Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Srbija.jpg?thumbId=29479&fileSize=39281&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146449000 Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html Insajder: Maštoviti izgovori za odlaganje zatvora http://boom93.com/info/srbija/38088/insajder-mastoviti-izgovori-za-odlaganje-zatvora.html “Prave decu i oru njivu da bi odložili zatvor”, “Umesto u zatvor na kućnom lečenju”, “Stefanu Kariću ponovo odložen zatvor” - ovo su samo neki naslovi koji se godinama pojavljuju u javnosti. U Srbiji se uprkos pravosnažnim presudama na višegodišnje zatvorske kazne pojedinci šetaju slobodno. ]]>

U javnosti se najviše pisalo o nekoliko slučajeva uz sumnju da je reč o zloupotrebi zakonske mogućnosti odlaganja kazne zatvora. To su pre svih slučajevi Stefana Karića, Aleksandra Vavića, Ivana Pavlovića Ikera.

Novinari Insajdera zbog toga su po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama tražili dokumentaciju na osnovu koje su sudovi dozvoljavali odlaganje zatvora u ovim slučajevima.

U zakonu se navodi devet tačaka na osnovu kojih osuđeni može odložiti izvršenje kazne zatvora.

Samo neki od tih razloga su: ako je oboleo od teške akutne bolesti, zbog smrti ili teške bolesti bračnog druga, roditelja, ako je supruga osuđenog tri meseca pred porođaj, ako ima neodložan poljski ili sezonski posao, ali i ako su u toku ispitni rok i završetak školovanja.

Sudeći prema dokumentaciji do koje smo došli, sudovi su blagi kada dozvoljavaju odlaganje kazne zatvora.

Kako je Stefan Karić izbegao zatvor

Stefan Karić, sin biznismena Sretena Karića, izazvao je saobraćajnu nesreću 29. aprila 2005. na Bulevaru mira na Dedinju, nakon čega je njegova saputnica ostala invalid.

Posle suđenja koje je trajalo čak pet godina Stefan Karić je 2010. osuđen na godinu dana zatvora, i to pošto je Apelacioni sud u Beogradu preinačio prvostepenu presudu kojom je osuđen na novčanu kaznu od 800.000 dinara.

Na osnovu analize dokumentacije do koje je došao Insajder Prvi osnovni sud u Beogradu, na osnovu molbe za odlaganje izvršenja kazne, Stefanu Kariću je odlazak u zatvor odlagao više puta po raznim osnovama.

Prvi put kaznu zatvora Stefan Karić je odložio zbog neodložnog posla, odnosno, zbog kako je naveo, štete koja bi nastala za „obe države“ jer je u tom trenutku bio zaposlen u predstavništvu Trgovinske industrijske komore Belorusije u Srbiji.

„U planu je potpisivanje novog sporazuma o saradnji dve države i privrednika iz Srbije i Belorusije, s planom da se postigne izvoz Srbije... Nadam se da ne treba pominjati da je naša privreda u recesiji... i da je po rečima predsednika Borisa Tadića naša šansa saradnja s Ruskom Federacijom i Belorusijom“ navodi se, između ostalog, u dopisu koji je Karić dostavio Prvom sudu.

Tada je u molbi tražio i da mu sud dozvoli da odloži odlazak na izdržavanje kazne na šest meseci da bi se, kako se navodi u molbi, raspisao konkurs, a kasnije obučio i zaposlio novi radnik u predstavništvu. 

Sud na osnovu tog zahteva Kariću odlaže odlazak u zatvor na tri meseca.

Naredne dve molbe za odlganje izvršenja kazne zatvora koje je Stefan Karić priložio odnosile su se takođe na poslove s Belorusijom.

„Kako je moje lično učešće od presudne važnosti za uspešno okončanje pregovora naručioca iz Belorusije i proizvođača opreme iz Srbije, izvesno je da bi mojim odsustvom nastupila znatna šteta za obe strane“, zaključuje se molbi Karića.

Osim poslova u Belorusiji, Stefan Karić tražio je da mu sud dozvoli da ne ode u zatvor i zbog obaveza na Međunarodnoj akademiji za biznis i menadžment u Moskvi.

Sud, međutim, krajem 2011. odbija da usvoji molbu Karića da opet odloži kaznu obrazlažući svoju odluku da je istekao dugačak rok od pravosnažnosti presude i da je osuđeni imao dovoljno vremena da završi svoje neophodne obaveze.

Nakon toga, advokat Stefana Karića ulaže žalbu na ovo rešenje suda i uz to dodaje lekarski medicinsku dokumentaciju u kojoj se navodi da je Karić kao hitan slučaj primljen u KBC Dragiša Mišović.

Narednih sedam meseci zastupnik Karića podnoseći žalbe i molbe da mu se kazna zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće preinači na kućni zatvor omogućava okrivljenom da ne odlazi na izdržavanje kazne zatvora.

U međuvremenu, Zakonom o amnestiji, Stefanu Kariću se kazna sa godinu dana zatvora umanjuje na devet meseci.

Međutim, ni tada ne odlazi u zatvor, već srednim jula 2012. sud donosi odluku da ipak Stefanu Kariću omogući da kaznu odsluži u kućnom pritvoru uz primenu elektronskog nadzora.

Odluka je doneta na osnovu zahteva Karićevog branioca u kom se između ostalog poziva i na podatke suda o tome za koja su sve krivična dela u prethodnom periodu sudovi omogućavali služenje kazne u kućnom pritvoru.

Početkom aprila 2014. Stefan Karić odslužio je kaznu kod kuće uz elektronski nadzor.

Sudovi blagi prema huliganima

Aleksandar Vavić jedan je od vođa Partizanove navijačke grupe Alkatraz. Godine 2013. Apelacioni sud preinačio je presudu Prvog osnovnog suda i Vaviću povećao zatvorsku kaznu za 10 meseci i pravosnažno ga osudio na godinu i 10 meseci zatvora zbog ranjavanja nožem Stefana Gajića 6. januara 2005. na Karaburmi.

Pre ranjavanja Gajića bio je navijač Zvezde, ali je ubrzo nakon toga prešao na južnu tribinu Partizana.  

Prema saznanjima Insajdera, Vavić već nekoliko godina nije aktivan na tribinama Partizanovog stadiona.

Ovo je jedina presuda protiv Vavića, iako je Insajder u serijalu (Ne)moć države 2009. objavio da je u tom trenutku Policija protiv njega podigla više krivičnih prijava za teška krivična dela, uključujući nasilničko ponašanje, nedozvoljeno držanje oružja, nanošenje teških telesnih povreda, razbojništvo i krađe.

