Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html sr http://boom93.com/sw4i/thumbnail/Srbija.jpg?thumbId=29479&fileSize=39281&contentType=image/jpeg&lastModified=1327146449000 Radio Boom93 :: Srbija http://boom93.com/info/srbija/rss.html Vučić s EFJ: Nikome, pa ni sebi, neću oduzeti pravo na odgovor http://boom93.com/info/srbija/44220/vucic-s-efj-nikome-pa-ni-sebi-necu-oduzeti-pravo-na-odgovor.html Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je svestan neophodnosti poboljšanja atmosfere i stanja u kojima mediji rade, ali i da je potrebno poštovanje medijskih kodeksa, saopšteno je nakon sastanka s predsednikom Evropske federacije novinara Mogensom Bliherom Bjeregardom. Kako je navedeno, Vučić je sa Bjeregardom razgovarao o stanju u medijima, načinima za poboljšanje situacije, slobode izražavanja i slobode medija. ]]>

U saopštenju se navodi i da je Vučić izrazio spremnost da sa drugim državnim institucijama radi na tome.

Dodaje se da je predsednik Vučić naglasio da u Srbiji svako ima pravo da piše i govori ono što hoće, ali da isto tako svi imaju pravo da na to odgovore.

„Nikome, pa ni sebi, neću oduzeti pravo na odgovor“, navodi se predsednikov citat u saopštenju.

Vučić je takođe istakao da će učiniti sve na promociji slobode izražavanja i medija.

Predsednik Evropske federacije novinara Bjeregard je naglasio da su na sastancima tokom misije uočili da rastu pritisci na medije, zbog čega je neophodno poboljšanje, istakavši da je za Srbiju najvažnije da bude odlučna, da poštuje vrednosti slobode medija i izražavanja i da omogući novinarima da rade bez straha.

Tokom susreta Bliher Bjeregard je ukazao na to da je potrebno da predsednik pokaže koliko je važno da vlasti reše sve slučajeve nasilja nad medijima i ubistva. Bjeregard je dodao da je potrebno poslati signal ministrima i parlamentarcima da učestvuju u debatama na svim televizijama.

Pored predsednika Evropske federacije novinara Mogensa Blihera Bjeregarda, sastanku su prisustvovali i generalni sekretar međunarodne grupe za slobodu medija Medijska organizacija Jugoistočne Evrope SEEMO Oliver Vujović, Skot Grifen i Alma Onali iz Međunarodnog pres instituta (IPI), kao i predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa.

Bjeregord: Ne slažem se sa ocenom premijerke da nema pritisaka na novinare

Prethodno je Bjeregord za N1 rekao da se stav predsednika Vučića mora promeniti tako da on podržava slobodne medije i da ne treba da ih pominje kao "strane plaćenike".

Važno je za predsednika da bude postojan i čvrst u svom stavu prema novinarstvu, prema slobodi medija, mora to da podržava. Ne sme da dovodi u pitanje bilo šta u vezi sa time, nema ali, jednostavno podržite slobodu štampe i tačka“, rekao je on.

Dodao je da postoje dokazi o tome da se povećava broj pritisaka na novinare i medije.

"Ne slažem se sa ocenom premijerke da nema pritisaka na novinare u Srbiji, kao što sam i rekao. Pogledajte vebsajt Saveta Evrope sa svim primerima novinara koji su napadnuti, pritisak koji postoji, mržnju koja je usmerena", rekao je Bjeregord.

Međutim, kako je naveo, da ne veruje da treba da se bori za slobodu štampe ne bi dolazio u ovakve misije i da je uveren da će se postići neki rezultati.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 13:03:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44220/vucic-s-efj-nikome-pa-ni-sebi-necu-oduzeti-pravo-na-odgovor.html
BIRN: Novi direktor Agencije za borbu protiv korupcije bio donator i kandidat SNS http://boom93.com/info/srbija/44181/birn-novi-direktor-agencije-za-borbu-protiv-korupcije-bio-donator-i-kandidat-sns-.html Novi direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić, bio je jedan od donatora Srpske napredne stranke i kandidat za odbornika na izborima u Zemunu 2016. godine, objavila je danas Balkanska istraživačka mreža (BIRN). ]]>

Kako se navodi u Birnovom tekstu, prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, Sikimićevo ime se nalazi medju onima koji su donirali 40.000 dinara Srpskoj naprednoj stranci za prošlogodišnje predsedničke izbore.

Istu sumu naprednjacima je dao i 2016. godine za lokalne izbore u Zemunu.

"Sikimić će se sad naći u neobičnoj poziciji imajući u vidu da je Agencija, na čijem je čelu, već pokrenula postupak protiv SNS zbog sumnjivih donacija za izbore 2014. godine kao i da trenutno vrši proveru prošlogodišnjih donatora na čijem spisku se nalazi i sam Sikimić", piše BIRN.

BIRN je u sredu objavio da je Sikimić bio član Radnog tela Republičke izborne komisije za opštinu Zemun na predlog SNS-a, ali i da je bio na listi te stranke za izbore u Zemunu prošle godine.

To pokazuju podaci iz Zbirne izborne liste koja je objavljena u Službenom listu Grada Beograda, gde se na listi naprednjaka na 17. mestu nalazi Dragan Sikimić, diplomirani pravnik iz Zemuna.

Agencija za borobu protiv korupcije juče je saopštila da je imenovan novi direktor Dragan Sikimić, dosadašnji zamenik direktora Nacionalne služba za zapošljavanje.

