Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Srbija.jpg?thumbId=29479&fileSize=39281&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146449000 Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html Dačić: SAD otvorene za to da se dijalogom dodje do trajnog rešenja za Kosovo http://boom93.com/info/srbija/49797/dacic-sad-otvorene-za-to-da-se-dijalogom-dodje-do-trajnog-resenja-za-kosovo.html Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je došlo do promene stava Sjedinjenih američkih država, koje sada ostavljaju otvorenu mogućnost da se i dalje vodi dijalog Beograda i Prištine o nalaženju trajnog rešenja za Kosovo. ]]>

"Kada kažem promena, do sada je taj stav bio da je to već sve završeno. Ali sada se to promenilo dolaskom nove administracije. Ne predlažu rešenje, ali otvaraju mogućnost da se u dijalogu Beograda i Prištine dodje do obostranog prihvatljivog rešenja i to je na kraju krajeva i dovoljno da se ipak otvore vrata za taj dijalog", rekao je Dačić novinarima u Beogradu u hotelu "Moskva", gde se susreo sa portparolkom Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marijom Zaharovom.

On je ponovio da Srbija ne može da prizna jednostrani akt Prištine o proglašenoj nezavisnosti, pa će tako nalaženje kompromisnog rešenja biti tema svih sastanaka u narednom periodu. 

Dačić je kazao i da su o svemu tome i on i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarali sa ruskim zvaničnicima.

"Ništa ne radimo iza ledja našeg glavnog strateškog partnera i zemlje koja nam daje podršku", rekao je ministar spoljnih poslova.

Kako je dodao, misli da je rano govoriti o tome da li podržavaju rešenje, jer daleko je mogućnost da se dodje do dogovora.

Dačić je istakao da je novo to što su mnoge zemlje u Evropi i SAD uvidele da pitanje Kosova ipak nije rešeno. 

"Što se nas tiče, naša borba za odbranu teritorijalnog suvereniteta i integriteta se nastavlja i nastavićemo da razgovaramo sa zemljama da povuku priznanje Kosova. Protiv smo prihvatanja stolice u UN, dok se ne reši status ako nema dijaloga nećemo prihvatiti jednostrani akt nezavisnosti Kosova", kazao je Dačić.

On je ponovio i da o pripajanju severnih opština Kosova i Metohije govori već deset godina.

Upitan kako doživljava izjavu lidera Dveri Boška Obradovića da je priča o podeli i razgraničenju izdaja i da bi trebalo krivično da odgovara predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog zalaganja za to, Dačić je kazao da je u vreme te ekipe u kojoj je sada Obradović, Kosovo proglasilo nezavisnost te da se protiv njih može podneti krivična prijava.

Zaharova jela Moskva šnit sa Dačićem u hotelu Moskva
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova danas se pred odlazak iz zvanične poste Srbiji sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem oprostila u hotelu "Moskva" uz kolač "moskva šnit".

Zaharova je Dačiću zahvalila na tome kako je osmislio čitav program posete, koja je po njenim rečima bila neverovatna.

"Imala sam priliku i da radim i vidim onu pravu Srbiju koju ne vidim kada dolazim sa zvaničnom ruskom delegacijom. Obično sam samo na aerodromima i hotelima i zvaničnim dogadjajima, a sada sam osim toga imala priliku da vidim i kako ljudi u Srbiji žive", rekla je Zaharova novinarima u Beogradu. 

Ona je inače u petak posetila Sabor trubača u Guči, za koji je rekla da je neverovatna fešta i da su joj na saboru rekli da bi voleli da vide i ruske izvodjače.

"Sabor je pun ushićenja i nadahnuća, spoj starih tradicija i modernosti koje privlače uglavnom omladinu. Na saboru su mi rekli da bi želi da vide ruske izvodjače i grupu 'Lenjingrad'. Ja sam zvala Sergeja i rekao da je to interesantna ideja i da će možda sledeće gdine i biti ostvarena", kazala je Zaharova.

Ivica Dačić zahvalio je Zaharovoj na poseti koja je, kako je istakao, bila radnog karaktera u okviru političkih konsultacija o planu saradnje dva ministarstva.

"Obavljene su radne konsultacije iz oblasti koje Zaharova vodi u ministarstvu u najširem smislu reči javna diplomatija", kazao je Dačić.
]]>
Mon, 13 Aug 2018 10:19:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49797/dacic-sad-otvorene-za-to-da-se-dijalogom-dodje-do-trajnog-resenja-za-kosovo.html
Zaharova za RTS: Rešenje koje bude prihvatljivo za srpski narod sa poštovanjem ćemo prihvatiti http://boom93.com/info/srbija/49796/zaharova-za-rts-resenje-koje-bude-prihvatljivo-za-srpski-narod-sa-postovanjem-cemo-prihvatiti.html Direktorka Službe za informisanje Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je za RTS da je stav Rusije prema pitanju Kosova dosledan i striktan. Taj stav gradi se od tri komponente - međunarodne pravne osnove onoga što se dešava na Kosovu, poštovanja suvereniteta Srbije, nezavosnosti i unutrašnjeg srpskog zakonodavstva i razumevanja interesa naroda i Srbije kao države, istakla je Zaharova. ]]>

 

Govoreći o poseti Srbiji, Marija Zaharova je zahvalila srpskom narodu i rukovodstvu Srbije na mogućnosti da boravi u našj zemlji.

"Održane su konsultacije u MSP Srbije, a imala sam mogućnost da vidim vašu zemlju stvarno, ne preko fotografije, na internetu, preko filmova, Kusturice, već uživo", rekla je Zaharova.

Istakla je da je, znajući kroz šta je prošla Srbija, bila impresionirana koliko je zemlja uspela da preživi i da se revitalizuje posle teških vremena.

"Kad sam se našla u Srbiji i juče u Beogradu, Guči i po čitavom putu, ne bi mi palo na pamet da je zemlja preživela rat", rekla je ona.

Kaže da je juče doživela dve emocije, sa jedne strane to je sećanje na slike iz devedesetih godina i radost za Srbe koji žive sada punim kapacitetom i punim životom, iako problemi postoje.

Govoreći o odnosu Rusije prema Kosovu, o spekulacijama da su Putin i Tramp razgovarali o podeli Kosova, Zaharova je rekla da su to lažne vesti da bi suprotstavi Srbe i Ruse.

"Ono što se tiče našeg stava, on je tradicionalan i dosledan. U današnjem svetu doslednost je retka stvar i sa ruske strane, ruska spoljna politika se pridržava linije doslednosti", kaže Zaharova.

Prema njenim rečima, što se tiče Kosova, i odnosa Rusije prema Kosovu, odnos je dosledan i striktan stav, on se ne menja zbog političkih konjuktura.

Stav je striktan i trasparentan i on se gradi iz nekoliko elemenata, objašnjava Zaharova.

"Prvo to su međunarodne pravne osnove onoga što se dešava na Kosovu Postoji Rezolucija SB UN i tu rezoluciju niko nije ukidao i ona je na snazi, važeća je i one zemlje koje sada više od svih viču o neophodnosti poštovanja međunarodnog prava - one moraju da se sećaju toga da Rezolucija 1244 jeste na stolu", kaže ona.

Kako kaže, drugi elemenat je poštovanje suvereniteta Srbije i nezavosnosti i unutrašnjeg srpskog zakonodavstva. 

"Bar kada su sve zemlje fokusirane na demokratiju i poštovanje demokratije, potrebno je poštovati suverenitet i nezavoisnost Srbije i zakonodavstvoa Srbije - to je drugi blok elemenata na koji se gradi naš stav", rekla je Zaharova.

Prema njenim rečima, treći elemenat je razumevanje interesa naroda Srbije i Srbije kao države i u tom smislu nacionalnog interesa naroda.

"Iz ove tri komponente se gradi naš dosledni stav i možete da budete sigurni da se ovaj stav neće promeniti", rekla je ona.

Razumevanje nacionalnih interesa naroda Srbije 

Govoreći o razgraničenju, Zaharova je rekla da je jedan od elemenata razumevanje nacionalnih interesa naroda Srbije. Ono što će biti prihvatljivo za narod Srbije vezano za ovo pitanje, to će biti sa naše strane sa poštovanjem prihvaćeno, kaže portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Prema njenim rečima, pitanje je šta će biti korisno za narod Srbije.

"Prošlo je deset godina od trenutka kada su Kosovo otcepili od Srbije, više od 100 evropskih uglavnom zapadnih zemalja su priznali ovu državu, mi tako ne smatramo i pomagali su finansijski i politički 10 godina", rekla je Zaharova.

Kako kaže, od tih 100 država deset su najbogatije na svetu. "Tamo su pumali veliki novac i šta su dobili - ništa nije ispalo. Kako je bila crna rupa i ostala je crna rupa, a ranije su pričali da je Srbija kriva za to što Kosovo tako loše živi", istakla je Zaharova.