Aleksandar Vavić ranjen je februara 2012. na Tašmajdanu, a u maju te iste godine viđen je na snimku postizbornog slavlja SPS-a, gde je Vavić slavio i nalazio se blizu Ivice Dačića.

Početkom 2014. Vavićev kafić Holivud demolirali su pripadnici navijačke grupe Janjičari. Prema medijskim izveštajima, u to vreme Janjičari su se borili za prevlast na tribinama Partizana.

Aleksandar Vavić se od septembra 2014. nalazi u zatvoru, ali je pre toga odlagao kaznu.

Na osnovu dokumentacije do koje je došao Insajder, sud mu je prvo odložio kaznu zbog rođenja deteta, ali i zbog toga što bi bio sprečen da završi započete poslove u svojoj preduzetničkoj radnji.

Nakon toga, Vavić je uložio još jednu molbu za odlaganje, koju mu sud nije usvojio.

Vavić je tada kao razlog odlaganja odlaska u zatvor naveo da mora „hitno da se operiše na klinici za plastičnu hirurgiju VMA“.

Jedan od drastičnijih primera je slučaj Aleksandra Stankovića, jednog od vođa navijačke grupe Partizana Janjičari, koji je ubijen u oktobru prošle godine u mafijaškom obračunu. Stanković je još 2013. pravosnažno osuđen na pet godina i 10 meseci zatvora zbog trgovine drogom i posedovanja oružja, ali je čak 12 puta odlagao odlazak u zatvor zbog navodnih zdravstvenih problema, iako je redovno išao na utakmice.

Jedan od sličnih primera je i slučaj Kristijana Golubovića, kom je kazna odložena zbog odlaska u televizijski rijaliti šou.

Narko diler odložio zatvor jer je neophodan kao menadžer restorana

Posle vesti da je Ivan Pavlović Iker, osuđeni narko diler, pretučen ispred splava River, postavilo se pitanje kako je moguće da se to desi imajući u vidu da je trebalo da bude u zatvoru. Pavlović je još u junu prošle godine osuđen za šverc droge na devet i po godina zatvora.

U Prvom osnovnom sudu rečeno nam je tada da je Pavlović tražio odlaganje izvršenja kazne zatvora zbog neodložnih poslovnih obaveza, što mu je sud, kako su objasnili, nakon uredno priložene dokumentacije i odobrio.

Prema dokumentaciji do koje smo došli, Pavlović je odlaganje kazne tražio uz obrazloženje da se 20 dana pre izricanja presude zaposlio kao menadžer restorana Big But.

„Zbog obima posla i sezone, osuđeni ima neodložne obaveze, a započete poslove oko realizacije raznih nabavki i proslava mora da završi“, navodi se u molbi Pavlovića.

Uz molbu je priložio i Ugovor o radu, gde se između ostalog navodi da je zaposlen na neodređeno za platu od 22.000 dinara.

Sredinom novembra prošle godine Pavlović podnosi novu molbu s obrazloženjem da je u međuvremenu zadobio niz teških telesnih povreda zbog kojih je bio u Kliničkom centru.

Nakon toga sudski veštak dozvolio je Pavloviću da produži odlazak u zatvor na tri meseca, i to do 11. februara ove godine.

Dan nakon isteka ovog roka Pavlović je uputio još jednu molbu za odlaganje kazne jer su mu, kako je navedeno u molbi, i dalje potrebni stalna lekarska kontrola i terapija.

Zakonski nije određeno koliko puta se odlazak u zatvor može odlagati, pa se u Srbiji dešavalo da pojedinci odlazak iza rešetaka odlažu i više od 10 puta.

Sud se još nije izjasnio o ovoj molbi.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 14:35:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38088/insajder-mastoviti-izgovori-za-odlaganje-zatvora.html
Kasnije u penziju zbog dužeg životnog veka i manje mladih http://boom93.com/info/srbija/38087/kasnije-u-penziju-zbog-duzeg-zivotnog-veka-i-manje-mladih.html Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta, navodi da se starosna granica za odlazak u penziju pomera jer je životni vek ljudi duži, ali i zbog demografskog trenda da se u Srbiji smanjuje broj mladih u odnosu na stare. ]]>

Od ove godine pomera se starosna granica za odlazak u penziju za žene, uslov je navršena 61 godina i šest meseci i najmanje 15 godina radnog staža. Do 2032. godine, i žene i muškarci će u punu starosnu penziju odlaziti sa navršenih 65 godina života, i najmanje 15 godina staža. Za punu starosnu penziju biće potrebno 45 godina staža, bez obzira na godine starosti.

Nikola Altiparmakov kaže u "Danu uživo" da se granica za penziju pomera iz jednog razloga koji je pozitivan - jer građani žive duže, a projekcije pokazuju da će se životni vek još produžiti.

"Reformske mere koje su sprovedene prate evropsku praksu... Ići ćemo ka tome da se izjadnači starosna dob žena i muškaraca za odlazak u penziju, na 65 godina", naveo je.

Mi smo nekada imali 10 mladih na jednu staru osobu, a sada je taj odnos četiri na jedan, i to je dodatni razlog, dodaje član Fiskalnog saveta. "Sa ovakvim demografskim trendovima nema drugog načina, osim da se radi duže".

Kako je istakao, produženje granice treba da prati i rad na reformama tržištima rada. Potrebno je da se usavršavaju zaposleni, da se ukine diskriminacija prema starijim radnicima, i da se njima omogući da duže rade, naveo je.

Postoje neke oblasti gde ljudski organizam ne može da izdrži, ali to je prepoznato beneficiranim radnim stažom - sigurno da neće biti produžen radni vek rudarima, dodaje.

Kaže da postoji mogućnost da se revidira lista radnika koji imaju beneficirani radni staž, da Ministarstvo rada ima tu mogućnost i da može da se usklađuje lista prema trenutnom stanju tržišta.

I za zapošljavanje starih i mladih neophodan je privredni rast, naglašava Altiparmakov. S većim privrednim rastom imaćemo bolji položaj i radnika i penzionera, dodaje.

Osvrćući se na penale za prevremeno penzionisanje, kaže da su oni u Srbiji najmanji, kad se pogledaju druge zemlje Evrope. "Ako odete ranije u penziju, koristićete je duže, onda je logično da ćete primati manje", kaže.

Govoreći o siromaštvu, Altiparmakov navodi da statistika pokazuje da najmanji stepen rizika od siromaštva u Srbiji imaju penzioneri, a najveću stopu imaju mladi, do 18 godina.

Odnos plate i penzije, koji je oko 55 odsto, bolji je nego kod drugih u regionu, navodi i dodaje da ovakav penzijski sistem uspeva da održi kakav-takav standard penzionera.

