Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Srbija.jpg?thumbId=29479&fileSize=39281&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146449000 Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html Istraživanje: Većina gradjana za kompromis o Kosovu, mali broj spreman na lično odricanje http://boom93.com/info/srbija/46795/istrazivanje-vecina-gradjana-za-kompromis-o-kosovu-mali-broj-spreman-na-licno-odricanje.html Gradjani su svesni da Srbija nema moći na Kosovu i Metohiji i većina njih kao realnu budućnost vidi nezavisnost Kosova dok kao najbolje rešenje vide suštinsku autonomiju u okviru Srbije, iako nisu spremni za lična odricanja u tom cilju, pokazuje danas predstavljeno istraživanje Fondacije za otvoreno društvo. ]]>

Predstavljajući rezultate istraživanja, predstavnik Ipsos stratedžik marketinga Srdjan Bogosavljević kazao je da gradjani nemaju čvrste i konzistentne stavove o Kosovu i Metohiji već da na njih utiču pojedinačni dogadjaji i emocije ali i stavovi okoline.


"Kosovo je užasno eksplozivna tema koja nije prioritet dok se tamo nešto ne dogodi. Gradjani kažu da su nizak standard ili nezaposlenost prioriteti dok 59 odsto ispitanika ne prati teme o Kosovu", kazao je Bogosavljević na predstavljanju rezultata istraživanja u beogradskom Medija centru.

On je kazao da je za 60-ak istraživanja stavova gradjana o Kosovu koje je Ipsos stratedžik marketing sproveo za 21 godinu, "najšokantnije to što nema šokantnih novina".

"Ono što vidimo kroz ta istraživanja je da postoji mnogo stabilnija nestabilnost u stavovima gradjana nego bilo šta drugo", naveo je Bogosavljević dodajući da nedostaje ozbiljna i argumentovana rasprava o mogućim rešenjima statusa Kosova i Metohije.

Predstavljajući rezultate, Bogosavljević je naveo da po petina gradjana veruje da će Kosovo postati nezavisno u budućnosti, odnosno da će se trenutno stanje održati, dok 11 odsto ispitanika smatra da je najbolje rešenje ostanak Kosova u sastavu Srbije kao suštinske autonomije, iako ne znaju šta ona podrazumeva.

Upitani da li Srbija treba da se drži procesa evrointegracija po cenu priznanja nezavisnosti Kosova, 42 odsto ispitanika je navelo da je Kosovo izgubljeno i da se treba fokusirati na evrointegracije dok 36 odsto gradjana smatra da Srbija nema nikakve koristi od EU i da ne treba da pravi kompromise po pitanju Kosova.

"Raste procenat gradjana koji nisu skloni kompromisu oko Kosova ali generalno mali broj je spreman na lično odricanje zarad očuvanja Kosova u sastavu Srbije, pri čemu gradjani koju su spremni na tu žrtvu u prvom redu navode da bi prihvatili ukidanje Šengena ili život sa trenutnim ekonomskim standardom zarad očuvanja Kosova", kazao je Bogosavljević.

Istraživanje je pokazalo i da 40 odsto gradjana smatra da bi priznanje nezavisnosti Kosova vodilo daljem rasparčavanju Srbije ali i da je za dve trećine gradjana, ako bi Kosovo ostalo u sastavu Srbije, neprihvatljivo da predstavnici Albanaca budu na visokim držvanim funkcijama.

Više od 40 odsto gradjana smatra i da bi političar koji bi priznao da je Kosovo izgubljeno, pokazao veliku hrabrost i stekao poštovanje naroda ali većina ispitanika smatra i da bi to bilo njegovo "političko samoubistvo".

Upitan kako bi se gradjani izjasnili na eventualnom referendumu o rešenju statusa Kosova i Metohije, Bogosavljević je kazao da u slučaju da referendumsko pitanje bude jasno i precizno definisano, ne postoji podrška da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Izvršna direktorka Fondacije za otvoreno društvo Jadranka Jelinčić ocenila je da gradjanima nedostaje mnogo podataka na osnovu kojih bi mogli da zauzmu konzistentan stav o rešenju statusa Kosova i Metohije.

"Mesecima posle početka unutrašnjeg dijaloga, gradjanima nedostaju informacije na osnovu kojih mogu da zauzmu racionalan i informisan stav. Gradjanima nije jasno šta Srbija želi i koji su njeni dugoročni planovi po pitanju Kosova, šta je cilj i kako se može ostvariti", rekla je Jadranka Jelinčić.

Po njenim rečima, gradjani ne znaju koliko Kosovo i Metohija koštaju Srbiju, kako i koliko se može zaraditi od resursa na Kosovu, niti kako žive Srbi na toj teritoriji, posebno većina južno od Ibra.

"Gradjani ne znaju ništa ni o sadržaju ni o posledicama rešenja koja se nude, ne znaju šta normalizacija odnosa u skladu sa Briselskim sporazumom podrazumeva. To služi malo na čast političkim elitama koje su vladale Srbijom od početka dijaloga u Briselu i rečitije govori o njihovoj odgovornosti od mesta Srbije na raznim svetskim indeksima", kazala je Jadranka Jelinčić.

U terenskom istraživanju koje je Ipsos sproveo od 17. do 27. decembra 2017. godine, učestvovalo je 1.045 ispitanika sa teritorije Srbije bez Kosova i Metohije.

]]>
Fri, 20 Apr 2018 10:06:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46795/istrazivanje-vecina-gradjana-za-kompromis-o-kosovu-mali-broj-spreman-na-licno-odricanje.html
Savet Evrope i NVO traže da se uklone sporne odredbe zakona http://boom93.com/info/srbija/46794/savet-evrope-i-nvo-traze-da-se-uklone-sporne-odredbe-zakona.html Savet Evrope i domaće organizacije civilnog društva zatražili su od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu da bez odlaganja iz nacrta zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja uklone odredbe kojima se sprečava kontrola javne vlasti i uskraćuju prava medija i organizacija koji deluju u opštem interesu. ]]>

"Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja u demokratskom društvu mora služiti kontroli rada organa javne vlasti, drugih subjekata koji vrše javna ovlašćenja i onih koji se finansiraju iz javnih prihoda", navodi se u saopštenju koje je potpisalo više nevladinih organizacija i javnih ličnosti.

Kako se u saopštenju navodi, neophodno je da se omogući potpuna i efikasna kontrola javnosti nad radom javnih preduzeća i drugih subjekata koje su osnovali ili finansiraju organi javne vlasti.

Problem je naknadno uneta odredba koja predviđa da se organom vlasti ne smatra "društvo kapitala koje posluje na tržištu u skladu sa propisima o privrednim društvima, bez obzira ko je njegov član ili akcionar", jer se njom van domašaja kontrole javnosti ostavlja veliki broj preduzeća o čijem poslovanju javnost ima opravdan interes da zna, piše u saopštenju.

Ocenjeno je da zbog ostvarenja javnog interesa kroz kontrolnu ulogu medija i nevladinih organizacija, i pre okončanja javne rasprave iz nacrta zakona treba da se uklone rešenja koja bi se mogla zloupotrebiti i koja bi onemogućila pravo javnosti da bude informisana. 

 Prema poslednjoj verziji nacrta, kako je ocenjeno, zakon bi se mogao koristiti za kontrolu onih koji nemaju javna ovlašćenja niti se finansiraju iz javnih prihoda, zbog odredbe kojom je predviđeno da u organe vlasti spadaju i organizacije i pojedinci koji obavljaju delatnost od opšteg interesa.

"Ovo neopravdano zakonsko rešenje značilo bi da svako može tražiti bilo koju informaciju od udruženja, medija, pa čak i pojedinaca čija aktivnost se na bilo koji način odnosi na javni ili opšti interes. Primenom ovog rešenja prvenstveno bi se onemogućio rad istraživačkih novinara, nevladinih organizacija i svih drugih koji doprinose ostvarenju javnog interesa", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je u sklopu javne rasprave o izmenama i dopunama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja objavilo najnoviji nacrt 22. marta 2018. godine.

SE: Pojedine odredbe zakona nisu u skladu sa međunarodnim standardima

Veće eksperata Saveta Evrope ocenilo je nacrt zakona o slobodnom pristupu informacijama i utvrdilo da pojedine odredbe treba promeniti i precizirati jer nisu u skladu sa medjunarodnim standarima.

"Naša analiza je utvrdila specifične situacije i odredbe gde su potrebna objašnjenja i ispravke u cilju ispunjavanja medjunarodnih i standarda Saveta Evrope", naveo je u analizi predsednik stručnog tela Saveta Evrope Siril Riči u koju je agencija Beta imala uvid.

On je izrazio nadu da će njihovo stručno mišljenje pomoći srpskim vlastima u reviziji odredaba kako bi se stvorilo okruženje koje omogućava nesmetan rad nevladinih organizacija.

"Ovakva akcija jednako će poslužiti i demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava u Srbiji", ocenio je Riči.

Eksperti Saveta Evrope su izdvojili tačku pet u trećem članu tog nacrta, koja predvidja da u organe vlasti spadaju i "pravno ili fizičko lice koje obavlja delatnosti od opšteg interesa".

U analizi se navodi da u srpskom zakonodavstu ne postoji jasna definicija "opšteg interesa" i "javnog interesa", što nadležnom organu daje diskreciono pravo da odlučuje ko obavlja delatnost od opšteg intresa.

"Kao rezultat, bilo koja nevladina organizacija koja se bavi aktivnostima od javnog interesa može da biti svrstana pod taj pojmam, što bi dovelo do toga da svako može tražiti bilo koju informaciju od NVO čija aktivnost se na bilo koji način odnosi na javni ili opšti interes", stoji u analizi.

Eksperti smatraju da bi takva odredba trebalo da bude precizirana, ne samo zato što nije u skladu sa medjunarodnim standardima, već i što "postojeća regulativa pruža dovoljnu zaštitu i transparentnost javnih sredstava dodeljenih nevladinim organizacijama".

Ukazali su i da bi se njeno uvođenje smatralo "diskriminacijom nevladinih organizacija, pošto one nisu ni političke, ni verske organizacije".

]]>
Fri, 20 Apr 2018 10:01:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46794/savet-evrope-i-nvo-traze-da-se-uklone-sporne-odredbe-zakona.html
Brnabić: Predstoji nam mnogo rada na slobodi medija http://boom93.com/info/srbija/46791/brnabic-predstoji-nam-mnogo-rada-na-slobodi-medija.html Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je na sastanku sa visokom predstavnicom Evropske unije Federikom Mogerini da i pored, uglavnom pozitivnih ocena Evropske komisije, Srbiji predstoji mnogo napora i rada u oblasti vladavine prava i slobode medija. ]]>

U saopštenju Vlade Srbije navodi se da je Brnabić pozdravila to što je EK prepoznala napore Srbije na sprovođenju političkih i ekonomskih reformi i posvećenosti regionalnoj saradnji. 

