Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Srbija.jpg?thumbId=29479&fileSize=39281&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146449000 Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html Preporuke o izborima stigle iz Berlina i Brisela http://boom93.com/info/srbija/37530/preporuke-o-izborima-stigle-iz-berlina-i-brisela.html Premijer i lider naprednjaka Aleksandar Vučić najavio je da će danas saopštiti odluku o eventualnim vanrednim republičkim izborima koji bi se održali zajedno sa izborima za predsednika. ]]>

Odluku o tome doneće na osnovu najnovijih istraživanja i konsultacija u stranci i s koalicionim partnerima, ali i preporuka koje je dobio iz Berlina i Brisela, saznaje Danas. Međutim, kako nezvanično saznajemo, najverovatnije je da građani neće ove godine ponovo morati da glasaju i za narodne poslanike.

Prema rečima izvora našeg lista iz krugova vladajuće koalicije, poslanici SNS još uvek ne znaju da li će biti parlamentarnih izbora i za sada nisu dobili nikakve instrukcije. O tome, dodaje, nije bilo reči ni na sednici Glavnog odbora SNS, a protiv parlamentarnih izbora su koalicioni partneri SPS, SDPS Rasima LJajića i SVM.

Lider SPS i ministar spoljnih poslova Ivica Dačića rekao je da će premijer Aleksandar Vučić sutra saopštiti odluku o održavanju parlamentarnih izbora. Dačić je, posle obeležavanja Topličkog ustanka u Prokuplju, rekao da u Srbiji postoji politička stabilnost i da lično smatra da nema razloga za raspisivanjem parlamentarnih izbora.

On je dodao da je o tome razgovarao sa liderom naprednjaka, ali da nije na njemu da donosi konačnu odluku, već da će to učiniti Vučić. Kako je naveo, premijer Vučić je zajednički kandidat vladajuće koalicije za predsednika Srbije upravo zato da bi Srbija ostala stabilna.

Predsednički kandidat Vuk Jeremić danas je na slavi Nove Srbije, na pitanje Danasa, rekao da ne razmišlja o parlamentarnim izborima "zato što o njima odlučuje samo jedan čovek i samo on zna da li će ih biti ili ne".

"On menja mišljenje iz sata u sat. To je naravno naopaka situacija i treba je promeniti. Jalovo je opterećivati se nagađanjima i ko god učestvuje u tim kalkulacijama svesno ili nesvesno tera vodu na mlin Aleksandra Vučića. Čućemo na kraju od Vučića kojih izbora će sve biti. Ja ne želim da učestvujem u zamagljivanju situacije, jer glavni problem nisu izbori, već životni standard građana", ističe Jeremić.

Palma prelazi kod Vučića?

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je javno zatražio i parlamentarne izbore, ali za to nije imao podršku Ivice Dačića. Lider socijalista, prema rečima naših izvora, nije za nove vanredne izbore zato što će biti u problemu identiteta partije, jer SPS nema svog predsedničkog kandidata, a i izbori mnogo koštaju. SPS je u velikim dugovima još od prethodnih nekoliko vanrednih izbora. Kako kaže naš izvor, u SPS su konstatovali da je Marković zadržao nasilne "arkanovske manire", te i da ne isključuju mogućnost da pređe na stranu Vučića, kao što je to već uradio PUPS.

]]>
Mon, 27 Feb 2017 08:37:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37530/preporuke-o-izborima-stigle-iz-berlina-i-brisela.html
Jeremić: Prijatno iznenađen podrškom Tadića http://boom93.com/info/srbija/37529/jeremic-prijatno-iznenadjen-podrskom-tadica.html Prijatno i pozitivno sam iznenađen podrškom Socijaldemokratske stranke. Važna mi je ova podrška Borisa Tadića i zahvalan sam na njoj. ]]>

Do izbora će biti mnogo onih koji će biti spremni da stanu u zajednički front protiv ove vlasti. Izuzetno je bitno da dođe do drugog kruga izbora, kako bi se u tom drugom krugu stvorila jedna vrsta referendumske atmosfere da li nam je dobro ili nije. Uveren sam da ima više ljudi u Srbiji kojima nije dobro, kaže Vuk Jeremić , predsednički kandidat, dodajući da Aleksandar Vučić može da pobedi u prvom krugu samo ako krade na izborima, ali i da očekuje da će u tome dobrom organizacijom biti onemogućen.

Na pitanje kako gleda na stav LDP i Dosta je bilo da demokratska opozicija treba da ima jednog prerdsedničkog kandidata i da bi on i Saša Janković trebalo da se dogovore, Jeremić odgovara da tokom dosadašnjih razgovora sa građanima nije bilo pitanja ko će koga da podrži i šta kaže jedna ili druga politička stranka. On napominje da je važna podrška političkih stranaka i da mu je važna podrška onih stranaka koje su mu dale podršku, ali da je mnogo važnije šta misle građani.

"Građane zanima kako da se dođe do posla, kada će prestati praksa partijskog zapošljavanja i kada će biti ispunjena obećanja koja se daju godinama" , kaže Jeremić, potvrđujući da će se odazvati pozivu Lige socijaldemokrata Vojvodine, jer je normalno da se sa svima razgovara. Na naše pitanje o čemu će razgovarati sa Čankom, ako je on već rekao da neće podržati njegovu kandidaturu, on odgovara da i nije nužno da ga podrže, ali da je važno da postoji širok dogovor da su nam potrebne promene, a da li će to biti kroz glasanje za jednog ili dva kandidata nije važno, dok se ne glasa za kandidate režima Vučića i Šešelja. On poziva i građane da izađu na izbore, jer ostanak kod kuće znači glas za Vučića.

Na pitanje Danasa kako komentariše zamerke predstavnika vlasti da se u kampanji više bavi sporednim pitanjima, a gotovo nimalo onim pitanjima koja su u domenu predsednika države kao što su problemi u regionu, BiH, Kosovo, Jermić odgovara da predsedničkim kandidatima prioritet treba da budee ono što je prioritet građana, jer građani biraju šefa države. On ističe da je više od 90 odsto pitanja građana vezano za njihove živote, a mnogo manje za političke teme. Kaže da im nije nezanimljiva situacija u regionu zbog konteksta u kome se dešava život.

Upitan da li bi raspisivanje parlamentarnih izbora moglo da umanji njegov rejting i promeni tok kampanje posebno kod stranaka koje su ga podržale, Jeremić odgovara da o tim izborima i ne razmišlja.

"Prvi i važan razlog zbog čega ne razmišljam o parlamentarnim izborima je zato što o njima odlučuje samo jedan čovek i samo on zna da li će ih biti ili ne. On menja mišljenje iz sata u sat. To je naravno naopaka situacija i treba je promeniti. Jalovo je opterećivati se nagađanjima i ko god učestvuje u tim kalkulacijama svesno ili nesvesno tera vodu na mlin Aleksandra Vučića. Čućemo na kraju od Vučića kojih izbora će sve biti. Ja ne želim da učestvujem u zamagljivanju situacije, jer glavni problem nisu izbori, već životni standard građana", kaže Jeremić.

Socijaldemokratska stranka (SDS) podržava Vuka Jeremića kao kandidata za predsednika Srbije, saopštio je danas predsednik SDS Boris Tadić posle sednice Predsedništva te stranke.

]]>
Mon, 27 Feb 2017 08:34:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37529/jeremic-prijatno-iznenadjen-podrskom-tadica.html
Odluka Ustavnog suda: glasanje na Kosovu, a prebrojavanje glasova u Srbiji – nezakonito http://boom93.com/info/srbija/37528/odluka-ustavnog-suda-glasanje-na-kosovu-a-prebrojavanje-glasova-u-srbiji-%E2%80%93-nezakonito.html Dosadašnji način utvrđivanja rezultata glasanja na Kosovu za izbore u Srbiji nije bio u skladu sa zakonom – navodi se odluci Ustavnog suda koja je doneta u junu 2016. Predstojeći predsednički izbori biće prvi posle ovakve odluke Ustavnog suda Srbije. Prema tumačenju Ustavnog suda, odluka da se materijal sa biračkih mesta na Kosovu prebacuje u Rašku i u Vranje gde su glasovi prebrojavani, nije bila u skladu sa zakonom. ]]>

Na parlamentarnim izborima 2014. i 2016. Republička izborna komisija dala je gotovo identično Uputstvo za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiji kojim je predvidela da izbori sprovode tako što će se, nakon glasanja, biračke kutije i neuopotrebljeni listići zapečatiti i preneti u Rašku i Vranje gde će se prebrojati i utvrditi rezultat glasanja.

Prvi put je na ovaj način glasanje i brojanje glasova sa Kosova i Metohije sprovedeno 2012. To je bio način da se prevaziđe situacija nastala nakon samoproglašenja nezavisnosti Kosova 2008. godine.

Hitnu ocenu zakonitosti ovakvog glasanja tražila je Srpska radiklana stranka još pre parlamentarnih izbora 2014. Pošto je Ustavni sud zahtev SRS razmatrao više od dve godine, njegova odluka iz juna 2016, nije mogla da ima pravno dejstvo na izbore koje su već održani - 2014, a nakon toga i 2016. To je rečeno u odgovoru Ustavnog suda Insajderu i faktički konstatovano da je proces prenošenja biračkog materijala i prebrojavanja glasova sa Kosova bio nezakonit.