"Nemoguće je graditi budućnost na lažima, a tako je bila građena budućnost Kosova, na lažima, na kršenju međunarodnog prava, a onda ćete se setiti da je to bila nepravda džinovskih razmera koji su pokušali da šire naši američki partneri kada su rekli svetu da su Kosovo odvojili na onosvu referenduma - vi znate da referenduma nije bilo, ali svi smatraju da je to apsolutno zakonito. Nemoguće je graditi budućnost na uštrb života drugih", zaključila je Zaharova.


]]>
Mon, 13 Aug 2018 10:15:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49796/zaharova-za-rts-resenje-koje-bude-prihvatljivo-za-srpski-narod-sa-postovanjem-cemo-prihvatiti.html
Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom štiti državu a ne porodice http://boom93.com/info/srbija/49792/zakon-o-finansijskoj-podrsci-porodici-s-decom-stiti-drzavu-a-ne-porodice.html Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom, čija primena je počela 1. jula ove godine, uprkos najavama nadležnih, neće olakšati položaj roditelja niti će doprineti povećanju nataliteta, već država tim zakonom štiti samo sebe, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE). ]]>

Mario Reljanović sa Instituta za uporedno pravo ocenio je za VOICE (www.voice.org.rs) da je novi zakon na rečima zaštitnički, a zapravo vrlo diskriminatorski po one na koje će se odnositi.


“On je politički vrlo lepo uvijen u mašnicu i ukrasni papir, a u stvari, unutra imate praznu kutiju. Oni su dali nešto malo drugima, a uzeli su od svih ogromnu cifru. Ukupna suma novca koji se isplaćuje biti niža sada nego što je bila ranije. Širi je krug korisnika, uključeni su i oni koji nisu u radnom odnosu, ali su drastično niže naknade. Tu je država uštedela ozbiljne pare zato što onih koji su van radnog odnosa i ispunjavaju te uslove, prema nekim anketama, ima oko 15 odsto. Znači, povećaće se krug korisnika za oko 15 odsto, a smanjiće se naknade za 40, 50, nekome 60 odsto”, naveo je Reljanović.

On je rekao da nova osnovica znači da gotovo niko na porodiljskom neće dobiti 100 odsto plate.

“Svaki mesec u kojem majka nije radila se računa sa nulom, tako da, ako ste radili samo šest meseci i imali, recimo, 50.000 dinara platu, šest puta po 50 jeste 300.000 dinara. Ta suma se deli sa 18, pa se dobije 16.667 dinara”, objasnio je Reljanović.

On je kazao da su novim obračunom osnovica diskriminisane poljoprivredne osiguranice, jer moraju da uplaćuju doprinose najmanje 24 meseca pre porodjaja, a ne 18 kao sve ostale, a diskriminisane su i žene sa visokim primanjima jer je najveća naknada koju mogu da prime ograničena na tri prosečne zarade.

Dodao je da je na taj način prekršena Konvencija Medjunarodne organizacije rada o zaštiti materinstva, koja predvidja da majke, trudnice ili porodilje, za vreme korišćenja tog prava, ne mogu da imaju primanja koja su niža od dve trećine primanja koja su do tada imala.

VOICE je Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja postavio pitanje zna li se precizno kolika će biti ušteda u budžetu zahvaljujući novim merama, ali odgovor nisu dobili.

Urednica portala Bebac (bebac.com) Jasmina Mihnjak za VOICE je kazala da država ne treba da plaća roditelje da bi radjali, već treba da omogući normalno okruženje.

“U ovakvom okruženju, gde na svakom koraku roditeljstva imate problem, dok trudnicama kasne plate, gde se žene i dalje plaše otkaza nakon porodiljskog, gde imate najskuplju bebi opremu, a porodiljama se umanjuju zarade, ne vidimo nikakav pomak”, navela je Jasmina Mihnjak.

Jasmina Mihnjak je kazala da je najproblematičnije to što se za osnovicu uzima 18 zarada, jer je u Srbiji teško u kontinuitetu imati posao 18 meseci, a žene vrlo često ostaju bez posla.

“Najveći problem imaće upravo mlade majke koje su ostale u drugom stanju na samom početku radnog staža. To naravno ne podstiče natalitet, jer žene neće planirati porodicu, kao i do sada, pre dobijanja stabilnog zaposlenja, što je u ovoj zemlji zaista teško. U ovome vidimo još jedan veliki problem, a to je da će trudnice i u rizičnim trudnoćama raditi do kraja trudnoće kako bi dobile veću platu”, kazala je Jasmina Mihnjak.

Novosadjanka Tanja S, koja je u devetom mesecu trudnoće, zaposlena je u prosveti i kaže da je ogorčena jer se postojeće stanje teško može izdržati.

“Odmah na početku je ta naknada kasnila tri meseca, pa smo pozajmili novac od roditelja, pošto smo podstanari, da platimo račune i ostalo. Mislila sam da ću vratiti kada dobijem sve to na gomili. Medjutim, dobila sam samo za jedan mesec i tako se nastavilo i dalje. Poslednju naknadu dobila sam krajem jula, za april. To je kašnjenje od skoro tri meseca”, navela je ona.

Dodaje da je to “samo kap u prepunoj čaši” i da ozbiljno razmišlja da, čim dete malo ojača, sa porodicom napusti Srbiju.

Pravdajući se Zakonom o finansijskoj podršci porodici s decom, Pokrajinska vlada je ukinula finansijsku podršku koju je izdvajala za treće dete, pa porodilje ostaju uskraćene za 12.000 dinara koliko je ta naknada iznosila.

]]>
Mon, 13 Aug 2018 09:50:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49792/zakon-o-finansijskoj-podrsci-porodici-s-decom-stiti-drzavu-a-ne-porodice.html
DSS obrisao funkcionere koji nisu napustili koalicije sa SNS http://boom93.com/info/srbija/49741/dss-obrisao-funkcionere-koji-nisu-napustili-koalicije-sa-sns.html Predsedništvo Demokrаtske strаnke Srbije donelo je odluku dа se iz evidencije člаnstvа obrišu funkcioneri u lokаlnim sаmouprаvа u Čаčku, Požegi i Užicu, koji su odbili odluku Predsedništvа o istupаnju iz lokаlnih koаlicijа sа Srpskom nаprednom strаnkom. ]]>

Kako je saopštio DSS, odluka Predsedništva doneta je nа osnovu predlogа Izvršnog odborа te strаnke.

Predsedništvo Demokratske stranke Srbije odlučilo je u ponedeljak da svi opštinski odbori DSS-a raskinu lokalne koalicije sa SNS.

Koalicija sa naprednjacima raskinuta je u 14 opština, a razlog je, kako su objasnili "upuštanje u veleizdaju, odnosno predaju Kosova i Metohije".

]]>
Fri, 10 Aug 2018 09:20:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49741/dss-obrisao-funkcionere-koji-nisu-napustili-koalicije-sa-sns.html
Povećanje penzija najverovatnije u novembru http://boom93.com/info/srbija/49738/povecanje-penzija-najverovatnije-u-novembru.html Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će uskoro biti pripremljena tačna računica oko povećanja penzija i plata u javnom sektoru i dodao da će penzije najverovatnije biti povećane u novembru. ]]>

"Ukinućemo Zakon o privremenom umanjenju penzija, što znači da će pre kraja godine, najverovatnije u novembru, biti povećanja penzija", rekao je Mali za Večernje novosti. 

Podsetio je da delegacija MMF-a dolazi u drugoj polovini septembra i da će nakon razgovora sa njima, koji neće biti laki, izneti konkretne podatke. Mali je ocenio da je Srbija na dobrom putu oporavka i rasta privrede i da je u prvih šest meseci ove godine ostvaren rast BDP od 4,5 odsto, što je, kako je dodao, najviša stopa rasta za prvih šest meseci u poslednjoj deceniji.

"Suficit u budžetu na kraju jula iznosio je 49,1 milijardu dinara, odnosno oko 410 miliona evra, a bio je planiran deficit od 16,7 milijardi dinara", rekao je Mali. 

Mali je ocenio da zahvaljujući rezultatima ima prostora i za ukidanje Zakona o privremenom smanjenju penzija i za povećanje najnižih penzija. Na pitanje da li će zbog planiranh povišica biti rebalansa budžeta, Mali je rekao da se u ovom trenutku ne razmišlja o rebalansu, s obzirom na to da u ovom trenutku povećanje i penzija i plata može da se realizuje iz postojećeg budžeta. 

Naveo je da će jedna od tema razgovora sa MMF biti i zabrana zapošljavanja u javnom sektoru. 