Osim Sikimića u užem izboru za direktora agencije bili su Dejan Damnjanović i Željko Ivanji, koji je obavestio Odbor Agencije da odustaje od konkursa.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 08:26:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44181/birn-novi-direktor-agencije-za-borbu-protiv-korupcije-bio-donator-i-kandidat-sns-.html
Vrhovni sud oslobodio novinare po tužbi Milanovića http://boom93.com/info/srbija/44178/vrhovni-sud-oslobodio-novinare-po-tuzbi-milanovica.html Vrhovni kasacioni sud preinačio je odluku Apelacionog suda i doneo oslobađajući presudu u procesu koji je nekadašnji direktor RTS Dragoljub Milanović vodio protiv B92, glavnog urednika te kuće Verana Matića i novinara Nikole Radišića. ]]>

Milanović je podneo tužbu za povredu časti i ugleda, zbog priloga u kome je navedeno da je "žrtvovao 16 radnika RTS" u bombardovanju zgrade državne televizije 1999. godine.

Presudom Višeg suda tuženi su oslobođeni odgovornosti, ali je Apelacioni sud u Beogradu takvu odluku poništio i preinačio je, smatrajući da Dragoljub Milanović nije bio javna ličnost u vreme emitovanja priloga, te ne podleže delu Zakona o informisanju koji predviđa da javne ličnosti moraju da trpe viši nivo kritike.

Vrhovni kasacioni sud je nakon žalbe koju su podneli pravni zastupnici B92, Matića i Radišića, doneo odluku da su prilog i novinarski komentari bazirani na pravosnažnoj sudskoj odluci kojom je Dragoljub Milanović "oglašen krivim za krivično delo protiv opšte sigurnosti koje je za posledicu imalo smrt 16 radnika RTS, a koje je izvršeno sa eventualnim umišljanjem".

Vrhovni kasacioni sud smatra da je vrednosni sud novinara, da je Milanović "žrtvovao" 16 radnika RTS, zasnovan na osnovu istinitih iskaza iz pravosnažne sudske odluke i da nema povrede prava na čast i ugled.

Presuda podrazumeva i da će Dragoljub Milanović morati da vrati novac koji je dobio na ime naknade štete i troškova sudskog postupka po presudi Apelacionog suda u Beogradu.

Odluka Vrhovnog kasacionog suda je konačna i na nju ne postoji pravo žalbe.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 08:20:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44178/vrhovni-sud-oslobodio-novinare-po-tuzbi-milanovica.html
Grifen: Veliki pritisak na medije http://boom93.com/info/srbija/44177/grifen-veliki-pritisak-na-medije-.html Posle razgovora sa velikim brojem novinara iz različitih medija u Srbiji, zaključak je da svi osećaju veliki pritisak i rade u okruženju koje je represivno, čemu doprinosi ponašanje nosilaca vlasti. ]]>

Ovo je za N1 izjavio direktor programa za medijske slobode u okviru Međunarodnog instituta za štampu, Skot Grifen.

Evropska federacija novinara (EFJ) počela je u Beogradu dvodnevnu misiju utvrđivanja činjenica o slobodi medija i novinarskim pravima u Srbiji, koju sprovodi u saradnji sa Medijskom organizacijom jugoistočne Evrope (SEEMO) i Međunarodnim institutom za štampu (IPI), kao i članicama EFJ u Srbiji - UNS, NUNS i Sindikatom novinara Srbije (SINOS).

Grifen nije iznenađen što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio želju da se sastane sa ovom delegacijom, jer je pitanje medijskih sloboda veoma važno.

"Dolazimo kao nezavisni posmatrači i želimo da razumemo pritiske na medije. To podrazumeva i razgovore sa drugom stranom. Bitno je čuti šta oni kažu. Bitno je i da vlastima kažemo šta nas brine, pokušavamo da pomažemo medijima gde su pod pritiskom, a Srbija jeste u u toj kategoriji zemalja", objasnio je Grifen.

On je rekao da je ova grupa razgovarala sa brojnim novinarima iz različitih medija, ideološki različito opredeljenih, i da "svi osećaju veliki pritisak, posluju u okruženju koji je represivno i da komentari ljudi na vlasti tome doprinose".

"Zabrinuti smo kad čujemo da nosioci vlasti zluopotrbljavaju svoje pložaje, opisuju novinare kao neprijatelje, to je jako zabrinjavajuće. A to se dešava i u drugim zemljama, ne samo u Srbiji. Na kraju krajeva, to je način da se odvrati pažnja naroda od slučajeva koje novinari istražuju", smatra Grifen.

Nazivanje medija izdajnicima, neprijateljima naroda, to su problematične izjave, ukazao je Grife, jer ugrožavaju ulogu medija da otvaraju teme kojima se propituje rad vlasti.

Takve izjave doprinose atmosfreri koja diskreditueu rad novinara, što je, prema oceni Grifena, način da se oduzme legitimitet medijima, posebno kad kritički izveštavaju o
predstavnicima vlasti.

"To je delegitimizacija i izgovor za vlasti da kažu da tim medijima ne treba verovati i signal građanima da taj medij nije verodostojan izvor informacija. To je način da se deligitimizuje kritikovanje vlasti", predočio je Grifen.

"Situacija u medijima je danas loša, i moramo da preduzmemo određene korake da to rešimo", ocenio je Grifen, koji smatra da su građani prevareni svaki put kad nema objektivnog
izveštavanja.

"Važno je da javnost, građani shvate da su prevareni i da u gubitnici svaki put kad mediji ne daju izbalansirano izveštavanje. Tada glasači ne dobijaju priliku da pravilno procene kakvi su kandidati. A kad idu na glasanje oni su ti koji gube", upozorio je Grifen.

