Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Srbija.jpg?thumbId=29479&fileSize=39281&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146449000 Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html U maju smanjene plate http://boom93.com/info/srbija/39619/u-maju-smanjene-plate.html Prosečna bruto zarada isplaćena u maju ove godine iznosila je 64.860 dinara, dok je neto zarada bila 47.136 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku. ]]>

U odnosu na april majska plata nominalno je bila manja za pet, a realno za četiri i po odsto.

U poređenju sa istim mesecom prošle godine, prosečne bruto i neto zarade nominalno su veće 7,2, a realno za 3,6 odsto. 

]]>
Tue, 27 Jun 2017 08:25:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39619/u-maju-smanjene-plate.html
Sve što treba da znate o novoj Vladi http://boom93.com/info/srbija/39618/sve-sto-treba-da-znate-o-novoj-vladi.html Nova Vlada imaće 18 ministarstava i tri ministra bez portfelja. Vulin i Đorđević zarotirali mesta. Nova lica: Goran Trivan i Nenad Popović. ]]>

Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o ministarstvima, koje predviđaju osnivanje dva nova ministarstva - za zaštitu životne sredine i za evropske integracije. Tako će nova vlada, koju treba da sastavi mandatarka Ana Brnabić, imati 18 resora i tri ministra bez portfelja.

Za izmene tog zakona, čije je usvajanje predložio šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, glasalo je 157 poslanika, 11 je bilo protiv, a nisu glasala dva poslanika. 

Prema ranijim najavama, mandatarka Ana Brnabić trebalo bi u sredu u Skupštini Srbije da predstavi ekspoze i sastav nove vlade.

Spisak ministara

U današnjem izdanju list "Blic" sastavio je listu budućih ministara: 

Ana Brnabić- premijer 

Ivica Dačić - prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova 

Nebojša Stefanović - potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova 

Rasim Ljajić - potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija 

Branko Ružić - ministar državne uprave i lokalne samouprave 

Jadranka Joksimović - ministar za evropske integracije 

Dušan Vujović - ministar finansija 

Goran Knežević - ministar privrede 

Branislav Nedimović - ministar poljoprivrede 

Zorana Mihajlović - potpredsednik vlade i ministar za građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture 

Goran Trivan - ministarstvo ekologije 

Aleksandar Antić - ministar rudarstva i energetike 

Nela Kuburović - ministar pravde 

Aleksandar Vulin - ministar odbrane 

Mladen Šarčević - ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 

Zlatibor Lončar - ministar zdravlja 

Zoran Đorđević - ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja 

Vladan Vukosavljević - ministar kulture i informisanja 

Slavica Đukić Dejanović - ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku 

Milan Krkobabić - ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća 

RTS je javio da će deo tima Vlade biti i Nenad Popović, koji će biti ministar bez portfelja zadužen za inovacije

Šta je rekao predlagač zakona

U delokrugu rada novog ministarstva zaštite životne sredine biće i poslovi u vezi sa podrškom i stvaranjem uslova za pristup i realizaciju projekata u oblasti životne sredine za čiju realizaciju su Srbiji na raspolaganju sredstva iz pretpristupnih fondova EU, donacije i drugi oblici razvojne pomoći. 

Osnivanje Ministarstva zaštite životne sredine predviđeno je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u ovoj oblasti u procesu pridruživanja EU. 

Izmenama zakona predviđeno prestanak rada Kancelarije za evropske integracije, s ozbirom na to da će njene poslove preuzeti novo Ministarstvo za evropske integracije. 

Osnivanje ministarstva za evropske integracije predviđeno je usled značajno većih obaveza i obima poslova u procesu pridruživanja EU, a posebno imajući u vidu sve veće obaveze u pogledu neposredne komunikacije sa samim institucijama EU. 

Na to, kako je naveo predlagač u obrazloženju, može bolje odgovoriti ministarstvo kao samostalni organ državne uprave, nego što bi to mogla dosadašnja vladina Kancelarija za evropske integracije. 

Izmenama zakona predviđena je i izmena u delokrugu Ministarstva privrede, tako što će Ministarstvo rudarstva i energetike preuzeti poslove koji se odnose na pripremu predloga akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društva koja obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom. 

Ta izmena je predviđena zbog potrebe usaglašavanja sa važećim Zakonom o energetici, ali i sa potrebom usaglašavanja sa standardima EU u ovoj oblasti. 

Takođe, predviđeno je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva. 

Izmene delokruga rada Ministarstva pravde posledica su usklađivanja sa, u međuvremenu donetim, zakonima koji uređuju pravosudne profesije i rad pravosudnih organa. 

Izmene Zakona o ministarstvima stupiće na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku”.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 08:19:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39618/sve-sto-treba-da-znate-o-novoj-vladi.html
Skupština usvojila: Vlada sa 18 ministarstava http://boom93.com/info/srbija/39617/skupstina-usvojila-vlada-sa-18-ministarstava.html Poslanici Skupštine Srbije su u ponedeljak sa 157 glasova za i 11 protiv usvojili Predlog zakona o izmenama Zakona o ministarstvima koji predviđa osnivanje dva nova ministarstvam za zaštitu životne sredine i za evropske integracije. ]]>

Poslanici su danas završili raspravu o amandmanima na Predlog zakona o izmenama Zakona o ministarstvima.

Osnivanjem ministarstava za zaštitu životne sredine i za evropske integracije, što je omogućeno izmenama zakona,

Vlada Srbije imaće 18 ministarstava, prenosi RTS.

Mandatarka Ana Brnabić u sredu treba da podnese ekspoze, a poslanici da glasaju o izboru vlade.

]]>
Tue, 27 Jun 2017 08:14:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39617/skupstina-usvojila-vlada-sa-18-ministarstava.html
Savić: Plate i penzije neće biti tema razgovora s MMF-om http://boom93.com/info/srbija/39601/savic-plate-i-penzije-nece-biti-tema-razgovora-s-mmf-om.html Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić ocenio je da je Srbija tokom protekle dve i po godine realizovala jedan od uspešnijih programa koje je MMF realizovao uopšte, ali da treba nastaviti saradnju. Takođe je potvrdio da povećanje plata i penzija neće biti pominjano u predstojećim razgovorima sa MMF-om. ]]>

On je za RTS uoči početka razgovora delegacija MMF-a i Srbije rekao da će prva stvar na dnevnom redu biti "zaključni deo jednog programa".

"Mi se nalazimo praktično u završnih šest meseci jednog uspešnog programa sa MMF-om", rekao je Savić.

Misija MMF-a stigla je 22. juna u Beograd povodom sedme revizije tekućeg trogodišnjeg aranžmana sa Srbijom, a posetu će završiti 4. jula.

Kako je najavljeno, misija MMF-a, koju predvodi Džejms Ruf, imaće dva zadatka, da sagleda stanje srpske privrede i sprovodjenje programa koji ističe februara iduće godine.

Nalaze misije MMF-a o sedmoj reviziji aranžmana sa Srbijom iz predostrožnosti u vrednosti od 1,2 milijarde evra Izvršni odbor MMF-a razmatraće krajem avgusta.

Prethodna, šesta revizija aranžmana, odobrena je u decembru prošle godine. Savić je naveo i da je najvažnije što je Srbija uspela da uspostavi monetarnu stabilnost koja traje praktično od početka programa, i da je u međuvremenu ostvarila fiskalnu stabilnost, "koja se ostvaruje i dalje u ovoj godini".

Rekao je i da su ostala pitanja na dnevnom redu javna preduzeća koja su višedecenijski problemi u srpskoj privredi i oni će morati da se reše.

Istakao je i da je napredak koji je ostvaren u "Železnicama" značajan ali da ostaje problem "Elektroprivrede", koji, kako je naveo, ima svoju ekonomsku, finansijsku, političku, ali i sindikalnu dimenziju".