Brnabić je navela da će Srbija pristupiti daljim reformama u skladu sa ocenama i preporukama predstavljenim u Izveštaju EK. Mogerini i Brnabić navele su da su očuvanje mira i stabilnosti u regionu od presudnog značaja i istakle važnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine. 

Mogerini je rekla da je za Srbiju i region važno to što Bugarska predsedava Savetu EU, jer ta članica "razume aktuelnu situaciju i prilike u regionu Zapadnog Balkana" i dodala da je posvećenost političkoj i ekonomskoj saradnji zemalja regiona ključna za brži napredak u procesu pristupanja EU. 

Ona je rekla da je neophodno podići svest građana Srbije i regiona o značaju priključenja EU, "kojim će se obezbediti mir i stabilnost regiona i podići životni standard svih građana na ovim prostorima".

 

]]>
Fri, 20 Apr 2018 09:55:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46791/brnabic-predstoji-nam-mnogo-rada-na-slobodi-medija.html
Predsednica Vlade: Ništa ne ukazuje da će se Etihad povući iz Er Srbije http://boom93.com/info/srbija/46750/predsednica-vlade-nista-ne-ukazuje-da-ce-se-etihad-povuci-iz-er-srbije.html Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je da ništa ne ukazuje da će se Etihad povući iz Er Srbije. Odgovarajući na pitanje novinara Insajdera, premijerka je rekla da Er Srbija, u kojoj Etihad ima 49 odsto a država Srbija 51 odsto, posluje sjajno. ]]>

„Predstavnici Srbije u stalnom su kontaktu sa predstavnicima Etihada, kao i sa svim ozbiljnim partnerima. Šeik Muhamed je prošle godine bio u Beogradu. Mi nemamo apsolutno nikakvih naznaka da će Etihad da izađe iz ugovora sa Er Srbijom. Er Srbija dobro posluje i ono što je još važnije, a mislim da se ne posvećuje dovoljno pažnja tome, a to je da Er Srbija ima i ozbiljno dobre rezultate koji se preslikavaju na poslovanje beograskog aerodroma Nikola Tesla i aerodrom ne bi danas ovoliko vredeo da nije Er Srbije“, rekla je predsednica Vlade odgovarajući na pitanje novinara Insajdera.

Na pitanje da li misli da je Srbija u ovom poslu dobro prošla, a imajući u vidu činjenice objavljene u prve dve epizode serijala Insajder „Srpsko arapska posla“ o poslovanju Er Srbije, predsednica Vlade je rekla da nije upoznata sa svim detaljima posla ali da, kako je rekla, pomno prati serijal Insajdera.

Prema istraživanju Insajdera, od trenutka potpisivanja ugovora između JAT-a i Etihada 1. avgusta 2013. godine, pa do trenutka kada je arapska aviokompanija Etihad pozajmicu od 40 miliona dolara pretvorila u vlasništvo od 49 odsto kompanije, prošlo je osam meseci, a u tom periodu sve troškove, uključujući i one za stvaranje novog brenda - Er Srbije, preuzela je država Srbija. 

Kako je objavljeno u prve dve epizode serijala Insajder „Srpsko arapska posla“, u tih osam meseci prelaznog perioda, kompanija je u vlasništvu države, ali njome upravlja menadžement Etihada.

Upravo u tom periodu iznajmljeno je pet Erbasovih aviona. Dva aviona, prema istraživanju Insajdera, iznajmljena su upravo od Etihada koji je u tom trenutku i strateški partner zajedničke kompanije. Prema dokumentaciji do koje su novinari Insajdera uspeli da dođu, samo jedan ovaj avion za osam meseci plaćen je 10,4 miliona dolara, odnosno toliko je Er Srbija platila Etihadu.  

Predsednica Vlade nije želela da komentariše detalje, ali je rekla i da će na sva pitanja odgovoriti kada se serijal završi i kada bude imala sve informacije. 

„Mislim da je krajnje neozbiljno da mene pitate za stvari koje se tiču menadžmenta jedne kompanije, ja nisam menadžer aviokompanije, niakda nisam ni bila menadžer aviokompanije, ja stvarno ne mogu da komentarišem da li je taj ugovor bio dobar ili nije bio dobar. Ono što ja mogu da komentarišem jeste da Er Srbija odlično posluje i da smo mi zadovoljni našim partnertsvom i sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima i sa Etihadom“, navela je premijerka odgovarajući na pitanje novinara Insajdera da li je ovakav aranžman dobar za Srbiju.  

„Sa pažnjom pratim ceo serijal Insajdera, apsolutno sam otvorena da kada pogledam ceo serijal onda odgovorim na sva pitanja i da sa punim informacijama razgovaramo o tome“, obećala je predsednica Vlade.

Novinari Insajdera su juče u novoj rubrici- Pitanje dana- tražili odgovor na pitanje da li Vlada ima "plan B" u slučaju da Etihad izađe iz zajedničke kompanije Er Srbija.

Odgovor na ovo pitanje juče nismo uspeli da dobijemo, pa smo odgovor tražili od predsednice Vlade u Kruševcu, gde je prisustvovala otvaranju fabrike. 

Povod za pitanje je između ostalog to što je 2013. godine, kada je objavljena vest da će Etihad postati strateški partner JAT-a, ova aviokompanija važila je za kompaniju koja ima najbrži rast u svetu, dok je danas od svih investicija u Evropi Etihad je zadržao udeo samo u Er Srbiji. Premijerka tvrdi da za sada Er Srbija sjajno posluje i da Etihad ostaje.

Više informcaija možete pročitati OVDE.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 10:09:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46750/predsednica-vlade-nista-ne-ukazuje-da-ce-se-etihad-povuci-iz-er-srbije.html
Vučićev kum Nikola Petrović vlasnik bar 10 hidroelektrana http://boom93.com/info/srbija/46749/vucicev-kum-nikola-petrovic-vlasnik-bar-10-hidroelektrana.html Da je izgradnja malih hidroelektrana u Srbiji unosan biznis, s obzirom da Elektroprivreda Srbije garantuje veće otkupne cene za proizvedenu struju iz obnovljivih izvora energije, najbolje ilustruje podatak da je dosad u Registar povlašćenih proizvođača struje iz energije vode upisano 349 hidroelektrana od kojih je najveći broj u privatnom vlasništvu. ]]>

Među vlasnicima malih hidroelektrana su brojne javne ličnosti i to ne samo iz poslovnih krugova, već i iz politike i sporta. Možda i najzanimljivije među tim imenima je ono Nikole Petrovića, kuma predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a inače bivšeg direktora Elektromreže Srbije i kadra Srpske napredne stranke. Prema podacima Bisnodea, poslovne baze podataka, Petrović je vlasnik kompanije Eko Vlasina, koja poseduje dve hidroelektrane. Prva je „Prodanča“ instalisane snage od 175 kilovata a druga je Đorđina snage 320 kilovata. Petrović je i direktor firme Eco Energo Group (EEG), u kojoj ima suvlasnički udeo od 41,75 odsto preko svoje firme Eko Vlasina. Prema medijskim izveštajima, od 2013. do 2016. na osnovu propisanih fid-in tarifa kompanijama koje su povezane sa Petrovićem isplaćeno je više od 7,2 miliona evra. U vlasništvu EEG se nalaze hidroelektrane Tegošnica instalisane snage 640 kilovati, Livađe 450 kilovati, Gornje Gare 1.993 kilovata, Gornje Gare 2.993 kilovata, Donje Gare 1.990 kilovata, Donje Gare 2.990 kilovata i Donje Gare 3.500 kilovata. Partner Petroviću u EEG-u je Dragan Klisura, koji je i suvlasnik male hidroelektrane „Jabukovik“ snage 1.885 kilovata. Petrović i u toj hidroelektrani ima udeo od 24,35 odsto. Drugi partner je Nenad Kovač, vlasnik Tehnomanije i Rominga, koji ima 45 odsto vlasništva u EEG-u. Petrović, Kovač i Klisura često zajednički nastupaju u raznim firmama.

Veoma zanimljiva je i kompanija Power Gen d.o.o. Reč je naime o beogradskoj firmi čija je neto dobit u prošloj godini iznosila 201.625 evra, a ukupni prihodi 375.648 evra. Zapošljava pet radnika. Ti podaci javnosti sasvim sigurno ne bi bili zanimljivi da od šest suvlasnika te kompanije njih dvojica nisu iz sveta domaćeg fudbala. Među vlasnicima kompanije naime nalaze se i niko drugi do nekadašnji generalni sekretar Fudbalskog kluba Partizan Žarko Zečević, za koga i danas upućeni tvrde da je „alfa i omega“ u tom kolektivu kao i nekadašnji kapiten „crno-belih“ Stefan Babović. U vlasništvu Power Gena nalazi se hidroelektrana „Vrgudinac“ 1.520 kilovata snage. Inače, Zečević i Babović su suvlasnici i (ima ih ukupno sedam) male hidroelektrane „Čiflik“ snage 1.380 kilovata.

Direktor kompanije Energo Ras d.o.o. (a do 17. maja 2012. godine i vlasnik) je i Vladan Karamarković, pomoćnik u Ministarstvu energetike u periodu od 2005. do 2010. godine. Ukupni prihodi preduzeća u 2017. godini su 626.971 evra dok neto dobit iznosi 43.858 evra. U vlasništvu te kompanije je hidroelektrana „Belci“ instalisane snage 1.220 kilovata i Kašiči 1.327 kilovata.

Inače, fid-in tarife u Srbiji zavise od izvora iz koga se dobija struja kao i od snage postrojenja. Cena za hidroelektrane je od šest do 12,6 evrocenti po kilovat-času. 

Za struju iz hidropotencijala isplaćeno 41,6 miliona evra

Prema podacima CINS-a, vlasnicima malih hidroelektrana je u periodu od 2013. do 2016. godine isplaćeno više od pet milijardi dinara, odnosno više od 41,6 miliona evra. Od toga, nešto manje od 14 miliona evra je otišlo u Drinsko-limske elektrane, koje su u vlasništvu EPS-a, dok je sve ostalo završilo na računima privatnih firmi.


]]>
Thu, 19 Apr 2018 10:06:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46749/vucicev-kum-nikola-petrovic-vlasnik-bar-10-hidroelektrana.html
Da li se jednoj "izbornoj ljubavi" bliži kraj? http://boom93.com/info/srbija/46748/da-li-se-jednoj-%22izbornoj-ljubavi%22-blizi-kraj.html Kakva je sudbina opozicionog saveza čije je formiranje preložio Dragan Đilas? Pod njegov "šinjel" Pokret slobodnih građana neće. Dok je za njih Đilasov predlog neprihvatljiv, u stranci Vuka Jeremića veruju da još ima nade. ]]>

Da li je pojavljivanje opozicionih lidera pre mesec dana bilo poslednje zajedničko?