"Ne želimo da se bilo kome priklanjamo, naš zadatak je da ponudimo nepristrasan savet zasnovan na standardima koji novinari svugde poštuju", kazao je Grifen.

]]>
Fri, 19 Jan 2018 08:14:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44177/grifen-veliki-pritisak-na-medije-.html
Sahranjen Oliver Ivanović, vladika Teodosije držao opelo http://boom93.com/info/srbija/44174/sahranjen-oliver-ivanovic-vladika-teodosije-drzao-opelo.html U Aleji zaslužnih gradjana na Novom groblju u Beogradu danas je sahranjen lider Gradjanske inicijative Oliver Ivanović koji je ubijen pre dva dana u Kosovskoj Mitrovici. ]]>

Svetska šampionka u karateu i dugogodišnja Ivanovićeva prijateljica Tanja Petrović održala je u ime porodice i prijatelja govor, navodeći da je nema pred zločinačkim činom.

"Nastavite da nagujete sve ono lepo što je usadio u vas i od čega ste satkani", poručila je Tanja Petrović porodici.

Ona je rekla da Ivanović nije prošlost, već sadašnjost i budućnost.

"Ne boj se Olivere tamo gde ti ideš, tamo je Bog, tamo je vera i istina za koju si se borio i poginuo", rekla je Tanja Petrović i poručila: "Svi smo mi Oliver".

Ispred crkve Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu danas je bio izložen kovčeg sa telom ubijenog predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, a brojni gradjani izražavaju saučešće članovima Ivanovićeve porodice, pale sveće i ostavljaju cveće i vence.

Saučešće su primali supruga Milena Ivanović, Oliverevi brat i sestra i drugi članovi porodice.

Vladika raško-prizrenski Teodosije danas je ispred Crkve Svetog Nikole na Novom groblju u Beogradu služio opelo ubijenom lideru Gradjanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću.

Vladika je rekao da su Olivera Ivanovića poštovali na Kosovu, u Srbiji, ali i inostranstvu i da su ga neretko poštovali i Albanci i da će duboko svima nedostajati.

On je kazao da Ivanović nije upirao prstom u ljude, već je govorio o problemima koje treba zajedno rešiti i da za njega pitanje Kosova nije bilo političko pitanje, već pitanje "kako da se unapredi život i južno i severno od Ibra", ali da je bio tu i kada je 1999. godine trebalo sačuvati Kosovsku Mitrovicu.

"Oliver ostaje sa nama kao simbol naše rešenosti da budemo svoj na svome, borbe za istinu i pravdu", rekao je vladika Teodosije.

Ivanović je ubijen u Kosovskoj Mitrovici u utorak i biće sahranjen u Aleji zaslužnih gradjana.

Gradjani su se okupili u velikom broju na Novom grobolju kako bi izrazili saučešće porodici i odali poslednju poštu Oliveru Ivanoviću.

Saučešće porodici izrazili su premijerka Ana Brnabić i ministri Rasim Ljajić, Nenad Popović, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali, patrijarh Irinej, gradonačelnik Kosovske Mitrovice Goran Rakić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Na groblje su došli Dragan Djilas, predsednici Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Socijaldemokratske stranke Boris Tadić, Pokreta slobodnih gradjana Saša Janković, Narodne stranke Vuk Jeremić, Levice Srbije Borko Stefanović, Pokreta Dosta je bilo Saša Radulović, bivši ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, bivši predsednik Kordinacionog tela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović, kao i brojne ličnosti iz javnog života.

U sredu je više hiljada gradjana u Kosovskoj Mitrovici odalo poštu u mimohodu Ivanoviću, čije je telo bilo izloženo u sedištu Gradjanske inicijative SDP.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 15:12:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44174/sahranjen-oliver-ivanovic-vladika-teodosije-drzao-opelo.html
Kosovo spremno za saradnju u istrazi o ubistvu Ivanovića http://boom93.com/info/srbija/44156/kosovo-spremno-za-saradnju-u-istrazi-o-ubistvu-ivanovica.html Predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hašim Tači razgovarali su večeras telefonom o ubistvu lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića. ]]>

Vučić je u razgovoru ponovo zatražio od Tačija da prihvate učešće srpskih državnih organa u provođenju istrage o ubistvu Ivanovića, kako bi taj gnusni zločin u najkraćem mogućem roku bio razrešen, navodi se u saopštenju predsednika Srbije.

Kako se dalje navodi, predsednici su izrazili žaljenje zbog ubistva Ivanovića i ocenili da je dijalog Srba i Albanaca, kao i zajednički rad na smirivanju i stabilizaciji prilika na Kosovu i Metohiji, od ključnog značaja za obe strane.

Tači je na svom Fejsbuk profilu naveo da je tokom razgovora sa Vučićem, izrazio spremnost da kosovske institucije, u skladu sa važećim zakonima, sarađuju sa srpskim u istrazi ubistva Ivanovića.
Tači je napisao da su nadležni organi Kosova spremni da, u skladu s važećim zakonima Kosova, sarađuju i primaju "bilo kakvu pomoć koja može dovesti do rasvetljavanja ubistva".

Tači je dodao da je tokom razgovora pružio uveravanja da nadležni organi, tužilaštvo i Policija Kosova vode intenzivnu istragu u cilju otkrivanja i dovođenja izvršilaca zločina pred lice pravde.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 08:20:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44156/kosovo-spremno-za-saradnju-u-istrazi-o-ubistvu-ivanovica.html
EK: Evropska perspektiva ne pada sa neba http://boom93.com/info/srbija/44154/ek-evropska-perspektiva-ne-pada-sa-neba.html Države Zapadnog Balkana zaslužuju stvarnu evropsku perspektivu, ali ona neće pasti s neba, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker i najavio da će na Zapadni Balkan doći u februaru i u martu. ]]>

”Putovaću na Zapadni Balkan u februaru i martu i želim da čujem njihove pozicije. Želim i da im kažem koja su naša očekivanja od njih. Ulazak u EU ne pada sa neba, na njemu mora da se radi”, rekao je Junker u Evropskom parlamentu.
 