Prema rečima Savića, rešavanje EPS-a je višedimenzionalno.

"Jedan segment je urađen, ali ostali su i drugi segmenti koji treba da se urade što je par ekselans političko pitanje koje treba rešiti", rekao je. 

On je istakao da to "bezuslovno treba rešiti", jer je EPS najveći sistem u zemlji i nosilac je privrede.

"Bez energetike ne funkcioniše ništa u zemlji", rekao je Savić.

Prvo rezultati, onda razgovor o platama i penzijama

Upitan da li zaista u predstojećim razgovorima neće biti pominjano povećanje plata i penzija, s obzirom na to da se budžet pravi već na jesen, on je odgovorio potvrdno.

"Budžet se pravi za iduću godinu i to povećanje verovatno pripada idućoj godini. Kada se bude razgovaralo o budžetu, onda će se razgovarati eventualno i o tome", rekao je Savić.

Na pitanje koliki je manevarski prostor za povećanje plata i penzija, on je odgovorio da treba ostvariti rezultate i istovremeno voditi računa i o razvoju.

"Hajde da napravimo stopu očekivanog rasta, hajde da napravimo rezultat, da ostvarimo taj višak, pa onda da razgovaramo o tome na koliko mogu da se povećavaju plate i penzije", rekao je Savić.

Ukazao je i na neophodnost obezbeđivanja sredstva za dalji razvoj i da se napravi ravnoteža.

"Naš problem je što smo previše trošili u prošlosti. Računi su sada stigli i moraju da se plate", rekao je Savić. 

Upitan da li je Srbiji, s obzirom da se postojeći aranžman sa MMF-om završava u februaru iduće godine, potrebna novi, on je odgovorio povrdno. 

"Mislim da nam je potreban novi. Upravo da bismo obezbedili kontinuitet započetih reformi, i da bismo uspeli da ostvarimo sve ono što želimo da ostvarimo", rekao je Savić.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 08:29:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39601/savic-plate-i-penzije-nece-biti-tema-razgovora-s-mmf-om.html
Ostojić: Nešto se događa u sektoru bezbednosti http://boom93.com/info/srbija/39600/ostojic-nesto-se-dogadja-u-sektoru-bezbednosti.html Stav Dragana Markovića Palme o mandatarki Ani Brnabić pre ima veze s događanjima oko istrage o ubistvu jagodinskog novinara Milana Pantića, nego sa seksualnom opredeljenošću mandatarke, kaže nekadašnji poslanik, novinar Zoran Ostojić i istče da je očito da se nešto događa u službama bezbednosti. ]]>

Ostojić kaže da mu je žao što se o ozbiljnim stvarima, kao što su nerešena ubistva, raspravlja u Skupštini uz međusobne optužbe vlasti i opozicije:

„Bez rešavanja tih ubistava teško je ići u bilo kakve reforme sektora bezbednosti. Da, nije rešeno ubistvo (sudije Nebojše) Simeunovića, jasno je da iza toga stoji zločinačko udruženje Slobodana Miloševića koje je formirao unutar institucija, ono i dalje postoji. Ali činjenica je i da su ubice Ćuruvije od 2014. u pritvoru i njima se sudi. Dok je Tadić bio na vlasti oni su bili na slobodi i suđenje nije počelo“, kaže Ostojić.

Govoreći o protivljenju lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme da Ana Brnabić bude mandatarka, Ostojić kaže da njegov stav vezuje za vest koja je obljavljena nekoliko dana pre nego što je Vučić objavio ime mandatara, kada je državna komisija, na čijem je čelu Veran Matić, objavila da je završena istraga oko ubistva Milana Pantića i da je na redu tužilštvo.

„Ja za to pre vezujem Palmino jogunjenje za tu činjenicu nego za seksualno opredeljenje Ane Brnabić“, kaže Zoran Ostojić, „zato što se radi o Jagodini, o devedesetim godinama, što iz reči Verana Matića postoji indicja da je u pitanju organizovana kriminalna grupa. Ko se seća devedesetih, Jagodine, monopola na prodaju uglja, kad su škole, bolnice, kasarne moraju da kupuju ugalj od jedne firme, firme kojoj je to Milošević dao u monopol, ne čudi me nelagodnost zbog onog što ide“.

Ako pogledate neke signale koje koji stižu ovih dana, nešto se dešava u službama bezbednosti: „Činjenica je da se sudi Ćuruvijinm ubicama, činjenica je da se najavljuje da će tužilaštvo podići optužnicu za ubistvo Pantića. Setimo se Jočića, ministra od pre desetak godina koji je rekao da nije trebalo da bude ubijen, već samo zaplašen iz čega je jasno da se zna ko je to uradio“, kaže Ostojić.

U tom kontekstu posmatra i smenu načelnika BIA: „Pre nekoliko nedelja došlo je do svinjarije u makedonskom parlamentu u kojoj je učestvovao i službenik BIA, bivši drugi čovek BIA. Nekoliko dana kasnije, na poslednjoj sednici vlade na kojoj je predsedavao Vučić smenjen je šef BIA. Ja te stvari dovodim u vezu. Ako je smenio Đorđevića, dojučerašnjeg direktora koji mu je prijatelj još sa studija očito je da čovek nije bio u stanju da kontroliše strani element u svojim službama“, ocenjuje Ostojić.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 08:24:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39600/ostojic-nesto-se-dogadja-u-sektoru-bezbednosti.html
Brnabić: Svi ministri će morati na Akademiju http://boom93.com/info/srbija/39599/brnabic-svi-ministri-ce-morati-na-akademiju.html Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić večeras je u intervjuu za televiziju Pink izjavila da će svi čelnici lokalnih samouprava, državni funkcioneri, pa i ministri morati da pohađaju Nacionalnu akademiju za javnu upravu. ]]>

- Konačno smo presekli šta ćemo sa Nacionalnom akademijom za javnu upravu. Funkcionisaće u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, a moraće da je pohađaju i ministri - istakla je Brnabić dodajući da ministri moraju znati između ostalog i kako da nastupaju u međunarodnoj javnosti.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je gostujući u emijsi Teška reč najavila kontinuitet sa prethodom vladom, koja je, kako je ocenila, donosila hrabre odluke.

“Moji prioriteti će biti rast BDP, zaključivanje sedmog aranžma na MMF, unapređenje pozicije Srbije na Duing biznis listi, jer to pokazuje reforme na različitim poljima, kao i efikasna uprava “ , navela je Brnabićeva.

Brnabićeva smatra da će imati neke lepše vesti za građane, poput povećanja plata u javnom sektoru, pod uslovom da se tome ne ugrozi stabilnost budžeta, ali ni tendencija smanjenja javnog duga. 

- Efekat teških reformi biće vidljiv u 2019. godini, kroz veći broj radnih mesta, porast kupovne moći... Nadam se da su meni kao premijerki ostale bolje vesti - dodala je Brnabićeva. 
Prema njenim rečima u ovom trenutku je apsolutni interes EU.

 Vlada uvek i na prvom mestu stititi interes Republike Srbije, istakla je mandatarka i dodala da će nova vlada nastaviti da održava dobre odnose sa Rusijom, UAE, KInom i nastaviti da unapreduje odnose sa tim zemljama

- Kina nas je stavila u centar globalnog projekta za koji je ceo svet zainteresovan. Na dan inauguracije pričala sam sa pet investitora iz Kine koji su rekli da je Srbija važna za taj projekat - rekla je ona.

Govoreći o Kosovu i Metohiji, ona je kazala da Srbija neće menjati svoj stav.

-Zakletva koju smo položili važi i danas - čuvaćemo suverenitet i teritorijalni integritet naše zemlje - rekla je Brnabić.

Ona je dodala i da će Srbija nastaviti da održava i unapređuje odnose i sa zemljama BRIKS-a koje su takođe važne, a sa kojima odnosi nisu dovoljno iskorišćeni. 