Jer Pokret Saše Jankovića juče je prelomio da u Đilasov savez - neće.

Ni Đilas neće da daje izjave niti da komentariše odluku Pokreta slobodnih građana. Da li je zato jednoj "izbornoj ljubavi" došao kraj?

"Mi smo sada odbili taj predlog, ali mi nismo raskinuli saradnju sa našim dojučerašnjim koalicionim partnerima i verovatno ubuduće, takođe, potencijalnim partnerima", kaže Rade Veljanovski iz PSG. 

"Ne treba zatvarati vrata razgovoru, ne treba prekidati saradnju, to je ono što građani ne očekuju... Ja ovo saopštenje ne shvatam kao definitivno odustajanje od daljih razgovora", navodi Nikola Jovanović iz Narodne stranke.

Sporan je, čini se, oblik saradnje, a ne saradnja. U onom, koji zamišlja Đilas, prema oceni Pokreta slobodnih građana, podela funkcija važnija je od političke vizije. Najviše zamerki, čini se, imaju na to što je funkciju menadžera opozicionog saveza Dragan Đilas dodelio samom sebi, a funkciju sekretara svom saradniku.

"Insistirati na nekakvom menadžeru u ovom trenutku uopšte nije dobro. Pritom, o tome ko bi to bio nije predložen razgovor, nego ko to treba da bude. Dakle, na neki način možemo to da prihvatimo ili da ne prihvatimo", dkaže Veljanovski.

Uzmi illi ostavi - da li je i drugi partner s beogradskih izbora predlog bivšeg gradonačelnika video isto?

N1: Da li vam je prihvatljivo da menadžer budućeg saveza bude Dragan Đilas?

Nikola Jovanović: To je jedan od elemenata njegovog papira. O celom papiru treba razgovarati, treba ga popraviti, mi smo tu za dalje razgovore.

N1: Šta mislite o tom elementu papiru?

Nikola: Ako se sve drugo dogovorimo, to ne mora biti sporna stvar, bitno je da se dogovorimo oko celine.

Sa ili bez PSG-a, savez će biti formiran, ocenjuje Bojan Klačar iz Cesida.

Odlukom da mu ne pristupi, Jankovićev pokret naneo je, kaže, štetu samom sebi, jer bez infrastrukture i izvan šire koalicije - njihov politički opstanak je, tvrdi, upitan.

"Vrlo je teško naći opravdanje zbog čega Pokret slobodnih građana nije pristupio ovom savezu, imajući u vidu da priroda tog saveza nije bila takva da na bilo koji način može da poništi nečiji brend koji je izgrađen, pa tako ni brend PSG. Savez nije idealan, ali je situacija u opoziciji daleko od idealne", kaže Klačar.

U ovom trenutku, ocenjuju u Pokretu, nema, kako kažu, indikatora da bi s formiranjem saveza trebalo žuriti. Bude li, pak, skorih izbora, ne isključuju mogućnost da bi svoju odluku mogli i da promene.

]]>
Thu, 19 Apr 2018 10:02:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46748/da-li-se-jednoj-%22izbornoj-ljubavi%22-blizi-kraj.html
PSG: Đilasov predlog o Savezu za Srbiju nije prihvatljiv http://boom93.com/info/srbija/46717/psg-djilasov-predlog-o-savezu-za-srbiju-nije-prihvatljiv.html Predsedništvo Pokreta slobodnih građana jednoglasno je zaključilo da predlog Dragana Đilasa za stvaranje Saveza za Srbiju nije prihvatljiv jer se bavi formom i podelom funkcija, umesto izgradnjom jasne političke vizije oko koje bi se okupile demokratske snage, saopšteno je iz tog pokreta. ]]>

Predsedništvo PSG-a na večerašnjoj sednici potvrdilo je spremnost pokreta da sarađuje sa svim demokratski opredeljenim organizacijama i pojedincima u aktivnostima kojima se rešavaju problemi građana Srbije, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je Predsedništvo PSG-a jednoglasno zaključilo da predlog Dragana Đilasa za stvaranje Saveza za Srbiju nije prihvatljiv jer se bavi formom i podelom funkcija, umesto izgradnjom jasne političke vizije oko koje bi se okupile demokratske snage.

Pokret poručuje i da ostaje otvoren za zajedničke aktivnosti koje su u interesu ljudi i koje vode ne samo smeni vlasti, već i suštinskim promenama.

U saopštenju se ističe i da PSG ne pristaje na tabloidizaciju saradnje opozicije kojom se, kako navode, nastoji stvoriti uverenje da se opozicija bavi sobom umesto Srbijom.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 07:18:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46717/psg-djilasov-predlog-o-savezu-za-srbiju-nije-prihvatljiv.html
EK: Srbija napredovala, mora pospešiti vladavinu prava i odnose s Kosovom http://boom93.com/info/srbija/46716/-ek-srbija-napredovala-mora-pospesiti-vladavinu-prava-i-odnose-s-kosovom-.html Evropska komisija u izveštaju o napretku Zapadnog Balkana u evropskim reformama ocenila je danas da je Srbija ostvarila napredak u pregovorima o članstvu s Evropskom unijom, ali je predočila da će sveukupni ritam pregovora zavisiti posebno od snažnijeg toka promena na polju vladavine prava i normalizacije odnosa s Kosovom. ]]>

"Mada je izvestan napredak ostvaren u vladavini zakona, Srbija mora ojačati napore i dati opipljivije rezultate, naročito kad je reč o uslovima za slobodu izražavanja", navodi Evropska komisija.

U izveštaju, koji je prvi put sačinjen za razdoblje od godinu i po dana i uključuje zamašniju ekonomsku analizu, takodje se stavlja do znanja da je nužno da vlasti u Beogradu "ojačaju nezavisnost i sveukupnu efikasnost pravosudnog sistema" i "ostvare održiv napredak u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala".

U dokumentu Evropske komisije se navodi da "Srbija treba da produbi angažovanje u Dijalogu s Kosovom, uključujući primenu svih dogovora, a posebno onog o energiji".

Takodje se ističe da je da je "s tim u vezi dobrodošla inicijativa srpskog predsednika (Aleksandra Vučića) za pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu".

"Srbija treba da nastavi da igra pozitivnu ulogu u regionu u poboljšanju regionalnih veza i očuvanju stabilnosti", poručuje Komisija u Briselu.

"Ekonomske reforme u Srbiji daju rezultate, posebno u makroekonomskoj stabilizaciji", navodi izvršno telo EU i napominje da su državne i privatne investicije nedovoljne, a nužno je da se poboljšaju uslovi privredjivanja za mala i srednja preduzeća.

Komsija je stavlja do znanja da su "i dalje nedovoljne krupnije strukturne reforme državne uprave, poreskih vlasti i državnih preduzeća".

EK: Za Kosovo ključne evropske reforme i dijalog sa Beogradom

Evropska komisija očekuje od Kosova da na evropskom putu ubrza neophodne reforme, izgradi konsenzus oko ključnih strateških pitanja i ojača angažovanje u dijalogu sa Srbijom, kao i da sprovede sve postignute sporazume, posebno sporazum o Zajednici srpskih opština.

To se navodi u Paketu proširenja EU 2018 koji su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han danas predstavili u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

U delu koji se odnosi na Kosovo Evropska komisija ocenjuje da je u protekloj godini bio usporen rad parlamenta i reformski proces zbog odugovlačenog izbornog perioda.

Politički akteri treba da se angažuju u konstruktivnom dijalogu s parlamentom kao ključnim forumom za političke debate a nova vlade i skupština da preduzmu reforme vezane za EU i da se one tretiraju kao prioriteti, navodi se u dokumentu.

Takodje se traži izgradnja konsenzusa oko ključnih strateških pitanja za Kosovo.

Od prištinskih vlasti se očekuje i ubrzanje implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kao i agende evropskih reformi.

U delu predstavljenog dokumenta koji se odnosi na Kosovo takodje se izražava "ozbiljna zabrinutost" zbog prošlogodišnjeg pokušaja u Skupštini da se ukine Specijalni sud.

"Biće od ključne važnosti za Kosovo da u potpunosti ispuni medjunarodne obaveze koje se tiču specijalnih komora i kancelarije specijalnog tužioca koje su uspostavljene da bi se razjasnili odredjeni navodi o medjunarodnim zločinima počinjenim u kontekstu sukoba na Kosovu", navodi se u izveštaju.

Kao pozitivan razvoj na Kosovu, Evropska komisija navodi dugoočekivanu ratifikaciju graničnog sporazuma sa Crnom Gorom što je ključni uslov za liberalizaciju viza uz jačanje napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Napredak je, navodi se, ostvaren i na ekonomskom planu, posebno na poboljšanju poslovnog okruženja, ali su nužne mere za suzbijanje neformalne ekonomije i visoke nezaposlenosti.

EK: Crna Gora ključan napredak u vladavini prava, slobodi medija, borbi protiv korupcije

Dalje napredovanje Crne Gore u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom zavisiće od postizanja opipljivih rezultata u slobodi izražavanja i medija, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

To se navodi u Paketu proširenja EU 2018 koji su visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i evropski komesar za politiku susedstva i pregovore o proširenju Johanes Han danas predstavili u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta.

U delu koji se odnosi na Crnu Goru, Evropska komisija podseća da je ta zemlja u pregovorima sa EU otvorila 30 i privremeno zatvorila tri poglavlja.

Crna Gora je, ocenjuje se, nastavila da ostvaruje napredak posebno u pravnom i institucionalnom okviru, ali praktičan uticaj reformi još nije dovoljno vidljiv niti je ostvaren napredak u oblasti slobode izražavanja.

U izveštaju se navodi da sistem pravosudja u celini treba da pokaže više rezultata.

"Napredak u poglavljima vladavine prava, demonstriran opipljivim rezultatima, naročito u jačanju slobode izražavanja i medija, kao i dokazi u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, pranja novca i trgovine ljudima, nastaviće da odredjuju sveukupan tempo pristupnih pregovora", dodaje se u predstavljenom tekstu.

Kao pozitivni pomaci navode se napredak u zakonodavstvu u vezi s javnim sektorom, napredak u jačanju makroekonomske i fiskalne stabilnosti i početak primene srednjoročne strategije za fiskalnu konsolidaciju.

Dodaje se, medjutim, da je javni dug visok i da i dalje raste.

EK: Spore reforme u BiH zakočile napredak

Evropska komisija (EK) je danas saopštila da su u Bosni i Hercegovini tokom 2017. godine "sporo sprovodjene" prioritetne evropske reforme čiji je cilj "hvatanje u koštac s duboko ukorenjenim strukturalnim problemima koji unazadjuju razvoj te zemlje".