"Iako traje zabrana zapošljavanja, vladina Komisija za davanje saglasnosti vodi računa o prioritetima. Ljudi se zapošljavaju tamo gde je došlo do prirodne selekcije, odnosno odlazaka u penziju, a gde su neophodni novozaposleni kadrovi, poput vaspitačica i medicinskih radnika. Stimulativne mere koje primenjujemo vezane su i za to da privatni sektor, koji treba da bude nosilac rasta i razvoja ekonomije, dodatno ojača, čime se otvaraju nova radna mesta", rekao je Mali. 

Ministar finansija najavio je i smanjenje roka za povraćaj PDV, umanjenje fiskalnog opterećenja zarada, kao i donošenje posebnog paketa poreskih podsticaja za inovativne aktivnosti.

]]>
Fri, 10 Aug 2018 09:18:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49738/povecanje-penzija-najverovatnije-u-novembru.html
Vučić: Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum http://boom93.com/info/srbija/49735/vucic-hocemo-jasne-granice-a-ne-provizorijum.html Hoćemo jasne granice, a ne provizorijum kao što je danas u kome nam jedno piše, a sasvim drugo imamo na terenu, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić za "Novosti", obrazlažući ideju razgraničenja sa Albancima o kojoj je govorio. ]]>

Obrazlažući taj stav, on je kazao da nije rekao ništa novo i da opciju razgraničenja zagovara godinama. 

Vučić je dodao da ne želi da iznosi neke stvari i o čemu pregovara sa kosovskim Albancima, jer bi tako otvorio karte Srbije, za razliku od Tačija i Haradinaja, pojedinih zapadnih predstavnika, ali i onih u domaćoj javnosti koji sve znaju, "a nisu nijednom razgovarali niti prisustvovali bilo kakvim razgovorima": 

Poručio je i da 4. novembra neće biti nikakvih izbora, niti referenduma, kako to prognoziraju pojedinci iz opozicije.

]]>
Fri, 10 Aug 2018 09:13:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49735/vucic-hocemo-jasne-granice-a-ne-provizorijum.html
Zakazano saslušanje osumnjičenje investitorke nelegalnog objekta na Pančićevom vrhu http://boom93.com/info/srbija/49705/zakazano-saslusanje-osumnjicenje-investitorke-nelegalnog-objekta-na-pancicevom-vrhu.html Investitorka Snežana Mitković iz Smedereva, koja se oglušila o nekoliko naredbi i rešenje Ministarstva građevinarstva o rušenju nelegalnog objekta od oko 1.000 kvadrata koji je izgradila na Pančićevom vrhu, trebalo bi da bude saslušana 28. avgusta u svojstvu osumnjičene, a na osnovu krivične prijave koju je Ministarstvo građevinarstva podnelo protiv nje zbog nelegalne gradnje. To je za Insajder potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu, koje je predistražni postupak pokrenulo po ovoj krivičnoj prijavi podnetoj 9. maja ove godine. ]]>

Dok traje polemika oko toga ko je odgovoran za to što policija u utorak 7. avgusta za kada je zakazano rušenje nelegalnog objekata na Pančićevom vrhu, nije pružila traženu asistenciju, u Javnom tužilaštvu u Brusu paraleno se vodi predistraga po krivičnoj prijavi koju je Ministarstvo građevinarstva podnelo protiv investitorke Snežane Mitković iz Smederava zbog nelegalne gradnje i u predmetu koji je formiran na osnovu informacija koje je objavio Insajder u emisiji „Vrh bezakonja“ a odnosi se na zahtev za legalizaciju koji je, kako smo otkrili, antidatiran. 

Prikupljanje dokaza, na osnovu kojih bi tužilaštvo trebalo da donese odluku da li će podići optužnicu ili ne, traje već gotovo tri meseca.  Na pitanje Insajdera dokle se stiglo u tim postupcima, u Osnovnom javnom tužilaštvu u Brusu su informaciju jedino dali na pitanje povodom podnete krivične prijave Ministarstva građevinarstva.

„Obaveštavamo vas da je povodom krivične prijave Ministarstva građevinarstva protiv Snežane Mitković iz Smedereva, u vezi izgradnje objekta na Pančićevom vrhu, na Kopaoniku bez građevinske dozvole, zbog krivičnog dela građenje beze građevinske dozvole, zakazano saslušanje osumnjičene Snežane Mitković za 28. 08. 2018. godine“, navodi se u odgovoru Tužilaštva iz Brusa.

Nakon saslušanja i na osnovu prikupljenih dokaza u predistrazi, Osnovno javno tužilaštvo će doneti odluku o „statusu krivičnog predloga“, odnosno odluku da li podiže optužnicu protiv Snežane Mitković ili ne.

Zaprećena kazna zatvora od šest meseci do osam godina

Nelegalnom gradnjom investitorka Snežana Mitković je počinila krivično delo. Umesto ski bifea od 150 kvadrata montažnog karaktera, na Pančićevom vrhu je izgradila armirano-betonski objekat. Iako je dobila nalog da zaustavi radove i ukloni objekat, ona to nije uradila. Naprotiv, nastavljena je gradnja, izgrađena septička jama od oko 180 kvadrata, a u objektu je otvoren restoran. Prema Krivičnom zakoniku, za investitora objekta koji se gradi bez građevinske dozvole, a koji i pored izdatog rešenja o obustavi radova nastavi započetu gradnju, zaprećena je kazna zatvora od šest meseci do osam godina plus novčana kazna.

Tužilaštvo u Brusu je povodom slučaja nelegalne gradnje formiralo još jedan predmet, i to nakon emisije insajdera "Vrh bezakonja" u kojoj je otkriveno da je opština Brus u ime investitorke dostavila zahtev za legalizaciju koji je bio antidatiran. Naime na njemu je upisana 2014. iako je nelegalni objekat počeo da se gradi tek 2017. Takav dokument, iako antidatiran, omogućio je investitorki da se pozove na Zakon o ozakonjenju, tuži Ministarstvo zbog odbijanja zahteva Upravnom sudu i tako odloži na neko vreme rušenje.

Iako brojni dokazi jasno ukazuju na to da objekat 2014. godine nije postojao, predsednik opštine Brus koja je izdala dokument, Milutin Jeličić je u razgovoru za Insajder uporno tvrdio da je na Pančićevom vrhu neki objekat i tada postojao.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 10:11:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49705/zakazano-saslusanje-osumnjicenje-investitorke-nelegalnog-objekta-na-pancicevom-vrhu.html
Vučić Srbima s Kosova: Ništa neće biti odlučeno bez vas http://boom93.com/info/srbija/49703/vucic-srbima-s-kosova-nista-nece-biti-odluceno-bez-vas.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Srbima na Kosovu i Metohiji da nijedna odluka neće biti doneta bez njih i da će im se obratiti u septembru. Vučić se telefonski obratio Srbima okupljenim na sastanku sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem na Tehničkom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici. ]]>

"Nijednu odluku bez vas nećemo da donesemo a ja ću u septembru mesecu da se obratim svim Srbima na Kosovu i Metohiji i da razgovaram sa svima vama. Želim da zajednički radimo i planiramo i živimo. Srbija je sa vama, Srbija je uz vas i uvek će biti tu", rekao je Vučić.

On je dodao su raniji događaji "pokazali ko su oni koji ne žele da Srbi imaju bilo šta na Kosovu, da mogu da žive kao ljudi i ko su oni koji su protiv prisustva Srbije na Kosovu".

"Daleko smo mi od bilo kakvog rešenja i zato ćemo nastaviti da se borimo i molim vas za podršku jer vi sa KiM znate ko se bori za Kosovo i Metohiju a ko ne", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da će Srbija na Kosovu ulagati novca "više nego ikada".

"Zato što hoćemo da pokažemo da smo uz svoj narod bili, da uz svoj narod ostajemo i da ćemo uz svoj narod uvek da budemo", rekao je Vučić.

Đurić: Imaćete "više Srbije" na KiM

Direktor Kancelarije za KiM poručio je Srbima s Kosova da će u narednom periodu imati "više svega".

"Ono što danas odavde iz Kosovske Mitrovice želim da poručim svakom Srbinu na KiM - imate naču reč, da šta god bude bilo u narednom periodu, imaćete samo više i nemojte da vas bilo ko laže - nećete imati manje, ni novca, ni bezbednosti, ni bilo čega drugoga. Imaćete samo više - i bezbednosti, i novca i podrške, i više Srbije ovde na Kosovu i Metohiji", kazao je Đurić.

Đurić je rekao da se ponosi izdržljivošću i hrabrošću Srba sa Kosova i zahvalio predstavnicima Srpske liste i narodu "koji je prepoznao i shvatio značaj ujedinjenja oko politike Beograda i države Srbije".

"Uspeli smo da u teškom i neizvesnom vremenu u ruke državi Srbiji stavimo najsnažniji adut – slogu srpskog naroda i političkih predstavnika na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić, a prenosi TV Most. 