„Odluka Ustavnog suda o nesaglasnosti odredaba čl. 9. i 10. Uputstva ne proizvodi konkretne pravne posledice jer je primena Uputstva iscrpljena sprovođenjem izbora za narodne poslanike koji su bili raspisani za 16. mart 2014. godine“, navode za Insajder.net u Ustavnom sudu

Da je Ustavni sud ovu odluku doneo pre izbora 2014, odredbe Uputstva o načinu brojanja glasova sa Kosova bi morala da se brišu, i da se donesu neka nova, prema kojima bi bilo onemogućeno prenošenje biračkog materijala s Kosova u Rašku i Vranje i brojanje glasova van mesta glasanja.

Ustavni sud je, odgovarajući na pitanje Insajder.net da li odluka odnosi i na izbore koji slede, naveo “Odluka Ustavnog suda se odnosi samo na opšti akt koji je bio predmet ocene ustavnosti i zakonitosti”, dakle samo na Uputstvo iz 2014. Ipak za očekivati je da Republička izborna komisija na sledećim izborima ne ponovi isto Uputstvo čije je odredbe Ustavni sud već označio kao nezakonite.

Na parlamentarnim  izborima  2014., pa i 2016. godine građani Srbije, koji žive na Kosovu i koji su želeli su da glasaju, odlazili su u centre odrđene za glasanje. Ceo proces je nadzirao OEBS, koji je i bio zadužen za prebacivanje neprebrojanog biračkog materijala do administrativnih prelaza.

Na pitanja novinara Insajder.net da li će i na koji način OEBS ponovo pratiti srpske izbore, u Misiji te organizacije na Kosovu rečeno nam je da izbori još nisu raspisani i da bi bilo preuranjeno da bilo šta komentarišu.

„Kada izbori budu raspisani razgovaraćemo sa svim stranama i odlučiti“, kažu za Insajder.net u OEBS-u na Kosovu.

Građani Srbije koji žive na Kosovu imaju pravo da glasaju na srpskim izborima i prema zakonima i Ustavu Kosova. Ono što je problem je način na koji će to pravo iskoristiti.

Novo uputstvo Republičke izborne komisije još nije doneto, pošto izbori nisu ni raspisani. Na brojeve telefona koji se nalaze na zvaničnoj internet stranici Republičke izborne komisije prethodnih dana niko se nije javljao.

]]>
Mon, 27 Feb 2017 08:24:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37528/odluka-ustavnog-suda-glasanje-na-kosovu-a-prebrojavanje-glasova-u-srbiji-%E2%80%93-nezakonito.html
Hoće li prebacivanje overe potpisa na notare ugroziti izbore? http://boom93.com/info/srbija/37522/hoce-li-prebacivanje-overe-potpisa-na-notare-ugroziti-izbore.html Oni koji žele da učestvuju u trci za predsednika, moraće da prikupe 10.000 potpisa i da ih overe kod javnih beležnika, umesto u sudovima kao do sada. Razlog je to što od 1. marta posao overe prelazi u ruke notara. ]]>

Pojedine opozicione stranke tvrde da beležnika nema dovoljno i strahuju da neće stići da na vreme overe potpise za svoje kandidate.

Potpise potrebne da bi učestvovale na parlamentarnim izborima prošle godine, stranke su mogle da overe u sudovima. Ove godine - to će moći da urade kod 162 javna beležnika koliko ih u Srbiji ima. To je nedovoljan broj notara, strahuju pojedine opozicione stranke.

Miroslava Milenović iz pokreta Dosta je bilo traži da Skupština menja zakon i pomeri rok kako notari ne bi bili usko grlo predstojećih izbora.

“Možemo samo da zamislimo da neko ko je izabran za vreme SNS-a čije će potpise pre da overava i kome će prvo da izlazi u susret. A notari nisu obavezni da svaki kandidat ima na primer dva sata dnevno. To će staviti opozicione stranke u vrlo, vrlo nezgodan položaj”, očekuje Milenović.

Svi moraju da budu u istom pložaju, i da po istim uslovima nastupaju na izborima, podseća vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković.

“Ne sme se dozvoliti da bilo ko ostane bez overenih potpisa jer bi to predstavljalo povredu aktivnih odnosno pasivnih biračkih prava građana. Zato nadležni urgentno treba da posvete pažnju i tom problemu kako se navedeno možda ne bi svelo na opstrukciju izbornog postupka”, upozorava Janković.

Nadležni tvrde da opstrukcije biti neće. U opštinama u kojima još nema javnih beležnika potpise će overavati sudovi, a tamo gde postoje javnobeležničke kancelarije ima dovoljno službenika, tvrde u Ministarstvu pravde.

“Pored imenovanih javnih beležnika, ovlašćenje da obavljaju poslove overe potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika – te će poslove overe nakon 1. marta obavljati više od 400 lica, što je veći broj od broja lica koja su u sudovima radila poslove overe pre 1. marta”, poručuju iz Ministarstva.

Nije ova priča od juče. Kada je pre dve godine zakon usvajan, pojedini poslanici, poput Rize Haljimija, upozoravali su da prebacivanje overe potpisa na notare može da ugrozi izbore.

“Kako će to u praksi izgledati kada jedna kancelarija u Preševu ili Bujanovcu moći 5.000 potpisa da overi za 20 najviše 30 dana pored svih drugih poslova”, rekao je Haljimi u februaru 2015.

Za sada je 13 kandidata najavilo učešće u trci za predsednika.To će značiti overu najmanje 130.000 potpisa. Šta kažu javni beležnici na čija pleća pada taj posao? Ćute! U svim kancelarijama koje smo pozvali uputili su nas na Javnobeležničku komoru. A u Komori iako su nam obećali odgovor, on do ovih vesti nije stigao.

]]>
Sat, 25 Feb 2017 19:38:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37522/hoce-li-prebacivanje-overe-potpisa-na-notare-ugroziti-izbore.html
Vučić sada ima i svoju andorid aplikaciju http://boom93.com/info/srbija/37514/vucic-sada-ima-i-svoju-andorid-aplikaciju.html Predsednički kandidat Aleksandar Vučić ima, od danas, i svoju android aplikaciju. ]]>

Izbori još nisu raspisani, ne znamo ni da li će biti i parlamentarnih ujedno uz predsedničke, ali kandidati su već spremni.

Novinu u kampanjama uveo je aktuelni premijer koji od sada ima i svoju aplikaciju, namenjenu android operativnom sistemu, a koja se može naći na Play Store-u.

Pristup aplikaciji je dozvoljen samo uz otvaranje naloga, putem mejla ili povezivanjem sa Fejsbuk nalogom.

Jedna od prvih političara u Evropi koja je slično uradila bila je nemačka kancelarka Angela Merkel na izborima 2013.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 12:18:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37514/vucic-sada-ima-i-svoju-andorid-aplikaciju.html
Premijerska fotelja zavisi od broja glasova donetih Vučiću http://boom93.com/info/srbija/37513/premijerska-fotelja-zavisi-od-broja-glasova-donetih-vucicu.html Za vikend, najkasnije u ponedeljak, donećemo odluku i o mogućim parlamentarnim izborima. ]]>

Video sam zahteve koalicionih partnera, blizu sam da donesem odluku, a najvažnije je da sve u parlamentu funkcioniše demokratski, poručio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić. U toku jučerašnjeg dana raspisivanje i parlamentarnih izbora zajedno sa predsedničkim zatražio je i lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

 "Razlog za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je učvršćivanje jedinstva i stabilnosti u Srbiji, a pre svega povodom situacije u regionu", naveo je Marković, dodajući da će ovaj predlog podržati i njegov koalicioni partner Ivica Dačić. On je pojasnio i da u parlamentu Srbije "ne treba da sede oni koji nemaju legitimitet i ne predstavljaju nikoga".

Prvi potpredsednik Vlade i lider SPS Ivica Dačić rekao je juče da je njegov stav i stav SPS o parlamentarnim izborima dobro poznat, ali i da razume razloge lidera JS Dragana Markovića za predlog da se održe i parlamentarni izbori.

"Razumem motive za takvu inicijativu, jer se opozicioni predsednički kandidati ne izjašnjavaju jedino o najvažnijim pitanjima za Srbiju, kao sto je tužba Bakira Izetbegovića, rehabilitacija ustaštva u Hrvatskoj, problemi sa Prištinom...", rekao je Dačić i dodao da je to posao predsednika Republike.

 I dok se čeka odluka o raspisivanju parlamentarnih izbora, u vladajućoj koaliciji tvrde da je za sada njihovo održavanje na nivou "teorijske mogućnosti", a da je verovatnija opcija njihovo raspisivanje na proleće naredne godine, kada "padaju" i izbori za Beograd. U vladajućoj koaliciji napominju i da je verovatnije da će nakon predsedničkih izbora i pobede Vučića na njima doći do izvesnog prekomponovanja vlade. To praktično znači da bi bio izabran novi premijer i možda zamenjen neki od ministara.

"U slučaju da Srbija ove godine ne bude glasala i za parlament, novi predsednik Srbije imaće rok od trideset dana da predloži novog predsednika vlade koji će nastaviti sa radom. To znači da neće biti birana kompletna vlada, ali novi premijer imaće mogućnosti da kroz rekonstrukciju zameni nekog od ministara. Novi premijer i zamenjeni ministri moraće, međutim, da dobiju većinu glasova poslanika u parlamentu Srbije", kaže za Danas Zoran Ivošević, bivši sudija Vrhovnog suda.