On je naveo da svi granični konflikti meрu zemljma Zapadnog Balkana moraju biti rešeni pre njihovog ulaska u EU, prenosi Radio slobodna Evropa.
 
Drugi uslov za ulazak u EU, prema njegovim rečima, jeste vladavina prava, jer je to osnova na kojoj je izgrađena Unija.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 08:18:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44154/ek-evropska-perspektiva-ne-pada-sa-neba.html
Izabran novi direktor Agencije za borbu protiv korupcije http://boom93.com/info/srbija/44152/izabran-novi-direktor-agencije-za-borbu-protiv-korupcije.html Za novog direktora Agencije za borbu protiv korupcije izabran je Dragan Sikimić, zamenik direktora Nacionalne služba za zapošljavanje. ]]>

Kako je saopšteno, na današnjoj sednici Odbora Agencije obavljen je razgovor sa kandidatima u užem krugu za izbor na funkciju direktora Dejanom Damnjanovićem i Draganom Sikimićem. Kandidat Željko Ivanji obavestio je Odbor da odustaje od konkursa.

Na sednici su jednoglasno izabrani i novi predsednik Odbora, Danica Marinković i zamenik predsednika Odbora Miloš Stanković.

Agencija je objavila i njegovu biografiju koa se može pročitati na ovom linku.

]]>
Thu, 18 Jan 2018 08:12:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44152/izabran-novi-direktor-agencije-za-borbu-protiv-korupcije.html
Fridom haus: Srbija jedina u regionu beleži silazni trend, demokratija u svetu u krizi http://boom93.com/info/srbija/44110/-fridom-haus-srbija-jedina-u-regionu-belezi-silazni-trend-demokratija-u-svetu-u-krizi-.html Srbija je jedina zemlja regiona koja beleži silazni trend na polju demokratije, navodi se u danas objavljenom izveštaju organizacije Fridom haus (Freedom house) koja upozorava da su demokratske vrednosti globalno u opadanju. ]]>

Srbija je jedina od zemalja regiona koja beleži silazni trend (minus tri), zahvaljujući daljoj konsolidaciji vlasti predsednika Aleksandra Vučiča, uključujući netransparentne metode finansiranja partije, politizaciju sprovodjenje zakona i pokušaje da se podriju kritički nastrojeni novinari finansijskim istragama i klevetama u medijima bliskim vlasti, navodi Fridom haus.

Tolerancija evropskih lidera prema autoritarnim tendencijama Aleksandra Vučića dok je bio premijer, omogućila mu je da posle pobede na predsedničkim izborima u aprilu još više potisne opoziciju i naruši ono što je preostalo od nezavisnih medija, ocenio je Fridom haus.

Od zemalja regiona Slovenija, Hrvatska i Srbija svrstane su u kategoriju "slobodnih", a Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija i Kosovo medju "delimično slobodne zemlje".

Navodi se da je 2017. bila dvanaesta godina uzastopnog opadanja sloboda i demokratskih vrednosti u svetu prava na slobodne i fer izbore, prava manjina, sloboda štampe i vladavina prava.

Ukazuje se da je ubrzani pad političkih prava i gradjanskih sloboda konstatovan u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Sedamdeset i jedna zemlja u svetu imala je pad u političkim pravima i gradjanskim slobodama tokom 2017. godine, dok je u 35 zemalja zabeležen porast.

Predsednik Fridom hausa Majkl Abramovic je ocenio da se demokratija suočava sa jednom od najozbiljnijih kriza poslednjih decenija.

"Demokratija je u krizi", ukazao je Abramovic. 

Od ukupno 195 zemalja za koje je radjena procena, 88 je označeno kao "slobodno", 58 kao "delimično slobodno", a za 49 zemalja je navedeno da "nije slobodno".

"Dok su se SAD i druge demokratske snage suočavale s problemima unutrašnje politike i raspravljale o spoljnopolitičkim prioritetima, vodeće svetske autokratije Rusija i Kina, nastavile su da napreduju", piše u izveštaju "Slobode u svetu 2018".

Moskva i Peking su istrajni u identifikaciji demokratije kao pretnje svojim represivnim režimima i oni neumorno rade na podrivanju institucija, ocenjen o je u tekstu.

Turska je iz statusa "delimično slobodne" prešla u "neslobodnu" zemlju. Njen predsednik Redžep Tajip Erdogan pojačao je akcije protiv svojih protivnika posle pokušaja državnog udara u julu 2016. Te akcije su negativno uticale na slobodu medija, korisnike društvenih mreža, demonstrante, političke stranke, sudstvoi izborni sistem.

Od 49 "neslobodnih" zemalja najgora situacija je u Siriji, Južnom Sudanu, Eritreji, Severnoj Koreji, Turkmenistanu, Ekvatorijalnoj Gvineji, Saudijskoj Arabiji, Somaliji, Uzbekistanu, Sudanu, Centralnoj Afričkoj Republici i Libiji.

U izveštaju se navodi da su dogadjaji na Zapadnom Balkanu pokazali potrebu da se tu stalno angažuju velike demokratije.

Tako je posredovanje Vašingtona i Brisela pomoglo da se reši dugogodišnja politička kriza u Makedoniji i utre put novoj, demokratski izabranoj vladi.

