Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Srbija.jpg?thumbId=29479&fileSize=39281&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146449000 Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html Stojiljković: Partije okupirale države, zapošljavaju... http://boom93.com/info/srbija/38799/stojiljkovic-partije-okupirale-drzave-zaposljavaju....html Profesor na Fakultetu političkih nauka i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković ocenio je, povodom 1. maja - Praznika rada, da je za mnoge zaposlene u Srbiji pojam "tri osmice" postao neka vrsta bajke ili basne o dobrom životu. ]]>  

"Nažalost, sada za Prvi maj, ovde ćemo ponovo imati užasno aktuelne one "tri osmice" za koje se radnički pokret zalagao krajem 19. veka i kada je napravljena prva prosava Prvog maja", rekao je Stojiljković za Srnu.

On je dodao da je "za mnoge zaposlene ovde osam sati rada, pristojnog ugovorenog i na vreme plaćenog, osam sati odmora i osam sati slobodnog vremena postala neka vrsta basne ili bajke o dobrom životu".

"Dva veka kasnije opet imamo aktuelne te tri osmice", naveo je Stojiljković. 

Govoreći o sistemu u kojima žive radnici na prostorima bivše Jugoslavije, uključujući i Srbiju, on je rekao da je to "razorna kombinacija fariserijskog neoliberalnog modela, gde je neoliberalni model još rigidniji u interesu prikupljanja profita", i partijskog kapitalizma. 

"Ono što imamo na svom terenu je sistem partijskog kapitalizma i partijskog zapošljavanja, gde su partije i koalicije na vlasti koje se menjaju, okupirale države i pretvorile je u svoj sistem, zapošljavajući, postavljajući svoje ljude na rukovodećim pozicijama u javnom sektoru", rekao je Stojiljković. 

On je ocenio da su rat i ratna dešavanja u regionu prosto otvorili prostor da to bude još rigidnije sa većim nivoom siromaštva i bede. 

Stojiljković je naveo da su pozicija zaposlenih, stopa nejednakosti, zaostatak zarade u odnosu na profite i povlačenje sindikata opšta konstanta, samo što to ima još rigidnije vidove na čitavom bivšem jugoslovenskog prostoru, sa delimičnim izuzetkom Slovenije. On je dodao da je Slovenija pokazala, ipak, neku vrstu spremnosti da poštuje socijalne i evropske vrednosti i da gradi socijalno-tržišni model i da ne ukida praksu zaštićenosti kolektivnim ugovorima, što je rezultiralo relativno održanom stopom sindikalne unisionisti i visokim pokrivenosti zaposlenih kolektivnim ugovorima. 

"Volim da citiram švedske socijaldemokrate iz 70-ih godina, koji su otprilike rekli - radnik može imati solidnu platu, može kupiti kuću na kredit, može imati i svoja kola. Ja bih dodao i svoj plazma televizor. Ali, to je jednako nebitno, kao što se plebs nije pitao ni za vreme Rimskog carstva", naveo je Stojiljković.

Kada je reč o zakonskim okvirima u vezi sa pravima radnika, on je rekao da oni ostaju u okviru evropskih pravila, jer se formalno makar teži evropskim integracijama i evropskim vrednostima, ali da to u praksi ostaje daleko ispod nivoa zakona. 

"U sindikatima moramo da pokažemo veliko umeće organizovanja i da kombinujemo i elemente protesta i vođenja socijalnog dijaloga, ali i lobiranja među građanima i organizacijama civilnog društva za promene", naveo je Stojiljković, dodajući da socijalne zahteve, treba da prate i politički.

]]>
Sun, 30 Apr 2017 14:44:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38799/stojiljkovic-partije-okupirale-drzave-zaposljavaju....html
Namera da se onemogući rad N1 http://boom93.com/info/srbija/38794/namera-da-se-onemoguci-rad-n1.html Ministarstvo kulture i informisanja, prema saznanjima N1, priprema novu medijsku strategiju i set novih medijskih zakona u kojima bi, prema namerama Ministarstva, jedno od novih rešenja bio predlog da se kablovskim distributerima televizijkih kanala i njihovim povezanim licima, zakonski onemogući da proizvode i poseduju sopstvene kanale. ]]>

Prema starom-novom tumačenju Ministarstva, iza ove namere je navodno usklađivanje domaćih medijskih zakona i pravila sa evropskom regulativom i praksom.

Sličano zakonsko rešenje sa identičnim obrazloženjem pre tri godine, a uoči pokretanja rada N1, isto ministarstvo već je pokušalo da implementira. Predlog zakona nije dobio podršku u Briselu, što je uverljiv dokaz da ono nema uporište u evropskoj i svetskoj praksi.

U Velikoj Britaniji Sky UK Limited ima svoj kanal Sky News. U Rumuniji - RCS & RDS ima Digi 24 news kanal kao i druge kanale. Svoje kanale imaju i Holandski kablovski distributer Ziggo, Danski YouSee, Estonski STV AS. Američki Turner Broadcasting System takođe ima svoj kanal vesti CNN. Postoje brojni drugi primeri.

Cilj ministarstva pre tri godine bio je da se onemogući da N1 uopšte počne sa radom a cilj nove nagoveštene inicijative je da se N1 razdvajanjem od investitora dovede u nemoguće uslove opstanka i da se sa novim uslovima dodatno ograniče medijske slobode u Srbiji, koje su ionako već egzistencijalno ugrožene.Iz višegodišnjih izveštaja o napretku u evrointergracijama, jasno je i da Evropska Unija pitanje ugroženosti medijskih sloboda u Srbiji vidi kao jedno od najkritičnijih.

N1 je jedini informativni kanal koji bi se našao na udaru takvog rešenja i obratiće se za savet nadležnim institucijama u Briselu.

N1 poziva Ministarstvo kulture i informisanja da odustane od te namere i da budućom medijskom strategijom kao i novim medijskim zakonima medijske slobode u Srbiji širi a ne da ih sužava.

 
]]>
Sat, 29 Apr 2017 12:43:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38794/namera-da-se-onemoguci-rad-n1.html
Sud tvrdi da Srbija nije ispunila formu, Ministarstvo negira http://boom93.com/info/srbija/38779/sud-tvrdi-da-srbija-nije-ispunila-formu-ministarstvo-negira.html Sud u Kolmaru, koji je odbio izručenje Ramuša Haradinaja, naveo je u svojoj Odluci da u zahtevu Srbije za izručenje nisu ispunjeni svi formalni uslovi da bi on bio prihvaćen. Ministarstvo pravde Srbije ocenilo je kao netačne navode francuskog suda. ]]>

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva pravde, Srbija je u potpunosti ispoštovala proceduru koja je propisana Evropskom konvencijom o ekstradiciji i uz zahtev za izručenje dostavila je i rešenje o sprovođenju istrage, rešenje o određivanju pritvora, kao i naredbu o izdavanju poternice.

"Navedeni dokumenti su bili dovoljni da francuski organi i na osnovu toga utvrde da su ispunjeni svi neophodni uslovi potrebni za izručenje Haradinaja", navodi se u saopštenju.

"Srbija je, uz sve poštovanje domaćih i međunarodnih procedura o ekstradiciji, dostavila svu potrebnu dokumentaciju i više nego dovoljno potrebnih dokaza i činjenica da francuskih sud u Kolmaru donese pozitivnu odluku i dozvoli da Haradinaj bude izručen Srbiji", zaključilo je Ministarstvo pravde.

Sud u Kolmaru proglasio je neprihvatljivom pisanu notu koju je Srbija sudu dostavila 1. marta, jer, kako tvrdi, nije ispoštovana procedura. Za francuski sud je neprihvatljiva i dopuna zahteva za izručenje, koji je sudu dostavljen posle odluke o proširenju istrage tužilaštva za ratne zločine 5. januara 2017. godine, jer, kako je navedeno, ne ispunjava formalne uslove propisane krivičnim zakonima.