U izveštaju o napretku reformi na Zapadnom Balkanu za poslednjih godinu i po dana, EK naglašava da "prednost i dalje mora da se da socijalno-ekonomskim reformama, jačanju vladavine zakona i državne uprave u skladu s evropskim standardima, kao i poboljšanju saradnje na svim ravnima".

"Ekonomski napredak je spor zbog slabe vladavine zakona, i dalje loših uslova privredjivanja, neefikasne i rasparčane javne uprave, kao i neuravnoteženog tržišta radne snage i slabih investicija", navodi se u izveštaju.

Komisija je navela da je Koordinacioni mehanizam za saradnju svih vlasti BiH s Evropskom unijom usvojio sklop usaglašenih odgovora za pripremu Mišljenja EK o podnetnoj molbi BiH za dobijanje statusa kandidata za članstvo.

Komisija u Briselu ističe da će dalje delovanje Mehanizma biti odlučujuće za dalji put evropskih integracija BiH. Navodi se i da "vlasti Bosne i Hercegovine moraju hitno da usvoje ciljanu izbornu reformu da bi se krenulo u primenu odluka Ustavnog suda BiH o Domu naroda Federacije BiH".

]]>
Wed, 18 Apr 2018 07:15:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46716/-ek-srbija-napredovala-mora-pospesiti-vladavinu-prava-i-odnose-s-kosovom-.html
Insajder: Etihad je u poslu sa Srbijom napravio dobar posao http://boom93.com/info/srbija/46714/insajder-etihad-je-u-poslu-sa-srbijom-napravio-dobar-posao.html Od potpisivanja ugovora između JAT-a i Etihada 1. avgusta 2013, pa do trenutka kada je arapska aviokompanija Etihad pozajmicu od 40 miliona dolara pretvorila u vlasništvo od 49 odsto kompanije, prošlo je osam meseci. Sve troškove koji su nastali u tih osam meseci, a koji se odnose i na stvaranje novog brenda - Er Srbije, preuzela je država Srbija. ]]>

U tom periodu promenjeno je ime kompanije, a to podrazumeva kompletan novi dizajn, kupljena je uniforma, piloti su otišli na obuku, iznajmljeno je pet Erbas aviona. Sve to plaćao je JAT, a država se Okvirnim ugovorom o transakciji sa kompanijom iz UAE obavezala da će preuzeti sve dugove, ali i troškove koje kompanija napravi do datuma dok Etihad formalno postane vlasnik 49 odsto srpskog avioprevoznika, odnosno do 26. marta 2014.

Ispostavilo se da je te 2013. godine JAT napravio gubitak od čak 73 miliona evra. Međutim, prema istraživanju Insajdera, jedan deo troškova odnosi se i na razne usluge koje je Er Srbija, koja je u tome periodu u vlasništvu države Srbije, plaćala Etihadu.

Finansijki konsultant i bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujačić kaže da na prvi pogled ne mora da bude čudno ako se neke usluge vrše u okviru istog sistema.

“Neobično je ako su te usluge mnogo skuplje od tržišnih i tada nadležne institucije moraju da ih ispitaju”, kaže Vujačić za Insajder. Vujačić navodi da je prema dostupnim podacima jasno da je Srbija na različite načine ulozila višestruko više od Etihada - što kako ističe “znači da je Etihad napravio dobar posao“.

Srbija plaćala Etihadu i iznajmljivanje aviona

Prilikom predstavljanja strateškog partnerstva u avgustu 2013. godine, objavljeno je da u Srbiju stižu Erbas avioni već do kraja godine. Prvi Erbas avion sa znakom Er Srbije poleteo je već dva meseca posle najave u oktobru. Iako se u javnosti tada stiče utisak da novi partner obezbeđuje nove avione, ispostavilo se da su u pitanju iznajmljeni Erbasovi avioni koji su već korišćeni.

Do kraja 2013. godine Er Srbija iznajmila je pet aviona Erbas 319.

Menadžment Etihada koji praktično već tada upravlja Er Srbijom, što je Insajder objavio u prošloj epizodi, iako je kompanija i dalje u vlasništvu države, odlučuje da po svaku cenu iznajmi Erbas avione.

Za prelazak sa Boing aviona na Erbas kompanija još nema spremne pilote koji mogu da upravljaju avionima. U tom trenutku nije završena obuka pilota JAT-a i zbog toga Er Srbija mora da iznajmi avione sa posadom, tj. da višestruko plati. Dva aviona sa posadom, kako otkriva Insajder, Er Srbija iznajmljuje od Etihada koji je i strateški partner kompanije.

Novinari Insajdera došli su do jednog od ugovora iz oktobra 2013. o iznajmljivanju aviona sa posadom od Etihada. Na čelu Etihada tada je bio Džejms Hogan, direktor Er Srbije već je imenovan Dane Kondić i to na predlog Etihada.

Prema podacima iz ugovora radi se o avionu koji je bio je star 14 godina, leteo je za južnoameričku niskobudžetnu kompaniju Volaris. Najpre ga je dugoročno iznajmio Etihad pa istog meseca iznajmio Er Srbiji.

Avion je iznajmljen Er Srbiji po fiksnoj ceni od 3.137 dolara po satu letenja, pri čemu je ugovoreno da se za avion plati 415 sati letenja na mesečnom nivou bez obzira da li on leteo manje ili ne.

Velibor Slavuj koji je bio izvršni direktor za saobraćaj JAT od maja do septembra 2013, kaže kaže za Insajder da je gotovo nemoguće leteti 400 sati mesečno jednim avionom i da se zato za iznajmljivanje aviona sa posadom odnosno nikada ne pravi takav ugovor jer je mnogo skup.

Prema podacima iz ugovora avion koji je Er Srbija iznajmila od Etihada koštao je državnu kompaniju 1,3 miliona dolara mesečno. Za osam meseci letenja plaćen je 10,4 miliona dolara.

Sve troškove iz ovog perioda preuzela je država.

Dane Kondić odbio da izvrši primopredaju dužnosti

Istraživanje Insajdera pokazalo je i da je 2013. bila godina u kojoj je zapravo niz događaja onemogućio utvrđivanje odgovornosti za najveći gubitak koji je tokom jedne godine napravljen u JAT-u. Jedan od tih događaja je svakako nestanak četiri diskete o četvorogodišnjem poslovanju JAT-a.

Prema rečiuma Velibora Vukašinovića, v.d. generalnog direktora u vreme potpisivanja Okvirnog ugovora sa UAE, drugog dana kada je preuzeo dužnost saopšteno mu je da nedostaje server sa četiri diskete o četvorogodišnjem poslovanju JAT-a. Radilo se po rezultatima poslovanja kada su na čelu komapnije bili Slobodan Radovanović, pa Vladimir Ognjenović kojeg je imenovala DS.

Na kraju njegovog mandata, malo pre nego što je razrešen, Vukašinović je dobio informaciju da su podaci bekapovani. Ti podaci nisu predati njemu već novom direktoru – Danetu Kondiću.

Takođe, u septembru kada je Vlada razrešila Vukašinovića, novi direktor odbio je da izvrši primopredaju funkcije, tvrdi Vukašinović.

Činjenica da nije izvršena primopredaja dužnosti znači da nije moguće utvrditi precizan presek stanja u kompaniji iz koje je odlazio stari menadžment, a dolazio novi.

“Presek stanja je osnov za dalje utvrđivanje šta se zaista desilo. Iz tog razloga jedino nadležni državni organi mogu da ispitaju šta se stvarno desilo i ukoliko postoji sumnja da je izvršeno krivično delo da pokrenu postupak“, kaže bivši direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Aleksandar Vujičić.

Er Srbija odbila je sve zahteve koje smo kao redakcija Insajdera uputili po zakonu o dostupnosti informacija. Niko od rukovodstva nije pristao na razgovor, a nisu odgovorili ni na pitanja koja smo im uputili pisanim putem.

U potpunosti su ignorisali zahtev po zakonu o slobodnom pristupu informacijama u kojem smo tražili da nam dostave ugovore o iznajmljivanju aviona, a Zakon nisu poštovali ni po nalogu Poverenika koji je odlučujući po žalbi insajdera kompaniji naložio da nam ugivore dostave.

Iste zahteve poslali smo Ministarstvu za saobraćaj i Direktoratu za civilno vazduhoplovstvo. Iz Ministarstva su nam odgovorili da nemaju ugovore o lizingu, a Direktorat takođe nije postupio po rešenju Poverenika.

Goran Radosavljevic koji je bio savetnik u Vladi Srbije od 2007. do 2011, a zatim državni sekretar Ministarstva finansija u Vladi DS-a do 2012. kaže da bi JAT mogao da proglasi bankrot da nije pronađen strateski partner. On kaže da nije bitno da li je država formiranje neke kompanije platila mnogo, već da li će kompanija posle nekoliko godina početi da ostvaruje profit.

“Znate, Slovačka je platila milijarde evra da autoindustrja dođe u Slovačku, ali danas izvozi stotine milijardi godišnje. Efekat toga kad pogledate iz današnje perspektive efekat davanja nekoliko milijardi je bio ništa, statistička greška. Da je ta priča propala da nema autoindistrije tamo oni bi rekli mi smo potrošili tri četiri milijarde evra i to je bilo skupo, sad se ispostavilo da je bilo jeftino. Znači sve zavisi od toga šta očekujete kao efekat”, kaže Radosavljević koji dodaje da Er Srbija još ne pokazuje realne znake profitabilnosti.

]]>
Wed, 18 Apr 2018 07:11:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46714/insajder-etihad-je-u-poslu-sa-srbijom-napravio-dobar-posao.html
Kosovo ostaje pitanje svih pitanja za Srbiju http://boom93.com/info/srbija/46672/kosovo-ostaje-pitanje-svih-pitanja-za-srbiju.html Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han predstaviće danas nešto posle 15 sati u Strazburu paket izveštaja Evropske komisije o napretku država, uključujući Srbiju, na putu ka članstvu u EU. ]]>

Zatim će šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici oko 17 sati predati Izveštaj premijerki Ani Brnabić, nezvanično saznaje Danas od predstavnika diplomatskih krugova.

Prema nedavnim saznanjima našeg lista, Beograd će dobiti kritike zbog vladavine prava, uključujući slobodu izražavanja, i nedovoljnog stepena usaglašenosti spoljne politike sa Unijom. Izvori Danasa tvrde da se deo izveštaja koji se odnosi na vladavinu prava, odnosno na poglavlja 23 i 24 „neće umnogome razlikovati“ u odnosu na ocene iz internog izveštaja EK objavljene u decembru 2017, kada su konstatovane manjkavosti u vezi sa reformama pravosuđa, uključujući kašnjenja u aktivnostima koje se tiču uspostavljanja efikasnijeg sistema procesuiranja slučajeva.

