Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Srbija.jpg?thumbId=29479&fileSize=39281&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146449000 Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html Osnovana Narodna stranka: Predsednik Vuk Jeremić, cilj rušenje "nenarodnog režima" http://boom93.com/info/srbija/41632/osnovana-narodna-stranka-predsednik-vuk-jeremic-cilj-rusenje-%22nenarodnog-rezima%22.html Narodna stranka će se boriti protiv nenarodnog režima, a prva prilika za pobedu su izbori u Beogradu, izjavio je kandidat za predsednika Narodne stranke Vuk Jeremić, na osnivačkoj skupštini te političke partije. ]]>

"Ako bude pameti to će biti prva velika pobeda opozicije od 2012. godine", rekao je Jeremić.

Prema njegovoj oceni do pobede će doći "ako razumni ljudi budu jedinstveni".

"Ti izbori mogu da znače pobedu nad režimom, ali i veliki prvi test za nas. Naš je cilj da pošaljemo na smetlište istorije ovaj nenarodni režim", rekao je on.

Na osnivačkoj skupstini, u prisustvu 352 delegata, Jeremić je jednoglasno izabran za predsednika te političke partije.

Jednoglasno su izabrani prvi potpredsednik Miroslav Aleksić kao i potpredsednici Sinisa Kovačević, Sanda Rasković Ivić, Svetozar Čiplić, Zdravko Ponoš i Nikola Jovanović.

Delegati su na osnivačkoj skupštini usvojili i program i statut Narodne stranke, saopšteno je iz te poilitičke partije.

Medju usvojenim programskim načelima su moderna i razvojna ekonomska politika, pravna država i nezavisne institucije, pomirenje nacionalnog i gradjanskog u Srbiji kao i vojna neutralnost zemlje.

Tu je i zahtev za depolitizaciju aparata službi bezbednosti u Srbiji, kao i potreba usvajanja zakona o lustraciji.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su predsednik PSG Saša Janković, Nove Srbije Velimir Ilić, iz DS Goran Ćirić, Pokreta za preokret Janko Veselinović, Levice Srbije Borko Stefanović, Zdrave Srbije Milan Stamatović, poslanici Sanda Rašković Ivić i Đorđe Vukadinović.

Takođe su prisutni i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, a iz Crne Gore Nebojša Medojević iz Demokratskog Fronta.

Šutanovac: Vlast u Beogradu nije nepobediva

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac ocenio je da su penzioneri, mladi i žene u najgorem položaju u Srbiji i dodao da DS ima plan kojim će njihov položaj biti popravljen već nakon predstojećih beogradskih izbora.

Na izbornoj konferenciji Demokratske omladine, Foruma penzionera i Foruma žena DS, Šutanovac je rekao da oni koji imaju vlast u Beogradu "nisu nepobedivi i da nisu veliki".

On je, takođe, naveo i da nijedan demokrata nema prava da kaže da je umoran i da su "oni nepobedivi".

"Ako dozvolimo da oni nastave da 'brže, jače i bolje' ruše našu državu i društvo, onda smo sami krivi", rekao je lider DS.

Šutanovac je rekao i da je Beograd "okupiran i pod konstantnim napadima" aktuelne vlasti.

"Beograđani su žrtve hira beskrupulozne bande koja ruši kvartove, maltretira građane, troši novac na besmislene projekte, fontane, jarbole....Da bi njihov jarbol bio najveći, plate i penzije su najmanje", rekao je on.

Šutanovac je rekao i da su penzioneri danas poniženi jer moraju da čekaju u redovima u domovima zdravlja ili kada kupuju "pecivo na akcijama" kao i kada na pijaci odlučuju da li će da "kupe hranu ili lekove".

"Ono što možemo da obećemo je da ćemo penzionerima vratiti penzije", rekao je lider DS, dodajući da je vlast od penzionera kroz smanjivanje penzija i izostankom drugih usklađivanja ukupno otela više od 600 miliona evra.

DS će danas formirati novi stranački organ, Forum penzionera, a izabraće i rukovodstva Demokratske omladine i Foruma žena.

]]>
Sun, 22 Oct 2017 17:08:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41632/osnovana-narodna-stranka-predsednik-vuk-jeremic-cilj-rusenje-%22nenarodnog-rezima%22.html
Organizacija za zaštitu novinara pri Evropskoj komisiji: Mediji u Srbiji pod stalnim pritiskom vlasti http://boom93.com/info/srbija/41626/organizacija-za-zastitu-novinara-pri-evropskoj-komisiji-mediji-u-srbiji-pod-stalnim-pritiskom-vlasti.html Ekspertska misija za zaštitu novinara u Krivičnom zakonu (TAIEX), koja deluje pri Evropskoj komisiji, ocenila je u izveštaju za Srbiju da su mediji pod stalnim pritiskom vlasti. ]]>

"Zbog kontrole koju vlada ima nad televizijama i radijskim stanicama, onlajn mediji postaju veoma važni izvori vesti, ali je problem u tome što su ti mediji pod stalnim pritiskom vlade i lokalnih vlasti", navodi se u izveštaju u koji je agencija Beta imala uvid.

"Izvori nezavisnih i nepristrasnih informacija su malobrojni i njima je veoma teško da opstanu u ekstremno fragmentiranom medijskom tržištu", navodi se u tom izveštaju.

TAIEX je naveo i podatke novinarskih udruženja iz Srbije, po kojima se i dalje beleže fizički napadi i verbalne pretnje novinarima.

"Zabeleženi su i mnogi slučajevi ometanja rada novinara, kao što su zabrane prisustva konferencijama za novinare, ometanje prava na pristup informacijama od javnog značaja, skrivanje informacija o javnim aktivnostima lokalnih političara", piše u izveštaju.

Navodi se i da su novinarska udruženja izrazila zabrinutost zbog nefunkcionisanja mehanizma saradnje koji je uspostavljen izmedju tih udruženja, tužilaštva i policije, o čemu svedoči činjenica da nisu razrešene brojne pretnje i fizički napadi na novinare.

TAIEX je preporučio Ministarstvu kulture i informisanja da organizuje projekte i kampanje na nacionalnom nivou, kako bi se podigla svest javnosti o značaju medijskih sloboda, medijskog pluralizma i bezbednog rada novinara.

U izveštaju se navodi i da je medijsko tržište u Srbiji verovatno najfragmentiranije u Evropi, ako se uzme u obzir broj stanovnika, pa je tako na kraju 2016. bilo registrovano 1.788 medija.

"Zbog velikog broja medija i ekonomske krize, kao i zbog ukupnog budžeta za oglašavanje od 160 miliona evra, mediji većinom nisu samoodrživi", piše u izveštaju.

Navodi se i da "dodatni problem predstavlja činjenica da je od ukupno 191 konkursa za sufinansiranje medijskih projekata od javnog interesa, u čak 132 uočena neka vrsta nepravilnosti".

]]>
Sun, 22 Oct 2017 16:59:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41626/organizacija-za-zastitu-novinara-pri-evropskoj-komisiji-mediji-u-srbiji-pod-stalnim-pritiskom-vlasti.html
Izabrano idejno rešenje za spomenik Đinđiću http://boom93.com/info/srbija/41625/izabrano-idejno-resenje-za-spomenik-djindjicu.html Izvijena strela koja je u jednom delu nepovratno prekinuta, ali nezaustavljivo leti u visine je skulptura koja je izabrana na međunarodonm konkursu za idejno rešenje spomen-obeležja Zoranu Đinđiću, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Društvu arhitekata Beograda. ]]>

Gradski menadžer Goran Vesić je u ime Grada Beograda zahvalio članovima žirija na radu koji je trajao nekoliko meseci i onima koji su davali predloge za rešenje ovog spomenika. Vesić je zahvalio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji je inicirao podizanje spomenika Zoranu Đinđiću i naveo da je to hrabar iskorak u političkoj kulturi u Srbiji.

- Podizanje ovog spomenika je postala državna obaveza jer oni koji su ubili Đinđića nisu ubili samo čoveka, već su tada pucali u državu Srbiju, a on se tada nalazio na mestu premijera naše zemlje. Za nekoliko meseci biće 15 godina od njegovog ubistva i bilo je krajnje vreme da Srbija dobije neko obeležje koje će mu biti posvećeno – istakao je Vesić i dodao da i sam, jer je sa Đinđićem radio, oseća zahvalnost na prilici da učestvuje u tome da Zoran Đinđić konačno dobije spomenik.