Sud navodi da dopuna zahteva nije praćena poternicom, za razliku od naloga za hapšenje (poternice) od 1. oktobra 2004. Francuski sud navodi da je Srbija podrazumevala da joj ne treba nova poternica u odnosu na proširenje istrage, jer jedna već postoji.

“Međutim, svaki zahtev za izručenje mora da zadovolji formalizam, koji je obavezan kad je reč o zahtevu za izručenje”, smatra francuski sud.

]]>
Fri, 28 Apr 2017 08:17:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38779/sud-tvrdi-da-srbija-nije-ispunila-formu-ministarstvo-negira.html
Saša Janković razgovarao sa evropskim parlamentarcima http://boom93.com/info/srbija/38778/sasa-jankovic-razgovarao-sa-evropskim-parlamentarcima.html Saša Janković imao je tokom protekla dva dana niz sastanaka u Evropskom parlamentu sa parlamentarcima i savetnicima u toj instituciji. ]]>

Kako je saopštio njegov tim, sve sagovornike interesovala je situacija u Srbiji nakon predsedničkih izbora, protesti i politički planovi Jankovića i pokreta koji predvodi. Tom prilikom, Janković je u Briselu istakao da vlast u Srbiji gubi poverenje prevarenih građana, da se održava reklamirajući lažnu stabilnost, nauštrb dobrobiti stanovništva i odnosa sa narodima regiona koje preko svojih medija podriva.

Janković je takođe ocenio da su protesti u Srbiji izraz autentične volje ljudi koji traže institucije, poštovanje zakona, pravdu i ljudsko dostojanstvo, a protive se puzajućoj diktaturi i strahovladi. Politička organizacija koja je nastala tokom predsedničke kampanje je postojeća, stvarna alternativa autokratskom režimu i organizuje se širom Srbije na platformi društvene pravde i vladavine prava.

Sagovornicima u Briselu Janković je skrenuo pažnju i na činjenicu da građani Srbije gube poverenje u institucije EU zbog njihovog povlađivanja režimu u Srbiji koji ruši sve vrednosti na kojima su sazdane Srbija i Evropa, navodi se u saopštenju.

Janković je razgovarao sa potpredsednicom Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček, podpredsednikom Grupe Naprednog saveza socijalista i demokrata Džoom Vajdenholcerom (Joe Weidenholzer), predsednikom grupe ALDE Hansom Van Balenom (Hans van Baalen), poslanicima u Evropskom parlamentu Tanjom Fajon, Sorajom Post, Igorom Šoltesom, Jozom Radošom, Ivom Vajglom, Ivanom Jakovčićem i drugima. Takođe, Janković je razgovarao sa savetnicima za spoljne poslove, odbranu i bezbednost u kabinetu predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija i više parlamentarnih grupa. Sagovornici su Jankoviću ponudili saradnju i pomoć.

]]>
Fri, 28 Apr 2017 08:13:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38778/sasa-jankovic-razgovarao-sa-evropskim-parlamentarcima.html
Vučić: Sramna i politička odluka, protestna nota Francuskoj http://boom93.com/info/srbija/38773/vucic-sramna-i-politicka-odluka-protestna-nota-francuskoj.html Odluka francuskog suda da ne izruči Ramuša Haradinaja Srbiji je sramna, skandalozna, protivpravna i nepravična i više od svega politička, rekao je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao da nikome neće dozvoliti da ponižava Srbiju, pa ni Francuskoj i da će uputiti protestnu notu. ]]>

Ambasador Srbije u Francuskoj biće pozvan na hitne konsultacije.

Premijer je rekao da neće biti prekidanja diplomatskih odnosa sa Francuskom, ali da moramo da pošaljemo jasnu poruku šta mislimo o odluci suda u Kolmaru.

"Važno nam je da imamo odnose sa Francuskom, ne želim da ugrozim stabilnost i budućnost Srbije bilo kakvim potezom, nisam razmišljao o takvoj odluci, ovo je najviši stepen našeg suportstavljanja", rekao je on.

Vučić je rekao da je Srbija ispunila sve zahteve za razmatranje uslova za ekstradiciju i dostavila potrebnu dokumentaciju.

"Međutim u tački 2 odbacuje se podnesak iako su na tome oni insistirali da bi moglo da se proveri da li imamo nove činjenice. Iskazi su dati pred odeljenjem Specijalnog suda u Beogradu i niko ne razume jer nema objašnjenja da nije prihvaćeno. Tačka 4, da nije žalosno i tužno bilo bi smešno – utvrđuju da izručenje Haradinaja može da ima izuzetno teške posledice po njega, pa nismo ga zvali na čokolade i bombone nego da odgovara za zločine".

Vučić je rekao da je pravni tim Srbije počeo sa analizom i da imam nekoliko pitanja na koje, kako kaže, "očekuje odgovore koje nećemo dobiti".

"Ne postavlja se pitanje koliko puta ćemo da budemo odbijeni, već koliko puta možemo da ustanemo i ne odustanemo. Da li vi mislite da je neko mogao da izmisli da je silovan toliko puta, pa što nas pravite budalama, nismo mi budale nego oni koji takve odluke donose".

Vučić je rekao da se politika Srbije ne menja iz dana u dan i da se zna koja je.

"Nalazimo se ne evropskom putu, želimo dobre odnose sa ruskim i kineskim prijateljima, imamo više i morala i obraza od nekih koji bi da nam drže pridike svakog dana". 

On je naveo da Srbija nikada neće odustati od rada svojih tužilačkih organa, jer je to dužna žrtvama. 

"Ovo danas nije velika pobeda Albanaca, nego velika pobeda zločinaca. Onih koji su mogli da čine najstrašnija nedela... Naša je obaveza da zbog žrtava svoju borbu nastavimo i nećeme prestati i nećemo odustati", rekao je Vučić. 

On je dodao da će sutra, a najkasnije u roku od tri dana, Srbija svim članicama UN uputiti pismo u kojem će pokazati šta je i koliko uložila u očuvanje bezbednosti. Premijer Srbije je podsetio da je pre nekoliko dana upozorio da je došlo do promene ponašanja Albanaca i naglog pominjanja ideje o velikoj Albaniji.

On je izneo podatak da je 18. aprila u jednoj kući u Gnjilanu bio održan sastanak osobe sa poternice sa liderima nekadašnje OVPBM, na kojem je razmatrana aktuelna situacija i mere koje će preduzeti. On je dodao da su Albanci promenili koncept posle 23. decembra i "važnog sastanka u jednoj stranoj zemlji" i dodao da su srpske službe bezbednosti došle do svih podataka.

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru, na današnjem ročištu, odbio je zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.

Haradinaj je odlukom suda oslobođen i u roku od 24 sata može da se vrati na Kosovo.

Ramuš Haradinaj je izjavio da je njegovo oslobađanje i odbijanje zahteva za njegovo izručenje Srbiji pobeda Albanaca. Posle oslobađanja Haradinaj je rekao da će otputovati za Strazbur, podići pasoš i odmah krenuti za Kosovo.

Oslobađanje Haradinaja je na Kosovu dočekano vatrometom i pucanjem iz vatrenog oružja.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 14:01:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38773/vucic-sramna-i-politicka-odluka-protestna-nota-francuskoj.html
Đuričko: Imam obavezu da glasno govorim - ovo je diktatura http://boom93.com/info/srbija/38770/djuricko-imam-obavezu-da-glasno-govorim---ovo-je-diktatura.html Glumac Nikola Đuričko izjavio je da su ljudi gladni i da moraju da pristanu da se odreknu privilegije da slobodno govore i biraju, te da zato ima obavezu da glasno govori da "ovo jeste diktatura". ]]>

"Moguće je da (Aleksandar) Vučić nije svastan i da ne primećuje da je trenutno i predsednik i premijer i koordinator svih službi bezbednosti i predsednik kućnog saveta i svih odeljenskih zajednica, ali ja sam svestan i svi vide da je ovo diktaura", rekao je Đuričko u intervjuu magazinu NIN.