Đurića i generalnog sekretara predsednika Srbije Nikolu Selakovića na severu Mitrovice dočekalo je nekoliko desetina ljudi.

Dvojica visokih beogradskih zvaničnika su na skupu sa Srpskom listom, građanima severa preneli da Srbima na Kosovu danas nego ikada više trebaju sloga i jedinstvo.

Oni su istakli da je prethodne nedelje došlo do pokušaja da se jedan deo crkve uvede na političku scenu.

Predstavnici Srpske liste su poručili da je istorijski trenutak za Kosovo i da ovo nije političko, već nacionalno pitanje. Oni su pozvali predsednika Srbije da "nastavi borbu za bolju budućnost Srba na Kosovu".

]]>
Thu, 9 Aug 2018 10:09:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49703/vucic-srbima-s-kosova-nista-nece-biti-odluceno-bez-vas.html
SAD: Kosovo i Srbija da smanje negativnu retoriku http://boom93.com/info/srbija/49702/sad-kosovo-i-srbija-da-smanje-negativnu-retoriku.html SAD ohrabruju Kosovo i Srbiju da preuzmu punu odgovornost za pregovarački proces, da umanje negativnu retoriku i da konstruktivno sarađuju, saopštio je američki Stejt department. ]]>

"Kosovo i Srbija trebalo bi da postignu dugotrajan sporazum koji se može primeniti i koji ne podstiče nestabilnost u bilo kojoj zemlji ili regionu. To će zahtevati viziju i fleksibilnost obe strane", saopštio je za Glas Amerike portparol Državnog sekretarijata, komentarišući razvoj događaja u vezi sa Kosovom prethodnih dana, posle najave predsednika Hašima Tačija da će tražiti korekciju granica.

U saopštenju se poručuje i da politika američke administracije ostaje ista - da suština bilo kojeg sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije mora da potekne od samih pregovaračkih strana, a da će Vašington nastaviti da ih podržava, kao i Evropsku uniju koja posreduje u pregovorima.

]]>
Thu, 9 Aug 2018 10:04:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49702/sad-kosovo-i-srbija-da-smanje-negativnu-retoriku.html
Sećanje na Rajsa - velikog prijatelja Srbije http://boom93.com/info/srbija/49695/secanje-na-rajsa---velikog-prijatelja-srbije.html Godišnjica smrti kriminologa, forenzičara, humaniste i prijatelja Srbije Arčibalda Rajsa danas je obeležena polaganjem venaca u Topčiderskom parku. ]]>

U ime Vlade Srbije i Grada Beograda na spomenik Rajsu, podignutom 1931. godine, vence su položili i odali poštu državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković i predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević.

Državnoj ceremoniji obeležavanja 89. godišnjice Rajsove smrti prisustvovali su i predstavnici Ambasade Švajcarske u Srbiji, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Kriminalisticko-policijske akademije, Udruženja za negovanje tradicije narodnooslobodilačkih ratova, Udruženja potomaka Solunskih ratnika i građani.

Državni sekretar Negovan Stanković ukazao je na značajnu ulogu Rajsa u Prvom svetskom ratu u kojem se dokazao kao kriminolog i forenzičar ističući da je sa srpskom vojskom preživeo golgotu povlačeći se preko Albanije. 

Stanković je podsetio da je Rajs sa srpskom vosjkom prošao proboj Solunskog fronta i da je 1. novembra 1918. godine s Moravskom divizijom ušao u oslobođeni Beograd u kojem je živeo do smrti 8. avgusta 1929. godine.

''Vlada Srbije je maksimalno posvećena dostojanstvenom sećanju na sve učesnike u događajima iz svoje istorije. Današnji datum je jedan od značajnijih u našoj istoriji, a posebno u godini kada obeležavamo 100 godina od velike pobede u Prvom svetskom ratu'', naveo je Stanković.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da se godišnjica Rajsove smrti tradicionalno obeležava svake godine, a ove godine ima poseban značaj jer se navršava stogodišnjica od završetka Velikog rata.

Nikodijević je izrazio zadovoljstvo što brojna udruženja u Beogradu i Srbiji čuvaju sećanje na velikog prijatelja Srba kojem, kaže, dugujemo veliku zahvalnost i poštovanje.

''Doktor Rajs je bio tu kada je bilo najteže i kada su se dešavala najveća stradanja našeg naroda, a zahvaljujući njemu širila se istina o zlodelima nad srpskim narodom i njegovoj herojskog borbi'', istakao je Nikodijević.

On je dodao da će Grad Beograd zajedno sa Vladom Srbije nastaviti da čuva sećanje na sve važne ličnosti koji su pomogli Srbiji u Prvom i Drugom svetskom ratu.

''Moramo naučiti da cenimo ljude koji su nam prijatelji kada nam je najtežem, kao što je bio Rajs, ali i da ih više poštujemo za života. Nadam se da ćemo naučiti nešto iz njegovog testamenta, knjige 'Čujte Srbi', u kojoj nas je tako dobro opisao kao da je pisana danas, a ne pre skoro sto godina'', primetio je Nikodijević.

Rodolf Arčibald Rajs rođen je 1875. u nemačkoj pokraniji Baden, a posle osnovnog i srednjeg obrazovanja, odlazi u Švajcarsku, gde stiče zvanje doktora hemije.

Na poziv srpke vlade došao je u Srbiju u septembru 1914. godine i kao kriminolog istraživao zločine nad srpskim stanovništvom tokom Prvog svetskog rata.

Rajs je 1928. godine napisao politički testament "Čujte Srbi", koji je ujedno i dokument o vremenu od 1918. do 1928. godine.

Pred kraj života objavio je svoj ratni dnevnik u knjizi "Šta sam video i proživeo u velikim danima", a pre toga objavio je "Pisma sa srpsko-makedonskog fronta".

Preminuo je 8. avgusta 1929. godine, a njegovo srce je, po njegovoj testamentarnoj želji, pohranjeno u kapeli na Kajmakčalanu u Makedoniji.

 

]]>
Wed, 8 Aug 2018 14:06:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49695/secanje-na-rajsa---velikog-prijatelja-srbije.html
Transparentnost: Utvrditi odgovornost za skrivanje ugovora sa bivšim menadžmentom Železare http://boom93.com/info/srbija/49667/transparentnost-utvrditi-odgovornost-za-skrivanje-ugovora-sa-bivsim-menadzmentom-zelezare.html Transparentnost Srbija je danas zatražila da se utvrdi ko je odgovoran za trogodišnje skrivanje od javnosti ugovora o upravljanju smederevskom železarom, kao i za eventualni nastanak štete tokom njegove realizacije i raskida. Podsetimo, više od tri godine predstavnici državnih institucija Srbije su u najvećoj tajnosti držali ugovor o upravljanju Železarom Smederevo pravdajući se time da nemaju odobrenje kompanije HPK Menadžment, koja je od marta 2015. do polovine 2016. upravljala smederevskom Železarom. Novinari Insajdera došli su do ovog ugovora, iz kojeg se može zaključiti da Vlada nije imala dovoljno opravdanja da ga drži u tajnosti. ]]> Transparentnost Srbija ističe da objavljeni delovi ugovora o upravljanju smederevskom železarom potvrđuju da je taj ugovor nezakonito skrivan od građana u protekle tri godine.

"Pozivamo Vladu Srbije i Ministarstvo privrede da objave ceo tekst ugovora, kao i podatke o njegovoj realizaciji na osnovu kojih bi građani mogli da steknu predstavu o tome da li su tvrdnje njenog bivšeg partnera na ovom poslu osnovane", navodi se u saopštenju TS.

U saopštenju se ističe i da je izuzetno je važno da se kroz izmene Ustava Srbije stvori mehanizam koji bi sprečio zaključivanje tajnih ugovora o raspolaganju javnim sredstvima.

"Na ovom primeru se pokazalo da tajni ugovori o raspolaganju javnom imovinom donose štetu i da bi javnost ključnih informacija morala ubuduće da se postavi kao uslov važenja ugovora. Takođe se pokazalo koliko bi bilo opasno da se preduzeća u državnom vlasništvu isključe iz sistema pristupa informacijama od javnog značaja, kao što se predvidja u aktuelnom nacrtu izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama", smatra TS.

TS je podsetio da su ugovor o upravljanju smederevskom železarom hvalili najviši predstavnici Vlade Srbije, a godinu dana kasnije država je raskinula taj ugovor uz tvrdnje da konsultant nije ispunio obaveze.

