rast od dva odsto - moram da kažem da nisu potkrepljene empirijskim podacima, ni dobrim metodama i modelima. Žao mi je što to moram da kažem, ali je tako – kaže Vujović.

Kako dodaje, “tri posto je minimalni konzervativni rast na kojem ja insistiram, kao i deficit od 1,7 odsto koji u sebi ima 0,6 odsto deficita republičkog budžeta i jedan odsto koji se odnosi na projekte”.

- Mi smo svoje cifre vrlo jasno pokazali i izveli. Mislim da nije potrebno da licitiramo oko tih stvari – smatra Vujović.

Po njemu, korekcije su moguće, kada se budu videli rezultati poljoprivrede i ostalih privrednih grana u prvom tromesečju ove godine, pri čemu podseća na sličnu situaciju u 2016. kada je projekcija rasta BDP-a podizana, kako je godina odmicala.

- Daj Bože da ćemo i naredne godine da korigujemo sa tri na 3,5, četiri i tako dalje – kaže ministar.
Govoreći na uvodnom panelu Juromani konferencije, Vujović je podsetio da je Srbija zbog fiskalne konsolidacije u prošloj godini uštedela milijardu evra, jer je bilo planirano da ćemo morati da se zadužimo pet milijardi evra, a na kraju smo morali da uzmemo četiri milijarde.

On je precizirao da će ove godine država morati da se zaduži za 6,8 milijardi evra, ali da će od tog iznosa za finansiranje deficita otići tek desetina tog novca, dok će ostalo biti iskorišteno za refinansiranje starih dugova.

- Tako će za refinansiranje biti potrebno 6,2 milijarde, od čega ćemo 4,7 milijardi uzeti na domaćem tržištu, od čega 3,1 milijardu u dinarima, a 1,6 u devizama – precizirao je Vujović.
Ocenivši da državna preduzeća moraju da se promene, jer su ostala u vremenu kada ih je vlast na razne načine štitila, Vujović je konstatovao da smo “mi imali problem Trampa još ranije”, aludirajući na protekcionističke ekonomske stavove novog američkog predsednika, koji izazivaju priličan zazor u evropskim finansijskim krugovima.

“Voleo bih da vas pitam o srpskom Trampu”, replicirao je moderator foruma Vujoviću, ali se potom ipak zadržao na čisto finansijskim temama.

Inače, Vujović je bio je jedan od četvoro ministara finansija regiona koji su otvorili ovogodišnju Juromani konferenciju, pa su osim njega, tu bili i ministri iz Mađarske, Hrvatske i Makedonije.

]]>
Wed, 18 Jan 2017 08:29:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36859/vujovic-pausalne-ocene-fiskalnog-saveta.html
Milović: U Sablji o Ćuruviji http://boom93.com/info/srbija/36843/milovic-u-sablji-o-curuviji.html Pripadnik nekadašnjeg Poskoka, policijske jedinice za rešavanje najtežih slučajeva, Rodoljub Milović rekao je danas, u Specijalnom sudu, da je svedok Miladin Suvajdžić u akciji Sablja, policiji govorio o mogućim neposrednim izvršiocima ubistva novinara Slavka Ćuruvije. ]]>

Pitao sam Miroslava Kuraka, kojeg je Suvajdžić pominjao, i on mi je rekao da zemunski klan pušta informacije da su on i Ratko Romić ubili Ćuruviju i da je kontaktirao sa klanom, rekao je Milović, na suđenju za ubistvo Ćuruvije i podsetio da je Kurak za vreme Sablje bio u pritvoru kada su i razgovarali.

Neposredno pre Milovića, svedočio je danas Suvajdžić koji je tvrdio da je klan imao naređenje svog šefa Dušana Spasojevića da ubiju Kuraka i Romića, za koje im je rekao da su ubili Ćuruviju, kao i da je od pripadnika klana čuo da je to tražio Milorad Ulemek Legija.

Na pitanje odbrane šta je urađeno povodom informacije dobijene od Suvajdžića, u to vreme osumnjičenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića, Milović je rekao da ga on nije saslušavao i da ne zna "ishod priče".

Milović je rekao da, dok je bio u Poskoku, nije došao do motiva i konkretnog izvršioca ubista Ćuruvije, da su imali raznih informacija, kao i da je, inače, bio rezervisan prema informacijama koje su dolazile od zemuskog klana čiji se "rukopis" prepoznavao u više ubistava.

Milović je rekao da su Branki Prpi, koja je bila sa Ćuruvijom u trenutku ubistva, pokazavine brojne fotografije u policiji, ali bez sada optuženih, i da je ona rekla da joj napadač liči na pripadnika klana Miloša Simovića i, više, na Luku Pejovića.

Ostalo mi je u sećanju da je navela da je napadač imao avetinjsko bledilo, a mi iz policije smo znali da je to karakteristika Pejovića kad je nervozan, rekao je Milović.

Prema njegovim rečima, to prepoznavanje nije bilo toliko pouzdano i dovoljno da se podnese krivična prijava protiv Pejovića, koji je ubijen krajem 2000. godine.

Milović, koji je u vreme hapšenja Romića bio načelnik Uprave kriminalističke policije, rekao je da nije učestvovao u podnošenju krivične prijave protiv Romića i Kuraka, kao i da je moguće da je nije ni pročitao kompletno, već je on uputio propratni akt.

Milović je ispričao da je član Poskoka Ljuba Milovanović tražio da razgovara sa nekim od pripadnika Jedinice za specijalne operacije povodom ubistva Ćuruvije, ali mu je rečeno da bi to destabilizovalo jedinicu koja je u tom trenutku bila na jugu Srbije.

Mislim da niko nije razgovorao sa tim pripadnicima Crvenih beretki, rekao je Milović, dok je odbrana to propatila opaskom da je Milanović posle toga smenjen.

Svedočenje Milovića nastaviće se sutra, kada će odgovarati na pitanja odbrane i sudskog veća.

Milović je javnosti poznat kao policijski inspektor koji je saslušavao Zvezdana Jovanovića u Sablji, i dobio njegovo priznanje, osuđenog kao neposredni izvršioc atentata na Đinđića.

Tokom svedočenja, Suvajdžić nije rekao zašto je klan trebalo da ubije Romića i Kuraka, kojem se sudi u odsustvu jer je u bekstvu, ali je siguran da Spasojević nije imao svoj interes da se to uradi.

Suvajdžić je bio svedok saradnik u predmetu atentat na Đinđića, zemunski klan, čiji je bio član, i trgovine drogom Firma.

Tokom svedočenja, na ranijem glavnom pretresu, Ulemek je povezao kao odgovorne sa ubistvom Ćuruvije nekadašnjeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, prvooptuženog na ovom suđenju, kao i Romića i Kuraka.

Ulemek je tokom istrage izjavio da mu je Marković, iz zatvora, poručio da treba ubiti Kuraka.

Tužilaštvo za organizovani kriminal navodi da je Ćuruvija ubijen iz niskih pobuda po nalogu n.n. lica iz najviših struktura vlasti, dok je kao motiv označeno njegovo javno istupanje.

Optuženi su, izjašnjavajući se o optužnici, negirali da su krivi.