Ona je istakla da Srbija nema vreme za gubljenje i da sada ima šansu za napredak, nakon oštrih reformi koje su sprovedene u prethodnim godinama, te da je pitanje koliko ćemo morati da čekamo ako propustimo ovu šansu.
Mandatarka za satava nove vlade je kazala da Srbija nije zatvorena, blakanska homofobična država.

- Ima puno incidenata, ali građani to nisu u suštini. Članci zapadnih medija nisu pozitivni jer sam ja žena ili pripadnica LGBT populacije, već zato što gledaju da li je neko sposoban i šta može da uradi za Srbiju - ocenila je Brnabićeva.

Govoreći o saradnji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Brnabićeva je rekla da očekuje odličnu saradnju. 

Čuli smo toliko kritika u poslednjih nekoliko dana, svi smo znali da će ih biti...Čula sam da sam fikus i da sam marioneta, ikebana, da sam Mirko Cvetković... Vučić nije bio  mikromenadžer, pustio me je da vodim ministarstvo kako najbolje znam i umem - istakla je Brnabićeva.

Ona je ocenila da je pred njom nešto lakši posao, jer je stanje u budžetu mnogo bolje nego što je bilo u vreme kada je vladu preuzeo Aleksandar Vučić.

]]>
Mon, 26 Jun 2017 08:14:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39599/brnabic-svi-ministri-ce-morati-na-akademiju.html
Privrednici Čadežu poverili mandat http://boom93.com/info/srbija/39584/privrednici-cadezu-poverili-mandat.html Marko Čadež, dosadašnji predsednik vodiće Privrednu komoru Srbije i u narednom mandatu. To je odlučila novoizabrana Skupština PKS koju čini 150 privrednika iz cele Srbije – predstavnika 16 regionalnih i parlamenta komore glavnog grada, prvi put biranih u otvorenom demokratskom postupku u kome je svaki privrednik dobio pravo da se kandiduje, da bira i bude biran. ]]>

Konstituisanjem Skupštine i izborom  Upravnog i  Nadzornog odbora, predsednika i potpredsednika PKS, završen je izborni postupak u jedinstvenom komorskom sistemu sproveden u  protekla  gotovo  četiri meseca, koji obezbeđuje da se glas privrednika čuje na svim nivoima odlučivanja.

Po izboru za predsednika PKS Marko Čadež posebno je naglasio značaj novog načina na koji su birani komorski organi i novog izbornog modela u komorskom sistemu Srbije. „Prvi put  izbori u komorskom sistemu – za regionalne parlamente sprovedeni su po direktnom principu, u kojem je svaki privrednik imao pravo da se kandiduje i bude biran. Regionalne parlamente privrednika čine predstavnici čak 678 najznačajnijih kompanija u Srbiji, a Skupštinu PKS  privrednici koje je  delegiralo 17 parlamenata privrede iz cele Srbije“, rekao je predsednik PKS.

„Danas je na velika vrata privreda vraćena u PKS, a njeno učešće je presudno za to kako će ova organizacija izgledati u budućnosti i šta će raditi. Mi treba da zastupamo njene interese“, objasnio je Čadež. Kako je istakao dosta toga je urađeno ali  je još mnogo posla pred  Komorom.

PKS će nastaviti da radi na strateškim ciljevima kao što su zaštita interesa privrede, edukacija, internacionalizacija, i pre svega  izgradnja  što efikasnijeg servisa za kompanije – članice, poruka je predsednika PKS.

U radu sednice Skupštine PKS učestvovala je Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, koja je istakla da će novoj vladi privreda i ekonomski razvoj ostati jedan od ključnih prioriteta za oporavak Srbije. Očekuje da će vlada imati još snažnije i bolje partnerstvo sa PKS, kako bi privreda imala još bolje rezultate. Ukazala je da je Ministarstvo koje vodi uvek bilo važno za privredu, jer je uređivalo rad državne uprave i lokalne samouprave, radi unapređenja partnerstva sa  poslovnom zajednicom.

Po oceni privrednika, novi izborni model i sastav novoizabranih organa Privredne komore Srbije obezbeđuju da privreda ostvaruje veći uticaj na donošenje odluka  bitnih za poslovanje, odlučuje o svim važnim pitanjima za funkcionisanje komorskog sistema i  garancija su da će biti nastavljen  proces modernizacije  PKS  kao  nacionalne reprezentativne  poslovne asocijacije svih privrednika i preduzetnika.

Vlasnik „MK Grupe“ Miodrag Kostić, predsednik Izvršnog odbora „Banke Inteza“ Draginja Đurić, generalni direktor kompanije „Moji brendovi“ Andrej Jovanović ocenili su da će izborom Marka Čadeža, Komora zadržati kontinuitet  u nastojanju  da se privreda više pita i utiče na donošenje propisa. PKS danas  ima značaj koji joj pripada, jer je postala pravi posrednik između realnog sektora i institucija, istinski zastupnik interesa privrede, koji je privredu doveo za pregovarački sto, poručili su u izjavama.

Skupština PKS, na čijem čelu će i u novom sazivu biti  Miloš Nenezić, direktor kruševačkog „Trajala“, za članove novog Upravnog  odbora izabrala je Aleksandra Ruževića, Coca cola HBC Srbija, Andreja Jovanovića, Moji brendovi, Branka Milutinovića, Nordeus Beograd, Daneta Kondića, Air Serbia, Dejana Radenkovića, Lasta,  Dijega Velinija, FCA Srbija, Dimitrija Knjeginića, La Farge Srbija, Draginju Đurić, Banka Inteza, Jovanku Jovanović, Robert Boš Srbija,  Kirila Tjurdenjeva, NIS,  Kventina Rojera, Delez Srbija, Miodraga Kostića, MK group, Miru Petrović, Pošta Srbije, Predraga Ćulibrka, Telekom Srbija, dr Ronalda Zeligera,  Hemofarm grupa,  Sašu Vlaisavljevića Aerodrom Nikola Tesla, Slobodana Raduna, Nektar, Stanku Pejanović, Gorenje, Stanka Popovića, Eliksir grupa, Tivadara Bunforda, Masterplast, Uda Ajhlingera, Simens Srbija, Veselina Jevrosimovića, Comtrade, Vladana Živanovića, NCR, Vladimira Milovanovića, Energoprojekt, Željka Vujinovića,  Majkrosoft Srbija.

Za članove Nadzornog odbora PKS izabrani su: Branislav Mitrović, Mlekara Pančevo, Ljubinko Gobeljić, Agromehanika Boljevac, Miroslav Tlačinac, Amiga  Kraljevo, Mladen Petrović, Krušik Valjevo, Slađan Disić, Simpo Vranje.

Za zamenika predsednika Skupštine PKS izabran je Radoljub Milošević, direktor kompanije Aleva Novi Kneževac.

Na predlog predsednika PKS  funkciju  potpredsednika u narednom mandatu  obavljaće: Zoran Vujović, TMF 2005, Zoran Matijević, suvlasnik kompanije „Matijević“ u Novom Sadu, Milan Kocić, vlasnik kompanije Yumis iz Niša, Miroljub Aleksić, vlasnik i predsednik Alco grupe, Nemanja Žugić, predsednik Dojče banke za region, Nikola Petrović, Eko energo grup, Petrašin Jakovljević, generalni direktor „Metalca“ Gornji Milanovac, Rade Ljubojević, vlasnik Sirogojno kompani.

]]>
Fri, 23 Jun 2017 12:35:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39584/privrednici-cadezu-poverili-mandat.html
RTS: Nova vlada bez podrške JS i dva Zukorlićeva poslanika http://boom93.com/info/srbija/39562/rts-nova-vlada-bez-podrske-js-i-dva-zukorliceva-poslanika.html Konsultacije o izgledu i formiranju nove Vlade ulaze u završnicu. ]]>

Kako saznaje RTS, obezbeđena je podrška većine od 156 poslanika. Najavljuju je sve vladajuće stranke, osim Jedinstvene Srbije, a protiv su dva poslanika stranke Muamera Zukorlića.