Ako znamo da je svrha penzije da vama omogući pristojan život kad niste u stanju da privređujete, a kad smo u situaciji da penzioneri izdržavaju mlade, vidimo da smo u ciklusu samouništenja, i neophodno je imati penzijske reforme, ističe.

Kaže da Srbija ima sistem koji na jedan pravičan način raspodeljuje kolač kojim raspolaže, a da je problem nastao 2008. godine iz populističkih težnji da se podignu penzije, što je uvećalo javni dug.

Ispričao je da je i jedna od ključnih formula kojoj sve razvijenije zemlje pribegavaju tzv. fazno penzionisanje -  da rade polovično radno vreme, kako bi radili duže, ili da se starim osobama da da dodatno rade u penziji.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 14:31:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38087/kasnije-u-penziju-zbog-duzeg-zivotnog-veka-i-manje-mladih.html
Petacima tri nova predmeta od septembra http://boom93.com/info/srbija/38054/petacima-tri-nova-predmeta-od-septembra.html Budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta: to su informatika i računarstvo, tehničko i tehnologija i fizičko i zdravstveno vaspitanje, piše "Politika". ]]>

Dosadašnji izborni predmeti kao što su čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar - za njih će biti vannastavne školske sekcije, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede. 

Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, za nepuna četiri meseca, iznedrio je promenjen i osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.

"Informatiku kao obavezan predmet uveli smo u petom razredu sa jednim časom nedeljno, sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet. Predmet tehničko i informatika postaće tehnika i tehnologija", kaže pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.

Dodaje da je iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet.

"Praznina je dopunjena sadržajima kojima se podstiče razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije čime je osavremenjena nastava tehnike i tehnologije, dodaje Mijatovićeva.

Kaže da će fizičko vaspitanje prerasti u fizičko i zdravstveno vaspitanje.

Savremena varijanta fizičkog i zdravstvenog vaspitanja zauzeće dva časa nedeljno u rasporedu, dodaje Mijatovićeva.

Izabrani sport, sadašnji treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti. Na njegovo mesto ulazi informatika, tako da dece neće imati više časova nego sada, uveravaju nadležni.

"Uvode se obavezne fizičke aktivnosti van redovne nastave koje bi, da su u rasporedu, zauzimale čas i po nedeljno, odnosno 54 časa godišnje, kaže Mijatović.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 08:24:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38054/petacima-tri-nova-predmeta-od-septembra.html
Razvoj vetroparkova http://boom93.com/info/srbija/38053/razvoj-vetroparkova.html Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić razgovarao je danas sa direktorom belgijske kompanije Elisio Nikolasom Brienogeom o razvoju i izgradnji vetroparkova Malibunar i Alibunar. ]]>

Antić je istakao da je Ministarstvo rudarstva i energetike posvećeno unapređenju pravnog okvira, kako bi se započeti projekti konačno realizovali, saopšteno je iz tog Ministarstva.

On je dodao da je Srbija čvrsto opredeljena ka razvijanju projekata u oblasti OIE, kako bi se dostigao cilj u skladu sa međunarodno preuzetim obavezama u toj oblasti.

Direktor kompanije Elisio izrazio je zadovoljstvo zbog uspešne saradnje sa ministarstvom i zahvalio se na svim naporima uloženim u razvoj OIE, kao i na poboljšanju celokupnog investiciono ambijenta.

On je obavestio ministra da su domaće firme u Srbiji započele i izgradnju vetroparka Malibunar (8 MW), kao i da se puštanje u rad očekuje do kraja godine.

Uskoro počinjemo izgradnju vetroparka Alibunar snage 42 MW, koji ćemo finansirati u saradnji sa IFC, dodao je on.

Direktor Međunarodne finansijske korporacije (IFC) za Zapadni Balkan Tomas Lubek ukazao je na značaj dobre saradnje za realizaciju projekata i izrazio spremnost te finansijske korporacije da i dalje učestvuje u razvoju energetskog sektora u Srbiji.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 08:19:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38053/razvoj-vetroparkova.html
Mihajlovićeva uputila poslednje upozorenje putarima http://boom93.com/info/srbija/38052/mihajloviceva-uputila-poslednje-upozorenje-putarima.html Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović uputila je danas poslednje upozorene "Putevima Srbije", i svim građevinskim firmama koje rade na rehabilitaciji puteva, da će izgubiti posao ako ne budu ispunjavali obaveze. ]]>

Upozorenje je usledilo nakon što je Zorana Mihajlović danas nenajavljeno obišla radove na deonici Batočina - Kragujevac i nije zatekla nijednog radnika.

"Nedopustivo je da po ovako lepom i toplom vremenu nema nijednog radnika na gradilištu. Nećemo da tolerišemo bilo čiji nerad. Građevinska sezona je počela i ne postoji nijedan razlog da radnici ne rade", izjavila je Mihajlović.

Ona je istakla da je ovo poslednje upozorenje.

"Ovako nešto nećemo tolerisati i ko ne bude ispunjavao svoje obaveze - izgubiće posao. Nemamo vremena za gubljenje", poručila je Zorana Mihajlović.

]]>
Wed, 22 Mar 2017 08:12:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38052/mihajloviceva-uputila-poslednje-upozorenje-putarima.html
Miščević: Spremno još jedno poglavlje http://boom93.com/info/srbija/38018/miscevic-spremno-jos-jedno-poglavlje.html Šef tima za pregovore o članstvu Srbije u EU Tanja Miščević izjavila je da je na današnjoj sednici skupštinskog Odbora za evropske integracije potvrđena pregovaračka pozicija Srbije u oblasti intelektualne svojine. ]]>

Miščević je na skupu o socijalnom dijalogu rekla da će ta pregovaračka pozicija biti poslata u Brisel, čime se povećava broj poglavlja koje je Srbija spremna da otvori u pregovorima sa EU.

]]>
Tue, 21 Mar 2017 08:36:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38018/miscevic-spremno-jos-jedno-poglavlje.html
Politika: Novi proces Oliveru Ivanoviću počinje 24. marta http://boom93.com/info/srbija/38017/politika-novi-proces-oliveru-ivanovicu-pocinje-24.-marta.html Ponovljeni sudski proces protiv lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, koji je optužen za ratne zločine na Kosovu 1999. godine, počeće u petak, 24. marta, u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici, navodi "Politika". ]]>

Prema rečima advokata Ivanovićeve odbrane Ljubomira Pantovića, na pripremnom ročištu pred međunarodnim sudskim većem kojem predsedava Roksana Komša, uvodno izlaganje izneće tužilac Romulo Mateuš i članovi odbrane lidera GI SDP, bez saslušavanje svedoka i izvođenja novih dokaza.