Ćururvija, vlasnik i urednik Dnevnog telegrafa i Evropljanin, ubijen je na Uskrs 11. aprila 1999. kada se u popodnevnim satima sa Prpom vraćao iz šetnje u stan. 

]]>
Tue, 17 Jan 2017 08:14:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36843/milovic-u-sablji-o-curuviji.html
Nemačka štampa: Voz koji ne vozi nikud http://boom93.com/info/srbija/36842/nemacka-stampa-voz-koji-ne-vozi-nikud.html Nemačka štampa o sukobu oko srpskog voza iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu koji nije stigao na cilj piše da je temeljni spor Beograda i Prištine daleko od rešenja. ]]>

U tekstu „Krhki Balkan" list Frankfurter algemajne cajtung piše: „Ratničke reči koje su tokom vikenda izgovorene između Kosova i Srbije, bile su pre svega pozorišna predstava. Nije verovatno da će doći do nasilja između dve zemlje. Ali ovaj slučaj pokazuje koliko su krhki mir i stabilnost na Balkanu.

"Spor oko železničke linije između Beograda i Severnog Kosova gde su naseljeni Srbi, nije lakrdija, već opasan simptom krize. Da se radilo o samo jednoj običnoj saobraćajnoj vezi, stvar bi bila rešena pragmatično kao što su rešene i mnoge druge tokom proteklih godina. Ali, Srbija je napravila provokaciju ispisivanjem parole „Kosovo je Srbija" po vozu – a Kosovari su spremno prihvatili loptu", piše list.

Minhenski Zidojče cajtung u tekstu „Voz koji ne vozi nikuda", što je naslov nemačkog šlagera Kristijana Andersa iz 1972. piše:

„Posle 18-godišnjeg prekida, Srbija je htela da u subotu ponovo počne sa železničkim saobraćajem sa Kosovom -propagandnim vozom u bojama srpske zastave. Posle žestokih reakcija suseda, srpski premijer Aleksandar Vučić je ipak naredio da se voz zaustavi pred samom granicom".

"On je optužio Prištinu da je poslala policijske snage na granicu da bi isprovocirala sukob. Voz sa natpisom „Kosovo je Srbija" na više jezika, trebalo je da vozi do Kosovske Mitrovice", podseća list.

List je objavio i komentar „Srce sve manje i manje" u kome piše i ovo: „Da biste iz ljudi iskamčili ono najgore, morate im dati susede. Da li neko toleriše glasnu muziku i gomile lišća – to često zavisi od toga da li je sam napravio buku i đubre ili oni dopiru iz susedne stambene jedinice. Pri pogledu preko ograde, srce se smanjuje,

Koliko god ova provokacija bila jevtina i koliko god apsurdno bilo insceniranje Srbije kao mirotvorca – ovaj voz nije bio samo lakrdija. On je bio podsećanje na to da je mir u Evropi rezultat bolnih kompromisa, ocenjuje komentator lista.

Saradnja između Kosova i Srbije se bazira na obećanju da će oboje biti deo EU. A za aroganciju i kratkovidost, koje tu EU uništavaju iznutra, neće prvi platiti Faraži, Lepenove i Petrijeve u centru društva. Raspad će početi na obodima – tamo gde EU još uvek znači nadu", piše Zidojče cajtung.

„Namerna provokacija", piše iznad komentara u dnevniku berlinski Tagescajtung. List piše da je ovo bila sračunata provokacija – naravno da su pošli od toga da kosovska vlada neće dopustiti tako nešto, i naravno da se tu nije radilo o slobodnom prevozu osoba između dve zemlje".

„Jaki čovek Srbije, Aleksandar Vučić, kojeg je Evropska unija mnogo hvalila zbog svoje mirnodopske politike, kao da želi da pokaže da ume i drukčije. Još i pre srpskog pravoslavnog voza, u Francuskoj je uhapšen bivši premijer Kosova Ramuš Haradinaj – na osnovu srpskog naloga za hapšenje, u kojem ga Beograd tereti za najstrašnije ratne zločine. Već i to je u Prištini shvaćeno kao teška provokacija", dodaje list.

„Jedino logično objašnjenje srpske provokacije sa vozom jeste da Vučić hoće da izvrši pritisak na EU kako bi ona više izašla u susret Srbiji. Ali, to je i igranje vatrom sa srpskom manjinom na Kosovu i albanskom na jugu Srbije, koje bi lako moglo da se otme kontroli", ocenjuje list.

„Ova mala epizoda", ukazuje magazin Fokus, „pokazuje koliko brzo sitnice mogu da se pretvore u ozbiljnu opasnost. Ona pokazuje još nešto: principijelne pozicije u kosovskom sukobu su i dalje nepremostive. I pored višegodišnjih posredničkih napora EU, i pored milijardi za finansijsku pomoć, i pored zaštitnih snaga KFOR koje predvodi NATO, i pored velike inostrane misije EULEX, Srbija hoće da povrati Kosovo koje se 2008. godine otcepilo i sada ga priznaje više od 100 zemalja, podseća list.

List dodaje da "komprimisi, koje predlaže Brisel, a ionako nisu sprovedeni u delo, grebu samo po površini problema."

]]>
Tue, 17 Jan 2017 08:12:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36842/nemacka-stampa-voz-koji-ne-vozi-nikud.html
Janković: Bitno je da građani ne ostanu bez zaštitnika http://boom93.com/info/srbija/36841/jankovic-bitno-je-da-gradjani-ne-ostanu-bez-zastitnika.html Saša Janković, zaštitnik građana i budući kandidat za predsednika Srbije, odluku o tome kada će podneti ostavku na mesto ombudsmana doneće imajući u vidu i stavove političara, ali pre svega interes građana i svoj dug prema instituciji koju je sa saradnicima izgradio. ]]>

On tako odgovara na pitanja Danasa kako komentariše i hoće li uvažiti stav Dragana Šutanovca, lidera DS, da bi ostavku na funkciju zaštitnika trebalo da podnese i pre raspisivanja izbora. Demokratska stranka podržala je Jankovićevu predsedničku kandidaturu.

- Tačno je da su drugi već u kampanji, a kandidati sa vlasti i ne izlaze iz nje, sve vreme zloupotrebljavajući državne funkcije i to će verovatno raditi do izbornog dana pa i na taj dan - kaže Janković i upućuje na izveštaj ODIHR-a sa prošlih izbora gde je to opisano.

- Mislim, međutim, da je građanima jako bitno da imaju i zaštitnika građana dok je to god moguće. Ovo je jedna od retkih brana za sprečavanje, ili bar otkrivanje i objavljivanje najtežih oblika samovolje. Daleko od toga da je najmoćniji, ali je građanima u ovom momentu najpotrebniji državni organ zaštitnik. Odluku ću, dakle, donositi imajući u vidu i stavove političara, ali pre svega interes građana i svoj dug prema instituciji koju sam sa saradnicima izgradio da bi trajala i posle mene, a ako treba jednog dana i čuvala građane od mojih slabosti - navodi Janković za Danas.

Šutanovac je gostujući juče na televiziji N1 rekao da će Janković podneti ostavku kada budu raspisani izbori, ali da on misli da treba čak i ranije.