Komentarišući primedbu da se najviše bune oni kojima najmanje fali, Đuričko je naveo kao primer Lebane.

"Kad tamo stigneš prvo vidiš umrlice, srce da da ti stane od tuge i nepravde. Tu je jedna od najnerazvijeniojih opština Imaju stopu 70 odsto i skoro svi su glasali za Vučića jer misle: 'Kad god smo bili opozicija opština je ostajala nerazvijena. Nećemo više to da radimo. Mi ćemo biti najpoznatija opština po SNS-stvu. Onda ćete možda i nama otvoriti neku fabriku'", kaže Đuričko.

Zaključuje da vlast na taj način "lomi kičmu ljudima".

]]>
Thu, 27 Apr 2017 13:01:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38770/djuricko-imam-obavezu-da-glasno-govorim---ovo-je-diktatura.html
Apelacioni sud u Francuskoj oslobodio Haradinaja http://boom93.com/info/srbija/38768/apelacioni-sud-u-francuskoj-oslobodio-haradinaja.html Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru, na današnjem ročištu, odbio je zahtev Srbije za izručenje lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. ]]>

Haradinaj je odlukom suda oslobođen i u roku od 24 sata može da se vrati na Kosovo.

Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.

Vlada Srbije zakazala posebnu sednicu u 11 časova.

Haradinaj je priveden 4. januara na teritoriji Francuske, na osnovu poternice koju je protiv njega izdala Srbija za ratne zločine počinjene tokom rata na Kosovu 1998. i 1999. godine.

Sud je Haradinaja 12. januara, uz određene mere, pustio da odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi. Haradinaj se pred sudom u Kolmaru pojavio 1. i 9. februara, kao i 2. marta i 6. aprila.

Više puta od hapšenja je ponovio da ne prihvata da bude izručen Srbiji i iznosio ocenu da je reč o političkom procesu protiv njega.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

U međuvremenu, predsednik Albanije Bujar Nišani potpisao je ukaz kojim je dodelio državljanstvo Haradinaju i njegovoj supruzi Aniti, ali je Ministarstvo pravde saopštilo da to ne može biti osnov za eventualni zahtev za njegovo izručenje Tirani.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 10:49:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38768/apelacioni-sud-u-francuskoj-oslobodio-haradinaja.html
Preminuo Sreten Karić http://boom93.com/info/srbija/38767/preminuo-sreten-karic.html Biznismen Sreten Karić preminuo je danas u Beogradu posle duge i teške bolesti, saopštila je BK grupa. ]]>

Bio je najstariji od braće Karić, jedan je od osnivača BK kompanije i imao je važnu ulogu u porodičnom biznisu. Bio je na funkcijama generalnog direktora Mobtela i predsednika Astra grupe.

Više javno tužilaštvo u Beogradu nedavno je obustavilo istragu protiv njega i 14 osumnjičenih koji su se teretili da su oštetili Mobtel za više od 60 miliona evra.

Sahrana će se obaviti 3. maja u Beogradu, navela je BK grupa.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 10:44:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38767/preminuo-sreten-karic.html
Goran Nikolić: Na petom smo mestu od dna http://boom93.com/info/srbija/38755/goran-nikolic-na-petom-smo-mestu-od-dna.html Ekonomista Goran Nikolić kaže da je Srbija, po ekonomskim pokazateljima, na petom mestu od poslednjeg. Na premijerovu projekciju da ćemo živeti bolje za osam meseci, kaže da to nije rok koji je za ekonomiju relevantan, i smatra da se ništa bitno neće desiti. ]]>

Nikolić kaže da je Srbija, po ekonomskim pokazateljima, na 5. mestu od dna, od 50 država Evrope, bolji smo od Ukrajine, Moldavije, Albanije, Makedonije. "Od svih ostalih smo, po prosečnim platama, slabiji", rekao je i dodao da su prema najnovijim podacima iz 2017. prosečne plate i u Bugarskoj veće za 20 evra nego kod nas (406 evra), u Turskoj su, navodi, 543 evra.

Nikolićeva knjiga "Razbijanje ekonomskih mitova" je nedavno izašla iz štampe.

Od 2008. do 2016. kaže da su suštinski plate stagnirale, i da je ta stagnacija od 8 godina posledica i krize i rasta javnog duga i potrebe da se on smanjuje. Formalno je plata u poslednjih 17 godina bila najveća 2008. godine, dodaje.

"Martovska plata je veća za 0,6 odsto od martovske plate prošle godine - tim tempom za 97 godina će plata biti duplo veća... Plata je veća u evrima za 3,6 procenata, ali imamo inflaciju u evrima koja je 1,5%", dodaje.

Predsednik Vlade Srbije i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da će svi građani do kraja godine živeti bolje i da će biti povećane plate i penzije.

Osvrćući se na premijerova obećanja, kaže da će suštinski biti nekih poboljšanja ove godine. Ako rešite da povećate plate u javnom sektoru, kaže da onda to može da dovede do tri posledice, grubo rečeno: Možete da povećate BDP, što je sjajno - imaćete veću platu, pa iz nje veću potrošnju pa će iz nje da dođe do veće proizvodnje, drugi efekat je inflacija - da dođe do rasta cena, i treći efekat je rast uvoza - jer nemate dovoljno roba da domaćinstva sa većim platama opslužite, i ona će uglavnom tražiti robu iz uvoza.

"Mislim da se za 8 meseci ne može desiti nešto bitno, kao što se ništa bitno nije desilo u prethodnih osam meseci... To nije rok koji je u ekonomiji relevantan, ti kratkoročni rokovi su bitni samo u negativnom smislu", kaže Nikolić.

On kaže da je sam rast srednjeročna kategorija i da to podrazumeva oko pet godina - da, na primer, rast od četiri odsto u roku od pet godina može da "pomeri stvari". "Zaista mislim da je rast od četiri odsto u Srbiji veoma optimističan", rekao je Nikolić i dodao da bi lično bio zadovoljan da rast u narednih pet godina bude tri ili 3,5 odsto, naročito ako se uzme u obzir stagnacija u godinama iza.

Da bi duplirali BDP, ako bi bio rast koji je planiran - dakle 3,5 posto - za to bi trebalo tačno 20 godina, naveo je.

Što se rasta tiče, kaže da nema više velikih inovacija koje vuku rast kao ranije. Ono što ističe je i starenje populacije, koje podrazumeva i izdvajanja za penzijski i zdravstveni sistem. Više ćemo morati da izdvajamo za te namene, dodao je.

Imamo manju stopu onih koji traže posao, kaže Nikolić, ali dodaje da je to posledica toga što godišnje izgubimo 45.000 ljudi, više za 36.000 ljudi umire nego što se rađa, i oko 10-11.000 odlazi u inostranstvo. Uz takvu stopu, imate sve manju ponudu na tržištu radne snage, kaže. "Mi smo šampion po stopi ljudi koji traže posao u Evropi, naša stopa je daleko veća od zemalja u okruženja", navodi.

On je ocenio da su nam, što se tiče investicija, sudbina nisko plaćeni poslovi.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 08:14:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38755/goran-nikolic-na-petom-smo-mestu-od-dna.html
Mekejn: Vučić mora da balansira između Istoka i Zapada http://boom93.com/info/srbija/38754/mekejn-vucic-mora-da-balansira-izmedju-istoka-i-zapada.html Novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora pažljivo da balansira između Istoka i Zapada, izjavio je američki senator Džon Mekejn, koji je nedavno boravio na Balkanu i ocenio da bi u tom regionu Sjedinjene Američke Države trebalo više da budu angažovane. ]]>

"Svi znamo da su odnosi Srbije i Rusije stari više vekova. Istovremeno, Srbija učestvuje u vežbama za obuku sa Sjedinjenim Državma, postoji vojna saradnja dve zemlje", naveo je Mekejn u intervjuu za Glas Amerike.