Sporazum Vlade Srbije, HPK inženjeringa, HPK menadžmenta i Železare Smederevo o profesionalnom upravljanju Železarom je potpisan 21. marta 2015, a HPK je preuzeo rukovodstvo 20. aprila. Taj ugovor je pod oznakom tajnosti, te građani Srbije ne znaju šta su bile obaveze menadžmenta, da li su one ispunjene, ni koliko su koštale njegove usluge,

Insajder: Ugovor o upravljanju Železarom prvi put pred javnošću

Ugovor o upravljanju Železarom je, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama tražila organizacija Transparentnost Srbija još polovinom 2015. I pored nekoliko rešenja poverenika Rodoljuba Šabića, kao i mišljenja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića, nadležni predstavnici države ugovor su čuvali kao tajnu. Javnost Srbije je tako, sve do juče kada je Insajder objavio delove ugovora, bila uskraćena za informacije na šta se obavezala srpska strana, a šta su bile obaveze Kamaraševe firme.

Tadašnji ministar privrede Željko Sertić izjavljivao je da bi prekršio zakon kada bi objavio ugovor o uvođenju profesionalnog menadžmenta u „Železaru Smederevo” bez saglasnosti partnera, odnosno HPK „Inženjeringa”.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić nekoliko puta je kaznio Ministarstvo zbog neispunjavanja naloga, međutim, ugovor je ostao tajan. Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu je protiv ministra privrede Željka Sertića podnelo prekršajnu prijavu, prvu takvu prijavu protiv jednog ministra.

Ugovor: HPK Menadžment dobijao fiksno 340.000 evra mesečno, plus bonusi

Prema ugovoru, firmi HPK Menadžment, čiji je suvlasnik Peter Kamaraš, Železara je bila dužna da plaća upravljanje 340.000 evra mesečno bez obzira na uspešnost poslovanja, a uz to su bili predviđeni i različiti bonusi za uspešno poslovanje. Sam ugovor otvara brojna nova pitanja - da li je i u kojoj meri kompanija HPK ispunila svoje obaveze, ali i zašto se država Srbija nije bolje zaštitila.

Železara Smederevo je od 2012. u vlasništvu države, kada je otkupljena za jedan dolar od američkog Ju es stila, koji se povukao iz Srbije kad je usled krize na tržištu čelika počeo da pravi gubitke. Nakon toga je raspisan javni poziv za uvođenje profesionalnog menadžmenta, a Ugovor o pružanju usluga i savetovanja su 21. marta 2015. godine potpisali Peter Kamaraš, jedan od suvlasnika HPK Menadžmenta; Željko Sertić, tadašnji ministar privrede i Bojan Bojković u ime Železare.

Odmah nakon što su predstavnici države potpisali ugovor sa HPK postavljeno je pitanje isplativosti ovog poslovnog aranžmana, odnosno koliko državu i Železaru Smederevo košta angažovani profesionalni menadžment.

Kako se može videti u ugovoru do kojeg je došao Insajder, taj poslovni aranžman predvideo je fiksnu i varijabilnu naknadu HPK Menadžmentu.  Ugovorom je bila zagarantovana fiksna naknada u iznosu od 340.000 evra mesečno, bez obzira na rezultate rada.

Pored toga imali su pravo na bonus u svakom kvartalu u kom je Železara poslovala pozitivno. Bonusi su iznosili između 25 i 35 odsto od ukupnog profita Železare ostvarene u prethodnom kvartalu, ukoliko je firma poslovala pozitivno.

Takođe, bile su predviđene i posebne naknade za ostvarenje određenih ciljeva. HPK je tako imao pravo na dodatnih 800.000 evra u slučaju pozitivnih rezultata dva meseca za redom, kao i dodatnih 700.000 evra za obim proizvodnje veći od 375.000 tona. Na kraju, HPK je imao pravo i na dodatni bonus “u slučaju uspešnog sprovođenja postupka privatizacije u periodu od pet godina”. HPK je imao pravo na čak 30 odsto postignute cene. Kako stoji u ugovoru, bez obzira na postignutu cenu, minimalni bonus je 10 miliona američkih dolara.

Firma Petera Kamaraša traži odštetu zbog raskida ugovora

Firma Petera Kamaraša HPK Menadžment dobila je u maju ove godine spor pred Londonskim sudom za međunarodnu arbitražu protiv Železare. Kako je zaključio Arbitražni sud, Železara je dužna da HPK Menadžmentu plati upravo 10 miliona dolara, što bi uz kamate i sudske troškove dostiglo iznos veći od 12,4 miliona dolara zbog nezakonito raskinutog ugovora.

Naime, nakon što su 18. aprila 2016. Železara Smederevo i kineski Hestil potpisali privatizacioni sporazum po kom je kineska firma kupila određenu imovinu Železare – Srbija raskida ugovor za HPK Menadžmentom. Država se pozivala na kršenje odredbi ugovora, koji u tom trenutku nije bio javno dostupan.

Prema izveštaju sa Skupštine Železare na kojoj je ugovor raskinut, a do kojeg je tada došao list Politika, kao razlog za raskid ugovora navedeno je to što menadžment na čelu sa Kamarašom nije ispunio ugovornu obavezu o visini obrtnih sredstava, odnosno donjem limitu novca koji mora da stoji na raspolaganju.

Za Skupštinu Železare bili su sporni i kratki rokovi plaćanja po ugovoru o kupovini sirovina, koji je Železara potpisala sa Kamarašovom firmom Pikaro iz Košica. Iz ugovora je, međutim, jasno da država nije zabranila Kamarašu da posluje s drugim njemu povezanim firmama.

S druge strane, advokati Petera Kamaraša tvrde da je raskid ugovora izveden na nezakonit način uz „fabrikovane razloge za raskid ugovora, a sve kako bi Srbija izbegla da plati podnosiocima zahteva milione dolara koji su trebali da budu plaćeni po osnovu privatizacionog bonusa, kao i na osnovu dloševorenih naknada za upravljanje“. Oni tvrde i da se država na čelu sa tadašnjim premijerom Vučićem mešala u upravljanje Železaru, a na njenu štetu.

Hestil zvanično kupuje Železaru 18. aprila 2016, a istog dana HPK Menadžment šalje dopis Železari u kome zahteva isplatu privatizacionog bonusa od 10 miliona dolara, jer je tako predviđeno slučaju bilo kakve privatizacije u roku od pet godina od potpisivanja sporazuma.

Bonus im, međutim, nije isplaćen zbog čega firma Petera Kamaraša 5. avgusta 2016. započinje arbitražni proces protiv Srbije i Železare Smederevo, pozivajući se na klauzulu 17 ugovora sa Železarom i Republikom Srbijom, u kome se navodi da će upravo Londonski sud za međunarodnu arbitražu odlučivati o svim potencijalnim sporovima.

Međutim, iako je HPK od Arbitražnog suda tražio da država Srbija, kao vlasnik Železare, zajedno sa Železarom plati odštetu, sud u Londonu je odlučio da je dužnik samo Železara.

Pošto do danas nisu dobili dosuđeni novac, njihov advokat Andreas Frišneht je prošlog  ponedeljka pred sudom u Vašingtonu protiv države Srbije i Železare podneo zahtev da se odluka izvrši.

]]>
Wed, 8 Aug 2018 10:22:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49667/transparentnost-utvrditi-odgovornost-za-skrivanje-ugovora-sa-bivsim-menadzmentom-zelezare.html
Novinari: Vukosavljević obesmišljava napore Radne grupe http://boom93.com/info/srbija/49664/novinari-vukosavljevic-obesmisljava-napore-radne-grupe.html Članovi Radne grupe za izradu Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2023. uputili su otvoreno pismo Ani Brnabić u kome ocenjuju da je ministar Vladan Vukosavljević svojim poslednjim izjavama narušio integritet članova te grupe i doveo u pitanje proklamovane namere Vlade Srbije u vezi sa izradom tog važnog dokumenta. ]]>

"Tvrdnjom da će u novoj Medijskoj strategiji 'biti možda 80 ili 90 odsto do onoga što je ova prethodna (radna grupa) uradila', Vukosavljević ne samo da prejudicira ishod procesa izrade Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2023. godine, već unapred obesmišljava napore svih članova novoformirane radne grupe koji pokušavaju da svojim angažmanom značajno unaprede institucionalni okvir za podizanje nivoa medijskih sloboda i slobode izražavanja u našem društvu", navodi se u pismu.

Članovi Radne grupe očekuju od Vlade Srbije jasan odgovor na konstatacije ministra Vukosavljevića, pre svega, o svrsi njihovog angažmana.

Ako Ministarstvo kulture i informisanja zaista planira da u konačnom tekstu Strategije zadrži najveći deo prethodnog Nacrta Medijske strategije, iz te grupe ne vide razlog za toliko trošenja materijalnih i ljudskih resursa na izradi novog dokumenta.