]]>
Wed, 17 Jan 2018 08:16:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44110/-fridom-haus-srbija-jedina-u-regionu-belezi-silazni-trend-demokratija-u-svetu-u-krizi-.html
RTS: Vučić za vikend na Kosovu http://boom93.com/info/srbija/44107/rts-vucic-za-vikend-na-kosovu.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u subotu i nedelju na Kosovu i Metohiji, javila je Radio-televizija Srbije. ]]>

Kako je navedeno, Vučić će tokom vikedna boraviti u severnom i centralnom delu Kosova i Metohije.

Poseta predsednika Kosovu uslediće samo nekoliko dana posle ubistva lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

Vučić je, nakon današnje sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, izjavio da je ubistvo Ivanovića teroristički akt i da će se država Srbija u skladu sa tim prema tom aktu i odnositi.

]]>
Wed, 17 Jan 2018 08:14:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44107/rts-vucic-za-vikend-na-kosovu.html
Obdukcijom utvrđeno da je Ivanović ubijen sa šest metaka http://boom93.com/info/srbija/44106/obdukcijom-utvrdjeno-da-je-ivanovic-ubijen-sa-sest-metaka.html Obdukcioni nalaz je pokazao da je lider pokreta Sloboda, demokratija, pravda Oliver Ivanović ubijen sa šest metaka iz pištolja "duga devetka". Posle sednice Saveta za bezbednost Kosova najavljena je mogućnost da se u istragu uključi i američki FBI, javlja naša reporterka. ]]>

To je rekao direktor Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović, preneo je RTS.

"Postoji šest ulaznih rana i četiri izlazne, dva metka su se zadržala u telu. Povrede su u predelu gonjeg dela grudnog koša", precizirao je Ivanović nakon obdukcije.

Kako je rekao Ivanović, obdukcija je trajala oko četiri sata, a hici su povredili vitalne organe Ivanovića, gornju aortu, šuplju venu i jetru.

Direktor bolnice je dodao da je telo ubijenog Ivanovića nakon obdukcije preuzela porodica.

Obdukcija je prema zahtevu porodice izvršena u Kliničko bolničkom centru u Mitrovici i njime su rukovodili lekari Instituta sudske medicine Kosova.

Direktor Instituta Arsim Grđaljiu rekao je da je Ivanović pogođen iz udaljenosti više od jednog metra.

"Naša ekipa je bila kompletna. Bio sam ja kao rukovodilac, doktorka Bergita Curi, četiri tehničara i fotograf. Obdukcija je izvršena pod mojim rukovodstvom. Tu su bili i istražioci Policije Kosova i forenzike. Takođe su tu bila i dva lekara sudske medicine Srbi koji su nadzirali obdukciju", kazao je Grđaljiu za prištinske medije.

Ivanović će biti sahranjen u Beogradu, na Novom groblju.

Policija ima informacije o poreklu vozila

Policija Kosova ima informacije o poreklu vozila iz kojeg je pucano na Ivanovića, izjavio je generalni direktor kosovske policije Špend Mađuni. 

Ne iznoseći mnogo detalja Mađuni je rekao da imaju dovoljno informacija da se traga za vlasnikom vozila.  

"Vozilo je bilo bez registarskih tablica, ali smo uspeli da obezbedimo dovoljno informacija o poreklu i vlasniku vozila. Ne mogu da dam više detalja, ali informacije koje imamo su dovoljne da se traga za vlasnikom vozila", kazao je Mađuni na konferenciji za medije posle sednice Saveta za bezbednost Kosova.

Istragu o ubistvu vode dvojica tužilaca, Srbin i Albanac

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Šučri Sulja izjavio je večeras da dvojica tužilaca, jedan Srbin i jedan Albanac, vode istragu o ubistvu Olivera Ivanovića.

"Ubistvo Olivera Ivanovića istražuju dvojica naših tužilaca - Jovan Radović i Nijazi Redža", izjavio je Sulja za BIRN i dodao da za sada nema osumnjičenih.

Ivanović je umro u Zdravstvenom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice pošto je na njega nepoznata osoba jutros ispalila više hitaca iz pištolja ispred sedišta Gradjanske inicijative SDP.

Sednica Saveta za bezbednost

Posle sednice Saveta za bezbednost Kosova najavljena je mogućnost da se u istragu uključi i američki FBI, javlja naša reporterka.

Haradinaj je večeras na konferenciji za novinare osudio zločin i pozvao institucije Kosova da što pre rasvetle slučaj.  

Generalni direktor Policije Kosova Špend Mađuni je rekao da su odmah po saznanju o ubistvo preduzeli sve neophodne mere.  

"Ja sam odredio i stručnjake za ozbiljne kriminalne radnje, ali je ne mogu da govorim o detaljima", kazao je Mađuni.   Ako je potrebno za rasvetljavanje ubistva mi ćemo se obratiti i američkom FBI-ju sa kojim imamo sporazum kazao je Mađuni i dodao da veruje da to neće biti potrebno.  

"Vrlo brzo ćemo uspeti da odredimo pravce istrage do hapšenja", kazao je on.

"Osuđujemo ovaj zločin i upućujem moje saučešće porodici Ivanović i svim građanima Kosova. Istovremeno osuđujemo svaki napor da se ovaj gnusni zločin iskoristi od bilo koga za razne političke agende. Kosovska policija je na dužnosti, ali ona takođe ima dobre odnose sa drugim organizacijama i ako je potrebno pozvaćemo i FBI koji je kako znate veoma poverljiv. Bilo kakve izjave spoljašnje intervencije na red i zakon na severu nisu dobrodošle. Mislimo da su i ovaj zločin kao i određeni kriminalni razvoji na severu, rezultat ilegalnog uključivanja drugih instanca van Kosova", kaže Haradinaj.