- Ne mislim da zloupotrebljava funkciju, ali mislim da treba da krene u kampanju što pre, nema potrebe da se dokazuje na poziciji. Davao je izjave kao građanin i kao zaštitnik građana, ali sada bih voleo da se uključi u politički život što pre - rekao je Šutanovac.

S obzirom na to da žestoka negativna kampanja protiv Jankovića, ali i drugog opozicionog kandidata Vuka Jeremića, traje već mesecima, postavlja se pitanje kako će to izgledati posle raspisivanja izbora.

U opozicionim krugovima se nezvanično procenjuje da vlast negativnom kampanjom protiv Jankovića i Jeremića u stvari pravi teren za ulazak u drugi krug Vojislava Šešelja, predsednika SRS, kojeg očigledno ne smatra pravom opozicijom i nekim ko želi da ugrozi poziciju vlasti. Kako nezvanično kažu opozicionari, u slučaju da se lider SNS Aleksandar Vučić ne kandiduje, vlast želi Šešelja i Tomislava Nikolića, sadašnjeg predsednika, u drugom krugu, smatrajući da bi Nikolić mogao da pobedi Šešelja.

Sociolog Jovo Bakić za Danas kaže da se znalo i moglo pretpostaviti i ranije kakva će kampanja vlasti biti i da ovakav odnos prema Jankoviću i Jeremiću ne iznenađuje.

- Ova vlast je jednostavno takva. U tom smislu treba očekivati sve moguće izmišljotine i laži kako bi se blatili opozicioni kandidati, kaže on. Na pitanje kakvu bi kampanju Janković i Jeremić trebalo da vode kako bi na neki način neutralisali napade, Bakić navodi da je jako teško neutralisati napade vlasti jer je Jeremiću i Jankoviću onemogućen pristup televizijama sa nacionalnom pokrivenošću.

- Biće prinuđeni da trpe napade i uvrede i mislim da su oni na to spremni, bar bi trebalo da su spremni da sve to trpe. Oni će jednostavno morati da obilaze Srbiju da bi ih ljudi videli. Jeremić je tu u prednosti jer je poznatiji od Jankovića s obzirom na to da je bio ministar spoljnih poslova, dok će Jankoviću biti mnogo teže jer ga prepoznaje relativno malo ljudi, kaže Bakić.

Šešelja vlast može da pokrade bez posledica

Na pitanje koliko su osnovane procene da vlast antikampanju protiv Jankovića i Jeremića vodi ne bi li uvela Šešelja u drugi krug, Jovo Bakić odgovara da nije siguran koliko vlasti odgovara Šešelj u drugom krugu.

- Oni ga mogu pokrasti i niko im ništa ne bi rekao. U tom smislu im je možda bolji Šešelj. Dok ovu dvojicu ne bi smeli, bar ne tako masovno, da pokradu. Svakako mislim da im ni Šešelj puno ne odgovara i zato mislim da će se Vučić kandidovati da bi izbegli drugi krug, zaključuje Bakić.

]]>
Tue, 17 Jan 2017 08:08:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36841/jankovic-bitno-je-da-gradjani-ne-ostanu-bez-zastitnika.html
Tanjug i dalje miljenik države http://boom93.com/info/srbija/36820/tanjug-i-dalje-miljenik-drzave.html Uprkos tome što je Vlada Srbije još pre 14 meseci, po sili zakona ugasila državnu novinsku agenciju, javno preduzeće Tanjug i dalje nije obustavilo delatnost, a sa tim ni sve pogodnosti koje je kao zvanično glasilo po ranijim zakonima imalo. ]]>

Ne samo što i dalje radi agencijsko novinarstvo, iako je trebalo da bude obrisan iz Registra medija, nego Tanjug i dalje koristi državnu zgradu, koju je svojevremeno dobio na korišćenje, i za nju plaća porez ali ne i zakup.

Naime, Vlada Srbije prihvatila je zahtev ugašene agencije da umesto kompletne zgrade na Obilićevom vencu broj 2, Tanjug zadrži samo dva sprata, jer je „postupajući“ po odluci smanjio broj saradnika. Za taj prostor zadržani su uslovi korišćenja iz ranijeg perioda, odnosno ono što danas ne bi moglo - a to je da prostor dobije bez zakupa. Reč je o oko 200 kvadrata u zgradi koja prema katastarskim podacima ima 567 kvadratnih metara, a prema prosečnim cenama zakupa kancelarijskog prostora u Beogradu, koja se kreće od deset do 15 evra, mesečno bi Tanjug trebalo da izdvaja od 2.000 do 3.000 evra, ili godišnje od 24.000 do 36.000 evra. Umesto toga, Tanjug plaća porez na imovinu koji je deset puta manji od izračunate zakupnine.

Kako je odlukom o pravnim posledicama prestanka rada Tanjuga precizirano da nekretnine koje on poseduje prelaze na raspolaganje Republičkoj direkciji za imovinu, znači i da je država pristala na deset puta manje novca.

Iz Direkcije je Danasu rečeno da je Tanjug bio upisan kao korisnik kompletne zgrade na Obilićevom vencu br. 2. Nakon odluke Vlade o pravnim posledicama prestanka rada, to javno preduzeće obratilo se Direkciji za imovinu i zatražilo sprovođenje procedure kojom bi se pravo korišćenja zgrade uskladilo sa površinom koju stvarno koristi.

"Iz navedenog proizilazi da za period od 15. oktobra 2015. godine do danas Tanjug na ime zakupnine nije uplaćivao bilo kakva finansijska sredstva, niti je bio u obavezi, kao korisnik prostora. Republika Srbija je upisana kao vlasnik kompletnog objekta na Obilićevom vencu br. 2", kažu u Direkciji.

To potvrđuje i državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Nino Brajović.

- Tanjug ne plaća nikakav zakup, već umesto toga plaća porez na imovinu, kao da je vlasnik zgrade - kaže Brajović za Danas i naglašava da je taj porez “s obzirom na to da se zgrada nalazi u ekstra zoni, veoma veliki”.

S druge strane, advokat Vojin Bilić kaže za naš list da dogovor o plaćanju poreza na imovinu umesto zakupnine nije postignut u skladu sa zakonom, jer Tanjug više nema pravni subjektivitet.

- Što se mene tiče, oni su sada nekakva neformalna grupa sa kojom država nije mogla da sklopi nikakav ugovor. Tanjug se još uvek nalazi na spisku Agencije za privredne registre samo zbog nezakonitog rada te institucije i očigledne zloupotrebe. To je kao kada bih ja prodao stan a da to ne upišem u katastar. Oni kojima je to u interesu pokušavaju da ožive mrtvaca tako što se prave da je živ - smatra Bilić.

Naš list je pokušao i da od direktorke Tanjuga Branke Đukić dobije objašnjenja oko korišćenja prostora, ali odgovore nismo dobili.

Ipak, to nije jedina pogodnost koju je Tanjug, nakon gašenja, zadržao. Iako potpuno nejasnog statusa, njegove usluge koriste sva ministarstva i državne institucije, pa je posle "gašenja", samo u periodu od 1. novembra 2015. do 15. marta 2016. godine, "od strane korisnika javnih sredstava ostvario prihode u ukupnom iznosu od 41.898.196 dinara".