Danas ili sutra, u Skupštinu stižu izmene Zakona o ministarstvima. 

Kada dobije taj predlog, predsednica parlamenta Maja Gojković zakazaće sednicu po hitnom postupku, kako se očekuje, za subotu. 

Potom sledi rasprava o izboru Vlade, najverovatnije u sredu i četvrtak, pa bi novi ministri i premijerka trebalo da polože zakletvu do 30. juna, javlja RTS.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 10:29:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39562/rts-nova-vlada-bez-podrske-js-i-dva-zukorliceva-poslanika.html
Elitne jedinice čuvaju goste Vučića, sastanak za sastankom http://boom93.com/info/srbija/39561/elitne-jedinice-cuvaju-goste-vucica-sastanak-za-sastankom.html Zvaničnike stranih država koji će prisustvovati svečanoj inauguraciji Aleksandra Vučića, obezbeđivaće, ponaosob, pripadnici najelitnijih jedinica MUP i Vojske. ]]>

Kako piše "Blic", na obezbeđenju inauguracije predsednika Srbije angažovani su MUP, BIA i VBA. Zajednički timovi su već održali nekoliko koordinatorskih sastanaka, na kojima su dogovorene mere za najviši stepen obezbeđenja.

Jedna od tih mera je da se obezbedi lično obezbeđenje za svakog stranog lidera, kaže za "Blic" izvor uključen u pripreme za inauguraciju. Izvor lista navodi i da će u obezbeđenju skupa učestvovati sve specijalne jedinice MUP-a i Vojske, koje će biti na terenu. 

"U posao će biti uključeni SAJ, Žandarmerija, Kobre, kao i Uprava za obezbeđenje MUP-a i redovni sastav. Svi oni će biti na terenu, i za svaku jedinicu je određena pozicija i zadatak", kaže izvor "Blica". 

On navodi i da su BIA i VBA posebno usmerene na obaveštajne i kontraobaveštajne pripreme. 

"S obzirom na veliki broj gostiju, na to da će inauguraciji prisustvovati specijalni izaslanici Rusije i Kine, deset predsednika i premijera, brojni ministri inostranih poslova, kao i brojni domaći gosti, ništa nije prepušteno slučaju. Ceo posao se radi po profesionalnom protokolu kakav se primenjuje u SAD i Kini, tako da je svaka eventualna greška svedena na minimum. Naravno, pored obezbeđenja terena, vodi se računa o operativnim saznanjima, obaveštajnim, koja su usmerena na spoljni rizik, i kontraobaveštajna, koja su usmerena na unutrašnji rizik. Zbog toga će biti pojačana i kontrola na graničnim prelazima, za one koji ulaze u zemlju, ali i po putnim ulazima u Beograd", kaže sagovornik "Blica" izvor. 

On navodi da su dogovori na relaciji MUP-BIA-VBA u završnoj fazi i da se razmenjuju finalne informacije. 

"Svi planovi i rasporedi angažovanja jedinica, koje će biti na terenu su završeni. Obezbeđenje će biti na najvišem nivou, ali sa ciljem da bude vrlo diskretno tako da nikome, ni na koji način ne predstavlja smetnju", kaže izvor "Blica".

]]>
Thu, 22 Jun 2017 10:20:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39561/elitne-jedinice-cuvaju-goste-vucica-sastanak-za-sastankom.html
Mogerini: Zapadni Balkan jedan od glavnih prioriteta EU http://boom93.com/info/srbija/39560/mogerini-zapadni-balkan-jedan-od-glavnih-prioriteta-eu.html Visoka predstavnica Evropske unije za spoljne odnose Federika Mogerini istakla je da će u narednom razdoblju Zapadni Balkan biti, odmah posle pitanja odbrane i bezbednosti, težišna tema njenih aktivnosti. ]]>

Mogerini je navela da budućnost Evropske unije posle najavljenog izlaska Velike Britanije nije da ostane sa 27 članica, već da će svakako biti prijema novih država.

"Na Zapadnom Balkanu raspolažemo sa ogromnim mogućnostima uticaja koje ne koristimo u punoj meri", rekla je Mogerini u završnoj reči na godišnjoj konferenciji Instituta EU za bezbednosne studije. Taj institut savetuje Viskog predstavnika Evropske unije za spoljne odnose.

Mogerini je, kako su učesnici skupa preneli novinskoj agenciji Beta, ocenila da na Zapadnom Balkanu postoji poverenje stanovništva u Evropsku uniju kao i opredeljnost vlasti da rade na prijemu u Uniju.

Ona je navela da se "od EU očekuje da pokaže da li je posvećena i ozbiljna" u svojim obećanjima da će države Zapadnog Balkana biti primljene u Uniju.

"Moj prioritet tokom narednih 12 do 18 meseci biće Zapadni Balkan, odmah nakon pitanja evropske odbrane i bezbednosti", rekla je Mogerini.

Visoka predstavnica EU dodala je da svih šest zemalja Zapadnog Balkana treba da budu dotle dovedeni da njihovo približavanje Uniji bude nepovratno.

"Ako mi ne budemo radili na tome, radiće drugi", upozorila je Mogerini.

Prethodno je svih pet učesnika panela sastavljenog od stručnjaka iz raznih delova Evrope na pitanje moderatora skupa šta treba da bude prioritet u spoljnim odnosima EU, odgovorilo da to treba da bude priključenje zemalja Zapadnog Balkana.

Ukazali su na mogućnost pogoršanja među državama i etničkim zajednicima u regionu i većeg uticaja Rusije.

Bili su jednodušni da na Zapadnom Balkanu, za razliku od mnogih drugih pitanja, EU ima najbolje mogućnosti da deluje kao snaga stabilizacije i jačanja bezbednosti u međunarodnim odnosima.

]]>
Thu, 22 Jun 2017 10:09:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39560/mogerini-zapadni-balkan-jedan-od-glavnih-prioriteta-eu.html
Podbacili sedam milijardi, ali krivicu ne priznaje niko http://boom93.com/info/srbija/39543/podbacili-sedam-milijardi-ali-krivicu-ne-priznaje-niko.html Još uvek nije jasno na koje je projekte mislio ministar finansija Dušan Vujović kada je pre tri dana na skupu u Bečićima izjavio da javne investicije za 1,5 odsto zaostaju od plana, zbog čega je potrošeno sedam milijardi dinara manje, kao i da naša zemlja ima 3,5 milijardi angažovanih a neiskorišćenih sredstava... ]]>

... pri čemu ugovaramo nove poslove umesto da više pažnje posvetimo korišćenju postojećih aranžmana. Vujović je i sam odbio da kaže koje investicije kasne i uputio novinare na javna preduzeća Putevi Srbije i Koridori Srbije, odnosno na Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. U tom ministarstvu negiraju zastoj u trošenju novca za investicije.

U "prozvanim" javnim preduzećima, međutim, negiraju da postoji problem u realizaciji projekta. Kažu da tokom prva dva zimska meseca nije bilo radova, dok je sada građevinska sezona u punom jeku i sredstva se ubrzano povlače. Ukazuju i da se bilansi u investicijama ne mogu sagledavati na par meseci, već na godišnjem nivou a u Koridorima tvrde da do sada nije bilo velikih odstupanja u pogledu predviđenog povlačenja sredstava. Ipak, priznaju da do sada nisu iskorišćena sredstva koja je za izgradnju auto-puteva u Srbiji odobrila Evropska banka za obnovu i razvoj, i naglašavaju da su "sa kolegama iz Puteva Srbije upravo u procesu dogovaranja projekata u iznosu od preko 40 miliona evra" iz te kreditne linije.