 Iako se još ne zna ni da li će biti parlamentarnih izbora, ali ni da li će Vučić odneti pobedu na predsedničkim izborima, borba za premijersku poziciju već je počela. Najozbiljniji kandidati za funkciju premijera su Nikola Selaković, Nebojša Stefanović, Dušan Vujović, Ivica Dačić, Zorana Mihajlović i Ana Brnabić, a ne isključuje se sasvim ni mogućnost da će se iz Novog dvora u Nemanjinu 11 preseliti i aktuelni predsednik države Tomislav Nikolić. Realne izglede imaju i Selaković i Stefanović, koji su jedni od najpoverljivijih saradnika aktuelnog premijera, ali šanse da nasledi Vučića u premijerskoj fotelji rastu i aktuelnom ministru finansija Dušanu Vujoviću. On je tokom pregovora sa MMF i učešćem u finansijskoj konsolidaciji zadobio Vučićevo poverenje. Pošto se u narednom periodu očekuje nastavak ekonomskih reformi, onda bi i sadašnji ministar finansija mogao da promeni ulogu.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, veruje da će Vučić najverovatnije za premijera predložiti nekoga ko ima kapacitet da bude prihvatljiv za širu javnost i ko spada u kategoriju eksperata, budući da je Vučiću veoma važan nastavak ekonomskih reformi.

"Jako je rano govoriti o tome ko će biti novi premijer, jer će Vučić posebno posmatrati rezultate na predsedničkim izborima, kako će se ko ponašati tokom kampanje, da li će lobirati za njega i kako će glasati glasačka tela pojedinih stranaka na izborima. To će se odnositi na Srpsku naprednu stranku, ali i na stranke vladajuće koalicije. Od toga zavisi da li će biti biran samo novi premijer, ili će biti obavljena šira rekonstrukcija vlade", kaže Anđelković.

To praktično znači da je Dačićev povratak u premijersku fotelju u velikoj meri uslovljen i rezultatima na predsedničkim izborima. Od njega se očekuje da u kampanji pokrene celu partijsku infrastrukturu socijalista, kako bi Vučić ostvario dobar rezultat u mestima koja su uporišta SPS, smatra naš sagovornik.

Anđelković isključuje mogućnost i da bi Tomislav Nikolić mogao da bude novi premijer, jer bi prema njegovim rečima to značilo potpunu paralizu vlade. "Što se mene tiče, može Vučić da izabere Nikolića ili nekog drugog iz SNS, može i Ivicu Dačića, ili nekog sasvim četvrtog. Moju podršku će imati onaj ko je spreman da nastavi ulaganje u infrastrukturu koja je motor razvoja Srbije", smatra Zorana Mihajlović, potpredsednica vlade i jedan od neformalnih kandidata za budućeg premijera.

Prema njenim rečima, novi premijer može da bude samo onaj čiji cilj bude Srbija kao saobraćajni centar ovog dela Evrope kojoj težimo i prema kojoj idemo i ko će da se bori da uđemo u top 20 zemalja sveta na Duing biznis listi.

Dačić - Palma - Karić za prvi krug

Ukoliko Aleksandar Vučić pobedi u prvom krugu predsedničkih izbora, zasluge za to imaće zbog potrebnih sakupljenih glasova Ivica Dačić sa SPS, Dragan Marković Palma sa JS. U tom slučaju izglednije je da će u novoj postvučićevoj vladi Dačić dobiti još neko ministarstvo ako i ne dobije premijersko mesto, kao i Marković, tvrdi se u političkim krugovima.

U tom smislu očekuje se i da određeni broj glasova donese i biznismen Bogoljub Karić, čija je stranka Pokret snaga Srbije pasivizirana zbog njegovog sudskog postupka tokom kog je bio van zemlje. Međutim, Karić ima veliki prostor u medijima i smatra se da on lično nosi određenu, nezanemarljivu kvotu glasova. Indikativno je i da su se svi pobrojani pojavili na Sretenje na slavi kod Markovića.

Karićeva stranka sada ima dva poslanika u Skupštini, ali da je nakon izbora moguće i ministarsko mesto ili neka druga pozicija, zavisiće opet od Vučićevog predsedničkog rezultata. Pojedini izvori tvrde i da to da li će Vučić dobiti izbore u prvom krugu utiče na njegov aranžman sa odlazećim predsednikom Tomislavom Nikolićem.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 12:12:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37513/premijerska-fotelja-zavisi-od-broja-glasova-donetih-vucicu.html
Vlada odobrila da 400 radnika beogradskog aerodroma dobije stalan posao http://boom93.com/info/srbija/37512/vlada-odobrila-da-400-radnika-beogradskog-aerodroma-dobije-stalan-posao.html Vršilac dužnosti direktora Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu Saša Vlaisavljević izjavio je danas da je odlukom Vlade Srbije 400 radnika aerodroma dobilo stalan posao. ]]>

On je novinarima rekao da je pre toga za stalno zaposleno još 200 radnika, a to znači da je za nekoliko meseci ukupno njih 600 dobilo stalan posao na aerodromu.

"Ovi ljudi koji su inače jako značajni za funkcionisanje aerodroma gotovo 20 godina radili su bez prava na odmor, regres, bez slobodnih dana, preko omladinskih zadruga", rekao je on.

Vlaisavljević je zahvalio Vladi Srbije što je rešen problem zaposlenih na beogradskom aerodromu koji do sada niko nije rešavao.

Sindikat zaposlenih na aerodromu "Nikola Tesla" Beograd održao je 13. februara protest na parkingu aerodroma i zatražio od Vlade Srbije da dugogodišnji radnici dobiju ugovore na neodredjeno vreme, umesto na određeno.

Primena mere o zabrani zapošljavanja u državnu službu bez saglasnosti vladine komisije, uvedena je decembra 2013. i produžena do kraja 2017.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 12:09:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37512/vlada-odobrila-da-400-radnika-beogradskog-aerodroma-dobije-stalan-posao.html
Jeremić: Vučić nikome ne sme da izađe na crtu http://boom93.com/info/srbija/37496/jeremic-vucic-nikome-ne-sme-da-izadje-na-crtu.html Predsednik CIRSD-a Vuk Jeremić poručio je večeras u Priboju da Aleksandar Vučić neće podneti ostavku na mesto premijera zbog predsedničke kampanje i da nikome do sada nije smeo da izađe na crtu, pa neće ni njemu u TV duelu. ]]>

„Ne očekujem da će izaći na televizijski duel. On može da ide na televizijske duele samo kada je nešto namešteno, kada se unapred dobiju pitanja i kada je prekoputa njega nezaštićeni novinar na koga se dere. To je deo mučne scene koja traje već pet godina u Srbiji. Vučić nikada nikome nije izašao na crtu na televiziji, neće ni meni“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naglasio da je opština Priboj simbol neispunjenih obećanja aktuelne vlasti i da će on na predsedničkim izborima pobediti ukoliko građani budu glasali srcem i stomakom.

„Ili će neko da upali svetlo i kaže: LJudi, mi u Srbiji najlošije živimo. Svi to znamo, ali svi se plaše da to priznaju ili glasno kažu. Ako mi postignemo da na dan izbora ljudi izađu i glasaju srcem i iz stomaka mi ćemo ovde pobediti sa 80 odsto. Izgubimo li u Priboju, izgubićemo izbore“, rekao je Jeremić.

Jeremić je ukazao da u Srbiji nigde nije teže nego u Priboju, opštini sa najvećom nezaposlenošću u Srbiji, koja prema zvaničnoj statistici iznosi 75 odsto.

„Pitanje je vremena kada će mesto koje ima toliku stopu nezaposlenosti prestati da postoji. Mislim da je ovo mesto simbol neispunjenih obećanja, ovo mesto je žrtvovano i ovo je mesto kojeg se stide svi on i koji su obećanja dali i zbog toga moramo nešto da promenimo“, naglasio je Jeremić.

Jeremić se pre Priboja obratio i građanima Nove Varoši uz poruku da kao predsednik Republike neće potpisivati zakone koji se pišu za određenog stranog investitora.

„Neću potpisati takve zakone makar to značilo moj opoziv u Skupštini Srbije“, istakao je Jeremić i naglasio da se protivi privatizaciji Elektroprivrede Srbije.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 08:44:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37496/jeremic-vucic-nikome-ne-sme-da-izadje-na-crtu.html
Vučić: Odluka o parlamentarnim izborima do ponedeljka http://boom93.com/info/srbija/37495/vucic-odluka-o-parlamentarnim-izborima-do-ponedeljka.html Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je blizu toga da odluči da li će biti održani vanredni parlamentarni izbori, ali i da je još neće saopštiti. ]]>

On je na otvaranju Sajma turizma, istakao da je "video zahteve nekih koalicionih partnera" kao i da će konačna odluka o parlamentarnim izborima biti saopštena "najkasnije do ponedeljka" i dodao da "sigurno neće dozvoliti povratak Srbije u prošlost i da neće dozvoliti da ponovni sukobi ugroze ekonomski napredak zemlje".