Diplomatski izvori Danasa navode da će Beograd dobiti „nešto povoljnije ocene“ u izveštaju EK kada je reč o regionalnoj saradnji i ekonomiji. U tom kontekstu, ističu da će verovatno biti pohvaljen nedavni susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, uključujući njihove poruke da će raditi na rešavanju otvorenih pitanja, te angažovanje Beograda u regionalnim inicijativama, te da će Vučić dobiti pohvale i za pokretanje „unutrašnjeg dijaloga“ o Kosovu. Što se ekonomskog segmenta tiče, naši sagovornici kažu da će Beogradu biti poručeno da nastavi da sprovodi reforme i da će mu biti izrečene pohvale zbog fiskalne konsolidacije.

Što se ostalih tema tiče, naši izvori kažu da će u Izveštaju iznova biti naglašeno da će tempo daljeg napretka Srbije na evropskom putu zavisiti od napretka u briselskim pregovorima o normalizaciji odnosa sa Prištinom. „Kosovo ostaje pitanje svih pitanja, to je jasno i srpskim zvaničnicima. Poglavlja 23 i 24, koja se odnose na uspostavljanje pravne države, kao i Poglavlje 35 koje se tiče rešavanja kosovskog pitanja, ključna su za pomeranja na evropskom putu i to nije nikakva novost“, kažu diplomate.

Kada je reč o „široj slici“, odnosno poruci koja će biti upućena takozvanoj „zapadnobalkanskoj šestorci“ – Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Makedoniji i BiH, očekuje se da će u paketu izveštaja biti naglašena nužnost rešavanja bilateralnih sporova pre pristupanja Uniji, što je u skladu sa ocenama iz Strategije EU za proširenje na Zapadni Balkan, koju je EK objavila u februaru. Istovremeno, smatra se da će u izveštajima biti ponovljena opaska iz Strategije o „zarobljenim državama“, što znači da postoje sprege između politike, kriminala i korupcije, te preplitanje javnih i privatnih interesa.

Federika Mogerini, koja će u okviru „balkanske turneje“ u četvrtak 19. aprila posetiti Beograd, izjavila je juče uoči Saveta ministara EU u Luksemburgu da je „Zapadni Balkan strateški region za Evropu“. „To jeste Evropa, iako još nije u potpunosti deo EU“, istakla je ona.

Otvaranje pregovora za Albaniju i Makedoniju?

Dojče vele tvrdi da će EK danas dati preporuke Albaniji i Makedoniji da im se otvore pristupni pregovori sa EU. Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan izjavio je za Dojče vele da su obe zemlje u prethodnoj godini „objektivno napravile značajan napredak“ na putu ka Uniji.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 09:02:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46672/kosovo-ostaje-pitanje-svih-pitanja-za-srbiju.html
Vučić: Ne znam da li ću rešenje za Kosovo ponuditi u aprilu http://boom93.com/info/srbija/46671/vucic-ne-znam-da-li-cu-resenje-za-kosovo-ponuditi-u-aprilu.html Treba da rešavamo stvari dijalogom i sa kakvim god predlogom izađem biću dočekan na nož, a za svako rešenje morate da pobedite na referendumu u svojoj zemlji, naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da rešenje za Kosovo "neće biti bezbolno za Srbe". ]]>

Vučić je, posle razgovora sa premijerom Baden Virtemberga Vinfredom Krečmanom, rekao da je planirao da svoju platformu iznese krajem aprila, ali da nije siguran da će to i biti. "Uradiću to ako bude bilo moguće, javnu prezentaciju da ne slabi poziciju Srbije, a vredno ću raditi da se približimo kompromisnom rešenju", rekao je Vučić.

"Nisam za opstanak zamrznutog konfikta i od toga da dočekamo bolja vremena, dočekaćemo samo lošija i ne želimo da sukobe na Balkanu ostavljamo deci", predočio je on.

Meni je cilj da građani Srbije budu zadovoljni i postignemo kompromisno rešenje, ponovio je on, da građani razumeju budućnost, a da ne budu poniženi.

"Racionalno, pragmatično, ozbiljno, odgovorno i hrabro da se rešenje pronađe za koje već sada mogu da kažem da neće biti bezbolno za nas Srbe", naglasio je Vučić.

Nisam u stanju da komentarišem čije su nečije želje o teritorijama, važnije mi je da danas razgovaramo kako će da ljudi žive, a ne o onome što je bilo važno pre šest vekova, odgovorio je Vučić na pitanje o izjavi Ramuša Haradinaja.

Nemačka ima drugačije viđenje od Srbije kada je reč o Kosovu, ali voleo bih da mi neko objasni kako bi izgledala budućnost Srbije bez Nemačke, istakao je Vučić.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 08:59:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46671/vucic-ne-znam-da-li-cu-resenje-za-kosovo-ponuditi-u-aprilu.html
Haradinaj: Aktivirao sam dva mehanizma za formiranje ZSO http://boom93.com/info/srbija/46668/haradinaj-aktivirao-sam-dva-mehanizma-za-formiranje-zso.html Predsednik Vlade Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) moguće ali u skladu sa Ustavom Kosova. ]]>

"Kada bismo znali koja je to zajednica, znali bismo kada će biti formirana", kazao je Haradinaj televiziji "Hepi".

On je naveo da je kao predsednik vlade Kosova aktivirao dva mehanizma za formiranje Zajednice srpskih opština od kojih se jedan odnosi na implementaciju, a drugi na menadžment tim koji čine četvorica Srba koji će raditi na predlogu Statuta ZSO.

"Problem će biti posle da li je to što je napisano u skladu sa Ustavom Kosova", kazao je Haradinaj.

Upitan kakva će ovlašćenja imati ZSO, Haradinaj je rekao da na Kosovu trenutno postoje nacionalni i opštinski nivo vlasti ali da ne postoji kako je rekao, "srednji nivo vlasti ili kanton". 

Sve bi prošlo kako treba da je Đurić došao sutradan

Komentarišući hapšenje direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u severnom delu Kosovske Mitrovice, Haradinaj je kazao da je to bila "čudna i nezgodna situacija" u kojoj su kako je ocenio, grašku napravili Đurić i Srbija.

"Znao sam unapred da je moguće hapšenje ali nisam pomišljao da će se Đurić pojaviti do sutradan. Pokušao sam da ga zamolim da sačeka do sutradan, da je došao tada sve bi prošlo kako treba. On je bio na Kosovu za Uskrs i sve je prošlo u redu", rekao je kosovski premijer.

]]>
Tue, 17 Apr 2018 08:57:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46668/haradinaj-aktivirao-sam-dva-mehanizma-za-formiranje-zso.html
Jeremić: Srbija ne mora da bira izmedju Kosova i EU, jer je članstvo svejedno teško zamislivo http://boom93.com/info/srbija/46639/jeremic-srbija-ne-mora-da-bira-izmedju-kosova-i-eu-jer-je-clanstvo-svejedno-tesko-zamislivo.html Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je da Srbija ne mora da bira izmedju Kosova i Evropske unije, jer članstvo u EU ionako nije ostvarivo u doglednoj budućnosti. ]]>

Jeremić je kineskoj državnoj televiziji CGTN (bivši CCTV) rekao da je "tačno da je teško zamislivo da Srbija bude primljena u EU sa nerešenim kosovskim problemom, ali je takodje teško zamislivo i da Srbija uopšte udje u EU čak i ako ga reši", saopštila je Narodna stranka. 


"Potpuno je jasno da u Evropi trenutno nema političke volje neophodne za prijem novih članica, bez obzira da li imaju otvorena teritorijalna pitanja ili ne", rekao je Jeremić kineskoj državnoj televiziji CGTN (bivši CCTV).

Jeremić, bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, rekao je da bi na Kosovu prvo trebalo uspostaviti normalne uslove i rešiti pitanja suštinski važna za život, poput prava i imovine Srba, kao i imovine države Srbije i Srpske pravoslavne crkve, pa tek onda rešavati pitanje statusa.

"Najvažnije je da pregovaračka pozicija Beograda bude potpuno jasna i u skladu sa Ustavom Srbije. Po Ustavu je Kosovo deo Srbije, a to je potvrdjeno i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN. Po medjunarodnom pravu, sve do donošenja nove rezolucije u Savetu bezbednosti na snazi je prethodna, što znači da je rezolucija 1244 važeća", rekao je Jeremić.

Upitan da li se Srbija odrekla suvereniteta na Kosovu potpisivanjem briselskih sporazuma, odgovorio je da se ne slaže sa takvim tumačenjem, i dodao da ga je, medjutim, nepotrebno ugrozila, te da je pregovore u Briselu sasvim sigurno trebalo voditi daleko promišljenije i uz više diplomatske spretnosti.

Na pitanje da li bi podela Kosova mogla da bude trajno rešenje, Jeremić je rekao da se tome protive mnogobrojni medjunarodni činioci, uključujući i tri stalne države članice Saveta bezbednosti UN, i da do toga ne može doći sve dok postoji takav otpor.

"U odredjenim krugovima u Beogradu i Prištini postoji raspoloženje za podelu, ali to će biti nemoguće dok god za to rešenje ne bude obezbedjen konsenzus u Savetu bezbednosti", rekao je Jeremić.

Dodao je da je kompromis potreban, "ali on ne bi smeo da otvori put članstvu Prištine u Ujedinjenim nacijama". 

Jeremić je ocenio da države koje do sada nisu priznale Kosovo najverovatnije to neće učiniti ni u budućnosti, jer jednostrano proglašenje nezavisnosti doživljavaju kao presedan i veliku pretnju po svoj teritorijalni integritet, i kao primer naveo Španiju, koja je članica EU.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 10:37:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46639/jeremic-srbija-ne-mora-da-bira-izmedju-kosova-i-eu-jer-je-clanstvo-svejedno-tesko-zamislivo.html
NATO: Đurić ušao ilegalno, Tači nije imao odobrenje Kfora http://boom93.com/info/srbija/46636/nato-djuric-usao-ilegalno-taci-nije-imao-odobrenje-kfora.html Izvori NATO smatraju da srpski zvaničnik Marko Đurić nije ispoštovao propise kad je 26. marta ušao na sever Kosova i potom uhapšen. ]]>

Kako se navodi, kosovski predsednik Hašim Tači je tamo poslao policiju bez odobrenja Kfora.

To su agenciji Beta rekli zvaničnici u sedištu NATO u Briselu koji su istakli da „prvo Đurić nije ispoštovao nužnu proceduru jer je poslao zahtev (vlastima u Prištini) posle 17 časova u petak, dakle kad kancelarije više ne rade, a spisak ljudi u njegovoj pratnji je bio nepotpun i za kosovske Albance to je značilo da postupak nije ispoštovan“.

„Drugo je intervencija kosovske policije na severu Kosova jer, kad oni nameravaju da idu preko reke Ibra na sever, oni moraju da obaveste Kfor i zatraže dozvolu, to je deo sporazuma s Evropskom unijom i činjenica je da se za to pita NATO i to moraju poštovati obe strane“.