Iako je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević pre dva meseca najavio pronalaženje rešenja za Tanjug u "razumnom roku od mesec dana", saga oko (ne)postojanja te agencije se nastavlja. I dalje je nepoznanica kako Tanjug u tako nedefinisanom statusu isplaćuje zarade i dugove prema poveriocima.

Porez umesto kirije - smešno

Mile Antić iz Mreže za restituciju kaže da je korišćenje zgrade dok je Tanjug postojao kao državna agencija imalo neki rezon, međutim sa njegovom likvidacijom stvari se menjaju. “U pitanju je dil sa onima koji gazduju državnom imovinom, a to je, kao što svi znamo, Direkcija za imovinu. To je vrsta prikrivene državne pomoći, a plaćanje poreza umesto zakupnine zvuči smešno. To me podseća na situaciju kada je Milošević 1997. godine dao Ekonomskom institutu zgradu na besplatno korišćenje u periodu od 20 godina, da bi oni kasnije državnim institucijama izdavali prostorije za novac“, priseća se Antić.

Privilegovani novinari

Iako ima svoju službu za informisanje i saradnju sa medijima, na sva putovanja u zemlji i inostranstvu funkcioneri Privredne komore Srbije vode novinara Tanjuga. Tekstove nastale na tim skupovima iz PKS prosleđuju i medijima koji nisu korisnici usluga Tanjuga, uz napomenu da nam mejl šalje Komora a da će ta informacija biti objavljena i na sajtu Tanjuga.

]]>
Mon, 16 Jan 2017 08:09:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36820/tanjug-i-dalje-miljenik-drzave.html
Jeremić: Kandidujem se jer volim Srbiju http://boom93.com/info/srbija/36819/jeremic-kandidujem-se-jer-volim-srbiju.html Želim da svoje znanje, iskustvo i svoje međunarodne kontakte stavim na raspolaganje svojoj državi, izjavio je bivši šef diplomatije Vuk Jeremić, objavljujći predsedničku kandidaturu na skupu u Mikseru. ]]>

Kandidujem se jer volim Srbiju, rekao je još Jeremić, završavajući objavu rečima "do pobede, živela Srbija". On je rekao i da traži podršku svih koji žele promene. Njegove reči pozdravljene su dugotrajnim aplauzom prisutnih koji su došli na događaj najavljen kao Jeremićev razgovor sa građanima. Govor bivšeg šefa diplomatije najavila je njegova supruga, novinarka RTS, Nataša Jeremić. Kao što je Danas već pisao, Jeremić bi kampanju trebalo da počne sutra iz Šapca. Njega zasad podržavaju lokalni lideri poput Dušana Petrovića, Miroslava Aleksića, ali i samostalni poslanici iz takozvane Velike narodne koalicije - Sanda Rašković Ivić, Dijana Vukomanović, Đorđe Vukadinović...

Aleksić: Narodni pokret Srbije podržava Jeremića

Narodni pokret Srbije će podržati kandidaturu Vuka Jeremića za predsednika republike, izjavio je lider Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić nakon Jeremićeve objave kandidature.

"Vuk Jeremić ima najveće šanse da, na predstojećim izborima, pobedi kandidata Srpske napredne stranke koja već pet godona urušava Srbiju. On ima dovoljno kvaliteta, kredibiliteta, iskustva i znanja da Srbiju, nakon promena, vodi kao ozbiljnu državu  koja svoje građane ne šalje u sukobe i ne priprema za ratove, već ih zapošljava, obezbeđuje im uslove za normalan, pristojan život.

Aleksić je dodao da mu je žao što cela opozicija nije stala iza jednog kandidata, ali smatra da to neće uticati na promene.

"Promene su neminovne. Većina građana je na rubu egzistencije. Oni jesu uplašeni, jer ovaj režim vlada strahom, ali su ujedno i svesni da su sve Vučićeve priče prazne. Očekujem da će kampanja biti prljava, jer Srpska napredna stranka samo takvu i ume da vodi,  međutim mi smo na takvu kampanju spremni jer Srbija ne sme više da ćuti" zaključio je Aleksić.

]]>
Mon, 16 Jan 2017 08:06:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36819/jeremic-kandidujem-se-jer-volim-srbiju.html
Nikolić: Nije nam do rata, ali bih poslao vojsku na KiM da zaštiti Srbe http://boom93.com/info/srbija/36818/nikolic-nije-nam-do-rata-ali-bih-poslao-vojsku-na-kim-da-zastiti-srbe.html "Bili smo na ivici sukoba. Albanci žele rat, ali svaki sledeći pokušaj privremenih institucija u Prištini da izazovu sukob, poput događaja vezanih za voz, završiće loše. ]]>

Neka o tome razmišljaju i Albanci i njihovi sponzori. Nije nam do rata, ali ćemo ako treba poslati i vojsku na Kosovo da bi zaštitili Srbe od potencijalnog ubijanja. Ako budu ubijali Srbe poslaćemo i vojsku, svi ćemo ići i ja ću da idem, nije mi prvi put. Srbija će postupiti u skladu sa Ustavom Srbije", rekao je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost predsednik Srbije Tomislav Nikolić, odgovarajući na pitanje novinara da li postoji mogućnost da Srbija pošalje i vojsku da bi zaštitila Srbe na KiM. On je naveo i da je pojavljivanje specijalaca ROSU bio znak da Albanci žele rat, kao i da se ova situacija još tretira kao sitna provokacija.

Posle sednice Saveta, Nikolić je istakao da su svi učesnici bili saglasni da je Srbija u subotu dobro postupila.

Međutim, prema njegovim rečima ako Tači preti da će ući u Mitrovicu, a premijer Kosova kaže da je to uz saglasnost Zapada, to je očigledan znak koji Srbiju stavlja pred izbor - ili ćete prihvatiti sve što tražimo ili ćete da ratujete."Ja sam taj predsednik države koji neće da prihvati sve što traže", predočio je Nikolić, koji smatra da odluka o upućivanju voza na Kosovo nije bila nepromišljena, ni neodgovorna, niti je bila s namerom da izazove takvu reakciju.

"Odluka nije bila nepromišljena"

Da je, prema predsednikovim rečima, načelnik Generalštaba Vojske Srbije poslao vojnu jedinicu na teritoriju Kosova i Metohije, to bi bila neodgovorna odluka ili da su se specijalne policijske snage pojavile. Naprotiv, pojavio se putnički voz, koji nije bio ni blindiran ni naoružan, već oslikan voz, podsetio je Nikolić i upitao da li je to anticivilizacijski. Nikolić je predočio da su sporazumi Beograda i Prištine jasni i da je u prvoj tački predviđeno da svi stanovnici Kosova imaju pravo da se kreću, da izlaze i ulaze i da ne postoji mogućnost da ih bilo ko u tome sprečava. "Još je jasnije u sporazumu da specijalne jedinice policije ROSU, bez odobrenja NATO i lokalne zajednice, ne mogu da se pojave severno od Ibra. Od NATO nije dobijen odgovor kako su te jedinice u subotu došle na sever Kosova", rekao je Nikolić i predložio da se u Briselu od sada pregovara isključivo o tome kada će voz da prođe, a sve drugo je bespredmetno.