I u Putevima kažu da su radovi primetno intenzivirani početkom građevinske sezone 1. aprila, a samim tim i trošenje sredstava, što će se jasno videti i kroz realizaciju budžeta za kapitalne investicije u drugom i trećem kvartalu ove godine. Navode i da zbog uobičajene procedure u prvih pet meseci nije obračunat mesec maj, jer se isplata po fakturama vrši sa mesec dana odlaganja, pa je samim tim iskazana finansijska realizacija investicija manja od realne.

Ni u Ministarstvu građevinarstva ne objašnjavaju gde je Vujović pronašao nepotrošen novac, jer kažu da je za 30 projekata čiju realizaciju kontrolišu, do 15. juna povučeno oko 51 odsto planiranih sredstava, dok se u narednim mesecima, zahuktavanjem građevinske sezone, očekuje još bolji rezultat.

- Izvršenje budžeta kojima upravlja Ministarstvo je na nivou od 49 odsto za investicije iz republičkog budžeta i 53 odsto kad je reč o projektima koji se finansiraju iz kredita. Posebno je važno da izvedeni radovi na terenu u potpunosti prate finansijsku realizaciju budući da su javna preduzeća, kao uslov za isplatu subvencija, u obavezi da Ministarstvu dostavljaju mesečne izveštaje o povlačenju kredita i realizaciji projekata - navode u tom ministarstvu.

I dok ni resorno ministarstvo niti zadužena javna preduzeća ne mogu da objasne Vujovićeve optužbe, za stručnjake to nije enigma. Goran Rodić iz Građevinske privredne komore podseća da na Koridoru 10 značajno kasne radovi na deonicama kroz Grdeličku klisuru i Levosoj - Srpska kuća.

- Uz bolju organizaciju i stalni nadzor, uz usaglašene linije odlučivanja, da se ne čeka po nekoliko meseci na odgovore nadležnih institucija, deonica Levosoj - Srpska kuća mogla bi da se završi do kraja godine i da se značajno smanji taj minus od sedam milijardi. Ima i dovoljno ljudi i opreme da se to organizuje, kao i da se reši problem eksproprijacije u jednom delu te trase - kaže Rodić za Danas i dodaje da je Grdelička klisura vrlo teška deonica, ali da se tu ne očekuje preveliko kašnjenje jer je radi solidan izvođač, Integral iz Banjaluke.

Kada je, međutim, reč o delu Lajkovac - LJig, sa Koridora 11, tu bi država morala da reši prvo deo iz svoje nadležnosti, kako bi kineskom investitoru i domaćem Energoprojektu kao izvođaču radova omogućila da započnu posao. Prema rečima Rodića, posebna priča je istočni krak Koridora 10, od Niša do bugarske granice, gde je angažovan grčki Aktor, ali kako je postalo jasno da on ne može da iznese taj posao, tokom ove nedelje očekuje se sastanak sa predstavnicima države na kome bi trebalo da se odluči da li će ta firma ostati na deonici.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 10:14:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39543/podbacili-sedam-milijardi-ali-krivicu-ne-priznaje-niko.html
Vučić: Brnabić dobro stvorenje, hoćemo stabilnu većinu http://boom93.com/info/srbija/39542/vucic-brnabic-dobro-stvorenje-hocemo-stabilnu-vecinu.html "Ana Brnabić je dobro stvorenje, dobar čovek. Ona zna kako teško stvari u upravi funkcionišu. Ana Brnabić je sposobna i vredna žena", kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodaje da je njegova želja bila da ona bude premijer još kad joj je poklonio knjigu Milana Stojadinovića. ]]>

U intervjuu za RTS Vučić je kazao da ga je pri predlaganju Ane Brnabić na mesto predsednika vlade najviše plašio stav SNS-a. Na sednici Predsedništva stranke, šestoro je odmah podržalo predlog, a troje je bilo protiv kaže Vučić:

"Razumeo sam njihovu bojazan, za moj rejting i za rejting stranke, kako će konzervativna Srbija to da prihvati. Već sam rekao Palmi da se ne slažem s njegovim izajavama. Dragan Marković Palma je bio veoma korektan u odnosu prema Vladi. Nadam se da će svoj stav da promeni, pozivam ga i večeras, molim ga da svoj stav promeni. To je važno za našu zemlju", kaže on.

Vučić je na pitanje kako su čelnici SPC reagovali na njegov predlog za mandatara kazao da oni nisu time oduševljeni:

"Neobično poštujem patrijarha Irineja i mnoge srpske vladike, vladiku Irineja Bulovića i Fotija. Znam da oni nisu time oduševljeni, ali znam da uvek gledaju kako da budu uz svoju državu, poštujem i gospodina Zukorlića, rekao mi je najteže moguće reči u lice tim povodom, ali neću da ih ponavljam".

Na pitanje otkud drama oko broja glasova vladajuće koalicije za izbor vlade Ane Brnabić, Vučić kaže da neće da vladu podržava nestabilna većina: "Možda bi za nju glasali, možda bi je podržali i Čanak i Jovanović, možda bi je podržao još neko, ali to ne znači da bi sutra podržali zakon. Naše je da vidimo da li imamo stabilnu većinu ili ne".

On je pozvao lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palmu da promeni stav i glasa za izbor Branabić na funkciju predsednice Vlade Srbije. 

"Nadam se da će (Marković) svoj stav da promeni i pozivam ga i večeras da promeni stav", rekao je Vučić.

Vučić je kazao i da su očuvanje finansijske discipline i rast bruto društvenog proizvoda izuzetno važni zadaci za buduću premijerku Anu Branabić. On je za RTS rekao i da je privođenje kraju sedme revizije arnžamana sa Međunarodnim monetranim fondom takođe jedan od važnih zadataka za Brnabić.

Dodao je i da će joj u tome pomoći ministar finasija Dušan Vujović. "Vujović ostaje ministar finansija, razgovarao sam o tome i sa Branabić", rekao je Vučić.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 10:10:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39542/vucic-brnabic-dobro-stvorenje-hocemo-stabilnu-vecinu.html
Srbija otvorila još dva poglavlja http://boom93.com/info/srbija/39541/srbija-otvorila-jos-dva-poglavlja.html Na Šestoj međuvladinoj konferenciji između Srbije i EU večeras su otvarena dva pregovaračka poglavlja - poglavlje 7, koje se tiče prava intelektualne svojine, i poglavlje 29, koje se odnosi na carinsku uniju. ]]>

U pregovorima o članstvu u EU od 35 ima 10 otvorenih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović koja je predvodila srpsku delegaciju kaže da je otvaranje poglavlja o intelektualnoj svojini važno za građane i privredu, za pravnu sigurnost, kao i za autore i njihova prava, za suzbijanje proizvodnje i rasturanja lažnih proizvoda, kao i za istraživanje i razvoj.

"Kroz otvaranje poglavlja pokazujemo da smo u reformski proces ušli zbog našeg društva i građana, a i zbog krajnjeg cilja, pristupa EU. Želim da istaknem da je Srbija pre svega okrenuta reformama na unutrašnjoj agendi, a verujemo da su evropske intregracije najbolji put i mehanizam da budemo u tome uspešni", kazala je Jadranka Joksimović na konferenciji za novinare nakon otvaranja poglavlja.

Joksimović je kazala da se nada da do kraja godine Srbija može otvoriti još neka poglavlja. "Ovo je dobar signal i otvorena vrata za Srbiju od EU. Međunarodne okolnosti nekad idu na ruku a nekad ne, ali verujem da u narednih četiri-pet godina možemo dostići spremnost da razgovaramo o ulasku u EU", kazala je ona.