Ako nešto može da simbolizuje život Đinđića, naveo je gradski menadžer, onda je to strela jer je njegov život bio upravo takav.

- On je grabio napred, pokušavao je da promeni stvari u društvu, nije se obazirao na posledice i ta strela možda na najbolji način simbolizuje njegov život. To što je strela prekinuta, pa nastavljena, možda govori o tome da je važno i dobro što Srbija nastavlja tim putem. Verujem da ćemo ovim spomenikom naći način da mu se odužimo za ono što je uradio za ovo društvo i da obeležimo njegovu tragičnu smrt – objasnio je Vesić.

Glavni gradski urbanista Milutin Folić je rekao da će paralelno sa izradom skulpture grad početi s uređenjem Studentskog trga, na kome će ovaj spomenik i biti postavljen.

- Prvo će biti izmeštena okretnica trolejbusa, zatim će biti izgrađena podzemna garaža ispod Studentskog trga, nekon čega se uređuje trg. Projekat za uređenje  trga je uradio Boris Podreka, jedan od najznačajnijih svetskih arhitekata današnjice. On je uradio projekat i za Topličin venac, za prostor biblioteke na Kosančićevom vencu, kao i za Karađorđevu ulicu. Tako da će skulptura biti postavljena na Studentski trg za otprilike dve godine. U planu je da se skulptura, na petnaestogoišnjicu od ubistva Zorana Đinđića, postavi privremeno nakon čega će po otpočinjanju radova ona biti sklonjena i smeštena na privremenu lokaciju – objasnio je Folić. 

Arhitekta Boris Podreka, koji je i predsednik žirija, je rekao da je na konkursu učestvovalo 40 radova, te da je izabrano prvo i drugo mesto, a da  su umesto trećeg mesta mesta izabrana četiri otkupa.

- Žiri je konstatovao da su svi radovi visoko kvalitetni, profesionalni i apsolutno odgovaraju kriterijumima. Na Trgu će se nalaziti tri artefakta od kojih će jedan biti memorijal Zoranu Đinđiću. Radi se o memorijalu koji po našim kriterijumima zadovoljava to što smo želeli i šalje jednu jasnu i prepoznatljivu poruku. Prva dva rada su različita ali su jako bliskog kvaliteta – naglasio je Podreka. 

Prema njegovim rečima, prvo mesto je strela, klasična skulptura, koja priča priču, a koja je istovremeno budućnost ali je i tragična. Druga nagrada je liričan projekat koji odgovara na akustične fenomene grada, to su mesingani elementi između kojih možete hodati.
- Prvonagrađeno rešenje ima zvučni efekat, čuje se glas Đinđića koji je isečen na delove a čuje se i „govor“ grada. To je veoma lep i poetičan momenat – naglasio je Podreka. 

Slikar Dušan Otašević je objasnio da se zvuci sakupljaju preko kompjuterskog sistema, pa će se neki prerađeni zvuci i šumovi puštati. Kada se približite skulpturi, naveo je, čuje se glas Zorana Đinđića.

Slikar Vladimir Veličković je rekao da je po pregledu svih radova imao svog favorita te da je to upravo i bila strela. Ona je, dodao je, potpuno adekvatno odgovrila nameni konkursa i simbolici koja treba da označi prekinuti život Đinđića.

Vajar Mirsad Begić je kazao da oba rada nude nove poglede ali i da imaju dodirne tačke i da su Beogradu pokazali nešto novo.   

Autor prvonagrađene skulpture je Mrđan Bajić, a saradnici su vajar Predrag Kešelj, arhitekta Petar Sazdanović, istoričar metnosti Marina Andrić, autor zvučne instalacije je Biljana Srbljanović uz saradnju sa dizajnerom zvuka Dobrivojem Miljanovićem i Vladimirom Riznićem.   

U pismu autora prvonagrađene skulture navodi se da je ponuđeno skulptorsko dramaturško rešenje koje želi da generiše prostor sećanja kroz skulpotorsku i zvučnu instalaciju. Zvučna instalacija je diskretni sastavni deo umetničkog rešenja, poziva na razmišljanje. Strela je univerzalni simbol za pravac i smer. Glava strele je simbol prodora, svetlosti, smrti, ljubavi i spoznaje. Prekinuta izvijena strela jasno evocira traumu koja samo za trenutak ometa ali se ne zaustavlja, jer strela tako trajno i nepovratno prekinuta dalje stremi gore i nezaustavljivo leti u visine. 

U žiriju konkursa bili su: predsednik žirija Boris Podreka, glavni gradski urbanista Milutin Folić, akademik i slikar Dušan Otašević, akademik i slikar Vladimir Veličković i vajar Mirsad Begić.

]]>
Sun, 22 Oct 2017 14:04:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41625/izabrano-idejno-resenje-za-spomenik-djindjicu.html
Ministri ne štede u banci http://boom93.com/info/srbija/41622/ministri-ne-stede-u-banci.html Deset od ukupno dvadeset i jednog ministra u Vladi Srbije prijavilo je Agenciji za borbu protiv korupcije da ne poseduje štedni račun u banci, piše u registru Agencije. ]]>

Na pitanje Radija Slobodna Evropa zbog čega nemaju štedni račun odgovorila su tri ministra.

„Štedni račun nemam pošto sredstva kojima raspolažem potrošim na potrebe svakodnevnog života i moju veliku strast, a to su knjige“, navodi ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

„Imam samo tekući račun, pojma nemam zašto nemam. Treba to da promenim”, odgovorila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
„Volim keš i nekretnine“, rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Savetnica za odnose sa javnošću u Agenciji za borbu protiv korupcije Marijana Milosavljević navodi da Agencija može da proveri da li funkcioneri imaju štedne račune ili ne.

„U postupku provere podataka iz izveštaja o imovini i prihodima funkcionera Agencija sarađuje i prikuplja podatke od drugih državnih organa, između ostalih i od Ministarstva finansija, Poreske uprave i Uprave za sprečavanje pranja novca”, navodi Milosavljević.

Ipak, ona dodaje da je nekada „jako komplikovano da se utvrdi prava istina pogotovo kada su inostrani računi u pitanju“.

Programski direktor „Transparentnosti Srbija“ Nemanja Nenadić takođe navodi da se teško može otkriti da li funkcioneri imaju račune u inostranstvu. 

„Sasvim je moguće da neko otvori račun ne samo u susednim zemljama nego i u nekim dalekim i onda je to naravno mnogo teže može kontrolisati, osim ako se pojave neka insajderska saznanja ili ako dođe do neke svađe, kao što se recimo desilo u slučaju gradonačelnika Beograda gde se obilje informacija saznalo tokom brakorazvodne parnice“, objašnjava Nenadić.

Prema Zakonu o agenciji za borbu protiv korupcije, ukoliko funkcioneri imaju štedni račun, prijavljuju Agenciji i koliki iznos imaju na računu. Međutim, taj podatak nije javno dostupan u registru Agencije.

Plata ministara u Vladi je oko 90.000 dinara, dok je prosečna zarada građana Srbije, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za avgust 2017. godine 47.220 dinara.

Takođe, neki ministri su, prema podacima Agencije, suvlasnici u privatnim firmama i vlasnici skupih nekretnina. Ministar prosvete Mladen Šarčević tako ima, prema informacijama iz registra Agencije, vlasnički udeo u privatnoj obrazovnoj instituciji „Ruđer Bošković“.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin poseduje polovinu stana vrednog više od 200.000 evra, kako je nedavno objavio portal Krik, a prema registru Agencije za borbu protiv korupcije, ne poseduje štedni račun u banci.

]]>
Sun, 22 Oct 2017 14:02:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41622/ministri-ne-stede-u-banci.html
SNS proslavila 9. rođendan bez Tomislava Nikolića http://boom93.com/info/srbija/41621/sns-proslavila-9.-rodjendan-bez-tomislava-nikolica.html Na stadionu Tašmajdan obeleženo je devet godina od osnivanja Srpske napredne stranke. Stadion je bio pun, nekoliko hiljada ljudi došlo je iz svih delova Srbije. Himnu je na svečanosti izvodio hor RTS s dirigentom Bojanom Suđićem. Na skupu nije primećen bivši predsednik stranke i njen osnivač Tomislav Nikolić. ]]>

Kako javlja reporterka N1, zanimljivo je da nije bilo stranačkih obeležja, već da svi prisutni nosili samo srpske zastavice. Prisutni su bili gotovo svi članovi Vlade Srbije, predsednica Skupštine Maja Gojković, gradski menadžer Goran Vesić, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma...

