Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

07. 10. 2010.

Izvor: Beta

Toksični mulj stigao u Dunav

Budimpešta -- Toksično crveno blato iz Mađarske stiglo je do Dunava gde ugrožava ekološki sistem, rekli su zvaničnici iz mađarske Službe za vode.

Uzorci vode uzeti na mestu gde se reka Raba uliva u Dunav, pokazuju neznatno povišen nivo alkalnosti, izmereni pH je između 8,96 i 9,0, a normala je 8.

Iz reke Raba blato se ulilo u Dunav jutros, nešto posle 8.00 časova, kod Đera. Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić kaže da Dunav u Srbiji nije zagađen.

"Situacija se prati iz minuta u minut. Pojačali smo monitoring na ulazu Dunava u Srbiji, a sarađujemo i sa Mađarskim vlastima. Trenutno nema podataka da je Dunav zagađen, a ako do toga dođe obavestićemo javnost i nadležne institucije i preduzeti sve neophodne mere", kazao je Dulić novinarima u Beogradu.

Toksično crveno blato koje se izlilo u ponedeljak iz fabrike aluminijuma u gradu Ajku, 160 kilometara zapadno od Budimpešte, usmrtilo je četvoro ljudi i zagadilo velike površine na zapadu Mađarske.

Iz rezervoara se izlilo oko milion kubnih metara ove otrovne materije.

Otrovno blato se prolaskom kroz nekoliko reka razredilo i više nije vidljivo golim okom. U reke u koje je ušlo bačeno je više tona maltera, da ga neutralizuje.

Na površini reke Rabe vide se mrtve ribe kako plutaju, ali u Dunavu nema takvog prizora, rekao je dopisnik Frans presa.

U mestima Devečer i Kolontar, najteže pogođenim ovom katastrofom, stručnjaci su uspeli da spuste alkalni nivo u rečici Torna, koja se uliva dalje u Rabu.

Mađarski premijer Viktor Orban jutros je posetio Kolontar gde je procenio da će biti vrlo teško sanirati delove sela koja su najteže pogođena.

Nema komentara.

Ostavi komentar

Najčitanije