On je istakao da je Vučić jasno stavio do znanja da se Srbija neće pridružiti NATO, ali da će sarađivati i da sarađuje, naročito kada je reč o borbi protiv terorizma.

"Vućić želi dobre odnose sa Sjedinjenim Državama i evropskom zajednicom, ali istovremeno razume da postoje dugi odnosi sa Rusijom. I mislim da će njegove poteze do određenog stepena da diktira naš i evropski angažman u zemlji", naglasio je on. 

Prema njegovim rečima, nije sasvim jasno u kom smeru Srbija ide, naročito u svetlu izbora predsednika Vučića. Povodom zabrinutosti koja postoji u Srbiji zbog koncentracije vlasti, posle Vučićeve pobede na izborima, Mekejn je rekao da "postoji trend u istočnoj Evropi – Mađarskoj, donekle u Poljskoj, Bugarskoj – konsolidacije vlasti u rukama pojedinačnih lidera" i da "postoji rizik od toga u Srbiji". 

On je ocenio i da bi dijalog Beograda i Prištine dijalog trebalo nastaviti i dodao da ga je ohrabrilo to što su obe strane barem prijemčive za tu ideju. "Moramo da uradimo sve što možemo da podstičemo pomirenje jer ne možete da stare rane držite otvorenim i istovremeno služite narodu tih različitih zemalja, koji zaslužuje budućnost, a ne život u prošlosti", naglasio je Mekejn.

"Mislim da predsednik Vučić zbog većine s kojom je pobedio na izborima veruje da ima snažan mandat. Mi moramo da uradimo što god možemo da osiguramo da on kao predsednik jedne demokratije poštuje to kako demokratija u suštini funkcioniše", naglasio je američki senator.

On je rekao da su neka druga pitanja kao što su Rusija, Ukrajina, Bliski istok, Kina, odvratila pažnju Vašingtona koji nije obraćao pažnju na region, niti su Evropljani obraćali dovoljno pažnje na Balkan.

Smatra i da je veoma jasno da Rusi pokušavaju da prošire štetan uticaj na Balkanu, pominjući pokušaj puča u Crnoj Gori i očigledan pokušaj pojačanog uticaja na Srbiju, a, kako je rekao, tu su lažne vesti i hakovanje koje se stalno odvija, Sputnjik, Russia Today... 

"Takođe postoje tenzije posebno između Srbije i Kosova, tako da verujem da je to, iskreno rečeno, rezultat izostanka američkog i evropskog liderstva", naglasio je Mekejn. "Učestvovali smo u konfliktu tamo, došlo je do velikog gubitka života, a poslednjih godina smo izgleda napustili region, i to je još jedan primer gde je američko liderstvo apsolutno neophodno", istakao je on. 

"Treba da budemo više angažovani, trebalo bi da potvrdimo svoju podršku, da ih uključimo u neke od naših zajedničkih vojnih operacija, posebno one koje su članice NATO. Njima takođe treba da iskažemo zahvalnost za pomoć u Avganistanu i širom sveta", rekao je Mekejn. 

Mekejn je rekao i da Vašington ne može da bude srećan zbog sporazuma Srbije o nabavci oružja iz Rusije.

"Možda nisam u pravu, ali verujem da novoizabrani predsednik Vučić pokušava da pažljivo balansira između Rusije i Evrope. Zna da su njegovi građani ovih dana više proevropski nego proruski orjentisani", dodao je on.

"Istovremeno, kao što sam rekao Srbija ima viševekovne odnose sa Rusijom. Ne mislim da želi previše da se približi Rusiji, zato što smatram da većina njegove populacije više prozapadno i provevropski orjentisana nego proruski", rekao je Mekejn. 

"Moj razgovor sa njim je bio produktivan. Da smo obraćali pažnju na njega, Srbiju, mogli smo da imamo veću saradnju, više zajedničkih obuka, vežbi, veza koje bi bile dragocene ne samo za zapadne interese, već i za region", rekao je Mekejn. 

]]>
Thu, 27 Apr 2017 08:09:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38754/mekejn-vucic-mora-da-balansira-izmedju-istoka-i-zapada.html
Vladika Grigorije: Vučić, Nikolić i ja nikad na istoj strani http://boom93.com/info/srbija/38753/vladika-grigorije-vucic-nikolic-i-ja-nikad-na-istoj-strani.html Vladika Grigorije, predsedavajući Međureligijskog veća BiH, rekao je u Pressingu da sa Vučićem i Nikolićem nikada nije bio na istoj strani. Ocenio je da je premijer Srbije preterao s pojavljivanjem u medijima, i dodao da je opasan političar. Kaže da smo od političara napravili polubožanstva, a proteste u Srbiji - apsolutno podržava. ]]>

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je verski lider koji se, uz crkvenu službu, bavi sportom i biznisom, a u svojoj prošlosti bio je jedan od predvodnika protesta protiv Slobodana Miloševića. Često ga karakterišu kao nekoga ko kritikuje nastupe i izjave Aleksandra Vučića. Vladika je za N1 govorio o tome. Kazao je da je protiv toga što Vučić ima dosta nametljivosti u svom nastupu, što je mnogo na televiziji, što suviše priča i dodaje da je vrlo sposoban da sve pokrije.

"Nisam ni ja nesposoban definitivno, ali... Imam utisak da je preterao. Imam utisak da misli da su mu mediji pridali previše značaja. Važno je imati medije i pokrivati medije, ali se to vrati kao bumerang. Mislim da je preterao u pokrivanju medija. Vučić i ja nikad nismo bili na istoj strani. Od 1992. do danas. Ja kad sam bio za Evropu i demokratiju, on nije bio. Ja sam uvek bio protiv Miloševića, nikad nisam bio za njega. Nisam ja naivan, on je ozbiljan, sposoban i opasan političar, sve prati i sve vidi. On zna da ja nisam za njega, baš me briga što zna. Ima jedan detalj u kojem vidim našu različitost koja je bolna, po mene bolna", kazao je.

Podsetio je na svoj govor iz daleke 1991. godine u Glini na komemoraciji stradalima.

"Ja sam negde 1991. godine govorio u Glini na komemoraciji za stradale kao student. Održao sam vatren govor šta će uslediti u Hrvatskoj ako se ljudi ne promene i ne pokaju. Razlika između mene i njega je što ja posmatram makar 5, 6 godina unapred i predviđam na osnovu toga šta stvarno može da im se dogodi. Koliko on misli da je važno da bude na čelu Srbije pet godina, onda mora gledati barem 15 godina unapred", dodao je.

Osvrnuo se i na prozivke koje su stizale od aktuelnog predsednika Srbije, Tomislava Nikolića, i rekao da su razgovarali.

"Nisam odgovarao na prozivke Nikolića, ja sam otišao kod njega i rekao: Evo nazvao sam vas pogrdnim imenima, vi ste bili drski prema meni i tu smo popili po rakiju, pričali i razgovarali. Slučajno me dovezao prijatelj koji ima dobra kola, a to su slikali i pričali da su moja kola. Sve su to ljudi. Sve su to smrtni ljudi i toliko su zbunjeni kao što sam i ja bio. Ja da se ne držim Boga i ne bojim Boga, bio bih gori od njih. Želim da kažem ljudima: Protestujte i ne bojite se ljudi, boj'te se Boga. Najgore je ako ljudi ćute i trpe, to će eksplodirati u jednom trenutku", dodaje.

Na čelu protesta protiv Miloševića

Vladika Grigorije je nakon toga opisao kako je bio jedan od predvodnika protesta protiv Slobodana Miloševića.