]]>
Wed, 17 Jan 2018 08:10:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44106/obdukcijom-utvrdjeno-da-je-ivanovic-ubijen-sa-sest-metaka.html
EU osudila ubistvo Olivera Ivanovića http://boom93.com/info/srbija/44098/eu-osudila-ubistvo-olivera-ivanovica.html Evropska unija oštro je osudila ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici i izrazila saučešće njegovoj porodici, izjavila je portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič. Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da od EU očekuje sveobuhvatan i ozbiljan pristup. ]]>

"Očekujemo da relevantne kosovske vlasti za vladavinu prava ne štede napore da nađu počinioce i da ih izvedu pred lice pravde bez odlaganja", rekla je ona.

Euleks će podržati lokalne vlasti u skladu sa svojim mandatom, dodala je Kocijančič.

EU "poziva sve strane da pokažu smirenost, da budu uzdržane kako bi vladavina prava i pravda mogle da zauzmu svoje mesto".

Kocijančič je rekla da ubistvo Ivanovića "mora da naiđe na najoštrije osude".

Zvaničnica EU je rekla da je otkazana za danas najavljena sednica u okviru tehničkog dijaloga Beograda i Prištine.

Joksimović: Očekujem ozbiljan pristup EU

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da od EU očekuje sveobuhvatan i ozbiljan pristup povodom jutrošnjeg ubistva lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici.

Ona je rekla da od EU očekuje da se "najaktivnije i ozbiljno zainteresuje" jer takav događaj "ne sme da bude ignorisan i mora da bude rasvetljen".

"Očekujem od EU, koja je naš važan partner na očuvanju bezbednosti i stabilnosti, kao i kroz dijalog Beograda i Prištine, da bude maksimalno zainteresovana i da na neki način prati rasvetljavanje ovog događaja", rekla je Joksimović novinarima na predstavljanju prioriteta bugarskog predsedavanja EU u Beogradu.

Podsetivši da je Ivanović ubijen na dan nastavka tehničkog dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, ona je rekla da je Briselski sporazum važan segment i doprinos Srbije zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU.

Dodala je da jutrošnji događaj potvrđuje da su evropske integracije Srbije pitanje stabilnosti i bezbednosti.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 13:23:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44098/eu-osudila-ubistvo-olivera-ivanovica.html
Vučić: Ubistvo Olivera Ivanovića je za Srbiju teroristički akt http://boom93.com/info/srbija/44096/vucic-ubistvo-olivera-ivanovica-je-za-srbiju-teroristicki-akt-.html U ime države, svoje ime i ime države izražavam porodici najdublje saučešće, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. ]]>

- Za državu Srbiju je ovo teroristički akt - rekao je on, kako je naveo da već danas očekuje da Tužilaštvo pokrene istragu.

Naveo je i da je Euleksu upučeno pismo sa zahtevom da i organi Republike Srbije učestvuju u istrazi.

- Ako pogledate, i kome bi ubistvo Olivera Ivanovića odgovaralo, sve će vam biti jasno - kaže Vučić.

Navodi i da su ubice ostavile određene tragove, i da je to razlog zašto Srbija traži aktivno učešće u istrazi.

- Nisu ni Hašim Tači ni Ramuš Haradinaj glavni na Kosovu, već je to gospodar Kosova Kadri Veselji, koji govori da će Kosovo stiži do Niša. Neće stići - poručio je Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da postoje ideje jedne zemlje unutar KFOR-a da prekine kontrilu administrativne linije.

- Moje upozorenje danas je da neki ne pokušaju da to koriste za uvođenje kosovskih bezbednosnih snaga ni na sever, niti na Kosovo uopšte - naveo je Vučić.

On je kazao da je za to potrebno pronaći "po njihovim standardima" više od 250 Srba koji žele da učestvuju u njima, ali ih nemaju toliko.

- Oni koji u Prištini govore da im je stalo do Ivanovića u Prištini, gonili su ga četiri godine - rekao je Vučić.

Onima koji u Srbiji rade interesa zemlje mogu da kažem samo "bednici jedni, jadnici jedni".

]]>
Tue, 16 Jan 2018 13:15:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44096/vucic-ubistvo-olivera-ivanovica-je-za-srbiju-teroristicki-akt-.html
Prekid dijaloga, sazvan Savet za nacionalnu bezbednost http://boom93.com/info/srbija/44081/prekid-dijaloga-sazvan-savet-za-nacionalnu-bezbednost.html Srpska delegacija u Briselu prekida ponovo započete pregovore i hitno se vraća za Beograd zbog ubistva Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici, prenosi Blic. ]]>

Kako saznaje Blic, zbog ubistva Olivera Ivanovića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić za 12 sati zakazao je hitnu sednicuSaveta za nacionalnu bezbednost.

Vučić će se u 13 sati obratiti medijima.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 09:59:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44081/prekid-dijaloga-sazvan-savet-za-nacionalnu-bezbednost.html
Ubijen Oliver Ivanović http://boom93.com/info/srbija/44078/ubijen-oliver-ivanovic-.html Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović podlegao je povredama nakon što je na njega pucano u Kosovskoj Mitrovici. Ivanović je pogođen sa pet metaka u grudi. ]]>

Ivanović je ranjen vatrenim oružjem jutros oko 8.10 sati, potom je prebačen u Klinički centar na reanimaciju, ali su lekari konstatovali smrt, potvrdio je medijima šef operative Kosovske policije Željko Bojić.