Članovi Radne grupe podsećaju Vukosavljevića da, prema onome što je zvanično saopšteno, "Vlada Srbije nije bila zadovoljna činjenicom da u prethodnoj radnoj grupi nisu učestvovali predstavnici relevantnih novinarskih i medijskih udruženja i asocijacija, ali i sadržinom ponudjenog Nacrta Medijske strategije".

"Većina nas je ušla u Radnu grupu sa uverenjem i Vašim garancijama da ćemo imati potpunu slobodu u izradi ovog strateškog dokumenta, bez ikakvih dodatnih ograničenja. Prethodni Nacrt Medijske strategije, prema onom što je dogovoreno, samo je jedan od dokumenata koji će nam poslužiti kao polazna osnova u našem radu", dodaju člavovi Radne grupe u otvorenom pismu premijerki Brnabić.

Zbog toga oni zahtevaju od Vlade Srbije i premijerke da još jednom članovima Radne grupe, javnosti, ali i ministru Vukosavljeviću, pojasni da li su angažovani za izradu "tih nedostajućih 10 do 20 odsto već postojećeg Nacrta Strategije, ili želi da dobije celovito rešenja koje će biti u skladu sa evropskim standardima, profesionalnim uzusima i željom da se uvaže obostrana proklamovana uverenja o potrebi za sveobuhvatnom Medijskom strategijom, koja će uvažavati pre svega javni interes gradjana Srbije u skladu sa njihovim ustavnim pravima".

Pismo su potpisali Članovi radne grupe Stojan Marković (Lokal Pres), Vukašin Obradović (NUNS), Dalila Ljubičić (Asocijacija medija), Jelena Kleut (NDNV), Nino Brajović (UNS), Boban Tomić (ANEM) i Tanja Maksić (AOM).

Ministarstvo: Tvrdnje članova Radne grupe tendenciozne i proizvoljne

Ministarstvo kulture i informisanja osporilo je tvrdnje članova radne grupe na medijskoj strategiji da je ministar Vladan Vukosavljević svojim poslednjim izjavama narušio integritet članova grupe i doveo u pitanje namere Vlade Srbije, i te tvrdnje ocenilo kao "tendenciozne i proizvoljne".

Ministarstvo je navelo da je u medijskom nastupu ministra reč bila o pretpostavci, a ne o tvrdnji, "koja može da se pokaže u konačnom ishodištu kao tačna, ali i ne mora".

"Time se svakako ne 'prejudicira' ishod procesa, niti se obesmišljavaju napori, već se iskazuje pretpostavka i jedna od mogućnosti", navodi se u saopštenju i dodaje: "ministrov navod u vezi sa potencijalnim učešćem onoga što je prethodna radna grupa uradila je u domenu pretpostavke i jedino tako se može tumačiti".

Ministarstvo je dodalo da ima jednog člana u radnoj grupi i da učestvuje na konstruktivan način i da "nije u prilici da 'planira', niti 'zadržava' izradu teksta Nacrta Medijske strategije, niti to čini".

U saopštenju se dodaje i da Ministarstvo sa optimizmom gleda na rad Radne grupe i očekuje da će rad na Medijskoj strategiji biti okončan u predviđenom roku.

"Ministarstvo smatra da se ovakvim navodima i pogrešnom interpretacijom gubi dragoceno vreme u izradi ovako važnog dokumenta, te izražava optimizam da će radna grupa uspešno izraditi tekst Nacrta Medijske strategije 'bez ikakvog ograničenja' i u demokratskoj atmosferi", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je dalje navelo da ohrabruje potpisnike "otvorenog pisma" (nekoliko članova radne grupe) da se "u punom kapacitetu" posvete izradi medijske strategije, "umesto da se bave proizvoljnim interpretacijama i izražavaju bojazan oko stvari koje niti utiču, niti mogu uticati na njihov rad i rezultate rada".

"U suprotnom, mogao bi se steći utisak da je indukovanje nepostojećih kriznih situacija zapravo paravan za nešto drugo", navodi se u saopštenju.

]]>
Wed, 8 Aug 2018 10:17:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49664/novinari-vukosavljevic-obesmisljava-napore-radne-grupe.html
Na pomolu formiranje novog opozicionog saveza http://boom93.com/info/srbija/49661/na-pomolu-formiranje-novog-opozicionog-saveza.html Pokret slobodnih građana i Zelena ekološka partija - Zeleni potpisali su sporazum o saradnji. U predsedništvu Pokreta Saše Jankovića obezbeđena im je tzv. zelena stolica. Da li je ovo početak osnivanja novog opozicionog saveza koji bi bio konkurenciija Savezu za Srbiju koji je inicirao Dragan Đilas? ]]>

Pokret slobodnih građana i Zelena ekološka partija - Zeleni parafirali su saradnju. Borbu u političkoj areni nastavljaju zajedno. 

Ne negira Saša Janković da je ovo početak života novog opozicionog bloka, ali to nije ni potvrdio. Objašnjava: sastaviće prvo jasan politički program, a onda pozvati sve zainteresovane partije. Kada će to biti - ne otkriva.

"Dosta je najava. Mi smo u ovom momentu dogovorili našu stratešku saradnju i to vam predstavljamo sve što budemo dogovorili kasnije vi ćete prvi da to saznate, nadamo se da će to biti dobra vest za sve građane Srbije", rekao je Janković.  

Građani žele stranačko jedinstvo, a ne novu opozicionu kolonu. Stav je to već udruženih partija u Savezu za Srbiju.

"Samo zajedno, poručuju nam građani morate zajedno da promenite ovaj režim i da omogućite da tek onda mi primetimo vaše programske, ideološke posebnosti. Ako ne idete u jednoj koloni, besmisleno je. I dve kolone, tri kolone, probali smo u Beogradu, probali smo na ranijim izborima i svi su propali", podseća Borko Stefanović. 

Formalno, politički život Saveza za Srbiju trebalo bi da počne u septembru. Jer, početkom devetog meseca okupljene partije potpisaće sporazum o saradnji.

Do tada, štampa spekuliše da se ta koalicija već klima. Naime, "Večernje novosti" saznaju da deo demokrata planira da ruši lidera DS-a jer je uveo stranku u partijski klub u kojem su i Dveri.

Da su opozicioni savezi nestabilni i komplikovani pokazala je i skorija istorija - podseća sagovornik N1, novinar Milan Mišić.

"Nešto se u svakom slučaju dešava i čini mi se da sazreva neko uverenje opozicije da mora mnogo organizovanije i složnije da se suprotstavlja vladajućoj stranci ako računa da na prvoj sledećoj izbornoj utakmici postigne bolji rezultat od ovih prethodnih", smatra Mišić. 

No, ako ukrupnjavanje opoziciji i donese nešto više glasova, tumači sagovornik N1, vladajućoj, Srpskoj naprednoj stranci rejting oslabiti neće.

]]>
Wed, 8 Aug 2018 10:06:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49661/na-pomolu-formiranje-novog-opozicionog-saveza.html
NVO Srbije i Kosova pozvale Mogerini da se izjasni protiv podele http://boom93.com/info/srbija/49656/nvo-srbije-i-kosova-pozvale-mogerini-da-se-izjasni-protiv-podele.html Predstavnici više od 35 organizacija civilnog društva iz Srbije i sa Kosova pozvali su danas predstavnicu Evropske unije Federiku Mogerini da se nedvosmisleno izjasni protiv podele Kosova ili razmene teritorija između Kosova i Srbije na etničkom principu, o čemu poslednjih dana sve češće čak i zvaničnici govore i javnosti. ]]>

"Sve češći nagoveštaji mogućnosti prekrajanja granica šalju vrlo opasnu poruku, kako građanima Srbije i Kosova, tako i celom regionu, da postoji realna mogućnost legitimisanja opasnog principa etničkog vlasništva nad teritorijom – principa koji je ovaj region u nekoliko navrata gurnuo u krvave sukobe", navodi se u pismu.

Podsetimo, pregovori o statusu Kosova između Beograda i Prištine su se intenzivirali u poslednjih nekoliko meseci, jer se očekuje da do 2019. dođe do potpisivanja pravno obavezujućeg sporazuma. Pojedini srpski i kosovski političari davali su izjave u medijima o tome da postoji mogućnost podele Kosova, dok su u međunarodnoj zajednici uglavnom negirali tu mogućnost.

Krajem prošle nedelje došlo je do novih tenzija nakon izjava političara i pisanja pojedinih medija, a u vezi sa isticanja roka EU za usvajanje statuta ZSO.

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da postoji mogućnost da se mirnim putem naprave korekcije granica između Kosova i Srbije. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, glavni pobornik podele Kosova u Vladi Srbije, ponovio je taj svoj stav pre dva dana, ističući da ne vidi bolje rešenje od toga.

Nevladin sektor u pismu ocenjuje da bi podela teritorije neminovno proizvela lančanu reakciju i u drugim balkanskim državama i doveo do brojnih zahteva za promenama granica na Balkanu, što otvara vrata novim sukobima.