To su, kako je ranije istakla, sektori koji stvaraju dodatnu vrednost u stabilnoj ekonomiji zasnovanoj na znanju. Poglavlje 29, o carinskoj uniji, obuhvata propise i mehanizme za automatsku primenu svih carinskih postupaka za uvoz i izvoz, tranzit, čime se pospešuju uslovi poslovanja.

Direktor u EK za susedne zemlje i proširenje Kristijan Danijelson kazao je da je sastanak bio "veoma dobar": "On je pokazao veoma jasno da je evropska perspektiva Srbije čvrsta i realna. Otvorili smo dva poglavlja, o intelektualnoj svojini i carinskoj uniji, i oba poglavlja tiču se šire oblasti od pristupa EU. Ona su suštinska za konkurentnost srpske ekonomije“.

"Sa posvećenošću Srbije, uveren sam da još poglavlja može biti otvoreno do kraja godine. Zarad tog cilja, Srbija mora da napravi značajne i kredibilne reforme u sferi vladavine zakona, posebno u sudstvu, bavljenju ratnim zločinima i borbi protiv korupcije. Takođe je neophodno da ostane posvećena normalizaciji odnosa s Kosovom", dodao je on.

U delegaciji Srbiji na Međuvladinoj konferenciji su i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i direktorka Kancelarije za pridruživanje Ksenija Milenković. Na tom skupu zvanični Beograd predstavljala je ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović. Očekivalo se da nakon međuvladine konferencije bude održana konferencija za novinare, na kojoj je trebalo da se, pored ministarke Joksimović, prisutnima obrate i predstavnici Evropske komisije i Malte, države koja trenutno predsedava EU.

Srbija je u dosadašnjem procesu pridruživanja Uniji otvorila osam poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Poglavlje 7 sastoji se od dve celine - autorskih i srodnih prava, te prava industrijske svojine, a bavi se i borbom protiv piraterije, zaštitom potrošača, brendiranjem robe, boljim pozicioniranjem srpskih kompanija i oznakom geografskog porekla. Portal European Western Balkans napominje da bi oznaka geografskog porekla mogla da bude najteži deo navedenog poglavlja, imajući u vidu iskustva drugih zemalja, koje su ranije pregovarale sa EU, uključujući Hrvatsku. U tom kontekstu, kao ilustracije se navode hrvatsko-slovenački sporovi oko toga čija su kranjska kobasica i istarski pršut.

"Proizvod koji dobije oznaku geografskog porekla znači da je neki proizvod stvoren na određenoj teritoriji i da u sebi nosi karakteristike tog područja, što mu daje značajnu prednost na tržištu i predstavlja svojevrsni garant kvaliteta. U Srbiji, za sada, tri proizvoda imaju međunarodnu oznaku kvaliteta i to su homoljski med, bermet, i leskovački domaći ajvar. Zanimljivo je da je Slovenija već zaštitila ajvar kao svoj proizvod, ali stručnjaci kažu da Srbija ne bi trebalo da ima veće probleme u zaštiti svojih proizvoda, bez obzira što postoje ovakvi primeri", navodi ovaj portal.

Iako je u pojedinim diplomatskim krugovima postojala sumnja da li će pre jeseni biti otvorena nova poglavlja u pregovorima Srbije i EU, imajući u vidu "dugu pauzu" u pregovorima Beograda i Prištine o rešavanju kosovskog pitanja, stručnjaci za EU integracije navode da je odlukom da da "zeleno svetlo" za naredni korak Beograda na evropskom putu, Brisel podstakao Srbiju da nastavi "reformski kurs". Kako je u nedavnom intervjuu za naš list poručio izvestilac za Srbiju i šef Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister: "Srbija sprovodi ambicioznu agendu ekonomskih reformi, što je već dalo rezultate... pokazala je da je posvećena regionalnoj saradnji i pomirenju. Ipak, potrebno je učiniti više da bi se garantovala vladavina prava. To uključuje reformu pravosuđa i borbu protiv korupcije", poručio je on.

]]>
Wed, 21 Jun 2017 09:55:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39541/srbija-otvorila-jos-dva-poglavlja.html
Posao za medicinare, otkazi u prosveti http://boom93.com/info/srbija/39529/posao-za-medicinare-otkazi-u-prosveti.html Srbiju ove godine čeka rekonstrukcija osnovnog i srednjeg obrazovanja, najviše kroz reorganizaciju mreže škola. ]]>

Istovremeno će sistem zdravstva biti ojačan sa više od 2.500 novih radnih mesta za medicinsko osoblje, piše Blic.

Prema saznanjima lista, prema Odluci o maksimalnom broju zaposlenih u javnom sektoru za 2017, koju je Vlada Srbije usvojila u ponedeljak, posao će dobiti i još 600 poreskih inspektora kako bi bili ojačani kapaciteti Poreske uprave. 

"Prvi put se radi na ozbiljnoj reorganizaciji u prosveti. Do kraja 2017. predviđeno je smanjenje više od 2.700 radnih normi (jedna norma označava puno radno vreme) u osnovnom i srednjem obrazovanju, što će biti rezultat efikasnije raspodele resursa i bolje organizacije školstva. Ovaj efekat će se postići najviše kroz reorganizaciju mreže škola", rekli su za list u Ministarstvu državne uprave. 

U tom ministarstvu su naveli i da će "do kraja godine biti otvoreno najmanje 2.500 novih radnih mesta za medicinsko osoblje, od toga 2.000 za sestre, a 500 za lekare". 

"Ako se ima u vidu i da ćemo 2.000 lekara koji su do sada radili na odredjeno prevesti u stalni radni odnos, može se govoriti o povećanju broja zaposlenih u zdravstvu za 4.500", kazali su u ministarstvu. 

Naveli su i da će da je zapošljavanje još 600 poreskih inspektora u Poreskoj upravi ndo kraja 2017. "naročito važno zbog borbe protiv sive ekonomije i održanja poreske discipline". 

U Ministarstvu državne uprave naveli su da promene čekaju i lokalnu samoupravu. 

"Na lokalu je predviđeno smanjenje broja zaposlenih za 2.500, s tim što će u velikom broju opština koje su bile racionalne i koje su ostvarile dobre rezultate doći i do povećanja broja radnih mesta", kazali su u tom ministarstvu. 

Prema njihovim rečima, "intenzivne analize i međunarodna poređenja pokazali su da nije tačna priča da je u javnom sektoru višak čak 75.000 radnika". 

"Ispostavilo se da je višak između 20.000 i 30.000. Veće smanjenje broja zaposlenih od toga značilo bi zatvaranje škola, vrtića, ustanova socijalne zaštite, bolnica... što nikako ne želimo", naveli su u ministarstvu.

]]>
Tue, 20 Jun 2017 09:45:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39529/posao-za-medicinare-otkazi-u-prosveti.html
Antić: Vojska od septembra na ulicama http://boom93.com/info/srbija/39528/antic-vojska-od-septembra-na-ulicama.html Pripadnici Vojske Srbije planiraju od septembra masovne, višednevne proteste, nezadovoljni primanjima, uslovima rada i nezainteresovanošću Ministarstva odbrane za probleme vojnika, kaže za Danas predsednik Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić. ]]>

Zbog sve teže materijalne situacije, VS je u protekle dve godine napustilo oko 3.000 pripadnika, pa je vojska u velikom deficitu sa brojem ljudi.

“Sistem odbrane Srbije trenutno ima 32.055 pripadnika, a potrebno je da ima najmanje 35.000. S obzirom da ljudi gotovo svakodnevno odlaze, taj broj će uskoro biti još manji. Ministarstvo je nezainteresovano za ove probleme, niti želi da razgovara sa nama i zato smo prinuđeni da izađemo na ulicu”, ističe Antić. Naš sagovornik dodaje da ljudi odlaze zbog malih primanja i neizdrživih uslova rada. Od januara do novembra prošle godine 1.570 ljudi napustilo je Vojsku Srbije, od toga 1.070 profesionalnih vojnika, dok su ostalo starešine i civilna lica.