U narednih sedam dana biće izabran i tužilac za ratne zločine, poručio je Vučić i dodao da smo na žalost propustili to da uradimo.

Od kada je Vladimiru Vukčeviću 31. decembra 2015. godine istekao mandat tužioca za ratne zločine, to tužilaštvo nema svog prvog čoveka.  Državno veće tužilaca prosledilo je u oktobru prošle godine pre dva meseca Vladi Srbije spisak kandidata za novog tužioca za ratne zločine, na kojem su zamenica tužioca za ratne zločine Snežana Stanojković, trenutni rukovodilac Tužilaštvom za ratne zločine Milan Petrović i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić.

Inače, Vučić je u nekoliko navrata ranije izjavljivao da će "sledeće sedmice" biti izabran tužilac za ratne zločine i da je isključiva krivica Vlade što se to još nije desilo.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 08:40:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37495/vucic-odluka-o-parlamentarnim-izborima-do-ponedeljka.html
Još jedna povlastica za NIS po Sporazumu iz 2008? http://boom93.com/info/srbija/37494/jos-jedna-povlastica-za-nis-po-sporazumu-iz-2008.html Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović rekao je da će država podneti tužbe protiv svih kompanija koje ne plaćaju ekološku taksu za maziva i druge proizvode, uključujući i Naftnu industriju Srbije. ]]>

"Ekološka taksa na maziva i druge proizvode je zakonska obaveza od koje niko nije oslobođen. Država mora da poštuje svoje zakone koje je sama donela i zato ćemo mi pokrenuti tužbe protiv svih komapnija koje ne ispunjavaju tu obavezu, uključujući NIS", rekao je Nedimović za "Blic" od petka.

Ministar je rekao da se NIS poziva na odredbe Sporazuma koji je 2008. godine potpisan sa Rusijom, ali da će sud odrediti da li ih sporazum oslobađa plaćanja takse.

U NIS-u su za "Blic" rekli da ta kompanija nema dospelih neizmirenih obaveza, kao ni lokalnih taksi i naknada prema poreskim organima Srbije.

"Kompanija NIS svoje celokupno poslovanje zasniva na strogom poštovanju zakona", naveli su u NIS-u.

List navodi da NIS ekološku taksu ne plaća od uvođenja tog nameta 2010. godine i da je državni budžet zbog toga oštećen za 1,5 miliona evra.

Podsetimo, predstavnici države Srbije su 2008. pristali na brojne ustupke ruskoj strani zbog obećanja da će kroz Srbiju proći gasovod Južni tok. Prema istraživanju Insajdera, većinski udeo u NIS-u prodat je ruskom gigantu Gaspromu ispod svake cene, zajedno sa pravom eksploatacije prirodnih rezervi nafte i gasa.

Međudržavnim Sporazumom iz 2008, koji je iznad domaćih zakona, Srbija je pristala I na to da kompanije koje su obuhvaćene Sporazumom neće odnositi bilo kakvo pogoršanje uslova oporezivanja do dostizanja isplativosti dogovorenih projekata. Tako je moguće da NIS I dalje plaća rudnu rentu od tri odsto na eksploataciju prirodnih rezervi nafte I gasa, dok za sve ostale važi renta od sedam odsto.

Insajder se posledicama naftno – gasnog aranžmana između Rusije i Srbije bavio u serijalu Energetski nesporazum 2013. godine.

]]>
Fri, 24 Feb 2017 08:33:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37494/jos-jedna-povlastica-za-nis-po-sporazumu-iz-2008.html
Radioaktivni oblak nad Evropom: Uzrok zračenja ruska podmornica? http://boom93.com/info/srbija/37482/radioaktivni-oblak-nad-evropom-uzrok-zracenja-ruska-podmornica.html Stručnjaci pokušavaju da otkriju izvor malih količina nuklearnog zračenja koje se pojavilo iznad Evrope tokom januara ove godine. ]]>

Francuski Institut za radiološke i nuklearne rizike IRSN objavio je 13. februara da je u nižim slojevima atmosfere kontinentalne Evrope pronađen radionuklid Jod-131. 


Ovaj element je pronađen u tragovima u Norveškoj, Finskoj, Poljskoj, Nemačkoj, Češkoj, Francuskoj i Španiji. Nivo zračenja se od početka januara vratio u normalu, ali stručnjaci i dalje pokušavaju da utvrde njegov izvor. 

Stručnjaci pretpostavljaju da je do zagađenja vazduha došlo početkom ove godine. Vlasti u Norveškoj i Francuskoj, gde je izmerena veća količina zračenja, potvrdile su da nema opasnosti po zdravlje ljudi. Količine koje su dospele u atmosferu su, kako piše nemački Bild, vrlo male. 

Ipak, stručnjake u tolikoj meri brine to što se dešava da je iz SAD u Evropu stigao specijalni avion koji meri radijaciju u vazduhu. Razlog pojačane radijacije se još ne zna. Britanski mediji nagađaju da su možda Rusi izvodili tajne nuklearne eksperimente na Arktiku, ali se geolozi i seizmolozi ne slažu. Oni navode da nisu primetili nikakve seizmološke aktivnosti koje bi potkrepile nagađanja o nuklearnom eksperimentu. 

Jedna od najverovatnijih teorija je ta da su radioaktivne supstance iscurile iz neke od brojnih olupina ruskih podmornica. Na dnu Barencovog mora nalazi se nekoliko ruskih nuklearnih podmornica. Norveške vlasti kažu da je u vreme prvog merenja more bilo uzburkano zbog oluje, pa je moguće da je došlo do pomeranja neke od podmornica, što je moglo da izazove dodatno oštećenje i curenje radioaktivnih supstanci.

]]>
Thu, 23 Feb 2017 09:59:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37482/radioaktivni-oblak-nad-evropom-uzrok-zracenja-ruska-podmornica.html
Zatvorenik iz Gvantanama u Srbiji se oseća kao u zatvoru http://boom93.com/info/srbija/37472/zatvorenik-iz-gvantanama-u-srbiji-se-oseca-kao-u-zatvoru.html Srpske vlasti su prošlog jula prihvatile dvojicu zatvorenika iz Gvantanama, vest je podigla mnogo prašine, ali je, kao i mnoge druge, brzo zaboravljena. ]]>

Zaboravljeno se oseća i jedan od dvojice bivših "stanovnika" ozloglašenog američkog zatvora, Mansur al-Dajfi, označen kao "borac nižeg ranga".

Danas živi u Beogradu, u malom, oskudno nameštenom stanu, u programu resocijalizacije ima odobrenu malu mesečnu stipendiju, kao i plaćene časove srpskog jezika, piše američki NPR, prenosi B92.

Kako navode Al –Dajfi je u  intervjuu za američki medij, to što je slobodan posle 14 godina ne vredi mu mnogo.

"Kada su me doveli u Srbiju, moj život je postao gori. Uništili su moje snove. Ne zato što volim Gvantanamo, već mi je ovde prosto lošije. Osećam se kao da sam u novom zatvoru", kaže on.

Novinar NPR podseća da su pregovori sa "državama prihvata" bili prilično komplikovani za vladu SAD, kao i da pet od dvadesetak zatvorenika iz Gvantanama nije našlo novi dom uprkos ubrzanom procesu u poslednjim mesecima Obamine administracije.

Al-Dajfi jeste, iako je njegova želja bila da se vrati u rodni Jemen. Ipak, zbog nestabilnosti u toj zemlji, "povratak kući" je nemoguć.

Kako kaže, nadao se odlasku barem u neku od arapskih zemalja. Engleski je naučio u Gvantanamu, ali na časovima srpskog nije daleko odmakao. Smatra da izgledi da nastavi sa obrazovanjem, da nađe posao, da obnovi društveni život nisu veliki jer ga prati stigma čoveka optuženog za terorizam.

Zato je i u Srbiji pokušao da nešto promeni štrajkujući glađu.

"Tražim da me prebace u drugu zemlju, gde mogu da započnem novi život. Želim da osnujem porodicu, da završim započeti fakultet i živim kao normalna osoba. To je sve što želim, ništa više. Moj san je običan. Jedina nada mi je da odem odavde, da odem negde gde mogu da računam na neku podršku, u bilo koju zemlju u kojoj bar nešto od svog života mogu da napravim", rekao je on.

Novinar NPR navodi da je u Srbiji odmah morao da razgovara sa policijom kada je krenuo na intervju, a da je zatim razgovarao i sa državnim zvaničnicima, "sve do premijera". Svi su mu rekli da se "Al Dajfi prilagođava životu u novoj sredini".

Međutim, posle prvog intervjua, bivši zatvorenik iz "Gitma" je nestao, da bi se kasnije pojavio u hotelu u kom je odseo novinar i rekao da su ga "nepoznata maskirana lica napala u stanu i rekli mu da ako želi da ostane, mora da prestane da laže i igra razne igrice".

]]>
Thu, 23 Feb 2017 08:43:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37472/zatvorenik-iz-gvantanama-u-srbiji-se-oseca-kao-u-zatvoru.html
Amnesti internešenel o Srbiji 2016: Nasilno iseljavanje i pritisci na medije http://boom93.com/info/srbija/37471/amnesti-internesenel-o-srbiji-2016-nasilno-iseljavanje-i-pritisci-na-medije.html Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel objavila je izveštaj u kom kritikuje ponašanje srpskih vlasti u slučajevima rušenja u Hercegovačkoj ulici, pritiska na medije i ponašanja prema izbeglicama i migrantima. ]]>

U izveštaju AI za 2016. navodi se da je više od 200 porodica iseljeno zbog gradnje Beograda na vodi, a fokus se stavlja na rušenje u Hercegovačkoj ulici. 