Tema razgovora sa Skotom

"Meni se čini da su ovo trzaji odlazeće američke administracije, čiji su autoriteti dobili nazive ulica", ocenio je Nikolić, ali je i dodao i da "EU nije dala pravi odgovor na subotnje događaje, ali ni NATO". Prema njegovim rečima zvaničnici Srbije kontaktirali su lidere velikih sila i upozorili ih da očekuju njihove razgovore i odluke kako dalje Srbija da deluje. On je napomenuo da za utorak ima još ranije zakazan sastanak sa američkim ambasadorom Kajlom Skotom i da ne zna zbog čega ga je ambasador tražio, ali je najavio da će situacija od subote biti dominantna tema razgovora. Sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, koja je održana u Generalštabu Vojske Srbije, uz načelnika Llubišu Dikovića, prisustvovali su premijer Aleksandar Vučić, ministri odbrane i policije, Zoran Đorđević i Nebojša Stefanović, kao i v.d. direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, čiju ostavku traži deo opozicije.

Opozicija: Izazivanje tenzija

Najavu predsednika Srbije da će u slučaju da Srbi budu ugroženi poslati vojsku na Kosovo Danasovi sagovornici ocenjuju kao bespotrebno zveckanje oružjem.

Borko Stefanović, bivši šef pregovaračkog tima Srbije u Briselu, smatra da "slučaj voz" predstavlja još jedan jeftin marketing u režiji Vučića i Đurića, koji nije rešio ništa, već je izazvao samo nove tenzije. "A što se tiče Nikolićeve tvrdnje da ovo što se desilo u subotu predstavlja poslednji trzaj američke administracije, neodoljivo mi se čini mi se da je ovo ipak poslednji politički trzaj odlazećeg predsednika. U dijalogu se mora ići u susret događajima, a ne samo gasiti požare, ma kako teško i nepopularno bilo. Taj voz je važan za Srbe i sve druge na KiM, ali je Vacićev i Đurićev igrokaz i izlaženje na Topčideru bio u službi marketinga i huškanja. Ovo je obostrano prizivanje sukoba i zveckanje čelikom, nakon čega u sukobu, kao i u samom vozu, ostanu samo oni koji moraju. Ta prevara ne sme da im prođe. Uostalom, prava država ne moli već deluje kada mora i kada nema drugog izlaza", kaže Stefanović za Danas.

Komentarišući tvrdnje Tomislava Nikolića da će poštovati Ustav Srbije, Sanda Rašković Ivić, bivša šefica Koordinacionalnog centra za KiM, kaže za Danas da predsednik države, da je poštovao Ustav, nikada ne bi dozvolio da bude potpisan Briselski sporazum, koji je antiustavan." Predsednikove priče o ulasku vojske na sever Kosova su pseudopatriotsko predizborno zveckanje oružjem. To je njegov uobičajeni način delovanja, najpre besmislena pretnja, pa kapitulacija! Uostalom slučaj "voz" je primer i kako Vučić zloupotrebljava krizne situacije, a neke poput ove priče s vozom i izaziva, kako bi vodio izbornu kampanju. Vučić je povukao sve institucije Republike Srbije sa severa KiM, a onda šalje ikonama oslikan voz. Taj voz nije stigao na sever Kosova i Metohije, ali jesu šiptarske jedinice ROSU. Time je Priština uspostavila kompletnu vojnobezbednosnu kontrolu nad čitavom teritorijom KiM, što do sada nije bilo. A što se tiče Vučićeve rečenice "niko ne sme da bije Srbe", nju smo čuli od Miloševića pre 30 godina, i pamtimo šta se posle dešavalo", ističe Raškovićeva. 

DJB: Strah od gubitka vlasti

I Pokret Dosta je bilo Saše Radulovića je u saopštenju ocenio da je predsednik Vlade predizbornom predstavom "voz - pokretni transparent ne može dalje od Raške" ugrozio živote putnika i razgoreo nacionalizam i mržnju na obe strane. Haos koji proizvode, ratni bubnjevi u koje lupaju nas sve vraća u ratne 90-te i posledica su isključivo njihovog straha od gubitka vlasti, navodi DJB.

I za LDP Čedomira Jovanovića su neprihvatljivi nacionalistički ispadi predsednika Srbije Tomislava Nikolića. LDP smatra da je on prevršio svaku meru i da je ozbiljno ugrozio nacionalnu bezbednost u Srbiji i sve građane Srbije pozivom na novi oružani sukob sa Albancima. Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je juče da pokušaj uvođenja linije voza od Beograda do Kosovske Mitrovice spada u razvijenu praksu političko-propagandnih incidenata koje treba da ojačaju poziciju u pregovorima.

"To je dobronamerna interpretacija. A pošto su u toku pregovori i oko železnice, racionalno tumačenje je da ovo ima veze i s tim pregovorima. S druge strane, očigledno da i Priština vodi psihološko-propagandni rat u cilju jačanja svojih pozicija, tako da im je dobrodošao ovaj voz", rekao je Janjić za N1 i dodao da bi Marko Đurić morao da objasni koji su to benefiti - politički, bezbednosni i ekonomski - koje je on želeo da postigne ovim vozom.

Tači: Srbija da nauči lekciju

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima iste ciljeve kao bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević, dok je Kosovo zainteresovano za dijalog i normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

"Pretnje Srbije da je spremna za rat i spremna da pošalje vojne snage na Kosovo jasno govore da su ciljevi Srbije isti kao oni iz vremena Miloševića tokom devedesetih godina", napisao je Tači na Facebook profilu. Tači je ocenio da su pretnje ratom neprihvatljive, u suprotnosti sa dijalogom o normalizaciji odnosa i direktno ugrožavaju mir na Zapadnom Balkanu.

"Uprkos starom jeziku pretnji i provokacija koje dolaze iz Srbije, pozivam da se nastavi dosadašnji put dijaloga, saradnje i sprovođenja postignutih sporazuma između dve zemlje i da radimo na punoj normalizaciji odnosa između Republike Kosovo i Srbije", poručio je Tači.

On je izrazio zadovoljstvo što su izbegnute dalje tenzije političke i bezbednosne situacije na Kosovu i regonu zaustavljanjem ulaska na Kosovo "ilegalnog i propagandnog voza Srbije na Kosovo".

Ističući da Kosovo poštuje slobodu kretanja ljudi i roba, Tači je rekao da u poslednje vreme kao deo starog scenarija Srbija je "na nesreću preduzela kampanju stalnih provokacija koje imaju za cilj da proizvode tenzije na Kosovu i regionu".

"Deo tog scenarija je bilo pretvaranje voza u propagandno sredstvo, kiteći ga porukama i slikama koje su imale za cilj izazivanje tenzije na Kosovu i koje su bile u potpunoj suprotnosti sa ustavom Republike Kosovo i evropskim i međunarodnim konvencijama”, rekao je kosovski predsednik.