Ivanovićev advokat Nebojša Vlajić kaže za Kossev da su reanimaciju pokušali i najbolji mitrovički lekari, čak i profesori koji su se iz Beograda zadesili u Mitrovici, ali da ništa nisu mogli da učine.

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović izjavio je da su lekari te zdravstvene ustanove u 9.15 konstatovali smrt Olivera Ivanovića.

Milan Ivanović je na konferenciji za novinare u Kliničko-bolničkom centru u severnom delu Kosovske Mitrovice kazao da je lider GI SDP primljen u bolnicu sa najmanje pet prostrelnih rana u gornjem delu grudnog koša. "Primljen je bez znakova života. Lekari su preduzeli sve neophodne mere, od 8.30 do 9.15 nije došlo do uspostavljanja srčane funkcije i u 9.15 je konstatovana smrt", kazao je Milan Ivanović.

Severni deo Kosovske Mitrovice blokirale su jake snage Kosovske policije koje tragaju za osobom koja je pucala na Ivanovića. Gradonačelnik Mitrovice Goran Rakić zakazao je hitan sastanak KFOR-a, Kosovske policije i EULEX-a, a tema je bezbedonosna situacija u Mitrovici.

Nađeni dokazi

Kosovska policija je u Kosovskoj Mitrovici na mestu napada na Ivanovića našla "odredjene dokaze koji će se korisititi u daljem toku istrage", rekao je regionalni šef operative Kosovske policije Željko Bojić.

Bojić je agenciji Beta rekao da je jutros oko 9.15 sati u ulici Vojvode Putnika našla i zapaljeno vozilo za koje se sumnja da može biti povezano sa ubistvom Ivanovića. Po Bojićevim rečima, zapaljena "opel astra" je bila bez registarskih tablica.

Tužilac: Na Ivanovića pucano iz vozila u pokretu

Tužilac Osnovnog tužilaštva u Mitrovici Šićiri Sila izjavio je za prištinski portal Ekspres (Expres) da je na lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića pucano iz automobila u pokretu.

Sila je za portal naveo da su na Ivanovića ispaljena najmanje tri hica.  "Nepoznati napadač pucao je na Olivera Ivanovića iz automobila u pokretu", kazao je Sila navodeći da se ubistvo dogodilo ispred sedišta Gradjanske inicijative SDP u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Oliver Ivanović biće sahranjen u Beogradu

Oliver Ivanović će najverovatnije biti sahranjen u Beogradu, na zahtev članova njegove porodice, saznaje Tanjug iz izvora bliskih porodici.

Telo ubijenog Ivanovića biće predato porodici nakon obdukcije, koja će biti obavljena u Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je Tanjugu potvrdio direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, Milan Ivanović, obdukcija će biti izvršena danas po podne, a vodiće je obducent Suzana Matejić.

"U obdukciji će učestvovati i predstavnici Euleksa i predstavnici Instituta za sudsku medicinu iz Prištine'', rekao je Ivanović za Tanjug.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 09:15:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44078/ubijen-oliver-ivanovic-.html
Batut: U Srbiji 1.036 osoba obolelo od malih boginja http://boom93.com/info/srbija/44064/batut-u-srbiji-1.036-osoba-obolelo-od-malih-boginja.html U Srbiji i opštinama sa srpskom većinom na Kosovu od oktobra do danas registrovano je 1.036 slučаjevа mаlih boginjа, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". ]]>

U Institutu "Torlak" laboratorijski je potvrdjeno 479 slučajeva morbila.

Najviše obolelih mladje je od pet i starije od 30 godina, a 93 odsto nije vakcinisano, nepotpuno je vakcinisano ili je nepoznatog vakcinalnog statusa.

U kosovskim opštinama s većinskim srpskim i nealbanskim stanovništvom do 11. januara od prijave epidemije 23. oktobra registrovano je 281 slučajeva malih boginja od prijave epidemije 23. oktobra.

Od komplikacija izazvanih malim boginjama umrle su dve osobe, koje nisu bile vakcinisane.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 08:30:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44064/batut-u-srbiji-1.036-osoba-obolelo-od-malih-boginja.html
Praksis: Spora reforma javne uprave http://boom93.com/info/srbija/44061/praksis-spora-reforma-javne-uprave.html Poslednji izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), u okviru SIGMA programa koji redovno prati sve zemlje Zapadnog Balkana u domenu reforme javne uprave, a na osnovu analize podatke za 2016. godinu ukazuje da Srbija ne može da se pohvali gotovo nikakvim napretkom u domenu reforme javne uprave, saopštila je NVO Praxis. ]]>

U izveštaju se navodi da većina oblasti beleži stagnaciju i ozbiljne nedostatke, dok je u nekim aspektima došlo i do nazadovanja.

Određeni napredak je zabeležen samo u jednoj od šest oblasti reforme javne uprave, a to je pružanje usluga.

Srbija je od Sigme dobila pohvale za Akcioni plan "Stop birokratiji", uslugu "Bebo, dobrodošla na svet", elektronski sistem izdavanja dozvola, kao i dodatno unapređenje procedura za pokretanje biznisa.

Međutim, u domenu provere i obezbeđivanja kvaliteta javnih usluga imamo vrlo loše ocene, jer nema ni zajedničkih standarda, niti se od građana traži povratna informacija za usluge koje su im pružene.