"Te 1992. godine sam bio student teologije, ti momci tamo su mislili da sam dobar za to. Počeli smo se družiti sa drugim studentima sa drugih fakulteta i pokrenuli smo proteste protiv Miloševića. Hteli smo zaustaviti rat. Imali smo osećaj da smo pametni, bili smo mladi i hrabri, a to tada nije bilo nimalo jednostavno. U najkraćem mogu reći da se ne stidim toga, ne ponosim se previše jer smo doživeli neuspeh neke vrste. Ponosan sam zbog toga što vidim da se mnogo toga lošeg dogodilo i našem narodu i samom Miloševiću. Kad se sve to zbilo kasnije, danas kad pomislim na to da li je moguće bilo sve uraditi bez krvi, stradanja, izbeglištva i stida dolazim do zaključka da je možda bilo bolje da su ljudi tada slušali što im govore mlade ljudi", kazao je Grigorije.

Opisao je i kako je gledao intervju sa Noamom Čomskim u kojem opisuje istoriju SAD-a, te i iz toga izvukao pouku.

"Gledao sam jedan dugačak intevju Noama Čomskog koji traje 2-3 sata, gde on objašnjava istoriju Amerike. Zamislite paradoks - najveći razvoj i najbolje stvari u Americi su se desile 60-ih i 70-ih kada je bilo najviše protesta u Americi. Zašto je to važno? Zato što je ljudima na vlasti je potreban korektiv. Vlast je veliko iskušenje, duhovno. Mogu sad slobodno da kažem nakon toliko godina, mogu najviše da se zahvalim svojim kritičarima", rekao je.

"Od političara smo napravili polubožanstva"

"Često kažem da smo političarima dali previše značaja i napravili od njih neka "polubožanstva". To je bilo nekako svojstveno raznim epohama kroz istoriju", kaže vladika. "Mi smo trenutno u nekoj polupaganskoj fazi kada je političar sve. On je i urednik života, on je i estradna zvezda i onaj koji odlučuje o kulturi, umetnosti, politici. Naša uloga ljudi, naroda i nas kao verskih službenika je nekako nečasna jer smo mi pristali na to, da oni pomisle o sebi tako visoko. Mi kao neko ko je trebao biti njihov korektiv smo prestali to biti", dodao je.

Vladika kaže da je važno da počnemo da razmišljamo slobodnije i radimo ono što je dobro i tako će se i oni korigovati, a da njih treba uticati ukazujući im na dobre primere.

Protesti u Srbiji: "Apsolutno podržavam"

Upitan o protestima u Srbiji koji se od 3. aprila svakodnevno održavaju u Beogradu, ali i drugim gradovima, rekao je da ih apsolutno podržava. "Ne bih savetovao ljudima da se ističu da su vođe, jer smo se mi isticali kada je to bilo ozbiljno. Nisam baš imao priliku da podržavam bilo koga u Srbiji, ali mogu reći da nikad nisam podržavao ni Nikolića, ni Vučića. To sam mu rekao u direktnom razgovoru u Mostaru", poručio je Grigorije.

"Ne bih bio patrijarh"

Kaže da ne bi želeo da bude patrijarh: "Nemam tu želju i ambiciju, znam da mi mnogi ne veruju, ali neću da se pravdam. Jedino gde bih otišao da služim jeste Beograd, ali ne kao patrijarh nego kao sveštenik ili neki episkop. Volim taj grad i ljude koji žive u njemu. Nemam ambiciju da budem patrijarh jer je to užasno teško", naveo je u Pressingu BiH.

"Ne godi mi da me zovu Kluni, želeo sam da ličim na Maradonu"

Voditelj i urednik emisije se na početku našalio, kazavši da su se mnoge žene obradovale kad su čule da je vladika gost Pressinga, na što je on odgovorio:

"Žene imaju najbolji osećaj da ih neko poštuje i u tom smislu one neporecivo osjećaju ko ih poštuje. Zato su majke i zato su stvorene za najuzvišeniju službu na zemlji. Ne godi mi kad me zovu Kluni, uvek sam želeo da ličim fizički na Ronaldinja ili Maradonu, ko nije fizički obdaren, ali ima unutrašnju harizmu i može da iznenadi nečim što je neočekivano. Ovo spolja je očekivano, nije nikakva naša zasluga", naveo je.

Negde vladika, negde samo fubaler

Vladika je ispričao kako je igrajući fudbal s mladim ljudima uticao na njih i to ne govorivši im ništa, da se okrenu veri.

"Nikad mi nije bio cilj, ali sam uvideo da momci s kojima igram sport, ne namećući im verska načela niti veru, oni su u tom druženju postajali bliski sa crkvom i to je bio značajan iskorak. Neke od njih sam video kasnije u crkvi i kazao im: Ja tebi nikad nisam govorio da ideš u crkvi, pa mi odgovore: Šta ću kad sam s tobom, vidim ideš ti, idem i ja. Bilo je slučajeva da ja u fudbalu presuđujem igrom u korist svog tima, pa mi onda kažu: Ako si vladika, nisi Bog. Ja im kažem: Ne, ja sam ovde samo fudbaler. Ono što naročito volim i čime se želim videti jeste književnost i moram iskoristiti priliku da kažem da će izaći moja knjiga, priče o ljudima u ratu koji su činili dobre stvari. Jedan od tih ljudi je sugrađanin doktor Mustafa Pintol, a knjiga izlazi u sledeći petak. Zove se 'Preko praga'", ispričao je vladika.

]]>
Thu, 27 Apr 2017 08:02:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38753/vladika-grigorije-vucic-nikolic-i-ja-nikad-na-istoj-strani.html
Verheijen: Državna preduzeća izvor fiskalnog rizika http://boom93.com/info/srbija/38752/verheijen-drzavna-preduzeca-izvor-fiskalnog-rizika.html Srbija mora da ispuni obećanja i da reši pitanje preostalih državnih preduzeća i petrohemijskog kompleksa, jer su ona izvor fiskalnog rizika za zemlju, upozorio je šef kancelarije Svetske banke u Beogradu Toni Verheijen. ]]>

"Bez rešavanja pitanja tih preduzeća ništa ne može da se postigne", ocenio je Verhiejen na svečanom delu izborne Skupštine Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

On je ocenio da je za napredak ekonomije Srbije "Ahilova peta" razvoj malih i srednjih preduzeća, a da bi, za promenu te situacije nabolje, trebalo rešiti poresku proceduru i mnoga druga pitanja.

"Ako mala i srednja preduzeća ne počnu da rastu, vi ne možete da se razvijate dalje. Morate motivisati građane da budu privatnici, da ne čekaju posao u javnom sektoru", rekao je Verhiejen.

On je poručio da je, takođe, neophodno sprovesti reforme u zdravstvu i obrazovanju i sredstva koja se tamo usmeravaju trošiti na bolji način, jer su te dve oblasti ključni izazov u Srbiji.

Verhiejen je kao jednu od ključnih oblasti naveo i reforme lokalnih samouprava i smanjenje prevelike birokratije u njima, kao i poreski i inspekcijski sistem na tom nivou.

Kako je objasnio, Vlada Srbija mora da sprovede te četiri ključne stvari za razvoj privrede Srbije kako se, kada istekne aranžman sa međunarodnim finansijskim institucijama, ne bi ponavljale ggreške koje su činjene pre.

MMF: Impresivni rezultati u fiskalnoj konsolidaciji

Šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa ocenio je da su makroekonomska stabilnost i otpornost finansijskog sektora ključna stvar u reformama, a da su u poslednjih nekoliko godina u Srbiji zabeleženi impresivni rezultati u fiskalnoj konsolidaciji.

On je ocenio da privredni rast, koji se sada polako uvećava, nije dovoljan i treba biti dosta veći, više od pet odsto, a da bi se to postiglo, potrebno je do kraja sprovesti predviđene reforme.

"Potrebno je još podrške u reformi državnih preduzeća i javne uprave, kako bi se napravilo bolje poslovno okruženje, a potrebna je i reforma koja će poboljšati vladavinu prava, kao i ukidanje parafiskalnih nameta, koji su prepreka poslovanju", konstatovao je Sosa.