Tači je prethodno na svom Tviter nalogu napisao da se nada da je Srbija izvukla pouku iz svoje provokacije."Nadamo se da su naučili lekcije iz ove provokacije. Dobri susedi ne ometaju jedni druge ekstremističkim potezima, oni razgovaraju", napisao je Tači.

Zanimljivo je da su beogradski mediji preneli izjavu nekadašnjeg šefa misije OEBS na Kosovu Vilijama Vokera da je Tačijevo vreme prošlo. Voker je na Kosovo doputovao da bi prisustvovao otkrivanju svoje statue u selu Račak. Sukob u ovom mestu bio je direktni povod za NATO intervenciju 1999.

Rama: Srbi će na Kosovo moći samo kao turisti

Albanski premijer Edi Rama je izjavio da će "Srbi na Kosovo moći da uđu samo kao turisti", prenosi prištinski dnevnik Zeri. Kako kaže, Kosovo je nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti, uspelo kao "nezavisna država", dok Beograd i dalje pati od "košmara prošlosti". On smatra da će košmar trajati sve dok Beograd ne prizna Kosovo. "Ove igre s vozovima i avionima su političko manevrisanje političkim rezultatima", zaključio je Rama.

Mustafa: Mi štitimo Srbe na Kosovu

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da kosovski Srbi nisu i nikada neće biti ugroženi i da nema potrebe da ih štiti Beograd. "Kosovski Srbi su ravnopravni građani naše Republike. Njih nema potrebe da štiti Beograd i da ih zidovima deli od drugih gradjana, jer ni u kom obliku nisu u opasnosti i neće ni biti. Imamo potrebu da svi uvek komuniciramo i da radimo na izgradnji zajedničke evropske perspektive", napisao je Mustafa na Fejsbuku.

Mustafa je rekao da je Kosovo snažno orijentsano ka miru i sigurnosti u regionu, kako bi bilo deo porodice zemalja Evropske unjije kao i za stalno i strateško prijateljstvo sa Sjedinjenim Američkim Državama. "Zainteresovani smo da sva pitanja sa susedima rešimo putem dijaloga. Smatram da je vreme provokacija, sukoba i ratova prošlo", naveo je on.

]]>
Mon, 16 Jan 2017 08:01:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36818/nikolic-nije-nam-do-rata-ali-bih-poslao-vojsku-na-kim-da-zastiti-srbe.html
Kuburović: Srbija ne odustaje od izručenja Haradinaja http://boom93.com/info/srbija/36803/kuburovic-srbija-ne-odustaje-od-izrucenja-haradinaja.html Srbija ne odustaje od izručenja i zahteva da francuski organi u što kraćem roku odluče i isporuče Ramuša Haradinaja, izjavila je danas ministarka pravde Srbije Nela Kuburović posle sednice Vlade Srbije posvećene slučaju Haradinaj. ]]>

Nadamo se da će francuski organi postupiti profesionalno, poštujući međunarodne konvencije koje su sami potpisali, rekla je Kuburović na konferenciji za novinare i istakla da je istraga protiv Haradinaja proširena, da je mnogo veći broj dokaza na raspolaganju. Kuburović je precizirala i da je Haradinaj pušten bez kaucije, dok francuske vlasti ne donesu odluku o zahtevu Srbije za izručenje.

Srbija ne prihvata pravdu koja podrazumeva nekažnjeno ubijanje civila, poput onih koje je počinio Ramuš Haradinaj, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije Marko Đurić.

]]>
Fri, 13 Jan 2017 14:13:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36803/kuburovic-srbija-ne-odustaje-od-izrucenja-haradinaja.html
Janković: Dostojanstvo i kvalitet života http://boom93.com/info/srbija/36788/jankovic-dostojanstvo-i-kvalitet-zivota.html Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je večeras da se širom Srbije dešava ista stvar - ljudi postaju sve zainteresovaniji i shvataju da ljudska prava nisu apstrakcija, već se radi o kvalitetu života i elementarnom dostojanstvu. ]]>

Janković je u Pančevu, na tribini "Prava građana u Srbiji - na papiru i u stvarnosti" koju su organizovali "Građanska akcija Pančevo" i "Novi optimizam", poručio da to znači da građane niko ne laže i da se ponaša kao vlasnik "naše države, našeg rada, naših javnih preduzeća".

Građani očekuju odgovornost, efikasnost, zakonitost i pravilnost, poručio je Janković. Bilo je večeras puno teških tema, ali i puno osmeha i nadam se da ćemo uspeti da vratimo osmeh na lica, poručio je Janković.

Novinar Teofil Pančić poručio je da na svakim izborima može da učestvuje bilo koji punoletni građanin, aktivno i pasivno.

Mogu ja da se kandidujem, mogu Nadežda i Neša, možete vi, može Saša Janković. Ko je u tom trenutku državni činovnik? Pa znate šta, i aktuelni predsednik je činovnik i po toj logici ni on ne bi mogao da se kandiduje, naglasio je Pančić.

Možete da odmahujete prstom koliko hoćete, ali svaki građanin ima pravo da učestvuje, učestvovanje na izborima je nešto što važi za sve građane, pa i za Zaštinika građana, rekao je Pančić u razgovoru sa učesnicima tribine.

Jankovića dočekao provokativni transparent

Na zgradi koja gleda na kafić u kojem se sinoć održala tribina na kojoj je, između ostalih, učestovao i zaštitnik građana Saša Janković razvučen je transparent na kojem je pisalo “Jankoviću kada ćeš da odgovaraš na ubistvo?”. Podsećanja radi, dok je 2014. godine ombudsman istraživao incident u kojem je došlo do sukoba brata premijera Vučića i policajaca koji su obezbeđivali Paradu ponosa, tabloid Informer je sprovodio kampanju defamacije Jankovića tokom koje su, koristeći se poverljivim podacima policije, implicirali da je učestvovao u samoubistvu svog prijatelja. Sliku transparenta prvi je objavio upravo Informer.

]]>
Fri, 13 Jan 2017 08:35:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36788/jankovic-dostojanstvo-i-kvalitet-zivota.html
Đurić: Za incident krivi političari http://boom93.com/info/srbija/36787/djuric-za-incident-krivi-politicari.html Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je danas da za napad na školski autobus sa srpskim srednjoškolcima "krivi političare u Prištini" ]]>

Oni su neposredno odgovorni za stvaranje atmosfere nasilja, dok međunarodnu zajednicu poziva da preduzme korake kako bi se što hitnije pacifikovala politička klima u pokrajini.

 
Kamenovanje autobusa punog srpskih srednjoškolaca na Kosovu i Metohiji, u kojem samo pukom srećom nije bilo povređenih, još jedno je upozorenje šta se može dogoditi kada se neodgovorna politika ukoreni kao vrednosni i vaspitni model, navodi se u pisanoj izjavi Đurićaa.
 
Ta situacija, smatra Đurić, posledica je političke matrice čiji autori u Prištini, praveći od Srba dežurne krivce za sve, pokušavaju da izbegnu odgovornost za katastrofalno ekonomsko i socijalno stanje na Kosovu i Metohiji.
 