“Mesečno se radi od 350 do 500 sati, za 32.000 dinara. Pritom ne postoji prekovremeni ili noćni rad, tako da on dodatno nije ni plaćen. Kao ni topli obrok i regres. A odsustvo pripadnika vojske od kuće je i do 250 dana. Ljudi masovno odlaze. U poslednje vreme čak i ne podnose zahtev za napuštanje službe, pošto taj proces traje. Zovu ih na razgovore, mole da ostanu, ubeđuju. Umesto podnošenja zahteva, ljudi jednostavno ne dođu na posao. Posle pet dana, po sili zakona, prestaje im radni odnos”, ukazuje Antić. Sindikat je godinama pokušavao da razgovara sa predstavnicima Ministarstva odbrane, kako bi im ukazao na probleme, ali su oni bili nezainteresovani.

“Ministarstvo izbegava da uđe sa nama u pregovore o zaključivanju kolektivnog ugovora, iako im je to obaveza. Kroz taj ugovor bi se zaštitila prava zaposlenih. Imali bi topli obrok i regres, plaćene putne troškove u realnom iznosu. I mnogi drugi problemi bi bili rešeni. Međutim, ministru Zoranu Đorđeviću to ne odgovara, zato što na svoju ruku, samoinicijativno donosi propise koji se kose za zakonom”, naglašava Antić. Jedan od poslednjih, dodaje, jeste izmena pravilnika o platama tako što je u koeficijent plate uračunat regres i topli obrok.

“To je mimo zakona, a taj propis je potpisao Aleksandar Vučić, tada premijer. Faktički, vojnicima je plata smanjena, jer se uopšte ne zna koliki je taj topli obrok, odnosno regres. I na koji način će biti odbijen, kada neko ode na bolovanje”, pita Antić. Vojni sindikat Srbije je imao sastanak sa ministrom Đorđevićem u toku predizborne kampanje, kada je dogovoren novi sastanak sa predstavnicima sindikata, kako bi se razgovaralo o konkretnim problemima. Međutim, on nikad nije realizovan. Naš sagovornik najavljuje da će Vojni sindikat preko leta imati intenzivne razgovore sa drugim sindikatima i udruženjima građana, kako bi protesti od jeseni bili što masovniji.

Ministarstvo bez odgovora

Ministarstvo odbrane juče nije odgovorilo na pitanje Danasa šta će uraditi kako bi sprečio masovan odlazak ljudi iz vojske, koji su nezadovoljni uslovima rada.

Postupak

Zbog javnih istupa i ukazivanja na probleme unutar vojske, protiv predsednika sindikata, Novice Antiće, pokrenut je disciplinski postupak. "Prvo su me teretili za zloupotrebu službenog delovanja i protivpravno sindikalno delovanje. Kada su videli da je to apsurdno, na teret su mi stavili političko delovanje. Što opet neće da im prođe, jer je fundamentalna stvar svakog sindikata da se bavi politikom, pre svega socijalnom. Takođe, disciplinski postupak može da se vodi samo u vezi sa službom, a ne sa sindikalnim delovanjem, ističe Antić.

]]>
Tue, 20 Jun 2017 09:19:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39528/antic-vojska-od-septembra-na-ulicama.html
Otvaranje poglavlja 7 i 29 u pregovorima Srbije i EU http://boom93.com/info/srbija/39527/otvaranje-poglavlja-7-i-29-u-pregovorima-srbije-i-eu.html Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović predvodiće delegaciju Srbije na šestoj Međuvladinoj konferenciji u Briselu na kojoj bi večeras trebalo da budu otvorena još dva poglavlja u pregovorima Srbije i Evropske unije. ]]>

Predviđeno je otvaranje poglavlja sedam, koje se odnosi na prava intelektualne svojine i 29 o carinskoj uniji.

Na ovoj konferenciji, posle koje će Srbija imati deset otvorenih poglavlja od ukupno 35, od kojih su dva već privremeno zatvorena, učestvovaće, uz delegacije Srbije i Evropske komisije, i predstavnici svih 28 zemalja članica.

Ovaj skup je zakazala Malta, čije šestomesečno predsedavanje Evropskim savetom ističe krajem ovog meseca.

Posle Međuvladine konferencije, koja će početi u 19:30 časova, u 20:30 časova biće održana konferencija za novinare na kojoj će, pored Jadranke Joksimović, govoriti predstavnici Evropske komisije i Malte, kao države koja predsedava Unijom.

]]>
Tue, 20 Jun 2017 09:13:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39527/otvaranje-poglavlja-7-i-29-u-pregovorima-srbije-i-eu.html
Većina izvesna, ali se glasanje o vladi odlaže http://boom93.com/info/srbija/39513/vecina-izvesna-ali-se-glasanje-o-vladi-odlaze.html Sednica Skupštine Srbije na kojoj je trebalo da se glasa o novoj premijerki Ani Brnabić i vladi, a koja je trebalo da se održi najkasnije do četvrtka, definitivno je odložena, a za kada će biti zakazana ne znaju još ni u kabinetima predsednika Aleksandra Vučića ni buduće premijerke Ane Brnabić. ]]>

Ono što je izvesno u ovom trenutku jeste da će to biti nakon svečanosti povodom Vučićevog preuzimanja dužnosti predsednika, zakazane za petak, 23. jun.

Ne dovodi se u pitanje ni to da li postoji većina koja će u parlamentu izglasati novu predsednicu vlade Anu Brnabić i njen tim, iako su predstavnici SNS tokom vikenda tvrdili da imaju problem oko obezbeđivanja iste. Uprkos negodovanju lidera Jedinstvene Srbije Dragana Markovića Palme i Muamera Zukorlića, nova vlada imaće podršku više od 140 od ukupno 250 poslanika - SNS, SPS, SDPS, PUPS, Pokret socijalista, SVM...

Funkcioner SNS Nebojša Stefanović izjavio je da će predsednik Srbije i te partije Aleksandar Vučić danas razgovarati sa poslaničkom grupom naprednjaka o podršci kandidatkinji za premijerku Ani Brnabić. "Ako sve bude u redu, očekujem da ćemo sednicu Skupštine Srbije na kojoj će biti izabrana vlada moći da imamo već nekog narednog vikenda", rekao je Stefanović za televiziju Pink.

On je kazao da će Vučić razgovarati sa poslanicima SNS da bi čuo šta oni misle, ali da neće promeniti svoju predlog da Ana Brnabić bude predsednica Vlade, jer je ta odluka u "najboljem interesu građana Srbije".

U subotu, Stefanović je rekao da će sedam poslanika Jedinstvene Srbije glasati protiv, više njih iz SNS nije sigurno kako će glasati, a predlog neće podržati ni Muamer Zukorlić. "U veoma smo teškoj situaciji oko formiranja stabilne većinske podrške i celu nedelju ćemo iskoristiti za obezbeđivanje te većine", istakao je.

Lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić rekao je nakon sednice Glavnog odbora te partije da će SPS jednoglasno podržati izbor Ane Brnabić za premijera Srbije, ali da očekuje četiri resora u Vladi, na čijim čelima će uz njega biti Slavica Đukić Dejanović, Aleksandar Antić i Branko Ružić.

Kako je rekao Dačić posle sednice Predsedništva, socijalisti očekuju da Branko Ružić zameni Anu Brnabić na čelu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Četvrti SPS-ov ministar u vladi bio bi Ivica Dačić, koji bi zadržao Ministarstvo spoljnih poslova. Dačić je, međutim, dodao i da je njegova partija zainteresovana za ministarstvo ekologije, ukoliko bude formirano. Upitan da li je Žarko Obradović kandidat SPS-a za ministra ekologije, naveo je da nije bilo razgovora o toj temi unutar stranke.