„U aprilu je 30 maskiranih ljudi sprovelo nasilno iseljavanje. Oni su nasilno srušili stambene objekte. Policija je bila obaveštena o dešavanju, ali nije reagovala“, navodi se u izveštaju AI.

 

„Ombudsman i aktivističke grupe su osudili ovaj čin: održano je nekoliko protesta na kojima je tražena odgovornost nadležnih lokalnih i državnih funkcionera“, stoji u izveštaju.

Amnesti navodi i slučaj tužbe ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN, za koji se tvrdi da je još jedan od pritisaka vlasti na medije. Stefanović je podneo  tužbu protiv nedeljnika NIN za povredu ugleda krajem novembra. Već u januaru sud je presudio da nedeljnik isplati Stefanoviću 300.000 dinara zbog teksta „Nebojša Stefanović glavni fantom iz Savamale“.

Osim toga, u izveštaju AI se navodi da je su registrovane desetine napada na novinare, u koje su uključeni targetiranje i pretnje smrću. Takođe, AI tvrdi da se odugovlači sa suđenjem za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Kada je reč o izbeglicama i migrantima, AI tvrdi da vlasti u Srbiji odbijaju da povećaju kapacitete za smeštaj izbeglica i migranata, koji su primorani da žive u improvizovanim kampovima i napuštenim zgradama u jako lošim uslovima. AI podseća da u Srbiji postoji oko 6.000 mesta za smeštaj izbeglica i migranata.

]]>
Thu, 23 Feb 2017 08:32:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37471/amnesti-internesenel-o-srbiji-2016-nasilno-iseljavanje-i-pritisci-na-medije.html
Srpski čelnici tvrde da je tužba neutemeljena, Izetbegović ne odustaje http://boom93.com/info/srbija/37470/srpski-celnici-tvrde-da-je-tuzba-neutemeljena-izetbegovic-ne-odustaje.html Politički predstavnici Srba u Bosni i Hercegovini i državnog vrha Srbije ocenili su danas posle sastanka u Beogradu da se zahtevom za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za genocid narušavaju odnosi Srba i Bošnjaka, da se jednostranim pokretanjem revizije presude ruši BiH utemeljena na Dejtonskom sporazumu i da je važno očuvati mir i stabilnost. ]]>

Predsednici Srbije i RS Tomislav Nikolić i Milorad Dodik, premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić su se tokom današnjeg sastanka u vili Mir u Beogradu dogovorili da zbog zahteva za reviziju presude protiv Srbije svakodnevno budu na vezi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Ivanić je više puta ponovio da odluke u ime BiH niko ne može donositi jednostrano, bez konsultacije s ostalim narodima i drugim entitetom. On je rekao da ga zahtev za reviziju presude ne brine jer bi pokretanje nove tužbe bilo pravno neutemeljeno, ali da su nagoveštaji novih tužbi razotkrili odnose u BiH. 

 

"Krajnje je vreme da garanti Dejtona jasno kažu da se ovim ruše institucije BiH i da ih ne ruše Srbi već Bošnjaci i ako takvog stava ne bude međunarodna zajednica samo produbljuje krizu", rekao je Ivanić.

Predsednik RS Milorad Dodik je ocenio da je primarni cilj nove tužbe ukidanje RS i da su Bošnjaci, koje vodi Bakir Izetbegović "spremni da svojataju BiH" i to nazvao "razuzdanim nacionalizmom Bošnjaka".

"Njima u BiH pripada samo pet kantona i ne mogu da budu BiH kako oni to hoće. Konačno će mnogi shvatiti da BiH nije Bakir Izetbegović, ni Bošnjaci muslimani. Samo zajednički stav svih je stav BiH", rekao je Dodik.

On je dodao da je najavom revizije presude Izetbegović "zatvorio vrata BiH i njenoj perspektivi" i dodao da je "krah pomirenja i poverenja u BiH evidentan".

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić smatra da je neizvesno kako će se posle poslednjih dešavanja razvijati odnosi Srba i Bošnjaka i Srbije i BiH.

Odnosi Srbije i BiH vraćeni na period od pre 20 ili 25 godina i narušeno je poverenje koje je godinama građeno, ali je najvažnije da se očuvaju mir i stabilnost, smatra Aleksandar Vučić.

Sastanak Izetbegovića, Zvizdića i Džaferovića završen bez izjava za novinare

U zgradi Predsedništva BiH u Sarajevu danas popodne održan je sastanak bošnjačkog člana Predsedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića s predsedavajućim Saveta ministara BiH Denisom Zvizdićem i predsedavajućim Predstavničkog doma parlamenta BiH Šefikom Džaferovićem. Sastanak nije bio najavljen, a posle njegovog završetka nije bilo izjava za novinare.

Na novinarsko pitanje "šta se dešava", Džaferović je kratko odgovorio: "Ništa."

Izetbegović je preko svog savetnika za medije Irhama Čeče poručio da je sve rečeno u današnjem saopšenju iz njegovog kabineta.

Izetbegović ne odustaje

Kabinet bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića tvrdi da Sakibu Softiću nije prestao mandat agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu i da je pravno neutemljen stav predsedavajućeg Predsedništva BiH Mladena Ivanića koji Softiću osporava legitimitet da podnese zahtev za reviziju presude protiv Srbije. U saopštenju se navodi da je Predsedništvo BiH odlukom od 4. oktobra 2002. imenovalo Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Savezne Republike Jugoslavije. Izetbegović ukazuje da u odluci nije propisano bilo kakvo ograničenje mandata Softića, te da ta odluka Predsedništva BiH nikada nije izmenjena, niti je ikada stavljena van snage.

Softić je, kako je javio N1, jutros otputovao u Holandiju gde bi najkasnije 26. februara trebalo da preda zahtev za reviziju presude.

]]>
Thu, 23 Feb 2017 08:21:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37470/srpski-celnici-tvrde-da-je-tuzba-neutemeljena-izetbegovic-ne-odustaje.html
„Lopovski mediji“ i „besni fotografi“: Rat koji na kraju dobija samo država http://boom93.com/info/srbija/37468/%E2%80%9Elopovski-mediji%E2%80%9C-i-%E2%80%9Ebesni-fotografi%E2%80%9C-rat-koji-na-kraju-dobija-samo-drzava.html Ukoliko mediji ne prestanu da objavljuju fotografije za koje nemaju dozvolu autora i ako sudije nastave da zbog toga drakonski kažnjavaju medije – mnogi od njih će početi da se gase. Predstavnici fotografskih udruženja ne vide nikakav problem u nestanku takvih medija. Oni koji se tome protive, podsećaju na biznis-model koji su razradili neki fotografi i advokati, kao i na to da najgore prolaze mediji koji su na meti države. ]]>

Zbog korišćenja fotografija bez dozvole i plaćanja, fotografi poslednjih godina sve češće tuže medije u Srbiji. Kazne su previsoke i dovode u pitanje opstanak medija, posebno lokalnih, koji i bez njih jedva preživljavaju.

Pojedini fotografi smatraju da i treba da budu zatvoreni svi oni koji kradu njihova autorska dela. 

S druge strane, urednici tih medija fotografima koji ih tuže zameraju da nisu kolegijalni i da se služe „nečasnim sredstvima“.

Radio 021 iz Novog Sada nedavno je kažnjen maksimalnom kaznom od 250.000 dinara, sa sudskim troškovima, zbog toga što su na portalu objavili fotografiju za koju su, kaže urednik Slobodan Krajnović, imali samo usmenu dozvolu dopisnice Kurira.

U poslednje četiri godine su zbog povrede autorskih prava pet puta bili na sudu, jer, priznaje Krajnović, u početku nisu znali ono što sada znaju o korišćenju fotografija.

Krajnović kaže da u 2016. godini nisu dobili nijednu tužbu jer su počeli strogo da vode računa o tome koje fotografije koriste, ali napominje i da je kazna koju su platili – previsoka.

I on i čitava medijska zajednica smatraju da je Viši sud u Beogradu, pred kojim se vodi ova vrsta sporova, postao „automat za izricanje istovetnih presuda“, jer ne uzima u obzir kakva je fotografija u pitanju, niti koliko ona zaista vredi, ali ni to kako će visina kazne uticati na opstanak medija koji ju je neovlašćeno objavio.

Sudije se uglavnom, kaže Krajnović, „drže prakse koja je ustanovljena protiv beogradskih nacionalnih medija, pa se tako lokalnim medijima presuđuju isti iznosi kao Blicu, Kuriru ili B92“.

Krajnović: Ne znam zašto su besni na kolege

Medijska zajednica je jedinstvena u stavu da fotografi imaju pravo da zaštite svoja autorska dela i da se Zakon o autorskim i srodnim pravima mora poštovati. Istovremeno ističu da je nekorektno to što, dok se mediji bore za opstanak, pojedini fotografi na internetu ciljano traže svoje fotografije koje su neovlašćeno objavljene.