"Tužilac je odlučio da ponovo sasluša 18 svedoka koji su iskaze dali i u prvostepenom postupku. Očekivali smo da tužilaštvo predloži mnogo manji broj svedoka, imajući u vidu da je samo jedan svedok teretio Ivanovića, iako je i njegov iskaz pod sumnjom i nema kredibilitet", kazao je Pantović za "Politiku".

Sud u Kosovskoj Mitrovici odredio je ranije kućni pritvor Oliveru Ivanoviću, pošto mu je prethodno ukinuta presuda za ratne zločine iz 1999. godine, a suđenje vraćeno na početak. 

]]>
Tue, 21 Mar 2017 08:28:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38017/politika-novi-proces-oliveru-ivanovicu-pocinje-24.-marta.html
EZ: Nastavljen postupak protiv Srbije zbog gasa iz Rusije http://boom93.com/info/srbija/38016/ez-nastavljen-postupak-protiv-srbije-zbog-gasa-iz-rusije.html Sekretarijat Energetske zajednice saopštio je da je nastavio postupak protiv Srbije zbog sporazuma s Rusijom o isporukama prirodnog gasa kojim se narušava konkurencija i da Srbija ima dva meseca da ispravi nepravilnosti. ]]>

U obrazloženom mišljenju dostavljenom Srbiji 16. marta navedeno je da je sporazumom s Rusijom iz 2012. predviđeno da je gas koji se isporučuje namenjen isključivo tržištu Srbije, što nije u skladu s propisima Energetske zajednice, navedeno je u saopštenju.

"U zavisnosti od odgovora Srbije, Sekretarijat može slučaj da podnese Ministarskom savetu na odluku o neusklađenosti Srbije sa zakonima Energetske zajednice", navodi Sekretarijat EZ u saopštenju povodom obrazloženog mišljenja.

Ministarski savet ne donosi često odluke da kažnjava zemlje zbog nepoštovanja propisa, ali sankcije su moguće, i to gubljenje prava glasanja i uskraćivanje sredstava za nadoknadu troškova za učešće zemlje u aktivnostima Energetske zajednice, dok postoji mogućnost i da EU suspenduje finansiranje energetskih projekata.

Preliminarni postupak pokrenut je 12. januara, kada je Srbiji poslato pismo sa zahtevom da reaguje na navode o neusklađenosti s propisima EU i time Sekretarijatu omogući da u potpunosti stekne uvid o ovom slučaju, a Ministarstvo energetike je dan posle toga saopštilo da će odgovor "blagovremeno dostaviti".

Sekretarijat EZ tada je naveo da je "preliminarno zaključio" da član 4. Sporazuma Srbije i Rusije iz 2012, kojim se navodi da je gas za korišćenje u Srbiji, predstavlja klauzulu o odredištu, što je po Ugovoru o energetskoj zajednici nedopušteno.

Sporazumom s Rusijom predviđena je isporuka najviše pet milijardi kubnih metara gasa godišnje u periodu 2012-2021, a u trećem stavu člana 4, koji Energetska zajednica posebno pominje, navodi se da je "prirodni gas koji se isporučuje u Srbiju na osnovu ovog sporazuma namenjen za korišćenje na tržištu Srbije".

Zamenik direktora Sekretarijata EZ Dirk Bušle ranije je za EurAktiv je rekao da su te klauzule "relikt prošlog vremena" kada su "dominantni dobavljači mogli da dele evropsko tržište gasa po svojoj volji i uglavnom su ukinuti u ostatku Evrope".

Prema njegovoj oceni, izmena sporazuma Srbije i Rusije ne bi trebalo da predstavlja problem, budući da se Rusija prilagođava evropskim propisima u poslovanju širom Evrope.

Na pitanje o tome zašto se postupak pokreće pet godina nakon sklapanja sporazuma o isporuci gasa s Rusijom, istaknuto je da je integracija tržišta gasa sada došla u vrh ciljeva.

]]>
Tue, 21 Mar 2017 08:20:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38016/ez-nastavljen-postupak-protiv-srbije-zbog-gasa-iz-rusije.html
NVO: Srbija nema fer postupak za dobijanje azila http://boom93.com/info/srbija/38012/nvo-srbija-nema-fer-postupak-za-dobijanje-azila.html Srbija mora da unapredi zakonsku regulativu u vezi s dobijanjem azila, a ovo pitanje će uticati i na zatvaranje Poglavlja 24 u pregovorima s EU, istakli su predstavnici Beogradskog centra za ljudska prava prilikom predstavljanja izveštaja o dobijanju azila u Srbiji za 2016. ]]>

„Imamo veliki broj izbeglica, ali i migranata čiji status nije definisan. Unapređenje prava na azil je bitan segment kada je reč o Poglavlju 24. Kad je reč o postupku dobijanja azila ima pomaka, ali se mora još mnogo toga uraditi“, rekla je Lena Petrović, pravnica Beogradskog centra za ljudska prava.

Prema njenim rečima, tokom prošle godine 12.281 osoba je pokazalo nameru za dobijanje azila u Srbiji, dok je 574 njih to zaista i učinilo. Od toga, pozitivno su rešena 42 zahteva. Petrovićeva je istakla da podaci govore da Srbija još nije izgradila „fer mehanizam i postupak“ za dobijanje azila. Na predstavljanju izveštaja je istaknuto da se svi koji nisu naveli želju za dobijanje azila nalaze u „pravnom vakuumu“.

„Kontrola granica i način postupanja prema izbeglicama na zapadnom Balkanu postali su mnogo rigorozniji nakon marta 2016. Postali smo svedoci da su zemlje na ovoj ruti uvele niz ad hok mera koje su u suprotnosti s evropskim poveljama o ljudskim pravima i dobijanju azila“, rekao je pravnik Nikola Kovačević.

EU i Turska sklopile su sporazum o povratku izbeglica sa evropskog kontinenta u Tursku, nakon čega je došlo do zatvaranja Balkanske rute i povećanja šverca ljudi.

Kovačević je rekao da se i Srbija pridružila zemljama koje su zauzele rigorozniji stav prema izbeglicama i migrantima, navodeći da su kombinovane jedinice Vojske i Policije na granicama Srbije do sada sprečile ulaz oko 18.000 ljudi.

„Postavlja se pitanje kako su ti ljudi vraćani, da li su im kršena ljudska prava. Ova praksa može dovesti do odgovornosti jer je sud u Strazburu već presudio protiv Mađarske zbog praktično istih stvari jer se slična praksa sprovodi na granicama svih zapadnobalkanskih zemalja“, rekao je Kovačević.