Današnji incident za koji je, prema tvrdnjama očevidaca, odgovorna grupa maloletnika, nažalost svedoči koliko je duboko ukorenjena mržnja prema svemu srpskom na Kosovu i Metohiji i koliko ozbiljne posledice ona može imati ukoliko albanska politička elita nastavi da raspaljuje šovinizam kod svojih birača, upozorio je on.
 
Đurić je istakao da ne želi da krivi mlade Albance, koji su godinama radikalizovani i hranjeni mržnjom.  Odgovornost za tragediju koju su danas umalo izazvali je, pre svega, na onima koji su ih učili da je bacanje kamenica na Srbe bogougodan ili društveno koristan čin, poručio je Đurić.
 
Zamenik direktora kosovske policije za gnjilanski region Šaban Azizi potvrdio je da su četiri neidentifikovana mladića su na putu Šilovo–Koretište, u opštini Gnjilane, kamenovala školski autobus koji je vraćao učenike iz medicinske škole i gimnazije i da nema povređenih u incidentu.

]]>
Fri, 13 Jan 2017 08:26:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36787/djuric-za-incident-krivi-politicari.html
Vuk Jeremić u nedelju objavljuje kandidaturu http://boom93.com/info/srbija/36786/vuk-jeremic-u-nedelju-objavljuje-kandidaturu.html Bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić trebalo bi da objavi u nedelju da će se kandidovati na predsedničkim izborima u Srbiji, saznaje Danas. ]]>

On će to verovatno saopštiti na skupu u nedelju u beogradskom "Mikseru", što pojedini izvori Danasa tumače kao početak njegove kampanje za predstojeće predsedničke izbore. U Centru za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, čiji je Jeremić predsednik, nisu želeli za naš list ni da potvrde ni da demantuju tu informaciju.

Kako Danas nezvanično saznaje iz izvora bliskih Jeremićevom timu, Vuk Jeremić će se tokom vikenda susresti sa građanima Beograda, a planira da u naredne dve sedmice poseti gradove širom Srbije i prva "stanica" na tom putu biće Šabac.

"Jeremić će razgovarati sa građanima o njihovim problemima i biće spreman da čuje njihove sugestije", kažu našu izvori, koji nisu želeli da komentarišu da li postoji mogućnost da on tokom obilaska Srbije objavi kandidaturu za predsednika.

Podsetimo, Jeremić je prošlog meseca odgovarajući na pitanje TV N1 kada bi mogao da donese odluku o kandidaturi naveo: "Kad budem sagledao mogućnosti da ponudim rešenja za probleme građana".

]]>
Fri, 13 Jan 2017 08:24:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36786/vuk-jeremic-u-nedelju-objavljuje-kandidaturu.html
AFP: Pušten Ramuš Haradinaj http://boom93.com/info/srbija/36780/afp-pusten-ramus-haradinaj.html Bivši lider OVK Ramuš Haradinaj pušten je iz pritvora. On će na slobodi, bez prava da napušta Francusku, sačekati odluku suda o zahtevu Srbije za izručenje. ]]>

Francuski sud u Kolmaru je Haradinaja pustio uz kauciju, oduzeo mu pasoš i naložio da se dva puta sedmično javlja nadležnoj policijskoj upravi.

Srbija je poslala Francuskoj zahtev za izručenje Haradinaja, a danas je prosledila i dopunu zahteva sa pratećom dokumentacijom i novim dokazima.

Zasedanje sudskog veća pratilo je i dvadesetak kosovskih Albanaca.

Haradinaj je prošle lišen slobode na aerodromu "Bazel-Miluz", na francuskoj strani, na osnovu poternice koju je Srbija za njim raspisala 2004. godine.

Srbija ga traži zbog sumnje da je na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine počinio zločine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala, po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađin 1998. i 1999. godine.

Haradinaj je rođen 1968. godine u selu Glođane kod Dečana na Kosovu. Posle demonstracija kosovskih Albanaca 1989, emigrirao je u Švajcarsku, gde je regrutovan u Narodni pokret Kosova, iz kojeg je nastala Oslobodilačka vojska Kosova.

U Albaniji je 1996. završio obuku i učestvovao u stvaranju terorističkih baza u gradovima Kuks i Tropoja.

Na Kosovo je često dolazio ilegalno, a trajno se vratio sredinom 1997, kada je s braćom Dautom i Škeljzenom organizovao terorističke napade na policiju širom Metohije. U aprilu naredne godine postao je jedan od regionalnih komandanata OVK.

Na njegovu inicijativu je u Glođanu formirana specijalna jedinica OVK "Crni orlovi", kojoj se pripisuje odgovornost za mučenje i ubijanje više desetina srpskih civila, čija su tela nađena u Radonjićkom jezeru i po seoskim bunarima u opštini Dečani.

Vlasti u Beogradu su optužile Haradinaja da je odgovoran za mnoge zločine nad Srbima u tom delu Pokrajine i za njim raspisale poternicu. Optužen je za masovno ubistvo Srba na području Glođana, gde je u leto 1998. na poljoprivrednoj plantaži nađeno više od 20 leševa.

Posle zvaničnog raspuštanja i demilitarizacije OVK, početkom 2000. godine, formiran je Kosovski zaštitni korpus, u kojem je Haradinaj bio zamenik komandanta Agima Čekua. Sa te dužnosti se povukao 11. aprila iste godine i najavio osnivanje stranke. Nova stranka pod nazivom Alijansa za budućnost Kosova formirana je 29. aprila 2000. i Haradinaj je izabran za njenog predsednika.

Na funkciji kosovskog premijera bio je od decembra 2004. do marta 2005. godine.

]]>
Thu, 12 Jan 2017 12:41:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36780/afp-pusten-ramus-haradinaj.html
Jovanović: Dodik najveća pretnja http://boom93.com/info/srbija/36765/jovanovic-dodik-najveca-pretnja.html Lider LDP Čedomir Jovanović je rekao da sve dok bosanski problem ne bude rešen, ni Srbija neće biti normalna zemlja jer je proces izgradnje nove moderne Srbije povezan sa tim procesima. ]]>

Čini mi se da ljudi koji su govorili u Banjaluci tog dana nisu previše razmišljali o Srbima u RS, nama u Srbiji, ali ni ljudima koji pored Srba žive u BiH. Srpski prioriteti moraju biti drugačiji, rekao je Jovanović komentarišići proslavu Dana RS na televiziji N1.

On je rekao da je ideja podele BiH je katastrofalna. Svi znaju šta mislim o Dodiku. On je najveća pretnja, ne samo BiH već i Srbiji. Srbija nema snagu za krizu koju on stvara. Ideja da se Bosna može srušiti, a da se pri tome ne sruši sve oko Bosne je pogrešna. Za mene je ta cena neprihvatljiva, rekao je Jovanović.

On je rekao da ga brine atmosfera u kojoj živimo. Onajavljenoj poseti Nikolića februarskoj poseti Sarajevu, Jovanović kaže:

"Ne treba da dolazi u Sarajevo. Oni jedni druge održavaju na tom političkom nivou. Nacionalizam je kičma Dodikove i Nikolićeve politike. Nikoliću i ljudima sa takvom politikom nije mesto u Sarajevu. Nikolić nije podržao referendum, ali je došao da slavi taj dan. To govori o epilogu politike sa kojim će se društvo suočiti ukoliko se tako nastavi. Nije mesto Nikoliću u Sarajevu, on je svoje mesto izabrao", poručio je Jovanović.