Došao je i  ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak. Nije primećena premijerka Ana Brnabić.

Ova deveta godina, kako poručuju iz SNS sa skupa, predstavlja devet godina posvećenosti, energije i rezultata.

Prvi o uspesima govorio Dačić, "jer zna da Vučić neće sebe da hvali"

Na svečanosti se prvi obratio Ivica Dačić koji je rekao da ova vlast vodi zemlju napred, i da je Srbija u poslednjih nekoliko godina ostvarila velike promene. Izbavili smo, navodi Dačić, zemlju iz bankrota, dolaze investicije u Srbiju, idemo ka EU, ali naravno "ne po cenu da rušimo prijateljstvo sa Rusijom". Nećemo da prihvatimo lažnu sliku koju su nametnuli o Srbima, naveo je Dačić i dodao da sve to govori jer zna da Vučić neće sebe da hvali.

Podsećamo da je SNS osnovana u oktobru 2008, mesec dana nakon što se iz SRS izdojila frakcija  okupljena oko Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. Nikolić je 2012. godine, nakon što je izabran na mesto predsednika Srbije, podneo ostavku na mesto predsednika stranke, a na čelo SNS je došao Vučić.

Kako su ranije poručili iz SNS, skup povodom rođendana je prilika da se podsete kako je tekao razvoj stranke, i gde će okupljeni moći da čuju poruke Vučića u kom pravcu se kreće SNS, ali i Srbija.

]]>
Sun, 22 Oct 2017 13:59:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41621/sns-proslavila-9.-rodjendan-bez-tomislava-nikolica.html
Jeremić: Učinićemo sve da opozicija nastupi u što širem frontu http://boom93.com/info/srbija/41578/jeremic-ucinicemo-sve-da-opozicija-nastupi-u-sto-sirem-frontu.html Predsednik inicijativnog odbora Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da se zalaže da opozicija na beogradskim izborima nastupi u što je moguće širem frontu, i da će učiniti sve da do toga dodje. ]]>

Jeremić je u intervjuu agenciji Beta rekao da će Narodna stranka učiniti sve da do dogovora opozicije dodje, da se oni neće "gurati" u prvi plan i da neće pokušavati da nametnu svog kandidata.


"Naravno, ako budemo dovedeni u situaciju da nema bilo kakvog dogovora, mi ćemo učestvovati sa sopstvenim timom i kandidatom. No moje duboko uverenje je da postoji daleko bolji način da se učestvuje na beogradskim izborima, i da bi to trebalo da bude jedinstven nastup oko kojeg treba da se složimo svi u pravoj opoziciji", istakao je Jeremić.

On je naglasio da je na beogradskim izborima potrebno što je moguće veće jedinstvo svih onih koji nastupaju sa iskrenim opozicionim stavovima, odnosno onih koji nisu spremni ni na kakvu vrstu kolaboracije sa aktuelnom vlašću, bez obzira na izborne rezultate.

Kako je dodao, za Narodnu stranku nema onih koji u taj front nisu dobrodošli, kao i da nemaju aspiraciju da odredjuju ko je poželjan, a ko ne.

"Čvrsto sam uveren da jedino sa zajedničkim stavom možemo da iskoristimo potencijal koji postoji u glavnom gradu, jer ima više onih koji su nezadovoljni načinom na koji se vodi Beograd i ostatak države nego onih koji su spremni tome da daju podršku", rekao je Jeremić.

Borba za fer i poštene izborne uslove, po njegovim rečima, može da bude dobra početna osnova za okupljanje aktera sa opozicionog spektra i oko čega bi sigurno svi mogli da se dogovore.

Jeremić je naveo i da ga raduje što Demokratska stranka, i pored najave da će imati svog kandidata, tvrdi da je i dalje otvorena za saradnju sa ostalim političkim opcijama.

Upitan da li će doći na proteste koje su za sutra u centru Beograda najavili Pokret slobodnih gradjana Srbije i Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd, Jeremić je rekao da Narodna stranka podržava sve akcije koje su usmerene ka skretanju pažnje na činjenicu da u Srbiji vlada režim koji ne radi u interesu gradjana.

Jeremić je izjavio da će ta Narodna stranka čija je osnivačka skupština zakazana na nedelju 22. oktobar biti otvorena za sve neukaljane i dobronamerne ljude koji nisu spremni da dignu ruke od borbe za bolju Srbiju, a da će Narodna stranka biti stranka centra u kojoj će biti čestiti ljudi sa političkim iskustvom, ali i novi ljudi, sa novom energijom.

"Stvaramo novu političku organizaciju na centru, koja će biti otvorena za sve neukaljane i dobronamerne ljude koji nisu spremni da dignu ruke od borbe za bolju Srbiju, zemlju koja treba da bude privlačnije mesto za život od onoga u kome živimo danas", rekao je Jeremić.

On je kazao da će u nedelju za potpredsednike stranke predložiti bivšu ambasadorku Sandu Rašković Ivić, bivšeg načelnika Genralštaba Zdravka Ponoša, dramskog pisca Sinišu Kovačevića, profesora Pravnog fakulteta u Novom Sadu Svetozara Čiplića, kao i programskog direktora CIRSD-a Nikolu Jovanovića.

Za prvog potpredsednika stranke predložiće narodnog poslanika iz Trstenika Miroslava Aleksića, dosadašnjeg prvog čoveka Narodnog pokreta Srbije.

On je naveo da će stranka imati i Politički savet, u kom će biti vrhunski intelektualci i stručnjaci koji žele da pomognu Narodnoj stranci, ali u ovom trenutku nisu u situaciji da se angažuju u dnevnoj politici.

On je naveo da je i on na neki način nov u tome, s obzirom na to da je njegovo dosadašnje javno i političko angažovanje bilo usmereno na spoljašnju politiku i svet, a da će nakon osnivanja stranke ono biti prevashodno okrenuto ka unutrašnjim pitanjima.

Priču o unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji Jeremić je ocenio kao režimsku farsu u kojoj ne treba učestvovati i da u zemlji vlada atmosfera u kojoj je nemoguće slobodno kritikovati vlast, ni voditi normalan društevni dijalog.

"Ako imate zatvorene medije i agresivnu demonizaciju svih onih koji se usude da kritikuju vlast, kako onda u takvoj atmosferi možete da imate normalan društveni dijalog po bilo kom važnom pitanju. Ako ne dodje do iznenadne promene u okolnostima, što iskreno sumnjam da može da se dogodi, mislim da nema smisla učestvovati u nečemu što ovoga trenutka ne izgleda nikako drugačije nego kao režimska farsa", rekao je Jeremić.

On smatra da je suština dijaloga na koji poziva predsednik Srbije Aleksandar Vučić kosovsko članstvo u Ujedinjenim nacijama.

Jeremić je ukazao da se svi medjunarodni pregovori vode tako da se ništa ne sprovodi dok sve ne bude gotovo, i dodao da se ova vlast opredelila za drugačiji pristup te da je pravila jedan po jedan značajan ustupak prištinskoj strani, ne dobijajući ništa za uzvrat.

"Došli smo sada do toga da je praktično poslednja stvar koja je Prištini neophodna da bi kompletirala svoju takozvanu državnost stolica u UN. Ova celokupna igra se i vodi u pravcu da Beograd i Priština potpišu sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa od kojih će biti značajan samo jedan paragraf da Srbija i Kosovo neće jedni druge blokirati u medjunarodnim organizacijama. To je još jedina stvar koja je ostala da se preda. Ako dodje do toga, to će otvoriti put za članstvo Kosova u UN i to će biti kraj pregovora", istakao je Jeremić.

On je kazao i da bi voleo da veruje da ni jedna vlast, kakva god da je, neće biti spremna na takav korak.

Govoreći o sporazumu Beograda i Prištine iz oblasti pravosudja, on je rekao da je njim praktično formalizovano ukidanje srpske pravne države na severnom delu teritorije Kosova i Metohije i da je odlaganje polaganja zakletve srpskih sudija čist marketinški trik.