]]>
Mon, 20 Mar 2017 14:39:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38012/nvo-srbija-nema-fer-postupak-za-dobijanje-azila.html
Više od dva meseca Tužilaštvo istražuje slučaj Beška http://boom93.com/info/srbija/38011/vise-od-dva-meseca-tuzilastvo-istrazuje-slucaj-beska.html Više od dva meseca pošto su aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava u Beškoj „krupni momci“ tukli i šutirali, Osnovno javno tužilaštvo u Staroj Pazovi i dalje prikuplja obaveštenja o ovom događaju. Istovremeno, troje članova Inicijative mladih za ljudska prava podnelo je i privatne tužbe protiv N.N. lica zbog nasilničkog ponašanja. ]]>

Na pitanje Insajdera u kojoj je fazi postupak i da li je ovo tužilaštvo reagovalo po službenoj dužnosti ili na osnovu krivičnih prijava, navodi se „da je predistraži postupak i dalje u toku i da nam trenutno ne mogu dati neke bliže informacije o učesnicima i događaju jer bi se ugrozilo sprečavanje ili otkrivanje krivičnog dela“.

Incident se dogodio 17. januara kada su tribinu koju je organizovala Srpska napredna stranka, u trenutku kada je trebalo da govori haški osuđenik Veselin Šljivančanin, aktivisti Inicijative na trenutak prekinuli razvijajući transparent na kom je pisalo "Ratni zločinci da zaćute da bi se progovorilo o žrtvama".

Tokom tog performansa došlo je do koškanja, a okupljeni na tribini su pocepali plakat Inicijative i njihove aktiviste izbacili napolje, o čemu postoji video snimak.

Nakon toga, prema svedočenjima aktivista Inicijative, ispred prostorija gde je održan skup "krupni mladići" su ih tukli i šutirali i oštetili im automobil, o čemu postoje medicinski izveštaji.

Međutim, uprkos izjavama koje su aktivisti Inicijative dali Policiji u Beškoj i prepoznavanja pojedinaca koji su ih tukli, Tužilaštvo „i dalje prikuplja obaveštenja od građana i druge dokaze“.

Svih devet aktivista Inicijative mladih za ljudska prava Policiji je dalo izjavu tri dana nakon incidenta i do detalja ispričalo šta im se te noći dogodilo. Isto tako, troje aktivista odlučilo je i da podnese privatne tužbe protiv N.N. lica zbog nasilničkog ponašanja na tribini i nakon nje.

Imajući u vidu činjenicu da postoje svedoci događaja, medicinski kartoni i da prema popisu iz 2002. opština Beška ima 6.239 stanovnika, postavlja se pitanje da li naše nadležne institucije žele da odgovorne za primenu sile protiv neistomišljenika zaista i procesuiraju.

]]>
Mon, 20 Mar 2017 14:26:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38011/vise-od-dva-meseca-tuzilastvo-istrazuje-slucaj-beska.html
Mekalister: Rusija svesno destabilizuje Srbiju http://boom93.com/info/srbija/38010/mekalister-rusija-svesno-destabilizuje-srbiju.html Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister rekao je da je Balkan i dalje veoma eksplozivan region, u kom neodgovorno delovanje može da oživi stare konflikte i da Rusija u Srbiji svesno sprovodi politiku destabilizacije, što zahteva vidljiviji angažman Evropske unije u regionu. ]]>

"Balkan je krajnje zapaljiv region, gde zbog neodgovornih poteza u najkraće vreme mogu da ožive stari sukobi za koje se verovalo da su prevaziđeni", izjavio je za nemački dnevnik Velt Mekalister, koji je i izvestilac EP za Srbiju.

On je naveo da EU nastoji svim snagama da se tome suprotstavi, ali da u zemljama Balkana raste nestrpljenje. U procesu približavanja Srbije EU, prema rečima Mekalistera, uprkos određenom pozitivnom razvoju, postoje i problemi.

"Moskva pokušava snažno da utiče na medije, delove politike i civilno društvo u Srbiji. Rusija u Srbiji sledi svesnu politiku destabilizacije. To pruža povod za ozbiljnu zabrinutost", rekao je Mekalister.

Mekalister je ponovio da je Evropska unija s 1,5 milijardi evra pružila ubedljivo najveću pomoć reformskim i ekonomskim projektima u Srbiji, ali da se istovremeno u srpskom društvu Rusija doživljava kao najveća podrška.

"Za EU to može da znači samo da naš angažman, uz pomoć srpske politike i civilnog društva, treba da postane još vidljiviji", rekao je Mekalister.

Prema rečima člana vladajuće konzevativne Hrišćansko-demokratske unije u Nemačkoj, EU sada želi da unese svež vetar u pregovore o pristupu zemalja zapadnog Balkana, što treba da ulije novu nadu, i to ne samo Srbiji, već i Albaniji.

"Ta zemlja je prema proceni EK, EP i vlada na ispravnom putu. Pristupni pregovori s Albanijom mogli bi da počnu u narednih 12 meseci, najkasnije početkom 2018", rekao je Mekalister, koji je, međutim, upozorio da je ta zemlja još daleko od prijema u Uniju.

Mekalister je pohvalio dogovor albanskih partija u Tirani o reformi pravosuđa što je, kako je pojasnio, važan preduslov za početak pregovora, u kojima će odmah na početku biti reči o pravnoj državi i vladavini prava.

]]>
Mon, 20 Mar 2017 14:23:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38010/mekalister-rusija-svesno-destabilizuje-srbiju.html
Povećan kreditni rejting Srbije http://boom93.com/info/srbija/37982/povecan-kreditni-rejting-srbije.html Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Moody’s povećala je kreditni rejting Srbije sa „B1“ na „Ba3“ uz stabilne izglede za dalje unapređenje kreditnog rejtinga, saopštilo je Ministatsvo finansija danas. ]]>

U saopštenju se navodi da su osnovni razlozi poboljšanja kreditnog rejtinga Republike Srbije uspešno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije što je omogućilo smanjenje učešća javnog duga u BDP i sprovođenje strukturnih reformi koje su povećale sposobnost srpske privrede da odgovori na šokove i ubrzale ekonomski rast. Agencija navodi da su se pozitivni fiskalni trendovi odrazili na deficit opšte države koji je u 2016. godini iznosio 1,4% BDP, daleko ispod cilja od 4% BDP, kako je prvobitno planirano Zakonom o budžetu za 2016. godinu. Srbija je zabeležila realan privredni rast od 2,8% u 2016. godini, što predstavlja najvišu stopu rasta u proteklih osam godina.