Naime, po istom zakonu, medij (ili agencija) jeste nosilac imovinskih autorskih prava na fotografije koje su nastale dok je fotograf u radnom odnosu, odnosno pet godina od nastanka dela (osim ako ugovorom nije drugačije definisano), nakon čega se fotografu vraćaju sva autorska prava na tu fotografiju i on može da tuži one medije koji je opet koriste. 

„Oni su stekli autorska prava na neke fotografije i samo čekaju da medij tu fotografiju ponovo iskoristi pa da ‘pljusnu’ tužbu. Svakako da na to imaju pravo i ne sporim da se zakon mora poštovati, ali ovako nešto nije kolegijalno. Radimo u istoj branši, jedemo isti hleb. Ne znam iz kog razloga su besni na svoje kolege. Tužeći medije, uzimaju im hleb. To govorim iz ugla lokalnih medija, gde je priča mnogo teža, jer u dve tužbe mogu da zatvore firmu“, kaže Krajnović.

Nedim Sejdinović iz Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine podseća da su novinarska udruženja kolegijalno stala u odbranu fotografske profesije kada je početkom prošle godine malo falilo da u srpskom parlamentu bude usvojeno tumačenje dela Zakona kojim bi bilo uvedeno postojanje „rutinske“ fotografije.

Sada se, međutim, postavlja pitanje njihove kolegijalnosti.

„Došli smo u veoma nezgodnu situaciju, jer smo se svesrdno borili za prava fotografa i sada nam se to na neki način obija o glavu, jer oni koriste nedovršene i nejake zakone i lošu sudsku praksu koja po automatizmu dodeljuje neprimerene kazne, i mnogi zato unapred pristaju na nagodbe, koje su takođe previsoke za male, siromašne medije“, ističe Sejdinović.

I dok on smatra da je stvorena jedna vrsta biznis-modela u kojem pojedini fotografi sa nekoliko specijalizovanih advokatskih kancelarija štancuju desetine i stotine tužbi i opomena medijima, fotografi nemaju dilemu – onaj ko neovlašćeno koristi tuđu fotografiju je lopov i treba da bude kažnjen.

Mančić: Ne plaćate fotografiju, već to što ste lopov

A kazne „uopšte i nisu tako visoke“, smatra predsednik Centra za razvoj fotografije Zvezdan Mančić, jer se u razvijenim zemljama za krađu fotografije plaćaju milionski iznosi. 

„Ako jedan medij padne na kolena zbog 1.000 evra, onda nisam siguran ni da treba da postoji. S druge strane, meni se čini da su ovo, u stvari, pritisci koji dolaze instruirano da bi se blatila novinarska profesija od onih koji ne žele da plaćaju fotografije. To je svakom kolegi jasno – ukoliko uzmete tuđu stvar, morate to da platite. Ako ukradete cipele i uhvate vas u krađi, vi više ne plaćate cenu cipela koje ste ukrali, već i krivično odgovarate. Vi ne plaćate više cenu fotografije, nego plaćate što ste lopov“, objašnjava on.

Fotografi nisu beskrupulozni, smatra Mančić, jer ni on ni njegove brojne kolege, kako tvrdi, nikada prvo ne odu na sud.

„Koliko znam, sve kolege su pokušavale da dobiju naknadu za svoj rad tako što su prvo pozvali medij, ne znam nikog ko je prvo pozvao advokata. Niko ne želi da se razvlači po sudovima i komplikuje sebi život, već pozove i kaže: ta fotografija košta toliko. Međutim, ako se ne dogovore, što se često dešava, onda dolazi do sudskih procesa koji su mnogo skuplji od cene fotografije“, navodi on.

Ilić: Neka se zatvore svi mediji koji ne žele da sa nama sarađuju

Predsednik Udruženja fotoreportera Srbije i bivši urednik fotografije u Tanjugu, Srđan Ilić, jedan je od onih koji često na sudu traže zaštitu svojih autorskih prava.

On smatra da kazne treba da budu iste i za lokalne i za nacionalne medije.

„Kad ukradete bicikl u Bujanovcu i u Beogradu, nema veze što je Bujanovac mala sredina, bićete isto kažnjeni. Svi mediji, kao i svi građani, treba da budu izjednačeni pred zakonom“, kaže Ilić.

Na konstataciju da previsoke naknade mogu da zatvore lokalni medij, ovaj fotograf je decidiran: 

„Neka ga zatvore. Ja bih voleo da se neki medij zatvori, jer bi to bio primer drugima. Iskreno, nama je u interesu da se zatvore svi oni koji ne žele regularno da sarađuju sa nama i da mi budemo deo tih medija. Mislim da bi bilo dobro da pojedini mediji odu u ‘stečaj’ zato što ćemo onda doći do jednog prosvetljenja, do jedne katarze, jer će ljudi shvatiti da više ne može tako da se radi.“

Ilić ne smatra problematičnim to što fotografi namerno „love“ svoje fotografije po internetu, jer mediji razmišljaju „po logici mog psa – što padne na pod, moje je“, pa krše autorska prava ne samo iz neznanja nego i iz čiste nehajnosti.

„Mene je pre par godina kontaktirao čovek koji je tražio moje fotografije za neku monografiju. Rekao sam koliko to košta, sve sam im spremio i ispostavilo se da imaju manjak u budžetu i da im fale pare za te dve slike. E, te dve slike sam im ja poklonio. Kad je neko kulturan, civilizovan, vaspitan, nađe me, sedne sa mnom, popije kafu, dogovorimo se šta treba, plati sve, takav klijent tako nešto i zaslužuje“, kaže on.

S druge strane, problem je upravo bahatost i nezainteresovanost pojedinih medija, naročito velikih, sa kojima se i Ilić sudi.

„Ja sam sitnim medijima opraštao neke slike, ali da oprostim velikim medijima, sa milionskim profitima, neću. Ja nikada nisam tužio pre nego da se obratim mediju. Pišem, oni ne odgovaraju, i to bude beskrajno razvlačenje“, objašnjava on.

Neprimereno suđenje medijima koji su na meti države

Ipak, i jedni i drugi se slažu s tim da mnogi novinari i urednici moraju da se edukuju u oblasti autorskih prava kako ne bi završili na sudu, ali i da moraju da sarađuju jer „jedu isti hleb“.

Prema mišljenju nekih novinara, naročito je važno menjati sudsku praksu, jer postoji bojazan da bi visoke kazne mogle da budu instrument za gušenje slobode medija.

„Sudska praksa pokazuje da oni mediji koji su na meti države imaju ubrzane procese i neprimerene presude. Ako to ubacimo u čitavu priču, možemo da kažemo da će fotografi uticati na gašenje medija koji su kritički prema vlasti. Zato predlažemo da sednemo s njima, da napravimo cenovnik, da vidimo šta ćemo s tim fotografijama koje su objavljene pre 10 godina, da rešimo brojne probleme, bez želje da ijednog trenutka poništavamo bilo čija autorska prava“, zaključuje Sejdinović iz NDNV-a.

BRISATI NELEGALNE ARHIVE I POTPISIVATI AUTORA

Advokat Miloš Stojković kaže da su fotografi počeli intenzivnije da tuže medije od 2010. godine, jer su shvatili da mogu da zaštite i neke fotografije koje su ranije objavljivane.

„Iz mog iskustva, uglavnom se radilo o tome da su tuženi mediji kupovali fotografije od agencija, u kojima su fotografi bili u radnom odnosu ili imali neki vid ugovorne saradnje. Po tim ugovorima su njihove fotografije mogle da koriste agencije kao nosioci imovinskih autorskih prava. Te fotografije koriste mediji koji su ih kupili, ali kada nije ugovoreno koliko dugo će se neka fotografija koristiti, po isteku pet godina od njenog nastanka, imovinsko pravo na nju se vraća fotografu i on ima prava da tuži medij ukoliko je on opet objavi na sajtu“, objašnjava advokat.

Stojković preporučuje urednicima da obrišu iz arhive sve fotografije za koje nisu sigurni ko je autor, a da svakako uvek, čak i kada skidaju fotografiju sa agencijskih servisa ili besplatnih (licence free) sajtova, potpisuju imenom i prezimenom ili pseudonimom onoga ko je fotografisao.

]]>
Wed, 22 Feb 2017 13:35:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37468/%E2%80%9Elopovski-mediji%E2%80%9C-i-%E2%80%9Ebesni-fotografi%E2%80%9C-rat-koji-na-kraju-dobija-samo-drzava.html
Opozicija: Vlast odustala od parlamentarnih izbora http://boom93.com/info/srbija/37465/opozicija-vlast-odustala-od-parlamentarnih-izbora.html Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković zakazala je za 1. mart prvu sednicu redovnog prolećnjeg zasedanja na čijem dnevnom redu je potvrđivanje nekoliko sporazuma i protokola. ]]>

Zakazivanje sednice parlamenta za pojedine poslanike opozicije je znak da je vladajuća koalicija po svemu sudeći odustala od vanrednih parlamentarnih izbora, dok drugi smatraju da je sednica parlamenta zakazana zbog ustavnih obaveza, što ne znači da se od parlamentarnih izbora potpuno odustalo.