Naime, bilo da se govori o tome kako se planiraju i pripremaju javne politike, o tome koliko joj je profesionalna državna služba, ili o tome kako izveštava javnost o svom radu i uključuje građane u procese donošenja odluka, Srbija po mnogim pokazateljima stoji lošije u odnosu na ostatak regiona, a naročito u odnosu na susede Albaniju i Crnu Goru, navodi se u izveštaju.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 08:27:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44061/praksis-spora-reforma-javne-uprave.html
Japan šalje specijalnog ambasadora na Balkan http://boom93.com/info/srbija/44058/japan-salje-specijalnog-ambasadora-na-balkan-.html Japan je odlučio da imenuje specijalnog ambasadora za države Zapadnog Balkana koji će biti zadužen za zemlje koje još nisu ušle u Evropsku uniju - za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Albaniju. ]]>

To je rekao u razgovoru sa grupom srpskih novinara Norio Marujama, generalni direktor za štampu i javnu diplomatiju pri Ministarstvu spoljnih poslova Japana. 

Ličnost diplomate koji će biti u Tokiju ali će povremeno obilaziti Zapadni Balkan - odnosno šatl ambasadora, kako je rekao Marujama - već je određena. Ambasador će biti pre svega usredsređen na ekonomska i socijalna pitanja, rekao je ovaj japanski zvaničnik. 

Na pitanje da li će ambasador biti zadužen, makar indirektno, i za politička pitanja, s obzirom na sve češće izražavanu zabrinutost Sjedinjenih Država, čiji je Japan saveznik, kao i EU, zbog uticaja Rusije u regionu, Marujama je odgovorio da Japan sa zemljama Zapadnog Balkana deli vrednosti kao što su demokratija, vladavina prava i sloboda štampe. Ambasador će biti u poziciji i da komentariše situaciju u regionu, dodao je Marujama koji je boravio u Srbiji kao član delegacije premijera Šinza Abea. 

Izdvajajući pitanje nuklearnog programa Severne Koreje kao jednu od tema razgovora Abea sa srpskim zvaničnicima, Marujama je rekao da se od Srbije kao članice Ujedinjenih nacija očekuje da glasa za sve rezolucije UN koje se odnose na sankcionisanje Pjongjanga. On je ponašanje Severne Koreje u azijsko-pacifičkom regionu opisao kao neposrednu pretnju bez presedana.

]]>
Tue, 16 Jan 2018 08:23:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44058/japan-salje-specijalnog-ambasadora-na-balkan-.html
Izbori u Beogradu biće održani 4. marta http://boom93.com/info/srbija/44052/izbori-u-beogradu-bice-odrzani-4.-marta.html Izbori u Beogradu biće održani 4. marta, saopštila je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković. ]]>

Gojković je istovremeno raspisala izbore i u opštinama Aranđelovac i Bor.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 12:17:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44052/izbori-u-beogradu-bice-odrzani-4.-marta.html
Koalicija: Ne vraćamo se u radnu grupu za Medijsku strategiju http://boom93.com/info/srbija/44050/koalicija-ne-vracamo-se-u-radnu-grupu-za-medijsku-strategiju.html Koalicija novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, NDNV, ANEM, Lokal pres i AOM) – a na osnovu stavova upravnih tela pojedinačnih organizacija – odlučila je da ne prihvati poziv Ministarstva kulture i informisanja da se njen predstavnik vrati u radnu grupu za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja zbog toga što su svi razlozi zbog kojih smo napustili ovo radno telo i dalje na snazi, a u međuvremenu su se pojavili i neki novi. ]]>

Ranije smo ukazivali da naša udruženja ne žele da budu samo ukras u radnoj grupi u kojoj dominiraju predstavnici države i njoj bliskih udruženja i pojedinaca, odnosno da ne možemo da dozvolimo da svrha našeg prisustva bude privid inkluzivnosti procesa, vlastima potreban za spoljne i unutrašnje potrebe, dok se – paralelno sa tim – stvari na medijskoj sceni svakodnevno pogoršavaju.

Ne želimo da preuzmemo odgovornost za neka najavljena rešenja koje smatramo suprotnim interesima medijske zajednice i medijskih sloboda, a naše učešće u radnoj grupi dodatno je obesmišljeno činjenicom da u njoj nema drugih relevantnih medijskih i novinarskih udruženja.

Poziv Ministarstva ne možemo da smatramo iskrenim i dobronamernim ni zbog toga što je, prema rečima ministra, 90 odsto ovog dokumenta već dovršeno – i zbog toga se postavlja pitanje svrhe našeg povratka, pogotovo s obzirom na forsirane vremenske rokove, nametnute od Ministarstva.

Koaliciju je nedavni javni nastup državnog sekretara Aleksandra Gajovića na TV N1 dodatno obeshrabrio da se vrati u radnu grupu, jer je on pokazao ne samo bahatost i osionost, ponižavajući novinarska i medijska udruženja, već i zabrinjavajući nivo nepoznavanja medijskih zakona i medijskih procesa.

Pored brojnih netačnosti i kontradiktornosti, državni sekretar je izjavio i da Ministarstvo kulture i informisanja nije nadležno za nadzor sprovođenja medijskih zakona na lokalnom nivou već Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Za našu koaliciju ovo pitanje je od prvorazrednog značaja, i u kontekstu donošenja novog strateškog dokumenta, pa javno pozivamo Ministarstvo kulture i informisanja da obrazloži stav državnog sekretara, s obzirom da Koalicija ima zvaničan dokument Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave u kojem se tvrdi suprotno.

Na kraju, ističemo da Koalicija kontinurano radi, zajedno sa medijskim ekspertima i organizacijama civilnog društva, na dokumentu koji će ponuditi predloge za rešenja ključnih pitanja naše medijske scene i predstavljaće svojevrsnu alternativnu medijsku strategiju.

]]>
Mon, 15 Jan 2018 11:58:00 +0100 Srbija http://boom93.com/info/srbija/44050/koalicija-ne-vracamo-se-u-radnu-grupu-za-medijsku-strategiju.html