Upitan o lokalnim izborima koji se održavaju u nedelju na Kosovu, on je naveo da veruje da gradjani Srbije koji žive u njenoj južnoj pokrajini najbolje znaju ko bi ih najčasnije predstavljao na lokalnom nivou i ko svojim delovanjem u prošlosti nije izgubio obraz i naveo i da on lično ne bi mogao da glasa za nekog ko je napravio vladu sa Ramušom Haradinajem, ali da svoje mišljenje ne želi da nameće sunarodnicima sa Kosmeta.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 08:37:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41578/jeremic-ucinicemo-sve-da-opozicija-nastupi-u-sto-sirem-frontu.html
KRIK: Kako je tužilaštvo Vulinu oprostilo tetku iz Kanade http://boom93.com/info/srbija/41576/krik-kako-je-tuzilastvo-vulinu-oprostilo-tetku-iz-kanade.html Službena beleška Tužilaštva za organizovani kriminal o postupku protiv ministra Aleksandra Vulina pokazuje traljav, površan i nedovršen posao tužilaštva i policije, prenosi portal KRIK, navodeći da je imao uvid u tu belešku. ]]>

"Na razgovor nije pozvan ni ministar Vulin, ni misteriozna tetka koja mu je navodno pozajmila 205.000 evra, a istražni organi nisu proverili ni sumnjiv milionski posao koji je Vulin sklopio na Kosovu... slučaj je vodila tužiteljka Tamara Ristić, u javnosti poznata po postupku protiv kontroverznog biznismena Miroslava Miškovića", navodi portal.


"Umesto toga, policajci su razgovarali s njegovom suprugom Natašom Vulin, prijateljem Momčilom Filipovićem koji im je prodao stan i njegovim sinom Draganom Filipovićem osobama koje su umešane u kupoprodaju i lično povezane s ministrom", kaže se u tekstu.

Portal prenosi da u dokumentu kojim obustavlja postupak tužiteljka zaključuje da je "objašnjenje Vulina i njegove supruge da su novac pozajmili od tetke tačno, kao i da ministar nije zloupotrebio položaj i primio mito".

"Tokom trajanja postupka, Vulin je politički napredovao i dva puta je postavljen za ministra. Ovaj obožavalac Če Gevare i samoproklamovani socijalista na funkciji ministra odbrane, već mesec dana izbegava da odgovori na neugodna pitanja novinara o tome kako je obezbedio kapital za kupovinu stana vrednog četvrt miliona evra", navodi KRIK.

Stručnjaci s kojima su razgovarali novinari KRIK-a smatraju da su obe institucije, policija i tužilaštvo, radile pre na tome da se slučaj zataška, nego da se utvrdi istina.

Više informacija možete pročitati OVDE.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 08:33:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41576/krik-kako-je-tuzilastvo-vulinu-oprostilo-tetku-iz-kanade.html
Društvo sudija: Neprihvatljiv odnos predstavnika vlasti prema sudijama http://boom93.com/info/srbija/41575/drustvo-sudija-neprihvatljiv-odnos-predstavnika-vlasti-prema-sudijama.html Društvo sudija Srbije zatražilo je od ministarke pravde Nele Kuburović i Visokog saveta sudstva (VSS) da se izjasne o "neprimerenom istupanju" i "neprihvatljivom odnosu" pomoćnika i savetnika ministra Čedomira Backovića i Zorana Balinovca prema sudijama na konsultacijama u vezi sa izmenom Ustava Srbije u delu koji uredjuje pravosudje. ]]>

Društvo sudija obavestilo je juče pismom ministarku pravde i članove VSS da se 13. oktobra u Nišu, na konsutacijama u vezi sa izmenom Ustava koje sprovodi Ministarstvo pravde sa gradjanskim i strukovnim pravosudnim udruženjima, suočilo sa "zabrinjavajućim i neprihvatljivim" odnosom predstavnika Ministarstva pravde prema sudijama.


Kako navodi Društvo sudija, pomoćnik ministra Čedomir Backović je tom prilikom izjavio da se sudije i tužioci zalažu da pravosudje bude "društvo sa ograničenom odgovornošću", "zanatska radnja" koja će da odlučuje o ljudskim sudbinama kako se njima "ćeifne". 

"Specijalni savetnik ministarke pravde Zoran Balinovac izjavio je, pak, da je nezavisnost sudstva fetišizirana, da je ideološki mit, da je rasprava o njoj iznedrila sudijske jurišnike koji se ponašaju kao da su iznad svega, da u pravosudnim savetima sudije ne treba da imaju većinu, a da tužioci treba da budu u manjini, da sudije i tužioci žele da preuzmu vlast u Srbiji, da nezavisnost kakvu sudije imaju u Srbiji, a posebno kakvu traže, ne postoji nigde na svetu, da su predlozi sudija i tužilaca smešni...", navodi se u pismu koje je Društvo uputimo ministarki pravde i VSS.

Društvo sudija navelo je da ni ono samo, a ni sudije, nisu neprijatelji nijedne političke vlasti u Srbiji, a ponajmanje gradjana, već da su savesni profesionalci koji se trude da se demokratsko društvo i vladavina prava u Srbiji unaprede i pozvalo ministarku pravde da reaguje kako se navedeno ponašanje predstavnika Ministarstva pravde ne bi ponavljalo.

Društvo sudija Srbije pozvalo je i Visoki savet sudstva da se, u skladu sa svojim ovlašćenjima, oglasi povodom ovakvog istupanja u javnosti predstavnika izvršne vlasti.

Udruženje ukazuje da je u predstojećem periodu veoma važno da se u stručnoj i otvorenoj debati dodje do najboljih ustavnih rešenja za pravosudje u interesu svih gradjana Srbije i pozvalo Savet da obezbedi i ohrabri učešće sudija i sudova u toj debati. 

Društvo sudija očekuje da Savet reaguje na poziv od 2. oktobra povodom nipodašavanja, uvreda i pretnji sudijama i tužiocima, uključujući i najave njihovog hapšenja.


Ministarstvo pravde: U javnoj raspravi svako ima pravo na stav


Ministarstvo pravde saopštilo je danas da javne rasprave služe za iznošenje različitih stavova i kritika, bez obzira da li se one nekome dopadaju i na taj način reagovalo na negodovanje strukovnog udruženja Društva sudija Srbije koje je ukazalo na "neprihvatljivo i zabrinjavajuće" ponašanje predstavnika tog ministarstva prema sudijama tokom konsultacija o izmenama Ustava Srbije.

"Uzimаjući u obzir dа se rаdi o nаjvišem prаvnom аktu Srbije, ministаrstvo ukаzuje dа je potrebno dа se čuju svi stаvovi, mišljenjа, kаo i kritike, kаko stručne jаvnosti, strukovnih udruženjа, tаko i civilnog sektorа, bez obzirа dа li se konkretni stаvovi pojedinаcа dopаdаju nekom od učesnikа jаvne rаsprаve", navodi se u saopštenju Ministarstva prave u kojem se ne komentarišu konkretne zamerke strukovnog udruženja.

Ministаrstvo prаvde i navodi da je javna rasprava pokrenuta u maju i da je njen cilj jаčаnje nezаvisnosti, nepristrаsnosti i odgovornosti prаvosudjа. 

"Ministаrstvo prаvde još jednom nаpominje dа suštinа jаvne debаte jeste trаnspаrentnost procesа izrаde u ovom slučаju novog Ustаvа Srbije, u kojoj trebа dа se čuju stаvovi svih pojedinаcа u cilju pronаlаženjа nаjboljeg zаjedničkog rešenjа", saošteno je iz Ministarstva prave.

Kako se navodi, do kraja godine biće održane još dve jаvne debаte u Novom Sаdu i u Beogrаdu.

]]>
Fri, 20 Oct 2017 08:20:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41575/drustvo-sudija-neprihvatljiv-odnos-predstavnika-vlasti-prema-sudijama.html
Za putovanje u EU građani Srbije moraće da traže odobrenje? http://boom93.com/info/srbija/41573/za-putovanje-u-eu-gradjani-srbije-morace-da-traze-odobrenje.html Državljani zemalja Zapadnog Balkana ubuduće će za putovanje u šengenski prostor morati prethodno da traže odobrenje od nadležnih službi EU. ]]>

To će morati da čine iako će i dalje biti oslobođeni vađenja viza. Iz Odbora za građanske slobode Evropskog parlamenta je rečeno da je ceo postupak "složen" i da bi "sistem, ukoliko bude usvojen, mogao da stupi na snagu tek početkom 2020. godine".

Odobrenje će se tražiti ispunjavanjem elektronskog fomulara, a odgovor EU će stizati najkasnije za 72 sata, ali će onima za koje se utvrdi da predstavljaju opasnost po bezbednost EU biti odbijena dozvola za putovanje, navodi se u predlogu za uspostavljanje novog Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS).

Takav predlog Evropske komisije je danas potvrdio Odbor za građanske slobode (LIBE) Evropskog parlamenta, a pošto ga u EP usvoje sva nadležna tela, biće prosleđen na usvajanje Savetu ministara EU, rekao je jedan zvaničnik odbora LIBE.