Kada je u pitanju stav Jedinstvene Srbije da ne podrži izbor Ane Brnabić, Dačić je rekao da sa koalicionim partnerom još nisu razgovarali o tome. Dačić i Ružić, međutim, nisu odgovorili na poruke Danasa sa pitanjem kako će to uticati na budućnost njihove koalicije, dok se Dragan Marković Palma nije odazvao pozivima našeg lista.

Sputnjik je javio na svom sajtu da svi oni iz vladajuće koalicije koji ne budu glasali za izbor nove vlade na čelu sa Anom Brnabić neće moći da budu deo vlasti i da će morati da pređu u opozicione redove, što su i Danasu potvrdili pojedini sagovornici iz vladajuće koalicije. Prema njihovim informacijama, to je jedan od razloga zbog čega je sednica parlamenta o izboru Vlade odložena za idući vikend, kako bi svi u vlasti imali dovoljno vremena da razmisle - da li ostaju u vladajućem bloku ili ga napuštaju.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić oglasila se u subotu uveče tim povodom rekavši da razgovara sa predsednikom Srbije i da je najvažnije da se obezbedi stabilna većina u Skupštini, koja će omogućiti dalji nastavak započetih reformi. Prema njenim rečima, "važno je da Srbija dobije Vladu u zakonskom roku".

Potpredsednica Vlade Srbije i funkcionerka SNS Zorana Mihajlović rekla je za vikend da će nova Vlada Srbije imati više resora, da će biti i većeg učešća SPS, ali i jedne vrste podele premijerskog posla.

"Kako je predsednik Vučić rekao, da parafraziram, Ana Brnabić će biti 'ekonomski', a Ivica Dačić 'politički' premijer", podsetila je u izjavi za Alo Mihajlović, koja ne očekuje probleme u Skupštini prilikom izbora nove Vlade. I ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je juče izjavio da Brnabić ima apsolutnu podršku SNS za predsednicu Vlade Srbije.

]]>
Mon, 19 Jun 2017 08:49:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39513/vecina-izvesna-ali-se-glasanje-o-vladi-odlaze.html
MMF: Prioritet javna preduzeća http://boom93.com/info/srbija/39512/mmf-prioritet-javna-preduzeca.html Za četiri dana u Srbiju stiže Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da bi sa predstavnicima vlade uradili sedmu reviziju aranžmana sa tom finansijskom institucijom, a prioritet će biti reforma javnih preduzeća, rekao je za RTS predstavnik MMF u Srbiji Sebastijan Sosa. ]]>

Prema njegovim rečima, rast plata i penzija neće biti na dnevnom redu ove kontrole, već će to biti tema za narednu misiju, jer je praksa da se o tome razgovara u sklopu priprema za pravljenje budžeta.

Sosa kaže da predstojeća poseta ima dva cilja - prvi je da se sa zvaničnicima Srbije razgovara o dugoročnim ciljevima, prioritetima i izazovima, što je praksa sa svakom zemljom članicom Fonda i takvi razgovori se vode svake druge godine.

Drugi cilj predstojeće posete je nova kontrola aranžmana i izveštaj u vezi sa tim šta je urađeno u programu sa Srbijom.

To će biti naša sedma revizija, poslednja je bila u decembru prošle godine, a u kontrole dolazimo svakih šest meseci. Ovo će biti kontrola osam meseci uoči kraja aranžmana. Razgovaraćemo o primeni programa, ostvarenom napretku i napravićemo plan šta je potrebno još da se uradi ubuduće, navodi Sosa.

On je istakao da je reforma javnih preduzeća prioritet u postojećem programu sa Srbijom, koji podržava MMF.

Smatramo da Srbiji reforma javnih preduzeća mora da bude jasan prioritet ukoliko želi da ostvari potpuni napredak u onom što čini u poslednje dve godine i ukoliko želi da završi reforme, rekao je Sosa.

]]>
Mon, 19 Jun 2017 08:42:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39512/mmf-prioritet-javna-preduzeca.html
Šutanovac: DS neće podržati rekonstrukciju loše Vlade http://boom93.com/info/srbija/39511/sutanovac-ds-nece-podrzati-rekonstrukciju-lose-vlade.html Lider Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac izjavio je da je izbor Ane Brnabić ništa drugo do rekonstrukcija vlade koju DS ne može nikako da podrži. ]]>

Šutanovac je za Blic od ponedeljka ocenio i da se tu radi o rekonstrukciji "sa istom koalicijom i istim ljudima".

"Izbor Brnabić je odraz Vučićevog straha od gubitka moći unutar Srpske napredne stranke (SNS)", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, Vučić je Brnabić namenio "ulogu konduktera" dok će "politički mašinovođa biti lider socijalista Ivica Dačić".

"Zemlju će i dalje voditi Vučić", rekao je Šutanovac, koji je izrazio sumnju u navodno "disonante tonove" u SNS oko izbora Ane Brnabić.

On je ocenio i da, iako je SNS duboko podeljena partija u kojoj svako čeka svoj trenutak, te izjave predstavlju "dobro uigrani igrokaze" u kojima će Vučić na kraju potvrditi svoj autoritet u SNS.

]]>
Mon, 19 Jun 2017 08:35:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39511/sutanovac-ds-nece-podrzati-rekonstrukciju-lose-vlade.html
"Pijanac" sa fotografije: Ja sam glumac, slika iz predstave http://boom93.com/info/srbija/39499/%22pijanac%22-sa-fotografije-ja-sam-glumac-slika-iz-predstave.html Mladić za koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče rekao da je pokušao da izazove „najteže moguće“ incidente tokom dana njegove zakletve, objavio je na svom fejsbuk profilu da je fotografija koju je Vučić prikazao zapravo snimak iz predstave. ]]>

Vučić je juče osudio je napade na novinare, ali ne postupanje obezbeđenja prema ljudima koji su, kako je rekao, provocirali prisutne na skupu SNS ispred Skupštine Srbije u danu kada je preuzimao dužnost predsednika. 

Odgovarajući na pitanje novinara, Vučić je pokazao i fotografiju čoveka za koga je rekao da je "jedan od dosovskih batinaša".

"To je jedan od dosovskih batinaša koji je i tog dana na ulicama bio i koji je sprečavao ljude… ja mu ne znam ime, da vam pravo kažem. To je jedan od dosovskih batinaša i taj dan je bio na ulicama i pokušavao da izazove najteže moguće incidente. A ostalo će da utvrde nadležni organi", rekao je Vučić.

Marko Radosavljević je na svom fejsbuk profilu naveo da je Vučić iskoristio njegovu fotografiju sa „predstave, na kojoj glumi pijanicu“, predstavljajući ga kao „nepodobnog“. Na njegovom fejsbuk profilu objavljen je i album fotografija iz predstave "Iza kulisa", u kojoj je glumio pijanca. 

„Ja, koji sam najobičniji građanin, bez ikakvog uticaja na bilo koja dešavanja na nivou države, jer nemam baš nikakvu vlast, postadoh preko noći vođin arhineprijatelj", naveo je Radosavljević. 

Početkom nedelje pojavile su se fotografije sa skupova u Beogradu održanim tokom polaganja zakletve predsednika Aleksandra Vučića, na kojima se jasno vidi kako obezbeđenje mitinga podrške lideru SNS praktično davi i fizički nasrće na građane i novinare.

Na fotografijama se jasno vidi i nasilje nad novinarkom lista Danas Lidijom Valtner i jednim fotoreporterom, kao i Markom Radosavljevićem, učesnikom protesta Protiv diktature. U pozadini mogu da se primete i pripadnici MUP-a, koji očigledno nisu obratili pažnju na fizičko nasilje koje se događa neposredno pored njih. 

]]>
Fri, 16 Jun 2017 16:28:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/39499/%22pijanac%22-sa-fotografije-ja-sam-glumac-slika-iz-predstave.html