"Takođe, Srbima i Albancima koji žive na 'pogrešnoj strani', ovim bi se poslala poruka da treba da se presele u 'svoju' etničku državu što bi moglo da dovede do još jednog egzodusa stanovništva na Balkanu“, navodi se u pismu.

Organizacije civilnog društva pozvale su međunarodnu zajednicu, ali pre svega vlasti u Srbiji i na Kosovu da se tokom pregovora posvete stvaranju najboljih mogućih uslova za život svih stanovnika Kosova, obezbeđivanju pretpostavki da se zločini iz prošlosti ne ponove i stvaranju uslova za razvoj pravnih i demokratskih sistema vlasti.

"Samo takvi pregovori su garancija za bezbedan i dostojanstven život svih ljudi bez obzira na nacionalne ili bilo koje druge različitosti", ocenjuje se u pismu nevladinih organizacija Federiki Mogerini.

Etnički princip prevaziđen model, sve više mladih napušta Srbiju i Kosovo

Organizacije civilnog društva navode da već decenijama pokušavaju da unaprede komunikaciju i saradnju dve zajednice, misleći pre svega na dobrobit ljudi koji žive u Srbiji i na Kosovu i na budućnost celog regiona.

"U regionu je neophodno uspostaviti trajni mir i prihvatiti interkulturalnost i multietničnost kao neophodni preduslov razvoja i EU integracija. Etnički čiste države, prevaziđeni model iz 19. veka, ne smeju biti ciljevi ničije politike niti smeju biti tolerisani i podržani od predstavnika međunarodne zajednice", navodi se u saopštenju.

Ističe se da sve više mladih ljudi već napušta Srbiju i Kosovo, i da će teritorije za koje se nacionalne i političke elite danas grčevito bore ostaće bez pokretačkih demokratskih snaga.

]]>
Tue, 7 Aug 2018 14:52:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49656/nvo-srbije-i-kosova-pozvale-mogerini-da-se-izjasni-protiv-podele.html
KRIK: Agencija pokrenula postupak protiv gradonačelnika Beograda http://boom93.com/info/srbija/49640/krik-agencija-pokrenula-postupak-protiv-gradonacelnika-beograda.html Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića u kome će proveravati da li je na vreme prijavio da poseduje nelegalnu vikendicu na Zlatiboru, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK). ]]>

Agencija je postupak protiv Radojičića pokrenula sredinom prošlog meseca i u njemu će proveravati "blagovremenost podnošenja vanrednog izveštaja o imovini i prihodima", rečeno je novinarima KRIK-a u toj instituciji.


KRIK je objavio da Radojičić u izveštaju koji je podneo Agenciji u januaru ove godine nije naveo da je vlasnik vikendice koju je nelegalno sagradio na Zlatiboru.

"Objekat je, prema dostupnim podacima, sazidao u drugoj polovini 2017. godine i bio je dužan da ga do kraja januara ove godine prijavi Agenciji – jer je tada bio funkcioner, odnosno direktor dečje klinike Tiršova. Tek nakon što je KRIK u javnosti otkrio nelegalnu gradnju i pošto je stupio na funkciju gradonačelnika Beograda, Radojičić je početkom prošlog meseca ponovo podneo izveštaj o imovini u kojem je prijavio vikendicu na Zlatiboru", naveo je KRIK.

KRIK podseća da su u februaru ove godine otkrili da je tada kandidat vladajuće Srpske napredne stranke za gradonačelnika nelegalno sagradio kuću na Zlatiboru, a da je zahtev za izdavanje gradjevinske dozvole podneo pošto je javnost saznala da je prvi na listi SNS-a na beogradskim izborima.

"Iz dokumentacije koju poseduju novinari KRIK-a može se videti da je Radojičiću devet dana pošto je KRIK objavio priču o njegovoj nelegalnoj vikendici opština izdala gradjevinsku dozvolu. Radojičić je, kao investitor, prilikom predaje zahteva za dobijanje gradjevinske dozvole, podneo pisanu izjavu u kojoj je naveo da će srušiti bespravnu vikendicu", navodi se na sajtu te mreže.

KRIK dodaje da su u junu obišli parcelu na Zlatiboru i uverili se da objekat i dalje nije srušen.

]]>
Tue, 7 Aug 2018 10:14:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49640/krik-agencija-pokrenula-postupak-protiv-gradonacelnika-beograda.html
Aplikacija e-sud, za elektronsko pokretanje upravnog spora http://boom93.com/info/srbija/49637/aplikacija-e-sud-za-elektronsko-pokretanje-upravnog-spora.html Ministarstvo pravde uvelo je aplikaciju "eSUD", koja advokatima i građanima omogućava da elektronski pokreću upravni spor, kao i da sve podneske sa sudom razmenjuju preko veb aplikacije, pod uslovom da imaju elektronski potpis, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović. ]]>

Kako se navodi u saopštenju, ministarka je dodala da korišćenje aplikacije nije obavezno, već da predstavlja pilot projekat koji je počeo od Upravnog suda.

"Od januara će se aplikacija proširiti na privredne sudove, jer upravo su privredni subjekti ti koji danas najčešće koriste sertifikovane elektronske potpise, koji su preduslov da bi se ova aplikacija mogla koristiti", rekla je Kuburović. 

Aplikacija je počela sa radom u Upravnom sudu, koji je izuzetno opterećen sud, u kome na godišnjem nivou ima na desetine hiljada predmeta u radu i gde je uspostavljanje suđenja u razumnom roku od izuzetnog značaja. Kuburović je rekla da aplikacija omogućava da stranke u postupku, ukoliko nisu na adresi prebivališta, ili se nalaze u inostranstvu, koriste aplikaciju i blagovremeno dostave odgovarajuće podneske sudu. 

Primenom aplikacije "eSUD", stranke su obavezi da odlaze u sud samo u slučaju održavanja ročišta. 

Aplikacija se nalazi na adresi esud.sud.rs.

]]>
Tue, 7 Aug 2018 10:08:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49637/aplikacija-e-sud-za-elektronsko-pokretanje-upravnog-spora.html
DSS raskinuo lokalne koalicije s SNS zbog "predaje Kosova" http://boom93.com/info/srbija/49636/dss-raskinuo-lokalne-koalicije-s-sns-zbog-%22predaje-kosova%22.html Predsedništvo Demokratske stranke Srbije (DSS) odlučilo je da svi opštinski odbori DSS-a raskinu lokalne koalicije sa Srpskom naprednom strankom (SNS). ]]>

Predsednik DSS-a Miloš Jovanović kazao je novinarima da je koalicija sa naprednjacima raskinuta u 14 opština ali nije mogao da precizira u koliko bi lokalnih samouprava SNS mogao ostati bez vlasti posle te odluke DSS-a.

Iako je rečeno na konferenciji za novinare u sedištu stranke u Beogradu, odluka o raskidu koalicije sa SNS-om je doneta "zbog upuštanja u veleizdaju, odnosno predaju Kosova i Metohije".

"Problem je međutim što danas više ne delamo u normalnim političkim okolnostima i koliko god lokalne koalicije nemaju veze i ne mogu imati veze sa nacionalnom politikom toliko i te kako imaju i moraju imati veze sa nečim što se može nazvati nacionalnom izdajom", ocenio je Jovanović.

Jovanović je dodao da raskid lokalnih koalicija sa SNS-om nema veze sa eventualnim ulaskom Demokratske stranke Srbije u opozicioni Savez za Srbiju.

"Zavisiće od jedne vrlo jednostavne stvari - od naše procene kako na najbolji, najefikasniji način zaustaviti ovo ludilo. Ako je to savez, biće savez, ako je to nešto drugo, biće nešto drugo", rekao je on.

SNS: Postupci DSS daju podršku daljoj razgradnji države

Srpska napredna stranka je reagovala na ovu vest, navodeći da je DSS u stvari stranka koja je odgovorna za raspad sopstvene države.

"Nadaju se valjda u DSS-u da su i građani Srbije zaboravili da su oni glavni krivci za razbijanje države, da je upravo njihovo nečinjenje dok su bili na vlasti dovelo do toga da se Crna Gora odvoji od Srbije a da Priština u medjunarodnoj zajednici stekne ključnu podršku za jednostrano proglašenje nezavisnosti", naveo je potpredsednik SNS i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Kako je naveo, politika DSS je "plitkoumna" i njihovi postupci daju "jasnu podršku daljoj razgradnji sopstvene države i slabljenju pregovaračke pozicije Srbije u trenutku kada predsednik Vučić čini sve što može kako bi se došlo do održivog i kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju, kojim bi se obezbedio dugoročni mir i ekonomski prosperitet Srbije".