Prema predlogu, građani država Zapadnog Balkana i drugih zemalja kojima nisu potrebne vize za putovanje u šengenski prostor EU bez unutrašnjih granica moraće za uslugu prethodne provere da plate 10 evra, ali će taj trošak pokrivati razdoblje za putovanja od tri godine, odnosno dok traje važnost pasoša.

Od plaćanja ove dažbine biće oslobođeni mlađi od 18 i stariji od 60 godina, članovi porodica državljana EU, kao i studenti i naučno osoblje.

Predstavnica za štampu odbora LIBE Estefanija Nariljos rekla je da bi ceo postupak u EP trebalo da se okonča do kraja godine, a potom će o sistemu ETIAS konačnu odluku doneti Savet ministara EU. Ali postupak je složen i, objasnila je portparolka LIBE, sistem bi mogao stupiti na snagu za najmanje dve godine, verovatno tek početkom 2020.

U elektronskom formularu kojim će se tražiti odobrenje, pored ličnih i podataka o pasošu, građani će morati da navedu i adresu boravišta u Uniji, tamošnji kontakt i zemlju ulaska u EU. Takođe će morati da "vlasti EU obaveste o tome da li su bili osuđivani za ozbiljne kriminalne prekršaje (terorizam, seksualnu eksploataciju dece, trgovinu ljudima ili drogom, ubistva i silovanja), kao i o boravku u specifičnoj zoni sukoba ili odluci da napuste neku zemlju i to sve za poslednjih deset godina".

U obrazloženju predloga se podvlači da će "ovaj sistem omogućiti ranu proveru putnika kojima nije potrebna viza i onima za koje se ustanovi da za EU predstavljaju opasnost kad je reč o bezbednosti, ilegalnoj imigraciji ili pretnji epidemijskih bolesti, odobrenje će biti uskraćeno".

Elektronski formular s molbom će automatski biti proveren u bazama podataka EU, uključujući Šengenski informacioni sistem (SIS), Sistem ulaska/izlaska, kao i preko baza evropske policijske službe Europol i Interpola, "kako bi se proverilo nije li putni dokument izgubljen, ukraden ili je za tom osobom izdat nalog za hapšenje", navodi se u obrazloženju. Od onog ko traži odobrenje može biti zatraženo da pruži dodatne informacije, a u izuzetnim slučajevima i zahtev za razgovor.

"Ako tražiocu odobrenje bude odbijeno, biće obavešten o razlozima, a imaće pravo žalbe i preko suda", stoji u predlogu.

Izvestilac u odboru LIBE za uvođenje sistema ETIAS, poslanica Kinga Gal je izjavila da će taj mehanizam "znatno doprineti jačanju bezbednosti EU i snažnijem i delotvornijem sistemu zaštite granica i sigurnosti". Evropska komisija je stavila do znanja da sada ima 60 zemalja čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u EU, a očekuje se da će šengenske granice u 2020. preći 39 miliona stranaca.

]]>
Thu, 19 Oct 2017 18:37:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41573/za-putovanje-u-eu-gradjani-srbije-morace-da-traze-odobrenje.html
Presuda Ratku Mladiću 22. novembra http://boom93.com/info/srbija/41541/presuda-ratku-mladicu-22.-novembra.html Prvostepena presuda bivšem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću biće izrečena 22. novembra u 10. časova u sudnici I, saopšteno je iz Haškog tribunala. ]]>

General Mladić je optužen za genocid u Srebrenici i još šest opština u Bosni i Hercegovini (BiH), progon nesrpskog stanovništva širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Nakon 15 godina skrivanja, uhapšen je 2011. u Lazarevu pored Zrenjanina.

Tokom dokaznog postupka saslušano je više stotina svedoka, a u završnim rečima, koje su izrečene od 5. do 15. decembra prošle godine, haški tužioci zatražili su da Mladić bude osuđen na doživotnu kaznu zatvora, dok je odbrana tražila oslobađajuću presudu.

Nemanja Stjepanović iz Fonda za humanitarno pravo objašnjava za Danas da se Mladić tereti za četiri udružena zločinačka poduhvata i u presudama u prethodnim predmetima pred Tribunalom već je označen kao učesnik u svakom od ta četiri poduhvata.

- Ne samo zbog toga, već i zbog dokaza koji su na njegovom suđenju izvedeni, činjenice da je komandovao vojskom koja je činila zločine i da je u toj vojsci bio neprikosnoveni autoritet, teško je očekivati bilo koju osim osuđujuće presude. NJemu podređeni vojnici počinili su niz masovnih ubistava nad nesrbima u BiH, obezbeđivali i kontrolisali logore širom teritorije pod srpskiom kontrolom, njemu potčinjeni korpusi terorisali su građane Sarajeva 44 meseca, njegovi vojnici zarobili su i držali kao taoce pripadnike UN i, konačno, njegova vojska počinila je srebrenički genocid. O tome postoje brojni dokazi i zato bi sve osim osuđujuće presude bilo ravno čudu, naglašava Stjepanović.

Vojislav Šešelj, predsednik Srpske radikalne stranke, koji je u martu prošle godine oslobođen svih optužbi u prvostepenoj presudi Tribunala, ističe za Danas da ne očekuje ništa dobro po Ratka Mladića. Kako ukazuje, presuda je unapred napisana, dodajući da je izmišljeno da se u Srebrenici dogodio genocid.

- Desio se ratni zločin. Najviše 1.200 ratnih zarobljenika, i to muškaraca, vojno sposobnih, je stradalo. Mnoge su stvari nameštene, dodaju se nove žrtve sve vreme, žrtve koje su stradale od minskih polja, od međusobnih muslimanskih obračuna, iscrpljenosti... Ima i srspkih leševa, navodi Šešelj i naglašava da Mladića upravo žele da osude za genocid kojeg nije bilo.

Inače, rasprava o žalbi tužilaca Haškog tribunala na prvostepenu presudu Šešelju biće održana 13. decembra. Haški sud odlučio je prošle sedmice da postavi lideru SRS pravnog zastupnika za predstojeću raspravu pošto je on odbio da u raspravi učestvuje. Šešelj je više puta izjavljivao da se u Hag neće dobrovoljno vratiti nakon što ga je Tribunal na jesen 2014. pustio na privremenu slobodu.

Garancije

Podsetimo, Vlada Srbije je početkom oktobra dala garancije Haškom tribunalu za puštanje na privremenu slobodu Ratka Mladića - radi lečenja. Tribunal je prethodno odbio garancije Rusije. Iako njegova porodica i vlasti Srbije tvrde da je Mladićevo zdravstveno stanje izrazito loše, sam Mladić je zahvaljivao Tribunalu na zdravstvenoj pomoći, govoreći da nije bilo Haga da bi bio "kod svetog Petra". Da se njegovo stanje popravilo otakako je došao u Pritvorsku jedinicu, za Danas je potvrdio portparol Tribunala Nenad Golčevski, rekavši da su u svom poslednjem izveštaju nezavisni lekari-veštaci utvrdili da "optuženi dobija odgovarajuću zdravstvenu negu koja je u skladu s međunarodno prihvaćenim standardima, i nisu preporučili nikakve dijagnostičke preglede koji nisu već obuhvaćeni tekućim planom lečenja".

]]>
Thu, 19 Oct 2017 08:13:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41541/presuda-ratku-mladicu-22.-novembra.html
Vučić: Nema pranja novca, SNS ima čiste račune http://boom93.com/info/srbija/41540/vucic-nema-pranja-novca-sns-ima-ciste-racune.html Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić odbacio je navode o "pranju para" tokom predsedničke izborne kampanje navodeći da SNS plaća sve obaveze i ima čiste pare sa računa države. ]]>

Povodom navoda o pojedinačnim uplatama od po 40.000 dinara tokom predsedničke kampanje, predsednik je novinarima u Vlasotincu rekao da je SNS-u "neka žena platila 19.000 dinara", a da drugi dobijaju milione za kampanju od tajkuna, prenose agencije.