„Predsednik Tači je tu malo brzo reagovao jer je ocenio da je u pitanju provokacija“, kad se ispostavilo da je Đurić došao na sever Kosova, preneo je zvaničnik upućen neposredno u zbivanja na Kosovu.

„Može se reći i da je Đurić mogao telefonirati i reći da želi da dođe mada je radno vreme isteklo, i da mu se odgovori:Da, prijatelju, možeš…ali tako se stvari ne događaju između Srbije i Kosova“.

Beta je zamolila sagovornike da ocene zašto su puškama naoružani kosovski policajci upali na miran skup kosovskih Srba i brutalno postupali prema Đuriću, pregovaraču u dijalogu sa kojim predstavnici Prištine ponovo treba da sednu za pregovarački sto, a samo dva policajca, recimo, su mogla prići i reći mu da mora da napusti Kosovo jer je tamo, prema vlastima u Prištini, došao ilegalno.

Odgovor je glasio da je to izgledalo „dramatično“, ali da se misli da Đurićev dolazak jeste bila „provokacija“, uz opasku da “uvek kad kreće dijalog Beograd-Priština ima neko ko to sputava, jer neki neće da tu dođe do napretka”.

Osvrćući se na neke natuknice i sumnje da je u „slučaju Đurić“ Rusija mogla imati izvesnog upliva, funkcioneri u NATO su naveli da je „tu došlo do pojačane retorike i ruskih saopštenja koja su se mogla tumačiti da, ako bi Srbija ušla na Kosovo, mi ćemo biti s njom“.

Jer, dodali su, „te večeri su se čule poruke Beograda da, ako se za nekoliko sati stvari ne vrate na normalu, doći će do potpune invazije Kosova“.

„To su bile reči, a isto važi i za Prištinu, dakle ‘zub za zub’, a svaka strana daje svoje viđenje incidenta, ne znamo šta je tu baš stvarno istina, ali, kad se sve svede, obe strane moraju da razgovaraju“.

Zamoljeni da kažu da li su tačne ocene srpskog predsednika Vučića da su iza „provokativnog i brutalnog postupanja“ kosovske policije stajali neki zapadni zaštitnici Prištine, sagovornici u NATO su uzvratili da ne misle da je to bio slučaj.

Jer, ukazano je, „Evropska unija, visoka predstavnica Federika Mogerini i sve velike zemlje EU su odmah saopštile da takvo događanje mora odmah da se prekine, a to je bila poruka obema stranama“.

Izvori u Briselu naglašavaju da je dijalog Beograd-Priština suštinski važan, „mnogi sporazumi nisu sprovedeni, a pre par dana je najavljeno da će upravljački tim početi s radom na statutu Zajednice/Asocijacije opština sa srpskom većinom i to je dobar korak“.

„Na to se predugo čekalo i to je ključna stavka Sporazuma Srbija-Kosovo“, predočeno je.

Izvori u sedištu Atlantskog saveza su zaključili da je „cela ta situacija, kako god to zazvučalo iznenađujuće, ispala dobro, jer se ispostavilo da je kosovska policija i specijalna policija vrlo profesionalna“.

„Jer“, kako je rečeno, „sve se završilo bez štete i žrtava, Euleks nije intervenisao kao druga snaga odvraćanja, Kfor nije intervenisao kao treća snaga odvraćanja, što znači da Kosovari znaju da razreše situaciju“.

I, zaključili su ovi zvaničnici, „to znači da je Kosovo na putu da postane zrelije, jer sa stanovišta bezbednosti, da je Kfor morao da interveniše ne bi bilo dobro“. „A to sad znači da je Kosovo bilo u stanju da reši situaciju koja je prešla granicu onoga što se inače uobičajeno zbiva tamo“.

Ispostavilo se, smatraju NATO izvori, da je „provokacija dolaskom Đurića imala za ishod da je on za pravoslavni Uskrs mogao potom da poseti manastir na Kosovu, blagovremeno je poslao najavu i spisak ljudi u pratnji, bio je u crkvi i nije bilo nikakvog problema”.

Đurić: Zajednica srpskih opština ne prema volji anonimnih izvora iz NATO-a

Preteći tonovi i neistine neimenovanih predstavnika NATO-a jesu nastavak nasilja koje je nad Srbima sa KiM sprovedeno pre dve nedelje i nedopustivo mešanje u demokratske procese i nastojanja da se konflikti na zapadnom Balkanu prevaziđu mirnim putem, rekao je Marko Đurić u saopštenju.

„Mešanje jedne vojne alijanse u sprovođenje i tumačenje sporazuma koje su Beograd i Priština postigli uz posredovanje Evropske unije jeste, najblaže rečeno, nepremereno. NATO bi, umesto što pokušava da se meša u političke procese u jednoj demokratskoj državi kakva je Srbija, trebalo da se malo bolje stara o onome što jeste u njegovom mandatu, a to je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN i bezbednost nealbanskog stanovništva na Kosovu i Metohiji“, dodao je on. „Mi, srećom, još ne živimo u postapokaliptičnom antiutopijskom svetu u kome će našim životima upravljaviti nekakva globalna vojna hunta, i nadam se da u takvom svetu nikada nećemo ni živeti. Samo u takvom svetu bi poruke kakve smo danas imali prilike da čujemo posredstvom anonimnih izvora u Briselu bile u skladu sa političkom realnošću i logikom“.

Zajednica srpskih opština ima da bude formirana sasvim u skladu sa dogovorima postignutim uz posredovanje EU, a ne prema volji anonimnih izvora iz NATO-a, rekao je još Đurić.

Ukoliko je današnja Betina informacija autentični stav NATO-a, onda ona predstavlja zlonamernu dezinformaciju i dodatno svrstavanje uz Prištinu, a protiv regionalne stabilnosti, kaže zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.

“Činjenice u vezi sa odlascima direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u našu južnu pokrajinu su toliko lako proverljive da je gotovo neverovatno da bi se neko iz NATO-a usudio da izmišljajući fakte javno laže i opravdava nasilje maskiranih bandita Prištine nad golorukim srpskim narodom”, piše Kozarev u saopštenju. “Zato smatram da je izjava o navodnom zakasnelom obaveštenju o odlasku Marka Đurića na Kosovo i Metohiju, koju je nekakav neimenovani zvaničnik NATO dao agenciji Beta, ili izmišljena, ili je možda uopšte nije dao neko iz Brisela već izvor iz Donjeg Prekaza”.

U pisanoj korespondenciji u skladu sa Sporazumom o posetama zvaničnika jasno se vidi da je informacija o odlasku Marka Đurića u Kosovsku Mitrovicu upućena u petak, 23. marta, u 9.44 sati prepodne, a ne po završetku radnog vremena, kako tvrdi navodni izvor iz NATO-a – tvrdi se još u saopštenju.

Uostalom, zašto bi neko ko govori istinu bio citiran kao neimenovani izvor, jer anonimni izvor je najčešće eufemizam za laž i spinovanje, a oni koji u ovako osetljivim stvarima sebi dozvoljavaju da zbunjuju javnost isfabrikovanim rekla-kazala informacijama takođe nisu bez krivice.

“Notornim lažima se ne može prikriti činjenica da je napad na goloruki srpski narod, Marka Đurića i izabrane političke predstavnike Srba sa Kosova i Metohije bio najogoljeniji i ničim izazvan čin nasilja. O ulozi NATO-a u tom događaju dovoljno rečito govori slika pripadnika Kfora koji u blizini sale u Kosovskoj Mitrovici, u trenutku kada se događa nasilje, nonšalantno fotografiše, umesto da nasilje sprečava”, navode iz Kancelarije za KIM

]]>
Mon, 16 Apr 2018 10:34:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46636/nato-djuric-usao-ilegalno-taci-nije-imao-odobrenje-kfora.html
Kritike konačnog nacrta izmene Ustava u oblasti pravosuđa http://boom93.com/info/srbija/46631/kritike-konacnog-nacrta-izmene-ustava-u-oblasti-pravosudja.html Član Upravnog odbora Udruženja tužilaca Srbije Nenad Stefanović izjavio je da je konačna verzija izmena Ustava u oblasti pravosuđa, koju je Ministarstvo pravde poslalo Venecijanskoj komisiji, "sprint unazad" s ciljem ostvarivanja potpune kontrole tužilaštva. Kritike uputila i predsednica Društva sudija Dragana Boljević. ]]>

Stefanović je za agenciju Beta rekao da konačna verzija Nacrta izmena Ustava ne donosi suštinske razlike u odnosu na incijalni tekst na koji je struka ranije upozoravala. 

"Velika većina primedbi struke koje se odnose na tužilaštvo nije prihvaćena. Predloženi amandmani dovode do sprinta unazad sa ciljem ostvarivanja potpune kontrole tužilaštva", ocenio je Stefanović. 

Prema njegovim rečima, ključan problem je taj što je smanjen broj tužilaca koje bira struka u tužilačkom savetu na četiri od ukupno 11 članova. On je rekao da pet članova koji su istaknuti pravnici, bira parlament a da još dva člana ministar pravde i Vrhovni javni tužilac.

Stefanović je ocenio da je na taj način izvršena relokacija političkog izbora sa skupštine na Visoki savet tužilaca, koje postaje "radno telo parlamenta". 

"Nije nam jasno koja je onda funkcija takvog Saveta koji će većinom glasova onih koji nisu tužioci odlučivati o izboru šefova tužilaštva i njihovih zamenika, kao i o disciplinskoj odgovornosti. Na ovaj način stvara se sistem potpune kontrole rada tužilaštva od političke elite", rekao je Stefanović. 

On je rekao da bez isključivanja političkog uticaja "najosetljiviji i najvažniji slučajevi nikada neće doći na sud" i da neće moći da se sprovede antikorupcijska politika. 

"Čudno je da je prošla vlada u svom akcionom planu navodila da u sastavu Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaca mora da bude bar polovina sudija i tužilaca, dok je ova vlada zaključkom usvojila predloženi nacrt Ustava u kojem su sudije i tužioci u ovim telima u manjini", kazao je Stefanović. 

Dodao da je to u suprotnosti sa Strategijom za reformu pravosuđa i pratećim Akcionim planom i odlukom Evropskog suda za ljudska prava koji je ocenio da o disciplinskim postupcima nosioca pravosudnih funkcija treba da odlučuju nosioci tih funkcija. Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je prošlog petka Venecijanskoj komisiji Nacrt izmene Ustava Srbije u oblasti pravosuđa i tom prilikom saopštilo da bez pozitivne ocene komisije na radni tekst ustavnih amandmana, neće ići u dalju proceduru usvajanja.

Boljević: Institucija VSS još više unakažena

Predsednica Društva sudija Dragana Boljević kritikovala je konačan nacrt izmena Ustava u oblasti pravosuđa navodeći da su pojedine odredbe drastično pogoršane "čime je omogućena politička kontrola sudija".