Lider LDP smatra da postoji razlika između Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića u vezi sa BiH, a o tenzijama i "zveckanju" oružjem, Jovanović je rekao da misli da treba da budemo zabrinuti.
Nemoguće je podeliti BiH, a da se ne postavi pitanje Srbije, Crne Gore... Šta će se desiti sa Srbijom, Makedonijom, Mađarima u Vojvodini? To je totalni haos. Nema evropske Srbije bez evropske BiH, poručio je Jovanović.

]]>
Thu, 12 Jan 2017 08:18:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36765/jovanovic-dodik-najveca-pretnja.html
Građani bez obaveze da plaćaju račune za grejanje? http://boom93.com/info/srbija/36764/gradjani-bez-obaveze-da-placaju-racune-za-grejanje.html Zakon o energetici nalaže da su najkasnije do 29. decembra prošle godine gradske toplane u Srbiji morale da zaključe ugovore o snabdevanju toplotnom energijom sa svakim korisnikom ponaosob. ]]>

Iako ovaj zakon podrazumeva pretnju novčanim kaznama do dva miliona dinara po toplani ukoliko se rok ne poštuje, one to nisu učinile ni u jednom gradu i opštini u Srbiji.

Kako saznajemo, Poslovno udruženje toplana Srbije je, uprkos jasnoj zakonskoj odredbi, u decembru prošle godine zauzelo stav da bi "obaveza zaključenja ovakvih ugovora trebalo da važi od sledeće grejne sezone", pošto je reč o velikom poslu koji u praksi može da dovede do problema. Različita udruženja građana iz Niša, Kraljeva, Zrenjanina i Kragujevca, međutim, već organizuju akcije u kojima upozoravaju toplane i lokalne vlasti da takvo kršenje zakona znači da korisnici nakon tog datuma "nemaju nikakve ugovorne obaveze prema toplanama".

U okviru te akcije, građani ovih gradova sve masovnije potpisuju obaveštenja, koja će dostaviti nadležnima, u kojima, osim da nakon 29. decembra 2016. prestaju njihove ugovorne obaveze, navode i da će nastavak isporuke toplotne energije smatrati "jednostranom, ugovorno neobavezujućom i dobrovoljnom uslugom". Osim gradskim toplanama, oni će obaveštenja dostavljati i lokalnim organima vlasti, odnosno gradonačelnicima, većima i skupštinama. Akciju organizuju Udruženi pokret slobodnih stanara iz Niša (UPSS), Lokalni front Kraljevo, Centar za zaštitu potrošača "Begej" iz Zrenjanina i Kragujevački kućni savet. NJihova ambicija je da akciju prošire na sve građane Srbije, pošto se Zakon o energetici krši u celoj zemlji.

U "obaveštenju" koje će ova udruženja i građani dostavljati nadležnima podseća se da Zakon o energetici, koji je stupio na snagu 29. decembra 2014. godine, propisuje da su "snabdevač toplotnom energijom i krajnji kupac dužni da zaključe pisani ugovor o snabdevanju toplotnom energijom" u roku od dve godine od stupanja na snagu ovog zakona. U slučaju da ne zaključe ovakve ugovore "energetski subjekti će se za takav prekršaj kazniti novčanom kaznom od 500.000 do 2.000.000 dinara", navodi se u Zakonu, a prenosi u "obaveštenju".

- Tačno je da nigde u Srbiji ovakvi ugovori nisu zaključeni, a da je Poslovno udruženje toplana Srbije u decembru, na sednicama skupštine i upravnog odbora, zauzelo stav da to treba da važi od sledeće grejne sezone. Skupštini je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva energetike. Znamo šta kaže zakon, ali praksa zahteva nešto drugo, jer je reč o obimnom i komplikovanom poslu, a prilikom njegove realizacije može doći i do problema, za koje moramo imati rešenje. Uostalom, zar i za druge poslove nije produžavan zakonski rok uredbama ili na drugi način? Pa i lične karte se još uvek izdaju iako je prošao zakonski rok za to. Pri tom, građani svakim plaćenim računom toplanama priznaju svoj ugovorni odnos i obaveze prema njima - kaže za Danas Zoran Stojanović, direktor Gradske toplane Niš.

Stojanović kaže da "nije jednostavno" obezbediti "ugovore od šest strana, pa u dva primerka" za brojne korisnike, kojih samo u Beogradu ima oko 300.000, Novom Sadu - više od 100.000, Nišu - više od 30.000, niti organizovati njihovo potpisivanje. Pri tom, kako kaže, nije sasvim jasno "šta bi se dogodilo ako pola zgrade hoće da potpiše ugovore, a druga polovina neće" ili ukoliko građanin odbije da potpiše ugovor i ne želi da primi predstavnike toplane u stan kako bi ga isključili iz sistema. Za ulazak u stan u takvim slučajevima potreban je sudski nalog, što znači da bi u čitav proces moralo da bude uključeno i pravosuđe, navodi on.

- Stav toplana Srbije da neće poštovati zakon automatski znači da ni građani ne moraju da ga poštuju. Mi ne pozivamo ljude da ne potpisuju ugovore sa toplanama ili da se isključuju, ali upozoravamo da toplane krše zakon, a da korisnici nakon 29. decembra nemaju nikakve ugovorne obaveze prema njima. Za sada organizujemo "akciju obaveštavanja nadležnih", a građani iz cele Srbije koji žele da učestvuju u njoj sve podatke, formulare i dokumenta mogu pronaći na Fejsbuk stranici našeg udruženja - kaže Đokica Jovanović, jedan od osnivača niškog UPSS-a.

Prema našim saznanjima, Poslovno udruženje toplana Srbije je prošlog decembra formiralo Radnu grupu, u kojoj su predstavnici više toplana u Srbiji, koja bi trebalo da pripremi ne samo "sva rešenja" u vezi sa zaključenjima pojedinačnih ugovora sa korisnicima, već i predloge kako da se "ujednači praksa" privremenog isključenja iz sistema daljinskog grejanja, pošto je ona u Srbiji "krajnje raznolika". Predloženo je da odluke ove radne grupe važe od sledeće grejne sezone.

Niš: Niko se ne javlja da potpiše ugovor

Mi smo već započeli zaključivanje pojedinačnih ugovora sa korisnicima, ali u malom obimu. U decembru prošle godine poslali smo dopis Objedinjenoj naplati da obavesti građane da mogu da potpišu ugovore sa Gradskom toplanom, ukoliko to žele, ali nam se do sada niko nije javio. Takođe, sve nove investitore obaveštavamo da kupci stanova ili prostora mogu da potpišu ugovore sa toplanom, što je već imalo nekog efekta - kaže Zoran Stojanović, dodajući da se prošle godine iz sistema daljinskog grejanja u Nišu isporučilo "manje od pet odsto korisnika".

]]>
Thu, 12 Jan 2017 08:13:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/36764/gradjani-bez-obaveze-da-placaju-racune-za-grejanje.html