"SNS ima čiste pare sa računa koje dobija od države, i tajkuni SNS-u nisu potrebni", rekao je Vučić i upitao odakle se finansiraju kampanje onih čije stranke još ni ne postoje i dodao da "Njih neće niko ni da pita, a ako ih pitate reći će da je to tortura",

]]>
Thu, 19 Oct 2017 08:10:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41540/vucic-nema-pranja-novca-sns-ima-ciste-racune.html
Plate realno manje vojsci, policiji, univerzitetu http://boom93.com/info/srbija/41537/plate-realno-manje-vojsci-policiji-univerzitetu.html Nakon povećanja penzija za pet odsto od januara 2018. godine, oko dve trećine penzionera sa primanjima manjim od 25.000 dinara imaće penziju u realnom iznosu tek malo veću nego pre smanjenja 2014. godine, dok će oni sa većim penzijama ostati dosta ispod tadašnjeg nivoa. ]]>

Penzioneri sa penzijama do 25.000 dinara imaće 7,9 odsto više nego u novembru 2014. godine, pošto su im u 2016. penzije povećane za 1,25 odsto, a za 1,5 odsto početkom 2017. i još pet odsto od januara 2018. godine. Konkretno, penzija od 25.000 dinara od Nove godine iznosiće 26.975 dinara. Međutim, ovo ne znači da će u istom procentu biti povećana kupovna moć njihovih penzija.

Naime, u 2015. godini potrošačke cene su porasle za 1,9 odsto, u 2016. za 1,2 odsto, a projekcija inflacije za 2017. godinu je tri odsto. To znači da će najmanje penzije na početku sledeće godine biti realno povećane za svega 1,8 odsto u odnosu na period pre smanjenja penzija.

Do kraja sledeće godine, prema projekcijama NBS, očekuje se inflacija od nešto ispod tri odsto, što znači da će tokom 2018. njihova kupovna moć biti umanjena za još toliko.

Penzioneri sa većim penzijama koji su pretrpeli smanjenje 2014. godine i pored povećanja od pet odsto sledeće godine ni u nominalnom ni u realnom iznosu neće dostići kupovnu moć koju su imali 2014. godine.

Naime, penzije su tada smanjivane tako što je iznos penzije od 25.000 do 40.000 dinara smanjen za 22 odsto, a iznosi preko 40.000 dinara su umanjeni za 25 odsto. Tako će penzioneri koji su 2014. primali 40.000 dinara nakon povećanja primati 39.600 dinara. To je nominalno manje za 0,35 odsto, a realno za 6,45 odsto. Penzioneri sa primanjima od 60.000 dinara pre smanjenja, od januara će primati penzije od 55.805 dinara, što je realno čak 12 odsto manja penzija nego u 2014.

Plate zaposlenih u javnom sektoru veće od 25.000 dinara su 2014. godine linearno smanjene za 10 odsto. Nakon povećanja iz 2016, 2017. i januara sledeće godine neki od njih će imati plate veće nego pre smanjenja, ali kada se uračuna i inflacija većina će biti u minusu.

Jedini delovi javnog sektora koji će sledeće godine imati realno veće plate nego 2014. godine su prosveta i zdravstvo u kojima radi oko 230.000 ljudi.

Naime, prosečna plata u obrazovanju nakon najavljenog povećanja od 10 odsto bi trebalo da iznosi 47.200 dinara, dok je pre smanjenja u 2014. godini iznosila 43.666 dinara. Ovo je nominalni rast od osam odsto, ali kada se uračuna kumulativna inflacija od 6,1 odsto za ove tri godine, realni rast će biti svega 1,9 odsto. Zahvaljujući povećanjima od četiri, odnosno šest odsto u 2016. i 2017. godini, kao i najavljenih 10 odsto sledeće godine, zaposleni u osnovnim i srednjim školama će imati i najveći rast plata u javnom sektoru. Kada se sve sabere oni će u odnosu na 2014. godinu imati 9,1 odsto veće nominalne plate, mada će realno to biti rast od tri odsto. S druge strane, univerzitetski profesori nisu prošli ni blizu tako dobro. Oni su u prethodna dva puta dobili povećanja od dva, odnosno tri odsto, a ukoliko bi od januara dobili još pet odsto kako se pretpostavlja, ne bi ni dostigli nivo plata iz 2014, a u realnom iznosu plate bi im vredele manje za preko šest odsto.

Zaposleni u zdravstvu takođe očekuju povišice od deset odsto sledeće godine i sa njima će imati za sedam odsto veće plate nego 2014. u nominalnom iznosu, mada u realnom za malo manje od jedan odsto.

Vojska i policija su takođe u grupi onih koji će dobiti povišicu od deset odsto i zajedno sa ranijim povišicama imaće za pet odsto veće plate nego pre smanjenja. To ipak neće biti dovoljno da nadoknadi rast cena od šest odsto koji se desio u međuvremenu.

Najgore su prošli zaposleni u administraciji. Oni ne samo da su zaobiđeni prilikom povišica u prethodne dve godine, već će i sada dobiti povećanje od pet odsto. To znači da će oni od Nove godine primati platu za 5,5 odsto nominalno manju nego 2014. godine, a realno je to smanjenje od 11,6 odsto.

]]>
Thu, 19 Oct 2017 08:01:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41537/plate-realno-manje-vojsci-policiji-univerzitetu.html
Kako funkcioniše šema sumnjivih donacija SNS-u? http://boom93.com/info/srbija/41494/kako-funkcionise-sema-sumnjivih-donacija-sns-u.html Nekoliko takozvanih donatora posvedočilo za Balkansku istraživačku mrežu da su novac dobijen od funkcionera naprednjaka uplaćivali stranci pod svojim imenom pred predsedničke izbore. Agencija za borbu protiv korupcije tužilšatvu prijavilo naprednjake zbog sumnje u pranje novca i tokom izbora 2014. godine. ]]>

Da li stranke i kandidati mogu da dokažu poreklo novca kojim finansiraju svoje kampanje? Novinari BIRN-a razgovarali su sa nekoliko ljudi koji tvrde da su, uoči izbora 2017, pomogli Srpskoj naprednoj stranci da sakrije poreklo novca, tako što su novac dobijen od SNS-a uplaćivali stranci pod svojim imenom.

Zbog sličnih nalaza, samo iz kampanje 2014. godine, Agencija za borbu protiv korupcije prijavila je tu partiju Višem javnom tužilaštvu.

Identičnu ljubav prema Srpskoj naprednoj stranci oseća 6.789 ljudi, i to u iznosu od 40.000 dinara koliko su joj donirali, uoči predsedničkih izbora ove godine.

Da li je zaista posredi ljubav i ulaganje sopstvenog novca?

“Na jednom od sastanaka, funkcioner stranke izdvojio me je u stranu, dao mi 40.000 dinara i rekao da je novac deo velikog priloga partiji. Pitao me da li bi ih donirala nazad SNS-u pod svojim imenom? Samo sam dobila kovertu sa novcem i račun na koji da uplatim. Sve se znalo kad sam ušla u banku. Već su i oni znali kako idu uplate. Kasnije sam odnela uplatnicu kao dokaz da sam uplatila novac”, rekla je za BIRN devojka koja je, iz straha da će ostati bez posla, tražila da ostane anonimna.

Time je prekršen Zakon o finansiranju političkih aktivnosti. Novinar BIRN-a Vladimir Kostić objašnjava da njihovo istraživanje potvrđuje da ovo nije izolovani slučaj.

“Došli smo do zaključka da je to neka šema koja se ponavlja godinama 2012, 2104. i 2017. u izbornom finansiranju SNS-a”, ističe on.

Donacije rasle iz godine u godinu

Iz izborne godine u izbornu godinu broj individualnih donacija rapidno je rastao, osim 2016. kada je takvih donacija bilo samo sedam.

U 2012. godini, od ukupno 2.300 pojedinačnih donatora SNS-a, 98 odsto njih je stranci uplatilo 19.000 dinara. Ukupno su stranku darivali sa 382.500 evra.

U 2014. godini, porastao je i broj donatora na 2.800 ali i iznos donacije na 40.000 dinara, za koliko se "otvorilo" njih 95 odsto. Stranci su te godini dali 924.000 evra.

Ove godine je SNS od svojih skoro 7.000 donatora "zaradila" 2,2 miliona evra.

"Može biti reč o krivičnom delu"

Upravo zbog sumnjivih donacija, Agencija za borbu protiv korupcije u martu ove godine tražila je od Višeg javnog tužilaštva da protiv SNS-a pokrene krivični postupak i to zbog sumnje na pranje novca tokom izbora 2014. godine.

Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da ovaj slučaj treba ispitati do kraja.

“S obzirom na to da može biti reč o krivičnom delu, onda je Javno tužilaštvo odgovorno, zaduženo da takve sumnje ispita, ako već nije do sada to činilo, onda onda nakon pojavljivanja ovog teksta, sada ne mogu da kažu da ne znaju da se to dešava, već treba da ispitaju slučaj do kraja”, poručuje Nenadić.