"Rok za raspisivanje parlamentarnih izbora je 45 dana. Ukoliko bi prvi krug predsedničkih izbora bio zakazan za 9. april i ukoliko bi toga dana bili održani i parlamentarni izbori oni bi morali da budu raspisani do 23. februara. Naravno to se odnosi na činjenicu da vlast želi da postupa po zakonu. Čini se , ipak da je Aleksandar Vučić odustao od parlamentarnih izbora", kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, šefica poslaničkog kluba "Za spas Srbije".

Ona za naš list tvrdi i da je dnevni red prve sednice redovnog zasedanja parlamenta neprimeren trenutku u kojoj se Srbija nalazi. "Na dnevnom redu su samo sporazumi i sve izgleda "nevino" kao da u Srbiji nemamo niti jedan problem, a samo pre dve nedelje su nam govorili da smo na ivici rata. O tome se Skupština ne izjašnjava", kaže Rašković Ivić.

Sa njom se slaže i Boško Obradović, lider i poslani Dveri koji kaže da vlast nastavlja sa praksom izbegavanja ključnih tema i obesmišljavanja rada parlamenta. Stavljanje na dnevni red potvrđivanje nekoliko sporazuma za njega je samo nastavak prakse započete tokom jesenjeg zasedanja parlamenta. Obradović, međutim, ne može sa sigurnošću da tvrdi da je vlast odustala od vanrednih parlamentarnih izbora.

"Nemoguće je proceniti da li će parlamentarnih izbora biti ili ne, jer su oni pitanje interne procene burazersko-stranačkih kombinacija i podele plena uz dozvolu zapadnih centara moći. U tim razgovorima ne učestvujemo", napominje Obradović.

I Goran Ćirić, šef poslaničke grupe DS, smatra de je teško proniknuti u logiku jednog čoveka koji odlučuje o vanrednim parlamentarnim izborima i da li će se on u poslednjem trenutku odlučiti i za te izbore.

"Porazno je što jedan čovek odlučuje o potrebi za tim parlamentarnim izborima. Ali podrška kompletne vladajuće koalicije jednom predsedničkom kandidatu jasno govori da stranke vlasti ne žele parlamentarne izbore. Teško je sada zamisliti poziciju SPS na vanrednim parlamentarnim izborima čiji bi članovi glasali na jednoj listi za predsedničkog kandidata iz SNS, a na drugoj bi morali da glasaju za listu SPS. Za SPS bi to bilo pogubno, kao i za neke druge stranke", kaže Ćirić. On dodaje ga ipak u ovom trenutku najviše iznenađuje dnevni red sednice parlamenta krcat verifikacijama sporazuma i to u trenutku kada država ima hiljade na svim kolosecima.

Poslanici SNS, ali i Vjerica Radeta iz SRS, smatraju da je prva sednica redovnog prolećnjeg zasedanja zakazana za 1. mart zbog ustavnih obaveza i da to ne znači odustajanje od parlamentarnih izbora. "Videćemo još da li će parlamentarnih izbora biti", kaže Radeta za Danas.

Na dnevnom redu 1. marta su predlozi o eliminaciji nezakonite trgovine duvanskim proizvodima, o potvrđivanju Doha Amandmana na Kjoto protokol uz Okvirnu konvenciju UN o promeni klime, ratifikacija Na dnevnom redu biće i ratifikacija sporazuma sa Poljskom o saradnji u borbi protiv organizovanog kriminala, sa Nemačkom o saradnji u oblasti bezbednosti, sa Bugarskom o policijskoj saradnji.

Spekulacije zbog dogovora sa Nikolićem

Parlamentarnih izbora biće zbog dogovora Aleksandra Vučića sa Tomislavom Nikolićem, spekulisali su juče pojedini izvori na političkoj sceni. Prema njihovom tvrdnjama Vučić i Nikolić su se u ponedeljak dogovorili o tom scenariju gde bi navodno Nikolić dobio 20 sigurnih prolaznih mesta na poslaničkoj listi naprednjaka. Nikolić bi mogao da dobije novu parlamentarnu stranku u zamenu za to da podrži Vučića za predsedničkog kandidata. Ove spekulacije ne deluju previše uverljivo, osim ako se dovedu u međunarodni kontekst, gde ih je nemoguće proveriti. A to je da Vučić ustvari ne pregovara sa Nikolićem, već sa određenim krugovima u Moskvi, te da se "seljenje" Nikolića u Vladu može dovesti u vezu sa tim što je Vlada Srbije nadležna za potpisivanje svih sporazuma sa Ruskom Federacijom - od davanja diplomatskog statusa posadi Ruskog humanitarnog centra u Nišu, preko nabavke oružja, do gasnih aranžmana.

]]>
Wed, 22 Feb 2017 12:21:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37465/opozicija-vlast-odustala-od-parlamentarnih-izbora.html
Mekmaster: Srbi su 1999. znali sve poteze NATO http://boom93.com/info/srbija/37450/mekmaster-srbi-su-1999.-znali-sve-poteze-nato.html General Herbert Rejmond Mekmaster novi je američki savetnik za nacionalnu bezbednost, odlučio je predsednik SAD Donald Tramp, a u prošlosti se bavio analizama rata u BiH i NATO agresije na Jugoslaviju. ]]>

Herbert Rejmond Mekmaster je pisao o ratu u Bosni i Hercegovini i naveo je da je “užas Srebrenice, ponižavajuća predaja holandskih mirovnjaka ratnom zločincu Ratku Mladiću, ubijanje 7.000 muslimanskih muškaraca navelo Ameriku i Evropu da se krene silom na bosanske Srbe“, prenosi  B92.

“Mladićevi Srbi su svima delovali silno, procene o broju vojnika potrebnih za borbe na kopnu su bile visoke. Brutalnost bosanskih Srba je maskirala njihovu slabost, a u avgustu 1995. godine snage Hrvata i muslimana koje su obučavali Amerikanci su krenuli na bosanske Srbe“, naveo je Mekmaster. Osvrnuo se i na tragediju u Sarajevu, na pijaci Markale.

“Odgovor na besmislen napad u kom je stradalo 38 ljudi, a 85 ranjeno, NATO snage su žestoko gađale Srbe u Republici Srpskoj, 300 puta za 24 sata. To je bio oštar zaokret, prethodne dve godine su NATO akcije bile neefikasne“, napisao je Mekmaster. Bombardovanje Jugoslavije je takođe bilo tema za Mekmastera.

“Makedonija je dala bazu, ali to nije bilo stabilno okruženje, pošto tamošnje stanovništvo simpatiše Srbe, a ima strah od Albanaca. Grčka nije dozvolila prelete NATO aviona, zatvorila je kritične linije, dok su Francuzi i Italijani bili rezervisani zbog cele akcije NATO u Jugoslaviji. Planiranje napada na Jugoslaviju je započeto u maju 1998. godine, pritom, NATO je zanemario činjenicu da ishod akcije zavisi od reakcija Jugoslavije. Sve je trebalo da traje pet dana, ali je potrajalo, zbog Slobodana Miloševića“, naveo je Mekmaster.

Prema njegovim rečima, tadašnji predsednik Jugoslavije je predvideo poteze Alijanse.

“Milošević je pomerio vojsku na granicu sa Kosovom, svega nekoliko nedelja pre početka napada. Ta vojska je, po početku bombardovanja, izbacila Albance na ulice, oduzela im dokumenta, spalila kuće i poterala ih ka Makedoniji i Albaniji. NATO se nije tome nadao – bombardovanje je ubrzalo etničko čišćenje, umesto da ga zaustavi“, ističe Mekmaster, prenosi B92. Kako navode on je istakao da i da su mnoge mete pogođene slučajno, kao i da je Beograd znao za poteze Alijanse, zahvaljujući doušnicima.

“Srbi su evakuisali objekte čim su se oni našli na listi meta, verujem da je Jugoslavija imala špijune u NATO redovima, a i doušnici koji su bili u blizini baze Avijano u Italiji su javljali kada avioni poleću. Zbog svega toga, NATO akcija je bila neuspešna, za 78 dana uništeno je manje od pet odsto borbenih sistema Jugoslavije, a razmere neuspeha su postale vidljive tek posle završetka akcije“, naveo je Mekmaster.

Inače, "H.R." Mekmaster na novoj funkciji nasleđuje Majkla Flina koji je brzo nakon imenovanja podneo ostavku pošto je otkriveno da je sa ruskim ambasadorom u SAD, posle pobede Trampa na izborima, razgovarao o sankcijama i da je o tim kontaktima lagao potpredsednika SAD Majka Pensa.

Tramp je rekao da je Mekmaster izuzetno talentovan i da ima ogromno iskustvo. On je ovog nosioca visokih odlikovanja opisao kao sposobnog, odlučnog lidera i iskusnog borca. Mekmaster je, pored ostalog, stručnjak za kontraofanzive i bio je angažovan u Iraku. Za ovog oficira kažu da je poznat po "hladnoj glavi". "Svaki put kada se prema nekom Iračaninu ophodite bez poštovanja, radite u korist neprijatelja", rekao je svojevremeno vojnicima.

Mekmaster je autor jednog mnogo hvaljenog dela o političkim greškama i uzrocima poraza SAD u Vijetnamskom ratu. U medijskim izveštajima tokom prošle godine on je često pominjan kao kandidat za funkciju na koju je upravo imenovan. Magazin Tajm ga je 2014. proglasio za jednu od 100 najuticajnijih osoba u Sjedinjenim Državama.