Prema očekivanju rejting agencije Moody’s, pozitivni trendovi nastaviće se i u 2017. i 2018. godini, kada se očekuju realne stope privrednog rasta od 3,0% i 3,3% respektivno. Ova rejting agencija ističe uspešnu fiskalnu konsolidaciju kao jedan od glavnih faktora koji su uticali na poboljšanje kreditnog rejtinga. Prvi put od 2005. godine ostvaren je budžetski suficit, smanjen višegodišnji pritisak na rast racia javni dug - BDP koji je na kraju 2016. godine iznosio 74,0% BDP. Na bolje izvršenje budžeta uticao je i rast u naplati prihoda. Učešće prihoda opšte države u BDP u 2016. godini poraslo je na 44%, što predstavlja najviši nivo od 2007. godine i ujedno je iznad proseka grupe zemalja sa istim kreditnim rejtingom.

U saopštenju se navodi da su jaka privrženost Vlade Srbije daljem sprovođenju reformi, rast izvoza, uspešno održavanje cenovne i finansijske stabilnosti Narodne banke Srbije i otvaranje novih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom bili takođe bitni činioci u donošenju pozitivne odluke rejting agencije Moody’s u vezi sa unapređenjem kreditnog rejtinga Republike Srbije. 

]]>
Mon, 20 Mar 2017 08:37:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37982/povecan-kreditni-rejting-srbije.html
Bodrožić i Lekić u trci za predsednika NUNS http://boom93.com/info/srbija/37981/bodrozic-i-lekic-u-trci-za-predsednika-nuns.html Nezavisno udruženje novinara Srbije u subotu 25. marta održaće redovnu godišnju skupštinu na kojoj će se izabrati i novi predsednik udruženja. Za sada su u trci dva kandidata za to mesto - Željko Bodrožić i Slaviša Lekić. ]]>

Podsetimo, Vukašin Obradović je pre više od mesec dana podneo ostavku na mesto predsednika NUNS iz ličnih razloga pre kraja svog drugog mandata. U skladu sa Statutom NUNS novi predsednik će biti ovog puta biran na godinu dana, odnosno do sledeće redovne izborne skupštine udruženja kada mandat ističe i aktuelnom Izvršnom odboru.

Željko Bodrožić je glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Kikindske" i aktuelni potpredsednik NUNS. U svojoj biografiji navodi da se novinarstvom bavi od 1991. godine, a da je uokom devedesetih godina radio sam u više lokalnih medija (TV KI, Ki-press, Kikindske novosti, RTV VK), a da oktobra 1998. godine sa grupom mlađih novinara iz Kikinde i okoline pokreće nedeljnik "Kikindske", novine na srpskom i mađarskom jeziku. Zbog tekstova više puta je krajem devedesetih i početkom dvehiljaditih osuđivan u sudovima Srbije i drakonski novčano kažnjavan, ali se na te presude žalio međunarodnim organizacijama i sudovima, te je, kako dodaje, prvi novinar našoj zemlji koji je dobio spor protiv države pred Komitetom Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Njujorku (2005. godine), kao i dva spora pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu (2009. godine).

Objavljivao je tekstove u dnevnim novinama "Naša borba", "Blic", "Dnevnik" i "Danas", nedeljnicima "Vreme", "Bulevar" i "Novi magazin", mesečnicima "Republika" i "Status", te internet portalima "Peščanik" i "E-novine". Godine 2001. dobio je NUNS-ovu novinarsku nagradu za etiku i hrabrost "Dušan Bogavac". Član je Nezavisnog udruženja novinara Srbije od 1998. godine i bio je član Izvršnog odbora NUNS-a u tri mandata. Član je i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), angažovan u Savezu antifašista Vojvodine i Srbije i predvodi Udruženje antifašista Kikinde. U njegovoj biografiji se navodi i da je bio portparol i jedan od organizatora građanskih protesta 1996/97. i 2000. godine u Kikindi.

Slaviša Lekić, aktuelni kolumnista Danasa, je bio novinar i urednik u više srpskih (i jugoslovenskih) medija, autor nekoliko knjiga, te autor brojnih tekstova, publikacija, dokumentarnih emisija i filmova – sa radnim iskustvom od 35 godina. Njeogovi ime stoji iza televizijskih projekata „Zloupotreba političkog uticaja: političke stranke kao najveći poslodavci u Srbiji“, „LAZAR“, “Mediji u Srbiji: hronika propadanja”, “Pad haških begunaca”, “Zoran Đinđić: HIPOTEKA” i “Kako se dogodio narod”.

Bio je kolumnista nedeljnika “Newsweek“, vlasnik i glavni i odgovorni urednik magazina Status, novinar i glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Reporter", radio u dnevnicima Borba i Naša borba, i nedlejniku NON. U biografiji mu se navodi da je bio novinar, saradnik i kolumnista u više eminentnih novina i magazina bivše SFRJ: “Danas”, “Nedeljna Dalmacija”, “Mladina”, “Naši dani”, “Duga”, “Vreme”… Bio je član prvog saziva Saveta za štampu, urednik je, autor i/ili priređivač desetak knjiga i bio medijski savetnik u organizaciji UNDP.

Izborna skupština NUNS održaće se 25. marta u 12 časova u beogradskom Medija centru.

]]>
Mon, 20 Mar 2017 08:33:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37981/bodrozic-i-lekic-u-trci-za-predsednika-nuns.html
Nema širenja kapaciteta smeštaja za migrante http://boom93.com/info/srbija/37980/nema-sirenja-kapaciteta-smestaja-za-migrante.html Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević tokom obilaska, sa predstavnicima Fondacije "Ana i Vlade Divac", Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Tutinu, rekao je da Srbija neće širiti kapacitete za smeštaj migranata. ]]>

Država će se truditi da postojeće unapredi prema najvišim standardima”. Resorno ministarstvo uz podršku humanitarne organizacije Catolik Rilif servisa (CRS ) i Fondacije "Ana i Vlade Divac" u Tutinu radi na poboljšanju uslova u privremenom Centru za zaštitu i pomoć tražiocima azila.

Do leta, kako je rekao, rekonstrisaće se objekat koji će omogućiti boravak migranata u što humanijim i boljim uslovima. Ivanišević je naglasio i da je Centar u Tutinu jedan od primera odlične saradnje vladinog i nevladinog sektora, pokazatelj da se udruženim snagama može mnogo postići.

Kapacitet privremenog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila u Tutinu je 80 mesta u zimskom i 150 mesta u letnjem periodu. Vrednost svih projekata koji se sprovode za poboljšanje smeštaja migranata na teritoriji te opštine iznose 350.000 evra, navodi se u saopštenju.

- See more at: http://www.danas.rs/drustvo.55.html?news_id=341476&title=Nema+%c5%a1irenja+kapaciteta+sme%c5%a1taja+za+migrante#sthash.YzaSd4RT.dpuf

]]>
Mon, 20 Mar 2017 08:27:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37980/nema-sirenja-kapaciteta-smestaja-za-migrante.html
Preminuo Nebojša Spaić http://boom93.com/info/srbija/37969/preminuo-nebojsa-spaic.html Novinar i pisac Nebojša Spaić preminuo je danas u Beogradu u 55. godini, saopštilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS). ]]>

Tokom novinarske karijere bio glavni urednik Radio Beograd 202, direktor Media centra u Beogradu, glavni urednik NIN-a, autor i urednik emisije Doba razuma, kolumnista u više nedeljnika, osnivač, direktor i vlasnik Agencije Kovačić i Spaić, i autor više knjiga.