"Dirigovana impotencija tužilaštva"

Tužilaštvo je de facto nesamostalno, tvrdi advokat i bivši zamenik tužioca Sead Spahović. Stanje u tužilaštvu opisuje kao dirigovanu impotenciju koja se, kaže, najviše vidi u predmetima u kojima je pod sumnjom vlast.

“Svi ti predmeti, a to su recimo 'helikopter', Savamala i sad ovo što radi Agencija za borbu protiv korupcije... Svi ti predmeti završavaju u tužilaštvu i oni tu nestaju kao u nekom bermudskom trouglu”, ističe Spahović.

Nekada je bilo: "Volim DS i dala bih sve za njih"

Nestajali su i za vreme Demokratske stranke. I tada su novinari BIRN-a otkrili sa su pojedini članovi DS-a toj stranci dali i do pola miliona dinara, od kojih se obrazloženjem jedna članica posebno istakla "Volim DS i dala bih sve za njih".]]>
Wed, 18 Oct 2017 08:20:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41494/kako-funkcionise-sema-sumnjivih-donacija-sns-u.html
Nekim novinarima zabranjen ulaz u BIA, Vučić otkazao dolazak http://boom93.com/info/srbija/41493/nekim-novinarima-zabranjen-ulaz-u-bia-vucic-otkazao-dolazak.html Novinarki Mreže za istraživanje kriminala i korupcije KRIK Vesni Radojević i novinari Politike Dušanu Teleskoviću danas nije omogućen ulazak na proslavu Dan Bezbednosno-informativne agencije, jer "nije prošli bezbednosne uslove". ]]>

Kako kaže Vesna Radojević za Danas.rs, koleginica i ona iz KRIK-a su se na vreme akreditovale za događaj i da je koleginica puštena da uđe, ali da je njoj rečeno da nije prošla bezbednosne uslove.

"Na pitanje da joj objasne šta znači to da ne ispunjava bezbednosne uslove, na ulazu u BIA su joj rekli da pošalje zvanično pitanje mejlom i da će dobiti odgovor", navodi Radojević za Danas.rs. Nakon pola sata čekanja, kaže, vratila se u redakciju i dodaje da nije videla da još neki novinari nisu pušteni. 

Da prisustvuje svečanosti zabranjeno je i novinaru Politike Dušanu Teleskoviću, pod obrazloženjem da je došao kasno i nije bio akreditovan, iako Politika tvrdi suprotno.

Predsednik Aleksandar Vučić otakazao je potom učešće na današnjoj manifestaciji povodom obeležavanja dana Bezbednosno informativne agencije, zbog toga što nekoliko novinara iz različitih redakcija nije dobilo odobrenje da prisustvuje svečanosti.

Predsednik Vučić smatra da pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno i zahteva od državnih organa Srbije da slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i garantuju, navodi se u saopštenju.

"Predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im, pak, uskraćuju odgovor na postavljena pitanja. Transparentnost i otvorenost u radu moraju da budu osnovni način delovanja i funkcionisanja javne vlasti", ističe se u saopštenju.

Situaciju je komentarisao i predsednik NUNS Slaviša Lekić, koji je rekao da je cela priča oko nepuštanja novinara u BIA - farsa, koja pogoduje Aleksandru Vučiću.

Redakcija KRIK-a zahteva od Bezbednosno-informativne agencije (BIA) objašnjenje zbog čega je njihovoj novinarki Vesni Radojević danas zabranjeno da prisustvuje obeležavanju dana BIA-e. Oni dodaju da su novinarke KRIK-a Milica Vojinović i Vesna Radojević sinoć su se akreditovale za prisustvovanje ovom događaju. Zahtevi za akreditacije poslati su zajedno sa zvaničnog mejla redakcije.

Vesna Radojević, dugogodišnja novinarka Istinomera, pridružila se redakciji KRIK-a početkom ovog meseca. Prethodno je bila angažovana i u PG „Mreža“ i jedna je od dobitnica nagrade za istraživačko novinarstvo koju dodeljuju američka ambasada u Beogradu i NUNS.

Čestitka Vučića

Vučić je u saopštenju čestitao svim pripadnicima BIA na izvrsnim rezultatima koje su postigli u očuvanju bezbednosti zemlje, sigurnosti svih njenih građana, borbi protiv korupcije i kriminala. „Čestitam vam na predanom radu, ogromnom trudu i energiji, a zbog složenosti prilika u svetu i našem okruženju, očekujem od vas još veću požrtvovanost i borbu za interese građana Srbije i naše otadžbine“.

]]>
Wed, 18 Oct 2017 08:16:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41493/nekim-novinarima-zabranjen-ulaz-u-bia-vucic-otkazao-dolazak.html
Savet Evrope: Srbija prednjači u učešću žena u javnim funkcijama http://boom93.com/info/srbija/41492/savet-evrope-srbija-prednjaci-u-ucescu-zena-u-javnim-funkcijama.html Poslednji nalazi Saveta Evrope pokazali su da Srbija prednjači u odnosu na većinu evropskih zemalja kada je u pitanju učešće žena u javnom i političkom životu, što pokazuje da su napori Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost u protekle tri godine urodili plodom. ]]>

U izveštaju Saveta Evrope se navodi da u Skupštini Srbije ima 34,4 odsto žena, dok je evropski prosek 25,6 odsto. Srbija beleži bolje rezultate od Evrope i u pogledu broja predsednica parlamentarnih odbora - 37,5 u odnosu na 25,6 odsto, kao i po broju žena sudija, kojih je 56,8 odsto u odnosu na evropska 33 procenata.

U saopštenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost se ističe da su ti rezultati samo podstrek da se radi još više i bolje kako bi položaj svih građanki Srbije bio bolji.

Pored toga što smo izradili Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost i Akcioni plan za njeno sprovođenje, uveli smo i rodno odgovorno budžetiranje, jer želimo da sve građanke i građani Srbije imaju podjednaka prava na korišćenje novca iz budžeta, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Srbija jedina zemlja van Evropske unije koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, s ciljem da se kreira i menja politika u cilju unapređenja te oblasti.

]]>
Wed, 18 Oct 2017 08:05:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41492/savet-evrope-srbija-prednjaci-u-ucescu-zena-u-javnim-funkcijama.html
Jovanović: Jedva čekam da Agencija proveri da li imam jahtu http://boom93.com/info/srbija/41476/jovanovic-jedva-cekam-da-agencija-proveri-da-li-imam-jahtu.html Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je za Insajder da nije vlasnik ni jahte, ni glisera i da su svi navodi u medijima proteklih dana "potpuno besmisleni". ]]>

"Nažalost, to nije istina", rekao je Jovanović za Insajder dodajući da jedva čeka da Agencija za borbu protiv korupcije, čiji je to posao, i proveri.

Hrvatski mediji su ovih dana objavili da je hrvatska policija kod ostrva Vis zaplenila jahtu Čedomira Jovanovića kada su na njoj bile holivudske zvezde koje snimaju nastavak filma "Mamma mia".

U imovinskoj karti Čedomira Jovanovića, koja je objavljena na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, ne navodi se vlasništvo ni nad jahtom ni nad gliserom.

U međuvremenu u pojedinim medijima Agencija za borbu protiv korupcije najavila je da će pokrenuti vanredni postupak provere imovine Čedomira Jovanovića.

]]>
Tue, 17 Oct 2017 08:21:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41476/jovanovic-jedva-cekam-da-agencija-proveri-da-li-imam-jahtu.html
Šarčević: Direktori da učeštvuju u neophodnim promenama u obrazovnom sistemu http://boom93.com/info/srbija/41473/sarcevic-direktori-da-ucestvuju-u-neophodnim-promenama-u-obrazovnom-sistemu.html Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević poručio je danas da je vreme da direktori škola uzmu učešće u promenama koje su neophodne u obrazovnom sistemu. ]]>

Postavili smo zakonodavni okvir i sada nas čeka još mnogo posla, rekao je Šarčević u Vrnjačkoj Banji na konferenciji "Odgovornost direktora u obrazovnom sistemu Republike Srbije", a prenosi služba za informisanje Vlade Srbije.


On je naglasio da je novi Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja školama dao široku autonomiju i slobodu da kreiraju u cilju da se učenicima pruži što kvalitetnije znanje.

Ministar je u banji obišao Fakultet za hotelijerstvo i turizam i istakao da je Srbiji zbog razvoja turizma, pre svega zdravstvenog, potrebno više kadrova upravo te struke.