Prema njegovom mišljenju, u reformama se vide neki rezultati, poput naplate poreza, ali postoje i indikatori koji ukazuju da se povećava broj ljudi u sivoj ekonomiji.

Mihajlović: Još dosta posla

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je, podsećajući da je bilo mnogo opstrukcija i problema kada su se reforme sistema u Srbiji tek definisale, a pogotovo u sprovođenju, ocenila da je učinjeno mnogo, ali da predstoji još dosta posla.

Ona je najavila da će se u narednom periodu raditi na elektronskom katastru i elektronskim prostornim planovima, na koje se čeka po nekoliko godina, pa se onda primenjuju "iznuđena rešenja".

Mihajlović je precizirala da je cvilj budućih reformi u toj oblasti da upis u elektronski katastar bude za maksimalno tri dana, a da se elektronski prostorni plan uradi za najviše 12 meseci, što je "tri-četiri puta kraće nego danas".

Izabran Upravni i Nadzorni odbor NALEDA-a

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Ana Brnabić je najavila da će u toj oblasti uslediti reforme inspekcijskih službi, koje će se raditi zajedno sa NALED, a zakon koji je usvojen daje puno prostora za to.

Ona je upozorila i na problem što se, nakon uspeha u borbi protiv sive ekonomije i naplati poreza, devet odsto pravnih subjekata odjavilo i prešlo u "sivu zonu", ali da je ova Vlada, za razliku od prethodnih, "rekla stop" praksi da se mogu kontrolisati samo registrovani privredni subjekti.

Na Skupštini NALED izabrani su Upravni i Nadzorni odbor, a usvojeni su i ciljevi za naredne četiri godine, od kojih je prvi ponovo borba protiv sive ekonomije.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 15:03:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38752/verheijen-drzavna-preduzeca-izvor-fiskalnog-rizika.html
Odluku o uvidu javnosti u slučaj Helikopter dužna da donese Vlada Srbije http://boom93.com/info/srbija/38751/odluku-o-uvidu-javnosti-u-slucaj-helikopter-duzna-da-donese-vlada-srbije.html Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je Vladi Srbije da, u skladu sa zakonom, prinudom obezbedi da Više javno tužilaštvo dostavi novinarima službenu belešku o tome zašto su odlučili da ne pokrenu krivični postupak zbog pada vojnog helikoptera. Tužilaštvo je odbilo da dostavi službenu belešku novinarima Insajdera i vazduhoplovnog portala Tango six. Tu belešku je, umesto postupajućeg tužioca, potpisala šefica Višeg tužilaštva, a odluka da se ne pokrene postupak saopštena je nekoliko meseci pošto je postupajuća tužiteljka završila istragu. ]]>

Razlozi da se ne pokrene krivični postupak zbog pada vojnog helikoptera u martu 2015, kada je živote izgubilo sedam osoba, trebalo bi da su objašnjeni u službenoj belešci Tužilaštva. Ovu belešku Tužilaštvo je odbilo da dostavi novinarima i posle žalbi i rešenja poverenika da javnost ima pravo na uvid u ovaj dokument. Poverenik je danas saopštio da je tražio od Vlade Srbije da obezbedi izvršenje rešenja poverenika. 

„Prethodno su se, nakon što je posle 15 meseci trajanja pretkrivičnog postupka Tužilaštvo i javno saopštilo da krivičnog postupka neće biti, za informacije o tome, za uvid u spise, odnosno belešku koju je potpisao viši javni tužilac, a koja sadrži razloge u prilog takvom stavu, zainteresovale dve istraživačke ekipe novinara - portal Tango Six i Insajder. Više javno tužilaštvo je odbilo njihove zahteve za pristup informacijama, pa su oni podneli žalbe povereniku. Poverenik je našao da su žalbe osnovane i doneo rešenja kojima je naložio Tužilaštvu da tražiocima stavi na raspolaganje tražene informacije”, navodi se u saopštenju poverenika.

Umesto da dostavi kopiju službene beleške novinarima, Više javno tužilaštvo je predložilo Republičkom javnom tužilaštvu da podnese tužbe radi poništenja rešenja poverenika, uz obrazloženje da je "postupanje po nalogu iz rešenja poverenika bespredmetno".

Poverenik ocenjuje da je ovakvo obrazloženje bez ikakvog uporišta u zakonu, uz napomenu da postupak koji traži Više tužilaštvo ne odlaže izvršenje njegovog rešenja jer odlaganje može da naloži samo sud. Osim toga, poverenik dodaje i da Republičko tužilaštvo nije podnelo tužbu za poništenje rešenja u roku u kom je to uopšte bilo moguće. Istovremeno, Više tužilaštvo nije postupilo po rešenju poverenika koje je obavezujuće. Poverenik je zato, po zahtevu portala specijalizovanog za teme vazduhoplovstva Tango six, tražio od Vlade da naloži izvršenje rešenja.

“Nezavisno od činjenice da dosadašnja praksa Vlade ukazuje na to da ona neće izvršiti svoju zakonsku obavezu, poverenik će dosledno primenjivati mere koje zakon predviđa i čija je primena njegovo pravo i obaveza”, navodi Poverenik i upozorava da postupanje Višeg tužilaštva u Beogradu “predstavlja višestruko grubo kršenje zakona i vređanje prava javnosti” .

Tužilaštvo tako “dodatno pothranjuje, i inače u javnosti prisutne sumnje, u samostalnost, ispravnost i zakonitost njegovog delovanja”, navodi poverenik.

Beleška krije odgovore na brojna pitanja

Informaciju da odluku o tome da se ne pokreće krivični postupak u slučaju "Helikopter"nije potpisala postupajuća tužiteljka Gordana Jovanović, već njena šefica Nataša Krivokapić, novinari Insajdera dobili su od Višeg javnog tužilaštva.

Naime, Gordana Jovanović je za Blic prvo rekla da je ona postupanje u tom slučaju završila od marta do oktobra 2015, pre nego što je prešla u notare. Zbog činjenice da je odluku o tome da se ne pokreće postupak Više javno tužilaštvo saopštilo tek osam meseci kasnije, 30. juna 2016, novinari Insajdera tražili su odgovor na pitanje ko je potpisao takvu odluku.

Više javno tužilaštvo je navelo da je odluku u formi službene beleške potpisala šefica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nataša Krivokapić. Naš zahtev da nam, u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama, dostave kopiju beleške, Više tužilaštvo je odbilo uz objašnjenje da je reč o opštepoznatim informacijama koje su “već više puta objavljene”.

Na ovu odluku novinari Insajdera su uputili žalbu povereniku za informacije od javnog značaja, koji je argumentaciju Tužilaštva ocenio neprihvatljivom. Poverenik je ukazao i na činjenicu da Insajder nije tražio "dokumentaciju koja je već objavljena, već konkretan dokument, odnosno službenu belešku“.

Istim rešenjem poverenik je još 7. decembra prošle godine naložio Višem javnom tužilaštvu da nam dostavi belešku u roku od pet dana. Belešku, međutim, nismo dobili. Umesto toga, Više javno tužilaštvo je pokrenulo upravni spor protiv rešenja poverenika. Po zakonu, Tužilaštvo je bilo dužno da nam dostavi kopiju traženog dokumenta, bez obzira na postupak koji su pokrenuli protiv rešenja poverenika, ali su odlučili da nam dokument ne dostave po cenu kršenja zakona.

Akcija spasavanja bebe uz kršenje vojnih pravila?

Do pada vojnog helikoptera došlo je prilikom transporta životno ugrožene bebe stare samo pet dana iz Novog Pazara. Let helikopterom bio je jedino rešenje pošto nije bio moguć prevoz sanitetom zbog odrona.

Do danas nisu otklonjene sve sumnje da je došlo do kršenja strogih pravila vojnog leta, odnosno nije utvrđeno da li je to doprinelo nesreći.

Medicinski transport bebe inicirao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a vojnu akciju tadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić.