Bio je izvršni direktor nedeljnika NIN do februara 2014, prethodno glavni i odgovorni urednik nedeljnika NIN od 2010. do 2013. godine.

Posle početaka u listu Student, novinarstvom je profesionalno počeo da se bavi na Radio Beogradu 1986. godine. Pisao je tekstove za Indeksovo radio pozorište i Radio na OK kanalu.

Bio je suosnivač i novinar prvog privatnog političkog lista u Srbiji, nedeljnika Opozicija.

Od 2001. do 2003. bio je glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 202, a u dva navrata, u drugoj polovini devedesetih i od 2003. do 2005, radio je i kao šef pres centra i izvršni direktor u beogradskom Medija centru.

Bio je i zamenik glavnog i odgovornog urednika časopisa Evropa, u izdanju Evropskog pokreta u Srbiji a tokom 2005. godine suosnivač nedeljnika Reporter.

Vreme i datum komemoracije i sahrane biće objavljeni naknadno.

]]>
Sat, 18 Mar 2017 13:38:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37969/preminuo-nebojsa-spaic.html
Protest USPRS, nastavak pregovora ili obustava nastave http://boom93.com/info/srbija/37943/protest-usprs-nastavak-pregovora-ili-obustava-nastave.html Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) sa protesta ispred Vlade Srbije zatražila je dijalog sa Ministarstvom prosvete ili će u suprotnom, kako je najavljeno, protest biti radikalizovan. Blokiran je saobraćaj u delu Nemanjine ulice, ispred Vlade. ]]>

Protest je počeo u 12.05 intoniranjem himne Bože pravde, okupljeni prosvetari nose sindikalna obeležja i srpske zastave, a neki od istaknutih transparenta su: "Škole i fakultete pretvarate u prodavnice diploma i titula", "Otkud ovoliko lopova", "Žao nam je što ste naša vlast, a ne vlast nekog našeg neprijatelja". 

Prosvetari će ispred Vlade Srbije održati jedan školski čas. 

Predsednica USPRS Jasna Janković najavila je da će, ukoliko zahtevi ne budu ispunjeni do kraja marta, u školama koje su članice tog sindikata nastava biti potpuno obustavljena na jedan dan, kao upozorenje.

"Ne shvatamo da nema para za naše zahteve, to stvarno ne možemo da razumemo", poručila je Janković sa skupa kojem, prema proceni policije, prisustvuje oko 1.000 prosvetara. Prema njenim rečima, kolege iz drugih sindikalnih organizacija nisu želele da učestvuju u ovom protestu, a telegram je jedino stigao od kolega iz sindikata Nezavisnost. 

Dodala je da se od 736 škola, koje su članice Unije, više od 500 odazvalo protestu. 

Članovi USPRS će u školama skratiti časove na 30 minuta, a među zahtevima su i Zakon o platnim razredima koji bi uneo pravdu u plaćanje budžetskih korisnika i ispunjavanje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji je potpisan na kraju petomesečnog štrajka 2015. godine. 

Najavili su i da će tražiti da se uradi aneks Sporazuma o rešavanju spornih pitanja u prosveti koji će podrazumevati poboljšanje položaja prosvetnih radnika.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da nema razloga za štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i najavio da bi sva sporna pitanja u vezi sa zaradama prosvetara trebalo da budu rešena donošenjem novog zakona o platnim razredima, koji se očekuje do juna.

Šarčević je ocenio da je potpisani sporazum na koji se poziva USPRS, a kojim se traže isplate zaostalih nagrada u ovom trenutku nije moguće ispuniti i da ga on, da je u tom trenutku bio ministar prosvete, ne bi potpisao.

]]>
Fri, 17 Mar 2017 12:57:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37943/protest-usprs-nastavak-pregovora-ili-obustava-nastave.html
Šabić: Dopis koji sam primio od tužioca izgleda kao pretnja http://boom93.com/info/srbija/37942/sabic-dopis-koji-sam-primio-od-tuzioca-izgleda-kao-pretnja.html Dopis Višeg jаvnog tužiocа u Beogrаdu koji je poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić primio sаdrži insinuаcije lišene bilo kаkvog činjeničnog ili prаvnog osnovа o tome dа je poverenik nаvodno počinio nekаkvo krivično delo i objektivno se može rаzumeti kаo pretnjа, navedeno je u pismu Poverenika. ]]>

Poverenik je u pismu tužiteljki Zаgorki Dolovаc ukаzаo dа dopis Višeg jаvnog tužiocа u Beogrаdu koji je juče primio sаdrži insinuаcije "lišene bilo kаkvog činjeničnog ili prаvnog osnovа o tome dа je Poverenik nаvodno počinio nekаkvo, nejаsno koje krivično delo i dа se objektivno ne može rаzumeti drugаčije nego kаo pretnjа, odnosno nedopustiv pokušаj dа se utiče nа nezаvisnu instituciju Poverenikа zа informаcije od jаvnog znаčаjа i zаštitu podаtаkа o ličnosti".


Poverenik je u pismu nаglаsio dа sаsvim izvesno nije posаo jаvnog tužiocа dа preti, već je njegov posаo dа primenjuje zаkon, odnosno dа pokreće krivične postupke kаdа nаlаzi dа zа to imа osnovа.

Rodoljub Šаbić zаtrаžio je od republičke jаvne tužiteljke dа obezbedi dа Viši jаvni tužilаc u Beogrаdu ili, аko je u stаnju, аrtikuliše odgovаrаjući optužni аkt zа "neko krivično delo" i podigne gа protiv njegа pred nаdležnim sudom, ili dа se ubuduće uzdrži od krаjnje nekorektnih insinuаcijа i pretnji koji su potpuno neprimereni normаlnim odnosimа između držаvnih orgаnа i kojimа se urušаvа, pre svegа, ugled sаmog Jаvnog tužilаštvа.

]]>
Fri, 17 Mar 2017 12:55:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37942/sabic-dopis-koji-sam-primio-od-tuzioca-izgleda-kao-pretnja.html
Trinaest godina od martovskog pogroma http://boom93.com/info/srbija/37940/trinaest-godina-od-martovskog-pogroma.html Na današnji dan navršava se 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili više od trideset verskih objekata. ]]>

U talasu nasilja tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba i 11 Albanaca, koji su stradali u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti, preneo je Radio Kontakt plus.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004. ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100.