Kao najveću manu predloženog teksta, Boljević je navela da je institucija Visokog saveta sudstva (VSS) "još više unakažena".

"Konačno rešenje predvidja da VSS ima 10 članova, od čega polovinu sada može da bira troje političara. Na taj način je VSS izgubio svoju svrhu postojanja", rekla je Boljević za agenciju Beta.

Ona je objasnila da je to omogućeno odredbom, koja predviđa da ukoliko se ne postigne dvotrećinska većina o izboru pet članova, njih bira Komisija koju čine predsednici Ustavnog i Vrhovnog suda, republički tužilac, zaštitnik građana i predsednica Skupštine Srbije.

Boljević je ocenila da je posebno opasno rešenje koje podrazumeva da ako su mišljena članova Visokog saveta sudstva podeljena, da će to telo biti raspušteno.

"To je neka vrsta kazne za one koji neće da pokleknu političarima. Očigledno je da VSS hoće da zadrže kao paravan, da bude telo bez glave koje ne može da donosi odluke iz svoje nadležnosti", kazala je predsednica Društva sudija Srbije.

Dodala je da su nadležnosti Visokog saveta sudstva smanjene i da više neće moći da odlučuje o programima obuke na Pravosudnoj akademiji, koja i dalje prema njenim rečima ostaje "politički filter" za izbor sudija.

Boljević je pohvalila to što je vraćena zabrana svakog uticaja na sudiju u vršenju sudijske funkcije, što je izbrisana odredba o nespojivosti vršenja sudijske funkcije, kao i što se odustalo od odredbe koja predviđa mogućnost premeštanja sudija, ali je i skrenula pažnju da konačni tekst ne zabranjuje preseljenje sudija koje može da traje godinu dana i koje može da se produžava.

Antonijević: Korak napred, korak nazad

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava (JUKOM) Milan Antonijević izjavio je da konačan tekst izmena Ustava Srbije u oblasti pravosuđa može da se shvati kao igra "korak napred, korak nazad".

On je agenciji Beta kazao da je prereno za definitivnu ocenu teksta izmena Ustava, ali je upozorio da predložena rešenja omogućavaju da izbor članova Visokog saveta sudstva "ostane u potpunosti van pravosuđa".

"Problematična je odredba koja omogućava ministru pravde da pokreće disciplinske postupke protiv sudija, jer bi to znači dodatni pritisak izvršne vlasti na sudsku", kazao je Antonijević.

On je ocenio i da je definicija "istaknuti pravnik", na koju su strukovna udruženja i civilno društvo imali zamerke, sada "previše sužena".

"Dobro je što se uzima 10 godina iskustva, ali po toj definiciji istaknutim pravnikom se ne može smatrati neko ko nema pravosudni ispit, po čemu profesori prava ne mogu da budu istaknuti pravnici", rekao je direktor JUKOM-a.

Antonijević je kazao da će sednica Nacionalnog konventa, zakazana za 23. april, biti dobra prilika da se uradi kvalitetna analiza konačnog teksta, na koji veruje da će Venecijanska komisija staviti zamerke.

"Ne znam da li će u celosti ceniti tekst, ali će svakako imati zamerke na odredbe", kazao je Antonijević.

]]>
Mon, 16 Apr 2018 10:13:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46631/kritike-konacnog-nacrta-izmene-ustava-u-oblasti-pravosudja.html
Veran Matić: Nekažnjivost ubistava novinara je poziv da se ona ponove http://boom93.com/info/srbija/46579/veran-matic-nekaznjivost-ubistava-novinara-je-poziv-da-se-ona-ponove.html Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je za N1 da je neophodna politička volja za razrešenje ubistava novinara i upozorio da nekažnjivost bilo kog čina, ne samo ubistva novinara, predstavlja poziv na njegovo ponavljanje. ]]>

„Sama činjenica da se ne kažnjavaju radikalni činovi cenzure je podsticaj da se ovi slučajevi ponove“, ukazao je Matić.

Matić podseća da je od osnivanja Komisije 2012. godine razotkriven slučaj ubistva Slavka Ćuruvije i da je u toku sudski proces.

"Mi stalno zaboravljamo da 80 odsto ubistava novinara nije razrešeno, nije se došlo do sudskog procesa. Ubistvo novinara je najjeftiniji oblik cenzure", rekao je Matić.

Kada je reč o slučaju Dade Vujasinović, Matić je podsetio da je 15 godina slučaj tretiran kao samoubistvo i da je Komisija uspela da pronađe deo dokaznih materijala koji su poslati na superveštačenje van zemlje.

Dodao je da radna grupa i dalje radi na slučaju ubistva Milana Pantića i ističe da je bitno što je slučaj još uvek otvoren.

On je podsetio da je Komisija za istraživanje ubistva novinara osnovana na insistiranje medijske zajednice, ali da Komisija ne može da utiče na istragu tužilaštava i sudske odluke.

"Svakodnevno se radi na slučajevima ubistva Ćuruvije, Pantića i Dade Vujasinović"

Kako je naveo, jedan od najvećih uspeha Komsije je što su slučajevi kao što su ubistvo Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića i dalje otvoreni i što se svakodnevno radi na njima.

"Postoji ekipa ljudi koja svakodnevno radi samo na tim slučajevima i to će trajati sve dok ti slučajevi ne budu rešeni", rekao je Matić.

Prema njegovom mišljenju, politička volja za razrešenje ubistava novinara je neophodna.

"Na starim slučajevima, ali i na novim. Na žalost, politička volja je i dalje nešto što je mnogo bitnije od delovanja institucija sistema, jer one nisu izgrađene na način na koji bi one same funkcionisale", ocenio je Matić.

On kaže da se trenutno radi na tome da se proširi mandat Komisije kako bi se obuhvatili i slučajevi na Kosovu, gde se dogodilo 14 ubistava novinara, od toga petoro srpske nacionalnosti.

„Poenta rada Komisije je da država uradi sve što je moguće nakon tolikog protoka vremena“, naveo je Matić.

]]>
Fri, 13 Apr 2018 09:37:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46579/veran-matic-nekaznjivost-ubistava-novinara-je-poziv-da-se-ona-ponove.html
Kuburović: Izmene Ustava uskoro pred Venecijanskom komisijom http://boom93.com/info/srbija/46576/kuburovic-izmene-ustava-uskoro-pred-venecijanskom-komisijom.html Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović je u razgovoru sa predsednikom Italijanskog društva za međunarodnu organizaciju Frankom Fratinijem kazala da će do kraja nedelje usaglašeni tekst izmena Ustava u oblasti pravosuđa biti prosleđen "Evropskoj komisiji za demokratiju kroz pravo" (Venecijanskoj komisiji), telu Saveta Evrope. ]]>

U saopštenju je navedeno da je Nela Kuburović kazala da je Ministarstvo pravde završilo usaglašavanje radnog teksta ustavnih izmena i da je uzelo u obzir "određena mišljenja" dostavljena Ministarstvu tokom javne rasprave. 

Fratini je istakao da su ustavne izmene, koje će doprineti uspostavljanju balansa grana vlasti, biti značajan korak napred na putu Srbije ka EU i ocenio da "Venecijanska komisija" ima ima pun legitimitet i da je sastavljena od stručnjaka iz oblasti prava. 

Ministarka je kazala da će nacrt amandmana Venecijanska komisija razmatrati u okviru svog redovnog junskog zasedanja, a da će Ministarstvo pravde poštovati preporuke tog tela. Dodala je da se nada da će nakon usaglašavanja sa njihovim preporukama i sam nacrt biti do kraja godine i pred narodnim poslanicima Skupštine Srbije. 

Navela je da će tekst biti objavljen na sajtu Ministarstva pravde. 

]]>
Fri, 13 Apr 2018 09:35:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46576/kuburovic-izmene-ustava-uskoro-pred-venecijanskom-komisijom.html
Dve istrage o padu aviona, pilot se oporavlja na VMA http://boom93.com/info/srbija/46575/dve-istrage-o-padu-aviona-pilot-se-oporavlja-na-vma.html Pilot povređen u padu vojnog aviona u rejonu opštine Kovačica, major Aleksandar Matić, oporavlja se na VMA. O uzrocima nesreće u kojoj je tokom redovnog trenažnog leta na školsko-borbenom avionu Supergaleb G-4, drugi pilot, koji je bio na obuci, major Robert Kaloci, poginuo, istragu je pokrenulo Tužilaštvo, ali i vojna komisija. ]]>

Šta se dogodilo u avionu Supergaleb G-4 iznad Kovačice? I šta je uzrok zbog kog je pao? Izjava preživelog pilota Aleksandra Matića, biće ključna u toj istrazi smatra urednik portala Tango six Petar Vojinović.

"Rekonstrukcija će biti bazirana na u toj vrsti letenja, aj da kažemo iskusnijem pilotu, iako je on bio mlađi, supergaleb G-4 proizveden je devedesete godine, po našim podacima remontovan 2012, to nije toliko star avion koliko ih ima u ratnom vazduhoplovstvu, bitno je da vojna organizacija odagna sve sumnje da je on redovno održavan", kaže Vojinović.

Problem je nastao na velikoj visini i pri velikoj brzini, procenjuje general avijacije u penziji Sreto Malinović. 

"Ovde je izvođen let na trenažnim režimima, znači testirano je pokazivano je pilotu koji se obučava kako se avion ponaša u određenim režimima leta. Avion je pao prilično pod velikim uglom na zemlju, gotovo vertikalno, ako se govori o nekom krateru koji je 7 ili 8 metara dubine, što znači, da ne licitiram, ali i brzina preko 600 km/h", objašnjava Malinović.

Malinović dodaje i da su se u proteklih 10 godina desile tri katastrofe sa avionom Supergaleb G-4, a da se u javnosti izbeglo da se kaže da se u prva dva slučaja radilo o greškama u tehnici pilotiranja. O padu G-4 iznad Kovačice vode se dve nezavisne istrage.

Odmah posle nesreće istragu o padu aviona i pogibiji pilota pokrenulo je Više tužilaštvo u Pančevu. Gotovo istovremeno, kako nezvanično saznajemo i komadant ratnog vazduhoplovstva Ranko Živak formirao je vojnu komisiju, koja će, takođe, pokušati da utvrdi uzrok nesreće.

Procedura je takva da ukoliko Tužilaštvo bude zahtevalo, vojna komisija je dužna da joj preda rezultate svog istraživanja.Osim uzroka pada istraga bi trebalo da otkrije i da li je bilo problema tokom katapultiranja pilota.

"Prema povredama koje imaju očigledno je da su se u jako nezgodnom položaju katapultirali, pretpostavljam da se radilo o velikom uglu poniranja, nekom nagibu i da je major Matić imao sreću što je sedište išlo suprotno od nagiba aviona".

Stručnjaci kažu da je važno da se sazna i da li su korišćene originalne patrone za lansiranje sedišta ili zamenske koje nisu atestirane.