]]>
Tue, 7 Aug 2018 10:04:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49636/dss-raskinuo-lokalne-koalicije-s-sns-zbog-%22predaje-kosova%22.html
Probijen rok za formiranje ZSO, novi u septembru? http://boom93.com/info/srbija/49599/probijen-rok-za-formiranje-zso-novi-u-septembru.html U subotu je istekao rok od četiri meseca u kojem je vlasti Kosova trebalo da izrade nacrt statuta Zajednice srpskih opština. Analitičari smatraju da će sledeća runda dijaloga predsednika Srbije i Kosova Aleksandra Vučića i Hašima Tačija koja je najavljena za septembar biti ključna za formiranje Zajednice, ali i za budućnost pregovora. ]]>

Hiljadu devetsto trideset tri - toliko dana je, prema brojčaniku na sajtu kancelarije za Kosovo, prošlo od kako je Priština preuzela obavezu da formira Zajednicu srpskih opština. Ni najnoviji rok koji je postavila Evropska unija - da nacrt statuta Zajednice bude završen do subote - nije ispunjen.

Dugogodišnji dopisnik iz Brisela Dragan Blagojević podseća da je EU u saopštenju od petka samo konstatovala da se na statutu i dalje radi. 

"Za EU je očigledno stvar samo pitanje vremena i dorade toga, a oni smatraju da je mnogo šta već urađeno", kaže Blagojević.

Blagojević ističe da je Unija najavila da će, čim je Upravljački tim za izradu Statuta zvanično izvesti o tome dokle je stigao u svom radu, to biti uključeno u sledeći susret Beograda i Prištine u Briselu.

"Ovo je sad nešto što je jedna prekretnica. ako se u septembru ne postigne nakava nagodba oko samog nacrta statuta, onda će jako teško moći da se govori kako dijalog uopšte može da se nastavi. Ovo je sada ja mislim nešto što je ključno i zato i smatram da će biti veoma teški pregovori", kaže Blagojević.

Gostujući u Novom danu novinar “Nedeljnika” Nenad Čaluković ocenio je da su Beograd i Priština ušli u ozbiljniju fazu dijaloga, ali ističe da je pre postizanja kompromisa sa Albancima potreban kompromis u Srbiji.

"Problem je samo što još nismo rešili šta je neka naša polazna osnova. Svakog dana slušamo i od Vučića i predstavnika vlasti neke stavove koji idu u nekom pravcu, ali čini mi se da treba neka platforma ozbiljnija i zajednička celog društva da se napravi i onda ćemo lako znati na čemu smo, a znaćemo i kako da reagujemo na razne pritiske i zahteve koji dolaze sa strane", rekao je Čaluković.

Nedostatak plana, kako ocenjuje Čaluković, doveo je do toga da nema jasnih poruka i da se stvara medijska halabuka u kojoj svako lovi u mutnom.

]]>
Mon, 6 Aug 2018 10:54:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49599/probijen-rok-za-formiranje-zso-novi-u-septembru.html
Pokret centra deli iste vrednosti sa PSG, ne odbacuje mogućnost koalicije http://boom93.com/info/srbija/49596/-pokret-centra-deli-iste-vrednosti-sa-psg-ne-odbacuje-mogucnost-koalicije.html Šefica poslaničke grupe Slobodni poslanici u srpskom parlamentu i jedna od osnivačica Pokreta centra Tatjana Macura izjavila je danas da s Pokretom slobodnih gradjana saradjuju i organizuju niz akcija jer dele iste vrednosti, ne odbacujući mogućnost koalicije. ]]>

Macura je agenciji Beta rekla da je saradnja sa PSG i još nekoliko partija "razumna" da se političke organizacije koje dele pre svega iste vrednosti i koje nikad nisu učestvovale u vlasti grupišu i pokažu da imaju potencijal da se okupe oko zajedničkih ideja, programa i plana koji imaju da se država izvuče iz višegodišnje krize.


Ona je istakla da smena vlasti sama po sebi nije dovoljan motiv za okupljanje.

"Ali, ako okupljanjem nudite i dobra rešenja, nove ljude i ako gradjani na to dobro reaguju, zašto to ne bismo i učinili. Ovih dana se naše zajedničke aktivnosti upravo tiču direktne komunikacije sa gradjđanima od kojih želimo da čujemo šta misle o našim idejama, programima i planovima za dalje", kazala je Macura.

Prema njenim rečima, Pokret centra je otvoren za saradnju sa svim političkim organizacijama koje Srbiju vide na putu ka Evropskoj uniji, koje se zalažu za tržišnu privredu, ljudska prava i slobode svih gradjana bez izuzetka, sve one organizacije koje žele da u Srbiji podstiču razvoj preduzetništva i inovacija, te da postoje političke organizacije s kojima se odlično dopunjuju po tim pitanjima.

Ona je navela da Pokret centra okuplja ljude koji žele da stvore društvo u kojem žive gradjani koji uživaju sve slobode i ljudska prava, ljude koji ne teže ekstremima kako na strani levice, tako i na strani desnice.

Macura je kazala da je jedan od ciljeva da pokret preraste u stranku, što bi trebalo i da se desi krajem leta ili početkom jeseni.

"Jedan od ciljeva oko kojeg smo se okupili jeste da svoje političke aktivnosti nastavimo kao organizacija koju smo priželjkivali od trenutka od kada smo ušli u Narodnu skupštinu 2016. godine (na listi Dosta je bilo), a to je stranka. Na tome vredno radimo i mislimo da ćemo krajem leta, početkom jeseni stići na taj cilj. To od nas očekuju svi oni koji su nas podržali i koji žele da aktivno učestvuju u političkom životu Srbije, a dele iste ili slične vrednosti sa nama", rekla je Macura. 

]]>
Mon, 6 Aug 2018 10:22:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49596/-pokret-centra-deli-iste-vrednosti-sa-psg-ne-odbacuje-mogucnost-koalicije.html
Srbija se krije iza fiktivne firme kako bi izbegla plaćanje dosuđenog iznosa http://boom93.com/info/srbija/49593/srbija-se-krije-iza-fiktivne-firme-kako-bi-izbegla-placanje-dosudjenog-iznosa.html Andreas Frišneht, američki advokat koji zastupa firme Petera Kamaraša u sporu sa Železarom i državom Srbijom, kaže za Insajder da je odluka suda u Londonu potvrdila da “ništa nije bilo sporno u načinu na koji je HPK Menadžment upravljao Železarom”. ]]>

“Pored toga, odluka je potvrdila i pravo koje HPK po ugovoru ima na privatizacioni bonus za prodaju kompanijske imovine Hestilu”, rekao je on. 

Prema odluci Arbitražnog suda u Londonu, Železara je dužna da Kamaraševoj firmi na ime privatizacionog bonusa isplati oko 12,4 miliona dolara. Uz sve pripadajuće kamate ta cifra može dostići i iznos od nekoliko desetina miliona dolara.

“Iskoristićemo sva raspoloživa sredstva da naplatimo dosuđeno”

“Srbija se sada krije iza fiktivne firme kako bi izbegla plaćanje ovog dosuđenog iznosa”, kaže Frištneht.

Naime, nakon privatizacije 80 odsto Železare, kineska Hestil Grupa je osnovala novu firmu koja je preuzela svu imovinu, a staro preduzeće, Železara Smederevo, sa svim zaostalim dugovima, ostalo je u stopostotnom vlasništvu države Srbije.

“Ako je Srbija zainteresovana za privlačenje stranih investicija, pobrinuće se da ova presuda bude isplaćena”, rekao je Frišneht.

Prvi korak ka osiguravanju naplate bilo je pokretanje postupka u sudu u Vašingtonu.

“Naši klijenti nameravaju da iskoriste sva raspoloživa sredstva kako bi naplatili dosuđeni iznos”, kaže Frišneht.

Arbitražni postupak

Kako je Insajder juče objavio, firma Petera Kamaraša HPK Menadžment, koja je od marta 2015. do polovine 2016. upravljala smederevskom Železarom, dobila je spor pred Londonskim sudom za međunarodnu arbitražu protiv Železare Smederevo u maju ove godine.

Arbitražni proces je započet 5. avgusta 2016, a pokrenuo ga je HPK Menadžment pozivajući se na klauzulu 17 ugovora sa Železarom i Republikom Srbijom, u kome se navodi da će upravo Londonski sud za međunarodnu arbitražu odlučivati o svim potencijalnim sporovima.

Pošto do danas nisu dobili dosuđeni novac, njihov advokat Andreas Frišneht je ovog ponedeljka pred sudom u Vašingtonu protiv države Srbije i Železare podneo zahtev da se odluka izvrši.

]]>
Mon, 6 Aug 2018 10:19:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/49593/srbija-se-krije-iza-fiktivne-firme-kako-bi-izbegla-placanje-dosudjenog-iznosa.html