Pitanja na koja javnost nije dobila jasan odgovor jesu i ko je i zašto odlučio da helikopter sleti baš na Aerodrom Nikola Tesla.

Sumnju da je postojala namera da se akcija iskoristi i za političku promociju unela je vest, koju je objavila Beta, da je helikopter sleteo, da ga je sačekao ministar zdravlja, a da su celu akciju organizovali on i ministar odbrane. Ova vest je ubrzo obrisana sa portala, ali su pojedini listovi narednog dana objavili vest o uspešnoj akciji spasavanja bebe. 

]]>
Wed, 26 Apr 2017 15:01:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38751/odluku-o-uvidu-javnosti-u-slucaj-helikopter-duzna-da-donese-vlada-srbije.html
Transparentnost podnela žalbu protiv REM-a http://boom93.com/info/srbija/38741/transparentnost-podnela-zalbu-protiv-rem-a.html Transparentnost Srbija podnela je žalbu Povereniku zbog nepostupanja Regulatornog tela za elektronske medije (REM) po zahtevu da dostavi informacije u vezi sa monitoringom medija tokom izborne kampanje. ]]>

Ta nevladina organizacija tražila je da REM nesumnjivo saopšti da li poseduje podatke o dužini emitovanog političkog oglašavanja u izbornoj kampanji za predsednika republike iz 2017. po pojedinim TV i radio stanicama, kao i podatke o dužini trajanja emitovanih prenosa događaja tokom kampanje za predsedničke izbore 2017, (mitinzi, konvencije i slično), po pojedinim TV i radio stanicama.

"Od REM-a smo dobili dopis koji se ne može smatrati odgovorom na zahtev za pristup informacijama. Naime, umesto da jasno saopšti, kao što je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama u obavezi, da li poseduje tražene informacije, REM odgovara nešto što nije ni pitano – da 'još nije razmatrao izveštaj o od političkom oglašavanju tokom predizborne kampanje za predsedničke izbore 2017. godine'", navodi se u saopštenju Transparentnosti.

Ukazuju da je posedovanje podataka o vremenu oglašavanja činjenica koju ni na koji način neće promeniti usvajanje ili neusvajanje izveštaja o monitoringu izborne kampanje.

"(Ne)usvajanje izveštaja o političkom oglašavanju bi hipotetički moglo da predstavlja razlog da se razmotri da li treba dostaviti tražiocu kopiju tog izveštaja. Međutim, po čvrstom uverenju Transparentnosti, ni takav razlog za uskraćivanje informacija ne bi bio valjan, pogotovo kada se ima u vidu da su predmet našeg interesovanja bile činjenice za koje verujemo da su u posedu REM (koliko se ko oglašavao u kampanji i na kojim TV stanicama, čiji su mitinzi prenošeni na TV stanicama), a ne eventualna tumačenja, mišljenja, stavovi ili zaključci REM povodom tih podataka", navodi se u saopštenju.

Dodaju da su predstavnici REM-a tokom poslednjih meseci davali zbunjujuće izjave iz kojih se moglo zaključiti da nije organizovano sistemsko prikupljanje podataka o oglašavanju kandidata u izbornoj kampanji za predsednika.

Pominjano je navodno nepostojanje tehničkih uslova ili nepostojanje obaveze iako se takav monitoring vrši godinama unazad, ukazuje Transparentnost.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:23:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38741/transparentnost-podnela-zalbu-protiv-rem-a.html
Srbija za sedam mesta pala na rang listi slobode medija http://boom93.com/info/srbija/38740/srbija-za-sedam-mesta-pala-na-rang-listi-slobode-medija.html Srbija je pogoršala poziciju na rang listi zemalja po slobodi medija, koju svake godine pravi međunarodna organizacija Reporteri bez granica (RSF). Srbija je u 2016. godini sa 59. pala na 66. mesto, a u regionu je ispred Hrvatska koja je 74. ali je za jedno mesto iza BiH, dok je Slovenija 37. ]]>

Srbija je ove godine pala za sedam mesta i oduzeto joj je 0,45 bodova u odnosu na prethodnu godinu, s ukupnom ocenom 28,05.

RSF je u obrazloženju navela da je sloboda medija u Srbiji od 2014. u opadanju.

"Od dolaska na vlasti u maju 2014. godine Aleksandra Vučića, bivšeg ministra za informisanje Slobodana Miloševića, nivo slobode medija opada. Pritisci na medije su finansijske i uredničke prirode. Mete napada u javnosti su mediji koji najviše kritikuju vlasti, kao što su istraživačke mreže BIRN i CINS, dvevni list Danas i nedeljnik Vreme", navodi se u danas objavljenom izveštaju u odeljku o Srbiji.

RSF je dodao da su u Srbiji "usvojena tri zakona o slobodi informisanja u skladu s evropskim standardima, ali nikada nisu stupili na snagu".

Podaci za Srbiju su uključeni od 2007. u taj spisak, a najslabije smo bili pozicionirani 2010. kada smo bili na 85. mestu.

U zemaljama bivše Jugoslavije, najbolju poziciju ima Slovenija koja je na 37. mestu, dok je BiH poboljšala položaj i popela se za tri mesta, pa je sada 65, odnosno jedno mesto ispred Srbije.

Hrvatska je zabeležila veliki pad od 11 mesta i sada je 74. na rang listi organizacije, Crna Gora je ostala na istom, 106. mestu. Makedonija je poboljšala situaciju u medijima i skočila za sedam mesta, sada je na 111.

Albanija je na 76. mestu, slede Grčka na 88. mestu a Bugarska na 109. mestu.

RSF u svom godišnjem izveštaju ocenjuje da sloboda medija u svetu "nije nikad bila više ugrožena".

Ta organizacija pri izradi liste uzima u obzir nekoliko faktora - nasilje i zastrašivanje, stepen pluralizma, nezavisnost medija, okruženje za rad medija i autocenzura, pravni okvir, transparentnost i infrastruktura koja podržava produkciju vesti.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 10:20:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38740/srbija-za-sedam-mesta-pala-na-rang-listi-slobode-medija.html
Skupština usvojila Zakon o vantelesnoj oplodnji http://boom93.com/info/srbija/38733/skupstina-usvojila-zakon-o-vantelesnoj-oplodnji.html Skupština Srbije usvojila je Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji predvidja formiranje banke reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona u Srbiji, a cilj zakona je povećanje broja i procenta uspešnosti obavljenih postupaka veštačke oplodnje. ]]>

Zakonom su definisani postupci dobijanja, obrade, ispitivanja i raspodele reproduktivnih ćelija, njihovog produženog čuvanja, pravilo njihovog uvoza i izvoza, mere nadzora i inspekcije u centrima koje se bave potpomugnutom oplodnjom. 


Odredbe ovog pravnog akta odnose se na bračne ili vanbračne supružnike, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju. 

Zakonom je proširen krug osoba koja mogu učestvovati u postupku, pored supružnika i vanbračnih partnera utvrđuje pravo na postupke poslovno sposobnoj ženi, odnosno muškarcu, koji su upotrebu svojih reproduktivnih ćelija odložili zbog postojanja mogućnosti smanjenja ili gubitka reproduktivne funkcije.

Zakon daje pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva, i maloletnim licima za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni iz medicinskih razloga.

Zakon utvrđuje pravila rada i državnih i privatnih klinika, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicinu i inspekcijske službe.

Osnovni cilj novog zakona je povećan broj obavljenih postupaka i povećan procenat uspešnosti obavljenih postupaka.

Novi zakon je definiše koja zdravstvena ustanova može obavljati poslove banke, reproduktivnih ćelija i tkiva, i koji su to poslovi koje ona obavlja, a takođe je dozvolio mogućnost uvoza, odnosno izvoza pod kontrolisanim uslovima.

Kao i prethodni tako i novi zakon zabranjuje surogat materinstvo.