Dekan Drago Cvijanović rekao je da taj fakultet u Vrnjačkoj Banji radi na principima dualnog obrazovanja i saradjuje sa 100 kompanija.

"Da bi upisali narednu godinu studija praksa je obavezna, a većina naših studenata po završetku fakulteta se zaposli upravo u kompanijama u kojima su pohadjali praksu", rekao je Cvijanović.

Tokom posete Vrnjačkoj Banji ministar je obišao i školski restoran Ugostiteljsko turističke škole, u čiju nadogradnju  je Ministarstvo uložilo 26 miliona dinara.

]]>
Tue, 17 Oct 2017 08:17:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41473/sarcevic-direktori-da-ucestvuju-u-neophodnim-promenama-u-obrazovnom-sistemu.html
Vojni i policijski sindikat prave novu političku opciju http://boom93.com/info/srbija/41471/vojni-i-policijski-sindikat-prave-novu-politicku-opciju.html Predstavnici Vojnog sindikata Srbije i Policijskog sindikata Srbije zajedno sa mnogim sindikalnim i građanskim udruženjima planiraju osnivanje radničkog pokreta obespravljenih ljudi koji će se boriti za radnička prava. ]]>

Ova nova radnička i politička opcija mogla bi da izađe na parlamentarne izbore. To za Danas kaže Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije.

Prema njegovim rečima, ovo je za sada samo ideja na kojoj će se u narednom periodu raditi.

- Namera nam je da okupimo obespravljene radnike koji su ili već članovi nekih sindikata i građane koji smatraju da u Srbiji ne postoji pravi socijalni dijalog i uslovi za normalan rad. Sindikati poput Saveza samostalnih sindikata ili Nezavisnost su poslušnici vlasti i ne smeta im što ne postoji socijalni dijalog - navodi on.

Kako dodaje, novi radnički pokret će biti registrovan u skladu sa zakonom i imaće svoj statut i sve ćemo javno objaviti. Na pitanje hoće li ta organizacija možda izaći na naredne parlamentarne izbore on kaže da prema Ustavu svako ima pravo da bira i da bude biran.

- S obzirom na to da ja i moj kolega iz policijskog sindikata nemamo pretenzije da se kandidujemo, naša buduća organizacija će oformiti nacionalnu vladu u kojoj ćemo delegirati ministra odbrane, ministra policije ili ministra prosvete. Objavili bi da je to naša vlada i naš program i ti ljudi bi se kandidovali na izborima bez ikakvih skrivenih karata. Ovo je samo ideja i sada smo u fazi sabornosti. Puno ljudi nam se javlja. Ima i onih koji su podmetnuti od strane vlasti. Ali mi to nećemo dopustiti. Proveravamo svakoga. Niko ko je bio u nekoj političkoj opciji ili učestvovao u nekim prljavim poslovima nije dobrodošao. Potrebni su nam i biraćemo samo "čiste ljude" - kaže Antić.

Prema Antićevim rečima, organizovanje radničkog pokreta do sada su podržali Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, Unija sindikata penzionisanih vojnih lica, Sindikat poštanskih radnika, Udruženje starosedelaca Kraljeva, Ujedinjeni građani Lazarevca, Udruženje vojnih veterana i mnogi drugi.

Policijski i vojni sindikat su u proteklom periodu organizovali nekoliko protesta, ali je odlučeno da se sa protestima stane.

- Zastaćemo na trenutak sa protestima, jer vidimo da ne vode ničemu. Trošimo novac na organizaciju, na prevoz, a to nije ničiji novac nego naših članova. Mi ćemo pozvati sve sindikate da nam se pridruže u sindikalnoj borbi, sešćemo, razgovarati, da vidimo koji su nam zajednički ciljevi, pa ćemo se oglasiti", rekao je Antić nedavno gostujući na televiziji N1.

]]>
Tue, 17 Oct 2017 08:13:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41471/vojni-i-policijski-sindikat-prave-novu-politicku-opciju.html
Sindikat Sloga: Rad vlade u prvih sto dana vlade neuspešan http://boom93.com/info/srbija/41434/sindikat-sloga-rad-vlade-u-prvih-sto-dana-vlade-neuspesan.html Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su danas da je u prvih sto dana rada Vlada Srbije na čijem je čelu premijerka Ana Brnabić bila neuspešna u ekonomiji, a uspešna, kako su naveli, u nastavku "petogodišnje proizvodnje propagandne manipulacije vlasti nad sopstvenim narodom". ]]>

"Da Srbija nije najbolja u ekonomiji, to osećamo po standardu i visini primanja. Medjutim, očigledno da ima uspeha u pravljenju rijaliti programa u režiji državnog vrha, što smo uostalom videli juče u Kruševcu gde je održana sednica Vlade Srbije, još jedna putujuća diletantska predstava za javnost sa ciljem prikazivanja nepostojećeg uspeha i širenja lažnog optimizma i nade u nekakav bolji život", navedeno je u sapštenju tog sindikata.


Kako se dodaje, bespredmetno je govoriti o procentima povećanja plata i penzija, "jer njih zdrav razum i ekonomska računica demantuju već pri prvom ulasku u neku od prodavnica ili samoposluga". 

"To je ništa do presipanje šupljeg u prazno i vraćanje dela od onog što je ranije uzeto. Ono što je zabrinjavajuće jeste da u nedostatku ekonomskih i zdravih održivosti gradjani postaju sve više žrtve socijalnog unižavanja i najstrašnije manipulacije koja nije zabeležena u novijoj istoriji ni jedne evropske države", navedeno je u saopšenju.

Udruženi sindikati Srbije "Sloganaveli su da je u Srbiji "neuporedivo najgori ekonomski i životni standard u odnosu na druge države u Evropi" i da "vlast konstantno podgreva i hrani povremenim nacionalizmima i plaši penzionere i radnike bankrotom".

]]>
Mon, 16 Oct 2017 08:11:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41434/sindikat-sloga-rad-vlade-u-prvih-sto-dana-vlade-neuspesan.html
Vujović: Obim povećanja plata i penzija dogovoren sa MMF-om http://boom93.com/info/srbija/41433/vujovic-obim-povecanja-plata-i-penzija-dogovoren-sa-mmf-om.html Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je da se Srbija nalazi na najboljem putu da sa visokim ocenama završi osmu, poslednju reviziju postojećeg trogodišnjeg programa sa Međunarodnim monetarnim fondom. ]]>

Ministar koji u Vašingtonu učestvuje na jesenjem zasedanju MMF i Svetske banke rekao je za Radio televiziju Srbije da se osma revizija završava krajem oktobra, odnosno početkom novembra, i da će se razgovarati o nastavku aranžmana sa MMF.

"Nastavak aranžmana sa Fondom će biti tema razgovora i o tome ćemo moći više da kažemo kada se razgovori završe početkom ili sredinom novembra", kazao je on.

Ministar je rekao da je dogovoren obim povećanja plata i penzija i da će se u tom okviru precizirati povećanje na narednim sednicama vlade i na sastancima sa MMF.

"Povećanje od pet odsto je ono što možemo u ovom trenutku da priuštimo a da ne dovedemo u pitanje ključne parametre makroekonomske stabilnosti. Slično se odnosi i na plate, ukupno povećanje u javnom sektoru ne sme da pređe učešće u projektovanom BDP za narednu godinu", kazao je Vujović.

Kako je istakao, to su dosta dobre i optimističke projekcije.

"Mi očekujemo da će ovogodišnji lošiji rezultati u poljoprivredi, građevinarstvu i energetici biti i više nego kompenzovani u narednoj godini tako da očekujemo rast od najmanje 3,5 odsto", rekao je on.

Vujović je rekao i da je sa zvaničnicima tih organizacija razgovarao o rešavanju pitanja javnih preduzeća koja imaju ogromna dugovanja.

"Neka smo oročili do kraja ove godine, neke ćemo rešiti u prvom kvartalu naredne. Ali to su pitanja preduzeća koja već dugo imaju strukturne probleme. Mi se nalazimo na samom kraju tog puta i očekujemo da će to biti uspešno rešeno u narednim mesecima", istakao je ministar.

Godišnja skupština traje od 13. do 16. oktobra i okuplja guvernere centralnih banaka sveta, ministre finansija i predstavnike najvećih banaka.

]]>
Mon, 16 Oct 2017 08:09:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/41433/vujovic-obim-povecanja-plata-i-penzija-dogovoren-sa-mmf-om.html