]]>
Fri, 13 Apr 2018 09:32:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46575/dve-istrage-o-padu-aviona-pilot-se-oporavlja-na-vma.html
Svetska banka: Upitni podaci Republičkog zavoda za statistiku o zaposlenosti do 2015. http://boom93.com/info/srbija/46550/svetska-banka-upitni-podaci-republickog-zavoda-za-statistiku-o-zaposlenosti-do-2015..html Pouzdanost podataka Republičkog zavoda za statistiku o ukupnom rastu zaposlenosti u poslednjih pet godina u Srbiji upitna je i za predstavnike Svetske banke. Oni su na konferenciji, na kojoj su predstavili ekonomski izveštaj za Zapadni Balkan, na pitanje novinara Insajdera, rekli da su podaci o broju zaposlenih u poslednje dve godine tačni, ali da to ne mogu da kažu i za podatke koji su objavljeni prethodnih godina. ]]>

Prema podacima zvanične statistike, u Srbiji je u periodu od 2012. do 2017. godine broj zaposlenih porastao za 20 odsto, dok je ukupni rast proizvodne, odnosno BDP-a, bio svega šest odsto. Ove podatke je nakon analize, prvi doveo u sumnju Fiskalni savet tvrdeći da su u nesrazmeri i da nijedna zemlja u regionu nema veći rast zaposlenosti od rasta BDP-a. Da razloga za sumnju ima, potvrdili su i predstavnici Svetske banke. 

Na pitanje novinara Insajdera, da li su pouzdani zvanični podaci o ukupnom rastu zaposlenosti u prethodnih pet godina imajući u vidu daleko manji rast BDP-a za isto vreme, viši ekonomista Svetske banke Lazar Šestović kaže da su podaci za prethodne dve godine pouzdani, ali da je očigledno bilo problema u prethodnim godinama.

„Anketa o radnoj snazi koju koristimo trenutno je prema proceni naših zaposlenih na veoma visokom nivou. Utvrđeno je da su podaci koje dobijamo u poslednje dve godine pouzdani i da možemo da ih koristimo u našim analizama. U tom periodu se i podaci Nacionalne službe za zapošljavanje prilično dobro poklapaju sa anketom. Šta se dešavalo prethodnih godina, ne znam. Ne mogu da tvrdim da je sve pouzdano i tačno jer ima puno nelogičnosti“, rekao je Šestović.

Podsetimo, Fiskalni savet je početkom marta objavio analizu koja pokazuje da  zvanični podaci o visokom rastu zaposlenosti u Srbiji nisu u skladu sa osnovnim ekonomskim parametrima u državi, odnosno da ne postoje druge uporedive zemlje koje imaju daleko veći rast zaposlenosti od rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP), što se "navodno dešava u Srbiji".

„To protivreči elementarnoj ekonomskoj teoriji i ne dešava se ni u jednoj uporedivoj zemlji. Rast zaposlenosti u zemljama Centralne i Istočne Evrope iznosio je 6,1 odsto dok je rast BDP-a bio 17,1 odsto“, navodi se u analizi Fiskalnog saveta.

 U 2017. zabeležen rast zaposlenosti

Podaci Svetske banke pokazuju da je tokom 2017. godine u Srbiji zabeležen rast zaposlenosti od tri odsto. Predstavnici ove organizacije ističu da je reč pre svega o otvaranju slabo plaćenih ili subvencionisanih radnih mesta.

„Imamo tri posto više zaposlenih nego u 2016, a rast se uglavnom odnosi na uslužni sektor. U trgovini je otvoreno 30.000 novih radnih mesta, a u industriji 23.000“, rekao je viši ekonomista Svetske banke Lazar Šestović.

On je istakao da, iako su ukupni indikatori tržišta rada dobri, to se ne može reći i za kvalitet novootvorenih radnih mesta.

„Novi poslovi dolaze iz trgovine gde su prilično niske plate, a radna mesta nesigurna kao i iz novih industrijskih pogona koji su napravljeni uz značajne državne subvencije, odnosno trošak države“, navodi Šestović.

On je istakao i da ohrabruju naznake razvoja novih sektora sa većim zaradama poput kreativne industrije, u okviru koje trenutno veliki deo firmi radi u neformalnoj, sivoj zoni.

 

Po trenutnoj stopi rasta BDP-a region će dostići standard EU za šest decenija

Prema podacima Svetske banke, tokom prethodne godine Makedonija uopšte nije ostvarila rast dok je drugi najlošiji rezultat zabeležila Srbija sa rastom od 1,9 odsto.

Veći rast ostvarile su sve ostale zemlje Zapadnog Balkana: Kosovo – 4,4 odsto, Crna Gora – 4,3, Albanija 3,8 i BIH tri odsto.

Iz Svetske banke su naveli da je privredni rast u celom regionu i dalje osetljiv, a udare mogu izazvati prirodne nepogode ili političke neizvesnosti.

Predstavnici Svetske banke su naveli da je u Srbiji ostvaren suficit koji je uz povoljne trendove na globalnom tržištu, pre svega devalvaciju američkog dolara, doveo do dodatnih ušteda i pada učešća javnog duga u BDP-u. Javni dug sada iznosi 62,4 odsto BDP-a što je, kako se ističe,  tri do četiri procentna poena bolje od projektovanog rezultata.

„Po trenutnoj stopi rasta stanovnici Zapodnog Balkana će ćekati šest decenija kako bi dostigli prosečne prihode kakve danas imaju žitelji EU. Ukoliko rast dostigne pet procenta to se može dogoditi za manje od dvadeset godina“, rekla je Linda Van Helder, regionalna direktorkia Svetske banke za Zapadni Balkan.

Prema trenutnim projekcijama, privredni rast u regionu će u 2018. biti 3,2 odsto, a naredne godine 3,5 odsto.

Kako su naveli, posle "razočaravajućeg" rasta BDP-a Srbije u 2017. od 1,9 odsto, privredni oporavak na srednji rok će biti posledica rasta potrošnje a ne izvoza. Analitičari Svetske banke su na konferenciji za novinare u Beogradu istakli da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u 2018. iznositi tri odsto.

Njihova je prognoza da će izvoz iz Srbije ove godine biti veći sedam odsto, a da će rast potrošnje biti podstaknut povećanjem plata u javnom sektoru i penzija, ali i rastom zaposlenosti. Ukazano je da nije jasno u kojoj meri će se rast potrošnje preliti na uvoz i uvećati deficit tekućeg računa države.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 09:57:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46550/svetska-banka-upitni-podaci-republickog-zavoda-za-statistiku-o-zaposlenosti-do-2015..html
“Slovo” Briselskog sporazuma demantuje Beograd http://boom93.com/info/srbija/46547/%E2%80%9Cslovo%E2%80%9D-briselskog-sporazuma-demantuje-beograd.html Srpske vlasti ne bi trebalo da budu šokirane zbog izjave portparolke EU Maje Kocijančić da će zajednica srpskih opština biti formirana u skladu sa kosovskim zakonima. ]]>

Budući da se u tački četiri Briselskog sporazuma Beograda i Prištine navodi: “u skladu sa ovlašćenjima datim Evropskom poveljoj o lokalnoj samoupravi i kosovskom zakonu, opštine koje učestvuju imaće pravo da sarađuju u kolektivnom sprovođenju svojih ovlašćenja putem ZSO”, ističu sagovornici Danasa komentarišući poruku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da u Briselskom sporazumu ne piše da će ZSO biti formirana na osnovu kosovskih zakona i da je iznenađen izjavom Kocijančić o tome.

Diplomate i stručnjaci za kosovsko pitanje takođe podsećaju da se u Sporazumu o ZSO, potpisanom 25. avgusta 2015. godine navodi: “Asocijacija/Zajednica srpskih opština na Kosovu se uspostavlja kao asocijacija/zajednica opština na način predviđen Prvim sporazumom, Zakonom o ratifikaciji Prvog sporazuma i zakonima Kosova”.

Diplomatski izvori Danasa nezvanično kažu da međutim, postoje nejasnoće u prvom Briselskom sporazumu, potpisanom pre pet godina, što omogućava Beogradu i Prištini da različito tumače njegove odredbe, naročito one koje se odnose na uspostavljanje zajednice srpskih opština. U tom kontekstu, navodi se odredba koja glasi: “zakonske garancije (za uspostavljanje ZSO) biće obezbeđene odgovarajućim zakonom i ustavnim zakonom”. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je u svojstvu premijera Srbije u aprilu 2013. sa tadašnjim kosovskim premijerom, a sadašnjim predsednikom Hašimom Tačijem potpisao prvi Briselski sporazum, nije juče želeo da odgovori na naše pitanje da li se radi o namernoj nejasnoći, odnosno da li je reč o našem zakonu ili zakonu Prištine.

S druge strane, Borko Stefanović, lider Levice Srbije i bivši šef tima Beograda za pregovore sa Prištinom, kaže za Danas da je „u pitanju referenca na zakon Kosova, pošto Srbija ne može da pravi zakon koji trebalo da se primenjuje na teritoriji koju ne kontroliše odlukom ove Vlade“.

– Njima (srpskim vlastima) je, naravno, neprijatno i nezgodno da otvoreno kažu građanima na šta su pristali. Pregovori se uvek vode oko uticaja na odluke Vlade Kosova i tako je bilo od 1999, navodi Stefanović, uz opasku da „u tačci 4. Briselskog sporazuma jasno piše da je ZSO u okviru kosovskog sistema“.

Nikola Burazer, programski direktor Centra savremene politike, ukazuje za Danas da se i u Briselskom sporazumu i o Sporazumu o ZSO navodi da će Zajednica morati da bude uspostavljena u skladu sa kosovskim zakonom.

– Međutim, ostalo je otvoreno pitanje da li su u pitanju važeći zakoni Kosova ili zakoni koje će Priština morati da usvoji ili izmeni da bi se Zajednica uspostavila u skladu sa sporazumom, objašnjava Burazer.

Stručnjaci za regionalna pitanja napominju se šest od 15 tačaka Briselskog sporazuma odnosi na osnivanje ZSO, a pet godina od potpisivanja Beograd i Priština i dalje imaju suprostavljena gledišta o njenim nadležnostima – dok Priština tvrdi da to treba da bude nevladina organitacija koja će promovisati saradnju među deset opština sa srpskom većinom u oblastima obrazovanja, zdravstvene zaštite, ruralnog i urbanog planiranja i ekonomskog razvoja, ali tako da ne preuzme nadležnosti od postojećih opština već samo da ih dopuni, Beograd smatra da bi ZSO trebalo da postane političko telo s ovlašćenjima za donošenje odluka u navedenim oblastima.

]]>
Thu, 12 Apr 2018 09:55:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/46547/%E2%80%9Cslovo%E2%80%9D-briselskog-sporazuma-demantuje-beograd.html