Međunarodni tužioci i sudije na Kosovu i Metohiji procesuirali su sedam slučajeva uništavanja crkava i 67 osoba osudili na zatvorske kazne od 21 meseca do 16 godina.

Tokom martovskih nereda na Kosovu i Metohiji proterano je 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.

Povod ili izgovor za pogrom bila je kampanja albanskih medija u kojoj su lokalni Srbi optuženi da su psima 
naterali preko reke Ibar grupu dečaka Albanaca iz sela Čabra kod Zubinog Potoka, od kojih se jedan utopio u reci, što nije bilo tačno.

Istraga UNMIK policije utvrdila je da su optužbe bile lažne. Martovske događaje na Kosovu osudili su Savet bezbednosti UN, kao i Evropska unija, a Parlamentarna skupština Saveta Evrope je 29. aprila 2004. donela rezoluciju.

Trinaesta godišnjica od martovskog pogroma biće obeležena danas u Kosovskoj Mitrovici polaganjem venaca i odavanjem pošte stradalima na Kosovu i Metohiji 17. i 18. marta 2004. godine.

]]>
Fri, 17 Mar 2017 10:17:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37940/trinaest-godina-od-martovskog-pogroma.html
Šarčević: Nema razloga za štrajk prosvetara http://boom93.com/info/srbija/37938/sarcevic-nema-razloga-za-strajk-prosvetara.html Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da nema razloga za najavljeni štrajk Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) i najavio da bi sva sporna pitanja u vezi sa zaradama prosvetara trebalo da budu rešena donošenjem novog zakona o platnim razredima, koji se očekuje do juna. ]]>

Šarčević je ocenio da je potpisani sporazum na koji se poziva USPRS, a kojim se traže isplate zaostalih nagrada u ovom trenutku nije moguće ispuniti i da ga on, da je u tom trenutku bio ministar prosvete, ne bi potpisao.

"To su shvatili svi ostali sindikati sem USPRS", kazao je Šarčević u Osnovoj školi "Petar Petrović Njegoš" posle časa koji je posvećen 13. godišnjici nasilja nad Srbima sa Kosova i Metohije.

Dodao je da bi novim zakonskim rešenjem koje se očekuje do juna prosvetni radnici konačno trebalo da po platnim razredima budu izjednačeni sa ostalim zaposlenih u javnom sektoru.

Članovi USPRS najavili su za danas protest ispred Vlade Srbije, a izmedju ostalog zahtevaće ispunjavanje Sporazuma o rešavanju spornih pitanja, koji je potpisan na kraju petomesčnog štrajka 2015. godine.

]]>
Fri, 17 Mar 2017 10:01:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37938/sarcevic-nema-razloga-za-strajk-prosvetara.html
Janković: Policija dužna da primi prijavu o skupu http://boom93.com/info/srbija/37935/jankovic-policija-duzna-da-primi-prijavu-o-skupu.html Vršilac dužnosti zaštitnika građana, Miloš Janković, komentarišući skup predsedničkog kandidata Saše Jankovića, koji je bio planiran za subotu u Savamali, kaže da je policija dužna da primi prijavu o skupu, a ukoliko nije potpuna od podnosioca da zatraži da je dopuni. Na kraju, policija ima pravo da zabrani skup ukoliko se prijava ne dopuni. ]]>

Saša Janković objavio je u sredu uveče na svom Twitter nalogu da je policija na opštini Savski venac "fizički odbila" da primi prijavu o skupu planiranom u Savamali za subotu 18. mart. Načelnik Policijske stanice Savski venac Radovan Gatarić je, u pisanoj izjavi za N1, naveo da prijava koju je građanin doneo u ime grupe građana "Za Srbiju bez straha" sadrži manjkavosti i da policija nije odbila prijavu, već da je podnosilac od nje svojevoljno odustao.

Miloš Janković kaže da zaštitnik građana nije dobio pritužbu o tom slučaju, ali da može načelno da kaže da policija mora da primi prijavu, a ukoliko u njoj nedostaju informacije dužna je da naloži da se prijava dopuni.

"Ako nije dopunjena može da zabrani skup. Plicija mora da primi prijavu, svako odbijanje primanja dovodi nas do primera prakse koju karakterišemo kao loša uprava. To je nedopustivo", ističe Janković.

Zaštitnik grđana je Skupštini Srbije predao godišnji izveštaj, koji po zakonu mora da se nađe u Skupštini najkasnije do 15. marta. Janković objašnjava da je sačinjavanje tog izveštaja praćeno nelagodom jer Skupština pune dve godine nije razmatrala prethodne izveštaje.

"Dolazite u situaciju da nešto činite, a da niste sigurni da li će to imati svoga razloga", kaže Janković.

Dodaje da je ovaj izveštaj najobimniji od svih u proteklih 10 godina rada zaštitnika građana. Kao najveći problem navodi se siromaštvo i nedostatak pravne sigurnosti koja bi omogućiča da se građani osećaju kao građani u punom kapacitetu.

Vršilac dužnosti zaštitnika građana kaže da je prethodnu 2016. godinuobeležilo osporavanje postignuća i rada zaštitnika.

"To se pokazivalo kroz medijsku kampanju koje je bila usmerena da se devalvira rad nezavisne institucije. U svemu tome građani su uočili da je zaštitnik građana bez obzra na te napade uspeo da se nametne kao institucija od poverenja. Često se dešavalo da dobijamo pritužbe građana koje počinju rečima: 'Znam da niste nadležni, ali samo vama možemo da se obratimo...'", rekao je Janković.

Kaže da je najveći broj pritužbi bio iz oblasti socioekonomskih prava, povrede načela dobre uprave, što znači da nadležni organi nisu pravovremeno reagovali.

"Suočeni smo sa nečim što se može nazvati loša uprava", kaže Janković.

Govoreći o slučaju Savamala, Janković kaže da je zaštitnik građana vrlo brzo uradio nadzor u tom slučaju, a da je veći problem postalo to što nije činjeno posle rušenja u Savamali, nego ono što se te noći desilo.

"U slučaju Savamamla policija nije postupala po nalogu Tužilaštva, nemamo podataka šta se desilo. Sve to što se desilo u Savamali te noći sada odlazi pod B, u odnosu na nešto što se rodilo kao važnije - pod A – šta sve nije učinjeno od tada. Nije dobro što se nije činilo ništa u dužem periodu, država treba da stavi tačku na taj slučaj. Manja će šteta biti da se razreši nego da se ćuti o tome", ističe Janković.

]]>
Fri, 17 Mar 2017 09:37:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37935/jankovic-policija-duzna-da-primi-prijavu-o-skupu.html