Izglasan i Zakon o transfuzijskoj medicini

Skupština Srbije je izglasala i Zakon o transfuzijskoj medicini kojim se uređuje organizacija prikupljanja krvi i definiše broj jedinica krvi potreban Srbiji na godišnjem nivou.

Utvrđeno je da je Srbiji potrebno 250.000 jedinica krvi godišnje, a taj broj do sada je iznosio između 230.000 i 240.000 jedinica.

Glavna novina u zakonu je da će umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi tranfuzioloških službi ubuduće postojati četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi. Centri u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu biće međusobno povezani informacionim sistemom, ali i sa svim bolnicama.

Zakonom je utvrđeno da će sve predviđene i ovlašćene tranfuzijske ustanove morati da imaju amortizovanu opremu, odgovarajući prostor, kao i edukativne zdravstvene radnike i saradnike što, kako je u obrazloženju zakona navedeno, direktno utiče na poboljšanje kvaliteta prikupljanja krvi i komponenata krvi.

Početak primene zakona predviđen je od 1. januara 2019. godine.

Skupština je usvajanjem ovog zakona i zakona o veštačkoj oplodnji završila drugu sednicu redovnog prolećnog zasedanja.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 08:23:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38733/skupstina-usvojila-zakon-o-vantelesnoj-oplodnji.html
Zaštitnik građana: Slučaj Savamala odslikava stanje društva http://boom93.com/info/srbija/38732/zastitnik-gradjana-slucaj-savamala-odslikava-stanje-drustva.html Slučaj Savamala odslikava stanje srpskog društva, izjavio je za N1 vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković. ]]>

Prema njegovim rečima, taj slučaj pokazuje da nema vladavine prava i podele vlasti, kao i da nisu svi spremni da se povinuju ustavu i zakonima.

Dodaje da je loptica na strani Tužilastva i policije, koji ne rade svoj posao.

"Mehanizam da se neko natera ne postoji, upravo je tu problem što očigledno to da li će određene institucije, koje su samostalne i nezavisne, da one zavise od neke eksterne volje, da li će ta eksterna volja odlučiti da to bude rešeno, i ako to bude rezultat te eksterne volje, ni to neće biti dobro jer ostajemo u istoj situaciji. Neophodno je da same teinstitucije, poštujući vlastiti dignitet, preduzmu određene korake, da izvesno sa zakašnjenjem, ali da konačno ostvare svoju nadleženost i kažu šta se zaista desilo", izjavio je Janković za N1.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 08:20:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38732/zastitnik-gradjana-slucaj-savamala-odslikava-stanje-drustva.html
Na protestu "Tragovima fantoma" više od 10.000 građana http://boom93.com/info/srbija/38731/na-protestu-%22tragovima-fantoma%22-vise-od-10.000-gradjana.html Protest "Tragovima fantoma" koji je organizovala Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd povodom godinu dana od rušenja u Savamali završen je SINOĆ oko 21 sat između gradskog i republičkog parlamenta. ]]>

"Tragovima fantoma" sinoć je više od 10.000 građana u "protestu protiv diktature" tražilo na ulicama Beograda odgovorne za rušenje u Savamali, smenu aktuelne vlasti i demonstriralo "čiji je ovo grad".

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" obeležila je godišnjicu bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj protestom okupljajući sve nezadovoljne studente, radnike, građane, koji su 23. dan za redom pevali "Vučiću lopove".

Skupu su se, sem studenata i Protesta protiv diktature, pridružili i Vojni sindikat Srbije, Policijski sindikat Srbije, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Nezavisno udruženje nezaposlenih Srbije. Podršku su dali i sindikat Sloga i Liga za zaštitu privatne svojine i ljudskih prava Došli su i pokreti iz drugih gradova Srbije, Podrži RTV iz Novog Sada, Udruženi pokret slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada iz Niša i Lokalni front iz Kraljeva, kao i drugi.

]]>
Wed, 26 Apr 2017 08:13:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38731/na-protestu-%22tragovima-fantoma%22-vise-od-10.000-gradjana.html
Vlada predložila dva kandidata za tužioca za ratne zločine http://boom93.com/info/srbija/38730/vlada-predlozila-dva-kandidata-za-tuzioca-za-ratne-zlocine.html Vlada Srbije dostavila je Skupštini Srbije listu kandidata za izbor novog tužioca za ratne zločine, na kojoj su imena Snežane Stanojković i Milana Petrovića. ]]>

Snežana Stanojković je zamenica tužioca u Tužilaštvu za ratne zločine, a Milan Petrović je aktuelni rukovodilac tog tužilaštva. 

Tužilaštvo za ratne zločine nema svog prvog čoveka od kada je Vladimiru Vukčeviću 31. decembra 2015. godine istekao mandat.

Tužioca za ratne zločine bira Skupština, a biće izabran onaj kandidat koji dobije većinu glasova od 250 poslanika.

Državno veće tužilaca prosledilo je u oktobru prošle godine Vladi Srbije spisak kandidata za novog tužioca za ratne zločine, na kojem je osim Snežana Stanojković i Milan Petrović bio i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel je u izveštaju za prošlu godinu u delu o Srbiji navela da su suđenja za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i dalje u blokadi i da je mesto glavnog tužioca za ratne zločine ostalo upražnjeno cele 2016. godine.

]]>
Tue, 25 Apr 2017 15:01:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38730/vlada-predlozila-dva-kandidata-za-tuzioca-za-ratne-zlocine.html
Opozicija o Savamali: Neće biti amnestije http://boom93.com/info/srbija/38729/opozicija-o-savamali-nece-biti-amnestije.html Predstavnici opozicije reagovali su povodom godinu dana od rušenja u Savamali. ]]>

"Danas se navršava godinu dana od kako su državu Srbiju i zvanično oteli nalogodavci fantoma iz Savamale. Nad ljudima je sprovedeno nasilje, srušeni su imovina i pravna država, građanima su otete institucije, a država lišena svrhe postojanja. Posle godinu dana, strahovlada Aleksandra Vučića smatra ljude „kompletnim idiotima” koji će se umesto pravde i prava zadovoljiti 'nekandidovanjem' Siniše Malog. Vlast godinu dana sistematski zataškava ovaj slučaj, vređa i preti građanima. Za to je prvenstveno odgovoran Aleksandar Vučić", navodi se u pisanoj izjavi Saše Jankovića.

Janković je istakao da od prvog dana podržava proteste građana i da se sloboda ne dobija na srebrnom tanjiru, već je ljudi na ulicama glavnog grada i ostalih gradova i mesta osvajaju za sve građane Srbije.

"Svakoj vlasti jednog dana dođe kraj. Za zločin protiv ljudi, prava i države u Savamali tada neće biti amnestije", zaključio je Saša Janković.

Radulović: Najgori primer kršenja propisa

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da je rušenjem objekata u Hercegovačkoj ulici u Beogradu jedan od najgorih primera kršenja propisa i ukazao da je te noći na jednom delu teritorije države pravna država bila suspendovana.

Radulović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije ukazao da su građani te noći zvali upomoć nadležne, ali da policija nije reagovala, što je nedopustivo.

On je ocenio da je nepoštovanje propisa jedan od ključnih razloga što Srbija propada.

DS i SDS za formiranje Anketnog odbora

Poslanik DS Balša Božović predložio je da se dnevni red sednice Skupštine Srbije dopuni Predlogom odluke o obrazovanju anketnog odbora radi utvrđivanja činjenica o ulozi i odgovornosti najviših organa vlasti, bespravnom rušenju objekata u beogradskoj četvrti Savamala i utvrđivanju činjenica o odgovornosti lica koja su izvršila rušenje navedenih objekata.

I šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić tražio je formiranje Anketnog odbora koji će ispitati šta se desilo u slučaju Savamala.

]]>
Tue, 25 Apr 2017 14:57:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/38729/opozicija-o-savamali-nece-biti-amnestije.html