Imenovanje Mekmastera pozdravili su i Trampovi kritičari. Senator Džon Mekejn je Trampovu odluku pozdravio kao "izvanredan izbor".

]]>
Wed, 22 Feb 2017 08:30:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37450/mekmaster-srbi-su-1999.-znali-sve-poteze-nato.html
Svedok u slučaju Ćuruvija: Sklonjen sam iz Poskoka jer sam uznemirio JSO http://boom93.com/info/srbija/37449/svedok-u-slucaju-curuvija-sklonjen-sam-iz-poskoka-jer-sam-uznemirio-jso.html Svedok u nastavku suđenja za ubistvo Slavka Ćuruvije danas je rekao da je postojala zavedena informacija o mogućim počiniocima ubistva, ali da je kasnije čuo da je nestala. ]]>

Danas su u postupku za ubistvo novinara i vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije svedočili bivši pripadnici policijske jedinice Poskok Ljubiša Milanović i Zlatko Kesić. Kesić je 2001. u Poskoku bio zadužen za istragu ubistva Ćuruvije, dok je Milanović bio angažovan na rasvetljavanju zločina na Ibarskoj magistrali. Ipak, Milanović već godinama tvrdi da je iz Poskoka sklonjen zbog saznanja u vezi sa Ćuruvijom.

Ljubiša Milanović rekao je da je 2001. kao operativac Poskoka došao do informacije o eventualnim izvršiocima ubistva Slavka Ćuruvije ili ljudima koji su bili na licu mesta.

Na pitanja advokata odbrane rekao je da su u toj informaciji navedena imena pripadnika Jedinice za specijalne operacije Zorana Pavkovića Kika i Dejana Žarkovića, ali da nisu pominjana imena optuženih Ratka Romića i Miroslava Kuraka. Ta informacija je, kako tvrdi, službeno zavedena, ali je „čuo da je u međuvremenu nestala“.

„Nisam preduzeo ništa zato što sam sklonjen. Imao sam nameru da obavim razgovor sa Zoranom Pavkovićem i Žarkovićem. O tome sam pričao s Ulemekom. U jednu nedelju oko podne tražio sam mu da ovu dvojicu dovede u ponedeljak. Samo nekoliko sati kasnije su me zvali da dođem u MUP jer sam uzemirio jedinicu. Tog petka sam sklonjen iz Poskoka“, rekao je Milanović.

On kaže da je informaciju o navodnim izvršiocima ili svedocima ubistva Ćuruvije dobio od Zorana Popovića, za kog navodi da je „ubijen u Južnoj Americi pre dve, tri godine“. I Zoran Pavković, o kom je Milanović govorio, poginuo je u saobraćajnoj nesreći, dok se o Dejanu Žarkoviću u javnosti ne zna ništa.

Pripadnici DB-a uzimali izjave sami od sebe

Kesić koji je zadužen za istragu ubistva Ćuruvije je rekao da Poskok nije došao ni blizu podacima o izvršiocima ubistva. Naveo je da su su pripadnici Policije pokušali da uzmu izjave od pripadnika Državne bezbednosti koji su pratili Ćuruviju, ali da im to nije bilo dozvoljeno.

"Poslali su pisane izjave i na tome se završilo. Iz njih nije moglo da se izvuče bozna šta, oni su uzimali izjave sami od sebe“, naveo je Kesić.

Svedoči Dušan Mihajlović

Suđenje se nastavlja sutra, a na mestu za svedoke trebalo bi da se pojavi Dušan Mihajlović koji je bio ministar unutrašnjih poslova u vladi Zorana Đinđića. Mihajlović je svedočio u istrazi o ubistvu Ćuruvije 6. juna 2014. na zahtev advokata odbrane. On je bio poslednji svedok u istrazi, a optužnica je podignuta mesec dana kasnije, 6. jula 2014. Policajci koji su tokom Mihajlovićevog mandata od 2001. do kraja 2003. radili na slučaju Ćuruvija tvrdili su da Mihajlović bio ubeđen da je ubica Ćuruvije Luka Pejović i da je insistirao na tome da se to i objavi. 

]]>
Wed, 22 Feb 2017 08:25:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37449/svedok-u-slucaju-curuvija-sklonjen-sam-iz-poskoka-jer-sam-uznemirio-jso.html
Nikolić: Odustao sam od kandidature da ne pomognem onima koje ne želim na vlasti http://boom93.com/info/srbija/37448/nikolic-odustao-sam-od-kandidature-da-ne-pomognem-onima-koje-ne-zelim-na-vlasti.html Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je u emisiji Upitnik na RTS-u da poštuje stav SNS da kandiduje Aleksandra Vučića za predsednika Srbije, kao i da će o svojim budućim političkim funkcijama govoriti kad dođe vreme. ]]>

On je rekao da je zaista razmišljao o tome da treba da se kandiduje za drugi mandat i da je o tome razgovarao sa Vučićem, ali da je nakon odluke predsedništva SNS-a u petak odustao od toga.

Kako je dodao, on je odlučio da poštuje odluku SNS-a jer se “oseća delom te stranke“.

„Postalo mi je jasno da ćemo time dati šansu da se situacija preokrene u korist onih za koje ja nikad ne bih voleo da dođu na vlast, jer ne mogu da rade posao kao Aleksandar Vučić niti kako sam ja radio,“ rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije je u intervjuu na RTS-u rekao i da Vučić i on nakon dogovora nisu govorili o funkcijama, jer oni nisu „koalicioni partneri“, već prijatelji.

"Vučić i ja smo dogovorili na nastavimo zajednički rad, na kojoj poziciji, videćemo, jedino je sigurno da će Aleksandar Vučić biti predsednik Srbije. Vučić i ja smo jedna ideja u dva čoveka, šta će nam raspodela funkcija.", rekao je Nikolić.

On je negirao da je zvao bilo kog poslanika da mu se pridruži u formiranju novog poslaničkog kluba.

Na pitanje novinarke RTS-a da li ima ambicije da postane premijer Srbije, kao što je naveo u intervjuu Sputnjiku, Nikolić nije direktno odgovorio na pitanje.

„Ja imam ambicija da ako budem zdrav kao sada pomažem novom predsedniku Srbije. Šta to podrazumeva o tome ćemo pričati kad dođe vreme,“ rekao je Nikolić, dodavši da će pomoći SNS-u u tome da njen kandidat pobedi na izborima, a u kampanji će učestvovati onoliko koliko ga budu zvali. 

Podsetimo, Sputnjik je 15. januara, nakon odluke predsedništva SNS-a da stranački kandidat za predsednika Srbije bude Aleksandar Vučić, objavio da je i Tomislav Nikolić rešio da se kandiduje za svoj drugi mandat.

]]>
Wed, 22 Feb 2017 08:19:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37448/nikolic-odustao-sam-od-kandidature-da-ne-pomognem-onima-koje-ne-zelim-na-vlasti.html
Radulović postavio uslov: Dogovor Jankovića i Jeremića ili idemo sa svojim kandidatom http://boom93.com/info/srbija/37444/radulovic-postavio-uslov-dogovor-jankovica-i-jeremica-ili-idemo-sa-svojim-kandidatom.html Pokret Dosta je bilo sačekaće do 4. marta i ako ne dođe do dogovora Vuka Jeremića i Saše Jankovića izaći će sa samostalnim kandidatom za predsedničke izbore. Pokret će u svakom trenutku biti spreman da odustane od kandidature ako dođe do dogovora ova dva kandidata, rekao je Saša Radulović, lider Dosta je bilo, na konferenciji za novinare. ]]>

On je naveo da ovaj pokret zanima samo pobeda, a eventualnu pobedu Aleksandra Vučića, kandidata SNS-a, u prvom krugu onemogućiće samo jedinstveni kandidat opozicije.

Prema Radulovićevim rečima, Vučić ima oko 30 odsto podrške biračkog tela, polovina biračkog tela bi po sadašnjem raspoloženju apstinirala od izbora, a Janković i Jeremić uzimaju pet do 10 odsto. Kako je naveo, oko 40 odsto glasača DJB podržava Jankovića i oko 40 odsto podržava Jeremića, a takva podrška neće dovesti do veće izlaznosti.

„Jedino zajednički kandidat obezbeđuje veću izlaznost i ulazak u drugi krug i sprečavanje Vučića da donese još pet godina mraka Srbiji“, rekao je Radulović.

On je naveo da Janković i Jeremić predstavljaju nove lidere levog i desnog centra, a da će u slučaju izostanka dogovora morati da objasne zašto su im lični interesi bili iznad zajedničkog dobra.

Prema Radulovićevim rečima, oba kandidata zadovoljavaju minimum kriterijuma DJB - zagovaraju vladavinu prava, slobodne medije, transparentne institucije i pravljenje zdravog sistema i ukidanje burazerske politike, ali to je, kako je naveo, tek početna tačka.

On je naveo da je razgovarao sa obojicom kandidata - i sa Sašom Jankovićem i sa Vukom Jeremićem ali da do dogovora nije došlo.

"Glavna tema za izbore je pobeda tj prilika da se pobedi Vučić i da se spreči pet godina mraka ako pobedi", naglasio je on.

]]>
Tue, 21 Feb 2017 15:15:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/37444/radulovic-postavio-uslov-dogovor-jankovica-i-jeremica-ili-idemo-sa-svojim-kandidatom.html